kapustą - 19268 przepisów (strona:281/1285)

Paszteciki z kapustą i grzybami 120

ciasto: 1 kg mąki 2 szkl mleka 60 g drożdży 100 g oleju 2 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 marchewka garść grzybów suszonych szczypta kminku sól pieprz ziołowy staropolski 3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko Grzybki namoczyć, po czym ugotować(...)odstawić z ognia i zlać czysty wywar. Grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki. Cebulę posiekać, przyrumienić na oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną kapustę (posiekać ją nieco) i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę

Gotowanie jest łatwe
Żeberka duszone w kapuście po staropolsku 168

żeberek (pasy) 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 2 cebule kilka ziaren jałowca kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka kminku Żeberka umyć, podzielić na porcje i obsmażyć ze wszystkich stron na patelni. Do smażenia użyć smalcu. Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć porządnie i włożyć do garnka. Marchewkę zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Dodać również zioła i przyprawy. Podlać 2-3 łyżkami tłuszczu i wstawić na ogień . Smażyć kilka minut po czym włożyć do kapusty żeberka, patelnię przepłukać wodą i wlać do kapusty, dolać również ok 3/4 l wody i dusić pod przykryciem ok 1 godzinę. Następnie odkryć zredukować nadmiar płynu. Podawać z ziemniakami

Gotowanie jest łatwe
Golonki peklowane, kapusta z grzybami i pieczone ziemniaczki 138

łyżeczki peklosoli 1 łyżeczka soli 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna jałowca 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki miodu pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny por seler na kapustę pół główki kapusty garść grzybów suszonych 1 cebula 3-4 łyżki oleju nierafinowanego pół łyżeczki kminku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski majeranek 2 łyżeczki cukru ocet jabłkowy 3 łyżki mąki ziemniaki(...)godziny aż golonki będą miękkie. Golonki i marchewki wyjąć, przełożyć do brytfanki, odlać trochę wywaru, dodać miód i w razie potrzeby sól oraz szczyptę papryczki słodkiej . Polać golonki . Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w kostkę, podlać olejem i wodą, przykryć i poddusić . Grzyby uprzednio namoczone ugotować, dodać do kapusty, można tez dodać trochę wywaru z grzybków. Kapustę odparować i ugotować jednocześnie

Gotowanie jest łatwe
Gołąbki z dorsza we włoskiej kapuście i sosem chrzanowym 143

Gołąbki - wydawałoby się tradycyjne polskie - nie zostały jednak wymyślone u nas. Przygotowują je od dawna Włosi, a Grecy zawijają w liście winogron. Kapusta włoska, biała lub czerwona przesączona smakiem aromatycznego, sycącego farszu to wspanaiała potrawa na jesienne dni. Moje dzisiejsze gołąbki również daleko odbiegają od tradycji. Głównym składnikiem farszu jest bowiem dorsz, a sos miło zaskakuje chrzanowym smakiem. Gołąbki(...)połączenie smaków bardzo harmonijne. Składniki na 8 sztuk: 60 dkg dorsza 1 jajko sok z 1 cytryny gałka muszkatałowa 1 łyżka mąki sól, pieprz cytrynowy 8 liści włoskiej kapusty 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1/2 l bulionu warzywnego lub rybnego kieliszek białego wina słoiczek chrzanu ze śmietaną 2-3 łyżki śmietany koperek Wykonanie: rybę zmielić. Dodać jajko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos z suszonymi grzybami i śliwkami 170

później".  Po kilku dniach u mnie zawsze następuje to "później" kiedy najzwyczajniej w świecie nie chce mi się robić na szybko obiadu.  Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej główka kapusty białej garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 3-4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 25dag łopatki duże pęto kiełbasy 100 ml czerwonego wytrawnego(...)wina duża cebula duża łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby namaczam we wrzątku i pozostawiam pod przykryciem najlepiej na całą noc (lub minimum 2 godziny). Kapustę kiszoną myje i wyciskam. Wkładam do dużego garnka, dorzucam liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone w paski śliwki. Zalewam wrzątkiem i gotuje na małym ogniu pod przykryciem ok 15 minut. W międzyczasie siekam drobno

ChilliJemy
Kapusta zasmażana ze słodkiej kapusty 134

Kapusta zasmażana ze słodkiej kapusty Jest idealna jako dodatek do obiadu, przede wszystkim do kotletów schabowych. Dziś niedziela, pewnie w wielu domach rozchodzić się będzie dźwięk tłuczka, więc mam nadzieję że przepis się przyda. Jest to też sposób na pozbycie się resztek wędlin ale można po prostu zrobić z wędzonym podgardlem czy boczkiem. Składniki: kapusta spory kawałek wędzonego podgardla(...)boczku cebula koperek sól pieprz szczypta cukru łyżka mąki Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy. Cebulę kroimy w kostkę lub piórka, dorzucamy do boczku. Kapustę szatkujemy, dorzucamy do garnka, podlewamy trochę wodą, posypujemy solą, pieprzem cukrem, dusimy pod przykryciem. Jak kapusta jest al dente, posypujemy mąką, mieszamy, dodajemy posiekany koper i gotowe

Pelusiowa Kuchnia
Trylogia pierogowa: Pierogi z kapustą i grzybami 156

Pierogi są też bardzo wdzięcznym tematem kulinarnym, z farszem można szaleć na tyle sposobów, że aż łatwo o zawrót głowy. Pierogi na słodko i na wytrawnie. Z jagodami, serem, kapustą, mięsem, szpinakiem, soczewicą. Już na samą myśl, w trakcie pisania, cieknie mi ślinka. Tymczasem moje dziecko pogardziło... Aż mnie serce zabolało, no bo jak to, że MOJA córka nie lubi(...)pierogowe, a w najbliższej przyszłości pojawią się też jeszcze dwa inne, więc już mam w perspektywie rozrost trylogii do pentalogii. Na razie jednak trzy nasze ulubiona, a zacznę od kapusty z grzybami. Pierogi z kapustą i grzybami  1kg kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów lub świeżych pieczarek 1 duża cebula bułka tarta 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g

Przepysznik - BLW i nie tylko
Surówka z kapusty 451

Póki jeszcze kapustowy szał nie ucichł i na rynku można jeszcze kupić piękne, pękate główki tego pysznego warzywa, uraczę was kolejnym przepisem z kapustą w roli głównej. Tym razem coś bardzo leciutkiego, dodatek do obiadu, albo samodzielne danie na kolację bądź śniadanie. Bardzo lubię surówki wszelkiej maści, a ta jest jedną z lepszych jakie jadłam ;) Surówka z kapusty 1/2 główki(...)kapusty 200g kukurydzy 2 ogórki 1 papryka pęczek szczypiorku 1/4 szkl. oliwy sok z połówki cytryny 3 łyżeczki syropu klonowego Kapustę poszatkować na dość drobne kawałki. Ogórka pokroić w plasterki, szczypiorek umyć i posiekać, paprykę pokroić w krótkie paski. Wszystko rzucić do jednej dużej miski. W szklance mieszam składniki na sos i zostawiam do "przegryzienia". Surówkę zalewam sosem na kilka

Przepysznik - BLW i nie tylko
Gołąbki Teściowej (gotowane)- etapy przygotowania 129

wykorzystałam Teściową i zrobiłyśmy jej sposobem większą ilość.  Wydaje się, że pracy przy nich dużo, ale tak naprawdę w dwie osoby nie jest tak źle. Najgorzej przy pilnowaniu kapusty i wyciąganiu tych dobrych już liści. Zwijanie, to przysłowiowa bułka z masłem. Nie wspominając już o gotowaniu, bo to robi się samo.  Gołąbki polecam, bo są bardzo smaczne(...)podane z ulubionym sosem (u mnie pieczarkowy) smakują jeszcze lepiej! Składniki: Na ok 50 sztuk: 3 duże główki kapusty 1.5 kg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki) 1.20kg ryżu długoziarnistego dobrej jakości 4 cebule 1/2 kostki masła 1/2 kostki margaryny 2 łyżki soli 1/2 (ok 10g) opakowania pieprzu mielonego (ilość zależy od naszych upodobań) ok 30 dkg słoniny maga Sposób

Kuchnia w czekoladzie
Kapusta włoska z wody a`la kalafior 148

Kapusta włoska jest najdelikatniejsza ze wszystkich kapustnych. Szkoda, że tak rzadko po nią sięgamy. Najczęściej ląduje w rosole w pęczku włoszczyzny, ale potem już rzadko kto ma na nią ochotę. A jest genialna podgotowana w samej wodzie i podana później jako jarzynka polana masełkiem z tartą bułką, tak jak najczęściej podajemy kalafiora. Szczególnie polecana kobietom w ciąży, ze względu(...)foliowego. Wbrew powszechnej opinii nie jest, ani ciężkostrawna, ani nie obciąża wątroby. Błyskawiczna do przygotowania, będzie świetną jarzynką do każdego drugiego dania. Składniki na 2 osoby: 1 główka włoskiej kapusty sól, cukier 4 łyżki bułki tartej 100 g masła Wykonanie: kapustę umieścić w odpowiednio dużym garnku, zalać wodą. Dodać 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Gotować do miękkości około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki bez zawijania 199

znowu mnie poniosło, zrobiłem dziś na obiad gołąbki które przypominają klasyczne gołąbki tylko w smaku, no i ten sos ... zainteresowani ... zapraszam więc po przepis :) Składniki : ok 40 dag białej kapusty 45 dag mięsa mielonego woreczek ryżu 4 jajka 2 średnie cebule bułka tarta 1,5 litra bulionu mały słoiczek koncentratu pomidorowego 30% 2-3 łyżki mąki chilli, sól, pieprz masło(...)klarowane lub oliwa  Przygotowanie : Kapustę drobniutko szatkuję, solę i odstawiam na ok 30 minut, ryż gotuję ale nie do końca na miękko a drobno pokrojoną cebulę podsmażam na złocisto. Jeśli kapusta puści soki to odciskam je i kapustę dodaję do misy z mięsem, dodaję również ryż, cebulkę i jajka, wszystko mieszam  dosypując bułkę tartą tak aby masa była

Mechanik w kuchni
Puree ziemniaczane z kapustą i brie / Potato puree with cabbage and brie 208

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na dodatek do każdego dania głównego, doskonały zamiennik dla poczciwych, tradycyjnych ziemniaków. Jakiś czas temu przywiozłam z domu piękną kapustę i wykorzystuję ją teraz w każdy możliwy sposób. Tym razem proponuję ją w połączeniu z tradycyjnym puree ziemniaczanym i serem brie, doprawionym gałką muszkatołową i podanym ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Polecam! Scroll down for recipe(...)English Puree ziemniaczane z kapustą i brie (6 porcji) Składniki: 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki 300 g kapusty, posiekanej 50 g masła 200 ml mleka, lekko podgrzanego 50 g sera brie, pokrojonego w kostkę 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie po czym odcedź. W międzyczasie

karmelowy
Kapusta kiszona z kaszą 151

straszną migrenę i wielką ochotę na kapustę. Jakąkolwiek i w jakiejkolwiek postaci. KAPUSTA KISZONA Z KASZĄ Składniki: - około 1,5 kilograma kapusty kiszonej (2 słoiki) - 200 gram kaszy jęczmiennej grubej - około ½ (można więcej) kilograma mięsa (różne, np. kawałek antrykotu, kawałek żeberek, biodrówka) - liść laurowy - ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wlewamy ½ litra wody, dodajemy kapustę, liść laurowy, ziele angielskie oraz mięso(...)już nie mieszamy. Wlewamy tyle wody, aby kasza była przykryta. Gotujemy 20 minut, sprawdzając od czasu do czasu czy nie należy dolać wody. NIE MIESZAMY! Po upływie tego czasu kapusta z kaszą jest gotowa. Podajemy z ziemniakami.  Jeżeli podgrzewamy to danie następnego dnia, powinniśmy dodać trochę wody i przez cały czas mieszać, bo kasza ma tendencję do przypalenia. Voila

Życie zamknięte w smaku
Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną. 1470

Sezon na młodą kapustę w pełni, więc postanowiłam przygotować ją w mojej ulubionej postaci. Gęsta, aromatyczna, delikatna, skąpana w słodkiej śmietanie, przyprószona siekanym, pachnącym koperkiem. Pycha!!! Cały rok czekam właśnie na nią! Polecam! Składniki na młodą kapustę z koperkiem i śmietaną 1 nieduża, młoda kapusta 300 ml rosołu 1 mały listek laurowy 1 ziarno ziela angielskiego(...)ewentualnie 18% do zup i sosów) 1 pełna łyżka mąki pszennej 3 łyżki siekanego koperku sól pieprz       Rosół zagotowujemy z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego, kapustę siekamy i dorzucamy do rosołu, gotujemy do miękkości. Mąkę mieszamy ze śmietanką, wlewamy do ugotowanej kapusty, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy koperek, mieszamy, wyłączmy grzanie i gotowe! Pycha

Rozpustne gotowanie
Pulpety duszone w młodej kapuście 179

Sezon na młodą kapustę trwa, więc dziś wersja obiadowa z pulpetami. Ten obiad bardzo nam smakował z dodatkiem młodych ziemniaków. Polecam szczególnie na niedzielny obiad bo naprawdę szybko się robi! Składniki: 2 cebule 1 średnia główka młodej kapusty 4 nieduże marchewki 3 łyżeczki siekanego koperku 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu  600 g mielonego mięsa(...)namoczoną i odciśniętą kajzerkę, sól, pieprz i majeranek. Całość wymieszać dokładnie tak, aby masa nie była klejąca. Uformować pulpety wielkości mandarynki, obtoczyć w mące i włożyć do lodówki. 2. Kapustę drobno poszatkować, a marchew zetrzeć na średnich oczkach. Cebulę posiekać. Cebulę zeszklić na oleju w dużym rondlu, dodać kapustę i marchew, podlać 1/2 szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie

Kuchnia domowa Ani