pieczone ciasto: 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 50 g masła 1 jajko 200 ml mleka 2 dkg drożdży farsz do pasztecików: 1 garść grzybów suszonych 25 dkg kapusty kiszonej 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz 1 łyżka masła pozostałe: 1 jajko olej do smażenia pieprz czarny ziarna Barszcz: Buraki dokładnie szoruję, kroję na ćwiartki(...)nabierze on smaku i koloru. Farsz do pierożków: Grzyby namaczam w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień przekładam z wodą do garnka i gotuję do miękkości około godzinę. Kapustę przekładam do drugiego garnka, dodaję liść laurowy, ziele, wlewam wody tyle żeby przykryła kapusta i gotuję do miękkości około 40 minut. Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję pokrojone grzyby
wesoła kuchniaminuty. Sos należy mieszać, żeby nie pryskał. Na końcu przyprawić do smaku solą i octem jabłkowym. Po około 20-30 sekundach zdjąć z ognia. Przepis na prostą sałatkę z kapusty pekińskiej Składniki: 1/2 średniej kapusty pekińskiej 1 średnia marchewka 1/2 kwaśnego jabłka 1/2 małego pęczka natki pietruszki 4 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 4-5 łyżek soku(...)cytryny 1/3 łyżeczki pieprzu Jak zrobić sałatkę-surówkę z kapusty pekińskiej Kapustę poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubszej jarzynowej tarce. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne. Zetrzeć również na grubej jarzynowej tarce. Skropić połową soku z cytryny. Natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem. Sok z cytryny wymieszać z solą i cukrem. Dodać pieprz i oliwę, połączyć. Sosem polać
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa z kiszonej kapusty z kiełbasą to idealna propozycja na zimne dni. Jesień i zima to u mnie czas, gdy sięgam po dania sycące, rozgrzewające i zdecydowanie częściej po kiszoną kapustę. A sama kapusta kojarzy się świątecznie, bo zdecydowanie jest jej na świątecznym… Artykuł Zupa(...)kiszonej kapusty z kiełbasą pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy PrzepisownikSałatka Gyros z kurczakiem, kapustą pekińską, korniszonami, kukurydzą i cebulą, a całość dopełniona pysznym sosem i ketchupem. Sałatka Gyros to HIT wśród sałatek na imprezę ! Najlepsza z najlepszych, idealna na imprezę Składniki: 450g piersi kurczaka 1 łyżka przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju 1 mała czerwona cebula 150g kukurydzy 150g ogórków korniszonów pół kapusty pekińskiej 4 łyżki ketchupu 4 łyżki(...)odstawiamy na godzinę. Po godzinie obsmażamy mięso na łyżce oleju, aż będzie rumiane i soczyste w środku, odstawiamy mięso do przestygnięcia. W międzyczasie kiedy mięso stygnie, szykujemy resztę składników. Kapustę kroimy w drobne paseczki, ogórki w mniejsze kawałeczki, lub kostkę, cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę układamy w misce warstwowo, zaczynając
NiePieprz.plminut, a resztę pracy wykona piekarnik. Gołąbki są soczyste i dosłownie rozpływają się w ustach . Bardzo polecam ten sposób przygotowania. Gwarantuję zachwyt ! Gołąbki bez zawijania 400 g kapusty białej 400 g mięsa mielonego 100 g ryżu białego 500 g przecieru pomidorowego 300 ml bulionu warzywnego ((można zastąpić gorącą wodą)) 2 jajka 1 duża cebula przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól(...)papryka, zioła prowansalskie, majeranek Cebulę obierz i drobno posiekaj. Włóż na głęboką patelnię posmarowaną oliwą i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kapustę posiekaj w drobne paski i następnie pokrój je na części. Możesz też zetrzeć na tarce. Pokrojoną kapustę dodaj do cebuli i zalej gorącą wodą. Gotuj 15 minut i następnie odcedź wszystko na sitku. Do miski włóż surowe mięso
Przepisy na widelcuProsta, chrupiąca i słodka surówka z kapusty, która sprawdzi się do każdego obiadu. Składniki (6 porcji) -400 g czerwonej kapusty -1 duże jabłko -1/2 cebuli -1 łyżka majonezu -1-2 łyżki jogurtu greckiego -sól, pieprz. Przygotowanie Kapustę poszatkować, umieścić w misce i oprószyć solą by delikatnie zmiękła. Cebulę drobno posiekać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Oba składniki dodać(...)kapusty. Przyprawić pieprzem i, w razie potrzeby solą. Dodać majonez i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać. Schłodzić około 30 minut. Smacznego
Zielona KuchniaCoś dla miłośników tradycyjnej kuchni. Popularne i lubiane pierogi z mięsem, to u mnie zawsze pierogi z wołowiną, z dodatkiem kapusty kiszonej. Smakują dobrze zarówno tuż po ugotowaniu, polane tłuszczem ze skwarkami, jak i odsmażone nazajutrz. FARSZ: około 1 kg gotowanej wołowiny 1/2 kg kapusty kiszonej 1 jajko duża cebula 3 dag smalcu sól, pieprz, przyprawa Vegeta(...)wody 1 łyżka miękkiego masła 1 jajko Ponadto: do gotowania: woda, sól, olej tłuszcz do polania - np. stopioną słoninę lub smalec ze zrumienioną cebulą Kapustę przepłukać na sicie, po czym ugotować, odcedzić. Cebulę pokroić, zeszklić na niewielkiej ilości smalcu. Przestudzoną kapustę i cebulę zmielić wraz z mięsem wołowym. Do nadzienia wbić jajko, wlać tłuszcz
Praktyczna pltaką właśnie nazwą. I prawdopodobnie nie jest do przypadek, ponieważ te proste zupy gotowane były zwykle na niczym, a konkretniej na wodzie po ogórkach kiszonych, na kwasie z kiszonej kapusty, czy na warzywach korzeniowych, czyli na prostych, tanich składnikach, które były dostępne przez cały rok. Rzadziej wywar przygotowywano na resztkach żeberek, kościach, czy też okraszano zupę skwarkami. I choć wspomniane(...)ogromnego wyboru składników, niż niedostatku, dlatego jesteśmy bardziej skłonni docenić te proste potrawy przygotowywane na naturalnych, lokalnych produktach. Pochlapka to typowa zupa na wywarze warzywnym, gotowana z warzyw korzeniowych, kapusty i ziemniaków. Zupa doprawiona jest przecierem pomidorowym i zagęszczona zasmażką. Jest to danie pochodzące z okolic Strzyżowa, z miejscowości Niewodna w gminie Wiśniowa. Przepisem podzieliły się gospodynie z KGW Niewodna
Trzeci talerzPierogi z serem to smak naszego dzieciństwa. Można je podawać z dowolnymi dodatkami – owocami, serkiem waniliowym, śmietaną i cukrem. To danie z pewnością zasmakuje niejednemu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lubicie gołąbki? Bo ja tak. A lubicie je robić? Ja nie:)) Zniechęca mnie ta cała zabawa z gotowaniem kapusty, odkrajaniem twardych kawałków, i formowaniem gołąbków. Strasznie dużo z tym roboty. Żeby jednak mieć ten sam smak przy mniejszym nakładzie pracy robię zupę o smaku gołąbków. To zupa pomidorowo-kapuściana z małymi klopsikami i ryżem. Czyli wszystko co w gołąbkach, ląduje(...)zupie. Mniej pracy a poza tym w taką pogodę zupy są najlepsze. Ta jest tak pożywna, że zastępuje cały obiad. Zupa pomidorowo-kapuściana o smaku gołąbków 1/4 główki białej kapusty 2 łyżki oleju 2 litry wywaru warzywnego ( albo mięsnego) 2 marchewki (można użyć wcześniej ugotowanej z wywaru) 100 g ryżu ( najlepiej w torebce) mała puszka przecieru pomidorowego sól, pieprz
Smaczny zeszytpotrzeba: 1/4 główki średniej kapusty, 2 duże marchewki, 1 czerwona papryka, 2 łyżki posiekanego koperku, Sok z 1/2 cytryny, 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Kapustę szatkujemy lub bardzo cienko kroimy, przekładamy do miski. Kropimy sokiem z cytryny i solimy. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach i przekładamy do kapusty. Dodajemy paprykę pokrojoną w drobne paseczki, posiekany koperek, dokładnie mieszamy(...)ugniatamy widelcem i odstawiamy na 15 minut. Przed podaniem ponownie mieszamy. Smacznego :)) młoda biała kapusta, papryka, marchewka, koperek
Bułka z Chlebempotrzeba: 1,5 – 1,6 kg łopatki wieprzowej bardziej płaskiej, 250 g pieczarek, ¼ główki młodej kapusty, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 średnia marchewka olej do smażenia, sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra mielona papryka, Wykonanie: Mięso nacinamy na środku na całej długości od góry do dołu, ale nie przecinamy do końca, ponieważ będziemy tworzyć płat o grubości(...)lodówki. Przygotowujemy farsz, który możecie zrobić bezpośrednio przed pieczeniem lub dzień wcześniej i dać do lodówki. Pieczarki obieramy ze skóry, kroimy drobno, obsmażamy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy kapustę poszatkowaną lub pokrojoną bardzo cienko, marchewkę pokrojoną w bardzo cienkie plasterki. Wszystko smażymy 15 - 20 minut cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. W trakcie smażenia marchewka i kapusta zmiękną
Bułka z ChlebemBardzo zdrowy i smaczny ryż czerwony świetnie nadaje się jako dodatek lub baza do sałatek. Dziś w towarzystwie kapusty, pomidorów i świeżego koperku posłużył nam za pyszne danie obiadowe. Sałatka, którą proponuje jest lekkostrawna, bogata w składniki odżywcze, witaminy z grupy B, antyoksydanty. Zarówno ryż czerwony, jak i świeża kapusta zawierają związki, które obniżają poziom złego cholesterolu(...)zapobiegają powstawaniu nowotworów. Zaserwujcie sobie porcję zdrowia w postaci takiej sałatki. Polecam! Składniki na 2 porcje : 1 1/2 szklanki ugotowanego ryżu czerwonego, 1 1/2 szklanki poszatkowanej kapusty białej, 3 pomidory, Garść porwanego na kawałki lub posiekanego koperku, 2-3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki susznego czosnku w proszku, 1/2 łyżeczki soli, Szczypta pieprzu. Wykonanie
Jeść, by żyć w zdrowiuSałatka z kapustą pekińską 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 pęczka rzodkiewek 1 zielony ogórek 1 pomidor troszkę zielonej pietruszki i koperku mały jogurt naturalny 3 łyżki majonezu szczypta soli i pieprzu Cieniutko pokroić kapustę pekińską i rzodkiewkę> Następnie ogórek zielony pokroić w plasterki, a pomidora w słupki. Wymieszać wszystko razem, posypać pietruszką i koperkiem . Posolić i popieprzyć do smaku
Gotuję Testuję