Danie letnie z składników typowo letnich. Młoda kapusta, młode marchewki, pachnący koperek…. To jest gotowe danie obiadowe, obieram kilka ziemniaków i zdrowy sycący posiłek mam w 25 min. Natomiast taka kapusta może być też dodatkiem do tradycyjnych polskich obiadów Młoda kapusta duszona w sosie pomidorowym Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity(...)Ilość porcji: 2-4 Składniki 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 marchewki średnie 1 kapusta młoda 1 litr bulionu warzywnego 2-3 łyźki koncentratu pomidorowego 1 szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka octu winnego/ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka suszonego tymianku ½ łyźeczki pieprzu cayane sól, pieprz do smaku pęczek koperku 1 łyżka oleju lnianego Wykonanie
Apetyt na Zielonebędą miękkie dodajemy masła, koperku i wkładamy do naczynia żeliwnego (u mnie zwykły emaliowany garnek) i stawiamy obok ogniska. Ziemniaczki się podsmażą i nabiorą ogniskowego smaku. Młoda zasmażana kapusta Składniki: główka młodej kapusty 2 cebule masło 1-2 czubate łyżka mąki (w zależności od wielkości kapusty i ilości płynu w którym sie gotowała) gałązka lubczyku, koperek, sól, pieprz, sos sojowy(...)Kapustę umyć, poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać lubczyk i gotować do miękkości. Na osobnej patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mąkę i dalej smażyć, aż mąka nabierze złotego koloru. Zasmażkę wrzucić do garnka z kapustą i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku sosem sojowym/solą, pieprzem i koperkiem
Dobra karmaProsta i szybka surówka z czerwonej kapusty, która może być hitem rodzinnego obiadu lub lekką przekąską w ciągu dnia. Z dodatkiem suszonej żurawiny i chrupiących - dosypanych przed samym podaniem - świeżych kiełków. Z pysznym majonezowo-cytrynowym dressingiem, do którego, dla zrównoważenia smaku, dodałam trochę miodu. Aby kapusta nie była twarda należy ją wcześniej jak najdrobniej poszatkować, a następnie doprawić(...)powygniatać rękami, aby skruszała. SKŁADNIKI / 4 osoby salaterka bardzo cienko poszatkowanej czerwonej kapusty 1/2 małej czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka 2 łyżki suszonej żurawiny garść świeżych kiełków np. brokułu sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz sok z cytryny 1 łyżka oliwy DRESSING 1 łyżeczka miodu (lub więcej do smaku) 1 łyżka majonezu 1 łyżka oliwy 2 łyżki soku
cool and mintyDelikatny, aromatyczny i pyszny bigos z młodej zielonej kapusty. Z dodatkiem plasterków wiejskiej kiełbaski, marchewki, listków szpinaku i sporej ilości świeżego koperku. Całość uduszona w niewielkiej ilości domowego bulionu. Doprawiona szczyptą kminku, listkiem laurowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bigos jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Najlepszy z młodymi ziemniaczkami ( z wody lub podsmażanymi), kopytkami lub po prostu(...)kromką świeżego chleba. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 cebula 10 g masła 2 łyżki oliwy 1 duża marchewka 1 główka zielonej kapusty 200 g wiejskiej kiełbaski 1 szklanka gorącego bulionu lub wody 1 łyżka mąki + 1 łyżka masła + 50 ml bulionu lub wody 1 garść świeżego szpinaku (można dać więcej) 3 łyżki posiekanego koperku przyprawy: pół łyżeczki kminku
cool and mintypstrągi Plastry cytryny Masło musztardowe: 80 g miękkiego masła 3 łyżki delikatesowej musztardy ½ łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sól do smaku ziołowa przyprawa do ryb Młoda kapusta z grilla: ¼ sztuki młodej kapusty 10 cm kawałek pora 30 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku ½ pęczka świeżej kolendry ewentualnie natki pietruszki 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z limonki(...)również wewnątrz. Miękkie masło ucieram z musztardą, miodem , sokiem z cytryny i szczyptą soli, wkładam do środka ryby po równo nadzienia, dociskam, odstawiam na 20 minut do lodówki . Przygotowuję kapustę: Kapustę siekam dość grubo nożem, por kroje w pół krążki, mieszam, skrapiam sokiem z limonki, polewam olejem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaję sól , miód oraz pieprz, mieszam, wykładam
Wanilia i Kardamonjest tak delikatna, że włókna odchodzą wręcz same, bez udziału widelca. Do bułeczek bao wrzuciłem jeszcze słynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno, to nowej odsłonie z czerwonej kapusty z gruszką. Oczywiście czym byłby fast-food bez dobrego sosu i frytek? Dlatego nie mogło zabraknąć domowego sosu barbecue z naszymi polskimi wędzonymi śliwkami, które nadają mu niepowtarzalnego aromatu(...)mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 250 ml letniej wody 1 łyżka oleju rzepakowego + do posmarowania ½ łyżeczki soli Coleslaw: główki czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 mała marchewka 1 gruszka 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki majonezu sok z ½ cytryny sól, pieprz do smaku Frytki z pietruszki: 1 kg pietruszki
Food SquareDzisiaj kolejna propozycja na sałatkę z młodej kapusty. Tym razem oprócz kapusty, głównymi składnikami sałatki są młoda marchewka, świeże ogórki i kukurydza. Dzięki marchewce sałatka ma piękny, słoneczny kolor :) Składniki: pół małej główki młodej kapusty 2 młode marchewki 3 gruntowe ogórki 1 puszka kukurydzy 1 cebula szalotka 1 łyżka soku z cytryny pół płaskiej łyżeczki cukru pudru sól(...)pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Kapustę szatkujemy, solimy i chwilkę ugniatamy rękoma. Dzięki temu kapusta puści sok i lekko zmięknie. Dodajemy marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ogórki. Dodajemy odsączoną kukurydzę. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Całość solimy i pieprzymy
Smak mojego domubyła bym sobą , gdybym ich nie próbowała wykorzystać . Są mniej delikatne niż te środkowe , ale dzięki temu ,idealnie nadają się na pierwsze gołąbki w śmietanowym sosie , który delikatnie łagodzi kapustę . Takie gołąbki są mięciutkie , aromatyczne i apetycznie wyglądają , dzięki kolorowi młodych liści kapusty . Cóż więcej pisać , najlepiej zaryzykować i przygotować Składniki : Zewnętrzne ciemnozielone liście z dwóch główek młodej kapusty(...)pewność ,że się nie otworzą . Na dnie brytfanki wysypujemy pokrojony w kostkę boczek , rozgrzewamy i jak zacznie się smażyć , układamy na nim gołąbki . Na koniec przykrywamy, porwaną palcami, młodą kapustą ( ja czasami wrzucam nawet całą główkę , bo jest mega smaczna po uduszeniu ) . Podlewamy lekko wodą , żeby się nie przypalał boczek , ani gołąbki ( około 1 szklanki ) , doprawiamy solą , cukrem i dusimy
Ogrodnik w podróżyDzisiaj propozycja na szybką i łatwą, wiosenno - letnią surówkę z młodej kapusty i koperku. Składniki surówki możliwe do zdobycia tylko w ciepłe dni późnej wiosny i lata. Śpieszmy się je wykorzystywać,... :) Składniki: 1/2 małej główki młodej kapusty 2 czubate łyżki siekanego świeżego koperku szczypta pieprzu sól do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 duże łyżki oliwy extra vergine(...)Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Dodajemy koperek, pieprz, sól do smaku oraz sok z cytryny i całość bardzo dokładnie mieszamy. Podczas mieszania, kapustę dobrze jest troszkę podusić łyżką. Puści trochę soku, lepiej wchłonie sól i będzie lepsza. Na koniec dodajemy oliwę i ponownie całość mieszamy. Surówkę odkładamy na 30 minut, aby smaki się przegryzły, a kapusta zmiękła. Smacznego
Smak mojego domuUwielbiam warzywne dodatki do obiadu. Wprowadzają ten wspaniały, świeży i zdrowy akcent do każdej potrawy. Dziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis na surówkę z białej kapusty z zielonym ogórkiem. Z poprzedniego obiadu – łazanki – został mi kawałek kapusty, który aż się kupił by go wykorzystać Powstała pyszna surówka idealnie pasująca do chrupiących kotletów z piersi kurczaka. Składniki(...)mniejszej główki białej kapusty (resztę wykorzystałam do przygotowania łazanek ) 1 zielony ogórek gruntowy 2 mniejsze marchewki 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku olej rzepakowy (około 3/4 łyżki) sól i pieprz Przygotowanie: Kapustę siekamy, przekładamy do miski, solimy. Całość mieszamy (najlepiej dłonią, aż puści sok) i odstawiamy na 5 minut. Ogórka i marchewki obieramy. Ogórka przekrawamy wzdłuż, a następnie kroimy na cienkie
Słodkie okruszkiPrzepis na pyszne danie sezonowe z młodą kapustą. Składniki: główka młodej kapusty 2 marchewki 250 g boczku wędzonego cebula 200 ml śmietany 18% pęczek świeżego koperku łyżka mąki pszennej sól, pieprz Przygotowanie Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, przekrawamy na ćwiartki, odkrawamy głąb i szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę i boczek kroimy w kostkę. Kapustę i marchew(...)wkładamy do garnka, zalewamy półtora szklanki wody, wsypujemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Cebulę i boczek podsmażamy na patelni i dodajemy do kapusty. Całość przyprawiamy, dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy posiekany koperek
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: kapusta biała 3 główki/młode, kasza jęczmienna 2,5 szklanki/łamana, mięso mielone drobiowe 1/2 kg, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 3 sztuki, sok pomidorowy 1 litr, woda 3 szklanki, przyprawa(...)potraw w płynie - do smaku, masło 3 łyżki z niedużej młodej kapusty wyciąć głąby, główki wkładać do wrzatku i ściągać sparzone lekko liście, z wystudzonych liści ścinać zgrubienie aby lepiej się zawijały liście, wody po kapuście nie wylewać wodę po kapuście zagotować i ugotować w niej do miękkości kaszę jęczmienną, użyłam grubsza łamana, ugotowaną kaszę wylać na durszlak i wsypać
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj doprawiłam kapustę pekińską oliwą extra vergine i octem winnym. Sałatka z kapusty pekińskiej, koperku, korniszonów i marchewki ma fajny, słoneczny kolor, który uzyskujemy dzięki oliwie i marchewce. Pachnie lekko koperkiem i smakuje bardzo fajnie. Idealnie pasuje do dań mięsnych. Składniki: pół małej kapusty pekińskiej 1 duża marchewka 1 cebula szalotka 3 korniszony 1 czubata łyżka posiekanego koperku (świeżego(...)mrożonego) 1,5 łyżeczki octu winnego jasnego pół płaskiej łyżeczki cukru pudru sól do smaku pieprz do smaku 2 łyżki oliwy extra vergine Wykonanie: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę i korniszony kroimy w kostkę. Kapustę, marchewkę, cebulę i korniszony wrzucamy do miski. Dodajemy koperek, ocet winny, cukier puder, sól, pieprz i oliwę. Mieszamy
Smak mojego domuPrzepis na pyszne kotlety z młodej kapusty. Świetna alternatywa dla mięsnych kotletów. Składniki: główka młodej kapusty pęczek koperku marchew 3 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej Przygotowanie Kapustę szatkujemy. Pokrojoną przekładamy do miski i solimy. Kapustę z solą ugniatamy rękami. I odstawiamy na godzinę. Koperek siekamy, marchew ścieramy na tarce. Kapustę dokładnie odsączamy z wody
e-PrzepisyKulinarneKtóż nie lubi młodej kapusty...? U nas lubią ją wszyscy, dlatego bywa w różnych odmianach, w postaci surówki z dużą ilością koperku , gotowana tradycyjnie z octem i cukrem (u mnie ksylitolem), duszona z boczkiem i chili , w formie gołąbków tych lub tych , teraz dochodzi jeszcze jej wersja dietetyczna, bez dodatku cukru (ksylitolu), bez octu, bez mąki (której nigdy(...)podduszona w małej ilości wody, z olejem kokosowym i dużą ilością koperku, doprawiona tylko solą himalajską i odrobiną świeżo mielonego pieprzu... pychotka.. :-) Składniki: - 1 dość duża główka młodej kapusty lub 2 mniejsze - ok.1 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 1 łyżka bezzapachowego oleju kokosowego - pęczek koperku - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - ok.50-100ml wrzącej wody W garnku roztapiamy olej
Smaczne Zdrowe