kapustą - 19268 przepisów (strona:307/1285)

Potrawy wigilijne 214

znajdziecie tutaj: Uszka z grzybami   3. Smażony karp Jedna z najpopularniejszych potraw wigilijnych. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez smażonego karpia. Przepis tutaj: Karp smażony   4. Kapusta z grzybami, przepis tutaj: Kapusta z grzybami   5. Paszteciki z kapustą i grzybami *** Przepis na kruche paszteciki: Kruche paszteciki z kapustą i grzybami *** Drożdżowe paszteciki: PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie paszteciki(...)ciasta francuskiego: PRZEPIS TUTAJ   6. Pierogi *** Pieczone pierogi z kapustą i grzybami. PRZEPIS TUTAJ *** Pierogi ruskie. PRZEPIS TUTAJ   7. Sałatki *** Sałatka śledziowa z burakami. Przepis: Sałatka śledziowa z buraczkami   *** Sałatka z tuńczyka. PRZEPIS TUTAJ *** Sałatka nicejska z wędzonym łososiem PRZEPIS TUTAJ   8. Ryba po grecku. PRZEPIS TUTAJ   9. Ryba w zalewie octowej. Przepis: Ryba

Blog z Apetytem
Przepisy wigilijne Karola Okrasy 132

roli głównej. Niżej przedstawiam dwa przepisy, które szczególnie przypadły mi do gustu. Pierwszy to przepis na pierogi z jabłkiem i kaszą jaglaną, a drugi na łososia podanego z kapustą curry. Pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną z sosem makowo-limonkowym Ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli około 100 ml zagotowanej wody z 30 ml mleka(...)ubijamy z cukrem, śmietankę mieszamy z mlekiem i dodajemy do żółtek. Delikatnie podgrzewamy cały czas, mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy mak, sok oraz skórkę z limonki. Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem Składniki: Filet z łososia – 500g Przyprawy (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra) kapusta kiszona – 200g 2 jabłka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka curry

Kuchnia Bazylii
Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej 117

chleb, opłatek, uszka do barszczu, kiszone ogórki, sól i napoje, więc nie jest tak źle. Na pewno musi być zupa (barszcz na zakwasie lub grzybowa), pierogi z kapustą i grzybami, bigos wigilijny czyli bezmięsny, sałata jarzynowa, śledzie (mogą być różne rodzaje), deser z makiem (np. makowiec lub kutia), coś piernikowego (np. pierniczki na choince lub piernik), coś z bakaliami(...)pyszne w sałatce. Więcej pomysłów na niemarnowanie żywności na Wigilię i Święta jest w tym artykule. 19.12 Dzień 2 : Bigos wigilijny Zwykle korzystam z t radycyjnego przepisu na kapustę wigilijną takiego jak tu, ale w tym roku robię bigos z grzybami doprawiony chrzanem – jest pyszny. Zwykle przygotowuje je z podwójnej ilości składników. Gotowy bigos dzielimy na 2 części. Połowę

Ugotowane pozamiatane
Surówka z kiszonej kapusty z ogórkiem konserwowym i marynowaną papryką 103

Kiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale również niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Zawiera mnóstwo witaminy C oraz witaminy z grupy B, witaminę A, E, K i rutynę. Dlatego surówki z niej polecam nie tylko w okresie jesienno-zimowym, chociaż wtedy u mnie obowiązkowo goszczą do obiadu... Nawet często sama ją kiszę - klik , choć te siekanie mnie przeraża. (W tym roku(...)sprzęt Bornera .) Jeśli znudzi Wam się najzwyklejsza z odrobiną marchewki i oleju to polecam wersję urozmaiconą - z ogórkiem konserwowym i marynowaną papryką. Jest naprawdę pyszna! Polecam. 500g kiszonej kapusty 5 kawałków papryki marynowanej 3 ogórki konserwowe 3-4 łyżki oleju 1 szczypta cukru pieprz, sól (opcjonalnie) Kapustę kiszoną należy przepłukać pod bieżącą wodą, aby nie była zbyt kwaśna.  Następnie

Di gotuje
Przaśna kapusta z fasolą i grzybami wg Aleex 149

jest postna. Na stole ze śnieżnobiałym obrusem pojawia się czerwony barszcz z uszkami. Na półmisku leżą pierogi i smażone porcje pysznego karpia. Wśród innych tradycyjnych dań jest także przaśna kapusta z fasolą i suszonymi grzybami. Nie w każdym rejonie Polski to danie jest znane. A szkoda, bo szybko się je przygotowuje. Kapusta z dodatkami naprawdę dobrze smakuje. Jeśli(...)znacie, koniecznie sięgnijcie po ten przepis. A jak u Was przygotowania do świąt? Menu już ustalone? Składniki: • 1,2 kg kiszonej kapusty • 2 cebule • 200 g suchej białej fasoli lub 2 puszki fasoli • 3 garście suszonych grzybów • olej • sól • pieprz czarny • ostra papryka • majeranek • 2 liście laurowe • 3 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Wieczorem, poprzedniego dnia przed przygotowaniem dania

W mojej kuchni
Bigos z kiełbaską i grzybkami 102

Coraz bliżej święta ,coraz bliżej święta........... Bigosik z kapusty kiszonej zrobiony :) Zawekowałam w słoiki i spokojnie do świat może stać. Składniki: kapusta kiszona 3kg  marchewka 400 g kiełbasa zwyczajna czy śląska jaką lubicie 800 g  boczek wędzony 300 g szynka 400 g przecier pomidorowy  100 g garść suszonych grzybków ziele angielskie 3 szt  liść laurowy(...)listek laurowy.Gotujemy jakieś dwie godzinki. Boczek wędzony smażymy drobno pokrojony. Kiełbaskę kroimy w kostkę i smażymy. Szynkę kroimy drobno  podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka z kapustą ( niech się dusi razem z kapustą. Kiedy kapusta już będzie miękka dodajemy podsmażony boczek i kiełbaskę. Dodajemy pieprz, przyprawę do potraw oraz przecier pomidorowy i marchew startą. Teraz niech wszystko razem

Różowa kuchnia
Kapusta z grzybami i jałowcem 210

okresie Bożego Narodzenia na Naszych stołach króluje kapusta i grzyby. Tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie wciąż wiecznie żywa!. Mimo, że czasem pozwolimy sobie na odrobinę nowocześności to jednak kapusta w grzybami w rodzinnym domu smakuje najlepiej. U mnie mocno grzybowa z aromatem jałowca. W tym roku pokusiła się o dodanie oleju rydzowego  SemCo , co dodatkowo podkręciło aromat dania(...)Składniki: - 1 litr kiszonej kapusty, najlepiej domowej  - 2 duże cebule - 1 szklanka grzybów suszonych, mogą być mieszane - kozaki, prawdziwki, podgrzybki - 1 szklanka czerwonego wina, polecam domowe porzeczkowe - 6 łyżek oleju rydzowego - 3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej - 3 wędzone śliwki z pestką - 10 ziaren jałowca - 10 ziaren pieprz - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 łyżki cukru 1. Grzyby zalewamy zimną wodą

Apetyczna babeczka
Prosty przepis na bigos 701

Poniżej przedstawiam prosty przepis na bigos, bez zbędnych dodatków. Jest dokładnie taki, jak kiedyś robiła moja babcia. źródło: pixabay.com Składniki:  Kilogram kiszonej kapusty  Kilogram mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka)  Dwa pętka kiełbasy wiejskiej   Mały przecier pomidorowy  Pieprz mielony Sól Przygotowanie: Do garnka wlewamy pół litra wody, wrzucamy kilogram kapusty kiszonej, dodajemy sól. Gotujemy kiszoną kapustę(...)przez półtorej godziny, musi być miękka. Pamiętamy od przemieszaniu kapusty od czasu do czasu.  W międzyczasie kroimy łopatkę i kiełbasę w kostkę, podsmażamy na patelce, a później prużymy w garnku, aż do ugotowania. Jak kapusta będzie miękka, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i mięso. Całość mieszamy, próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Jak u mamy
Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną 144

szklanki mąki, 1 jajko, około 1 szklanki letniej wody, szczypta soli. Farsz: 600 g ugotowanych ziemniaków, 600 g kapusty kiszonej, 2 łyżeczki miękkiego masła, 4 łyżki oleju, 2 płaskie łyżeczki majeranku, sól, pieprz do smaku. Kiedy zobaczyłam te pierożki po raz pierwszy od razu wiedziałam, że muszę je zrobić :) Urzekły mnie zarówno formą, jak i pomysłem na farsz, o którym(...)przyznam się szczerze, spotkałam się po raz pierwszy. Na moim stole Wigilijnym królowały zawsze pierogi z kapustą i grzybami lub pierogi ruskie - a tu poznałam bardzo ciekawą alternatywę na nowy smak - połączenie ugotowanych ziemniaków z kiszoną kapustą. Pomysł na ten farsz zaczerpnęłam z bloga sio-smutki , natomiast na ciasto pierogowe wykorzystałam tradycyjnie swój, sprawdzony przepis. Kapustę kiszoną drobno posiekać. Przełożyć

Świat Domowej Kuchni
Surówka z czerwonej kapusty z selerem naciowym 166

Pyszna, chrupiąca i bardzo zdrowa surówka  z czerwonej kapusty  z  selerem naciowym i jabłkiem,  będzie idealny  dodatek do obiadu.  Tym bardziej t eraz gdy za oknem zimno, musimy zadbać o dodatkowe witaminy. Składniki: 1/3 główki czerwonej kapusty 3 łodygi selera naciowego 1 jabłko sok z 1/2 cytryny majonez cukier sól, pieprz Wykonanie: Kapustę drobno(...)lekko posolić, wygnieść i odłożyć na 10 minut. Seler naciowy pokroić w cienkie plasterki, jabłko obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Seler i jabłko dodać do kapusty, skropić cytryną wymieszać. Dodać majonez i doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, wymieszać. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Bigos z czerwonej kapusty z owocami 133

Moja propozycja na wigilijny stół  - bigos z czerwonej kapusty. 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty ( (Przepis!) kilka liści laurowych ziele angielskie 2 sztuki czerwonej cebuli sól i pieprz do smaku kilka sztuk suszonej żurawiny i wiśni łyżeczka miodu szklanka czerwonego wina olej rzepakowy olej lniany z pierwszego tłoczenia do polania majeranek Na oleju zeszklić pociętą w piórka cebulę. Dodać(...)kapustę i przyprawy. Ponieważ maja domowa kapusta jest drobniutko pocięta   - nie musiałam jej siekać. Dusić od czasu do czasu mieszając, wlać wino, odparować chwilę, dodać suszone owoce żurawiny i wiśni.  Dodać łyżeczkę miodu. Dusić aż kapusta będzie miękka. Mnie zajęło to około 2 godzin

AZgotuj!
Gołąbki warzywne (dynia, papryka, marchew, cebula) z kaszą gryczaną 109

Jesień warzywa kolorowe nam proponuje, z których smaczne i zdrowe dania wyczarowuję. Tym razem gołąbki przygotowałam, w liściach kapusty nietypowy farsz schowałam.  Cebula, marchew papryki kolorowe, dynia, kasza i przyprawy w smaku wyjątkowe.  Gołąbki olejem chili polałam i w piekarniku je wypiekałam. Podczas pieczenia wszystkie smaki się zmieszały, dzięki temu farsz wyszedł doskonały.  Wędzona papryka była wyczuwalna(...)łyżeczka cukru brązowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 3 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego, 2 łyżki pietruszki suszonej, ponadto: sól himalajska do smaku, duża biała kapusta na gołąbki, świeży szczypiorek, jogurt naturalny albo śmietana 18%, sól, pieprz do smaku, olej rzepakowy chili. Przygotowanie: Farsz: Kaszę, dynię i warzywa na patelni można przygotować równocześnie. Kaszę gotujemy

Moniki Smakołyki
Jak ugotować pyszny kapuśniak? Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty i z wędzonymi żeberkami. 147

Kapuśniak z kiszonej kapusty i z wędzonymi żeberkami to pozycja, która gościła w kuchni mojej Mamy, odkąd sięgam pamięcią. Każdej jesieni (i jest tak też w tym roku), Mama kisi najlepszą kapustę, jaką można zjeść. Cieszymy się nią w Boże Narodzenie albo przygotowując bigos. Jednak nigdy nie może zabraknąć przepysznej zupy z jej udziałem. Bo to nie tylko wspaniały smak(...)chodzi o smaki wyniesione z domu. Wędzonka naprawdę daje bardzo dużo, chociaż nie wszędzie pasuje. Tutaj zdecydowanie podnosi smak potrawy. Jak ugotować pyszny kapuśniak? Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty i z wędzonymi żeberkami. Przepis na 6 porcji Składniki: 3 litry wody 70 dag wędzonych żeberek 3 duże ziemniaki 3 marchewki nieduża pietruszka plaster korzenia selera 1 cebula liść laurowy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Surówka z kapusty z cukinią i marchewką 165

Dziś zapraszam Was na surówkę z białej kapusty z cukinią i marchewką. Szybka, prosta i bardzo smaczna. Taka surówka będzie świetnym dodatek do dania głównego.  Polecam :) Składniki: 1/3 główki białej kapusty 2 marchewki 1 cukinia 1 mała cebula sos 1 łyżeczka miodu 4 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, przełożyć(...)miski, lekko posolić, wygnieść i odłożyć na 10 minut. marchewkę i cebulę obrać. Cukinię z marchewką zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Do kapusty dodać marchewkę, cukinię oraz cebulę, wymieszać. W miseczce dokładnie wymieszać oliwę z miodem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać surówkę, dokładnie wymieszać. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Surówka z czerwonej kapusty 122

Klasyka! Surówka z czerwonej kapusty. Znana w naszym domu od zawsze, a jednak jeszcze do niedawna nie potrafiliśmy jej przygotować. Zupełnie przez przypadek udało się nam podglądnąć proces jej powstawania i jak się okazało to banalnie proste! Teraz gości na naszych talerzach przynajmniej raz w tygodniu, jako dodatek do wszelakich kotletów czy pieczeni :) Nie tylko świetnie uzupełnia dania, ale również(...)wnosi kolor do całej potrawy :) SKŁADNIKI: 1/2 główki czerwonej kapusty (ok. 1/2 kg) 1 średnie jabłko (ok. 150 g) 1 łyżka octu spirytusowego 3 łyżki oleju pieprz sól Kapustę drobno siekamy i przekładamy do garnka z osoloną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy przez ok 10 minut - do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Do zimnej kapusty ścieramy na tarce

Kuchnia od dwojga