kapustą - 19268 przepisów (strona:276/1285)

Surówka Coleslaw 122

Coleslaw to popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta. W zależności od kraju czy upodobań dodawane są rozmaite dodatki, jak marchew czy jabłko. U mnie w zeszycie figuruje jako obiadowa surówka, po zrobieniu jej wszyscy stwierdzili, że to jest właśnie Colesław. Wychodzi jej trochę, można więc zmiejszyć(...)się konsumuje. Przed podaniem można dodać ziarna słonecznika, pestki dynii czy starte jabłko, a nawet wymieszać z odrobiną majonezu czy śmietany. Składniki: • 1,5 kg kapusty białej – 1 mała główka • 2 marchewki • 3 ząbki czosnku Zalewa • 1/2 litra wody • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki octu 10% • 1/2 szklanki oleju • 1 łyżka czubata soli Wykonanie: • Zagotować wszystkie

To co kocham
Zupa z młodej kapusty na żeberkach 124

dzieciństwie nie przepadałam za zupą z białej kapusty, ani za kapuśniakiem z kiszonej kapusty. Ale do pewnych smaków trzeba dorosnąć i obecnie z przyjemnością zajadam się obiema zupami. Ta jest dość sycąca, bo na żeberkach i u nas podawana jako samodzielny obiad. Ponieważ kolor zupy na kapuście nie napawa(...)dość optymistycznie, to dodałam kurkumy i wyszedł piękny, słoneczny kolor. Składniki: • 1 młoda kapusta • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • 1/2 kg żeberek • sól, pieprz, kurkuma • ziele angielskie, liście laurowe • natka selera i pietruszki • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. • Żeberka pokroić na małe kawałki i obsmażyć na oleju, dodać

To co kocham
Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami 105

koleżanki, która spodziewała się u mnie na obiedzie pierogów ruskich, a zastała słodkie z serem. Inny „rodzinny” farsz to słodka kapusta z grzybami, i uwielbiam te pierożki. Ale nie smakują mi z kolei takie z kiszoną kapustą. Nie ukrywam, że pierogi są bardzo pracochłonne(...)szklanki gorącej wody • 1/2 szklanki ciepłego mleka • 2 łyżki oleju • 1 jajko • mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki • szczypta soli Farsz • 2 garści suszonych grzybów • 1 mała kapusta biała • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • 3 łyżki oleju Do gotowania • sól • 1 łyżka oleju Wykonanie: Farsz • Grzyby namoczyć

To co kocham
Wybuchowa surówka z kiszonej kapusty 106

Polecam Wam dzisiaj bardzo innowacyjną i wybuchową surówkę z kiszonej kapusty. W sumie nie jest to teraz sezon na kiszoną kapustę ale nie mogłam się jej oprzeć i aby ją trochę uatrakcyjnić, dodałam owoc granatu. W ten sposób i ładnie wygląda, i i dobrze smakuje. Składniki: • 500 g kiszonej(...)kapusty • 1 marchewka • 2 jabłka • 1 mały granat • sól, pieprz do smaku • 5 łyżek oliwy Wykonanie: • Kapustę mocno odcisnąć z soku i pokroić. • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. • Jabłka ze skórką również zetrzeć na grubej tarce. • Wyłuskać z owocu granatu nasiona. • Połączyć kapustę z marchewką, jabłkiem

To co kocham
Surówka z kapustą i ananasem / Cabbage and pineapple slaw 262

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na jesienno-zimowy dodatek do każdego dania głównego. Chrupiąca surówka z kapusty i ananasa wymieszana z dressingiem majonezowo-jogurtowym z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Nawet mój ukochany, który generalnie nie lubi wszelkiej „zieleniny” do obiadu stwierdził, że ta surówka jest wyjątkowo smaczna Szybka, łatwa i przyjemna, polecam! Scroll down for recipe in English Surówka(...)kapustą i ananasem (8 porcji) Składniki: 1/2 średniej kapusty (300 g),posiekanej 1×580 g puszka ananasa, odcedzonego i posiekanego na kawałki (zachowaj 2 łyżki płynu) ½ szklanki jogurtu greckiego ½ szklanki majonezu 2 łyżki octu z białego wina 2 łyżki cukru sól i pieprz Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj majnez, jogurt, ocet, 2 łyżki soku z ananasa, cukier i dopraw

karmelowy
Salaputka - potrawa tradycyjna z Częstochowy i okolic. 127

Dziś mamy Święto, a więc i przepis będzie..... Nie, nie świąteczny, wprost przeciwnie, chudy i postny, ale za to regionalny, a wręcz miejscowy. Szybka, prosta zupka, coś dla fanów kapusty. 5 - 6 średnich  ziemniaków kg kiszonej kapusty marchew cebula liść laurowy ziele angielskie łyżka smalcu kawałek słoniny 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku woda natka pietruszki Kapustę(...)garnków łączymy, dodajemy zasmażkę ze skwarkami, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy obficie posypane natką pietruszki.  Zupka nie jest zła, ale jak stwierdził mój małżonek....  Gdyby  sama kapusta była dobra, to by ją już dawno zające zjadły. A więc z wkładką będzie jeszcze lepsza. Jednak ja jestem fanką kapusty kiszonej, dodałam sobie jeszcze  odrobinę kminku i mnie

Dieta moja pasja
Łazanki z kapustą i kiełbasą. 113

nadal było takie naj - naj. Nieważne dlaczego, ważne  że w znów się zebrałam i zrobiłam te moje ukochane łazanki. 200 g makaronu łazanki 0,5 kg kiszonej kapusty 300 g kiełbasy łyżka majeranku cebula łyżeczka ziołowego pieprzu 1/3 łyżeczki kminku sól i pieprz do smaku łyżeczka słodkiej papryki szczypta cukru żółty ser Kapustę kroimy na drobno i gotujemy(...)kiełbasy. A więc kiełbasę kroimy w półplasterki , wkładamy na zimną suchą patelnię i wolno podgrzewamy. Takim sposobem kiełbasa się zarumieni, tłuszcz wytopi a my go wykorzystamy do podduszenia kapusty.  Zdejmujemy kiełbasę, a na tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy obgotowaną ( odcedzoną ) kapustę i dusimy razem do miękkości razem z przyprawami.  Makaron gotujemy al dente zgodnie z zaleceniami producenta

Dieta moja pasja
Ciapkapusta - proste danie kuchni śląskiej. 115

prosty, szybki i pożywny. Przepisy jakie zamieszczam to nie jest moje widzimisię czy sentyment, to można powiedzieć ,,zapotrzebowanie rynku''.  Następne w kolejce są żelazne kluski. kg ziemniaków kg kapusty  cebula 1 - 2 ząbki czosnku sól  i pieprz kawałek boczku lub słoniny ulubione przyprawy Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, lekko podsmażamy. Kapustę(...)laurowy,ziele angielskie i kilka kulek jałowca. Ziemniaki gotujemy jak do drugiego dania, po odcedzeniu traktujemy tłuczkiem,  aż powstanie jednolita masa bez grudek. Jak widać proporcje ziemniaków i kapusty są takie same. I do takich ziemniaków dodajemy kapustę, wszystko razem dokładnie mieszamy. I to jest wersja podstawowa, danie ludzi ciężko pracujących w polu czy fabrykach. Kapusta i ziemniaki były

Dieta moja pasja
Gołąbki z czerwonej kapusty, kiełbasy i bułek - kuchnia śląska. 115

każdej kuchni lub gospodarstwie. Te gołąbki też są takim wynalazkiem, wersja z kiełbasą była wersją luksusową. Częściej gospodynie sięgały po warzywa i grzyby aby wzbogacić smak czerstwego pieczywa. czerwona kapusta Farsz: 2 czerstwe kajzerki  300 g dobrej kiełbasy 2 jajka 2 łyżki natki pietruszki  cebula łyżka masła ząbek czosnku sól i pieprz do smaku bułka tarta kawałek boczku(...)woda i 3 łyżki octu do gotowania kapusty Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją w wodzie z octem, aż liście zmiękną. Muszę powiedzieć, że kapusta kapuście nierówna i zależy na jaką odmianę trafimy. Jedna ugotuje się szybko, inna zaś potrzebuje godziny. Bułki namaczamy w wodzie, kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną cebulkę. Jak się ładnie

Dieta moja pasja
Surówka z czerwonej kapusty 127

surówkę chyba wszyscy znamy. Zastanawia mnie czy ją robimy w taki sam czy inny sposób. Surówka z czerwonej kapusty Nie wyobrażam sobie mięsnego dania głównego bez sałatki bądź surówki. Przepisów na surówki jest bardzo dużo. Myślę, że każdy znajdzie taki, który lubi najbardziej. Ostatnio robiałam surówkę z czerwonej kapusty i mam dla Was na nią przepis. Serwuję ją do każdego(...)pieczoną kaczką a także schabowym. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 1/2 główki kapusty czerwonej (średniej wielkości) 1 mała biała cebula 1 średnie jabłko 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka soli Kapustę kroimy w drobne plastry. Gotujemy

mecooks
Czerwona kapusta duszona w soku z pomarańczy 169

Bardzo lubimy czerwoną kapustę jako dodatek do obiadu. Robiłam z niej już różne surówki oraz duszoną na ciepło w tradycyjny sprawdzony sposób. Tym razem postawiłam na kapustę duszoną w soku pomarańczowym z dodatkiem świeżego imbiru,goździków i żurawiny. 1/2 średniej główki kapusty czerwonej sok z 2 dużych pomarańczy 3 goździki garść suszonej żurawiny 1 jabłko 3 cm korzenia imbiru(...)łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki oleju sól i cukier do smaku  Kapustę poszatkować,jabłko obrać i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać olej wrzucić jabłko,przesmażyć chwilkę,wrzucić kapustę i zalać sokiem z pomarańczy. Dodać goździki,starty imbir i żurawinę. Dusić pod przykryciem do miękkości ( u mnie trwało to 40 minut),doprawić octem,solą i cukrem. Podawać na gorąco

Kolorowa kuchnia Elki
Sójka mazowiecka – pieczone pierogi z kaszą jaglaną, grzybami i kapustą 169

podawane były w okolicach Święta Trzech Króli. Przepis pochodzi z książki „Polska kuchnia regionalna – Smak tradycji”. Drukuj Sójka mazowiecka – pieczone pierogi z kaszą jaglaną, grzybami i kapustą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 500 g mąki ok 2/3 szkl. ciepłej wody 4 łyzki oleju 20 g drożdży łyżeczka cukru sól jajko do smarowania Farsz Szklanka kaszy jaglanej garść(...)suszonych grzybów ( u mnie borowiki i podgrzybki) 500 g kiszonej kapusty cebula 200 g surowego boczku lub słoniny ( u mnie boczek wędzony) sól, pieprz olej liść laurowy Sposób przygotowania Farsz Grzyby namaczamy na noc Gotujemy i siekamy drobno. Kaszę gotujemy tak jak zwykle. Kapustę gotujemy do miękka z liściem laurowym. Cebulę kroimy, podsmażamy na oleju, dodajemy boczek. Dorzucamy kaszę, pokrojone

Mieszam w Garnku
Kotlety z kapusty 138

Kotlety wcale nie muszą być z mięsa,takie z kapusty smakują rewelacyjnie Przepis pochodzi z bloga Smaczna Pyza z małymi moimi przeróbkami.  500 g białej kapusty 1 cebula 1 marchewka 50 g płatków kukurydzianych 50 g ziaren słonecznika 1 jajko 2-3 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól i świeżo mielony czarny pieprz(...)smaku  3 łyżki posiekanego koperku ponadto: płatki kukurydziane do obtoczenia olej do smażenia  Płatki kukurydziane pognieść na proszek. Słonecznik podprażyć na patelni.  Kapustę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Marchewkę zetrzeć na wiórki. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Do cebuli dodać kapustę i marchewkę,posolić do smaku,przykryć patelnię

Kolorowa kuchnia Elki
Podudzia z kurczaka zapiekane w kapuście kiszonej 116

zapiekane podudzia można podać na obiad bądź też na uroczyste przyjęcie zamiast tradycyjnego bigosu.  1,2 kg kapusty kiszonej 8 szt podudzi z kurczaka przyprawa do kurczaka (użyłam Kamisa do kurczaka po węgiersku) sól świeżo mielony pieprz 1 duża cebula 3-4 łyżki oleju 3-4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe 8-10 ziarenek kolorowego pieprzu Kapustę włożyć(...)pieprzu,kulki ziela i listki laurowe,gotować z pół godziny pod przykryciem. Odsączyć z wody. Cebulę drobno posiekać, i przesmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Do cebuli dodać odciśniętą kapustę,przesmażyć kilka minut mieszając kilkakrotnie,doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przesmażoną kapustę włożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Podudzia z kurczaka oprószyć przyprawą i obsmażyć na patelni

Kolorowa kuchnia Elki
Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą 165

młodej kapusty gotuję zupę, potrawkę, a dziś wypełniłam nią pierożki z ciasta francuskiego. Z braku czasu i wygody użyłam ciasta francuskiego, chociaż pierwotnie zamierzałam zrobić ciasto drożdżowe. Kapusta duszona z kiełbasą to bardzo smaczna potrawa, jako farsz do pierogów też się sprawdziła Dobrze smakowały na ciepło i na zimno. Pierożki udały się wybornie, zostały zjedzone w ekspresowym tempie. Dziecko złożyło(...)zamówienie na kolejną porcje pierożków.  Składniki: 1/2 główki młodej kapusty (ok. 450 g) 150 g białej surowej kiełbasy 1 cebula 2 łyżki oleju 1/3 szkl. wody 5 łyżek siekanego koperku sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku świeże ciasto francuskie (50x25 cm) czarnuszka do posypania pierożków Przygotowanie: Kiełbasę obrać z osłonek i rozdrobnić na niewielkie kawałki.  Cebulę

Codziennik Kuchenny