kapustą - 19268 przepisów (strona:313/1285)

Gołąbki z ryżem, indykiem i paloną papryką 153

wędzona całość przyprawiła i dodatkowo z suszonym lubczykiem się złączyła, a pieprz dodał swojej ostrości 😈 i dzięki temu farsz nabrał końcowej wyrazistości.   Farsz w delikatne liście kapusty włoskiej został pozawijany, a następnie zapiekany. Gołąbki po upieczeniu, masłem zostały polane, szczypiorkiem posypane,  z kiełkami słonecznika podane i wyszły smaczne czyli - UDANE 😉. Składniki:        farsz(...)płaska mielona słodka papryka wędzona, ½ płaska mielona ostra papryka (do smaku), sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1/2 łyżeczki cukru, ponadto: 1 szt. małej włoskiej kapusty, kiełki słonecznika, pęczek cebulki ze szczypiorkiem. Przygotowanie: Farsz: Paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie zawijamy w folię aluminiową na kilka min i ściągamy ją. Oczyszczamy z pestek

Moniki Smakołyki
Sałatka jesienna z kapusty pekińskiej 156

Składniki: - 6 dużych liści kapusty pekińskiej - 3 łyżki kukurydzy z puszki - średniej wielkości pomidor - 3 łyżki oliwy extra virgin - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę pekińską należy pokroić w paski o grubości około 1 cm, w poprzek liści. Pomidora kroimy w ćwiartki, a każdą ćwiartkę jeszcze raz na pół, lub jak się uda to na trzy części. Mieszamy z kapustą(...)Sałatka nadaje się do podania jako samodzielna przekąska, ale najlepiej smakuje jako dodatek do obiadu, świetnie komponuje się tradycyjnym polskim schabowym. Jedyną wadą tak przygotowanej sałatki jest fakt, iż kapusta pekińska po pokrojeniu dosyć szybko traci chrupkość i na następny dzień nie jest już tak smaczna. Z podanej ilości składników otrzymamy 2 duże lub do 4 małych porcji. Aby zredukować

Tanie przepisy studenckie
Pierniczki korzenne na mące orkiszowej/Wigilijna kapusta z żółtym grochem 119

być też ryżowa) 2 torebki przyprawy korzennej łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka zerówki ulubione bakalie W ten przedświąteczny wieczór zdradzę Wam również  przepis Mojej Mamy na moją ulubioną kapustę z grochem. Smacznego! Wigilijna kapusta z żółtym grochem. Składniki: 40 dag  kiszonej kapusty bez dodatku marchewki 40 dag żółtego grochu (połówki) 3 duże cebule 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki(...)cukru 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Kapustę dobrze wyciśnij, pokrój drobno, zalej wodą i gotuj około 30 minut. Groch zalej wodą, odstaw na 30 minut. Następnie odlej wodę, dodaj świeżą i gotuj na małym ogniu 30 minut. Połącz groch z kapustą, dodaj masło, sól, pieprz i gotuj wszystko razem

Moja Mama Gotuje
Surówka z czerwonej kapusty 158

Kolejna surówki tym razem z czerwonej kapusty.  Do kapusty dodała jabłko,  marchewkę i wszystko połączyłam z majonezem.  Wyszła taka surówka Coleslaw z czerwonej kapusty, polecam Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 2 marchewki 1 mała cebula 1 jabłko sok z połowy cytryny 1/2 pęczka koperku majonez cukier sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę oraz

magiczna kuchnia Kasi
Gołąbki z czerwonej kapusty i kaszy gryczanej 150

Gołąbki z czerwonej kapusty, to raczej mało spotykany widok na naszych stołach, a całkowicie niesłusznie! Są równie pyszne, co standardowe gołąbki, a nawet nieco udoskonalone, bo z dodatkiem kaszy gryczanej, marchewki i pora. Zapraszam :) Składniki: Mała główka czerwonej kapusty 200g kaszy gryczanej 2 duże marchewki 1/2 pora sól, pieprz 2-3 ogórki kiszone 2 jajka łyżka musztardy 2 łyżki oleju(...)dodajemy do reszty. 9. Ugotowaną kasze gryczaną łączymy se składnikami i odstawiamy do ostygnięcia,  kiedy to się już stanie dodajemy jajka i przyprawiamy. 10. Nakładamy na liść kapusty ok. 2 łyżek farszu i zwijamy. 11. Przygotowane gołąbki układamy ciasno, jeden przy drugim w garnku i zalewamy bulionem,  aż do przykrycia całości. 11. Gotujemy na małym ogniu

FITBUuK
domowy bigos 109

Polski bigos :) to potrawa znana w każdym domu... Ilu kucharzy tyle przepisów :) najważniejsze jednak jest to, że zawsze smakuje :) Podstawą bigosu jest kiszona kapusta, można też dodać kapustę nie kiszoną... Oczywiście musimy dodać mięso, kiełbasę, wędzonkę...suszone grzyby... Kapustę kroimy, szatkujemy, dodajemy wodę i gotujemy do miękkości...  Kiełbasę i mięso kroimy... Grzyby namaczamy i kroimy... Gdy kapusta ugotuje się(...)miękkości, to dodajemy wędzonkę i grzyby :)  Potem łączymy kapustę kiszona i słodką... smażymy mięso... Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i usmażone mięso... Można dodać wędzone śliwki, ale jak nie mamy śliwek to rodzynki też świetnie się nadają... Przyprawiamy tylko zielem angielskim, pieprzem ziarnistym  i liściem laurowym... na samym końcu można doprawić majerankiem, kminkiem... niektórzy dodają przecier ...  Podajemy

chleba naszego
Wegańskie burgery z kapusty 127

Przepyszne wegańskie burgery z kapusty bez jajek czy innych składników pochodzenia zwierzęcego. Ważne jest by dobrze doprawić główny składnik – kapustę, ponieważ całość może wyjść trochę jałowa. Dlatego użyłam bardzo dużo przypraw: czosnku, kurkumy, chlli, bazylii oraz soli i pieprzu. Dodatkowo upiekłam ziemniaczane łódeczki. Składniki: połowa małej białej kapusty duża cebula 5 ząbków czosnku łyżeczka kurkumy łyżeczka suszonej bazylii pół łyżeczki(...)chilli sól i pieprz łyżka oleju rzepakowego 5 czubatych łyżek mąki Dodatkowo: ziemniaki na frytki sól i pierz bułeczki na burgery parę liści sałaty musztarda Sposób przygotowania: Kapustę posiekaj drobno i ugotuj w małej ilości osolonej wody. Gotuj aż będzie miękka. Następnie odcedź i ostudź. W tym czasie na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj chilli

wysmienity
Szare kluchy. 136

Składniki na kluchy -kilo ziemniaków -5-6 łyżek mąki -1 jajko -sól -dwie cebule -smalec Składniki na podsmażaną kapustę: -pół kilo kapusty kiszonej -marchewka -sól -pieprz -liść laurowy -ziele angielskie -odrobina smalcu Sposób przygotowania: Ziemniaki i jedną cebulę ścieramy na tarce. Dodajemy jajko, mąkę,sól do smaku i dokładnie mieszamy. Gotujemy wodę z solą. Nakładamy kluchy łyżką i wrzucamy(...)gotującej się wody. Gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia. Gotowe kluchy wykładamy do głębokiej patelni na której wcześniej podsmażyliśmy cebulkę na smalcu. Dokładnie mieszamy by smalec pokrył wszystkie kluchy. Kapustę kiszoną kroimy i wrzucamy na roztopiony smalec. Dodajemy startą marchewkę i przyprawy. Mieszamy i dolewamy odrobinę wody by kapusta się nie przypaliła. Gotujemy aż kapusta zmięknie. Smacznego

Magia jedzenia.
PIEROGI Z MIĘSEM Z ROSOŁU I KISZONĄ KAPUSTĄ 149

odpoczęło,oczywiście szczelnie przykrywamy ściereczką by nie obsychało.   Składniki na farsz: ok 50 dag mięsa z rosołu ok 40-50 dag kiszonej kapusty 1 duża cebula sól,pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Kapustę kiszoną zalewam niewielką ilości wody,dodaję liścia laurowego oraz ziele angielskie i gotuję ok 20 min. Następnie odcedzam,odstawiam by kapusta ostygła. Do farszu(...)drobiowym. Mięso oddzielamy od kości,na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i podsmażam  mięso do zarumienienia by nabrało smaczku. Gdy mięso jest już chłodne mielę je w maszynce,kapustę również ( można też posiekać). Cebulę siekam w drobną kostkę,podsmażam na patelni z niewielką ilością oleju. Zmielone mięso i kapustę łączę ze sobą,dodaję podsmażoną cebulkę wraz z tym olejem

Niespełnione zdolności kulinarne
Kapusta czerwona z rodzynkami 127

Zimą niestety warzyw nie ma za dużo i trzeba kombinować żeby urozmaicić obiady. Wczoraj naszło mnie na zrobienie surówki z kapusty czerwonej. Debiut kapustki wyszedł bardzo dobrze, wszystkim smakowało wiec za niedługo znów coś z niej będziemy kombinować:) Składniki: ok 1 kg czerwonej kapusty, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu ( ja dałam ryżowy), 2 garści rodzynków, dodatkowo(...)sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę kroimy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (kapusta musi być przykryta). Dodajemy sól, cukier, ocet, rodzynki i gotujemy aż miękkość kapusty będzie dobra - ja gotowałam dość długo ponieważ jadły ją również dzieci. Odcedzamy i przekładamy do miski. Dla dzieciaczków i dla siebie pozostawiłam taką, natomiast mąż gdy sobie odgrzewał dopieprzył ją sobie

Państwo Wojtczuk gotują
Kurczak pieczony z ziemniakami na sauerkraut 173

Kiszona na białym winie kapusta świetnie smakuje z wieprzowiną – np. w klasycznym wydaniu z golonką, ale po drodze jej też z ciemnym mięsem kurczaka. Połączenie kapusty, mocnych aromatycznych przypraw, brązowego cukru, smażonych w gęsim smalcu ziemniaków i miękkiego ciemnego mięsa drobiowego to syty i doskonały zimowy posiłek. Nie odchudzajcie tej potrawy przez zamianę masła i smalcu na olej – masło wspaniale(...)podbija smak smażonego kurczaka i ziemniaków, a smalec to w zasadzie tak naprawdę jedyny tłuszcz, który pomaga w wydobyciu smaku kiszonej kapuście. Jeśli nie możecie znaleźć gęsiego smalcu (spytajcie w swoich sklepach mięsnych, zerknijcie w Piotrze i Pawle), wystarczy i zwykły smalec wieprzowy – jednak to gęsi tłuszcz w dalszym ciągu zostaje lepszym, bardziej aromatycznym i wyrazistym wyborem. Kurczaka oczyszczamy

Karo in the Kitchen
Gołąbki na ostro z ryżem, kaszą i pieczarkami 152

farsz z ich dodatkiem przygotowałam, ale na dwa sposoby je wysmażałam. 😍 Dodałam startych i pokrojonych, wcześniej na maśle podsmażonych. Koperek i pieprz cayenne dodał smaku ciekawego w liściach włoskiej kapusty schowanego. Pieprz Cayenne nie dość, że dodaje fajnej smakowej ostrości, to ma super zdrowotne właściwości:  pomaga leczyć nadciśnienie i chorobę wrzodową, a także bóle reumatoidalne. Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny(...)świeżych pieczarek, 2-3 duże białe cebule, 3 kopiaste łyżki posiekanego koperku, masło klarowane do smażenia, sól do smaku, pieprz cayenne mielony do smaku, 1 szt. dużej włoskiej kapusty, 1 łyżeczka cukru. Przygotowanie: Ryż i kaszę gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy z wody (jeśli mamy w woreczkach).  Kaszę i ryż łączymy razem. Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę

Moniki Smakołyki
Kimczi 132

mikroorganizmy, które odpowiadają za fermentację. Bez nich nie byłoby kiszonych ogórków, sera pleśniowego, ani alkoholu. Po obejrzeniu tego odcinka naszło mnie na zrobienie kimczi. I to klasycznej wersji z kapusty pekińskiej. Kiszonki rulez!   Składniki: średnia kapusta pekińska 2 łyżki soli   pół cebuli 3 ząbki czosnku łyżeczka startego imbiru 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego 3 łyżki pasty(...)chili np. harissy czy gochujang (jesli lubisz mniej ostre to 2) duży słoik z przykrywką – umyty i wyparzony wrzątkiem   Jak przygotować kimczi? Kapustę drobno poszatkować i przełożyć do dużej miski i posolić. Odstawić na godzinę, żeby puściła sok. Potem przykryć talerzem i przycisnąć talerz czymś ciężkim np. słoikiem z ogórkami. Odstawić na noc do lodówki. Nie wylewać soku

Ugotowane pozamiatane
Zapiekanka z ziemniaków z wędzonym twarogiem 197

Nawet się nie spodziewałam, że zwykłe składniki takie jak: ziemniaki, kiszona kapusta, jabłko, kminek i wędzony twaróg mogą stworzyć razem wspaniały  smak. ziemniaki 1 kg kapusta kiszona 250 gram jabłko kwaśne 1 sztuka twaróg wędzony 1 opakowanie jogurt naturalny 150 ml jaja 2 sztuki kminek 1 łyżeczka mleko 3,2% 1/2 szklanki ziele angielskie 3 ziarenka liść laurowy(...)Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz, pokrój w 3 mm plasterki, wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 8 minut. Odcedź. Odstaw od ostygnięcia. Cebulę pokrojoną w piórka zeszklij na oleju, dodaj wypłukaną kapustę kiszoną, Dadaj liście, ziele i kminek. Duś mieszając kilka minut. Odstaw. Jabłko obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Rozłóż w nim połowę ziemniaków

AZgotuj!
Świderki po Polsku 91

Naszła nas ochota na kapustę kiszoną, bo to akurat bomba witaminowa, a smak <3 OMG <3 no i oczywiście coś na szybko trzeba było zrobić. Tak to jest w dzisiejszym świecie...brak czasu, doba za krótka. No na upartego wiadomo, obgotowanie kapusty zajmuje czas...ale można wtedy wiele zrobić ;) Wystarczy dobre rozplanowanie czasu ;) Składniki 200 g makaronu świderki(...)kapusty kiszonej 2 liście laurowe 150 g pieczarek 1 łyżka masła 250 g surowego wędzonego boczku 1 łyżka smalcu (opcjonalnie) maggi mielony kminek pieprz czarny mielony     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę zalewamy zimą wodą, dodajemy liście laurowe, gotujemy do jej miękkości i odcedzamy. Siekamy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i smażymy na maśle

R'n'G Kitchen