kapustą - 19268 przepisów (strona:308/1285)

Pizzoccheri, czyli co pysznego zrobić z bigosem 165

nazwa pysznego zimowego dania włoskiego. Idealna sprawa na rozgrzewkę, o czym wie każdy, kto był na nartach we Włoszech.   Jeśli nie masz bigosu można go zastąpić zwykłą kapustą i dłużej poddusić. Albo zrobić kapustę wigilijną specjalnie wg tego przepisu . Ta wersja przepisu jest szybsza niż tradycyjna, która zakładała gotowanie wszystkich składników w jednym garnków zaczynając od najdłużej się gotujących(...)ziemniaków, potem kapusty a na koniec gotowanie makaronu razem z pozostałymi warzywami.   To jest szybsza i prostsza wersja, ale jeśli w jakiejś potrawie jest masło, zapieczony żółty ser i czosnek, to nie może być ona zła. Właściwie jest tak dobra, że warto sobie przygotować więcej bigosu i zamrozić, żeby mieć na zapas.   My się zimy nie boimy! Składniki

Ugotowane pozamiatane
Surówka z kapusty kiszonej – naturalna bomba witaminowa 164

Surówka z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminy C. Naturalne kiszonki to doskonały sposób na wzmocnienie odporności. Ta surówka jest nie tylko zdrowa, ale też smaczna i prosta w przygotowaniu. Kupując kapustę trzeba zwrócić uwagę, by była ona kiszona a nie kwaszona (z dodatkiem octu). 300 g kapusty kiszonej (może być z marchewką) 2 łyżki oleju 1 małe jabłko(...)małej cebuli 0,5 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli pieprz do smaku Kapustę odciskamy z soku i kroimy drobno. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki w misce i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz olejem. Gotowe

Dieta bez mleka
Staropolski Kapuśniak z kiszonej kapusty 155

Składniki: Kiszona kapusta 1 celula 3 ziemniaki kostka rosołowa sól, pieprz kilka suszonych grzybków  Wykonanie: Kapustę opłukać 2 razy wodą (jeśli wolicie żeby kapuśniak był bardziej kwaśny można pominąć płukanie). Kapustę wrzucić do garnka, dolać wody, dodać cebulę i kostkę rosołową. Można również dodać kilka suszonych grzybków.  Gotować do czasu kiedy kapusta będzie miękka. W osobnym garnku ugotować(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki i kapusta będą miękkie połączyć je w jednym garnku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jest to przepis na kapuśniak bezmięsny ale można ugotować go również na żeberkach, wtedy zamiast kostki rosołowej gotuje się wywar z żeberek

Olga Piecze i Gotuje
Roladki z kurczaka w boczku 443

Pomysł na niedzielny obiad. Drobiowe roladki z farszem z kapusty owinięte w boczek i tak zapieczone. Sporo pracy, ale warto spróbować filetów w takiej wersji. ROLADKI z KURCZAKA w BOCZKU Składniki: 1 duży filet z kurczaka 300 g kapusty kiszonej 1 garść grzybów suszonych 1 cebula liść laurowy 3 łyżki masła pieprz i sól do smaku 12 plastrów boczku kilka(...)gałązek świeżego rozmarynu (opcjonalnie) Przygotowanie: Grzyby moczymy, a następnie kroimy. Kapustę gotujemy z liściem laurowym. Kiedy zacznie robić się miękka dodajemy grzyby i gotujemy kilka minut razem. Po ugotowaniu całość odcedzamy z wody i studzimy. Wystudzoną kapustę z grzybami dodatkowo odciskamy z wody. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Filet

Bon appetit mon amie
Pierś z gęsi sous vide z ulubionymi dodatkami 116

Gęś ugotowałam sous vide, a następnie obsmażyłam. Trochę poszalałam z dodatkami, dlatego nie wymieniłam ich wszystkich w tytule ;) Oczywiste było, że podam gęś z quinoą i klasycznie z czerwoną kapustą, do której dla urozmaicenia dodałam jeżyny. W międzyczasie przyszło mi do głowy, że fajnie byłoby wykorzystać nadmiar gęsiej skórki do zrobienia chrupiących chicharronów. Usmażyłam je na 100% oleju rzepakowym Wielkopolskim(...)tego purée z fioletowych ziemniaków i granat, bo nie mogłam się oprzeć kolorom, idealnie pasowały mi do modrej kapusty ;) No i brakuje jeszcze sosu, zrobiłam go na bazie czerwonego wina z czarnym czosnkiem. Może trochę tego wszystkiego dużo, ale za to komponuje się genialnie, no i w końcu od święta można trochę kulinarnie zaszaleć i olać konwenanse .  #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski

Quinoa Raz!
Gołąbki pieczone 902

bulionu mięsnego  0,5 l sosu pomidorowego w kartonie lub tomatery do smaku sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra Dodatkowo: 1 duża główka białej kapusty 30 g masła Przygotowanie: W dużym garnku zagotować wodę i lekko osolić. Z kapusty obrać wierzchnie liście, wyciąć głąb i ostrożnie włożyć do garnka. Po kilku minuta pierwsze liście zaczną odchodzić więc(...)smaku. Z liści wyciąć zgrubiały nerw. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zwijać roladki tak jak krokiety. Blachę wysmarować olejem na dnie ułożyć małe lub uszkodzone liście z kapusty i układać gołąbki. Przygotowanie sosu: Na niewielkiej ilości oleju zeszklić pokrojoną cebulę. Wlać bulion, tomaterę, dodać koncentrat pomidorowy zagotować i lekko zredukować. Sos doprawić przyprawami a jeśli jest zbyt kwaśny

Ala piecze i gotuje
Surówka z białej kapusty z papryką 143

Dziś kolejny przepis na surówkę z białej kapusty, tym razem z zieloną papryką. Sama surówka jest szybka i  bardzo łatwa do zrobienia.  Zapewniam że będzie pysznym i zdrowym dodatkiem do obiadu.  Składniki: 1/3 białej kapusty 1 zielona papryka 1 marchewka 1/2 cebuli 2 łyżki posiekanego koperku 4 łyżki oliwy 2 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz Wykonanie(...)Wszystkie warzywa umyć i obrać. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski, posolić, wygnieść i odłożyć na 10 minut.  Marchewkę zetrzeć na tarce na mniejszych oczkach, paprykę pokroić w cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Do kapusty dodać marchewkę, paprykę, cebulę i posiekany koperek, wymieszać. Na koniec dodać oliwę, ocet i doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą 131

Jesień na talerzu może być kolorowa.  Dzisiaj bardzo prosta, ale i syta sałatka z samych warzyw. Kapusta pekińska z kukurydzą, pomidorem, paprykę i ogórkiem zielonym to całkiem dobry pomysł na śniadanie, doskonały dodatek do dań mięsnych lub propozycja na szybki lunch, który można przygotować w domu. Koniecznie spora ilość posiekanej natki z pietruszki, bogactwo witaminy C, która przyda się(...)teraz, w okresie przeziębień. Jako dressing proste połączenie oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek z solą i pieprzem. Nic więcej nie potrzeba, sałatka jest pyszna!  Sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą / 4-6 porcji Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 400 g kukurydzy z puszki 1 ogórek wężowy 1/4 pęczka natki z pietruszki 1 czerwona papryka 3 pomidory rzymskie

Moja smaczna kuchnia
Surówka z białej kapusty z pomidorem i ogórkiem 145

Dziś przepis na prostą i błyskawiczną surówkę z białej kapusty  z pomidorem i ogórkiem kiszonym. Taka surówka będzie pysznym dodatkiem do obiadu, polecam :)  Składniki: 1/3 główki kapusty 2 pomidory 3 ogórki kiszone 1 mała cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski, posolić, wygnieść(...)odłożyć na 15 minut. Pomidory oraz ogórka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półksiężyce, natkę pietruszki posiekać. Do kapusty dodać pomidory, ogórki, cebulę oraz natkę pietruszki, wymieszać. Na koniec polać oliwą i doprawić do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz dokładnie wymieszać. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Pappardelle z leśnymi grzybami i kiszoną kapustą 136

Cebulkę i grzyby, które w lesie znalazłam, w kostkę pokroiłam, i na złoty kolor wysmażyłam.  Kapustę kiszoną, drobno posiekałam, i z grzybami zmieszałam..  Pappardelle na al dente ugotowałam, następnie do grzybów dodałam, dobrze doprawiłam, delikatnie połączyłam, zieleniną ozdobiłam, i ciekawe jesienny smak, bardzo szybko  „stworzyłam”.  Danie, które smakiem jesień przywołuje, naprawdę dobrze smakuje. Składniki(...)pappardelle, 2 duże białe cebule, 250 g leśnych grzybów np. podgrzybki, prawdziwki, 1 łyżka masła klarownego, 200 g kiszonej kapusty (bez marchewki), ½ łyżeczka kminku mielonego, sól do smaku, ½ łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą , nać pietruszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Oczyszczone grzyby w niewielkie kawałki. Kapustę, jeśli jest za kwaśna i ma za dużo soku, to odciskamy

Moniki Smakołyki
Pierogi z kapustą, przepis pochodzi z Krakowa 156

już u mnie zawsze na wigilię razem z innymi pierogami. Przepis na pierogi ten co zawsze, ponieważ dla mnie jest najlepszy. Patrz tu http://kuchniapokolen.pl/pierogi-z-jagodami-przepis-od-babuni/ Przygotowanie farszu – kapustę poszatkować i włożyć do garnka, zalać wodą. Doprawić solą, ugotować do miękkości. W między czasie na patelni obsmażyć słoninę. Jak powstaną skwarki dodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć tak długo(...)cebulka nabierze złotego koloru. Podczas smażenia wytopiony tłuszcz zlać do miseczki. Ugotowaną kapustę odcedzić na durszlaku. Następnie wycisnąć nadmiar wody z pomocą ściereczki. Odciśniętą kapustę włożyć do miski, dodać słoninę, cebulę i tłuszcz. Dokładnie wymieszać, dodać jajka. Wszystko lekko zmiksować blenderem, ale nie na papkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać maggi. Farsz musi być wyrazisty i mocno doprawiony

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z białej kapusty z burakami 135

już chyba ostatnie przetwory w tym roku, spiżarka została już wypełniona po  same brzegi.  Tym razem w słoikach zamknęłam białą kapustę z burakami.  Taka sałatka będzie pysznym dodatkiem do obiadu w czasie zimy.  Składniki: 2 kg kapusty 1 kg buraków 3 cebule zalewa 3 szklanki wody 1 szklanka octu 6% 6 ziaren ziela angielskiego 4 liście(...)laurowe 2 łyżki cukru 1 łyżka soli Wykonanie: Warzywa dokładnie umyć, cebulę i butaki obrać. Kapustę poszatkować, buraki zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w półksiężyce. Szystkie składniki na zalewę zagotować. Następnie dodać kapustę, buraki i cebulę. Całość dusić przez 15 minut. Po tym czasie nakładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy. Na dno garnka dużego garnka dajemy ściereczkę. Następnie wkładamy

magiczna kuchnia Kasi
Kapusta czerwona na ciepło 235

Kapustę czerwoną najczęściej jadamy w formie surówki - surówka z czerwonej kapusty . Gorąco polecam spróbować też  przepisu na kapustę czerwoną podawaną na ciepło. Inspiracja do tego przepisu pochodzi z książki kucharskiej, do której mam ogromny sentyment. "Praktyczna kuchnia domowa" wydana w 1937 roku, to skarbnica niesamowitych przepisów na bardzo stare i tradycyjne dania kuchni polskiej. Ta książka kucharska należała jeszcze(...)mojej prababci, Romualdy. Sam przepis nie ma zdjęć i mieści się w kilku linijkach tekstu. Jednak nawet tak skromny opis wystarczy mi, by przygotować tę kapustę.. w końcu znam ją od dzieciństwa :-) Zapraszam w podróż w przeszłość.. być może Wy również jadacie tak przyrządzoną kapustę czerwoną na ciepło

AniaGotuje.pl
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY 146

Bardzo prosta i smaczna surówka z kapusty z dodatkiem pora, marchewki i jabłka. Można ją wymieszać z majonezem, oliwą lub tak jak ja z sosem koperkowo- ziołowym. Moim zdaniem  bardzo podkreśla smak warzyw. Polecam :) SKŁADNIKI : główka białej kapusty ok. 1 - 1,20 kg biała część pora 2 marchewki 1 jabłko 1 łyżka soli 6 łyżek oleju 6 łyżek wody(...)sosy koperkowo - ziołowe np: Knorr, Prymat WYKONANIE : Z kapusty wycinamy głąb i drobno siekamy. Posypujemy łyżką soli. Co jakiś czas mieszamy i odstawiamy do czasu, aż kapusta zmięknie i puści sok. Kapustę należy dobrze wycisnąć. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce z małymi oczkami, jabłko na dużych oczkach. Pora przelewamy gorącą wodą i drobno siekamy. Mieszamy wodę, olej

Pani na deser
Smażona kapusta bok choy. 193

choy (pak choi,  小白菜 ) brzmi egzotycznie i wygląda bardzo kusząco. Naprawdę apetycznie. Chińska kapusta właściwa nie brzmi już tak super. To chyba właśnie jest ta słynna różnica pomiędzy poezją a prozą. Czy coś w tym rodzaju. Dzień po tym, gdy wymyśliłem, że w tym tygodniu będziemy zajmować się kapustą, dostałem wiadomość od koleżanki: kupiłam kapustę choi - z czym(...)sobą. W towarzystwie najbardziej oczywistych dla Wschodu przypraw. Ważne jest, by uchwycić ten moment, gdy warzywo staje się miękkie zachowując jednocześnie pełną jędrność. Wtedy jest pysznie! Składniki: 2 młode kapusty bok choy                     2 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku - posiekany 1 cm kawałek imbiru - posiekany 1 łyżeczka płatków chili

zadanie-gotowanie