kapustą - 19268 przepisów (strona:287/1285)

Sałatka z kapustą pekińską i tuńczykiem 116

Jeżeli lubisz lekkie sałatki, to być może zainteresuje Cię przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej z zielonym ogórkiem, cebulą, kukurydzą i tuńczykiem. Na blogu jest już jedna sałatka na bazie kapusty pekińskiej i tuńczyka z jajkami i kukurydzą (przepis TUTAJ ), z tym, że jest to sałatka z dodatkiem majonezu. Ta dzisiejsza jest natomiast z ziołowym winegretem i jest zdecydowanie lżejsza(...)bardziej świeża, idealna na ciepłe dni. 1 mała kapusta pekińska (lub 1/2 większej) 1-2 długie zielone ogórki 1 czerwona cebula 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy sos ziołowy: 1/4 szkl. oleju/oliwy 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka wrzątku 1 łyżeczka miodu 1 kopiasta łyżeczka musztardy 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki

Smaki Na Talerzu
Młoda kapusta z marchewką 52

Sezon na młodą kapustę w pełni, więc trzeba z niego  korzystać. Młodą kapustę można przyrządzać na wiele sposobów i zawsze jest bardzo pyszna. Dziś przygotowaam ja z dodatkiem pora i marchewki. SKŁADNIKI: główka młodej kapusty 2 średniej wielkości marchewki 1/2 średniej cebuli 10 cm białej części pora  sok z cytryny 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1/2 szkl(...)WYKONANIE: na patelni rozpuścić masło. marchewkę obrać i pokroić na półplasterki,a por na półkrążki, podsmażyć na patelni około 10 min., dodać sól i pieprz, w tym czasie pokroić kapustę,dodać do marchewki i pora, wlać wodę, dodać cytrynę i cukier do smaku, drobno posiekany koperek,dusić do miękkości kapusty

Kuchnia Beaty
Wegański bigosik ze słodkiej kapusty z boczniakami i suszonymi pomidorami. PRZEPIS 49

wegański bigos. Łączą się w nim składniki z różnych bajek kulinarnych, razem tworząc niezwykle pyszną całość. Mnóstwo smaku i bez grama mięsa. Przepis na bigosik wegański ze słodkiej kapusty Składniki: Większa główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej, 3 cebule, 250 gramów boczniaków , około 8 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy, duża garść śliwek wędzonych, ewentualnie suszonych, sos sojowy, sól(...)pieprz. Jak zrobić bigosik wegański? W garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy z pomidorów, przesmaż na niej posiekaną cebulę oraz pokrojone w paseczki boczniaki. Dodaj posiekaną kapustę – młodą grubiej, zwykłą drobniej, smaż nadal przez kilka minut, wsyp paprykę, wymieszaj, dodaj pokrojone w mniejsze kawałki pomidory oraz całe śliwki, wlej pół szklanki wody, dopraw trzema łyżkami sosu sojowego, solą i sporą

Kulinarna Polska
Surówka z białej kapusty z papryką 49

Pyszna, zdrowa i kolorowa surówka z białej kapusty  z papryką i rzodkiewką. Do tego bardzo szybka do zrobienia.  Idealna jako dodatek od obiadu,  polecam :) Składniki: 1/2 małej białej kapusty 1/3 czerwonej papryki 1/3 zielonej papryki 1/3 żółtej papryki 5 rzodkiewek 1/2 małej cebuli natka pietruszki/koperek 1-2 łyżki majonezu 2 łyżeczki cytryny cukier sól, pieprz(...)Wykonanie: Kapustę drobno szatkuję, przekładam do miski. Lekko solę i odkładam na 10 minut. Paprykę, rzodkiewkę kroję w kostkę. Cebulę i natkę pietruszki siekam. Do kapusty dodaję paprykę, rzodkiewkę, cebulę i pietruszkę. Delikatnie mieszam. Następnie dodaję majonez, sok z cytryny i doprawiam do smaku cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszam. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Kapuśniak węgierski z młodej kapusty z pikantną kiełbasą i papryką. PRZEPIS 58

jest bardzo dużo, a to jeden z naszych ulubionych – rodem z kuchni węgierskiej, konkretnie doprawiony, z kiełbasą, papryką i pomidorami. Przepis na kapuśniak węgierski Składniki: Średnia główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej, 2 większe cebule, 250 gramów węgierskiej kiełbasy paprykowanej (można zastąpić hiszpańską chorizo), 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 papryki czerwone, 3-4 ziemniaki, puszka pomidorów(...)według smaku, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić kapuśniak węgierski? W dużym garnku rozgrzej trochę oleju, zeszklij na nim posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek. Po chwili dodaj także posiekaną kapustę, marchewkę pokrojoną w plasterki i paprykę pokrojoną w paseczki. Smaż razem, często mieszając, przez kilka minut. Dodaj oba rodzaje papryki w proszku, wymieszaj. Dodaj pomidory, wlej około 2,5 litra

Kulinarna Polska
gołąbki z młodej kapusty pieczone w brytfannie... 43

łyżki, przyprawa w płynie 1 łyżka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, jajka 3 sztuki "L", mielona łopatka 60 dag, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba kapusta młoda 3 główki większe, woda 1 litr, przyprawa w płynie 3 łyżki, olej do wysmarowania 2 łyżki Na patelni z olejem podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem, wsypać paprykę(...)ryż w nie solonej wodzie,kucharka, pieprz mielony czarny i ziołowy, dodać mięso mielone z łopatki, cebulę z patelni, jajka i wszystko ręką dokładnie wyrobić do połączenia składników. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku kapustę i ściągać z główki kapusty liście, z wystudzonych ścinać nożykiem gruby nerw. Na każdy liść nakładać farsz i ciasno zawijać liście, z reszty farszu

W Mojej Kuchni Lubię
Kanapka z gotowaną kapustą kiszoną, boczkiem i serem smażonym 53

Kanapka z gotowaną kapustą kiszoną, boczkiem i serem smażonym może wydawać się dziwaczna, ale nie jest. Połączenie jest GENIALNE! Jeśli znudziły Ci się zwyczajne kanapki, koniecznie wypróbuj ten przepis. Chrupiący boczek i ciągnący ser z kminkiem… po prostu niebo w gębie! Zapieczona z dodatkiem ogórka kiszonego i pysznego sosu tworzy oryginalną kanapkę o tradycyjnym polskim smaku. Bardzo polecam! Składniki(...)ciabatta lub półbagietka 2 cienkie plasterki surowego wędzonego boczku 1 ogórek kiszony kilka plasterków sera smażonego z kminkiem 2 łyżki odsączonej gotowanej kiszonej kapusty masło Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu 1/2 łyżeczki chrzanu Przygotowanie: Składniki na sos wymieszać. Na patelni zrumienić z dwóch stron boczek. Ciabattę przeciąć wzdłuż na pół. Dolną część posmarować łyżką sosu, górną delikatnie masłem

Oryginalny smak
Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym. 192

garnku na gazie, ale tym razem postanowiłam spróbować  z piekarnika. Jak dla mnie jedne i drugie pyszne.  Z tej porcji składników zrobiłam 9 gołąbków. Składniki: 1 główka kapusty 600 g. mięsa mielonego (miałam szynkę) 1 woreczek ryżu (100 g.) 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz,, majeranek Sos pomidorowy: 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła(...)koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek.  Mięso przełożyć do miski, dodać wystudzony ryż i przestudzoną cebulę  z czosnkiem. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze wymieszać.  Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i zagotować.  Po kilku minutach od zagotowania ściągać po jednym liściu odkrajając od głąba. Ściągnięte liście ułożyć na talerzu i zostawić do przestudzenia. Następnie

Agusiowe smakołyki
Kebab shoarma w plackach tortilli 53

shoarmą w plackach tortilli. Shoarma w tortilli z sosem czosnkowym. Zdrowsza wersja niezdrowego fast-fooda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: KEBAB 4 placki pszennej tortilli szpinakowej 2 pomidory ćwiartka kapusty pekińskiej ćwiartka papryki 1 opakowanie kebab shoarma z nogi kurczaka (gotowy, tylko do podgrzania, do kupienia w Lidlu) SOS CZOSNKOWY 200 g jogurtu typu greckiego 2 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku(...)pośpiechu, warto posiłkować się gotową shoarmą z Lidla. Mięso jest już przyprawione i upieczone, więc podgrzej je jedynie na rozgrzanej patelni. Na połowie placka tortilli szpinakowej ułóż poszatkowaną kapustę pekińską, plastry pomidora i papryki. Warzywa polej dużą porcją czosnkowego sosu. Na wierzchu ułóż shoarmę. Zwiń tortille we wrapy: zagnij dół w kierunku środka i zwiń w rulon zamykając nadzienie wewnątrz

ProstePesto.pl
Ryba smażona – z czym podawać? 52

Ryba smażona w chrupiącej i złocistej panierce z dodatkiem ziemniaków i tradycyjnej surówki z kiszonej kapusty to świetny pomysł na rodzinny obiad. Delikatne filety podane z cytryną i chrzanem to hit na niedzielny obiad. Filet smażony podasz z pyszną surówką z kiszonej kapusty z dodatkiem papryki lub z tradycyjną surówką kopenhaską . Poniżej opis wykonania plus porady dotyczące dodatków do podania(...)podawać do ryby. Smażone kawałki ryby idealnie komponują się z pieczywem – bagietką, grzankami czosnkowymi, chlebkiem z masłem koperkowym.. Rybę podasz z surówkami. Najczęściej tradycyjną surówką z kiszonej kapusty, surówką z czerwonej kapusty , surówką z marchewki, surówką z kapusty pekińskiej i jabłka lub pyszną surówką z cykorii. Z delikatnymi smażonymi filetami rybnymi świetnie komponują się warzywa takie jak brokuły

Zasmakuj Kuchni
Kartacze z kapustą i grzybami 64

drugi dzień, to radzę pokroić je w paski i obsmażyć na patelni. Farsz – grzyby zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić kapustę, smażyć mieszając co chwilkę aż zmieni kolor. Następnie dodać grzyby suszone razem z wodą. Dodać pokrojone w kosteczkę pieczarki. Smażyć około 30 minut. Woda z kapusty musi się wygotować. Farsz mie może(...)zawierać wody. Doprawić do smaku pieprzem. Można dodać kminek . Jak kapusta zostanie można ją dodać kładąc na talerzu razem z kartaczami i boczkiem. Wykonanie ciasta na kartacze – ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jak ziemniaki są miękkie, odcedzić i przepuścić przez praskę. Przestudzić. Surowe ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Za pomocą gazy usuną wodę

Kuchnia Pokoleń
Pieczone pierogi z kiszoną kapustą i grzybami calzone 56

ieczone pierogi calzone z polskim nadzieniem, który nie ma sobie równych. Kapusta kiszona z leśnymi grzybami do barszczyku z kiszonych buraków. Ciasto cazlone: 500 g mąki orkiszowej jasnej lub włoska mąka typu 00 do pizzy 300 ml ciepłej wody 3 g suchych drożdży 1 -2 łyżki oliwy z oliwy 6 g cukru  8 g soli Przygotowanie: Drożdże rozpuść(...)letniej wodzie z cukrem. Do miski wsyp mąkę wlej zaczyn i sól, wlej oliwę i zagniataj 5-7 minut. Odstaw na 1-1,5 godz.  Farsz: 1 słoik kapusty kiszonej z leśnymi grzybami Runolandu lub  500 gram kiszonej kapusty garść grzybów namoczonych i podgotowanych 20 minut 3 łyżki oleju rzepakowego liść laurowy ziele angielskie pieprz świeżo mielony cebula

AZgotuj!