kapustą - 19268 przepisów (strona:277/1285)

Duszona kapustka z koperkiem 128

Dzisiaj dość klasyczny, a jednak poprzez przyprawy, delikatnie zmodyfikowany przepis na kapustę. Ja zwykle jem ją jako odrębne danie, ale jako "jarzynka" do obiadu też się cudownie nadaje. Jest lekka, a jednak krzepiąca. Lubię tę wersję, jest dość pikantna, ale kapuściany smak nadal jest właściwie wyeksponowany. Danie jest tanie, nie wymaga dużo pracy. Spróbujcie. Aby otrzymać kilka porcji kapusty, przygotujcie(...)następujące składniki: niedużą główkę kapusty włoskiej cebulę dwa ząbki czosnku pęczek koperku 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki pół łyżeczki czarnego pieprzu 1/3 łyżeczki płatków chili szczypta kminu rzymskiego solidną łyżkę masła, najlepiej klarowanego sól do smaku Posiekaną kapustę obgotowuję we wrzątku przez nie więcej niż 10 minut i odcedzam. Na maśle podsmażam cebulkę

Pichceniomania
Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek 97

Ponieważ ostatnio blogiem rządzą ciacha pod różnymi postaciami, dzisiaj pora na coś zdrowego. Proponujemy jesienną surówkę z kapusty pekińskiej. Czemu jesienna? Bo dodałam do niej antonówek, które kojarzą mi się właśnie z jesienią. Dzięki jabłkom, surówka świetnie chrupie. Do tej pory nie komponowałam niczego z jabłek i kapusty pekińskiej, więc jest to swoisty debiut tego zestawu na naszym stole Oczywiście(...)wersji, wystarczy w zupełności sam olej lniany czy sama oliwa z odrobiną soli i cukru. Surówka sprawdzi się jako drugie śniadanie czy dodatek do obiadu. Drukuj Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 5 liści kapusty pekińskiej 1/3 czerwonej papryki 1/2 antonówki lub innego, kwaskowego jabłka 2 gałązki natki 1 niewielka marchewka Sos 3 łyżki

Mieszam w Garnku
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 380

paszteciki z ciasta francuskiego  Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami  Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty  1/2 kg pieczarek  ok 60 g suszonych grzybów (można ciut mniej) 1-2 większe cebule  sól , pieprz do smaku 2 opakowania ciasta francuskiego  jajko  do posypania, np. czarnuszka, sezam, kminek, siemię lniane Wykonanie :  Kapustę wypłukać(...)wszystko razem przesmażyć. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na dłuższą chwilkę. Do podduszonych pieczarek i cebuli dodać pokrojone namoczone suszone grzyby i razem jeszcze chwilkę smażyć. Ugotowaną kapustę odcedzić , poczekać do wystygnięcia. W maszynce do mielenia mięsa zemleć kapustę z usmażonymi suszonymi grzybami , pieczarkami i cebulą.  Tak przygotowany farsz doprawić: solą i pieprzem , ewentualnie ulubionymi przyprawami

Aromatyczne Podróże
Kiszona kapusta na zimę 146

zbite głowy kapusty -sól do przetworów Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę drobno szatkujemy. Przekładamy  do dużej miski lub szerokiego garnka i solimy w proporcjach: na 1 kg poszatkowanej kapusty 2 łyżeczki soli. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc, przykrywając czystą ściereczką. Następnie kapustę odciskamy, ubijamy w słoiku do wysokości 3/4 .  Można dodać odrobinę(...)kminku, utartą cienko marchew ewentualnie małe kwaśne jabłko. Kapustę zalewamy w słoju solanką - na 1 l wody płaska łyżeczka soli. Zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciemne  miejsce, najlepiej do piwnicy lub spiżarni. Przez dwa miesiące powinna stać w jednym miejscu bez poruszania

Kulinarne przemyslenia
Schab pieczony w kapuście włoskiej 138

Dzisiaj mam dla Was propozycję na smaczny obiad, albo na smaczną kolację. Przygotowałam schab który upiekłam w liściach kapusty włoskiej i podałam z pysznym sosem z białej rzodkwi . Można podać na ciepło i na zimno.         Składniki: 700 g schabu wieprzowego mała   główka kapusty włoskiej lub 8 liści 200 ml wytrawnego wina białego 3 łyżki oleju(...)rzodkwi 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka octu winnego 2 żółtka ugotowane na twardo 4 łyżki   gęstej śmietany (min. 12%) ½ łyżeczki cukru sól         Wykonanie: Kapustę opłukałam. Liście włożyłam do osolonego wrzątku na 5 minut. Wodę odcedziłam i zalałam zimną wodą. Ponownie odcedziłam a liście osuszyłam na papierowym ręczniku. Jeszcze tylko ostrym nożem ścięłam

Kuchnia u Krysi
Ciasto z kiszoną kapustą 157

pora na kolejne ciasto z warzywami,tym razem kapusta kiszona..przepis na to ciasto miałam od dawna zapisany [nie pamiętam tylko skąd ], ale jakoś nie było okazji wypróbować..Jak dla mnie był to dziwny dodatek do ciasta, ale super pomysł...ciasto jest bardzo wilgotne, kapusta jest niewyczuwalna..no i co najważniejsze ciasto było smaczne.Moi goście, byli bardzo zdziwieni takim dodatkiem(...)kapusty kiszonej do ciasta i zajadali się ze smakiem.Polecam. Ciasto: 1 szkl.kapusty kiszonej 1 szkl.wody lub mleka 170 g masła 1 ,5 szkl.cukru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  3 jajka 2 szkl.mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli  5 dkg wió rek kokosowych  Masa 3 szklanki

Moje domowe kucharzenie
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 350

Klasyk klasyków - świetna o tej porze roku do lekkiego obiadku z młodymi ziemniaczkami. Lubicie? SKŁADNIKI (4 porcje) 1 mała główka młodej kapusty (1,3 kg) 1 cebula  1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pęczek koperku sól świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Przekładamy do garnka z gorącą posoloną wodą i gotujemy przez(...)minut. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Odcedzamy wodę z kapusty i dodajemy cebulę. Dusimy razem około 15 minut. Doprawiamy. Dodajemy zasmażkę (roztapiamy masło i dobrze rozprowadzamy mąkę - tak, by nie było grudek, lekko zasmażamy). Mieszamy całość i dodajemy posiekany koperek.  Świetny dodatek do obiadu :) Smacznego!   1 porcja - 166 kcal: - białko - 6,5 g  - tłuszcze

Moje Kuchenne Rewelacje
Cygański kociołek 175

plastry 1 cebula, pokrojona w krążki 100 g pieczarek, obranych, pokrojonych w plastry 300 g wędzonego boczku, pokrojonego w plastry 1 kiełbasa podwawelska (ok. 200g) kilka dużych liści białej kapusty 6 łyżeczek ostrej przyprawy do grilla 3 łyżeczki słodkiej papryki sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: kefir do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Przygotowanie: Przygotowujemy duże naczynie(...)pokrywą, które można stawiać na kuchence, jak również włożyć do piekarnika (np. gęsiarka lub garnki do tego przeznaczone). Na dnie układamy kilka liści kapusty. Układamy połowę ziemniaków doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżeczkami ostrej przyprawy do grilla i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Układamy połowę pieczarek, cebuli, boczku i kiełbasy. Całość przykrywamy kilkoma liśćmi kapusty i ponownie układamy warstwy - ziemniaki, sól, pieprz

My Culinary Art
Młoda kapusta duszona w sosie pomidorowym 194

Danie letnie z składników typowo letnich. Młoda kapusta, młode marchewki, pachnący koperek…. To jest gotowe danie obiadowe, obieram kilka ziemniaków i zdrowy sycący posiłek mam w 25 min. Natomiast taka kapusta może być też dodatkiem do tradycyjnych polskich obiadów Młoda kapusta duszona w sosie pomidorowym   Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity(...)Ilość porcji: 2-4 Składniki 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 marchewki średnie 1 kapusta młoda 1 litr bulionu warzywnego 2-3 łyźki koncentratu pomidorowego 1 szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka octu winnego/ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka suszonego tymianku ½ łyźeczki pieprzu cayane sól, pieprz do smaku pęczek koperku 1 łyżka oleju lnianego Wykonanie

Apetyt na Zielone
Udka z kurczaka duszone w kociołku węgierskim 392

będą miękkie dodajemy masła, koperku i wkładamy do naczynia żeliwnego (u mnie zwykły emaliowany garnek) i stawiamy obok ogniska. Ziemniaczki się podsmażą i nabiorą ogniskowego smaku. Młoda zasmażana kapusta Składniki: główka młodej kapusty 2 cebule masło 1-2 czubate łyżka mąki (w zależności od wielkości kapusty i ilości płynu w którym sie gotowała) gałązka lubczyku, koperek, sól, pieprz, sos sojowy(...)Kapustę umyć, poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać lubczyk i gotować do miękkości. Na osobnej patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mąkę i dalej smażyć, aż mąka nabierze złotego koloru. Zasmażkę wrzucić do garnka z kapustą i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku sosem sojowym/solą, pieprzem i koperkiem

Dobra karma
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY 125

Prosta i szybka surówka z czerwonej kapusty, która może być hitem rodzinnego obiadu lub lekką przekąską w ciągu dnia. Z dodatkiem suszonej żurawiny i chrupiących - dosypanych przed samym podaniem -  świeżych kiełków. Z pysznym majonezowo-cytrynowym dressingiem, do którego, dla zrównoważenia smaku, dodałam trochę miodu. Aby kapusta nie była twarda należy ją wcześniej jak najdrobniej poszatkować, a następnie doprawić(...)powygniatać rękami, aby skruszała. SKŁADNIKI / 4 osoby salaterka bardzo cienko poszatkowanej czerwonej kapusty 1/2 małej czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka 2 łyżki suszonej żurawiny garść świeżych kiełków np. brokułu sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz sok z cytryny 1 łyżka oliwy DRESSING 1 łyżeczka miodu (lub więcej do smaku) 1 łyżka majonezu 1 łyżka oliwy 2 łyżki soku

cool and minty
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z WIEJSKĄ KIEŁBASĄ I SZPINAKIEM 122

Delikatny, aromatyczny i pyszny bigos z młodej zielonej kapusty. Z dodatkiem plasterków wiejskiej kiełbaski,  marchewki, listków szpinaku i sporej ilości świeżego koperku. Całość uduszona w niewielkiej ilości domowego bulionu. Doprawiona szczyptą kminku, listkiem laurowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bigos jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Najlepszy z młodymi ziemniaczkami ( z wody lub podsmażanymi), kopytkami lub po prostu(...)kromką świeżego chleba. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 cebula 10 g masła 2 łyżki oliwy 1 duża marchewka 1 główka zielonej kapusty 200 g wiejskiej kiełbaski  1 szklanka gorącego bulionu lub wody 1 łyżka mąki + 1 łyżka masła + 50 ml bulionu lub wody 1 garść świeżego szpinaku (można dać więcej) 3 łyżki posiekanego koperku przyprawy: pół łyżeczki kminku

cool and minty
Pstrąg z grilla z masłem musztardowym i młodą kapustą 151

pstrągi Plastry cytryny Masło musztardowe: 80 g miękkiego masła 3 łyżki delikatesowej musztardy ½ łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sól do smaku  ziołowa przyprawa do ryb Młoda kapusta z grilla: ¼ sztuki młodej kapusty 10 cm kawałek pora 30 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku ½ pęczka świeżej kolendry ewentualnie natki pietruszki 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z limonki(...)również wewnątrz. Miękkie masło ucieram z musztardą, miodem , sokiem z cytryny i szczyptą soli, wkładam do środka ryby po równo nadzienia, dociskam, odstawiam na 20 minut do lodówki . Przygotowuję kapustę: Kapustę siekam dość grubo nożem, por kroje w pół krążki, mieszam, skrapiam sokiem z limonki, polewam olejem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaję sól , miód oraz pieprz, mieszam, wykładam

Wanilia i Kardamon
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 206

jest tak delikatna, że włókna odchodzą wręcz same, bez udziału widelca. Do bułeczek bao wrzuciłem jeszcze słynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno, to nowej odsłonie z czerwonej kapusty z gruszką. Oczywiście czym byłby fast-food bez dobrego sosu i frytek? Dlatego nie mogło zabraknąć domowego sosu barbecue z naszymi polskimi wędzonymi śliwkami, które nadają mu niepowtarzalnego aromatu(...)mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 250 ml letniej wody 1 łyżka oleju rzepakowego + do posmarowania ½ łyżeczki soli Coleslaw: główki czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 mała marchewka 1 gruszka 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki majonezu sok z ½ cytryny sól, pieprz do smaku Frytki z pietruszki: 1 kg pietruszki

Food Square