kapustą - 19268 przepisów (strona:284/1285)

Wyśmienita zapiekanka z ziemniakami, kapustą kiszoną i mięsem mielonym pod plastrami boczku 371

Zanim zabrałam się za robienie tej zapiekanki, pomysł umieszczenia w niej kapusty kiszonej wydał mi się mało obiecujący. Ale jakież było moje zdziwienie, kiedy spróbowałam ją pierwszy raz - rewelacja! Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodałam coś od siebie, mam na myśli przyprawę zatar, którą tej zapiekance dodała jeszcze ciekawszego smaku.   Zatar to przyprawa arabska, składająca się z prażonego(...)sezamu, tymianku oraz sumaku. Wachlarz zastosowań jest ogromny! Całość ma charakterystyczny zapach oraz smak i wierzcie mi świetnie się komponuje z polskimi ziemniakami i kiszoną kapustą :) SKŁADNIKI ok. 1 kg ziemniaków 1/2 kg mięsa mielonego 1/2 kg kiszonej kapusty 1 marchew kilka plasterków wędzonego boczku 3-4 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) czosnek  gałka muszkatołowa  cynamon kminek  papryka

Zofiana
Potrawka piwna 155

chłopskie jadło. Ja akurat bardzo lubię od czasu do czasu zjeść tłustą potrawkę, na którą przepis wygląda jakby do garnka wrzucono wszystko, co akurat się miało pod ręką. Kiełbasa, kapusta, a żeby zagęścić - pieczywo i to niekoniecznie pierwszej świeżości. Całości dodaje charakteru nietypowe połączenie: piwo i śmietana. Można się tym najeść. W zależności od ilości bulionu, albo możemy danie przerobić(...)cebula2 ząbki czosnku 200g kiszonej kapustypół bagietki paryskiej + 5 kromek ciemnego chleba wiejskiego200g śmietany 18%2 łyżki suszonego majerankupieprz i sólSposób przygotowania:Rosół doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, dodać kapustę (wcześniej przepłukaną wodą) i gotować.Pieczywo pokroić na kawałki (bok 3cm), przełożyć do miski i zalać piwem.Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na patelni razem

W kuchni wieczorem
KAPUSTA ZASMAŻANA Z OLEJEM KONOPNYM I GRZYBAMI 140

Niby kapusta to takie typowe danie świąteczne. Powtarzane, powielane, standardowe... U nas jednak od lat padało to samo stwierdzenie: "czegoś mi brakuje...". No i brakowało! Rok w rok zapominałyśmy zaopatrzyć się w olej konopny, który przyciąga wspomnienia. W tym roku na szczęście skleroza dała się ubłagać i odpuściła a dzięki temu kapusta zasmażana smakowała właśnie tak jak powinna! :) Starsza kucharka(...)chodziła więc uśmiechnięta od ucha do ucha bo wigilijna kapusta nareszcie smakowała tak jak w jej rodzinnym domu. Co prawda humor udzielił jej się na tyle, że zaczęliśmy się zastanawiać nad tą konopią ;)  SKŁADNIKI: - 1,5 kg kapusty kiszonej - szklanka grzybów suszonych * borowiki  * podgrzybki - 5 cebul - olej konopny - przyprawa warzywna, pieprz czarny i pieprz ziołowy WYKONANIE: Kapustę kiszoną

Wypisz Wymaluj
Kapuśniaczek 154

składniki * 50 dag kapusty kiszonej * 1 kg ziemniaków * 30 dag cienkiej kiełbasy * 30 dag żeberek lub kości wędzonych * mały kawałek biodrówki wieprzowej ( z kostką), żeberek surowych, lub kości na zupę * opcjonalnie plaster łopatki, wielkość według uznania * marchewka, pietruszka, seler, por * cząber * sól, pieprz * papryka słodka mielona * papryka ostra mielona * przyprawa typu vegeta ( niekoniecznie) * mąka uprażona za złoty kolor na suchej(...)wlać wodę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem. W między czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w ćwierć plasterki i podsmażyć na oleju.  Kapustę odcisnąć z soku, zachowując go, nieco pokroić, umieścić w pojemniku, zalać zimną wodą (czynność można powtórzyć), po jakimś czasie odlać wodę, a kapustę odcisnąć

Mix smaku
Kulebiak z kapustą i grzybami 197

Kulebiak z kapustą i grzybami, to jeszcze jeden pomysł na wyczyszczenie lodówki ze świątecznych resztek. Zwykle zostaje mi sporo ugotowanych grzybów i ugotowanej kiszonej kapusty, a zrobienie kulebiaka jest znacznie mniej pracochłonne niż przerabianie ich na kolejne pierogi. Każda odmiana jest zresztą mile widziana. Proporcje kapusty i grzybów są tak naprawdę dowolne. Miałam dużo grzybów, więc mój kulebiak był dosyć(...)ciasto: 250 g mąki 1 - 2 żółtka 1 jajo 20 g świeżych drożdży 70 g masła 1 łyżeczka cukru 3-4 łyżki śmietany szczypta soli nadzienie 250 g ugotowanej kapusty kiszonej 1 duża cebula 200 g ugotowanych, suszonych grzybów  sól pieprz jajko - opcjonalnie przygotowanie: Farsz: Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto

Stare Gary
Wegetariański kapuśniak 138

Kapusta ma opinię ciężkostrawnej, niezbyt zdrowej i pospolitej jarzyny w złym guście. Niezasłużenie. Na ten wizerunek wpływają tradycyjne dodatki – golonki, boczki, kiełbasy… To przez nie kapuściane dania są kaloryczne i ciężkostrawne. Wegetariański kapuśniak, to lekka propozycja dla wegetarian… i nie tylko.   Składniki: - ok. 3,5 l bulionu warzywnego - średnia główka młodej kapusty - 2 marchewki - 2 cebule(...)proszku - majeranek otarty - sól - pieprz - olej z pestek winogron - 2 łyżki mąki pszennej Cebulę szatkujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron, wrzucamy cebulę do zeszklenia. Szatkujemy cienko kapustę, dodajemy do cebuli razem ze startą marchewką. Smażymy, mieszając, aby się nie przypaliła. Dodajemy pokrojony w talarki por. Całość smażymy nie dłużej, jak 10 minut. W międzyczasie w bulionie warzywnym

mojewypiekiinietylko
Kimchi 135

Kimchi 김치 - tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta, rzepa albo ogórek, ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia płatków papryczek chili. W Korei kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw(...)Ponieważ na kimchi już nabrałam ochoty postanowiłam skorzystać z przepisu Beaty i Witka z Magazynu Kuchennego na ich błyskawiczne kimchi, w 30 minut (z moimi zmianami).   Składniki: - kapusta pekińska – ok. 500g - 5 szklanek wody - ½ szklanki grubej soli morskiej - łyżka ziaren sezamu (warto dodać, niestety wyjątkowo nie miałam) - 1 marchew - 9 rzodkiewek - 3 szalotki - zielona cebulka Pasta chili: - 3 ząbki

mojewypiekiinietylko
Sałatka z suszonymi pomidorami 834

Taką potrawą jest sałatka z dressingiem którą trzeba zawsze przygotować na świeżo. Mimo suto zastawionego stołu moja propozycja jest świetnym dodatkiem jak również sałatką do samodzielnego skonsumowania. Bazą będzie kapusta pekińska a suszone pomidory wraz z serem LAZUR i cieciorką utworzą ciekawy oryginalny smak. Cieciorka to jedna z popularniejszych roślin zastępujących białko z mięsa, roślina która posiada również bardzo duże(...)wspomniałem musimy przygotować na świeżo dlatego jak znajdziemy potencjalnych jej odbiorców to zabierajmy się do pracy. Czas przygotowania 10-15minut Dla 3-4 osób Składniki: Pół średniej wielkości kapusty pekińskiej 80-100g suszonych pomidorów na suszonych słońcu z zalewy olejowej 100g sera LAZUR błękitnego 2 garści cieciorki ugotowanej lub z puszki sól himalajska Zalewa z suszonych pomidorów (Olej

Kuchnia PROzdrowotna
ZUPA KAPUŚCIANA Z ZIEMNIAKAMI – SKYRIM – Cabbage potato soup 249

pasuje nie tylko do tamtejszych warunków pogodowych, ale i do tych, które obecnie panują w Polsce, gdyż doskonale rozgrzewa i syci. Prawdę mówiąc, dość sceptycznie podchodziliśmy do zupy z kapusty nie tylko ze względu na dość ubogi skład (w grze można ugotować ją jedynie z czterech składników: kapusty, ziemniaka, pora oraz soli), ale także z powodu niekoniecznie apetycznego wyglądu(...)dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, kiedy zmięknie i lekko się skarmelizuje. Kiedy jest gotowy, przekładamy go do garnka, w którym będziemy gotować zupę. 2. KAPUSTA (15 min)Z kapustą postępujemy podobnie jak z porem – obieramy z wierzchnich liści, myjemy i pozbywamy się twardego korzenia. Szatkujemy ją na paseczki i wrzucamy na patelnię – dodajemy

Nerds Kitchen
Pierogi Szwedzkie 245

mąki tortowej2 łyżki miodu260 ml wody30 g drożdżyłyżeczka soliFarsz:      500 g pieczarek2 cebulepołowa kapustyoreganosłodka paprykaodrobina chilliczosnek w proszkusól, pieprzponadto: masło/margarynaczarnuszkajajkoPierogi Szwedzkie -Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez minimum 2 godziny. Po tym czasie odcedzamy i dokładnie "wygniatamy" pozbywając się nadmiaru wody. (Kapustę najlepiej ugotować dzień wcześniej, aby zaoszczędzić czas(...)Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.Pieczarki siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle/margarynie. Dzielimy na dwie części, do jednej wrzucamy pieczarki, do drugiej kapustę, smażymy.*Na koniec łączymy wszystkie składniki i doprawiamy przyprawami. Odstawiamy do ostudzenia.Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 milimetrów i kroimy paski o wielkości

Słodka Strona
KAPUŚNIACZKI / PASZTECIKI (CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE TRADYCYJNE I BEZGLUTENOWE OWSIANE) 272

wyrabiamy. Dodajemy 2 łyżki śmietany.  4. Wyrabiamy ciasto - zaczyna odchodzić od ręki i rosnąć.  5. Przekładamy do naczynia, przykrywamy ścierką, czekamy że urośnie.  SKŁADNIKI NA FARSZ: - kapusta - główka, - cebula - 10,  - przyprawy: vegeta domowa, pieprz czarny, pieprz ziołowy, ewentualnie przyprawa do bigosu i dań z kapusty - dla wzmocnienia smaku,  - tłuszcz do smażenia cebuli (masło/olej(...)smażymy na maśle.  WYKONANIE FARSZU: 1. Kapustę drobno szatkujemy, gotujemy w lekko posolonej wodzie (my gotujemy w szybkowarze i po 10 minutach jest mięciutka).  2. Cebulę drobno pokrojoną smażymy na maśle (lub oleju).  3. Kapustę odciskamy z wody (bardzo dokładnie) i łączymy z cebulą i przyprawami. Przesmażamy - do usunięcia nadmiaru wody. Odstawiamy do wystudzenia.    WYKONANIE

Wypisz Wymaluj
Zupa-krem z sezonowych warzyw 140

wielu z Was to też przysłowiowa "bułka z masłem", jeśli tak, kremy mogą okazać się przyjemną odmianą i odświeżeniem menu. Dzisiaj na warsztat wzięłam sezonowe, jesienne warzywa, czyli kapustę i ziemniaki. Rezultaty poniżej :) Składniki: pół główki kapusty kilka ziemniaków kilka łodyg selera naciowego bulion warzywny, 0,5 l sól, pieprz, majeranek, ew. maggi grzanki masło / oliwa Wykonanie: Kapustę kroimy(...)piórka. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem (2 łyżki masła lub oliwy). Smażymy na małym ogniu. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Gdy kapusta zacznie robić się szklista (analogicznie do smażonej cebuli), dodajemy ziemniaki i dalej smażymy, najlepiej pod przykryciem. Po 15 - 20 minutach dodajemy seler. Doprawiamy  solą, pieprzem, suszonym majerankiem, który możemy śmiało dodawać do wszystkich potraw

Taste Of My Day
Bigos wegetariański 146

świetnie sprawdza się w daniach wegetariańskich. Występuje w dwóch wersjach i obie mają tak skomponowane dodatki, że odpowiednio dobrane wzbogacają smak naszych potraw." Składniki: 1 kg białej kapusty poszatkowanej 1 kg kapusty kiszonej (najlepiej z dodatkiem marchewki) 2 duże cebule pół opakowania smakowitej pajdy z jabłkiem i cebulką 20 dag pieczarek opakowanie tofu wędzonego 1 łyżka oliwy 2 łyżki przecieru(...)pomidorowego sól, pieprz, majeranek 2 liście laurowe  ziele angielskie Wykonanie: Kapustę kiszoną odciskamy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Po 15 minutach dodajemy kapustę białą i dalej gotujemy ok godziny. Obrane i opłukane pieczarki kroimy w kostkę, tak samo kroimy cebulę. Wrzucamy smalczyk na patelnię, roztapiamy, dodajemy cebulę i pieczarki i dusimy. Tofu kroimy w drobną

Anioły w kuchni
Langosz węgierski przysmak 223

składamy na pół i „Jo etuagyat!” Można jeść tylko z czosnkiem, ale też „na bogato” tak jak pizzę.  Langosze możemy podawać z widelcem i nożem .  Langosz nadziany kapustą.  Składniki. 50dag mąki 350ml mleka 30g drożdży 3 ziemniaki w mundurkach Szczypta cukru sól Olej Nadzienie. 80dag kapusty-główka 4-5 łyżek oleju 3 łyżeczki cukru Sól ,pieprz Olej(...)smażenia. Wykonanie. Kapustę poszatkować drobno . Cukier lekko skarmelizować ,wlać olej ,dodać kapustę i dusić .Mieszać, aby wyparował sok z kapusty. Doprawić do smaku. Robimy zaczyn, kiedy rośnie gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree. Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy

Kulinarny karnet Christophera
Młoda kapusta z koperkiem 172

Prosto, szybko i smacznie...nigdy wcześniej nie robiłam takiej kapusty,a przepis podpatrzyłam  tutaj  i cytuję przepis w całości. Składniki na 4 porcje: 1 duża główka młodej kapusty lub 2 mniejsze 150-200 g dość chudego wędzonego boczku ½-¾ szklanki wody (jeżeli bez zasmażki,to mniej wody) 1 łyżeczka cukru lub miodu 1 pęczek koperku 1 łyżka masła(...)łyżka mąki (opcjonalnie przy zasmażce) Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać. Przekroić na połówki/ćwiartki i poszatkować. Włożyć do garnka przesypując niewielką ilością soli. Na początku kapusty może wydawać się dużo, ale podczas gotowania mocno "siądzie".Do garnka z kapustą wlać wodę,dodać miód lub cukier i masło. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc i gotować ok. 10-12 minut. Kapusta

Moje domowe kucharzenie