Kapusta pekińska to świetny materiał na surówkę. Może w niej występować jako solistka albo można zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i kolorowych warzyw . Świetnie łączy się z wieloma z nich. Surówka z pekinki jest delikatniejsza i szybsza do przygotowania niż podobna surówka z kapusty białej. Ta pierwsza ma po prostu delikatniejsze liście i jej włókna szybciej miękną pod wpływem soli(...)kwasu. Jest też delikatniejsza w smaku co sprawia, że lubią ją nawet Ci, którzy za zwykłą kapustą nie przepadają. Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo prostą, ale też bardzo smaczną wersję surówki z pekinki . Taką do zrobienia w kilka minut. Bardzo ją lubimy więc śmiało mogę ją polecić wszem i wobec. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaBardzo podobną sałatkę z kapusty jadłam będąc u znajomych na Śląsku.Jedno mogę powiedzieć ,że bardzo mi smakuje taki sposób podania kapusty z boczkiem. 80 dag.białej kapusty 1 winne jabłko(...)szczypiorek ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kapustę kroimy w ćwiartki,wycinamy głąb.Szatkujemy liście,przekładamy do rondla.Podlewamy małą ilością wody,solimy,dusimy na małym ogniu ok.5 min.Kapustę osączamy,studzimy.Przekładamy na półmisek.Boczek kroimy w kosteczkę,wysmażamy na suchej patelni.Wlewamy ocet,przestudzamy i mieszamy z olejem.Doprawiamy solą i pieprzem.Kapustę polewamy boczkową
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSurówka z czerwonej i białej kapusty była dodatkiem do tradycyjnych kotletów schabowych z ziemniakami. Zazwyczaj podajemy mizerię z ogórków lub surówkę z marchewki, lecz tym razem chciałam podać całkowicie inną surówkę. Padło na miks czerwonej i białej kapusty, lecz tradycyjną surówkę z kapust urozmaiciłam nietypowym świeżym zielem – kolendrą. Zaciekawieni? Zapraszam do lektury i do... Więcej The post Surówka(...)czerwonej i białej kapusty appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekŁatwy sposób na kurczaka? Upiecz go w bigosie ;-) Planowałam go zrobić na kwaszonej kapuście, ale podobnie robiłam z pyszną karkówką ( tutaj ) i dodatkowo przypomniało mi się, że mam jeszcze dwa słoiczki domowego bigosu... Kurczak lubi się zapiekać w pomidorowych smakach, tak samo, jak lubi się z pyszną kapuchą... Tak więc jest - kurczak pieczony w bigosie. Jeżeli macie w domu(...)bigosie Składniki: 1 kurczak o wadze ok 1,5 kg 2 łyżki oliwy łyżka ziół prowansalskich sól i pieprz Około 1,5 kg mokrego bigosu lub: 1 kg kwaszonej kapusty 2 szklanki rosołu lub wody 1 biała cebula 1 szklanka suszonych grzybów 20 dag wędzonego boczku 200 g koncentratu pomidorowego odrobina tłuszczu do podsmażania liść laurowy płaska łyżka majeranku łyżeczka
Poezja Smaków - blog kulinarnyMoja kolejna odsłona ryżu w stylu azjatyckim to zaskakujące i bardzo smaczne połączenie ze smażonym porem, kapustą pekińską oraz grzybami mun, z dodatkiem sezamu i chrupiących pestek dyni. RYŻ SMAŻONY z GRZYBAMI MUN, POREM I KAPUSTĄ Składniki: (na 2 porcje) 100 g ryżu jaśminowego 1 łyżka świeżego startego imbiru 2 ząbki czosnku 3/4 małego pora garść grzybów(...)posiekanej białe kapusty 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki sezamu szczypta brązowego cukru 3 łyżki octu ryżowego 5-6 łyżek sosu sojowego olej do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy uważając aby go nie rozgotować , może być al dente. Grzyby zalewamy wodą i moczymy. Po około 30 minutach odcedzamy i kroimy w paski. Pora kroimy w pióra. Kapustę siekamy
Bon appetit mon amieśrednia cebula; 8 ząbków czosnku; 1 duża butelka sosu barbecue (o pojemności około 500 g); 2 łyżki oleju rzepakowego; Sól; Pieprz. PIKANTNY COLESLAW: 1/2 główki niedużej, białej kapusty; 1/2 główki niedużej, czerwonej kapusty; 1/2 szklanki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach; Pęczek świeżej kolendry; 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%); 1/4 szklanki majonezu; 1 łyżeczka octu spirytusowego; 1 łyżka białego cukru(...)powierzchni sosu w naczyniu do zapiekania i przelać do rondla. Do rondla z sosem z pieczenia kurczaka dodać poszarpane, oddzielone od kości mięso, wymieszać i podgrzać. PIKANTNY COLESŁAW: Obie kapusty drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Plasterki jalapeno odcedzić z zalewy. Dodać do surówki. Wymieszać. Kolendrę umyć, osuszyć, posiekać. Przygotować sos. Do miseczki wlać mleko, majonez, ocet. Dodać cukier, pieprz cayenne
Gospodyni MiejskaProste sałatki są najlepsze. Sałatka czerwonej kapusty z pstrągiem absolutnie potwierdza tę regułę. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a składniki doskonale do siebie pasują. Przygotowanie: 10 minut Poziom trudności: bardzo łatwe Surowa czerwona kapusta jest aromatyczna i chrupiącą. Soczyste mango dodaje jej słodyczy, cukinia jędrności, a chili ognia. Całość stanowi doskonałe tło dla wędzonego pstrąga, który podlany dość ostrym, miodowo(...)wędzonego węgorza czy dorsza). Jeśli Agnieszka, która generalnie nie przepada za rybami, zakochała się w tej sałatce, to znaczy, że naprawdę jest warta spróbowania. Składniki: Wędzony pstrąg Ćwiartka kapusty czerwonej Mała cukinia Mango Papryczka chilli Natka pietruszki Dresing: Łyżeczka musztardy ziarnistej Łyżeczka miodu 2 łyżki oleju 4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Krok 1 Kapustę kroimy w cienkie piórka
Niedzielny kucharzKnedle z kapustą i grzybami to smaczne danie, które często podaję moim bliskim. Najważniejszym sekretem dania jest połączenie dwóch smaków – grzybów i kwaśnej kapusty. Cudowna kompozycja smaków. Składniki na ciasto ziemniaczane: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 2 jaja Sól Składniki na farsz: ½ kg kiszonej kapusty 2 cebule ½ kg suszonych grzybów sól , pieprz, sos sojowy oliwa 2 łyżki bułki tartej(...)Ciasto: Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na dno miski wyjąć ¼ części i w to miejsce wsypać mąkę, dodać sól i jaja. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Farsz : Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie. Przekładamy na garnka i gotujemy przez około pół godziny na dużym ogniu. Grzyby należy namoczyć w gorącej wodzie. Gdy zmiękną wyjmujemy je, a wodę przelewamy
Słodki Zakątekwersja bo w formie zapiekanki ale jeszcze innej, niż ta którą już się kiedyś z Wami dzieliłam Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie karczek i łopatka) 500 g kapusty 70 g cebuli 100 g tłuszczu np smalcu, masła klarowanego 3 jajka sól himalajska pieprz czarny mielony papryka słodka Kapustę posiekać drobno i wrzucić do miski lub garnka. Poszatkowaną kapustę(...)zalać wrzątkiem na 20 minut aż zmięknie a następnie odcedzić. Cebulę obrać i posiekać drobno. Mięso mielone wymieszać dokładnie z kapustą, cebulą, jajkiem, solą i przyprawami. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować tłuszczem. Mięso wyłożyć do naczynia lub formy i piec w temperaturze 180 ºC przez 45 minut. Zapiekanka znakomicie smakuje także z sosem pomidorowym na bazie wywaru mięsnego i świeżych
Ola la LCHFKulebiak to potrawa kuchni rosyjskiej. Doskonale się komponuje jako dodatek do czerwonego barszczu lub jako samodzielna potrawa. Zrobiłam go z kiszonej kapusty i suszonych grzybków. Z przepisu wyszły mi dwa kulebiaki, które upiekłam na blaszce o wymiarach 27/37 cm. Składniki: ciasto: mąka pszenna 1 kg, mleko 3 szklanki, margaryna 10 dag, drożdże 5 dag, cukier 0,5 łyżki, sól(...)łyżka, farsz: kapusta kiszona odciśnięta 1 kg, grzyby suszone 5 dag, cebula duża 1 szt, kminek mielony 1 łyżka, sos sojowy 3 łyżki, pieprz ziołowy do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, dodatkowo: jajko do posmarowania kulebiaków 1 szt, Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć, a następnie ugotować do miękkości. Wywar z grzybów zostawić, a grzybki pokroić. Cebulę posiekać
kulinarne odsłony patimoże zamiast tradycyjnego bigosu ... Składniki : mała kapusta pekińska 1 marchew cebula ok. szklanka soku jabłkowego tłuszcz do smażenia, łyżka mąki sól, cukier, pieprz mielony, kilka kropel maggi koperek lub natka Przygotowanie: Kapustę kroimy nie dość grubo- myjemy, wrzucamy na wrzątek, chwilę gotujemy, odcedzamy na sicie i gotujemy dalej w soku jabłkowym, dodajemy przesmażoną pokrojoną cebulę, stratą marchewkę Gotujemy do momentu(...)kapusta ma jeszcze lekką twardość, doprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem i kilkoma kroplami maggi Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki tłuszczu i dodajemy łyżką mąki, mieszamy energicznie- smażymy ją, gdy mąka przybierze lekko brunatny kolor dodajemy ją do kapusty, całość chwilę gotujemy i mieszamy Można dodać koperek lub natkę pietruszki. Kapusta gotowana na soku jabłkowym ma trochę inny smak
Proste PotrawyMusicie mi uwierzyć na słowo, na zdjęciu są pierogi z kapustą. Były pyszne, w to też musicie mi uwierzyć. Róbcie więc na potęgę, nie tylko na święta. Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli farsz: 700 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe(...)dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je ściereczką. Kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go), szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy około 30 minut. W międzyczasie można dolewać wody, jeżeli wyparowała. Cebulę kroimy w drobną
Kardamonovypory nie poznałam osoby, która by ich nie lubiła. Są wdzięczne, ponieważ ciasto jest elastyczne. Można robić pierogi na słodko, na słono, rybne, mięsne, serowe, z warzywami, z kapustą i grzybami, … po prostu co chcecie i na co macie ochotę Można dodać do ciasta trochę soku z buraka – będą bordowe, dodać szpinak – będą zielone, dodać kurkumy(...)będą cieszyć Wasze oczy i nabierzecie na nie ochoty Składniki: Na ciasto: 300 g mąki 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml ciepłej wody 1 jajko Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 250 g suszonych grzybów, np. podgrzybków lub 500 g pieczarek 1 duża cebula Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta natur, lubczyk olej do smażenia Polewka: olej rzepakowy kilka
Zasmakuj Kuchniznajdziecie tutaj: Uszka z grzybami 3. Smażony karp Jedna z najpopularniejszych potraw wigilijnych. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez smażonego karpia. Przepis tutaj: Karp smażony 4. Kapusta z grzybami, przepis tutaj: Kapusta z grzybami 5. Paszteciki z kapustą i grzybami *** Przepis na kruche paszteciki: Kruche paszteciki z kapustą i grzybami *** Drożdżowe paszteciki: PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie paszteciki(...)ciasta francuskiego: PRZEPIS TUTAJ 6. Pierogi *** Pieczone pierogi z kapustą i grzybami. PRZEPIS TUTAJ *** Pierogi ruskie. PRZEPIS TUTAJ 7. Sałatki *** Sałatka śledziowa z burakami. Przepis: Sałatka śledziowa z buraczkami *** Sałatka z tuńczyka. PRZEPIS TUTAJ *** Sałatka nicejska z wędzonym łososiem PRZEPIS TUTAJ 8. Ryba po grecku. PRZEPIS TUTAJ 9. Ryba w zalewie octowej. Przepis: Ryba
Blog z Apetytemroli głównej. Niżej przedstawiam dwa przepisy, które szczególnie przypadły mi do gustu. Pierwszy to przepis na pierogi z jabłkiem i kaszą jaglaną, a drugi na łososia podanego z kapustą curry. Pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną z sosem makowo-limonkowym Ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli około 100 ml zagotowanej wody z 30 ml mleka(...)ubijamy z cukrem, śmietankę mieszamy z mlekiem i dodajemy do żółtek. Delikatnie podgrzewamy cały czas, mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy mak, sok oraz skórkę z limonki. Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem Składniki: Filet z łososia – 500g Przyprawy (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra) kapusta kiszona – 200g 2 jabłka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka curry
Kuchnia Bazylii