kapustą - 19268 przepisów (strona:280/1285)

Dorsz z kiszoną kapustą curry 128

unosi się w domu mimo wentylacji w kuchni. Drugim (mniejszym) powodem jest brak pomysłu na rybę. Najczęściej przyrządzam smażoną - w panierce lub bez, a do tego klasyka - surówka z kapusty kiszonej i ziemniaki. Czasami zrobię zapiekankę. Książka autorstwa Karola Okrasy i Doroty Wellman, przygotowana dla Lidla, jest przebogatym źródłem inspiracji. To nie tylko ryby na świąteczny stół, ale też(...)daniu bardziej chciałam zwrócić uwagę na dodatek do ryby, a nie samą rybę :) Na warsztatach RYBY SĄ SUPER na Stawach Milickich, przygotowaliśmy (za namową jednego z kucharzy) kiszoną kapustę curry na mleku kokosowym. Podaliśmy ją z burgerem rybnym, a po powrocie do domu znalazłam przepis w książce i z przyjemnością dzielę się nim z Wami! Bo naprawdę wart jest uwagi

bistro mama
Zupa gołąbkowa 194

przepisem ze strony Takie tam pichcenie . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 1 ogromny gar zupy: 1 pęczek włoszczyzny, obranej 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 800 g białej kapusty, posiekanej 3 i 1/2 l wody  2 łyżki oleju 2 średnie cebule, drobno posiekane 1 ząbek czosnku, zgnieciony nożem 500 g mielonego mięsa z indyka 250 g koncentratu pomidorowego(...)pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 95 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Przygotowujemy dwa garnki. Do jednego wkładamy włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy 2 litrami wody. Do drugiego wkładamy posiekana kapustę, zalewamy 1 i 1/2 litra wody. Oba garnki stawiamy na palnikach, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 45 minut. 2. Na garnku z kapustą kładziemy sitko

My Culinary Art
Kapusta biała zasmażana 156

Świetny dodatek do mięs, szczególnie do kotletów schabowych :) Taka kapustka super smakuje też z jajkiem sadzonym. Składniki: 1 mała główka kapusty 1 duża cebula woda sól, pieprz odrobina cukru kminek siekany zielony koperek 2 łyżki mąki olej Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka i zalać niecałą szklanką wody. Dusić ok 20 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodę(...)międzyczasie cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. 3. Do kapusty dodać zrumienioną cebulę, kminek, sól, pieprz i odrobinkę cukru. 4. Na patelni zrobić zasmażkę: rozgrzać olej, dodać 2 łyżki mąki i zrobić jasną zasmażkę. Zasmażkę dodać do kapusty, zamieszać, dusić jeszcze chwilę. Na koniec dodać siekany koperek i ewentualnie doprawić do smaku. 5. Kapusta najlepiej smakuje

Kuchnia domowa Ani
Kulebiak z kapustą i pieczarkami 186

Przepis na kulebiaka, czyli nic innego jak drożdżową roladę z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Danie będzie idealnie pasowało na Bożonarodzeniowy stół. Do farszu można dodać również suszone grzyby. Składniki (na 2 sztuki): Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 2 jajka żółto jajka płaska łyżka cukru łyżeczka soli Farsz(...)kiszonej kapusty 250 g pieczarek cebula sól, pieprzDodatkowo: białko jajka garść sezamu Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, jajka, olej, resztę mleka i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Przykrywamy je ściereczką

e-PrzepisyKulinarne
Kapuśniaczki 119

ciasto: 500 g mąki 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 marchewka garść grzybów suszonych szczypta kminku sól pieprz ziołowy staropolski 3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko Grzybki namoczyć, po czym ugotować(...)odstawić z ognia i zlać czysty wywar, grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki.Cebulę posiekać, przyrumienić na oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną kapustę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. W razie

Gotowanie jest łatwe
Łazanki z młodą kapustą 118

Młodą kapustę uwielbiamy. W sezonie bardzo często gości na moim stole. Ostatnim razem były to łazanki. Nawet moja córcia, która nie przepada za kapustą zjadła sporą porcję :)))) główka młodej kapusty   250g makaronu łazanki   2 kiełbaski śląskie   cebula   ząbek czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego   sól pieprz 2 łyżki oleju Kapustę opłukać, poszatkować i przełożyć do większego(...)posiekany czosnek i pokrojoną w mała kostkę kiełbaskę. Przesmażyć. W osobnym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Ugotować łazanki wg przepisu na opakowaniu. Do ugotowanej (i odparowanej) kapusty dodać przesmażoną kiełbasę, koncentrat. Całość doprawić do smaku. Na koniec dodać ugotowany makaron, wymieszać i smażyć całość jeszcze przez chwilę

Smakołyki Asi
Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej 912

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka Śmieciówka – czyli surówka z tego, co akurat miałam pod ręką :) Idealna do obiadu lub dań z grilla. Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej – Składniki: kapusta pekińska (ok. 800g) 1 papryka czerwona 1 pomidor 1 duży ogórek zielony 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) 2 łyżki octu 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki cukru 3 gałązki(...)natki pietruszki pieprz, sól do smaku Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej- Wykonanie: Kapustę pekińską poszatkować. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w półksiężyce. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pietruszkę posiekać drobno. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać olej, ocet, cukier, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!   The post Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej appeared first

Kulinarne Przeboje
Kapuśniak musi być kwaśny ! 147

Kapuśniak musi być kwaśny ! Kapuśniak musi być kwaśny, prawda ?   Uwielbiam kapuśniak taki prawdziwy z kiszonej kapusty, prosty nie przekombinowany. Ten dzisiejszy jest kwaśny taki jak winna być zupa na dzień kiedy rano się budzisz z bólem głowy i marzysz o czymś kwaśnym. Ta zupa taka jest i na dodatek prawie robi się sama.  Kapuśniak 1 kg kiszonej kapusty(...)szynki wędzonej w kawałku  2 liście laurowe  3 ziela angielskie pieprz do smaku  woda ok. 1,5 l.  10 szt ziemniaków  Ja miałam kapustę w woreczku, delikatnie odcięłam górę woreczka i wycisnęłam sok z kapusty wprost do garnka. Kapustę wyłożyłam na deskę i pokroiłam ją nożem, przełożyłam do garnka, dodałam liście laurowe, ziele angielskie dolałam

Kuchnia na wzgórzu
Gęsie nogi pieczone na kiszonej kapuście 179

Listopad to czas gęsiny. Tym razem gęsie nogi, pieczone na domowej kiszonej kapuście. Danie pyszne. Po długim pieczeniu, nogi mają znakomitą brązową skórę, a kapusta przechodzi smakiem wytopionego, gęsiego tłuszczu. I nic więcej nie potrzeba - no, może parę śląskich klusek . Polecam! Drobna uwaga  - z powodów ode mnie niezależnych nie miałam możliwości zrobienia(...)uzupełnię zdjęcia, na razie musicie uwierzyć na słowo. składniki:  (na 4 osoby) 4 gęsie nogi 4 duże ząbki czosnku majeranek sól pieprz 800 - 1000 g kiszonej kapusty kminek solanka  - 60 g soli na 1 l wody dodatkowo 2 jabłka majeranek przygotowanie W wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć . Przygotować solankę. Sól rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody

Stare Gary
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 132

Kapusta przyrządzona w ten sposób jest bardzo smaczna i aromatyczna . Obowiązkowo musi być z dużą ilością kopru wtedy smakuje najlepiej . Składniki: główka młodej kapusty  1 -2 szklanki bulionu warzywnego pęczek koperku  2-3 cebulki dymki 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka octu sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Kapustę myjemy ,szatkujemy lub kroimy dość drobno.Przekładamy(...)garnka,wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem do miękkości uważając żeby kapusta się nie rozgotowała.Dodajemy ocet ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i cukrem.Na patelni rozpuszczamy smalec,dymkę kroimy w kostkę ,przesmażamy na patelni.Dodajemy mąkę , robimy jasną zasmażkę i dodajemy do kapusty, mieszamy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty.Wszystko dokładnie mieszamy

Bajeczna Kuchnia
Młoda kapusta duszona z pomidoram 87

Młoda kapusta duszona z pomidorami i koperkiem jest bardzo smacznym dodatkiem do drugiego dania. Bardzo lubię tak przygotowana kapustę, ma fajny słodko-kwaśny smak. Składniki: główka młodej kapusty 1 -2 szklanki bulionu warzywnego pęczek koperku 2-3 cebulki dymki 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka octu sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Umytą kapustę(...)gotujemy jeszcze chwilę.Dodajemy ocet, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.Na patelni rozpuszczamy smalec,dymkę kroimy w kostkę ,przesmażamy na patelni.Dodajemy mąkę , robimy jasną zasmażkę i dodajemy do kapusty, mieszamy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty.Wszystko dokładnie mieszamy

Bajeczna Kuchnia
Gołąbki z ryżem w kapuście włoskiej i pomidorach 179

Bardzo smaczne gołąbki. Użyłam włoskiej kapusty, farsz bardzo tradycyjny - mięso, ryż, przyprawy. Sos pomidorowy. Klasyka. Ale jak smaczna! Polecam. składniki ok 20 liści kapusty włoskiej ( miałam 2 główki) farsz: 600 g wieprzowiny 100 g ryżu 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku sól, pieprz 1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki na sos: 750 ml bulionu  500 g przecieru pomidorowego(...)Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Ryż opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, lekko osolić, gotować na małym ogniu ok 10 min - ma być prawie ugotowany. Przygotować kapustęKapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści, liście zachować. Główkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Sparzone liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Jeżeli uznamy,że liście

Stare Gary
Pierogi z mięsem i kapustą 214

oleju. Składniki (ok. 60 sztuk): dwie szklanki mąki pszennej (polecam typ 650) wrzątek - niecała szklanka trochę soli i oleju do gotowania i smażenia dwie piersi z kurczaka kilo kapusty kwaszonej przyprawy: sól, pieprz, majeranek Przy pierogach zawsze zaczynam od farszu. Kurczaka kroję w kawałki, obsmażam na oleju, przyprawiam i duszę pod przykryciem do miękkości. W tym czasie kapustę obsmażam(...)drugiej patelni na małym ogniu. Jeżeli nie możecie smażyć potraw ze względu na ograniczenia w diecie polecam kurczaka jak i kapustę podgotować w garnuszkach, oczywiście osobno i doprawić wedle uznania. Danie nadal będzie super smaczne a zyska na walorach zdrowotnych. Teraz biorę się za ciasto, kontrolując aby kapusta nie przypaliła się, mieszam ją od czasu do czasu. Do pierogów możemy

prawdziwe jedzenie
Gołąbki we włoskiej kapuście (z piekarnika) 156

Ostatnio miałam ochotę na gołąbki, ale jednak było mi szkoda czasu na podsmażenie i duszenie mięsa z kapustą. Dlatego też postanowiłam przygotować gołąbki pieczone w piekarniku. Mięso zawinęłam w liście włoskiej kapusty, dzięki którym gołąbki były miękkie i delikatne w smaku. Najlepiej smakowały polane domowym sosem pomidorowym. Jestem pewna, że polubicie tą metodę przygotowania gołąbków, ponieważ zaoszczędzicie czas, a ponadto(...)wszystkie gołąbki zachowają swój kształt.  Składniki: 1 kapusta włoska 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 0,5 szklanki surowego ryżu 1 i 1/4 szklanki wody 2 małe cebule 1 jajko sól, pieprz olej Do garnka wsypać ryż, wlać 1 i 1/4 szklanki wody i całość posolić. Ugotować ryż. Najlepiej lekko twardy ryż zdjąć z ognia

Ugotować
Pierś kaczki marynowana w imbirze i pomarańczach 133

dodatkiem sosu sojowego i rybnego z sezamem to klasyka kuchni azjatyckiej. Aromatyczna, soczysta, rozpływa się w ustach. My podajemy ją na naszym ostatnim odkryciu – delikatnej, lekko podsmażanej kapuście pekińskiej, która dzięki dodatkowi grzybów shimeji ma lekko orzechowy posmak, a przełamuje go chili. Kompozycja nie do zapomnienia. Składniki: 2 piersi z kaczki 3cm kawałek imbiru 1 pomarańcza 2 ząbki czosnku(...)łyżki oleju (najlepiej sezamowego) 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu opcjonalnie: 1 łyżka sosu chili słodko-kwaśnego albo czarnego sosu chili Dodatkowo: 1 nieduża kapusta pekińska 150 g grzybów shimeji 3 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili 2 łyżki sezamu Wykonanie: Pierś z kaczki oczyścić, naciąć skórę. Przygotować marynatę. W małym garnku wymieszać miód

Pociąg Do Kuchni