Pyszna, zdrowa i kolorowa surówka z białej kapusty z papryką i rzodkiewką. Do tego bardzo szybka do zrobienia. Idealna jako dodatek od obiadu, polecam :) Składniki: 1/2 małej białej kapusty 1/3 czerwonej papryki 1/3 zielonej papryki 1/3 żółtej papryki 5 rzodkiewek 1/2 małej cebuli natka pietruszki/koperek 1-2 łyżki majonezu 2 łyżeczki cytryny cukier sól, pieprz(...)Wykonanie: Kapustę drobno szatkuję, przekładam do miski. Lekko solę i odkładam na 10 minut. Paprykę, rzodkiewkę kroję w kostkę. Cebulę i natkę pietruszki siekam. Do kapusty dodaję paprykę, rzodkiewkę, cebulę i pietruszkę. Delikatnie mieszam. Następnie dodaję majonez, sok z cytryny i doprawiam do smaku cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszam. Smacznego
magiczna kuchnia Kasijest bardzo dużo, a to jeden z naszych ulubionych – rodem z kuchni węgierskiej, konkretnie doprawiony, z kiełbasą, papryką i pomidorami. Przepis na kapuśniak węgierski Składniki: Średnia główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej, 2 większe cebule, 250 gramów węgierskiej kiełbasy paprykowanej (można zastąpić hiszpańską chorizo), 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 papryki czerwone, 3-4 ziemniaki, puszka pomidorów(...)według smaku, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić kapuśniak węgierski? W dużym garnku rozgrzej trochę oleju, zeszklij na nim posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek. Po chwili dodaj także posiekaną kapustę, marchewkę pokrojoną w plasterki i paprykę pokrojoną w paseczki. Smaż razem, często mieszając, przez kilka minut. Dodaj oba rodzaje papryki w proszku, wymieszaj. Dodaj pomidory, wlej około 2,5 litra
Kulinarna Polskałyżki, przyprawa w płynie 1 łyżka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, jajka 3 sztuki "L", mielona łopatka 60 dag, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba kapusta młoda 3 główki większe, woda 1 litr, przyprawa w płynie 3 łyżki, olej do wysmarowania 2 łyżki Na patelni z olejem podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem, wsypać paprykę(...)ryż w nie solonej wodzie,kucharka, pieprz mielony czarny i ziołowy, dodać mięso mielone z łopatki, cebulę z patelni, jajka i wszystko ręką dokładnie wyrobić do połączenia składników. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku kapustę i ściągać z główki kapusty liście, z wystudzonych ścinać nożykiem gruby nerw. Na każdy liść nakładać farsz i ciasno zawijać liście, z reszty farszu
W Mojej Kuchni LubięKanapka z gotowaną kapustą kiszoną, boczkiem i serem smażonym może wydawać się dziwaczna, ale nie jest. Połączenie jest GENIALNE! Jeśli znudziły Ci się zwyczajne kanapki, koniecznie wypróbuj ten przepis. Chrupiący boczek i ciągnący ser z kminkiem… po prostu niebo w gębie! Zapieczona z dodatkiem ogórka kiszonego i pysznego sosu tworzy oryginalną kanapkę o tradycyjnym polskim smaku. Bardzo polecam! Składniki(...)ciabatta lub półbagietka 2 cienkie plasterki surowego wędzonego boczku 1 ogórek kiszony kilka plasterków sera smażonego z kminkiem 2 łyżki odsączonej gotowanej kiszonej kapusty masło Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu 1/2 łyżeczki chrzanu Przygotowanie: Składniki na sos wymieszać. Na patelni zrumienić z dwóch stron boczek. Ciabattę przeciąć wzdłuż na pół. Dolną część posmarować łyżką sosu, górną delikatnie masłem
Oryginalny smakgarnku na gazie, ale tym razem postanowiłam spróbować z piekarnika. Jak dla mnie jedne i drugie pyszne. Z tej porcji składników zrobiłam 9 gołąbków. Składniki: 1 główka kapusty 600 g. mięsa mielonego (miałam szynkę) 1 woreczek ryżu (100 g.) 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz,, majeranek Sos pomidorowy: 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła(...)koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek. Mięso przełożyć do miski, dodać wystudzony ryż i przestudzoną cebulę z czosnkiem. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze wymieszać. Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i zagotować. Po kilku minutach od zagotowania ściągać po jednym liściu odkrajając od głąba. Ściągnięte liście ułożyć na talerzu i zostawić do przestudzenia. Następnie
Agusiowe smakołykishoarmą w plackach tortilli. Shoarma w tortilli z sosem czosnkowym. Zdrowsza wersja niezdrowego fast-fooda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: KEBAB 4 placki pszennej tortilli szpinakowej 2 pomidory ćwiartka kapusty pekińskiej ćwiartka papryki 1 opakowanie kebab shoarma z nogi kurczaka (gotowy, tylko do podgrzania, do kupienia w Lidlu) SOS CZOSNKOWY 200 g jogurtu typu greckiego 2 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku(...)pośpiechu, warto posiłkować się gotową shoarmą z Lidla. Mięso jest już przyprawione i upieczone, więc podgrzej je jedynie na rozgrzanej patelni. Na połowie placka tortilli szpinakowej ułóż poszatkowaną kapustę pekińską, plastry pomidora i papryki. Warzywa polej dużą porcją czosnkowego sosu. Na wierzchu ułóż shoarmę. Zwiń tortille we wrapy: zagnij dół w kierunku środka i zwiń w rulon zamykając nadzienie wewnątrz
ProstePesto.plRyba smażona w chrupiącej i złocistej panierce z dodatkiem ziemniaków i tradycyjnej surówki z kiszonej kapusty to świetny pomysł na rodzinny obiad. Delikatne filety podane z cytryną i chrzanem to hit na niedzielny obiad. Filet smażony podasz z pyszną surówką z kiszonej kapusty z dodatkiem papryki lub z tradycyjną surówką kopenhaską . Poniżej opis wykonania plus porady dotyczące dodatków do podania(...)podawać do ryby. Smażone kawałki ryby idealnie komponują się z pieczywem – bagietką, grzankami czosnkowymi, chlebkiem z masłem koperkowym.. Rybę podasz z surówkami. Najczęściej tradycyjną surówką z kiszonej kapusty, surówką z czerwonej kapusty , surówką z marchewki, surówką z kapusty pekińskiej i jabłka lub pyszną surówką z cykorii. Z delikatnymi smażonymi filetami rybnymi świetnie komponują się warzywa takie jak brokuły
Zasmakuj Kuchnidrugi dzień, to radzę pokroić je w paski i obsmażyć na patelni. Farsz – grzyby zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić kapustę, smażyć mieszając co chwilkę aż zmieni kolor. Następnie dodać grzyby suszone razem z wodą. Dodać pokrojone w kosteczkę pieczarki. Smażyć około 30 minut. Woda z kapusty musi się wygotować. Farsz mie może(...)zawierać wody. Doprawić do smaku pieprzem. Można dodać kminek . Jak kapusta zostanie można ją dodać kładąc na talerzu razem z kartaczami i boczkiem. Wykonanie ciasta na kartacze – ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jak ziemniaki są miękkie, odcedzić i przepuścić przez praskę. Przestudzić. Surowe ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Za pomocą gazy usuną wodę
Kuchnia Pokoleńieczone pierogi calzone z polskim nadzieniem, który nie ma sobie równych. Kapusta kiszona z leśnymi grzybami do barszczyku z kiszonych buraków. Ciasto cazlone: 500 g mąki orkiszowej jasnej lub włoska mąka typu 00 do pizzy 300 ml ciepłej wody 3 g suchych drożdży 1 -2 łyżki oliwy z oliwy 6 g cukru 8 g soli Przygotowanie: Drożdże rozpuść(...)letniej wodzie z cukrem. Do miski wsyp mąkę wlej zaczyn i sól, wlej oliwę i zagniataj 5-7 minut. Odstaw na 1-1,5 godz. Farsz: 1 słoik kapusty kiszonej z leśnymi grzybami Runolandu lub 500 gram kiszonej kapusty garść grzybów namoczonych i podgotowanych 20 minut 3 łyżki oleju rzepakowego liść laurowy ziele angielskie pieprz świeżo mielony cebula
AZgotuj!przyjemność na obiad. Postanowiłam, że nie będą to jednak klasyczne z ryżem tylko z kaszą gryczaną, mięsem oraz pieczarkami, a całość zawinięta w kapuście pekińskiej. Powiem, że wyszły obłędnie pyszne :) Składniki: 1 duża kapusta pekińska 500 g mięsa gotowanego (z rosołu) 1 szklanka kaszy gryczanej 300 g pieczarek 1 duża cebula(...)patelni rozgrzewam olej, szklę cebule z czosnkiem. Następnie dodaję pieczarki i smażę. Do miski wsypuję kaszę, dodaję mięso oraz pieczarki z cebulą. Doprawiam do smaku i dokładnie mieszam. Kapustę myję, odkrawam dół głąba. Oddzielam liście i z każdego ścinam twarde części. Następnie sparzam we wrzątku przez 1 minutę (wodę odkładam). Liście wkładam do miski
magiczna kuchnia KasiZapraszam na pyszne, chrupiące krokiety z kapustą kiszoną i boczkiem wędzonym. Chociaż krokiety należą do tych dan pracochłonnych, to myślę że dla nich warto poświęcić ten czas. Składniki: ciasto na naleśniki tu 700 g kapusty kiszonej 250 g boczku wędzonego 2 cebule olej do smażenia 1 płaska łyżeczka kminku 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe(...)łyżki mleka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Cebulę i boczek kroję w drobną kostkę. W garnku rozgrzewam tłuszcz, podsmażam cebulę i dodaję boczek, razem smażę. Kapustę odciskam, szatkuję i przekładam do garnka z boczkiem. Dodaję majeranek, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek. Wlewam 1/2 szklanki wody, dusze około 30 minut. Od czasu do czasu
magiczna kuchnia Kasipiekarnika podczas zapiekania jest niego opisania, a o smaku już nie wspomnę. Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA GOŁĄBKI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 1 główka kapusty 600 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g ryżu 500 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz papryka słodka Wykonanie Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawić(...)przestygnięcia. Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć we wrzątku. Następnie oddzielać liście, z każdego z nich poodcinać twarde części. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na odrobinie masła. Kolejno do cebuli dodać pokrojone pieczarki, dusić przez kilka minut. Do dużej miski przełożyć ryż, mięso, podsmażoną z pieczarkami cebulę, jajko, sól, pieprz oraz paprykę słodka. Całość wymieszać na jednolitą masę
Przepiski.pl