diety warzywno-owocowej , w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi: surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę(...)kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków
Kulinarne przygody GatityDzień dobry :) Nie macie pomysłu na obiad? polecam szybki bigos z kapusty pekińskiej z kabanosami Duda , nowość w 2020 roku. Można go jeść samodzielnie lub z bułką, ziemniakami a nawet z dowolną kaszą. Prosty w wykonaniu i szybko znika. Polecam:) Składniki: 1 mała kapusta pekińska 2 marchewki 2 cebule 185 g kabanosów wieprzowych Duda, nowość 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)łyżka sou sojowego 1 łyżka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku szczypta chili do smaku 3 łyżki masła Wykonanie: Kapustę, myjemy i szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W głębokiej patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy cebulę, marchew i kabanosy pokrojone w centymetrowe kawałki, podsmażamy. Następnie dodajemy posiekaną
Sama słodycz i szczypta chiliFuczki to placki z kiszonej kapusty, wywodzące się z kuchni bieszczadzkiej. O ich istnieniu dowiedziałam się jakiś czas temu i bardzo mnie one zaintrygowały. Długo się zbierałam do ich zrobienia, bo nie do końca dowierzałam, że mogą być smaczne. A teraz akurat miałam kapustę kiszoną, więc stwierdziłam, że w końcu trzeba się przekonać jak te fuczki smakują. Muszę przyznać(...)razem podwoję składniki. Nawet przeszło mi przez myśl, że te placki mogą z powodzeniem być jedną z dwunastu potraw na wigilijnym stole, bo smakiem przypominają mi trochę pierogi z kapustą i grzybami mojej mamy. Na pewno jednak zagoszczą w moim menu na stałe. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g kapusty kiszonej 1 jajko 3/4szkl. mąki tortowej 0,5szkl. mleka
Waniliowe Improwizacjediety warzywno-owocowej , w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi: surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych(...)ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków
Kulinarne przygody Gatityjakiegoś czasu. Połączenia smakowe może nie są dość oczywiste i popularne, ale mnie naszła ochota na coś takiego. Dlatego dzielę się z wami przepisem. Sałatkę zrobiłam na bazie kapusty pekińskiej, którą dałam na spód i na wierzch sałatki. Majonez zastąpiłam w tej sałatce domowym sosem czosnkowym. Jeśli chodzi o mięso, to wybrałam tu chudą wieprzowinę w postaci schabu. Można(...)wymienić na pierś z kurczaka, która będzie jeszcze delikatniejsza w smaku. Oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: kilka dużych liści kapusty pekińskiej 0,5 cebuli 4 połówki brzoskwiń w syropie 0,5 puszki kukurydzy konserwowej ok. 300g schabu ok. 1 płaska łyżka przyprawy do wieprzowiny 3 łyżki oleju 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól
Waniliowe Improwizacjerobić jedzenie częściej, a bardziej różnorodnie i żeby było zawsze świeże. Tym razem zrobiłam kolejną sałatkę warstwową, również z wieprzowiną smażoną w przyprawach, a jako dodatki dobrałam do niej kapustę pekińską, ananasa z puszki, ogórki korniszony i cebulę. Do sałatki użyłam też majonezu i sosu czosnkowego. Sałatka wyszła bardzo smaczna, taka trochę słodko - kwaśna i tak miało być. Oto przepis(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 liście kapusty pekińskiej 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 cebuli 5 plastrów ananasa z puszki 3 większe ogórki konserwowe ok. 300g szynki wieprzowej 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego 2 łyżki oleju ok. 2 łyżki majonezu ok. 2-3 łyżki sosu czosnkowego (użyłam domowego sosu czosnkowego z tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowy-sos-czosnkowy.html)
Waniliowe Improwizacjezawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych czy witaminy D) zdecydowanie warto zadbać o to, by jednak w miarę regularnie znajdowały się one w naszym menu. Dorsz pod kołderką z kapusty pekińskiej - przepis na 3 porcje Do przygotowania dorsza będziesz potrzebować: 500g filetu z dorsza, 3 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 ząbki czosnku, cebulę, pół(...)kapusty pekińskiej, 4 gałązki zielonej bazylii, łyżeczkę mąki ziemniaczanej, pół szklanki wody + dodatkowo 3 łyżki wody, sól i pieprz do smaku. 1. Cebulę i czosnek posiekaj. Warto posiekać je kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. 3. Dorsza dopraw solą i pieprzem oraz połową sosu rybnego. 4. Rybę ułóż
Z notatnika dietetykadużej ilości tłuszczu postanowiłam po prostu je upiec 😃 Udało się, wyszły naprawdę pyszne. Cieplutki i chrupiące 😍 Sajgonki pieczone - przepis na 27 sztuk Do przygotowania sajgonek będziesz potrzebować: 300g białej kapusty, 350g fileta z kurczaka, czerwoną paprykę, pół pęczka zielonej kolendry, 5 gałązek zielonej bazylii, łyżkę sosu ostrygowego, łyżkę sosu sojowego, 2 łyżki oleju rzepakowego, pieprz, 27 arkuszy papieru ryżowego(...)sojowy do maczania sajgonek. 1. Drobno poszatkuj kapustę i wymieszaj ją z sosem sojowym i ostrygowym. 2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż kapustę około 5-6 minut, po czym przełóż do miski. 3. Kurczaka pokrój w paseczki, dopraw pieprzem i przesmaż z obu stron na patelni, na której smażyłaś kapustę. 4. Paprykę umyj i pokrój w cienkie paseczki
Z notatnika dietetykaRzadko przygotowuję dania z mięsem, ale od dawna miałam wielką ochotę na łazanki . W domu mama zawsze robiła je z białą kapustą i boczkiem i przepis na takie właśnie łazanki podam Wam dzisiaj, bo uważam, że przepis ten koniecznie powinien być na blogu. Łazanki / 4 małe porcje Składniki: 200 g makaronu łazanki 1/3 małej kapusty 250 g surowego boczku mała(...)cebula 1 łyżka tłuszczu do smażenia Przygotowanie: Kapustę myjemy, osuszamy, drobno kroimy Gotujemy, aż będzie miękka. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Boczek surowy kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Ugotowaną kapustę oraz makaron odcedzamy. Na patelnię dodajemy tłuszcz i cebulę z boczkiem, podsmażamy, aż boczek nie będzie surowy. Na patelnię z boczkiem
Moja smaczna kuchniaLasagne Bazyliszek Makaron przekładany filetem z kurczaka, grzybami i kapustą z pysznym sosem beszamel. Składniki: · 1 filet z kurczaka · ½ opakowania makaronu Lasagne · 10 liści kapusty włoskiej · Cebula · 15 dag pieczarek(...)prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą oraz przyprawą. 2. Płaty makaronowe, ugotować i jedną warstwę ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. 3. Na makronie układamy połowę obgotowanej kapusty. 4. Następna warstwa to uprażone mięso. 5. Polewamy ketchupem i układamy ponownie płaty makaronowe. 6. Przykrywamy pozostałą kapustą. 7. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy
Kulinarna Chwiladiety warzywno-owocowej , w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi: surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych(...)ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków
Kulinarne przygody GatityNajlepsza surówka z kapusty pekińskiej jaką kiedykolwiek jadłam. Do zrobienia w parę minut ! Sama się sobie dziwię, że dopiero teraz dzielę się z Wami tym przepisem. Ale co się odwlecze, to się nie uciecze i tak oto macie podane na tacy, przepis na pyszną surówkę z kapusty pekińskiej, z podstawowych składników. Zróbcie ją koniecznie, będziecie zadowoleni! Składniki: – 1 główka(...)kapusty pekińskiej (500g) – 2 średnie marchewki – 1 czerwona cebula – 1 kwaśne jabłko (użyłam odmiany Ligol) * sos: – 2 łyżki majonezu (30 ml) – 2 łyżki gęstej śmietany 18% (30 ml) – 1 łyżka oliwy z oliwek (15 ml) – 1 łyżka octu balsamicznego (15ml) – 2 łyżeczki musztardy (użyłam sarepskiej) (10 ml) – 1 łyżeczka cukru
CookYourselfczęsto do obiadu. Jest prosta, pyszna i bardzo zdrowa. Niewielki dodatek majonezu nie zabija, ale można go zamienić na jogurt grecki, jeśli ktoś bardzo rygorystycznie podchodzi do żywienia. Stara kapusta nie jest tak smaczna jak młoda, ale po sparzeniu traci ewentualną goryczkę i świetnie nadaje się do surówek Polecam. Składniki: 1/2 małej główki kapusty 2 marchewki 1 czerwona cebula, średniej(...)wielkości 1 duża, czerwona papryka 1/2 pęczka koperku 1 ząbek czosnku 2 łyżki gęstego majonezu 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku Kapustę szatkujemy lub drobno kroimy i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy w nim na około 5 minut. Po tym czasie, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę
Ogrodnik w podróżyodpowiada Wam za bardzo smak gryczanej, spróbujcie zamiast palonej użyć białej, niepalonej kaszy. Jest w smaku delikatniejsza a przy tym krócej się gotuje. Sezon na przeziębienia w pełni, więc kapusta kiszona na piedestale – tania i jaka zdrowa! Wypróbujcie też moje inne przepisy na Kapuśniak z białą kiełbasą , kapuśniak z kurczakiem , Kapuśniak dieta dr Dąbrowskiej , zupa z kiszonej kapusty . PRZEPIS(...)KASZĄ GRYCZANĄ Składniki zupa kapuśniak z kasza gryczaną: 500g ziemniaków 3 łyżki kaszy gryczanej suchej 1 cebula 3 łyżki oleju 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 300-500g kiszonej kapusty (ilość w zależności od kwaśności) 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego sól pieprz ziołowy spora szczypta kminku w ziarnkach Jak zrobić zupę kapuśniak z kasza gryczaną: Zaczynamy od cebuli
Dorota Smakujeryż suchy 3 szklanki, papryka słodka 1 łyżka, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cebula smażona 2 sztuki, smalec 1/4 kostki, bułka sucha moczona w wodzie 1 sztuka, kapusta młoda 2 główki większe, woda 1,5 litra, sok pomidorowy 1/2 litra, śmietana 12% 100 gram, mąka pszenna 3 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek Z młodej w kapusty wyciąć głąb(...)włożyć do wrzątku i gotować na średnim ogniu ściągając liście z kapusty, po wystudzeniu wyciąć gruby nerw z liści. Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa, wsypać suchy ryż, paprykę, pieprz, kucharka, bułkę moczoną w wodzie i odciśniętą z wody, wystudzoną cebulę pokrojoną w kostkę usmażoną na smalcu razem z tłuszczem, jajka. Mięso dokładnie wymieszane ręką z ryżem, na każdy liść
W Mojej Kuchni Lubię