Tradycyjne pierogi, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Uwielbiam się nimi zajadać także przez inne dni w roku, ale muszę przyznać, że w okresie okołoświątecznym smakują zdecydowanie najlepiej :) Kapustę kiszoną gotuję w wodzie, w której moczyły się suszone grzyby, dzięki czemu całość doskonale przechodzi ich smakiem i zapachem. Polecam! Składniki (na ok. 70-80 szt.): Ciasto: 700 g mąki(...)pszennej 2 duże jajka 4 łyżki oleju ok. 1 1/2-2 szklanki bardzo ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 1,4 kg kiszonej kapusty 140 g suszonych grzybów (najlepiej borowików i podgrzybków) 4 średnie cebule ok. 3-4 łyżki oleju sól pieprz 2 liście laurowe Wykonanie: Farsz: Grzyby namaczamy w zimnej wodzie, pozostawiając je na ok. 6-8 godzin, następnie gotujemy
MyCookBook.plObiad wiosenny ze szparagami i młodą kapusta w roli głównej oraz zieleniną z której zrobiłam pesto.Szparagowy sezon jest raz w roku to trzeba się nimi zajadać. 2 piersi z kurczaka 6 szparagów białych sól, pieprz olej do smażenia 5 pomidorków koktajlowych pesto: 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka orzechów włoskich 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżka startego(...)parmezanu 2 ząbki czosnku kapusta: 1/2 główki kapusty młodej 1 cebula sól, pieprz 2 ziela angielskie 1 łyżka masła Natkę pietruszki pokrojoną miksuje blenderem z oliwą, czosnkiem, serem, orzechami. Doprawiam solą, pieprzem. Pierś z kurczaka nacinam chcąc uzyskać większy płat który rozbijam. Solę, pieprzę i smaruję pesto. Szparagi obieram i gotuję w osolonej wodzie aż będą prawie miękkie. Przestudzone szparagi
wesoła kuchniaWigilijne pierogi z kapustą, kurkami i fasolą. Pierogi tradycyjnie królują w moim domu na święta. Zajadam się nimi nie tylko w wigilię. Tylko raz w roku tak mi smakują. Ciasto jest cieniutkie, delikatne a farsz jest ich dopełnieniem smacznym. ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka oliwy 2/3 szklanki gorącej wody farsz: 20 dkg kapusty kiszonej 1 szklanka(...)ugotowanej fasoli 1 łyżeczka masła 20 dkg kurek mrożonych sól, pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 cebula masło klarowane natka pietruszki Kapustę przekładam do garnka, wlewam wody tyle żeby kapusta była przykryta, dodaję liść laurowy, ziele i gotuję do miękkości. Cebulę kroję drobno przesmażam na maśle, dodaję kurki które wcześniej odmroziłam i przesmażam razem. Kapustę po ugotowaniu odcedzam
wesoła kuchniaCzerwona kapusta jest przeze mnie uwielbiana, dlatego bardzo często ją przygotowuję. Idealnie pasuje do ryby, placków ziemniaczanych lub drobiowego mięsa. Składniki: mała główka czerwonej kapusty 1 kwaśne jabłko 1 cebula sok z całej cytryny 3 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie: Nastawiam garnek z osoloną wodą.. Kapustę szatkuję, następnie dodaję ją do wrzątku(...)minuty Gotową kapustę odsączam, pozostawiam do ostudzenia i przekładam do miseczki, skrapiam sokiem z cytryny. Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaje do kapusty. Cebulę drobno siekam i wrzucam do reszty. Całość polewam olejem, doprawiam do smaku i dokładnie mieszam
KukuleczkiBigos chyba każdemu kojarzy się ze świętami i tradycją. Najlepszy to taki z dobrej kapusty kiszonej, przygotowywany przez 3 dni, wtedy wówczas nabiera lepszego smaku, a po kuchni rozchodzą się kuszące aromaty. W moim domu rodzinnym taki bigos zawsze jest na święta, a najlepszy robi mama. Teraz i ja znam recepturę na najlepszy bigos. SKŁADNIKI: kapusta kiszona(...)smażenia przyprawy do mięsa: a) przyprawa do mięs Delikata 2 łyżki b) pieprz 1/2 łyżeczki c) majeranek suszony 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pierwszego dnia kapustę opłukać,poszatkować i wrzucić do dużego gara. Wlać wodę i gotować, gdy woda w garze z kapustą zagotuje się, wymienić wodę na nową. Ogólnie gotować kapustę 1 godzinę. Drugiego dnia
Kuchnia PaulettesGołąbki 10 dużych liści kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g ryżu 1 mała cebula sól pieprz kostka rosołowa Liście wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy liście 5 min. Wyciągamy je i odsączamy z wody czekając, aż wystygną. W tym samym czasie mięso doprawiamy solą i pieoprzem, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ugotowany(...)Wszystko razem mieszamy. Gdy już mamy chłodne liście i pomieszane składniki z mięsem zabieramy się za zawijanie gołąbków. Sporą ilość mięsa chwytamy do ręki formujemy i nakladamy na liść kapusty. Wpierw składamy boki kapusty, a potem rolujemy. I tak postępujemy z każdym gołąbkiem. Mnie wyszło 6 sztuk. Kiedy mamy juz gotowe zawinięte gołąbki, w garnku zagotowujemy wode z kostką rozołową
Klaudynkowa kuchniaMiesiąc grudzień jest już z nami... Lada chwilę zaczniemy planować nasze świąteczne menu. W moim domu w czasie wigilijnej kolacji nie może zabraknąć kapusty z grzybami. Podawana jest zawsze ze smażonym karpiem. Zapraszam po przepis, a przy okazji na parę słów o produktach Ambition , które miałam przyjemność testować w mojej kuchni. Ależ ja uwielbiam te kuchenne gadżety ! Marka Ambition(...)produkty marki Ambition . Myślę, że każda gospodyni domowa będzie zachwycona takim wspaniałym prezentem 😍. Zniżka jest ważna do 31 grudnia 2016 roku. W ramach testów przygotowałam na mojej patelni kapustę z grzybami, wyszła pyszna ! Zapraszam po przepis. Kapusta z grzybami Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia Składniki: 500 g domowej kiszonej kapusty 1 duża cebula 200 g pieczarek
Kulinarne przygody Gatitymaksimum smaku), których szkoda było wyrzucać. Postanowiłam je wykorzystać i wymyśliłam, że zrobię z nich z krokiety. Warzywa z gotowania bulionu są dość słodkie, więc aby słodycz zbilansować wybrałam kapustę kiszoną. Do kapusty świetnie pasują pieczarki, które również były w bulionie. Aby ożywić trochę smak, dodałam listki świeżego tymianku i tak o to powstał przepis na moje Krokiety z kapustą(...)pieczarkami , czyli mój sposób na wykorzystanie resztek z gotowania bulionu warzywnego. The post Krokiety z kapustą i pieczarkami – sposób na resztki z gotowania bulionu appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaPachnące świętami, tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, których nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. W naszym domu jadamy je nie tylko od święta, zresztą tak jak inne pierogi z różnymi farszami. Są pyszne i nikt nie może się im oprzeć! Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko około 0,5 szklanki ciepłej wody farsz: 500 g kiszonej kapusty(...)następnie odsącz (wodę, w której moczyły się grzyby, zostaw, nie wylewaj jej, przyda się) i posiekaj je drobno; obraną cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oleju; dodaj grzyby, podsmażaj chwilę; kapustę wypłucz w zimnej wodzie i dobrze odciśnij z nadmiaru wody, posiekaj i zalej wodą, w której moczyły się grzyby; następnie dodaj liść laurowy i ugotuj do miękkości kapusty
Zasmakuj KuchniBardzo prosta, dwuskładnikowa sałatka obiadowa. Słodka za sprawą buraków czerwonych, a kwaśna przez kiszoną kapustę. Przy okazji blada kapusta nabrała rumieńców, bo nie tylko walor smakowy, ale i estetyczny jest ważny. Sałatka idealna do obiadu, my jedliśmy do kotletów schabowych. Buraki zamiast kroić w kostkę można zetrzeć na tarce, a śmietanę(...)można zamienić na oliwę. Składniki: • 2 buraki ugotowane • 2 garści kapusty kiszonej • 2 łyżki śmietany • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: • Ugotowane buraki w łupinach obrać i pokroić w kostkę. • Kiszoną kapustę pokroić. • Wymieszać kapustę z buraczkami, śmietaną. • Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą
To co kochammasz ochoty na zawijanie gołąbków proponuję kotlety a'la gołąbki z mięsa mielonego, białej kapusty i ryżu w panierce z zarodków pszennych. Nie powiedziałabym, że jest z nimi mniej pracy niż z tradycyjnymi gołąbkami. Ale za to z dodatkiem ziemniaków i ogórkiem kiszonym tworzą pyszny obiad. Składniki: 500 g białej kapusty 500 g mięsa mielonego z indyka 1 szklanka ryżu(...)olej do smażenia Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż cebula lekko zbrązowieje. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i szatkujemy. Poszatkowaną kapustę solimy, pozostawiamy na jakiś czas, a następnie odciskamy z soku. Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną
Kuchnia MagdaLenyKolejny dodatek do obiadu - surówka z czerwonej kapusty. Bywa, że czasem zupełnie nie ma się pomysłu na to, co można przygotować do drugiego dania. Dlatego pomyślałam sobie, że tym razem dam przepis na czerwoną kapustę w postaci surówki. Składniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty lub 1/4 dużej 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny(...)pieprz sól Jabłko obieramy i kroimy w małą kosteczkę Cebulę również siekamy w drobne kawałki Odcinamy pół kapusty, usuwamy z wierzchu brzydkie liście, wydrążamy głąb i siekamy nożem jak najdrobniej - wówczas kapusta będzie ładnie wyglądać. Nie polecam siekać jej malakserem, aby nie wyszła mamałyga... Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy łyżeczkę soku z cytryny - mieszamy
Szczęśliwa kuchniaWigilia: Pierogi z Kapustą i Borowikami Pierogi z Kapustą i Grzybami Pierogi z Pieczarkami Tradycyjny Karp Smażony - w Chrupiącej Panierce Krokiety z Kapustą i Grzybami Łazanki z Kapustą i Grzybami Kutia z Pęczakiem Makiełki Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego Kapuśniaczki Drożdżowe Śledzie po Kaszubsku według Gessler Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) Ciasta Klasyczny Keks
Słodka StronaGolonka z kapustą to danie uważane za typowo męski przysmak, chociaż i wśród kobiet nie brakuje amatorek tego kawałka mięsa. Przepis na taką golonkę jest bardzo prosty i mam nadzieję że przypadnie do gustu nie jednemu wielbicielowi tego przysmaku. składniki na 2 porcje 2 golonki 300 g kiszonej kapusty 2 jabłka 1 cebula 4 liście laurowe kilka ziaren ziela(...)rozgrzanym do temp.180 st C około 40 minut. Cebulę siekamy a jabłka kroimy razem ze skórką w dużą kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem rumienimy cebulkę, następnie dodajemy kiszoną kapustę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystko dusimy około 1/2 godziny od czasu do czasu mieszając, 5 minut przed duszenia dodajemy pokrojone jabłka. Tak przygotowaną golonkę podajemy na kapuście
Smakowite Daniałatwa w przygotowaniu co umożliwiało mi zajadanie się gołąbkami ha ha...Polecam ogromnie ten przepis ,no jest łatwy w przygotowaniu i noe trzeba mieć zbyt dużej wprawy w zawijaniu kapusty :) , a i parzenie nie wymaga jakiś akrobacji kulinarnych.Zapraszam. 1 duża główka kapusty pekińskiej 25 dag.mięsa wieprzowego najlepiej karkówki 1 mała cukinia 1 jabłko 1 cebula 2 marchewki(...)czerwone papryki 2 pomidory 1 itr bulionu 2 liście laurowe ziele angielskie 2 goździki kminek sól,pieprz przecier pomidorowy 3 łyżki smalcu ***********"*"********************** Kapustę obrać z liści,nastawić garnek z posoloną wodą,zagotować .Wrzucać po kilka liści kapusty i je parzyć,wyciągnać delikatnie i ostudzić.Teraz obrać i pokroić drobno warzywa.Eozgrzać w rondlu smalec 2 łyżki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki