Zupę z kapusty kojarzymy z kapuśniakiem robionym z kapusty kiszonej. Ja wolę jednak wersję ze świeżą kapustą, z którą zupa smakuje zupełnie inaczej, na pewno jest lżejsza:). 1 główka kapusty 400g żeberek 4 marchewki 1 por 1/2 selera 1 cebula 1 por 1 pęczek koperku 3 ziemniaki 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego vegeta, sól(...)pieprz 1. Kapustę i koper siekamy, cebulę i por drobno kroimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. 2. W 2 litrach wody zagotowujemy żeberka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, vegetę, sól i pieprz. Gotujemy przez około 1 godzinę do miękkości mięsa i warzyw. Po tym czasie dodajemy obrane
Szefowa kuchnidużym opakowaniu papryka ostra Kamis sól, świeżo zmielony pieprz 1 łyżka brązowego cukru 1-2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie) 1 łyżka oliwy z oliwek Surówka colesław: 1/4 białej kapusty 1 mała marchewka 1 mała cebula sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka płynnego miodu + dodatkowo: placki tortilla Wykonanie: Pulled chicken(...)razy. Gdy kurczak zacznie się rozpadać, przełóż go na talerz i za pomocą 2 widelców porozrywaj mięso na włókna. Dodaj kilka łyżek sosu i całość wymieszaj. Colesław: Kapustę umyj, obierz zewnętrzne liście, przekrój na ćwiartki. Nam wystarczy jedna ćwiartka. Kapustę cienko poszatkuj, przełóż do miski, posól i odstaw na około pół godziny. Po tym czasie kapustę odciśnij. Marchewkę umyj
Moja pasja smakuTeraz, kiedy mamy jeszcze młodą kapustę taka surówka będzie idealna. Szybka, prosta bez udziwnień, a smakuje jak zawsze rewelacyjnie. Na blogu znajdziecie również inne pomysły na surówki, sałatki i dodatki do obiadów. Polecam również surówkę z młodej kapusty , która jest również bardzo smaczna. Jeżeli przygotowaliście dania z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)bardzo dziękuję. Składniki 1 mała główka kapusty białej 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany (dałam 18%) sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny Kapustę posiekać, oprószyć solą i mocno pougniatać rękoma. Całość skropić sokiem z cytryny,oprószyć pieprzem i dodać startą marchewkę, cebulę drobno posiekaną i wymieszać. Majonez wymieszać ze śmietaną i wlać do surówki
O kuchni z uczuciemtygodniowy jadłospis. Gdy nasz post będzie dobiegał końca warto zapoznać się zasadami wychodzenia z diety . Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: surówka z młodej kapusty z koperkiem młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym(...)burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony
Kulinarne przygody GatitySkładniki: -schab -kapusta kiszona -marchewka -mąka -jajko -bułka tarta -sól -pieprz -liść laurowy -ziele angielskie -troszkę smalcu do smażenia kapusty -olej do smażenia kotletów Sposób przygotowania: Schab myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Rozbijamy za pomocą tłuczka. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mącę, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na średnik ogniu(...)się ładnie zarumieni. Kapustę kiszoną troszkę siekamy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach na tarce. Kapustę i marchewkę wrzucamy do garnka na roztopiony smalec. Dodajemy 3 liście laurowe i z 4 ziela angielskie. Dusimy pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy i dolewamy wody by się nie przypaliło. Gdy kapusta będzie miękka doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Magia jedzenia.najpopularniejsze danie kuchni koreańskiej, które zagościło w mojej kuchni na stałe. W 2013 roku tradycyjny proces przygotowywania kimchi -kimnjang – został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCOTradycyjne kimchi robi się kapusty chińskiej, rzepy, papryczki chilli, cebuli i czosnku, jednak ja przygotowuję z tego co akurat mi zostało. Poniższe kimchi to chyba najlepsze połączenie z wszystkich resztek, które mi zostały. Wam polecam(...)próbować, mieszać, kombinować, aż wasze kimchi będzie najlepsze ze wszystkich pozostałych. Składniki na 1 duży słoik: 500 g kapusty pekińskiej ( lub innych warzyw liściastych) 3 łyżki soli 1,5 l wody 250 g marchwi 250 g rzodkwi białej (lub innych warzyw korzennych) 1/2 łyżki soli 1/2 łyżki cukru Składniki na pastę kimchi: 2 łyżki mąki ryżowej 10 łyżek wody
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyProsta, zdrowa surówka z kalarepą i kapusta młodą w roli głównej. Uwielbiam takie sezonowe surówki, mogę je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Jest syta, idealna do pracy, dla osób które są na diecie i nie tylko. 1 kalarepa 1/2 główki kapusty młodej 1 marchewka koper świeży sól, cukier, pieprz oliwa z oliwek 1/2 papryki czerwonej Kapustę(...)drobno szatkuję, posypuję solą, cukrem i zostawiam na 15 minut do zmożenia. Po tym czasie kapustę jeszcze odciskam dzięki czemu będzie miękka. Marchewkę, kalarepę obieram i kroję w cienkie paski. Do kapusty dodaję kalarepę, marchewkę, koper pokrojony, paprykę. Doprawiam pieprzem, wlewam oliwę
wesoła kuchniaPyszna surówka z pekińskiej kapusty. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. A ta jest jedną z naszych ulubionych. Przygotowuję ją w większych ilościach, bo zawsze znika bardzo szybko. Czasem lubię ją jeść od tak bez niczego. Wczoraj podałam ją do placków ziemniaczanych z sosem z piersi z kurczaka. Całość smakowała wspaniale Surówka(...)pekińskiej kapusty jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Jedynym wyzwaniem (zwłaszcza jak przygotowujecie ją w większych ilościach) jest siekanie i tarcie składników. Osobiście bardzo tego nie lubię. Na szczęście odkąd mam wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium jest to dziecinnie łatwe. Robot pozwala na przygotowanie każdej sałatki dosłownie w kilka chwil i to bez zbędnego wysiłku. Wystarczy założyć odpowiednią tarczę
Słodkie okruszkiSkładniki: 1 główka młodej kapusty 700 g karkówki 2 cebule 4-5 łyżek pikantnej przyprawy "Karkówka na grilla" sól Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry, a następnie każdy kawałek rozbijamy i oprószamy przyprawą do karkówki. Tak przygotowane kotlety przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Kapustę szatkujemy w paski a cebule w piórka. Dodajemy sól i mieszamy(...)naczynia żaroodpornego wkładamy połowę kapusty a na nią układamy kawałki mięsa. Następnie powtarzamy warstwę kapusty i na wierzchu warstwę mięsa. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy około 1 godziny. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami
Qchnia po prostuTrochę nie pora na czerwoną kapustę , ale trudno. Przepis na tę pyszną kiszonkę zapodział mi się jakoś więc wrzucam go teraz, póki pamiętam, bo taka kiszona kapusta jest niezwykle smaczna. To gotowa surówka z kapusty w słoiku. Do zjedzenia solo albo jako dodatek do obiadu. Kiedy pojawią się młode główki będziecie mieli gotowy pomysł co z nimi zrobić. Zakiś młodą(...)kapustę! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazmielonego karczku 3 łyżki bułki tartej jajko kilka kozaków kilka pieczarek 500 ml bulionu 2 ząbki czosnku sos sojowy ciemny grzybowy sól, pieprz szczypta bazylii łyżka śmietany główka młodej kapusty kilka plasterków boczku ziemniak i łyżka mąki do zasmażki odrobina octu jabłkowego Przygotowanie Grzyby opłukać, pieczarki obrać - wszystkie razem pokroić i podsmażyć na odrobinie masła. Następnie wlać bulion i gotować(...)Zagnieść ręką i uformować niewielkie kuleczki. Gotowe włożyć do sosu grzybowego i dusić po ok 3-5 min z obu stron. Na koniec zabielić śmietaną, zagotować i gotowe. Kapustę poszatkować zalać wodą lub bulionem (nie za dużo) - gotować ok 5-10 min. Pokrojony w kosteczkę boczek podsmażyć i przełożyć do kapusty. Na pozostałym tłuszczu zasmażyć mąkę, kiedy złapie lekko
Gaździnka warzydanie powstało przez przypadek. Ostatnio zostało mi sporo kapusty po robieniu gołąbków . Nie lubię marnować jedzenia, więc było dla mnie oczywiste, że muszę ją jakoś wykorzystać. Miałam w domu puszkę soczewicy i puszkę pomidorów oraz trochę warzyw, więc powstała z tego sezonowa wege potrawka. Smak na tyle nas zaskoczył tego dania, że na pewno wejdzie na stałe do naszego wiosennego(...)menu. Młoda kapusta kojarzy się zazwyczaj z duszoną z koperkiem lub sałatką. Może także stanowić świetną bazę innych dań obiadowych, w szczególności takich jak potrawki w roli głównej z ziemniakami czy kaszą. Bardzo dobrze komponuje się z marchewką, pomidorami i sporą ilością koperku. Włączcie swoją kreatywność i nie bójcie się próbować nowych smaków. Składniki na 2-3 porcje
Fabryka pomysłówSurówka z czerwonej kapusty to bomba witaminowa. Bez dodatku soli i pieprzu możemy ją podać nawet maluchom, które skończyły 8. miesiąc życia. 1/2 główki czerwonej kapusty 1 mała marchewka 1 jabłko 1/2 małej cebuli sól pieprz do smaku 2 łyżki oleju Kapustę drobno szatkujemy, posypujemy solą i odstawiamy aż zmięknie. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę
Dieta bez mlekajakby kapuśniaczku młodego z gołąbkami. No to jest tak pyszne, tak lekkie i zarazem ma w sobie tyle smaku, że bez dokładki się nie obejdzie! PRZEPIS - 1 duża główka kapusty pekińskiej lub młodej białej kapusty - duży pęczek koperku - 1 cebulka - 3 łyżki oleju rzepakowego - 1 kg mięsa mielonego z szynki ( możesz użyć 500 g przepis podaje na bardzo duży garnek(...)kosteczkę - dwie garście suchego ryżu białego - majeranek około 3 łyżki - sól, pieprz, ziele angielskie - 2 łyżki koncentratu pomidorowego W duży garnku podsmaż na oleju cebulkę, dodaj przyprawy, posiekaną kapustę, marchewkę, ryż,zalej całość wodą, przykryj pokrywką i gotuj przez około 40 minut - do miękkości kapusty. W tym czasie mięso mielone dopraw solą i łyżką majeranku. Uformuj malutkie kuleczki. Dodaj
SMYKWKUCHNIPyszna! Chrupiąca, soczysta, lekko słodka ... zawsze robię ją z pierwszej młodej kapusty. Chociaż jak ta pierwsza kapusta pojawia się w sklepach, zawsze mam trudny wybór 😊 co z niej wyczarować. Czy gołąbki, czy zasmażaną z koperkiem, a może zupę? No i robię ... wszystko po kolei, bo młoda kapusta jest u mnie królową w kuchni do późnego lata ❤ Składniki: 1 główka młodej(...)kapusty 2 marchewki sporo koperku kilka rzodkiewek 1-2 dymki olej sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku szczypta cukru Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Lekko solimy i delikatnie ugniatamy. Dodajemy starte na oczkach rzodkiewki , startą drobno marchewkę oraz pokrojoną w kostkę dymkę. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, cukrem (a jeszcze lepiej miodem). Mieszamy
Walijskie Pichcenie