kapustą - 19268 przepisów (strona:303/1285)

Jak przygotować wigilijną kolację 107

Boże Narodzenie podtrzymywał ciepło domu rodzinnego i przede wszystkim pamiętał o tradycyjnych świątecznych smakach i zapachach regionu. Dlatego tez  moje święta pachną barszczem z grzybami, kapustą, pieczonym boczkiem z majerankiem, piernikiem i skórką pomarańczy, którą dodaję do sernika.   Natomiast jako szef kuchni staram się wzbogacać tradycyjne świąteczne menu o nowoczesne smaki. Najbliżsi uwielbiają moją autorską wersję śledzia(...)potrawy powinny znaleźć się na wigilijnym stole, aby tradycji stało się zadość? - Uczono mnie, że potraw na wigilijnym stole powinno być 12. W zależności od regionu będzie to  kapusta z grochem, kutia czy barszcz z uszkami oraz wszelkie wersje śledzi (np. po kaszubsku z pomidorami, ogórkiem, cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim; pod pierzynką, na ostro, w oleju

Cztery Fajery
Fuczki bieszczadzkie placki z kapusty kiszonej 104

odwiedzają Bieszczady pewnie je znają, bo fuczki to podkarpacka potrawa rodem z Bieszczad. W oryginale przygotowuje się ją z ugotowanej, kiszonej kapusty, ale wiele przepisów na które natrafiam w sieci radzi bezpośrednio użyć kapusty kiszonej bez jej wstępnej obróbki i chyba nawet to lepiej, bo placki przygotowuje się bardzo szybko i są pyszne niezależnie od miękkości tej kapusty(...)takie kwaskowate bardzo smakują. Polecam je zrobić z młodej kiszonej kapusty. Palce lizać. Z tej porcji wyszło mi 10 placków. Po 3 każdy z nas był wystarczająco najedzony. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zapiekanka na puree ziemniaczanym z kiszoną kapustą i mięsem 176

Pachnąca kminkiem ziemniaczana zapiekanka z aromatyczną kiszoną kapustą i świetnie doprawionymi mięsem z wyrazistymi dodatkami to świetna alternatywa dla klasycznego dania obiadowego z ziemniakami, mięsem i surówką w roli głównej. Składniki: 850g ziemniaków 1/2 szklanka mleka 1 łyżka masła 500g kiszonej kapusty 1 czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku   450g mięsa mielonego z łopatki 100ml bulionu drobiowego 100g(...)Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać mleko, masło, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 2. Kiszoną kapustę pokroić, dodać kminek, podsmażyć na oleju i doprawić solą i pieprzem. 3. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju

Szalona Kuchnia Eweliny
Surówka z młodej kapusty 95

Składniki (na 4 porcje) - 2/3 małej główki młodej kapusty (ok. 400 g), - 5 łyżek soku z cytryny (ok. 50 ml), - łyżeczka miodu (ok. 12 g), - 2 marchewki (ok. 210 g), - jabłko (ok. 188 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżka koperku (ok. 8 g), - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Do poszatkowanej kapusty dodajemy sok z cytryny, miód(...)sól, pieprz i odstawiamy na ok. 20 min. 2. Obraną marchew i jabłko trzemy na tarce. 3. Do kapusty dodajemy marchew, jabłko, oliwę z oliwek i koperek. Surówka z młodej kapusty jest bogata  w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - witaminę K (pochodzącą z kapusty), które odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi. Wartość odżywcza jednej porcji

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kapuśniak ze świeżej kapusty na żeberkach 170

Zupę z kapusty kojarzymy z kapuśniakiem robionym z kapusty kiszonej. Ja wolę jednak wersję ze świeżą kapustą, z którą zupa smakuje zupełnie inaczej, na pewno jest lżejsza:).  1 główka kapusty  400g żeberek  4 marchewki 1 por  1/2 selera  1 cebula 1 por  1 pęczek koperku  3 ziemniaki 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego vegeta, sól(...)pieprz  1. Kapustę i koper siekamy, cebulę i por drobno kroimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki.  2. W 2 litrach wody zagotowujemy żeberka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, vegetę, sól i pieprz. Gotujemy przez około 1 godzinę do miękkości mięsa i warzyw. Po tym czasie dodajemy obrane

Szefowa kuchni
Tortille z pulled chicken i surówką colesław 188

dużym opakowaniu papryka ostra Kamis sól, świeżo zmielony pieprz 1 łyżka brązowego cukru 1-2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie) 1 łyżka oliwy z oliwek Surówka colesław: 1/4 białej kapusty 1 mała marchewka 1 mała cebula sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka płynnego miodu + dodatkowo: placki tortilla Wykonanie: Pulled chicken(...)razy. Gdy kurczak zacznie się rozpadać, przełóż go na talerz i za pomocą 2 widelców porozrywaj mięso na włókna. Dodaj kilka łyżek sosu i całość wymieszaj. Colesław: Kapustę umyj, obierz zewnętrzne liście, przekrój na ćwiartki. Nam wystarczy jedna ćwiartka. Kapustę cienko poszatkuj, przełóż do miski, posól i odstaw na około pół godziny. Po tym czasie kapustę odciśnij. Marchewkę umyj

Moja pasja smaku
Surówka z kapusty do obiadu 169

Teraz, kiedy mamy jeszcze młodą kapustę taka surówka będzie idealna. Szybka, prosta bez udziwnień, a smakuje jak zawsze rewelacyjnie. Na blogu znajdziecie również inne pomysły na surówki, sałatki i dodatki do obiadów.  Polecam również surówkę z młodej kapusty  , która jest również bardzo smaczna. Jeżeli przygotowaliście dania z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)bardzo dziękuję. Składniki 1 mała główka kapusty białej 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany (dałam 18%) sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny Kapustę posiekać, oprószyć solą i mocno pougniatać rękoma.  Całość skropić sokiem z cytryny,oprószyć pieprzem i dodać startą marchewkę, cebulę drobno posiekaną i wymieszać. Majonez wymieszać ze śmietaną i wlać do surówki

O kuchni z uczuciem
Gazpacho, czyli warzywny chłodnik (dieta dr Dąbrowskiej) 173

tygodniowy jadłospis. Gdy nasz post będzie dobiegał końca  warto zapoznać się  zasadami wychodzenia z diety . Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: surówka z młodej kapusty z koperkiem młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym(...)burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony

Kulinarne przygody Gatity
Kotlet schabowy z kapusta zasmażaną. 272

Składniki: -schab -kapusta kiszona -marchewka -mąka -jajko -bułka tarta -sól -pieprz -liść laurowy -ziele angielskie -troszkę smalcu do smażenia kapusty -olej do smażenia kotletów Sposób przygotowania: Schab myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Rozbijamy za pomocą tłuczka. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mącę, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na średnik ogniu(...)się ładnie zarumieni. Kapustę kiszoną troszkę siekamy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach na tarce. Kapustę i marchewkę wrzucamy do garnka na roztopiony smalec. Dodajemy 3 liście laurowe i z 4 ziela angielskie. Dusimy pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy i dolewamy wody by się nie przypaliło. Gdy kapusta będzie miękka doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Magia jedzenia.
Kimchi z "resztek" 95

najpopularniejsze danie kuchni koreańskiej, które zagościło w mojej kuchni na stałe. W 2013 roku tradycyjny proces przygotowywania kimchi -kimnjang – został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCOTradycyjne kimchi robi się kapusty chińskiej, rzepy, papryczki chilli, cebuli i czosnku, jednak ja przygotowuję z tego co akurat mi zostało. Poniższe kimchi to chyba najlepsze połączenie z wszystkich resztek, które mi zostały. Wam polecam(...)próbować, mieszać, kombinować, aż wasze kimchi będzie najlepsze ze wszystkich pozostałych. Składniki na 1 duży słoik: 500 g kapusty pekińskiej ( lub innych warzyw liściastych) 3 łyżki soli 1,5 l wody 250 g marchwi 250 g rzodkwi białej (lub innych warzyw korzennych) 1/2 łyżki soli 1/2 łyżki cukru Składniki na pastę kimchi: 2 łyżki mąki ryżowej 10 łyżek wody

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Surówka z kalarepy 137

Prosta, zdrowa surówka z kalarepą i kapusta młodą w roli głównej. Uwielbiam takie sezonowe surówki, mogę je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Jest syta, idealna do pracy, dla osób które są na diecie i nie tylko.  1 kalarepa 1/2 główki kapusty młodej 1 marchewka koper świeży sól, cukier, pieprz oliwa  z oliwek 1/2 papryki czerwonej   Kapustę(...)drobno szatkuję, posypuję solą, cukrem i zostawiam na 15 minut do zmożenia. Po tym czasie kapustę jeszcze odciskam dzięki czemu będzie miękka. Marchewkę, kalarepę obieram i kroję w cienkie paski. Do kapusty dodaję kalarepę, marchewkę, koper pokrojony, paprykę. Doprawiam pieprzem, wlewam oliwę

wesoła kuchnia
Pyszna surówka z pekińskiej kapusty 127

Pyszna surówka z pekińskiej kapusty. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. A ta jest jedną z naszych ulubionych. Przygotowuję ją w większych ilościach, bo zawsze znika bardzo szybko. Czasem lubię ją jeść od tak bez niczego. Wczoraj podałam ją do placków ziemniaczanych z sosem z piersi z kurczaka. Całość smakowała wspaniale Surówka(...)pekińskiej kapusty jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Jedynym wyzwaniem (zwłaszcza jak przygotowujecie ją w większych ilościach) jest siekanie i tarcie składników. Osobiście bardzo tego nie lubię. Na szczęście odkąd mam wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium  jest to dziecinnie łatwe. Robot pozwala na przygotowanie każdej sałatki dosłownie w kilka chwil i to bez zbędnego wysiłku. Wystarczy założyć odpowiednią tarczę

Słodkie okruszki
Karkówka pieczona w młodej kapuście 185

Składniki: 1 główka młodej kapusty 700 g karkówki 2 cebule 4-5 łyżek pikantnej przyprawy "Karkówka na grilla" sól Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry, a następnie każdy kawałek rozbijamy i oprószamy przyprawą do karkówki. Tak przygotowane kotlety przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Kapustę szatkujemy w paski a cebule w piórka. Dodajemy sól i mieszamy(...)naczynia żaroodpornego wkładamy połowę kapusty a na nią układamy kawałki mięsa. Następnie powtarzamy warstwę kapusty i na wierzchu warstwę mięsa.  Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy około 1 godziny. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami

Qchnia po prostu
Kapusta modra kiszona w słoiku 126

Trochę nie pora na czerwoną kapustę , ale trudno. Przepis na tę pyszną kiszonkę zapodział mi się jakoś więc wrzucam go teraz, póki pamiętam, bo taka kiszona kapusta jest niezwykle smaczna. To gotowa surówka z kapusty w słoiku. Do zjedzenia solo albo jako dodatek do obiadu. Kiedy pojawią się młode główki będziecie mieli gotowy pomysł co z nimi zrobić. Zakiś młodą(...)kapustę! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pulpety w sosie grzybowym z młodą kapustą z boczkeim 122

zmielonego karczku 3 łyżki bułki tartej jajko kilka kozaków kilka pieczarek 500 ml bulionu 2 ząbki czosnku sos sojowy ciemny grzybowy sól, pieprz szczypta bazylii łyżka śmietany główka młodej kapusty kilka plasterków boczku ziemniak i łyżka mąki do zasmażki odrobina octu jabłkowego Przygotowanie Grzyby opłukać, pieczarki obrać - wszystkie razem pokroić i podsmażyć na odrobinie masła. Następnie wlać bulion i gotować(...)Zagnieść ręką i uformować niewielkie kuleczki.  Gotowe włożyć do sosu grzybowego i dusić po ok 3-5 min z obu stron. Na koniec zabielić śmietaną, zagotować i gotowe. Kapustę poszatkować zalać wodą lub bulionem (nie za dużo) - gotować ok 5-10 min. Pokrojony w kosteczkę boczek podsmażyć i przełożyć do kapusty. Na pozostałym tłuszczu zasmażyć mąkę, kiedy złapie lekko

Gaździnka warzy