Pyszna, młoda kapusta z dodatkiem marchewki i dużej ilości koperku. Szybki, smaczny dodatek do obiadu. Składniki: 1 główka młodej kapusty 2 marchewki 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku masło sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Kapustę przekroić na cztery części i poszatkować. Obraną marchewkę pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. W garnku rozpuścić masło, wrzucić(...)cebulę, czosnek i marchewkę, razem zeszklić. Dodać kapustę i podlać szklanką wody. Dusić około 15 minut do miękkości kapusty. Na koniec dodać koperek, doprawić solą i pieprzem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiprosta surówka jest smaczna i w sezonie gdy mamy młodą kapustę jest warta wypróbowania. Składniki : mała główka białej kapusty mały pęczek koperku i szczypiorku 2-3 zielone ogórki sól, pieprz. oliwa, cukier Przygotowanie ; Kapustę umyć, drobno poszatkować, posypać solą Obranego ogórka drobno pokroić, koperek i szczypiorek również Kapustę odcisnąć ze słonej wody Do odciśniętej kapusty dodać ogórek, koperek i szczypiorek
Proste Potrawymamy sezon na młodą kapustę z tej okazji będą dziś gołąbki z mięskiem wieprzowym i ryżem. Składniki: kapusta młoda 1 główka mięsko wieprzowe( zmielona łopatka) 600 g ryżu pełnoziarnistego 200 g jajko 2 szt sól do smaku pieprz mielony do smaku papryka mielona czerwona ostra do smaku Dodatkowo: przecier pomidorowy 200 g bulin drobiowy 1 litr sól i pieprz(...)sól,pieprz i paprykę zmieloną suszoną, mieszamy. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowany i ostudzony ryż, mieszamy i przekładamy do miseczki z jajem i przyprawami. Farsz dokładnie mieszamy. Krok 2 Kapustę nacinamy nożem by wyjąć głąb ze środka ,a następnie wkładamy do garnka z gotującą się wodą i sparzamy kapustę. Wyjmujemy liście, obcinamy twarde końcówki i nakładamy farsz. Krok 3 Zwijamy
Różowa kuchniakapustkę w każdej postaci,a łazanki są jedną z moich ulubionych dań z jej wykorzystaniem,pyszne i szybkie do zrobienia-idealne na obiad polecam.... Składniki: 2 małe młode kapusty,lub jedna duża 2 cebule 4 kiełbaski(można również użyć boczek surowy wędzony) opakowanie makaronu łazankowego olej, sól,pieprz Przygotowanie: kapustę szatkujemy i podsmażamy na odrobinie oleju przez kilka minut(...)podlewamy odrobiną wody i dusimy chwilę do miękkości, cebulę obieramy,kroimy w półplasterki smażymy na odrobinie oleju aż się zarumieni i zmięknie,dodajemy do kapusty kiełbaskę kroimy w półplasterki i również podsmażamy, dodajemy do kapusty,mieszamy przyprawiamy do smaku solą, pieprzem,odrobiną maggi (jak ktoś lubi) makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu ,odcedzamy(nie przepłukujemy wodą), mieszamy z kapustą
Swojskie jedzonkoSURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY ma wiele odsłon. Tym razem z dressingiem limonkowo - miętowym, z dodatkiem piersi z kurczaka zaskoczy świeżością i lekkim smakiem. Doskonała na upalne dni. Artykuł SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z KURCZAKIEM I MIĘTĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESałatka Gyros Składniki: 4 piersi kurczaka kapusta pekińska 6 ogórków konserwowych 2 średnie cebule 1 puszka kukurydzy papryka czerwona olej do smażenia 2 ząbki czosnku przyprawa Gyros Jak dla mnie, cebulka jest tam zupełnie niepotrzebna albo też stanowczo jej za dużo:) Dla mojego ukochanego:) natomiast było za dużo kapusty. Może kupiłam za dużą:) Sos czosnkowy: 200 ml jogurtu naturalnego(...)miesza... Hmmm... :):):) Jako, że wampiry:) czosnku nie jadają, zamiast czosnku starłam cebulkę:) Piersi kurczaka pokrój w kostkę, posyp przyprawą Gyros, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i usmaż na oleju. Kapustę i paprykę pokrój w cienkie paseczki. Cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę, każde w osobnej miseczce. Układaj wszystkie składniki warstwami w szklanym naczyniu: cebula, ogórki, kapusta pekińska, kukurydza, kurczak
Ukojenie Podniebieniamłodą kapustą mam do czynienia pierwszy raz, przynajmniej w takim sensie, że chciałam ją przygotować sama, bo oczywiście jadłam już ją wcześniej ;) Nigdy nie robiłam takiej surówki i widząc w sklepie piękne okrągłe główki, skusiłam się na jedną ;) Będę kusić też Was, bo warto, taka surówka jest pyszna i pachnie wiosną, polecam :) Z moich składników wychodzi taka mała miseczka surówki(...)zdjęciu powyżej ;) Składniki: pół główki młodej kapusty pół pęczka koperku mała cebula 2 łyżki soku z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego łyżeczka miodu 1-2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku Kapustę siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Wszystko solimy i ugniatamy, aż kapusta trochę zmięknie. Miód mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny, zalewamy kapustę, dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy solą
Czerwona PorzeczkaPrzeglądając kiedyś mój zbiór przepisów kulinarnych natrafiłam na mały wycinek ze starej gazety. Był to właśnie przepis na filety z kurczaka w kapuście. Miałam akurat w domu pierś z kurczaka i kapustę, więc postanowiłam wypróbować ten przepis. Od tego czasu na stałe zagościł w naszym jadłospisie. A co najważniejsze, bardzo smakuje dzieciom. Danie to można podawać z ziemniakami z wody(...)kładzionymi kluskami. Nam jednak bardziej smakuje z kluskami, Składniki: 2 piersi kurczaka ćwierć główki białej kapusty cebula marchewka pół szklanki śmietany łyżeczka mąki łyżka przyprawy do zup olej pieprz sól Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w cienkie półkrążki, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać kapustę, marchew, przyprawy, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić
kuchnia doskiPomysł na smażoną kapustę kiszoną z przyprawą do mięs "Knorr" mam od teściowej. Super dodatek do obiadu albo jako samodzielna przekąska a w smaku rewelacyjna. Polecam :) Składniki: * kapusta kiszona * 2 łyżki oliwy z oliwek * przyprawa do mięs "Knorr" Wykonanie: Kapustę kiszoną poszatkować. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dać kapustę kiszoną, przyprawę do smaku według uznania i podsmażać(...)małym ogniu co chwilę mieszając, aby się nie przypaliła. Kapustę należy podsmażać około 10 minut do momentu aż stanie się miękka. SMACZNEGO
Zrób to smacznieWigilijnym stole. Tęsknie za jej smakiem przez cały rok. Przygotowanie nie jest trudne. Najtrudniejsze jest powstrzymanie się przed kolejną dokładką :) Składniki 1 kg kiszonej kapusty ( bez marchewki) 1 kg łuskanego grochu 10 dag suszonych grzybów 3 cebule 1 łyżeczka cukru 2 liścia laurowe 3 ziela angielskie 2 łyżki masła sól, pieprz(...)majeranek Przygotowanie Groch wypłukałam,przełożyłam do garnka, zalałam zimną wodą.Zostawiłam na noc,żeby się moczył.To samo zrobiłam z grzybami. Kapustę przepłukałam,wycisnęłam z niej sok. Wrzuciłam do garnka i zalałam 1 szklanką zimniej wody.Dodałam ziele angielskie,liść laurowy oraz sól.Gotowałam do miękkości. Grzyby ugotowałam w tej samej wodzie. Obrałam
Kukuleczkiwiadomo im prościej tym lepiej i taka jest właśnie surówka z białej kapusty z dodatkiem marchewki i przypraw. Tanio, łatwo i prosto, musicie wypróbować!. Składniki: - 1 mała główka białej kapusty, ok. 0.7 kg - 3 duże marchewki Zalewa: - 1/2 szklanki octu 10% lub 1/2 szklanki wody i ok. 2 płaskich łyżeczek kwasku cytr y nowego - 1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)łyżki miodu - 2 łyżki cukru - 2 łyżeczki soli - 3 ząbki dobrego polskiego czosnku Dodatkowo: - biały sezam lub orzeszki piniowe do posypania www.Skworcu.com.pl 1. Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, łączymy i mieszamy. 2. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia, następnie zalewamy kapustę, mieszamy i odstawiamy aż kapusta nieco zmięknie, najlepiej jak posiedzi w lodówce przez godzinę
Apetyczna babeczkaGołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami Jeżeli masz ochotę przyrządzić gołąbki z kaszą jaglaną to musisz zaopatrzyć się w : 1 główka młodej kapusty 150 gram kaszy jaglanej 200 gram pieczarek 2 małe cebule Szczypta curry Szczypta chili Sól Oliwa 2 ząbki czosnku Pomysł zawinięcia jedzenia w liście zrodził się w ludzkiej głowie bardzo dawno, prawdopodobnie idea ta zaiskrzyła w głowie(...)może poczekać 20 -30 min. lub dłużej. Skoro kaszę mamy zabezpieczoną, to w dużym garnku nastawiamy osoloną wodę i doprowadzamy ją do wrzenia, gdy jest już gotowa, wkładamy główkę kapusty do wody, zwracając uwagę aby cała główka była zanurzona. Wtedy to zewnętrzne liście kapusty zmiękną i ułatwi to nam zawijanie farszu. Po opływie 5 – 10 min kapustę wyjmujemy i odcinamy
Markowy smakSurówka z młodej kapusty. Chrupiąca, lekka i wiosenna. Składniki na surówkę: pół główki średniej wielkości kapusty 1 marchewka 2 ząbki czosnku młodego 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny garść posiekanego koperku sól, pieprz Przygotowanie surówki: Kapustę kroimy w drobną kostkę, lub paski. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach, koperek kroimy drobno. Łączymy ze sobą w misce. Oliwę(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, pieprz i sól mieszamy ze sobą w miseczce, polewamy kapustę z marchewką i koperkiem. Mieszamy dokładnie. Artykuł Surówka z młodej kapusty pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plUwielbiam przygotowywać (i oczywiście) jeść najróżniejsze surówki. Czasem, to samo danie dzień po dniu zmienia się (urozmaica) właśnie dzięki surówce. Dziś polecam Wam surówkę z kapusty pekińskiej w czosnkowo-jogurtowym sosie. Pyszna surówka obiadowa. Ja podałam ją wraz z domowym gyrosem . Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 średniej marchewki 11/2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki 2 łyżki jogurtu typu greckiego(...)łyżka majonezu 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku szczypta soli Przygotowanie: Kapustę pekińską dokładnie siekamy (ja zrobiłam to dość niedbale, ale nie wpłynęło to na smak surówki). Posypujemy szczyptą soli, lekko zagniatamy ręką. Odstawiamy na bok na 10 minut. Obieramy marchewkę i trzemy ją na grubych oczka do naszej kapusty. Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Całość mieszamy. W miseczce mieszamy
Słodkie okruszkinić bardziej wiosennego niż SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY... Artykuł SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z OGÓRKIEM I PIETRUSZKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE