kapustą - 19268 przepisów (strona:397/1285)

Zupa z młodej kapusty 123

Jedna z pierwszych wiosennych zup to z młodej kapusty z koperkiem. Polecam  Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 4-5 ziemniaków około 1,5 litra bulionu lub woda np. ćwiartka z kurczaka 3 łyżki masła pęczek koperku sól, pieprz ewentualnie łyżeczka kminku mielonego Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Jeśli nie mamy gotowego bulionu należy(...)zwinięte i związane nitką). Marchewkę pokroić w plasterki i dodać do wywaru, a także zeszkloną cebulkę razem z masłem. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę i również dodać do wywaru. Kapustę obrać z pierwszych liści i pokroić niezbyt drobno, dodać do garnka i gotować jeszcze chwilę do momentu, aż kapusta zmięknie. Na koniec dodać posiekany koperek i przyprawić. Życzę Smacznego! Będzie

talerz przyjemności
Kotleciki szpinakowe z kaszy jaglanej z surówką z czerwonej kapusty i jabłka 74

obiad, dosyć często. Lubię eksperymentować dodając do nich np. odrobinę soczewicy, puree z buraków, lub jak w tym przypadku szpinak. Kotleciki podałam z soczystą surówką z mojej ulubionej czerwonej kapusty, lekko kwaśnego jabłka i słodkiej żurawiny. 100 g kaszy jaglanej Risana 70 g bułki tartej 70 g szpinaku łyżka oliwy łyżka soku z cytryny kilka listków bazylii spora szczypta soli(...)pieprzu łyżka oleju do posmarowania surówka: kapusta czerwona (kawałek wielkości jabłka) jabłko łyżka oliwy łyżka soku z cytryny kilka kropel tabasco łyżka żurawiny suszonej szczypta soli Kaszę jaglaną przekładamy na sitko, płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 12 minut, aż woda się wchłonie. Umyty szpinak miksujemy z oliwą, sokiem

Mienta blog
Surówka z młodej kapusty, świeżego koperku i chrupiącej kukurydzy 118

Moja wersja tradycyjnej polskiej surówki na bazie młodej kapusty, świeżego, pachnącego koperku i zielonego ogórka oraz delikatnie słodkiej, chrupiącej kukurydzy to pozycja, która od lat cieszy się popularnością na naszych stołach. Świetnie sprawdzi się jako dodatek tradycyjnego obiadu oraz w roli surówki do dań grillowych. Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 2 mniejsze zielone ogórki 1 puszka kukurydzy konserwowej(...)pęczek koperku 3 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Kapustę poszatkować, ogórki obrać ze skóry i pokroić w półplasterki. 2. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a koper drobno posiekać. 3. Kapustę, ogórki, kukurydzę, koperek przełożyć do miski, dodać majonez, dokładnie wymieszać. 4. Doprawić solą, pieprzem i całość ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na około 60 minut żeby smaki się przegryzły

Szalona Kuchnia Eweliny
Gołąbki bez zawijania w sosie z pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim 309

Gołąbki bez zawijania w sosie z pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim 500 g mielonego mięsa 2 woreczki ryżu 3/4 szklanki kaszy manny 1/2 małej kapusty pekińskiej 2 jajka Szklanka passaty pomidorowej 1,5 l bulionu 1 łyżka śmietany 1 łyżka majeranku Natka pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku Czosnek niedźwiedzi Sól,  pieprz Olej do smażenia Zacznijmy od ryżu, aby zdążył(...)wystygnąć. Gotujemy i odstawiamy. Kapustę pekińską kroimy na bardzo cienkie paski lub w drobną kostkę. Aby kapusta była bardziej miękka należy ją posolić a następnie ugnieść. Odstawiamy aż do momentu kiedy puści wodę. Odciskamy. Łączymy składniki: mięso,  kapustę, ostudzony ryż, pokrojoną w kostkę cebulę  przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, kaszę mannę, sól,  pieprz oraz majeranek. Formujemy kotleciki

Kuchnia moimi oczami
Co jeść w maju? Sezonowe warzywa i owoce 136

odmiany kolorowe zawierają spora ilość przeciwutleniaczy. Składniki zawarte w kalafiorze wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest niskokaloryczny i ma niewielki indeks glikemiczny. Czytaj więcej – przepisy z kalafiorem Kapusta biała Kompleksowy ładunek witaminowy. Zawiera kompleks witamin: C, B, A, E, K i minerałów: wapnia, magnezu, siarki, potasu, ale jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego, a szczególnie kwasu foliowego. Poza(...)dostarcza zbyt wiele energii. Pozwala zwiększyć odporność, korzystnie wpływa na wygląd paznokci, włosów, skóry. Kapustę najlepiej jeść surową, ponieważ podczas obróbki cieplnej traci część swoich zdrowotnych właściwości. Najbardziej wartościową częścią kapusty jest głąb. Kapusta czerwona Ma działanie przeciwnowotworowe – zawiera antocjany, (które odpowiadają również za jej charakterystyczną barwę), które mają właściwości przeciwutleniające. Razem z witaminami E, C i beta-karotenem zmniejszają

365 dni dookoła kuchni
Zupa z czerwoną kapustą i burakami z octem jabłkowym z dymnym posmakiem 141

Lubię zaglądać do szuflady lodówki tej z warzywami. Dziś znalazłam w niej buraka i czerwoną kapustę. Miałam puszkę fasoli i wyszła zupa pełna smaku zaprawiona koncentratem pomidorowy. Do tego posmak jabłkowego octu, odrobina jogurtu i grzanki z wypieczonego w domu chleba żytniego na zakwasie. 1/4 główki czerwonej kapusty 1 duży burak lub 2 małe marchewka cebula 3 ząbki czosnku(...)ziele angielskie 3 szt. 1 łyżeczka papryki wędzonej sól i pieprz 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu jabłkowego szczypta cukru olej rzepakowy lubczyk, natka i koperek Warzywa obieramy, kapustę szatkujemy, buraki i seler tniemy w paseczki, marchewkę w pół talarki a ziemniaki i cebulę w kostkę. Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kilka gałązek lubczyku

AZgotuj!
ORIENTALNA SURÓWKA COLESLAW 109

Pyszna surówka z drobno poszatkowanej czerwonej i białej (najlepiej młodej) kapusty   oraz tartej marchewki i posiekanego szczypiorku. Ciekawa i orientalna w smaku, bo doprawiona lekko pikantnym dressingiem z majonezu i pasty wasabi. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub ryb z grilla. SKŁADNIKI / 4 PORCJE 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty 1 marchewka

cool and minty
Jak ozdobić pisanki? 4 proste pomysły na pisanki z wykorzystaniem naturalnym barwników 102

spektakularne. Barwniki zrobione domowych sposobem nie barwią tak dobrze, a kolory nie są tak żywe, za to jest radość, gdy wyjmiemy pierwsze niebieskie jajko z wywaru po czerwonej kapuście :) ➤ Na początek przeczytaj, jak zabarwić jajka na naturalne kolory . Znajdziesz tam instrukcję, jak przygotować naturalne barwniki do pisanek.  Pomysł 1 - Motywy roślinne Zdecydowanie mój ulubiony sposób! Potrzebujesz niepotrzebną pończochę(...)nadmiar pończochy odetnij nożyczkami. Możesz ją wykorzystać do przygotowania kolejnych jajek. Jajka włóż do szklanej lub metalowej miski i zalej barwnikiem. U mnie jest to mieszanka kurkumy i czerwonej kapusty, bo zależało mi na zielonkawym kolorze. Jajka mocz przez 1-4 godziny, a nawet całą noc dla bardzo mocnego koloru. Wyjmij jajka z barwnika i wytrzyj ręcznikiem papierowym.  Rozetnij

Chilli Czosnek i Oliwa
Omlet kapuściany z serem brie i łososiem wędzonym 119

Uwielbiam omlety zarówno wytrawne, jak i na słodko. Dziś przedstawiam Wam kolejny, wymyślony przeze mnie przepis, z którego jestem bardzo zadowolona Łosoś wędzony idealnie smakuje z serem brie i kapustą pekińską, a jajka są bardzo sycące, dlatego taki omlet jak najbardziej nadaję się na dobry początek dnia. Polecam. Składniki: – 3 jajka – 50g kapusty pekińskiej – 50g sera brie(...)łososia wędzonego – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie papryka słodka wędzona, kurkuma, czubryca żółta, pieprz) Kapustę drobno posiekać. Jajka ubić z przyprawami, dodać kapustę, dokładnie wymieszać. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie wyłożyć plasterki sera brie i łososia i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Przed podaniem posypać świeżo

Smaki Armine
Pasta z kiszonej kapusty i orzechów włoskich 108

Ekspresowa pasta do chleba z super zdrową kapustą kiszoną. Nie obawiajcie się ilości tłuszczu w porcji, która wyjdzie z podanych składników. Jest to tłuszcz z orzechów włoskich, czyli bardzo ważny i zdrowy tłuszcz omega-3. Pasta jest pyszna. Sama byłam zaskoczona, że ze składników, które potencjalnie do siebie nie pasują wyszło coś tak dobrego. Przepis dostałam od koleżanki, która wygrzebała(...)odmętów internetu. Wypróbujcie! Ilość porcji: 1 mały słoiczek Czas przygotowania: 15 minut Składniki: kapusta kiszona – 100g orzechy włoskie – 50g cebula – ¼ sztuki kminek mielony – ½ łyżeczki sól, pieprz Przygotowanie: Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Z kapusty wyciśnij nadmiar soku, przełóż do miski z resztą składników i zblenduj na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj łyżkę wody

wiecejwarzyw.pl
Wieprzowina z Laosu , danie z woka 117

mnie wymusili Wieprzowina z Laosu jest pyszna , teraz w sklepach bez problemu można też kupić świeże składniki do jej przyrządzenia , czyli seler naciowy i kapustę pak -choi . Więc nic tylko zrobić i się zajadać , szczególnie jeśli macie mało czasu to danie wybitnie się sprawdzi składniki : 0,3 kg szynki lub schabu wieprzowego ( chudej wieprzowiny ) 1 kapusta pak-choi 3 łodygi(...)sosu sojowego , jeden ząbek czosnku , wyciśnięty praską ,imbir , kolendrę , olej sezamowy , sól do smaku . Odstawiamy na około 2 godziny . Warzywa obieramy i kroimy , marchew i paprykę na cienkie zapałki , kapustę , cebulę , selera w większe kawałki . Rozgrzewamy woka , wlewamy do niego około 2 łyżek oleju . Jak już będzie mocno rozgrzany wrzucamy cebulę , smażymy , aż zacznie mięknąć . Następnie marchew , papryka , seler , wieprzowina

Ogrodnik w podróży
Pierogi z kapustą i grzybami 107

CIASTO: mąka pszenna - 1/2 kg jajko - 1 szt olej - 2 łyżki woda ciepła - 250ml sól - szczypta FARSZ: kapusta kiszona - 1 kg cebula - 2-3szt suszone grzyby - 10 dag sól pieprz olej - 6 łyżek Cebulę obrać, opłukać i posiekać , podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać pokrajaną kapustę kiszoną przesmażyć chwilę razem i zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości. Następnie kapustę odcedzić(...)odcisnąć z wody. Grzyby opłukać, zalać zimną woda i zostawić na noc, następnego dnia ugotować je do miękkości wyjąć,przestudzić i drobno posiekać. Grzyby połączyć z kapustą, doprawić do smaku solą i pieprzem i dobrze razem wymieszać. Z mąki, soli i jajka zagniatamy ciasto dolewając po trochu wodę, aż będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do rąk, następnie podzielić

Camilla w kuchni
Kapuśniak z nutką wędzonej papryki 185

papryki. Zapach wędzonki trochę podobny do wywaru na wędzonych żeberkach. Kapuściane danie znajdziecie również na blogu Mirabelki , przygotowany z okazji wspólnego gotowania blogerek., którego tematem było dowolne danie z kapusty. Składniki: duży kawałek żeberka(minimum 300 g) 250 g kiszonej kapusty, posiekanej z grubsza 1 mały seler (lub pół dużego) 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula(...)ziaren kminku 2 łyżki płatków suszonej papryki 1 łyżka wędzonej papryki kilka suszonych grzybów (tym razem pominęłam) sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Żeberko umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym

Czerwień i błękit