kapustą - 19268 przepisów (strona:303/1285)

Żeberka duszone w kapuście kiszonej 220

Lekka odmiana od tradycyjnie przygotowywanych żeberek. Poza długim czasem duszenia niewiele przy nich pracy. Kapusta kiszona nadaje im pyszny kwaskowy aromat. Idealnie smakują z gotowanymi ziemniakami. Dla urozmaicenia o kapusty można zetrzeć małą marchewkę. Składniki -800 g żeberek wieprzowych (najlepiej chudszych) -700 g kapusty kiszonej -2 cebule  łyżka mąki -łyżeczka kminku -listek laurowy -2-3 łyżki oleju do smażenia(...)sól, pieprz, cukier Przygotowanie Kapustę włożyć do garnka, dodać listek laurowy i dolać szklankę wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. Żeberka natrzeć solą i pieprzem. Obsypać mąką i obsmażyć z obu stron na dużym ogniu. Po ok. 30 minutach od zagotowania kapusty włożyć do niej żeberka. Wsypać kminek. Dusić przez kolejne 60 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem

Zielona Kuchnia
Surówka z kapusty 187

Najprostsza, najsmaczniejsza surówka z kapusty. Świetny dodatek do obiadu i kanapek. Podałam ją z ziemniakami i kotletem schabowym. Pyszny obiad. Na blogu znajdziecie również inne pomysły i przepisy na surówki. Szczególnie polecam surówkę z kapusty pekińskiej z ananasem . A jakie Wy lubicie surówki do obiadu? Życzę smacznego! Składniki 1 mała główka białej kapusty 1 średnia marchewka 1 czerwona cebula(...)pęczka koperku 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka oregano sól pieprz Kapustę drobno posiekać posypać solą do smaku i bardzo dokładnie wymieszać ręką, ugniatając. Dodać startą na tarce marchewkę, pokrojoną drobno cebulę, posiekany koperek. Wymieszać, wlać oliwę, dodać oregano, pieprz i dokładnie wymieszać. surówka z kapusty

O kuchni z uczuciem
Oszukane gołąbki - danie jednogarnkowe 907

Oszukane gołąbki to nazwa stosowana najczęściej dla  kotletów z kapustą, mięsem i ryżem, udających gołąbki:). Chodzi o to by skrócić sobie czas przygotowania potrawy. A gdyby tak pójść na łatwiznę jeszcze bardziej? Moje oszukane gołąbki przygotowuje się dosłownie w kilka chwil, później pozostaje tylko czekać aż kapusta zmięknie podczas duszenia i gotowe!  1 główka kapusty 200g ryżu(...)cebule 500g przecieru pomidorowego 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól do smaku po szczypcie: pieprz, vegeta, czosnek granulowany 2 łyżki masła 1. Kapustę i cebulę drobno siekamy. Marchew ścieramy na małych oczkach tarki.  2. Na rozgrzane masło wrzucamy mięso, marchewkę i cebulę. Podsmażamy 1-2 minuty mieszając składniki ze sobą

Szefowa kuchni
Gołąbki bez zawijania. 615

Jeśli słyszymy o gołąbkach to na myśl przychodzą nam te  tradycyjne z ryżem zawijane w kapustę. Dziś mam trochę inną wersję bo bez zawijania a to znaczy ,że też mniej pracochłonną. Mnie smakowały bardzo ... Składniki; pół małej główki kapusty białej (ok. 400 g) 40 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 szkl. ryżu 2 jajka 2 cebule 1 łyżka mąki pszennej(...)koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 6 łyżek oliwy przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie   Przygotowanie;  Kapustę oczyści z wierzchnich liści i przekroić na połowę. Jedną zetrzeć  na tarce o dużych oczkach. Mięso mielone przełożyć do miski, połączyć z kapustą i doprawić solą i pieprzem.  Na patelni rozgrzać  3 łyżki oliwy.  Cebulę

Radość kipiąca uśmiechem.
Pomidorowy kapuśniak z ziemniakami 202

Póki młoda kapusta w ogródku żal z jej dobrodziejstw nie korzystać,  zawiera wiele cennych składników mineralnych w tym magnezu, potasu, cynku, kwasu foliowego i witamin  z grupy B Proponuję taką wersję zdrowego kapuśniaku na świeżych pomidorach , jest lekki, łatwy do przygotowania z warzywami, w zupełności wystarczy za dwu daniowy obiad. Składniki: 60 dag świeżej kapusty 5 małych ziemniaków(...)malinowe 10 cm kawałek pora 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pęczek natki pietruszki Pęczek świeżego koperku Sól do smaku Pieprz do smaku Szczypta ostrej papryki 2 łyżki masła Jak wykonać ? Kapustę myjemy, drobno szatkujemy nożem, obraną pietruszkę i marchewkę kroimy w krążki, por, ziemniaki i kiełbasę   w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki, marchewkę , pietruszkę, kiełbasę  oraz

Wanilia i Kardamon
POTRAWKA z MIELONEGO INDYKA i KAPUSTY PEKIŃSKIEJ oraz OWOCOWA SALSA 187

które w tej odsłonie będzie stanowić podstawę kolorowego dania, które zachwyci wymagające podniebienia. Z jednej strony łatwe w przygotowaniu, z drugiej nieoczywiste. Takie dania lubię najbardziej. Do potrawki użyłam kapusty pekińskiej i warzyw korzeniowych (seler, marchewka), a jako dodatek absolutnie fantastyczna, orzeźwiająca i soczysta salsa owocowa. Żeby było modnie, danie jest bezglutenowe POTRAWKA z MIELONEGO INDYKA i KAPUSTY PEKIŃSKIEJ oraz(...)OWOCOWA SALSA Składniki na 4 porcje: 500g mielonego mięsa z piersi indyka 1/2 kapusty pekińskiej (250g) 1 marchewka (150g) kawałek selera korzeniowego (mniej więcej tyle co marchewki) 3-4 cm łodygi pora (biała część) 1 łyżka oliwy 1 łyżka śmietany 12% natka pietruszki do przybrania Salsa owocowa: 1 twarde i soczyste jabłko 1 twarda, zielona gruszka 1/2 mango 1 łyżka

Dietolog
ŻEBERKA NA MŁODEJ KAPUŚCIE 267

tylko rozpoczyna się sezon na młodą kapustę, szaleję z nią w kuchni. Nigdy potem nie smakuje ona tak dobrze jak wiosną i latem.  Dziś połączyłam ją z pieczonymi żeberkami, które nie pamiętam kiedy jadłam ostatnio 😉  Wyszło super jedzonko, zajadaliśmy się bez ziemniaków 😊 Składniki: mała głów ka młodej kapusty 2 cebule łyżka klarowanego masła sól pieprz szczypta cukru(...)odrobina octu winnego koper Wykonanie: Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Kroimy w paseczki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą z dodatkiem soli. Gotujemy do miękkości ok. 25 minut. Odcedzamy. W tym czasie na klarowanym maśle podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, a następnie przekładamy je do ugotowanej kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i odrobiną octu (najlepiej winnego, ale spirytusowy też może

Walijskie Pichcenie
Sandacz w liściach kapusty 172

lubię panierowanego w jajku i bułce tartej. Wniosek taki, że następnym razem zrobię ściśle wg przepisu czyli z łososiem :). Przepis dodaję do akcji Gotujemy na parze Sandacz w liściach kapusty 70 dag fileta z sandacza ( w oryginale miał być łosoś ) mała kapusta włoska 2 duże cebule 100 ml soku winogronowego ( lub jabłkowego ) 0,5 l bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy(...)Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na paski szerokości 2 cm. Skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Z kapusty usunąć uszkodzone liście, pozostałe oddzielić od głąba, sparzyć w posolonym wrzątku i ściąć zgrubiałe nerwy. Obraną cebulę posiekać, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, zalać sokiem winogronowym ( lub jabłkowym ) i gotować

Pieguskowa Kuchnia
LENIWE GOŁĄBKI 186

Uwielbiam leniwe gołąbki, a szczególnie te z młodej kapusty. Czasami jednak nie chce mi się jej parzyć i wtedy robię takie gołąbki bez zawijania. Nie są takie same jak tradycyjne gołąbki ale od czasu do czasu fajnie jest coś zmienić LENIWE GOŁĄBKI 0,5 kg mięsa mielonego (najlepsze z łopatki) 1 torebka ryżu 1 duża cebula 1-2 jajka(...)główki młodej kapusty lub kapusty pekińskiej sól, pieprz, pieprz ziołowy, ew. przyprawa do mięsa mielonego 1 op przecieru pomidorowego (passaty) Ryż ugotować na sypko i ostudzić, cebulę pokroić w drobną kostkę. Kapustę poszatkować, lekko posolić i wygnieść. Do mięsa mielonego dodać ryż, cebulę, kapustę, jajka i przyprawy. Wyrobić i uformować owalne kotlety. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, poukładać mięso i zalać

Pieguskowa Kuchnia
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM - JAK U BABCI 188

gospodyń, tyle patentów an dobre gołąbki. Zmieniamy rodzaj kapusty, farsze, eksperymentujemy z mięsami. A najsmaczniejsze ( bynajmniej dla mnie) to te babcine, takie jak jadałam na wakacjach na wsi. Jak były gołąbki to nigdy nie odpowiadałam  na wołanie na obiad : ZARAZ!! Nim Babcia zdążyła zawołać, już siedziałam przy stole. I to pozostało mi do dziś. Na dobre gołąbki namawiać mnie(...)trzeba.  Składniki: główka kapusty  600 g mięsa mielonego- u mnie z łopatki wieprzowej 1 woreczek ryżu 2 pomidory malinowe mocno dojrzałe 2 marchewki kilka gałązek koperku ziele ang- 2 ziarna liść laurowy- 1 listek Wykonanie: *Kapustę sparzamy. * Ryż gotujemy  w osolonej wodzie. Do mięsa dodajemy wystudzony ryż, doprawiamy solą, pieprzem, dobrze mieszamy.  *Na każdy liść kapusty

Z Majeczką w kuchni
Kapuśniak na ogonach wieprzowych 308

ogonach wieprzowych? My tak. Zapewniam Was, ze jest no najsmaczniejszy kapuśniak jaki znam. U nas świnskie ogony można kupić u rzeźnika. Najbardziej mi smakuje kapuśniak z młodej kiszonej kapusty . Polecam gotować kapuśniak wieczorem, a podawać go następnego dnia. Kapuśniak na ogonach wieprzowych zyskuje wtedy na smaku. Kapuśniak gotowany zimą robię z zasmażką, jest wtedy gęsty, sycący i rozgrzewający. Kapuśniak(...)ogonach wieprzowych. Składniki : 1 duży, mięsisty ogon wieprzowy ( ok. 1 kg) lub 2 mniejsze 1/2 kg młodej kiszonej kapusty z marchewką 4 średnie ziemniaki 1 duża marchew kawałek selera 1 pietruszka 1 łyżka kminku w ziarnach (opcjonalnie, można pominąć) 3 łyżki domowej prażonej cebulki (lub 1 duża cebula, drobno pokrojona usmażona na złoto) 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z młodej kapusty z soczewicą 230

Domowe gołąbki są rewelacyjne. Bazą jest młoda kapusta i sos pomidorowy. Wnętrze możemy sobie dowolnie zmieniać. U mnie w wersji z soczewicą, szczypiorkiem i czosnkiem. Wyszły przepyszne! 1 główka młodej kapusty 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 0,5 szklanki soczewicyTargroch 2 łyżki szczypiorku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Sos pomidorowy(...)szklanki wody 3 łyżki keczupu 2 łyżki przecieru pomidorowego Sól Pieprz W dużym garnku zalewamy młodą kapustę wodą. Gotujemy przez kilka minut, aż zmięknie i liście będą ładnie odchodzić. Soczewicę gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy.  Mięso mielone wyrabiamy z posiekaną drobno cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami, bułka tartą, szczypiorkiem i przestudzoną soczewicą Doprawiamy solą

VioletoweKucharzenie
Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem 192

Kolejny ze smaków wiosny i lata. Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą:). Danie wbrew pozorom szybkie i bardzo łatwe.  1 duża główka kapusty 400g dobrej jakości kiełbasy 2 młode marchewki 2 młode cebule 2-3 łyżki masła vegeta, pieprz 1 pęczek koperku 1. Kapustę szatkujemy niezbyt drobno. Kiełbasę kroimy w kostkę.  2. W garnku (niekoniecznie z grubym dnem(...)rozpuszczamy masło. Przekładamy kapustę, startą na tarce marchewką, pokrojoną w kostkę cebulę, od razu zalewamy szklanką wody. Posypujemy vegetą. Dodajemy kiełbasę i posiekany koperek. Dusimy przez około 30-45 minut aż kapusta będzie miękka.  3. Na koniec doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem

Szefowa kuchni
POTRAWKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW, KAPUSTY I BOBU W SOSIE KOPERKOWO - CZOSNKOWYM 177

Bób, młoda kapusta, wczesne ziemniaki - to za te warzywa kochamy lato. Dziś nie mogłam się zdecydować, na które z nich mam największą ochotę (wszystkie są tak pyszne i świeże!!!). Postanowiłam więc wykorzystać je wszystkie do wykonania wyśmienitej potrawki. Połączyłam je kremowym sosem na bazie gęstego mleczka owsianego z dodatkiem świeżego koperku i młodego czosnku. Wszystkie warzywne smaki lata(...)jednym daniu. Cóż chcieć więcej? Do przyrządzenia tego dania nie wykorzystałam wierzchnich, zielonych liści kapusty. Wyciskam z nich zielony sok (zdjęcie poniżej). W połączeniu z imbirem, pomarańczą lub marchewka daje zdrowego kopa. Polecam! Wracając do potrawki... Łapcie przepis poniżej. ;-) Składniki na 4 porcje: 1/4 główki młodej kapusty, 5 młodych średniej wielkości ziemniaków, 1 szklanka bobu, 1 cebula, 6 pomidorków koktajlowych

Jeść, by żyć w zdrowiu
Przepis #20 Szybki bigos z kapusty pekińskiej 187

Witajcie, dzisiaj przed Wami propozycja przygotowania szybkiego obiadu (lub kolacji). Dobrym sposobem na takie danie jest bigos z kapusty pekińskiej. Całość nie zajmie więcej niż 30 minut. Skład jest bardzo prosty. To też dobry pomysł na wykorzystanie resztek zalegających w lodówce. Bazą jest kapusta pekińska, która nie potrzebuje długiego czasu gotowania aby być kruchą. Dodatki do niej  można dowolnie(...)modyfikować. Składniki - 1 kapusta pekińska - 2 marchewki - kawałek pora - 1 pietruszka (korzeń) - kawałek selera - pół cebuli czerwonej - 3 łyżki passaty pomidorowej - 1,5 szklanki wody - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i/lub wędzona Opcjonalnie - kiełbasa lub dowolna wędlina Wykonanie Marchewkę, seler oraz pietruszkę obieramy a następnie ścieramy na tarce. Por kroimy w półplasterki.  Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę

Health-Fit-Life