Kiedy pojawia się młoda kapusta wpadam w trans. Pierwsza jest młoda kapusta na gęsto a zaraz poźniej ta zupa. Pachmie i smakuje wiosną. Potrzebujemy: 3 skrzydełka z kurczaka 1/4 główki młodej kapusty 4 młode marchewki 1mały młody por 1 mały młody seler z natką 2 gałązki natki pietruszki 1 mkoda c ebulka 1 ziemniak (stary) 1/2 pęczka koperku mały(...)kubek słodkiej śmietany 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz mielony do smaku Kapustę oczyściłam, obrałam ze starych liści, umyłam i drobno poszatkowałam. Lekko roztarłam z cukrem, solą i sokiem z cytryny. Zostawiłam na 15min. aby puściła sok.Skrzydełka umyłam, zalałam 2 litrami zimnej wody i zagotowałam, odszumowałam. Marchewkę oczyściłam, starkowałam.Pora umyłam i drobno pokroiłam. Selera
Co w garnkach piszczyUwielbiam młodą kapustę, więc w sezonie robię z niej mnóstwo pyszności, w tym zaprezentowaną surówkę. Jest naprawdę smaczna i doskonale komponuje się z daniami mięsnymi. Często przygotowuję ją do obiadu oraz mięsa z grilla. Zawsze wychodzi mi wielka micha, która znika w ekspresowym tempie. Polecam! 1 główka młodej kapusty (nie duża) 1-2 marchewki 1 pęczek koperku Sos: 200g(...)gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu (płaskie) (*) około 1 łyżki soku z cytryny cukier/miód (opcjonalnie) sól, pieprz Kapustę należy cienko poszatkować, marchew zetrzeć tarce o dużych oczkach, a koperek drobno posiekać. Przygotować sos. Jogurt połączyć z majonezem oraz sokiem z cytryny i doprawić do smaku. Kapustę, marchewkę i koperek dokładnie wymieszać z sosem. (Opcjonalnie dodatkowo doprawić.) (*) Majonez
Di gotujeDziś przedstawiam szybki, łatwy i przyjemny przepis na surówkę z młodej kapusty. Doskonale sprawdzi się do każdego dania głównego, a zrobienie jej zajmie dosłownie kilka chwil. Przed podaniem warto wstawić ją na godzinkę do lodówki. Fajnie się wtedy “przegryzie” i będzie też przyjemnie chłodna. Polecam! Scroll down for recipe in English Surówka z młodej kapusty (4 porcje) Składniki(...)główki młodej kapusty, cienko posiekanej 1 marchewka, obrana i starta na tarce 1/4 cebuli, pokrojona w cienkie plasterki garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki (opcjonalnie) garść rzodkiewek, pokrojonych w plasterki (opcjonalnie) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Dressing: 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 łyżki
karmelowyPokazała się młoda kapusta, trzeba jak najwięcej korzystać, bo to tylko sezonowy smakołyk. Bardzo ją lubię, dlatego kiedy jest, to jem ile się da :) Uwielbiam surówki z młodej kapusty. Tym razem, zrobiłam minimalistycznie, tylko kapusta, pomidory i cebula. Spróbujcie, bo nam bardzo smakowała. Składniki: 1/2 główki, średniej młodej kapusty 2 pomidory 1 nie duża cebula (miałam czerwoną) kilka łyżek oleju(...)łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w nie dużą kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować, wrzucić do miski. Dodać pomidory i cebulę. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać olej i sok z cytryny. Ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na pół godziny
Agusiowe smakołykiSkładniki: 1 kg polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) 1 główka młodej kapusty 2 dymki (cebulki i szczypior) 300 ml przecieru pomidorowego lub passaty 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka koperku 1 łyżka octu winnego 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki oleju 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz Sposób wykonania: Polędwiczki myjemy, odcinamy wierzchnią, białą błonkę i przekrawamy(...)mięso. Gdy polędwiczki będą ścięte ze wszystkich stron, dodajemy do nich poszatkowaną dymkę (cebulki w krążki, szczypior na drobne kawałki). Gdy dymka będzie szklista dodajemy poszatkowaną w paski kapustę oraz 1/2 szklanki wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając do momentu aż kapusta będzie miękka. Dodajemy przecier oraz koncentrat pomidorowy. Na patelni rozgrzewamy
Qchnia po prostuMamy przepis na świetne wiosenne danie jednogarnkowe. Robi się szybko i każdemu smakuje. Przepis na pulpeciki duszone w młodej kapuście Składniki: 500 gramów mięsa mielonego z indyka (może być też wieprzowe), 1 jajko, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule, średniej wielkości główka młodej kapusty, 2 marchewki, pęczek świeżego koperku, łyżeczka mąki pszennej, sól, pieprz, olej. Zrób tak: do mięsa wbij(...)minut na małym ogniu. Mąkę rozrób w niewielkiej ilości wody, wlej na patelnię i od razu dokładnie wymieszaj z całą resztą. Na koniec dodaj posiekany koperek. Rada: klopsiki w kapuście najlepiej smakują z młodymi ziemniakami. Artykuł Wiosenny garnek: pyszne klopsiki duszone w młodej kapuście. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskamiała być zwykła surówka z kapusty i marchewki ale okazało się, że nie ma w domu marchewki.... Do kapusty dodałam więc jabłko i szczypiorek i powiem, że surówka wyszła naprawdę pyszna. Jest doskonałym dodatkiem do obiadu ale również będzie nadawała się na drugie śniadanie do pracy. Zamiast majonezu można dodać gęsty jogurt lub śmietanę. 1/2 główki niedużej białej kapusty pęczek(...)szczypiorku duże kwaśne jabłko łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki majonezu 1-2 łyżeczki cukru sól, pieprz Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać starte jabłko, posiekany szczypiorek i sok z cytryny. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem i odstawić do lodówki na godzinę aby smaki się przegryzły
Smakołyki Asikryć, kapusta pekińska króluje u nas jako najczęściej wybierany dodatek do obiadu. Staram się jednak, by surówki z niej przygotowywane nie były nudne i różniły się między sobą, choćby delikatnym akcentem. Czasem niewielka zmiana robi dużą różnicę, prawda? Dziś bardzo prosta, szybka surówka z dodatkiem konserwowych ogórków, słodkiego jabłka i zaostrzającej całość czerwonej cebulki. Zapraszam:) 1 kapusta pekińska(...)jabłka 4-5 ogórków konserwowych 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka czerwonego octu winnego sól, pieprz, cukier Oczyszczoną kapustę drobno szatkujemy. Oprószamy solą i odstawiamy na około 30 minut. Do kapusty dodajemy pokrojoną w drobne piórka czerwoną cebulę oraz obrane i starte na dużych oczkach jabłka i ogórki. Całość mieszamy. Dodajemy olej oraz ocet winny. Doprawiamy do smaku
Smaki Na Talerzumama, zawsze się udają i szybko znikają. W dodatku podaję je z sosem który przygotowuję z wywaru gotowanych gołąbków. Są przepyszne, polecam mój przepis. SKŁADNIKI : 1 duża kapusta ( około 2 kg ) 0,5 kg ryżu 700 g mięsa mielonego, mieszanego 2 cebule 2-3 łyżki smalcu z mięsem ( lub tuszonki ) 5 ząbków czosnku 1łyżka soli 1 łyżka pieprzu(...)PRZYGOTOWANIE : Z kapusty obieramy wierzchnie liście, usuwamy głąb. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, wkładamy kapustę, musi być zakryta wodą, i parzymy na małym ogniu około 10 minut. Kiedy liście zaczną odchodzić, wyjmujemy je na talerz. Cebulę drobno kroimy i podpiekamy na patelni na smalcu aż się zrumieni. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso mielone, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i podpieczoną
Kulinarne Fantazje MarioliBardzo lubię czerwoną kapustę 😊 Za każdym razem łączę ją z innymi dodatkami i zawsze wychodzi pysznie 😋 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(...)window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -1/2 główki czerwonej kapusty -1 duża cebula -1 ogórek kiszony -1 jabłko -2 łyżki groszku konserwowego -sok z połowy cytryny -1 łyżeczka cukru -1 łyżka oliwy lub oleju np.lnianego -sól, pieprz do smaku Kapustę drobno poszatkować, zalać wodą i gotować
Kulinarne przemysleniaGołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami Jeżeli masz ochotę przyrządzić gołąbki z kaszą jaglaną to musisz zaopatrzyć się w : 1 główka młodej kapusty 150 gram kaszy jaglanej 200 gram pieczarek 2 małe cebule Szczypta curry Szczypta chili Sól Oliwa 2 ząbki czosnku Pomysł zawinięcia jedzenia w liście zrodził się w ludzkiej głowie bardzo dawno, prawdopodobnie idea ta zaiskrzyła w głowie(...)może poczekać 20 -30 min. lub dłużej. Skoro kaszę mamy zabezpieczoną, to w dużym garnku nastawiamy osoloną wodę i doprowadzamy ją do wrzenia, gdy jest już gotowa, wkładamy główkę kapusty do wody, zwracając uwagę aby cała główka była zanurzona. Wtedy to zewnętrzne liście kapusty zmiękną i ułatwi to nam zawijanie farszu. Po opływie 5 – 10 min kapustę wyjmujemy i odcinamy
Markowy smakSurówka z kapusty prosta, zdrowa Przepis na super smaczną surówkę z młodej kapusty, zawierającą cały zestaw witamin. Jest wyjątkowo smaczna. Po co kupować jak można sobie zrobić samemu i przynajmniej wiadomo co jest w środku i co zjemy. SKŁADNIKI pół młodej kapusty 2 średnie marchewki 1 jabłko 1 mała cebula ząbek czosnku natka pietruszki 3 łyżki oleju z oliwek(...)łyżki soku z cytryny 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru pudru pół łyżeczki soli wyciśnięty sok z czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Nie gotować i od razu odcedzić. Jeśli kapusta nie jest młoda to ją chwilę w tej wodzie potrzymać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Odcedzoną kaustę odstawić do wystygnięcia i w tym czasie przygotować
zielonacukinkaPojawiły się prośby o surówkę z czerwonej kapusty, a więc jest. Mam nadzieję, że sprosta oczekiwaniom. Moim zdaniem to surówka petarda. Poszatkowana kapusta, miękkie awokado i chrupiący boczek, który dodaje tego czegoś. Do tego sok z cytryny i musztarda. Pycha! Wypróbujcie jako dodatek do obiadu lub kolacja z kromką chleba. Ilość porcji: 2-3 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki(...)kapusta czerwona – 300g awokado – ½ sztuki cebula czerwona – ¼ sztuki boczek wędzony – 100g musztarda – ½ łyżeczki majonez – ½ łyżeczki sok z cytryny – 1 łyżka sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkuj, awokado obierz i pokrój w niedużą kostkę, cebulę pokrój w piórka, boczek pokrój w wąskie paseczki i podsmaż na suchej patelni. Wszystko przełóż do głębokiej miski. Dodaj musztardę
wiecejwarzyw.pllekkie i niezbyt sycące. Idealnie pasują na wigilijny stół... Składniki: 200 g kaszy gryczanej prażonej 50 g suszonych grzybów 2 duże cebule 3 średnie ziemniaki 1 główka białej kapusty sól, pieprz olej do smażenia 1 kostka bulionowa grzybowa Sos: wywar z grzybów 150 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz Wykonanie: Farsz: Suszone(...)smaku solą oraz pieprzem. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z namiaru soku i wrzucamy do kaszy z grzybami. Mieszamy. Gołąbki: Z kapusty usuwamy głąb, a następnie umieszczamy ją w garnku i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy około 10 min., a następnie odrywamy liście, a z każdego liścia wycinamy gruby nerw. Na środek każdego liścia nakładamy
Kuchnia MagdaLenyTradycyjne placki ziemniaczane wiadomo jak smakują, ale z dodatkiem kapusty kiszonej już niekoniecznie. Inspiracją do tego dania stał się ten przepis na placki tylko z kapusty kiszonej. Ja mając w planach obiadowych właśnie tradycyjne postanowiłem odłożyć część masy ziemniaczanej, dołożyć kapusty i wypróbować to połączenie smakowe. Szczerze przyznam, że się nie zawiodłem. Wyszły bardzo dobre, a zostały zjedzone z kleksem(...)jogurtu i szczypiorkiem :) Składniki : - około 1/2 kg ziemniaków, - 1 cebula, - 300 g kapusty kiszonej, - jajko, - 3 - 4 łyżki mąki pszennej, - sól, pieprz, - olej do smażenia. Wykonanie : Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce lub w robocie. Kapustę drobno poszatkować i razem z pozostałymi składnikami dodać do ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodać mąki i smażyć na rozgrzanym oleju
Przepisy Mikołaja