kapustą - 19268 przepisów (strona:310/1285)

Sandacz w liściach kapusty 120

lubię panierowanego w jajku i bułce tartej. Wniosek taki, że następnym razem zrobię ściśle wg przepisu czyli z łososiem :). Przepis dodaję do akcji Gotujemy na parze Sandacz w liściach kapusty 70 dag fileta z sandacza ( w oryginale miał być łosoś ) mała kapusta włoska 2 duże cebule 100 ml soku winogronowego ( lub jabłkowego ) 0,5 l bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy(...)Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na paski szerokości 2 cm. Skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Z kapusty usunąć uszkodzone liście, pozostałe oddzielić od głąba, sparzyć w posolonym wrzątku i ściąć zgrubiałe nerwy. Obraną cebulę posiekać, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, zalać sokiem winogronowym ( lub jabłkowym ) i gotować

Pieguskowa Kuchnia
LENIWE GOŁĄBKI 122

Uwielbiam leniwe gołąbki, a szczególnie te z młodej kapusty. Czasami jednak nie chce mi się jej parzyć i wtedy robię takie gołąbki bez zawijania. Nie są takie same jak tradycyjne gołąbki ale od czasu do czasu fajnie jest coś zmienić LENIWE GOŁĄBKI 0,5 kg mięsa mielonego (najlepsze z łopatki) 1 torebka ryżu 1 duża cebula 1-2 jajka(...)główki młodej kapusty lub kapusty pekińskiej sól, pieprz, pieprz ziołowy, ew. przyprawa do mięsa mielonego 1 op przecieru pomidorowego (passaty) Ryż ugotować na sypko i ostudzić, cebulę pokroić w drobną kostkę. Kapustę poszatkować, lekko posolić i wygnieść. Do mięsa mielonego dodać ryż, cebulę, kapustę, jajka i przyprawy. Wyrobić i uformować owalne kotlety. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, poukładać mięso i zalać

Pieguskowa Kuchnia
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM - JAK U BABCI 132

gospodyń, tyle patentów an dobre gołąbki. Zmieniamy rodzaj kapusty, farsze, eksperymentujemy z mięsami. A najsmaczniejsze ( bynajmniej dla mnie) to te babcine, takie jak jadałam na wakacjach na wsi. Jak były gołąbki to nigdy nie odpowiadałam  na wołanie na obiad : ZARAZ!! Nim Babcia zdążyła zawołać, już siedziałam przy stole. I to pozostało mi do dziś. Na dobre gołąbki namawiać mnie(...)trzeba.  Składniki: główka kapusty  600 g mięsa mielonego- u mnie z łopatki wieprzowej 1 woreczek ryżu 2 pomidory malinowe mocno dojrzałe 2 marchewki kilka gałązek koperku ziele ang- 2 ziarna liść laurowy- 1 listek Wykonanie: *Kapustę sparzamy. * Ryż gotujemy  w osolonej wodzie. Do mięsa dodajemy wystudzony ryż, doprawiamy solą, pieprzem, dobrze mieszamy.  *Na każdy liść kapusty

Z Majeczką w kuchni
Kapuśniak na ogonach wieprzowych 231

ogonach wieprzowych? My tak. Zapewniam Was, ze jest no najsmaczniejszy kapuśniak jaki znam. U nas świnskie ogony można kupić u rzeźnika. Najbardziej mi smakuje kapuśniak z młodej kiszonej kapusty . Polecam gotować kapuśniak wieczorem, a podawać go następnego dnia. Kapuśniak na ogonach wieprzowych zyskuje wtedy na smaku. Kapuśniak gotowany zimą robię z zasmażką, jest wtedy gęsty, sycący i rozgrzewający. Kapuśniak(...)ogonach wieprzowych. Składniki : 1 duży, mięsisty ogon wieprzowy ( ok. 1 kg) lub 2 mniejsze 1/2 kg młodej kiszonej kapusty z marchewką 4 średnie ziemniaki 1 duża marchew kawałek selera 1 pietruszka 1 łyżka kminku w ziarnach (opcjonalnie, można pominąć) 3 łyżki domowej prażonej cebulki (lub 1 duża cebula, drobno pokrojona usmażona na złoto) 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z młodej kapusty z soczewicą 174

Domowe gołąbki są rewelacyjne. Bazą jest młoda kapusta i sos pomidorowy. Wnętrze możemy sobie dowolnie zmieniać. U mnie w wersji z soczewicą, szczypiorkiem i czosnkiem. Wyszły przepyszne! 1 główka młodej kapusty 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 0,5 szklanki soczewicyTargroch 2 łyżki szczypiorku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Sos pomidorowy(...)szklanki wody 3 łyżki keczupu 2 łyżki przecieru pomidorowego Sól Pieprz W dużym garnku zalewamy młodą kapustę wodą. Gotujemy przez kilka minut, aż zmięknie i liście będą ładnie odchodzić. Soczewicę gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy.  Mięso mielone wyrabiamy z posiekaną drobno cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami, bułka tartą, szczypiorkiem i przestudzoną soczewicą Doprawiamy solą

VioletoweKucharzenie
Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem 130

Kolejny ze smaków wiosny i lata. Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą:). Danie wbrew pozorom szybkie i bardzo łatwe.  1 duża główka kapusty 400g dobrej jakości kiełbasy 2 młode marchewki 2 młode cebule 2-3 łyżki masła vegeta, pieprz 1 pęczek koperku 1. Kapustę szatkujemy niezbyt drobno. Kiełbasę kroimy w kostkę.  2. W garnku (niekoniecznie z grubym dnem(...)rozpuszczamy masło. Przekładamy kapustę, startą na tarce marchewką, pokrojoną w kostkę cebulę, od razu zalewamy szklanką wody. Posypujemy vegetą. Dodajemy kiełbasę i posiekany koperek. Dusimy przez około 30-45 minut aż kapusta będzie miękka.  3. Na koniec doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem

Szefowa kuchni
POTRAWKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW, KAPUSTY I BOBU W SOSIE KOPERKOWO - CZOSNKOWYM 112

Bób, młoda kapusta, wczesne ziemniaki - to za te warzywa kochamy lato. Dziś nie mogłam się zdecydować, na które z nich mam największą ochotę (wszystkie są tak pyszne i świeże!!!). Postanowiłam więc wykorzystać je wszystkie do wykonania wyśmienitej potrawki. Połączyłam je kremowym sosem na bazie gęstego mleczka owsianego z dodatkiem świeżego koperku i młodego czosnku. Wszystkie warzywne smaki lata(...)jednym daniu. Cóż chcieć więcej? Do przyrządzenia tego dania nie wykorzystałam wierzchnich, zielonych liści kapusty. Wyciskam z nich zielony sok (zdjęcie poniżej). W połączeniu z imbirem, pomarańczą lub marchewka daje zdrowego kopa. Polecam! Wracając do potrawki... Łapcie przepis poniżej. ;-) Składniki na 4 porcje: 1/4 główki młodej kapusty, 5 młodych średniej wielkości ziemniaków, 1 szklanka bobu, 1 cebula, 6 pomidorków koktajlowych

Jeść, by żyć w zdrowiu
Przepis #20 Szybki bigos z kapusty pekińskiej 129

Witajcie, dzisiaj przed Wami propozycja przygotowania szybkiego obiadu (lub kolacji). Dobrym sposobem na takie danie jest bigos z kapusty pekińskiej. Całość nie zajmie więcej niż 30 minut. Skład jest bardzo prosty. To też dobry pomysł na wykorzystanie resztek zalegających w lodówce. Bazą jest kapusta pekińska, która nie potrzebuje długiego czasu gotowania aby być kruchą. Dodatki do niej  można dowolnie(...)modyfikować. Składniki - 1 kapusta pekińska - 2 marchewki - kawałek pora - 1 pietruszka (korzeń) - kawałek selera - pół cebuli czerwonej - 3 łyżki passaty pomidorowej - 1,5 szklanki wody - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i/lub wędzona Opcjonalnie - kiełbasa lub dowolna wędlina Wykonanie Marchewkę, seler oraz pietruszkę obieramy a następnie ścieramy na tarce. Por kroimy w półplasterki.  Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę

Health-Fit-Life
Surówka z sosem Tzatziki 130

inną surówkę, dzięki temu dostarczam organizmowi różnorodnych witamin a Wy jaki dodatek do obiadu preferujecie? Może l ubicie sos Tzatziki? Jeśli tak, to ta surówka jest właśnie dla Was 😊 Kapusta pekińska w połączeniu z marchwią, kukurydzą i przepysznym sosem Tzatziki. Pyszny dodatek do dania głównego!  Zapraszam 😊 Składniki: kapusta pekińska pół szt, marchew 2 szt, kukurydza konserwowa pół opakowania(...)Tzatziki: ogórek wężowy pół szt, jogurt naturalny lub grecki 7 łyżek, majonez 2 łyżki, czosnek 2 ząbki, posiekany koperek 1-2 łyżki, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kapustę myjemy i drobno siekamy. Następnie kapustę nasalamy i odstawiamy aż puści sok. Następnie kapustę lekko odciskamy. Dodajemy obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew i odcedzoną kukurydzę

kulinarne odsłony pati
Niby gołąbki + film 115

zapraszam na gołąbki bez zawijania w smacznym sosie pomidorowym, czyli świetną alternatywę dla tradycyjnych gołąbków. Proces ich przygotowania trwa o wiele krócej niż zrobienie gołąbków zawijanych, a smak liścia kapusty nie dominuje nad smakiem farszu. To pyszna opcja dla wszystkich miłośników tego dania.     składniki na 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa 1/2 małej główki białej kapusty(...)sól sos 500 g przecieru pomidorowego ( nie koncentratu) 1/2 litra bulionu 4-5 łyżek śmietany 18% 2-3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ziół prowansalskich czarny pieprz sól przepis Kapustę szatkujemy ( 3-4 wierzchnie liście zostawiamy do wyłożenia garnka). Cebulę kroimy w kostkę a następnie szklimy na patelni z niewielką ilością tłuszczu od czasu do czasu mieszając. Do miski wrzucamy

Smakowite Dania
pieczona zupa z młodej kapusty 110

wiem, czy jest ktoś, kto widząc małe główki młodej kapusty od razu nie widzi jej ugotowanej z młodą marchewką i koperkiem . Ale co zrobić, gdy już ten etap ma się za sobą?! Proponowałam już upieczenie jej z karkówką , a dziś proponuję wycieczkę kulinarną do Włoch i spróbowanie zuppa di Valeplline . Ta zupa pochodzi z wioski o tej samej nazwie położonej(...)pieczenia. Potrawa nie powinna sięgać wyżej niż do połowy jego wysokości, bo w trakcie pieczenia znacznie się podnosi i po prostu może uciec. zupa Valpelline 1 duża młoda kapusta, 2 bułki razowe, 0,5 szkl. sosu z pieczeni, 150 g boczku, 200 g mozzarelli, 6 szkl. bulionu wołowego, po szczypcie mielonych przypraw: gałki muszkatołowej, goździków, cynamonu, sól, pieprz 2 łyżki

Eksperyment sobotni
Wolno pieczony, ziołowy schab ze szparagami, ziemniakami i młodą kapustą 163

opór biegnącemu czasu i zamiast przygotować coś naprędce biorę się za woooolne gotowanie, schab ziołowy wolno pieczony z ziołowym nadzieniem, wolno pieczone warzywa w miodzie i wolno duszona młoda kapusta w białym winie. Takie wolne dania nadają się świetnie na weekend, kiedy aż nie wypada się śpieszyć ;)  Składniki na 4-6 porcje Czas przygotowania(...)schabu bez kości pęczek młodych marchewek z nacią 1 kg młodych ziemniaków pęczek zielonych szparagów  pęczek koperku główka młodej kapusty 300 g chudego boczku  2 łyżki miodu oliwa z oliwek sól, pieprz ok 100 ml białego wina 1 cebula ok 150 ml oleju lnianego 2 łyżki pestek słonecznika 4 ząbki czosnku Przygotowanie: 1. Schab pozbywamy błon, osuszamy

Słodki Kompromis
GOŁĄBKI Z KASZĄ ORKISZOWĄ W BIAŁYM SOSIE 135

Młoda kapusta już coraz większa, w sam raz na przygotowanie gołąbków. Jeśli jesteście tradycjonalistami i farsz musi być mięsny to niech tak będzie. Zastąpmy jednak ryż kasza orkiszową, a sos zamiast pomidorowego przygotujmy śmietanowo koperkowy. Nasze gołąbki zyskają zupełnie nowy smak. Polecam!  Składniki: główka młodej kapusty 600 g mięsa mielonego z indyka 200 g kaszy orkiszowej sól , pieprz, ostra(...)papryka liść laurowy ziele ang 2 litry bulionu warzywnego sos: pęczek koperku szklanka śmietany 12%  Wykonanie: *Kapustę parzymy, wycinamy głąb, odcinamy liście.  *Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu w posolonej wodzie.  * Do mięsa dodajemy wystudzoną kaszę, doprawiamy sola , pieprzem i papryką.Dobrze mieszamy.  * Na każdy liść kapusty nakładamy porcję mięsa, zawijamy gołąbki. Układamy je w garnku

Z Majeczką w kuchni
Bigos z młodej kapusty 135

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Możecie zrobić w wersji z kiełbasą lub bez. Ja mam bez, ponieważ użyłam ten bigos do golonki. Kapustę poszatkować drobno. Na patelnię wlać odrobinę oleju i wrzucić pokrojony drobno boczek. Smażyć tak długo aż powstaną prawie chrupiące skwarki. Następnie dodać posiekaną drobno cebulkę i smażyć aż zmięknie. Teraz już czas na grzybki suszone, kapustę(...)majeranek,przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Smażyć aż kapusta zmięknie. Jeśli chcecie dodać kiełbasę to należy ją pokroić w plasterki i obsmażyć na patelni. Dodać do bigosu i chwilkę jeszcze gotować. Na koniec dodać pokrojony drobno koperek i dokładnie wymieszać. Bigosik pierwsza klasa, polecam

Kuchnia Pokoleń
Gołąbki bez zawijania. 238

Smaczna odmiana od zwykłych gołąbków. Ja osobiście wolę tradycyjne i najbardziej lubię kapustę. Mój syn z kolei na odwrót, zawsze odrzuca kapustę, a takie gołąbki zjada w całości. Nie przeszkadza mu kapusta która znajduje się w środku :) Składniki: 1/2 kg mięsa zmielonego ( ja miałam szynkę) 3/4 szklanki ryżu ugotowanego na pół twardo 1/2 główki małej kapusty 1 cebula 1 jajko(...)swojski, ale może być z kartonika) przyprawy (sól, pieprz, bazylia,majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany) olej do smażenia Wykonanie: Mięso włożyć do miski, wymieszać z ryżem ugotowanym na półtwardo. Kapustę pokroić dość drobno, zalać wrzątkiem. Przecedzić na sitku i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć i również dodać do mięsa. Wszystko wymieszać, dodać jajko, sól, pieprz, majeranek, paprykę

Agusiowe smakołyki