kapustą - 19268 przepisów (strona:326/1285)

Bigos z młodej kapusty 439

Dzisiaj zapraszam na bigos z młodej kapusty, sezon trwa więc korzystajmy:)  Bigos ugotowany na wędzonce, doprawiony między innymi suszonymi pomidorami i pieprzem cytrynowym:) Najlepiej ugotować go dzień wcześniej. Najlepszy smak jest po powtórnym odgrzaniu. Ale od razu też zajadamy, nie można się mu oprzeć :) Podaję z pieczywem lub ziemniakami. Bigos podałam na talerzu z kolekcji ANTONIO od Porcelana Bogucice(...)główka młodej kapusty 50 dag wędzonych żeberek lub schabu puszka pomidorów  z czosnkiem ( 400 g) 40-50 dag dobrej, cienkiej kiełbasy 2 cebule 4-5 ząbków czosnku 2-3 listki laurowe parę kulek ziela angielskiego sól wg smaku 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią ½ - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub ketchupu ewentualnie domowa

Takie tam pichcenie
Młoda kapusta z czosnkiem + film 180

Dziś zapraszam na pyszny dodatek do obiadu czyli młodą kapustę z czosnkiem. Jest to pyszna, delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu propozycja. Idealnie smakuje podana na gorąco z młodymi ziemniakami i rybą lub kotletem. składniki na 4 porcje mała główka młodej kapusty 5-6 ząbków czosnku 1 duża cebula lub 2 mniejsze 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek(...)łyżek startego żółtego sera sól przepis Młodą kapustę szatkujemy, cebulę drobno siekamy, obrane ząbki czosnku kroimy w grubsze plastry. W dużym garnku na rozgrzanym tłuszczu delikatnie rumienimy cebulę i czosnek od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, wlewamy 1/2 szklanki wody i całość dusimy do miękkości, często mieszamy. Pod koniec duszenia kapustę doprawiamy solą, dodajemy starty żółty

Smakowite Dania
Surówka na grilla 247

przerwami.  Ale nie przeszkodziło nam to i popijając piwko, ze smakiem pochłanialiśmy karkówkę i pikantne skrzydełka, maczaliśmy w przeróżnych sosach i musztardach kiełbaski, zajadaliśmy się peklowaną na ostro kapustą pekińską oraz łagodną surówką z białej kapusty. Tę właśnie surówkę przygotowuję zawsze na grilla, na którym zawsze cieszy się ona nie słabnącym powodzeniem. Nawet w czasie deszczu! ;) Składniki: 1/4 małej(...)główki białej kapusty 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 marchewka mały kawałek selera 1 czerwona papryka 1 cebula 1 puszka kukurydzy po 1/2 pęczka szczypiorku, pietruszki kilka gałązek koperku Sos: (składniki podaję orientacyjnie, każdy doprawi jak lubi): 1płaska łyżki soli 1płaska łyżka cukru 1 łyżeczka pieprzu 2-3 łyżki białego octu winnego 4-6 łyżek oleju kukurydzianego Kapustę, marchew, selera, paprykę

Kuchnia Prezydentowej
Surówka z młodej kapusty z truskawkami 177

Pomysłów na owocowe przepisy wciąż mam sporo w głowie, dzisiaj zrobiłam surówkę z młodej kapusty, którą w większości wykorzystałam do jarzynowej. Kilka truskawek, chrupiąca cukinia i rzodkiewki z marchewką sprawiły, że surówka bardzo mi smakowała, głównie za sprawą soczystych i słodkich truskawek, które w połączeniu z octem balsamicznym i oliwą nadały całości słodyczy.  Do dzisiejszego przepisu polecam  ocet(...)owoce,  konopia siewna,  pestki, ziarna, nasiona, mąki ekologiczne, orzechy mąka ekologiczna naturalne przyprawy ekologiczne płatki drożdżowe płatki śniadaniowe fitness makarony, octy i oleje   Surówka z młodej kapusty z truskawkami Składniki: 1/4 młodej kapusty 4 duże truskawki 2 rzodkiewki gruby plaster cukinii 1 marchewka 4 łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżeczki BIO octu balsamicznego Przygotowanie: Kapustę szatkujemy

Moja smaczna kuchnia
Klasyczne gołąbki z młodej kapusty 99

końcu jest młoda kapusta! Warto czekać te parę miesięcy, żeby zrobić gołąbki z młodej kapusty. Smak jest o wiele lepszy niż tych robionych po sezonie a i wartości odżywczych w młodej kapuście jest więcej. No i zmniejsza się szansa, że podczas przygotowywania kapusta nam za mało zmięknie i będzie lekko twardawa. Samych klasycznych gołąbków myślę, że przedstawiać nie trzeba ;) Mięso(...)ryż podane w kapuście smakują doskonale, zwłaszcza zalane pysznym sosem pomidorowym

Milion Smaków
Barszcz czerwony czysty 126

jarzynach i  naturalnym kwasie buraczanym. Trzeba jednak pamiętać, żeby tydzień wcześniej zakisić buraki. Jeżeli ktoś zapomniał, nic straconego. Kwas buraczany można z powodzeniem zastąpić kwasem z kiszonej kapusty. Muszę jednak zaznaczyć, że sama kiszę kapustę, nie wiem natomiast jak to by było w przypadku kapusty kupionej w sklepie. Chyba, że mamy jakieś sprawdzone źródło.  Do przygotowania barszczu wykorzystuję(...)intensywny kolor i nie ma posmaku surowizny." Barszcz czerwony czysty (przepis własny) Składniki : 2,5l wywaru z jarzyn 0,5l wywaru z grzybów 1,5 szklanki kwasu z kiszonej kapusty 500g ugotowanych i startych buraków 2 łyżki sklarowanego masła 2 liście laurowe 10 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 ząbki czosnku sól i pieprz Wlać do garnka oba wywary

Wiem co jem
Wege gołąbki I - z ryżem i soczewicą 129

Jednocześnie zrobiła te tytułowe z ryżem i soczewicą i jeszcze z ryżem, pieczarkami, cieciorką i soczewicą. Z tymi drugimi już nie miałem siły się zmierzyć, jutro na obiad spróbuję. kapusta włoska szklanka ryżu szklanka ziaren soczewicy 1 cebula 1 jajko pieprz, sól 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki olej do smażenia Z kapusty wykrajamy głąb, wrzucamy(...)Odcedzamy, dodajemy jajko i pokrojoną w kosteczkę cebulę uprzednio zeszkloną na patelni na łyżce oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na jakieś 10 minut. Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Brytfankę skrapiamy oliwą, wykładamy liśćmi kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy je szklanka wody z solą lub bulionem. Madzia użyła naszej domowej bulionetki . Pieczemy

Marder&Marder Manufacture
Wege gołąbki II - z ryżem, pieczarkami, ciecierzycą i soczewicą 149

teraz też będą gołąbki. Ale inne, chociaż też wege. I są tak samo pyszne! Zaraz skończy mi wyrastać ciasto na bułki więc piszę szybko i lecę zająć się pieczywem. Kapustę przygotowujemy tak samo jak w poprzednim wpisie. Zatem zacytuję (sam siebie): Z kapusty wykrajamy głąb, wrzucamy ją na wrzątek i gotując stopniowo zdejmujemy z niej liście. Przez środek każdego liścia(...)idzie taka gruba wystająca żyła. Ostrym nożem ścinamy tę żyłę, żeby liście były możliwie płaskie. Madzia już tego nie robiła, bo te gołąbki robiła jednocześnie z tymi poprzednimi, więc kapustę już miała. Jeszcze potrzebujemy: 150 g ryżu 2 garście ciecierzycy 150 g zielonej soczewicy 100 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz Gotujemy ciecierzycę, soczewicę i ryż. Ciecierzyca wymaga dłuższego gotowania

Marder&Marder Manufacture
Gołąbki z mięsem i kaszą pęczak 117

gołąbki. I co, kto ma lepiej? :) Zatem dzisiaj przepis na gołąbki z mięsem i kaszą pęczak, a za kilka dni wersja wegetariańska: z czerwonym ryżem i kaszą bulgur. 1 kapusta włoska 1 kg mielonego mięsa wołowo- wieprzowego 1,5 szklanki pęczaku 1 cebula 1 łyżka masła lub margaryny 1 jajko sól, pieprz Zewnętrzne liście kapusty odkładamy na bok, są niezbyt(...)urodziwe więc gołąbków z nich nie będzie. Ale przydadzą się później. Do gołąbków używamy liści głębiej schowanych. Liście kapusty myjemy i wrzucamy do osolonego wrzątku na kilka minut. Odcedzamy, studzimy i ścinamy grube żyły które idą przez środek każdego liścia. Nie wylewamy wody z parzenia. Pęczak gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Cebulę szklimy na tłuszczu. Wyrabiamy wszystkie składniki

Marder&Marder Manufacture
Gołąbki z czerwonym ryżem i kaszą bulgur 127

spożywają jako sarme , a Grecy mają swoje dolmades zawijane w liście winogron. Czyli jak widać gołąbkiem świat stoi! Więc nie ma co zwlekać, trzeba brać się do roboty. 1 kapusta włoska 0,5 szklanki czerwonego ryżu 1,5 szklanki kaszy bulgur sól, pieprz kolorowy jajko Zewnętrzne liścia kapusty odkładamy na bok. Liście kapusty myjemy i wrzucamy do osolonego wrzątku(...)wylewamy wody z parzenia. Ryz i kaszę gotujemy w oddzielnych garnkach al dente (wg instrukcji na opakowaniu). Mieszamy z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem kolorowym. Zawijamy farsz w liście kapusty. Dno garnka wykładamy zewnętrznymi liśćmi, których nie wykorzystaliśmy podczas parzenia. Przygotowane gołąbki wkładamy do garnka, zalewamy wodą z parzenia liści i dusimy ok. 1 godziny. Podajemy z sosem koperkowym, który

Marder&Marder Manufacture
Gołąbki wegańskie 147

Przypadkowe zakupienie kapusty włoskiej zaowocowało przyrządzeniem gołąbków. Jak zwykle w trochę innej wersji;)  Niestety ja nie mogę ich jeść, ze względu na moją przymusową dietę :( ale Narzeczony zajada się ze smakiem i mówi, że są pycha:) Gołąbki bez mięsa, a mimo to pyszne i sycące. Dodatek kasz sprawia, że są o wiele zdrowsze od tych tradycyjnych. Są bogatym źródłem(...)gryczanej 100 g kaszy owsianej szczypta suszonej szałwi kopiasta łyżeczka słodkiej papryki  płaska łyżeczka tymianku suszonego pieprz, sól tłuszcz do smażenia (ja użyłam łyżki oleju kokosowego) średniej wielkości kapusta włoska Przygotowanie: Farsz: Kasze ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzić Pieczarki i cebulę obrać Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w półplasterki Na dużej patelnie rozgrzać odrobinę tłuszczu i wrzucić

pyszne zdrowości
Pieczone mini-pierogi z kapustą i grzybami 175

żytniej razowej 125 g mąki pszennej 150 ml bardzo ciepłej wody 5 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 1 białko Farsz: 300 g kapusty kiszonej 25 g suszonych grzybów 1 szklanka wody 100 ml wody z grzybów 1 cebula 1 płaska łyżeczka tymianku 1 łyżka cukru 2 szt. ziela angielskiego szczypta ziół prowansalskich sól(...)mąki przesiewamy przez drobne sitko. Dodajemy sól. Do zaczynu drożdżowego dolewamy oliwę z oliwek i mieszamy. Zaczyn łączymy z mąkami i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Kapustę kiszoną szatkujemy i wrzucamy do garnka. Jeżeli kapusta jest za kwaśna można przepłukać ją wodą. Do garnka wlewamy szklankę wody i gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę kroimy w kostkę

My Chcemy Jeść
Kapuśniak z młodej kapusty z ryżem 171

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: pół główki młodej kapusty szklanka ryżu marchewka kawałek selera 8 ziaren pieprzu 8 ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 2 kostki rosołowe przyprawa do dań z kapusty czubata łyżka koncentratu pomidorowego(...)śmietanki kremówki lub zwykłej Kapustę poszatkować, odstawić. Wodę zagotować wraz z marchewką i selerem. Dodać   kostki, ziele, pieprz i listek. Gotować 30 minut. Następnie dosypać ryż i co jakiś czas mieszając, gotować do miękkości. Dodać kapustę. Gotować 5 minut. Do niewielkiej miseczki odlać łyżkę wazową wody z zupy, dodać koncentrat i śmietanę, wymieszać i przelać do zupy. Dodać przyprawę

kulinarnyswiatdomi
Surówka z młodej kapusty 204

Prostszej surówki z kapusty już chyba nie ma - prosta i muszę dodać, że smaczna. W założeniu miała być z koperkiem lecz zamiast koperku w domu była pietruszka i tak oto przez przypadek powstała pyszna kapustka z pietruszką. Smakowitości niewątpliwie surówce nadał sos Składniki: 1/2 główki średniej młodej kapusty 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka miodu(...)łyżka octu jabłkowego 4 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól (u mnie 1/2 łyżeczki) młoda kapusta sos surówka Przygotowanie: Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Natkę pietruszki drobno pokroić. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać (do rozpuszczenia się miodu), dodać pietruszkę. Poszatkowaną kapustę polać sosem, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, pozostawić na 5 - 10 minut do połączenia

Kuchcik gotuje
Surówka z młodej kapusty 229

główki młodej kapusty 2 marchewki 5 średnich rzodkiewek ½ pęczka koperku lub natki pietruszki 4 cebulki dymki z małymi cebulkami 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka cukru suszone lub świeże oregano 3-4 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego Surówka z młodej kapusty - czyli pysznie, zdrowo i kolorowo :) Po takiej zachęcie mam nazieję(...)bedziecie ją robić póki trwa sezon na młodą kapustę. Polecam srdecznie. Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Marchewkę obrać i razem z rzodkiewkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule dymki posiekać razem ze szczypiorem. Marchewkę, rzodkiewki, cebulki i koperek (lub natkę) dodać do kapusty. Oliwę i sok z cytryny wymieszać razem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania