Kapusta z grzybami. Kapusta wigilijna. Przepis na postną kapustę wiligijną z grzybami. U nas obowiązkowo na liście dań na wigilijny stół. Poniższa wersja należy do tych najprostszych, bez wymysłów. Można ją podawać samą lub jako nadzienie do pierogó The post Kapusta z grzybami wigilijna appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepora 6 Surówka do ryby smażonej 7 Surówka obiadowa 8 Surówka z kiszonego buraka i jabłka 9 Dietetyczna surówka z marchwi i jabłka 10 Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty 11 Surówka Colesław 12 Surówka z pora 13 Surówka z marchewki 14 surówka z młodej kapusty 15 surówka z warzyw z papryką 16 Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana 17 Surówka(...)kapusty pekińskiej 18 surówka warzywna do dań z grilla 19 Surówka z pomidorami 20 Kolorowa surówka do obiadu The post Przepisy na surówki do obiadu appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzupę krem z zielonego groszku - inspirowaną limonkowym dzbankiem Jasper 2) czarny makaron z krewetkami - inspirowany czarnym dzbankiem Provance 3) szare kluski ze skwarkami i kiszoną kapustą - inspirowane szarym dzbankiem Amethyst 4) waniliową panna cottę z galaretką z klitorii ternateńskiej - inspirowaną granatowym dzbankiem Jasper 5) zupę krem z buraków - inspirowaną bordowym dzbankiem Prestige 6) smażonego(...)mg/l). Wkład ten charakteryzuje się największą na rynku wydajnością - aż 350 litrów lub do 3 miesiący użytkowania przez ok. 3-4 osobową rodzinę. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- SZARE KLUSKI ZE SKWARKAMI I KAPUSTĄ KISZONĄ SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 szklanka mąki (+/-) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki soli odrobina pieprzu 350 g kapusty kiszonej około 250 ml wody
Słodko-Słony Świat IlonyBardzo lubię dania jednogarnkowe. Dziś chciałam Was zaprosić na domowy " chłopski garnek ". A w zasadzie jego lżejszą, wiosenną wersję. Z młoda kapustą, młodymi ziemniakami, pomidorami malinowymi, bez mięsa, a za to z dodatkiem kiełbasy i boczku. Bo jak sama nazwa wskazuje taki garnek musi być również pożywny . Polecam :) Składniki - 30 dag cienkiej kiełbasy ( dałam podwawelską i czosnkową(...)boczku wędzonego - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 czerwona papryka - 5-6 ziemniaków średniej wielkości - pól dużej główki młodej kapusty - 2 duże pomidory - gałążka lubczyku - kminek mielony, majeranek, papryka mielona słodka i ostra - sól, pieprz - 0,5 litra bulionu lub wody Wykonanie Boczek kroję w paski, kiełbasę w pół plasterki, cebulę w drobna kostkę, paprykę w dużą kostkę, podobnie
Kuchnia z widokiem na ogródKuchnia angielska. Nazwa dania wzięła się z tego, że danie bulgotało skwierczało. Zastąpiliśmy białą kapustę, kapustą włoską ( zagospodarowanie zawartości lodówki ). Składniki: 300 g ugotowanych ziemniaków 300 g kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 2 jajka sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę posiekałem, usmażyłem na złoto na odrobinie masła. Wymieszałem ją z poszatkowaną ugotowaną kapustą i utłuczonymi gotowanymi ziemniakami. Doprawiłem sola(...)pieprzem. Na patelni rozgrzałem trochę masła. Poruszałem patelnią przez chwilę, aby całe dno i boki równomiernie pokryły się tłuszczem. Włożyłem mieszaninę kapusty i ziemniaków, wyrównałem powierzchnię. Smażyłem, aż od spodu utworzyła się chrupiąca rumiana skórka. Wtedy ostrożnie zdjąłem danie, a patelnię oczyściłem i ponownie rozgrzałem na niej masło. Włożyłem ponownie omlet, tak aby usmażony spód znalazł się na górze. Dosmażyłem
R'n'G KitchenZupa z młodej kapusty w sezonie to u mnie obowiązkowa pozycja, zresztą tak samo jak bigos . To taka lżejsza wersja kapuśniaka, dlatego nie dodaję do niej śmietany, ani zasmażki. Mimo wszystko zupa jest pożywna, ponieważ zawiera mięso i najczęściej są to żeberka lub kurczak. Wy możecie przygotować ją na wywarze warzywnym. Lubię ten lekko słodkawy smak oraz aromat koperku. Polecam(...)Dajcie znać jakie dania z młodej kapusty królują na Waszych stołach. mięso lub koście na wywar 1 główka młodej kapusty (mała) 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 3ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz Dodatkowo: koperek natka pietruszki Ponadto: olej/masło klarowane do smażenia Ugotować wywar mięsny
Di gotujeŁopatka duszona w młodej kapuście , dania na wyjazdy do słoika Pyszna duszona łopatka w młodej kapuście . To taki posiłek , który świetnie znosi słoikowanie i doskonale daje się odgrzewać , czy odsmażać . Zdrowe jedzenie nie zastąpione na wyprawach lub wyjazdach do pracy Cóż w naszym kraju każdy ma w rodzinie przysłowiowe ” Słoiki ” czyli studenta w internacie , męża w pracy(...)Wystarczy włożyć do mikrofalówki i …gotowe , smaczne i zdrowe;) składniki na 4 – 5 słoików 0,5 l : 0,5 kg łopatki wieprzowej , najlepiej odtłuszczonej 2 główki młodej kapusty 2 cebule średniej wielkości 3 -4 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku smalec wieprzowy do smażenia 1 szklanka bulionu Łopatkę wieprzową tniemy na dowolne kawałki . Mieszamy ze świeżo mielonym
Ogrodnik w podróżyKiedy pojawia się młoda kapusta wpadam w trans. Pierwsza jest młoda kapusta na gęsto a zaraz poźniej ta zupa. Pachmie i smakuje wiosną. Potrzebujemy: 3 skrzydełka z kurczaka 1/4 główki młodej kapusty 4 młode marchewki 1mały młody por 1 mały młody seler z natką 2 gałązki natki pietruszki 1 mkoda c ebulka 1 ziemniak (stary) 1/2 pęczka koperku mały(...)kubek słodkiej śmietany 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz mielony do smaku Kapustę oczyściłam, obrałam ze starych liści, umyłam i drobno poszatkowałam. Lekko roztarłam z cukrem, solą i sokiem z cytryny. Zostawiłam na 15min. aby puściła sok.Skrzydełka umyłam, zalałam 2 litrami zimnej wody i zagotowałam, odszumowałam. Marchewkę oczyściłam, starkowałam.Pora umyłam i drobno pokroiłam. Selera
Co w garnkach piszczyUwielbiam młodą kapustę, więc w sezonie robię z niej mnóstwo pyszności, w tym zaprezentowaną surówkę. Jest naprawdę smaczna i doskonale komponuje się z daniami mięsnymi. Często przygotowuję ją do obiadu oraz mięsa z grilla. Zawsze wychodzi mi wielka micha, która znika w ekspresowym tempie. Polecam! 1 główka młodej kapusty (nie duża) 1-2 marchewki 1 pęczek koperku Sos: 200g(...)gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu (płaskie) (*) około 1 łyżki soku z cytryny cukier/miód (opcjonalnie) sól, pieprz Kapustę należy cienko poszatkować, marchew zetrzeć tarce o dużych oczkach, a koperek drobno posiekać. Przygotować sos. Jogurt połączyć z majonezem oraz sokiem z cytryny i doprawić do smaku. Kapustę, marchewkę i koperek dokładnie wymieszać z sosem. (Opcjonalnie dodatkowo doprawić.) (*) Majonez
Di gotujeDziś przedstawiam szybki, łatwy i przyjemny przepis na surówkę z młodej kapusty. Doskonale sprawdzi się do każdego dania głównego, a zrobienie jej zajmie dosłownie kilka chwil. Przed podaniem warto wstawić ją na godzinkę do lodówki. Fajnie się wtedy “przegryzie” i będzie też przyjemnie chłodna. Polecam! Scroll down for recipe in English Surówka z młodej kapusty (4 porcje) Składniki(...)główki młodej kapusty, cienko posiekanej 1 marchewka, obrana i starta na tarce 1/4 cebuli, pokrojona w cienkie plasterki garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki (opcjonalnie) garść rzodkiewek, pokrojonych w plasterki (opcjonalnie) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Dressing: 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 łyżki
karmelowyPokazała się młoda kapusta, trzeba jak najwięcej korzystać, bo to tylko sezonowy smakołyk. Bardzo ją lubię, dlatego kiedy jest, to jem ile się da :) Uwielbiam surówki z młodej kapusty. Tym razem, zrobiłam minimalistycznie, tylko kapusta, pomidory i cebula. Spróbujcie, bo nam bardzo smakowała. Składniki: 1/2 główki, średniej młodej kapusty 2 pomidory 1 nie duża cebula (miałam czerwoną) kilka łyżek oleju(...)łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w nie dużą kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować, wrzucić do miski. Dodać pomidory i cebulę. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać olej i sok z cytryny. Ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na pół godziny
Agusiowe smakołykiSkładniki: 1 kg polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) 1 główka młodej kapusty 2 dymki (cebulki i szczypior) 300 ml przecieru pomidorowego lub passaty 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka koperku 1 łyżka octu winnego 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki oleju 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz Sposób wykonania: Polędwiczki myjemy, odcinamy wierzchnią, białą błonkę i przekrawamy(...)mięso. Gdy polędwiczki będą ścięte ze wszystkich stron, dodajemy do nich poszatkowaną dymkę (cebulki w krążki, szczypior na drobne kawałki). Gdy dymka będzie szklista dodajemy poszatkowaną w paski kapustę oraz 1/2 szklanki wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając do momentu aż kapusta będzie miękka. Dodajemy przecier oraz koncentrat pomidorowy. Na patelni rozgrzewamy
Qchnia po prostuMamy przepis na świetne wiosenne danie jednogarnkowe. Robi się szybko i każdemu smakuje. Przepis na pulpeciki duszone w młodej kapuście Składniki: 500 gramów mięsa mielonego z indyka (może być też wieprzowe), 1 jajko, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule, średniej wielkości główka młodej kapusty, 2 marchewki, pęczek świeżego koperku, łyżeczka mąki pszennej, sól, pieprz, olej. Zrób tak: do mięsa wbij(...)minut na małym ogniu. Mąkę rozrób w niewielkiej ilości wody, wlej na patelnię i od razu dokładnie wymieszaj z całą resztą. Na koniec dodaj posiekany koperek. Rada: klopsiki w kapuście najlepiej smakują z młodymi ziemniakami. Artykuł Wiosenny garnek: pyszne klopsiki duszone w młodej kapuście. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskamiała być zwykła surówka z kapusty i marchewki ale okazało się, że nie ma w domu marchewki.... Do kapusty dodałam więc jabłko i szczypiorek i powiem, że surówka wyszła naprawdę pyszna. Jest doskonałym dodatkiem do obiadu ale również będzie nadawała się na drugie śniadanie do pracy. Zamiast majonezu można dodać gęsty jogurt lub śmietanę. 1/2 główki niedużej białej kapusty pęczek(...)szczypiorku duże kwaśne jabłko łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki majonezu 1-2 łyżeczki cukru sól, pieprz Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać starte jabłko, posiekany szczypiorek i sok z cytryny. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem i odstawić do lodówki na godzinę aby smaki się przegryzły
Smakołyki Asi