kapustą - 19268 przepisów (strona:279/1285)

Kapuśniaczki 134

ciasto: 500 g mąki 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 marchewka garść grzybów suszonych szczypta kminku sól pieprz ziołowy staropolski 3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko Grzybki namoczyć, po czym ugotować(...)odstawić z ognia i zlać czysty wywar, grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki.Cebulę posiekać, przyrumienić na oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną kapustę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. W razie

Gotowanie jest łatwe
Łazanki z młodą kapustą 127

Młodą kapustę uwielbiamy. W sezonie bardzo często gości na moim stole. Ostatnim razem były to łazanki. Nawet moja córcia, która nie przepada za kapustą zjadła sporą porcję :)))) główka młodej kapusty   250g makaronu łazanki   2 kiełbaski śląskie   cebula   ząbek czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego   sól pieprz 2 łyżki oleju Kapustę opłukać, poszatkować i przełożyć do większego(...)posiekany czosnek i pokrojoną w mała kostkę kiełbaskę. Przesmażyć. W osobnym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Ugotować łazanki wg przepisu na opakowaniu. Do ugotowanej (i odparowanej) kapusty dodać przesmażoną kiełbasę, koncentrat. Całość doprawić do smaku. Na koniec dodać ugotowany makaron, wymieszać i smażyć całość jeszcze przez chwilę

Smakołyki Asi
Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej 936

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka Śmieciówka – czyli surówka z tego, co akurat miałam pod ręką :) Idealna do obiadu lub dań z grilla. Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej – Składniki: kapusta pekińska (ok. 800g) 1 papryka czerwona 1 pomidor 1 duży ogórek zielony 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) 2 łyżki octu 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki cukru 3 gałązki(...)natki pietruszki pieprz, sól do smaku Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej- Wykonanie: Kapustę pekińską poszatkować. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w półksiężyce. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pietruszkę posiekać drobno. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać olej, ocet, cukier, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!   The post Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej appeared first

Kulinarne Przeboje
Kapuśniak musi być kwaśny ! 166

Kapuśniak musi być kwaśny ! Kapuśniak musi być kwaśny, prawda ?   Uwielbiam kapuśniak taki prawdziwy z kiszonej kapusty, prosty nie przekombinowany. Ten dzisiejszy jest kwaśny taki jak winna być zupa na dzień kiedy rano się budzisz z bólem głowy i marzysz o czymś kwaśnym. Ta zupa taka jest i na dodatek prawie robi się sama.  Kapuśniak 1 kg kiszonej kapusty(...)szynki wędzonej w kawałku  2 liście laurowe  3 ziela angielskie pieprz do smaku  woda ok. 1,5 l.  10 szt ziemniaków  Ja miałam kapustę w woreczku, delikatnie odcięłam górę woreczka i wycisnęłam sok z kapusty wprost do garnka. Kapustę wyłożyłam na deskę i pokroiłam ją nożem, przełożyłam do garnka, dodałam liście laurowe, ziele angielskie dolałam

Kuchnia na wzgórzu
Gęsie nogi pieczone na kiszonej kapuście 186

Listopad to czas gęsiny. Tym razem gęsie nogi, pieczone na domowej kiszonej kapuście. Danie pyszne. Po długim pieczeniu, nogi mają znakomitą brązową skórę, a kapusta przechodzi smakiem wytopionego, gęsiego tłuszczu. I nic więcej nie potrzeba - no, może parę śląskich klusek . Polecam! Drobna uwaga  - z powodów ode mnie niezależnych nie miałam możliwości zrobienia(...)uzupełnię zdjęcia, na razie musicie uwierzyć na słowo. składniki:  (na 4 osoby) 4 gęsie nogi 4 duże ząbki czosnku majeranek sól pieprz 800 - 1000 g kiszonej kapusty kminek solanka  - 60 g soli na 1 l wody dodatkowo 2 jabłka majeranek przygotowanie W wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć . Przygotować solankę. Sól rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody

Stare Gary
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 142

Kapusta przyrządzona w ten sposób jest bardzo smaczna i aromatyczna . Obowiązkowo musi być z dużą ilością kopru wtedy smakuje najlepiej . Składniki: główka młodej kapusty  1 -2 szklanki bulionu warzywnego pęczek koperku  2-3 cebulki dymki 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka octu sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Kapustę myjemy ,szatkujemy lub kroimy dość drobno.Przekładamy(...)garnka,wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem do miękkości uważając żeby kapusta się nie rozgotowała.Dodajemy ocet ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i cukrem.Na patelni rozpuszczamy smalec,dymkę kroimy w kostkę ,przesmażamy na patelni.Dodajemy mąkę , robimy jasną zasmażkę i dodajemy do kapusty, mieszamy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty.Wszystko dokładnie mieszamy

Bajeczna Kuchnia
Młoda kapusta duszona z pomidoram 95

Młoda kapusta duszona z pomidorami i koperkiem jest bardzo smacznym dodatkiem do drugiego dania. Bardzo lubię tak przygotowana kapustę, ma fajny słodko-kwaśny smak. Składniki: główka młodej kapusty 1 -2 szklanki bulionu warzywnego pęczek koperku 2-3 cebulki dymki 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka octu sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Umytą kapustę(...)gotujemy jeszcze chwilę.Dodajemy ocet, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.Na patelni rozpuszczamy smalec,dymkę kroimy w kostkę ,przesmażamy na patelni.Dodajemy mąkę , robimy jasną zasmażkę i dodajemy do kapusty, mieszamy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty.Wszystko dokładnie mieszamy

Bajeczna Kuchnia
Gołąbki z ryżem w kapuście włoskiej i pomidorach 186

Bardzo smaczne gołąbki. Użyłam włoskiej kapusty, farsz bardzo tradycyjny - mięso, ryż, przyprawy. Sos pomidorowy. Klasyka. Ale jak smaczna! Polecam. składniki ok 20 liści kapusty włoskiej ( miałam 2 główki) farsz: 600 g wieprzowiny 100 g ryżu 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku sól, pieprz 1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki na sos: 750 ml bulionu  500 g przecieru pomidorowego(...)Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Ryż opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, lekko osolić, gotować na małym ogniu ok 10 min - ma być prawie ugotowany. Przygotować kapustęKapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści, liście zachować. Główkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Sparzone liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Jeżeli uznamy,że liście

Stare Gary
Pierogi z mięsem i kapustą 220

oleju. Składniki (ok. 60 sztuk): dwie szklanki mąki pszennej (polecam typ 650) wrzątek - niecała szklanka trochę soli i oleju do gotowania i smażenia dwie piersi z kurczaka kilo kapusty kwaszonej przyprawy: sól, pieprz, majeranek Przy pierogach zawsze zaczynam od farszu. Kurczaka kroję w kawałki, obsmażam na oleju, przyprawiam i duszę pod przykryciem do miękkości. W tym czasie kapustę obsmażam(...)drugiej patelni na małym ogniu. Jeżeli nie możecie smażyć potraw ze względu na ograniczenia w diecie polecam kurczaka jak i kapustę podgotować w garnuszkach, oczywiście osobno i doprawić wedle uznania. Danie nadal będzie super smaczne a zyska na walorach zdrowotnych. Teraz biorę się za ciasto, kontrolując aby kapusta nie przypaliła się, mieszam ją od czasu do czasu. Do pierogów możemy

prawdziwe jedzenie
Gołąbki we włoskiej kapuście (z piekarnika) 165

Ostatnio miałam ochotę na gołąbki, ale jednak było mi szkoda czasu na podsmażenie i duszenie mięsa z kapustą. Dlatego też postanowiłam przygotować gołąbki pieczone w piekarniku. Mięso zawinęłam w liście włoskiej kapusty, dzięki którym gołąbki były miękkie i delikatne w smaku. Najlepiej smakowały polane domowym sosem pomidorowym. Jestem pewna, że polubicie tą metodę przygotowania gołąbków, ponieważ zaoszczędzicie czas, a ponadto(...)wszystkie gołąbki zachowają swój kształt.  Składniki: 1 kapusta włoska 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 0,5 szklanki surowego ryżu 1 i 1/4 szklanki wody 2 małe cebule 1 jajko sól, pieprz olej Do garnka wsypać ryż, wlać 1 i 1/4 szklanki wody i całość posolić. Ugotować ryż. Najlepiej lekko twardy ryż zdjąć z ognia

Ugotować
Pierś kaczki marynowana w imbirze i pomarańczach 147

dodatkiem sosu sojowego i rybnego z sezamem to klasyka kuchni azjatyckiej. Aromatyczna, soczysta, rozpływa się w ustach. My podajemy ją na naszym ostatnim odkryciu – delikatnej, lekko podsmażanej kapuście pekińskiej, która dzięki dodatkowi grzybów shimeji ma lekko orzechowy posmak, a przełamuje go chili. Kompozycja nie do zapomnienia. Składniki: 2 piersi z kaczki 3cm kawałek imbiru 1 pomarańcza 2 ząbki czosnku(...)łyżki oleju (najlepiej sezamowego) 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu opcjonalnie: 1 łyżka sosu chili słodko-kwaśnego albo czarnego sosu chili Dodatkowo: 1 nieduża kapusta pekińska 150 g grzybów shimeji 3 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili 2 łyżki sezamu Wykonanie: Pierś z kaczki oczyścić, naciąć skórę. Przygotować marynatę. W małym garnku wymieszać miód

Pociąg Do Kuchni
Paszteciki z kapustą i grzybami 127

ciasto: 1 kg mąki 2 szkl mleka 60 g drożdży 100 g oleju 2 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 marchewka garść grzybów suszonych szczypta kminku sól pieprz ziołowy staropolski 3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko Grzybki namoczyć, po czym ugotować(...)odstawić z ognia i zlać czysty wywar. Grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki. Cebulę posiekać, przyrumienić na oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną kapustę (posiekać ją nieco) i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę

Gotowanie jest łatwe
Żeberka duszone w kapuście po staropolsku 176

żeberek (pasy) 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 2 cebule kilka ziaren jałowca kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka kminku Żeberka umyć, podzielić na porcje i obsmażyć ze wszystkich stron na patelni. Do smażenia użyć smalcu. Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć porządnie i włożyć do garnka. Marchewkę zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Dodać również zioła i przyprawy. Podlać 2-3 łyżkami tłuszczu i wstawić na ogień . Smażyć kilka minut po czym włożyć do kapusty żeberka, patelnię przepłukać wodą i wlać do kapusty, dolać również ok 3/4 l wody i dusić pod przykryciem ok 1 godzinę. Następnie odkryć zredukować nadmiar płynu. Podawać z ziemniakami

Gotowanie jest łatwe
Golonki peklowane, kapusta z grzybami i pieczone ziemniaczki 148

łyżeczki peklosoli 1 łyżeczka soli 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna jałowca 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki miodu pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny por seler na kapustę pół główki kapusty garść grzybów suszonych 1 cebula 3-4 łyżki oleju nierafinowanego pół łyżeczki kminku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski majeranek 2 łyżeczki cukru ocet jabłkowy 3 łyżki mąki ziemniaki(...)godziny aż golonki będą miękkie. Golonki i marchewki wyjąć, przełożyć do brytfanki, odlać trochę wywaru, dodać miód i w razie potrzeby sól oraz szczyptę papryczki słodkiej . Polać golonki . Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w kostkę, podlać olejem i wodą, przykryć i poddusić . Grzyby uprzednio namoczone ugotować, dodać do kapusty, można tez dodać trochę wywaru z grzybków. Kapustę odparować i ugotować jednocześnie

Gotowanie jest łatwe
Gołąbki z dorsza we włoskiej kapuście i sosem chrzanowym 156

Gołąbki - wydawałoby się tradycyjne polskie - nie zostały jednak wymyślone u nas. Przygotowują je od dawna Włosi, a Grecy zawijają w liście winogron. Kapusta włoska, biała lub czerwona przesączona smakiem aromatycznego, sycącego farszu to wspanaiała potrawa na jesienne dni. Moje dzisiejsze gołąbki również daleko odbiegają od tradycji. Głównym składnikiem farszu jest bowiem dorsz, a sos miło zaskakuje chrzanowym smakiem. Gołąbki(...)połączenie smaków bardzo harmonijne. Składniki na 8 sztuk: 60 dkg dorsza 1 jajko sok z 1 cytryny gałka muszkatałowa 1 łyżka mąki sól, pieprz cytrynowy 8 liści włoskiej kapusty 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1/2 l bulionu warzywnego lub rybnego kieliszek białego wina słoiczek chrzanu ze śmietaną 2-3 łyżki śmietany koperek Wykonanie: rybę zmielić. Dodać jajko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania