podanej porcji wychodzi ok. 12 naleśników) Mąka pszenna 2 szklanki Woda 1 i 1/2 szklanki Mleko szklanka Jajko Cukier płaska łyżeczka (opcjonalnie) Sól 1/2 łyżeczki Olej łyżka Farsz: Kapusta kiszona 400 g Mięso gotowane u mnie łopatka 400 g Cebula Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli(...)ciasto będzie zbyt gęste dolać wody. Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju. Z podanej porcji wychodzi ok 12 sztuk. Wszystko zależy od wielkości patelni oraz składników np. jajek. Kapustę zalać zimną wodą.Gotować do miękkości z odrobiną soli. Ugotowaną kapustę odcedzić i wystudzić. Odcisnąć dobrze z nadmiaru wody. Mięso pokroić w większą kostkę zalać wodą
Kulinarne przygodysłoików na zimę. Dosyć szybka w przygotowaniu. Swoimi kolorowymi barwami zachwyca oko, a zapachem kusi, by ją zjeść. Przepis od Swojskie jedzonko . Składniki : 1,5 kg białej kapusty; 0,5 kg ogórków; 3 duże cebule; 4 papryki (u mnie 3 czerwone i 1 żółta); 0,5 kg marchewki; 1 łyżka soli; Zalewa : 3 szklanki wody; 1 szklanka octu(...)szklanka cukru; 1 łyżeczka soli; 5 łyżek oleju; Wykonanie : Kapustę drobno poszatkować, ogórki pokroić w plasterki (ja nie obierałam ze skórki), dodać łyżkę soli, wymieszać wszystko razem i odstawić na 2 godziny, aby warzywa lekko zmiękły. Składniki przeznaczone na zalewę zagotować i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić
In my kitchenBardzo smaczna, pasteryzowana sałatka z kapusty. Idealna do hoddogów, hamburgerów i nie tylko. SKŁADNIKI : 1 główka kapusty około 2 kg 1 kg ogórków 4 papryki czerwone 4 cebule 4 marchewki 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10 % 3-4 łyżki oleju 3 liście laurowe kilka kulek pieprzu 3 kulki ziela(...)PRZYGOTOWANIE : Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, mieszamy i odkładamy na 2 godziny. Resztę warzyw szatkujemy a marchew ścieramy. Wszystkie składniki ( oprócz liścia laurowego i kulek ziela i pieprzu ) dodajemy do kapusty. Wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę nakładamy do 0,5 L słoików, lekko upychamy i wlewamy pozostałe soki. Zakręcamy i pasteryzujemy słoiki w wodzie 5 minut, licząc czas
Kulinarne Fantazje Marioliłyżki masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na farsz: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 10dkg pieczarek 20dkg kapusty kiszonej 2 ugotowane i ostudzone ziemniaki (mogą być z wczorajszego obiadu) 20dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa (najlepiej wieprzowego lub mieszanego – może być z wczorajszego obiadu) Przyprawy: sól, pieprz, majeranek(...)Przygotowujemy farsz: pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu *** *** Podsmażone pieczarki zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę *** *** Kapustę kiszoną bardzo drobno kroimy (u mnie kapusta z marchewką) *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy kapustę oraz pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki, mieszamy i całość smażymy na niedużym ogniu przez kilka
Blog z ApetytemSkładniki: tortilla placki 4 sztuki-1 opakowanie, kasza bulgur 1 woreczek 100 gram, kiszona kapusta 50 dag, cukier 1 łyżka, pieczarki 50 dag, cebula 1 sztuka, olej 4 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, tarta bułka 1/2-3/4 szklanki jajka 4 sztuki, olej 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, sól 3/4 łyżeczki, tarta bułka 1,5 szklanki, olej(...)potrzeba Kiszoną kapustę drobniej pokroić i ugotować do miękkości w wodzie z cukrem, następnie wylać na sito i dobrze odcedzić. Pieczarki drobno posiekane usmażyć z drobno posiekaną cebulą na oleju, dodać do kiszonej kapusty. Kaszę bulgur ugotować do miękkości, odcedzić na sitku z wody, dodać do kapusty, wsypać kucharka, paprykę ostrą, tartą bułkę i wszystko wymieszać. Nakładać farsz na każdy
W Mojej Kuchni LubięCiasto: ( porcja na 50 sztuk) Mąka pszenna 500 g Woda ciepła ok. szklanka 250 ml Żółtko Farsz: Mięso gotowane u mnie łopatka 700 g Kapusta kiszona 700 g Cebula Sól Pieprz Olej do podsmażenia cebuli 2-3 łyżki Przygotowanie: Kapustę zalać zimną wodą.Gotować do miękkości z odrobiną soli. Ugotowaną kapustę odcedzić i wystudzić. Odcisnąć dobrze z nadmiaru(...)mięsem. Gotować z dodatkiem soli, pieprzu, liścia laurowego oraz ziela angielskiego do miękkości. Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na złoty kolor. Ugotowane mięso wraz z kapustą zmielić w maszynce. Na końcu do maszynki dodać cebulę wraz olejem. Farsz doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Farsz dzielę od razu na 50 kulek. Z mąki, wody i żółtka zagnieść gładkie ciasto
Kulinarne przygodySałatka Coleslaw z cukinią i jarmużem to propozycja na smaczną, tania i łatwa do przygotowania surówkę do obiadu. Surówka coleslaw to jedna z moich ulubionych. Bardzo lubię kapustę i surówki z niej a w sezonie kiedy jest młoda, delikatna i świeża zajadam się nią po prostu. Dzisiaj chciałam zaprosić was do wypróbowania takiej sałatki z dodatkiem surowej, młodej cukinii oraz(...)niewielkiej ilości musztardy i soku cytrynowego. Zapraszam do wypróbowania mojej wersji z cukinią i jarmużem. PRZEPIS SAŁATKA COLESLAW Z CUKINIĄ Składniki na coleslaw z cukinią: 0,5 małej główki kapusty białej 0,5 malej cukinii kilka małych gałązek jarmużu garść pestek słonecznika 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól himalajska 1 łyżeczka naturalnej przyprawy do sałatek 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy
Dorota Smakujewarzywami – prosty przepis na obiad Szukacie pomysłu na prosty i pyszny obiad? Szukacie sposoby na wzbogacenie tradycyjnych pulpecików czy kotletów mielonych?Polecam Wam dodać do nich drobno posiekaną kapustę i inne warzywa. Składniki: 500 g mielonego mięsa np. z łopatki wieprzowej 1 mała cebula kawałek młodej kapusty (tak by wyszła mała miseczka posiekanej kapusty) 1 mała marchewka 1 jajko(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę obieramy i rozdrabniamy w Botti Electronic Flavio 2 w 1 . Podsmażamy ją na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodając 1 starty ząbek czosnku. Kawałek kapusty i obraną marchewkę rozdrabniamy za pomocą Botti Electronic Flavio 2 w 1 . Przekładamy do miski. Dodajemy mielone mięso, podsmażoną cebulę i czosnek, suszone oregano, pieprz, sól, słodką czerwoną paprykę, wbijamy
Słodkie okruszkibłyskawicznym tempie. Sałatka z gyrosa to także świetny posiłek do pracy, ponieważ jest bardzo sycąca. Moja tradycyjna sałatka z gyrosa składa się z kurczaka, kukurydzy, ogórków, papryki, cebuli, kapusty pekińskiej, ketchupu oraz majonezu. Jeśli zależy Wam na nieco lżejszej wersji, możecie majonez zastąpić jogurtem naturalnym. Sałatka z gyrosa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, z pewnością zachwyci każdych gości(...)nawet teściową Składniki: 600 g fileta z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1/2 słoika ogórków konserwowych 2 średnie cebule czerwone 1/2 kapusty pekińskiej 1 papryka czerwona majonez ketchup przyprawa do gyrosa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać przyprawę do gyrosa, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej zamarynować kurczaka dzień wcześniej. Kukurydzę odsączyć
Przepiski.plTradycyjna surówka z młodej kapusty. Prosta i szybka w wykonaniu a zarazem najbardziej smaczna z wiosennych surówek. Pasuje moim zdaniem do większości dań obiadowych i co dziwne smakuje nawet dzieciom. Polecam :) Składniki - pół główki młodej kapusty - 2 młode marchewki - 1 mniejsza czerwona cebula - pół pęczka koperku - 1 łyżka majonezu - 1 łyżka śmietany 12 % lub 18% - sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)Kapustę szatkuję, marchewkę ścieram na drobnych oczkach tarki, cebulę kroję w kosteczkę, koperek siekam. Do warzyw dodaję majonez, śmietanę, całość mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotową surówkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce. Smacznego :) Jeśli jak i ja jesteście fanami młodej kapusty to zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na to pyszne warzywo :) Poniżej
Kuchnia z widokiem na ogródSałatka coleslaw z pomidorem to propozycja na smaczną, tania i łatwa do przygotowania surówkę do obiadu. Surówka coleslaw pochodzi z kuchni amerykańskiej i jej bazą jest drobno poszatkowana kapusta biała. Często dodaje się do niej marchewkę, selera naciowego, jabłko ale inne składniki i wariacje równie są smaczne. Dresingiem do tej surówki jest zwykle majonez z dodatkiem niewielkiej ilości musztardy(...)soku cytrynowego. Zapraszam do wypróbowania mojej wersji z pomidorem i pestkami dyni. PRZEPIS COLESLAW Z POMIDOREM Składniki na coleslaw z pomidorem: 0,5 małej główki kapusty białej 2 pomidory garść pestek dyni 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól himalajska 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z cytryny Jak zrobić coleslaw z pomidorem: Zaczynamy od poszatkowania kapusty – najsmaczniej
Dorota SmakujePomidor · 20 dag sera żółtego · Cebula · 1/3 główki kapusty młodej Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą i prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Na drugiej patelni prużymy na rozgrzanym oleju obrana i drobno(...)pokrojona cebulę. 3. Do cebuli dodajemy poszatkowaną kapustę oraz pokrojoną w paseczki paprykę, doprawiamy pieprzem oraz solą. 4. Po uprażeniu, kapustę układamy na dnie naczyń typu kokilki, na kapustę wykładamy mięso. 5. Ogórka kroimy w plasterki. Układamy na około mięsa, pomidory w pół plasterki, paprykę w paski, układamy na mięsie. 6. Wierzch
Kulinarna Chwilatakie bułki akurat nabyliśmy. Parówki więc przekrojone na pół dały radę. Do tego obowiązkowo ketchup i cebulka prażona. Udało mi się też towarzystwo namówić na bardzo cieniutko posiekaną młodą kapustę i plastry zielonego ogórka. Na ich życzenie było też masło bo podobno w takiej wersji jeszcze lepsze. Sztos! Polecam! PRZEPIS DOMOWE HOT DOGI Składniki: 8 małych, podłużnych bułek 4 parówki(...)masło ogórek zielony młoda kapusta cebulka prażona – użyłam takiej ketchup Jak zrobić domowe hot-dogi: Zaczynamy od bułek. Ja swoje ułożyłam na blaszce i podpiekłam w piekarniku aż się zagrzały i lekko opiekły, dzięki czemu skórka była chrupiąca. Kilka minut w 180st. Razem z bułkami można podgrzać parówki. Można też podgrzać je gotując we wrzątku. Następnie kapustę młodą poszatkowałam
Dorota Smakujepierożki są przepyszne. Ciasto wychodzi mięciutkie, delikatne i długo nie czerstwieje. Można je zrobić z ulubionym nadzieniem, formując dowolnie wg uznania. Ja zrobiłam farsz z młodej kapusty z pieczarkami i dodałam kilka listków mięty. Wyszło przepysznie! Może ktoś się skusi? Składniki: – 500g mąki pszennej ( u mnie tortowa) – 240ml ciepłej wody (max 50 stopni Celsjusza) – 120ml oleju(...)mnie rzepakowy) – 8g drożdży instant – 1łyżeczka cukru – 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: – 600g młodej kapusty – 400g pieczarek – 1 cebula – 6-8 listków mięty – 1 łyżka masła klarowanego – zioła i przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, czubryca żółta) – 1 jajko do posmarowania pierożków – posypka wg uznania (u mnie czarnuszka) Na początek proponuję zrobić
Smaki ArmineSałatka jak pełne danie obiadowe, bardzo sycąca a zarazem idealna na wycieczkę w plener. Składniki: Piers z kurczaka (podwójna) Średniej wielkości kapusta pekińska Puszka kukukrydzy 300 g ryżu Przyprawy do kurczaka z kurkumą lub gotowa mieszanka do gyros Dowolne dodatki szczypiorek lub młoda cebula. Olej Wstawiamy ryż na osolony wrzątek i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Sama do białego(...)przyprawach. Koniecznie musi to być kurkuma, słodka i ostra papryka, czosnek, sól i pieprz. Wybór mieszanki wg Mięso smażymy na złoty kolor i zdejmujemy na talerz do przestudzenia. Kroję kapustę pekińską. Przekładam kapustę do miski i dodaję kukurydzę z puszki. Posiekana cebulka, łyżka oleju i poł łyżeczki soli mieszamy dokładnie z kapustą. Dodajemy przestudzone mięso i ryż i znów mieszamy
prawdziwe jedzenie