Domowy pyszny obiad w zdrowszej wersji niż tradycyjna? Proponuję gołąbki z kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami i kurkami. Gołąbki: 1 główka średniej wielkości kapusty 0,3 kg kaszy gryczanej prażonej 0,3 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka 5 suszonych pomidorów (najlepiej nie tych bez oleju) 200 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)krojonych 5 pomidorów suszonych pół cebuli 1 ząbek czosnku 2-3 liście laurowe 4-6 ziarnek ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie gołąbków zaczynam zawsze od sparzenia kapusty, tak aby łatwo zdjąć kolejne liście i ich nie uszkodzić. Zagotowuję duży garnek wody następnie w koło głębia kapusty robię nacięcia cienkim nożem. Kapustę wkładam do gotującej się wody
Cookery.plformie zapachów, smaków poczuła atmosferę Świąt, której tak bardzo tu nam brakuje. Zapisuję tutaj swoją listę 12 dań. 1. Barszcz z uszkami - uszka mam już zamrożone. 2. Pierogi z kapustą i grzybami - również są już w zamrażarce, zamroziłam surowe w Wigilię rano je ugotuję, a przed kolacją podsmażę. 3. Ryba po grecku - planuję zrobić dwa dni przed i schować(...)jogurtowym - dzień przed kolacją wieczorem przygotuję wszystko,rano będę smażyć. 5. Sałatka warzywna - dwa dni przed kroję, rano w Wigilię dodaję majonezu. 6. Sałatka z tuńczykiem 7. Łazanki z kapustą i grzybami 8. Kapusta postna (później powstaję z niej bigos) 9. Jagły zamiast kutii 10. Zamiast kompotu z suszu - grzaniec bezalkoholowy 11. Krokiety z kapustą i grzybami 12. Paszteciki - już
Na moim talerzuPrzepis zapisuję, bo chyba już umiem je zrobić :) Najlepsze oczywiście robi moja mama, uwielbiam je jeść gorzej z przygotowaniem, jednak znalazłam sposób na szybsze parzenie kapusty i za każdym razem wychodzą coraz lepsze. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego średnia główka białej kapusty 1 szklanka ryżu (plus dwie szklanki wody) koncentrat pomidorowy/pomidory w puszce ziele angielskie, liść(...)laurowy sól, pieprz, ostra/słodka papryka przyprawa do mięsa cebula kilka pieczarek 2 ząbki czosnku bazylia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kapustę myjemy, wydrążamy głąb, wkładamy do miski (do takiej by można jej użyć w mikrofalówce) i zalewamy wrzątkiem do 3/4 wysokości lub do przykrycia główki. Wstawiamy do mikrofalówki na wysoką temperaturę i co pewien odstęp czasu ( u mnie kilka minut
Na moim talerzuSoczyste, delikatne mięso połączone z kapustą, ryżem, pachnącą natką pietruszki, podane w intensywnym pomidorowym sosie z akcentem papryki to alternatywa dla klasycznych gołąbków i fajny pomysł na kompletny obiad. Składniki: 850g białej kapusty 440g fileta z kurczaka 550g wołowiny 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 pęczek natki z pietruszki przyprawa do mięsa mielonego 160g ryżu sól pieprz(...)koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą i słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszać, chwilę gotować, następnie wlać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Kapustę drobno posiekać, wrzucić na gotującą się wodę, wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą. 3. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku
Szalona Kuchnia Ewelinyowocowej , w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej(...)kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1 mała główka białej kapusty 1 marchewka 2 ząbki czosnku 6 łyżek octu ryżowego 5 łyżek cukru trzcinowego 100 ml oleju roślinnego 2 łyżeczki soli Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy w cienkie paski. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Do rondelka wlewamy ocet, olej oraz dodajemy zmiażdżony czosnek, cukier oraz sól. Doprowadzamy do wrzenia. Kapustę łączymy z marchewką i polewamy
Qchnia po prostuowocowej , w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej(...)kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem
Kulinarne przygody GatitySurówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym Prosta, szybka, pyszna surówka z kapusty pekińskiej. Dziś w wersji z ogórkiem kiszonym. Jeśli jeszcze takiej nie jedliście, to szczerze polecam. Idealna do drugiego dania lub od tak. Przyznam Wam szczerze, że ja ją uwielbiam i potrafią zjeść jej naprawdę dużo. Spróbujcie. Składniki: pół kapusty pekińskiej 2 ogórki kiszone pół małej czerwonej cebuli(...)czubata łyżka posiekanego koperku 3 marchewki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy do miski. Marchewki obieramy i ścieramy na większych oczkach (ja używam do wszystkiego szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska . ), dodajemy starte ogórki kiszone, startą cebulę i posiekany koperek. Całość doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy majonez i jogurt
Słodkie okruszkiZapraszam na smaczny wegetariański bigos z kiszonej kapusty. Bigos to pyszne, rozgrzewające i syte danie. Mój bigos jest wegetariański z dodatkiem suszonych owoców Helio. Polecam Składniki: słoik 0,9 l swojskiej kiszonej kapusty 3 szkl wody do gotowania kapusty garść suszonych borowików 1 mała marchewka spora garść suszonych owoców Helio 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1/4 łyżeczki papryki chili przyprawy(...)kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu Przygotowanie: Grzyby zalewamy pół szklanki gorącej wody i odstawiamy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy przyprawy i wstawiamy na mały gaz. Po ok. 20 minutach dodajemy startą na tarce marchewkę, dolewamy grzyby z wodą w której się moczyły. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając
słodkie i nie tylko historie kulinarneWegański bigos z kapustą kiszoną i fasolą. Jeżeli nie macie fasoli możecie użyć soczewicy. Dodatkowo do bigosu wrzucić możecie seler lub korzeń pietruszki. Ja użyłam warzyw z rosołu (seler, pietruszka, marchewka, cebula), ale w prawdziwej wegańskiej wersji to nie przejdzie - bo weganie nie jedzą rosołu :D Jednak... "Bigos wszystko przyjmie" jak mówi moja babcia więc im więcej warzyw(...)przypraw tym będzie lepszy, ale z rozsądkiem! Składniki na 4 porcje: 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1/2 cebuli 1/2 jabłka 150 g fasoli białej Garść śliwek Garść suszonych grzybów 2 łyżki oliwy Pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki sosu sojowego (można pominąć) 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminku zmielonego 1 łyżeczka majeranku Opcjonalnie
CzarnawisienkaPolecam użyć zielonego pieprzu zamiast czarnego, jest bardziej delikatny i nie tłumi reszty smaków. Składniki na gołąbki mięso wieprzowe 1200 g biały ryż 150 g cebula biała 2 szt. kapusta włoska 18 liści sól 2 szczypty pieprz zielony 2 szczypty jajko 1 szt. bulion warzywny 2 l olej 10 ml. Składniki na sos pomidorowy pomidory w puszcze(...)ząbek czosnku 1 szt. sól 2 szczypty pieprz zielony 2 szczypty cukier 2 łyżeczki suszone oregano 2 łyżeczki Sposób wykonania Gołąbki Z kapusty wycinamy rdzeń. Oddzielamy liście i parzymy je przez około 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Kiedy lekko zmiękną, wrzucamy do wody z lodem na minutę. Ścinamy maksymalnie rdzeń środkowy liścia, jednocześnie uważając, aby go nie przerwać
chefintheforestCzynność powtarzać, aż barszcz nabierze intensywnego koloru. Zbyt mdły - gdy wywar okaże się za mało kwaśny, możemy do niego dodać zalewę z ogórków kiszonych, sok z cytryny, kiszonej kapusty, czerwonej porzeczki lub żurawiny. Zupa nabierze też smaku, jeśli postoi w lodówce przez 2 - 3 dni. Plamy na dłoniach - buraki zawierają bardzo dużo soku, dlatego ich obieranie bywa kłopotliwe(...)pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu. Gałkę należy zetrzeć tuz przed dodaniem do ciasta. Starta gałka szybko traci
Ciastka - domowe słodkościprzyprawy na kapuśniak. Kapuśniak wigilijny postny fot. Moja Książka Kucharska Składniki na kapuśniak : 1,5 szklanki grochu kilka kapeluszy suszonych grzybów 1 cebula 2 oleju 0,5kg kiszonej kapusty 2 ziemniaki 2 litry rosołu jarzynowego po kilka ziarenek ziela i pieprzu 2 listki laurowe 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz i kminek Kapuśniak wigilijny przepis. Przygotowanie(...)kapuśniaku: Krok 1. Groch namoczyć przez całą noc, następnie ugotować do miękkości. Grzyby namoczyć, odgotować. Cebulę obrać i posiekać. Kapustę kiszoną opłukać dwa razy , pokroić. W przypadku bardzo kwaśnej kapusty, należy przepłukać ją gorącą wodą - ugotować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niewielką kostkę. Krok 2. W garnku rozgrzać olej i poddusić cebulę. Następnie wlać rosół, dodać ziemniaki, grzyby
Moja Książka KucharskaNiezwykle aromatyczna, dobrze przyprawiona polska zupa z kiszonej kapusty, warzyw, pachnących leśnych grzybów, przygotowana na wywarze z karpia to idealna propozycja tradycyjnej wigilijnej zupy w nowatorskiej odsłonie. Wigilijny rybny kapuśniak z pewnością zaskoczy naszych gości i bez wątpienia będzie hitem świątecznej kolacji. Składniki: 2kg karpia 250g kiszonej kapusty 10g suszonych grzybów np. borowików 3 marchewki 2 pietruszki 60g selera(...)skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Pozostawić na około 60 minut aby karp się zamarynował. 3. Warzywa umyć, obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę. 4. Kapustę kiszoną drobno pokroić, a grzyby namoczyć i podgotować. 5. Do dużego garnka wlać olej, dodać masło, marchew, pietruszkę, resztę liści laurowych i ziele angielskie. Chwilę smażyć, a następnie dodać grzyby
Szalona Kuchnia Eweliny