Cebulkę i grzyby, które w lesie znalazłam, w kostkę pokroiłam, i na złoty kolor wysmażyłam. Kapustę kiszoną, drobno posiekałam, i z grzybami zmieszałam.. Pappardelle na al dente ugotowałam, następnie do grzybów dodałam, dobrze doprawiłam, delikatnie połączyłam, zieleniną ozdobiłam, i ciekawe jesienny smak, bardzo szybko „stworzyłam”. Danie, które smakiem jesień przywołuje, naprawdę dobrze smakuje. Składniki(...)pappardelle, 2 duże białe cebule, 250 g leśnych grzybów np. podgrzybki, prawdziwki, 1 łyżka masła klarownego, 200 g kiszonej kapusty (bez marchewki), ½ łyżeczka kminku mielonego, sól do smaku, ½ łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą , nać pietruszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Oczyszczone grzyby w niewielkie kawałki. Kapustę, jeśli jest za kwaśna i ma za dużo soku, to odciskamy
Moniki Smakołykijuż u mnie zawsze na wigilię razem z innymi pierogami. Przepis na pierogi ten co zawsze, ponieważ dla mnie jest najlepszy. Patrz tu http://kuchniapokolen.pl/pierogi-z-jagodami-przepis-od-babuni/ Przygotowanie farszu – kapustę poszatkować i włożyć do garnka, zalać wodą. Doprawić solą, ugotować do miękkości. W między czasie na patelni obsmażyć słoninę. Jak powstaną skwarki dodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć tak długo(...)cebulka nabierze złotego koloru. Podczas smażenia wytopiony tłuszcz zlać do miseczki. Ugotowaną kapustę odcedzić na durszlaku. Następnie wycisnąć nadmiar wody z pomocą ściereczki. Odciśniętą kapustę włożyć do miski, dodać słoninę, cebulę i tłuszcz. Dokładnie wymieszać, dodać jajka. Wszystko lekko zmiksować blenderem, ale nie na papkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać maggi. Farsz musi być wyrazisty i mocno doprawiony
Kuchnia Pokoleńjuż chyba ostatnie przetwory w tym roku, spiżarka została już wypełniona po same brzegi. Tym razem w słoikach zamknęłam białą kapustę z burakami. Taka sałatka będzie pysznym dodatkiem do obiadu w czasie zimy. Składniki: 2 kg kapusty 1 kg buraków 3 cebule zalewa 3 szklanki wody 1 szklanka octu 6% 6 ziaren ziela angielskiego 4 liście(...)laurowe 2 łyżki cukru 1 łyżka soli Wykonanie: Warzywa dokładnie umyć, cebulę i butaki obrać. Kapustę poszatkować, buraki zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w półksiężyce. Szystkie składniki na zalewę zagotować. Następnie dodać kapustę, buraki i cebulę. Całość dusić przez 15 minut. Po tym czasie nakładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy. Na dno garnka dużego garnka dajemy ściereczkę. Następnie wkładamy
magiczna kuchnia KasiKapustę czerwoną najczęściej jadamy w formie surówki - surówka z czerwonej kapusty . Gorąco polecam spróbować też przepisu na kapustę czerwoną podawaną na ciepło. Inspiracja do tego przepisu pochodzi z książki kucharskiej, do której mam ogromny sentyment. "Praktyczna kuchnia domowa" wydana w 1937 roku, to skarbnica niesamowitych przepisów na bardzo stare i tradycyjne dania kuchni polskiej. Ta książka kucharska należała jeszcze(...)mojej prababci, Romualdy. Sam przepis nie ma zdjęć i mieści się w kilku linijkach tekstu. Jednak nawet tak skromny opis wystarczy mi, by przygotować tę kapustę.. w końcu znam ją od dzieciństwa :-) Zapraszam w podróż w przeszłość.. być może Wy również jadacie tak przyrządzoną kapustę czerwoną na ciepło
AniaGotuje.plBardzo prosta i smaczna surówka z kapusty z dodatkiem pora, marchewki i jabłka. Można ją wymieszać z majonezem, oliwą lub tak jak ja z sosem koperkowo- ziołowym. Moim zdaniem bardzo podkreśla smak warzyw. Polecam :) SKŁADNIKI : główka białej kapusty ok. 1 - 1,20 kg biała część pora 2 marchewki 1 jabłko 1 łyżka soli 6 łyżek oleju 6 łyżek wody(...)sosy koperkowo - ziołowe np: Knorr, Prymat WYKONANIE : Z kapusty wycinamy głąb i drobno siekamy. Posypujemy łyżką soli. Co jakiś czas mieszamy i odstawiamy do czasu, aż kapusta zmięknie i puści sok. Kapustę należy dobrze wycisnąć. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce z małymi oczkami, jabłko na dużych oczkach. Pora przelewamy gorącą wodą i drobno siekamy. Mieszamy wodę, olej
Pani na deserchoy (pak choi, 小白菜 ) brzmi egzotycznie i wygląda bardzo kusząco. Naprawdę apetycznie. Chińska kapusta właściwa nie brzmi już tak super. To chyba właśnie jest ta słynna różnica pomiędzy poezją a prozą. Czy coś w tym rodzaju. Dzień po tym, gdy wymyśliłem, że w tym tygodniu będziemy zajmować się kapustą, dostałem wiadomość od koleżanki: kupiłam kapustę choi - z czym(...)sobą. W towarzystwie najbardziej oczywistych dla Wschodu przypraw. Ważne jest, by uchwycić ten moment, gdy warzywo staje się miękkie zachowując jednocześnie pełną jędrność. Wtedy jest pysznie! Składniki: 2 młode kapusty bok choy 2 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku - posiekany 1 cm kawałek imbiru - posiekany 1 łyżeczka płatków chili
zadanie-gotowaniefont-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Postanowiliśmy zrobić makaron troszkę inaczej. Zostało nam trochę kapusty, więc stąd to połączenie. Składniki 500 g makaronu penne 1 łyżka masła 1 cebula 200-300 g białej kapusty 125-200 ml wrzątku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego(...)kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Kapustę szatkujemy, dodajemy do cebuli, chwilę razem podsmażamy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, pół łyżeczki soli, szczyptę kminku i dusimy pod przykryciem przez 15-20 min. Ziele
R'n'G Kitchenkukurydzą i czarnymi oliwkami Sałatka ziemniaczana z majonezem Sałatka z roszponką, dynią i camembertem Surówka Coleslaw z czarnuszką Surówka z dyni z rukolą i orzechami Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Surówka z kiszonej kapusty z marchewką Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Surówka z marchewki
Moja smaczna kuchnianaprawdę jest to danie powstałe z połączenia moich dwóch ostatnich wpisów: Chińskiej kapusty Pak-choy z młodym groszkiem i kiełkami soi oraz Białego ryżu ze świeżą miętą. Pierwsze danie jest lekkim daniem lunchowym - wegetariańskim lub dodatkiem do głównego dania, a drugie danie: Ryż z miętą idealnie nadaję się do mięs z grilla lub z patelni. Z połączenia obu powstało bezmięsne(...)lekkie danie dla miłośników ryżu. zdrowe i oryginalne. SKŁADNIKI NA 4 porcje: 1 duża kapusta chińska Pak-choy (Paksoi) garść strąków groszku cukrowego (im młodszy tym lepszy) garść kiełków soi (taugè) 3-4 rzodkiewki 2-3 ząbki czosnku kawałek pora lub 1/2 młodej cebulki 1-2 łyzki oleju sezamowego lub zwykłego 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego lub oester
Sztuka gotowania w/g SamirySkładniki; kapusta – 1 szt. kasza pęczak – 1 szklanka olej rzepakowy – 2 łyżki masło – 1 łyżka grzyby leśne – 300 g szalotka – 2 szt. czosnek – 2 ząbki suszone śliwki – 5 szt. sól pieprz suszony majeranek świeży koperek – 1 pęczek bulion warzywny – 250 ml Wykonanie; Wycinamy głąb kapusty. Warzywo wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy około 4 minut. Wyjmujemy kapustę(...)ściągamy te liście, które łatwo odchodzą. Kapustę ponownie wkładamy do wody – czynność powtarzamy do momentu, aż zdejmiemy wszystkie liście. Z liści ścinamy twardą, białą część. Kaszę dokładnie płuczemy – tak długo, aż będzie leciała czysta woda. Kaszę przekładamy do gotującej się wody (3 szklanki wody + 1 łyżka oleju rzepakowego + 0,5 łyżeczki soli). Gotujemy około 15 minut. Kaszę po ugotowaniu zostawiamy
Anioły w kuchnirodzynkami i cynamonem, a na deser ciasteczka... owsiane i piernikowe... no dobrze, dość już o tym czym dzisiaj pachnie u mnie w kuchni. Dzisiaj zapraszam Was na kapustę, którą robiłam kilka dni temu, z przepisu Marty Dymek. Jest naprawdę wyśmienita! z przepisu otrzymałam dwie porcje obiadowe. Kiszona kapusta z pomidorami i boczniakami 1/2 cebuli olej 250 g kiszonej kapusty(...)jałowca 1 łyżeczka majeranku spora szczypta soli pół szklanki przecieru pomidorowego 5 suszonych sliwek 250 g boczniaków Pokrojoną w piórka cebulę szklimy na łyżce oleju. Dodajemy posiekaną dobrze odsączoną kapustę, jałowiec, majeranek i liście laurowe, a także szklankę wody i sól. Gotujemy na niewielkim ogniu ok 45 minut. Dorzucamy pokrojone drobno śliwki, przecier i mieszamy. Gotujemy dalsze pól godziny
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo lubie karkówkę i chętnie choć rzadko ją przygotowuje. Jakiś czas temu zamieściłam już przepis na żeberka w kapuście, teraz przygotowałam w podobny sposób karkówkę. Zachęcam do wypróbowania przepisu. SKŁADNIKI: 1 kg chudej karkówki 0.80kg kapusty kiszonej sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego przyprawa do wieprzowiny 2 listki laurowe 4-5 kulek(...)marynatą i zostawiamy na noc najlepiej, następnie mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, wyjmujemy, na tym samym tłuszczu zeszklimy przeciśnięty przez prasę czosnek i pokrojoną w piórka cebulę, kapustę płuczemy, gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, do miękkości, dodajemy przyprawy:sól, pieprz, cukier, tłuszcz, dodajemy cebulę z czosnkiem, gotujemy około 15 min. na małym ogniu
Kuchnia Beatyleśnych zbiorów? Wasz problem może zostać rozwiązany. Dzisiaj przedstawiam przepis przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie, wzbogacony o grzybową kiełbaskę BeVege, która świetnie komponuje się z całością :). Kapusta z grzybami wcale nie musi kojarzyć się jedynie z jednym z dwunastu dań wigilijnych, zwłaszcza jeśli to nic innego, jak talerz wypełniony mnóstwem witamin. Ja osobiście jestem fanką tego świątecznego(...)zwłaszcza jesienią, gdy mam pod dostatkiem świeżo zebrane grzyby. Jeśli Wy także macie w kuchni koszyk pełnen grzybów to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! :) Składniki (jedna porcja): pół kapusty marchewka kilka dowolnych, świeżych grzybów liść laurowy natka pietruszki sól, pieprz kiełbaska grzybowa BeVege garść pestek słonecznika oliwa z oliwek Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, a następnie sparzamy gorącą wodą. Nadmiar wody odlewamy
Smiling ShrimpPrzepyszne gołąbki czyli mięso mielone owinięte w liście kapusty włoskiej, tym razem zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym. Pomysł na szybki obiad. Nie tracimy czasu na podsmażanie gołąbków a kapusta włoska sprawia, że mięso w środku jest miękkie i delikatne. Gołąbki nie tracą swojego kształtu i jestem pewna, że jak raz spróbujecie, już zawsze będziecie w ten sposób przygotowywać gołąbki(...)Składniki: * 1 duża główka włoskiej kapusty * 1 kg mięsa mielonego z szynki * 1 szklanka ryżu (użyłam ryżu basmati Skworcu) * sól * pieprz * przyprawa do mięsa mielonego (użyłam Skworcu) * 1 jajko * 2 szklanki bulionu * 7-8 łyżek koncentratu pomidorowego Wykonanie: Kapustę włoską sparzyć w garnku z wrzącą wodą przez kilka minut. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie można przygotować
Zrób to smacznieLekka odmiana od tradycyjnie przygotowywanych żeberek. Poza długim czasem duszenia niewiele przy nich pracy. Kapusta kiszona nadaje im pyszny kwaskowy aromat. Idealnie smakują z gotowanymi ziemniakami. Dla urozmaicenia o kapusty można zetrzeć małą marchewkę. Składniki -800 g żeberek wieprzowych (najlepiej chudszych) -700 g kapusty kiszonej -2 cebule łyżka mąki -łyżeczka kminku -listek laurowy -2-3 łyżki oleju do smażenia(...)sól, pieprz, cukier Przygotowanie Kapustę włożyć do garnka, dodać listek laurowy i dolać szklankę wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. Żeberka natrzeć solą i pieprzem. Obsypać mąką i obsmażyć z obu stron na dużym ogniu. Po ok. 30 minutach od zagotowania kapusty włożyć do niej żeberka. Wsypać kminek. Dusić przez kolejne 60 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem
Zielona Kuchnia