mąki tortowej2 łyżki miodu260 ml wody30 g drożdżyłyżeczka soliFarsz: 500 g pieczarek2 cebulepołowa kapustyoreganosłodka paprykaodrobina chilliczosnek w proszkusól, pieprzponadto: masło/margarynaczarnuszkajajkoPierogi Szwedzkie -Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez minimum 2 godziny. Po tym czasie odcedzamy i dokładnie "wygniatamy" pozbywając się nadmiaru wody. (Kapustę najlepiej ugotować dzień wcześniej, aby zaoszczędzić czas(...)Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.Pieczarki siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle/margarynie. Dzielimy na dwie części, do jednej wrzucamy pieczarki, do drugiej kapustę, smażymy.*Na koniec łączymy wszystkie składniki i doprawiamy przyprawami. Odstawiamy do ostudzenia.Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 milimetrów i kroimy paski o wielkości
Słodka Stronawyrabiamy. Dodajemy 2 łyżki śmietany. 4. Wyrabiamy ciasto - zaczyna odchodzić od ręki i rosnąć. 5. Przekładamy do naczynia, przykrywamy ścierką, czekamy że urośnie. SKŁADNIKI NA FARSZ: - kapusta - główka, - cebula - 10, - przyprawy: vegeta domowa, pieprz czarny, pieprz ziołowy, ewentualnie przyprawa do bigosu i dań z kapusty - dla wzmocnienia smaku, - tłuszcz do smażenia cebuli (masło/olej(...)smażymy na maśle. WYKONANIE FARSZU: 1. Kapustę drobno szatkujemy, gotujemy w lekko posolonej wodzie (my gotujemy w szybkowarze i po 10 minutach jest mięciutka). 2. Cebulę drobno pokrojoną smażymy na maśle (lub oleju). 3. Kapustę odciskamy z wody (bardzo dokładnie) i łączymy z cebulą i przyprawami. Przesmażamy - do usunięcia nadmiaru wody. Odstawiamy do wystudzenia. WYKONANIE
Wypisz Wymalujwielu z Was to też przysłowiowa "bułka z masłem", jeśli tak, kremy mogą okazać się przyjemną odmianą i odświeżeniem menu. Dzisiaj na warsztat wzięłam sezonowe, jesienne warzywa, czyli kapustę i ziemniaki. Rezultaty poniżej :) Składniki: pół główki kapusty kilka ziemniaków kilka łodyg selera naciowego bulion warzywny, 0,5 l sól, pieprz, majeranek, ew. maggi grzanki masło / oliwa Wykonanie: Kapustę kroimy(...)piórka. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem (2 łyżki masła lub oliwy). Smażymy na małym ogniu. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Gdy kapusta zacznie robić się szklista (analogicznie do smażonej cebuli), dodajemy ziemniaki i dalej smażymy, najlepiej pod przykryciem. Po 15 - 20 minutach dodajemy seler. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym majerankiem, który możemy śmiało dodawać do wszystkich potraw
Taste Of My Dayświetnie sprawdza się w daniach wegetariańskich. Występuje w dwóch wersjach i obie mają tak skomponowane dodatki, że odpowiednio dobrane wzbogacają smak naszych potraw." Składniki: 1 kg białej kapusty poszatkowanej 1 kg kapusty kiszonej (najlepiej z dodatkiem marchewki) 2 duże cebule pół opakowania smakowitej pajdy z jabłkiem i cebulką 20 dag pieczarek opakowanie tofu wędzonego 1 łyżka oliwy 2 łyżki przecieru(...)pomidorowego sól, pieprz, majeranek 2 liście laurowe ziele angielskie Wykonanie: Kapustę kiszoną odciskamy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Po 15 minutach dodajemy kapustę białą i dalej gotujemy ok godziny. Obrane i opłukane pieczarki kroimy w kostkę, tak samo kroimy cebulę. Wrzucamy smalczyk na patelnię, roztapiamy, dodajemy cebulę i pieczarki i dusimy. Tofu kroimy w drobną
Anioły w kuchniskładamy na pół i „Jo etuagyat!” Można jeść tylko z czosnkiem, ale też „na bogato” tak jak pizzę. Langosze możemy podawać z widelcem i nożem . Langosz nadziany kapustą. Składniki. 50dag mąki 350ml mleka 30g drożdży 3 ziemniaki w mundurkach Szczypta cukru sól Olej Nadzienie. 80dag kapusty-główka 4-5 łyżek oleju 3 łyżeczki cukru Sól ,pieprz Olej(...)smażenia. Wykonanie. Kapustę poszatkować drobno . Cukier lekko skarmelizować ,wlać olej ,dodać kapustę i dusić .Mieszać, aby wyparował sok z kapusty. Doprawić do smaku. Robimy zaczyn, kiedy rośnie gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree. Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy
Kulinarny karnet ChristopheraProsto, szybko i smacznie...nigdy wcześniej nie robiłam takiej kapusty,a przepis podpatrzyłam tutaj i cytuję przepis w całości. Składniki na 4 porcje: 1 duża główka młodej kapusty lub 2 mniejsze 150-200 g dość chudego wędzonego boczku ½-¾ szklanki wody (jeżeli bez zasmażki,to mniej wody) 1 łyżeczka cukru lub miodu 1 pęczek koperku 1 łyżka masła(...)łyżka mąki (opcjonalnie przy zasmażce) Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać. Przekroić na połówki/ćwiartki i poszatkować. Włożyć do garnka przesypując niewielką ilością soli. Na początku kapusty może wydawać się dużo, ale podczas gotowania mocno "siądzie".Do garnka z kapustą wlać wodę,dodać miód lub cukier i masło. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc i gotować ok. 10-12 minut. Kapusta
Moje domowe kucharzeniePewnie ilu ludzi tyle przepisów na bigos. Bywają wielbiciele mniej lub bardziej kwaśnych, mniej lub bardziej pikantnych. Mój jest taki pośrodku, zawsze przygotowuję go z mieszanki kapusty kiszonej i słodkiej stąd nazwałam go bigosem słodko-kwaśnym. Tak przygotowywała go zawsze moja mama a teraz z małymi modyfikacjami robię to ja. Oczywiście ilość i rodzaje mięs i wędlin są dowolne, przeważnie(...)trochę czegoś wędzonego, kilka rodzajów mięs, wino czerwone wytrawne oraz powidła, to tak w skrócie. Składniki na duuuży gar taki ok.8l bo taki mi wyszedł bigosu , miałam dużo kapusty od wigilii z borowikami, stąd taka ilość. Ale nadmiar pokładłam w słoiki i spasteryzowałam, będą na jakąś najbliższą okazję. W końcu bigos przygotowuję tylko kilka razy w roku. Składniki
Smaczne ZdroweKapusta zasmażana, świetna jako dodatek do dań głównych. Dziś propozycja z kapusty kiszonej. Składniki : 500 g kapusty kiszonej 1 mała cebulka 4 ząbki czosnku 1 marchew 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1,5 łyżki mąki pszennej masło sól pieprz olej Kapustę kiszoną odcisnąć na sitku (można dodatkowo przepłukać jeśli jest mocno kwaśna) i pokroić(...)garnku lub większej patelni rozgrzać olej i przełożyć do niego pokrojoną kapustę. Smażymy tak długo, aż kapusta nabierze ładnego koloru, złoto-brązowego. Ciągle mieszamy, aby się nie przypaliła. Następnie wlać tyle wody, aby zakryła kapustę, dodać potartą marchew, listki laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Dusimy pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka, ściągamy pokrywkę, aby odparował nadmiar wody. Na małej patelni
Zabawa smakiemczubate łyżki pikantnego ketchupu 1 bardzo duza czerwona papryka 1 puszka kukurydzy konserwowej 6 średnich ogórków konserwowych 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka octu spirytusowego pól główki czerwonej kapusty ( po poszatkowaniu około 500 g) przyprawy do zalewy czerwonej kapusty: ( 125 ml oleju rzepakowego, 250 ml. wody gazowanej, 3 łyżki octu spirytusowego, pół łyżki soli, 4 łyżki cukru lub więcej(...)ząbki czosnku świeżego lub 1-2 łyżeczki czosnku suszonego odrobina soli i pieprzu do smaku 1 łyżka soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Przygotowujemy zalewę do kapusty. W tym celu jedną łyżkę cukru pudru mieszamy z 250 ml wody gazowanej, 4 łyżkami oleju oraz z octem. Wszystko mieszamy. Kapustę szatkujemy zalewamy ją przygotowaną zalewą o odstawiamy. Cebulkę kroimy
Olcia gotuje!adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepyszna surowka z czerwonej kapusty. Dzięki temu przepisowi zrobicie barszo smaczna surówkę, ktora smakuje jak w chińskiej restauracji. Banalnie prosta w przygotowaniu, chrupiąca i aromatyczna. Idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań mięsnych jak i rybnych. Zapraszam do przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 1 kg. czerwonej kapusty 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju(...)szklanka wody mineralnej gazowanej 1/4 szklanki octu 10% 1 łyżka soli morskiej ewentualnie trochę pieprzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kapustę ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno siekamy. Przekladamy do miski. Wszystkie pozostałe składniki ze sobą mieszamy. Zalewamy poszatkowaną kapustę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 2- 3 godziny, aż składniki się przegryzą. W miedzy czasie co jakiś czas
Olcia gotuje!zupy i drugie dania. Użyj sezonowych składników i przygotuj pyszne dania. Poniżej znajdziesz 20 przepisów na jesienne obiady, a wśród nich: kurkowa zupa z fasolką, buraczane pulpety, potrawka z kapustą włoską, ryż z grzybami i papryką, bitki z kotletów sojowych, cebula faszerowana ryżem i pieczarkami. Zobacz również przepisy na szybkie kolacje na ciepło – https://viagusto.pl/szybka-kolacja-na-cieplo-20-przepisow/ PRZEPISY – JESIENNE(...)smaczny i zdrowy obiad. Potrawkę możesz zjeść samą, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków,… ZOBACZ PRZEPIS Tort z tortilli a’la krokiety z kapustą i pieczarkami – szybsza wersja krokietów Uwielbiam smak krokietów, jednak ich przygotowanie jest czasochłonne, dlatego rzadko je robię. Postanowiłam lekko poeksperymentować, aby stworzyć ich szybszą wersję.… ZOBACZ PRZEPIS GOŁĄBKI
Via Gustobabeczki wytrawne z warzywami i tofu kiszone warzywa po ormiańsku koktajl dyniowo-pomarańczowy Zestaw III tarta wytrawna z tofu gotowana komosa ryżowa curry z czerwonej soczewicy kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska Zestaw IV sałata zielona lub mix sałat pomarańczowy dressing z pastą miso krakersy owsiane podane z humusem i pokrojonymi suszonymi pomidorami Bezglutenowe babeczki wytrawne z warzywami i tofu Zestaw(...)tarta wytrawna z tofu i warzywami gotowana komosa ryżowa curry z czerwonej soczewicy kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska Zestaw VI kanapka z domowego chleba lub chrupiącej bułki sos paprykowy lub domowy sos salsa kotleciki z selera tzw. seleryba Zestaw VII sałatka z kaszy bulgur oliwki sałatka z pora i ciecierzycy kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska Zestaw VIII bezglutenowy
Lamarida.plKapuśniak z kiszonej kapusty gotuje się na Kujawach trochę inaczej niż w innych regionach. A mianowicie dodaje się do niego kaszę jęczmienną. Uwielbiam taką wersję tej zdrowej (wszyscy znamy zbawienne cechy kiszonek) i pysznej zupy właśnie z ziemniakami i kaszą. Tak gotowało się w moim domu odkąd tylko pamiętam. Tym razem kaszę jęczmienną zamieniłam na kaszę kuskus perłowy, którą uwielbiam(...)Zupa wyszła jeszcze smaczniejsza. Kwaśna i treściwa - no bo przecież kapuśniak nie może być inny prawda? Składniki: (na duży gar) ok 80 dkg kiszonej kapusty ok 60 dkg żeberek wędzonych 2 wędzone, swojskie kiełbasy 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałeczek wędzonego boczku 150 g kaszy kuskus perłowy 4 średnie ziemniaki 1 cebula 2 ząbki posiekanego
Walijskie PichcenieJest wiele wersji sosu pomidorowego do gołąbków. Można zrobić sos jak za starych dobrych czasów, z zasmażki z wodą z gotowania kapusty z koncentratem pomidorowym (taki właśnie robiła moja babcia i dokładnie ten sam pojawi się kiedyś na blogu). Można usmażyć cebulę, dodać do niej rzadszej passaty, doprawić, zagotować. Można zrobić też tak jak ja zrobiłam parę dni temu, czyli(...)pasuje, bo po prostu tego nie wiem. Wiem natomiast, że sos pomidorowy to dla mnie podstawa i tak naprawdę z tej całej potrawy najbardziej smakuje mi kapusta w tym sosie. Ciężko jest więc mi z niego zrezygnować. A, wspomnę Wam jeszcze o jednej rzeczy: o tym w jaki sposób ten sos można wykorzystać do gołąbków. Ja mam w sumie przećwiczone
KardamonovySzare kluski ziemniaczane kładzione z boczkiem Dziś stary przepis, znany do dziś, na prawdziwe szare kluski z boczkiem i kapustą. Przez niektórych nazywane kluski ziemniaczane szare, żelazne lub stalowe. Najbardziej podoba mi się nazwa kluski kudłate. Prawdziwe szare kluski z tartych ziemniaków, mogą być ciemniejsze lub jaśniejsze. To zależy ile dodasz do nich tartych ziemniaków. Taki zestaw to idealny obiad(...)mleku, do dziś pamiętam ciemne kluski pływające w białym mleku. Taki kontrast w misce o którym się miło wspomina. Jak szybko zrobić szare kluski? Szare kluski z kapustą i boczkiem Szare kluski z czym podawać? Prawdziwe szare kluski zależy od regionu różnie się podaje i każdy sposób jest dobry i poprawny jeżeli nam smakuje. Szare kluski ziemniaczane z boczkiem
Dieta moja pasja