Barszcz czerwony czysty

Barszcz czerwony czysty

Barszcz czerwony czysty

"Barszcz czerwony, buraczany jest chlubą staropolskiej kuchni. Nie wiadomo dokładnie kiedy pojawił się po raz pierwszy na polskich stołach. Najstarszy zachowany przepis pochodzi z początku XVI w. Przygotowuje się go na wywarze  z jarzyn  lub mięsa. Na Wigilię musi być oczywiście wersja postna czyli na jarzynach i  naturalnym kwasie buraczanym. Trzeba jednak pamiętać, żeby tydzień wcześniej zakisić buraki. Jeżeli ktoś zapomniał, nic straconego. Kwas buraczany można z powodzeniem zastąpić kwasem z ki... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Wiem co jem

Autor

AroniaAronia

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

buraki, barszcz, burak, kapustą, kapusta kiszona, barszcz czerwony, grzyby, mięso, sałatka jarzynowa, sałatka, sałatki, zupa, sałatka z buraków, barszcz z uszkami, czerwona kapusta, uszka z mięsem, zupa jarzynowa, zupa grzybowa

Inne przepisy z Wiem co jem

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.