kapustą - 19268 przepisów (strona:323/1285)

Tarta z kapustą kiszoną, suszonymi grzybami i żurawiną 133

wolicie jedną dużą tarte, którą potem można podzielić na kawałki dowolnej wielkości. Ciasto jest bardzo kruche i smaczne, natomiast farsz rozpływa się w ustach. Jest to najsmaczniej przygotowana kapusta kiszona z grzybami jaką jadłam a forma jej podania, uważam, jest bardzo elegancka. Składniki (składniki na 1 dużą tarte o średnicy 28 cm lub 4 małe tartaletki lub 12 malutkich babeczek(...)Farsz: 500 gram kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki wody 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 lampka cydru wytrawnego 1 szklanka bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Ciasto: 300 gram mąki (użyłam orkiszowej) 150 gram masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli

Mango Papaja
Placki z kiszonej kapusty 284

Składniki: 500 g kiszonej kapusty 1 mała cebula sól, pieprz, kminek 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko Kapustę razem z sokami przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 1 godzinę, aż kapusta będzie miękka. Odcedzamy, studzimy. Zimną kapustę odciskamy z wody i szatkujemy. Z mąki, wody, mleka i jajka przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe(...)Dodajemy do niego kapustę i przyprawy. Mieszamy.  Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Roladki schabowe z kapustą i pieczarkami 132

roladki są świetną propozycją na świąteczny obiad. Tym bardziej można je przygotować jeśli zostanie Wam sporo kapusty z Wigilii. Przecież nic nie może się zmarnować a zawsze to będzie coś innego i pysznego. Dzięki kapuście mięso jest bardzo delikatne i aromatyczne. Polecam, nam bardzo smakują :) Roladki podałam na pięknym talerzu "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice .    5 plastrów schabu(...)Farsz: 30 dag kapusty kiszonej 4-5 pieczarek cebulka łyżka masła sól świeżo zmielony pieprz łyżeczka przyprawy do dań z kapusty mąka do panierki olej do smażenia Farsz: Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać drobno pokrojone pieczarki, smażyć ok 10 minut. Kapustę opłukać, odcisnąć i poszatkować. Dodać do smażących się pieczarek, wymieszać. Przyprawić do smaku i dusić do miękkości. Kotlety

Smakołyki Asi
Muffinki z kapustą i grzybami. 177

prasie, ale pod inną nazwą - taka decyzja redakcji, nie moja. Ale jak zwał tak zwał - ważne, że smaczne. Do czerwonego barszczu są  idealnym zastępstwem tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Dodatkowo będą ozdobą wigilijnego stołu. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej, 200 g masła, 1 łyżeczka soli, 2 żółtka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, 30 g świeżych drożdży(...)łyżki mleka, 1 łyżeczka cukru Na farsz: 500 g kapusty kiszonej, 100 g – 150 g suszonych grzybów, 2 średniej wielkości cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz, majeranek, kminek (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 jajko, Sposób przygotowania: Przygotować farsz. Kapustę wypłukać, osączyć, posiekać i ugotować w niewielkiej ilości wody. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej na noc), osączyć (wywaru nie wylewać) i drobno

Nie tylko w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 117

Dziś zapraszam Was na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami.   Pyszne, bardzo aromatyczne i koniecznie z dużą ilością grzybów.   Są idealne na wigilijny stół, ale również idealnie pasują na inne okazje. Zapraszam!!!     Składniki na ciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli Składniki na farsz: 1kg kapusty kiszonej, 0,5 kg suszonych grzybów(...)cebule, sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia   Wykonanie: Kapustę gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy grzyby. Ugotowaną kapustę i grzyby dokładnie odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy. Cebulę również drobno siekamy, podsmażamy. Jak już cebula się lekko podsmaży dodajemy do niej grzyby i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy

Passion of Cooking
Kapusta z pieczarkami 503

świątecznym stole jest u nas kapusta kiszona z pieczarkami. Przygotowuję ją rano b y smaki si ę przegryzły a przed podaniem ponownie podgrzewam i podaję na ciepło. Składniki: 400 g kapusty kiszonej 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 300 g świeżych pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 płaska łyżka masła sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę przepłukać(...)zimnej wodzie i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać dwa razy. Kapustę zalać zimną wodą dodać listek, ziele angielskie, ugotować do miękkości i odcedzić. Pieczarki pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i lekko zrumienić cebulę. Dodać pieczarki i podsmażać do momentu aż odparujemy cały płyn. Na końcu dodać masło podgrzewać jeszcze chwilkę

Ala piecze i gotuje
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 160

unikamy tych w oleju i śmietanie, wybieramy raczej te w occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą i grzybami Im cieńsze ciasto, tym lepiej - pierogi są mniej "zapychające" i kaloryczne. Możemy zrobić ciasto tylko z mąki razowej/pełnoziarnistej, ale możemy też wymieszać ją z jasną mąką. Dzięki(...)powinien ich unikać. Pozostałe osoby natomiast powinny spożywać je w ograniczonych ilościach - podczas świątecznej rozpusty nasz układ pokarmowy i tak nie ma lekko, nie dokładajmy mu :)   Groch z kapustą Wiadomo, że niestety działa na nasz układ trawienny w niepożądany sposób. Dlatego tego typu potrawy najlepiej spożywać z kminkiem, który pomoże nam zniwelować niekorzystne działanie wzdymające. Bigos Ten wigilijny, postny

Powiedz dietom nie
Sałatka z Kapusty Pekińskiej i Piersi Kurczaka 398

Witam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę z kapusty pekińskiej i piersi kurczaka . Jest prosta w przygotowaniu , idealnie nadaje się do pracy lub na kolację . Będziemy potrzebować : podwójna pierś z kurczaka (około 600 g) kapusta pekińska (około 600 g) 4 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki gruntowe lub sałatkowy (około 200 g) pęczek szczypiorku 150 g majonezu (około 5 łyżek ) sól(...)pieprz przyprawy do smażenia piersi kurczaka : papryka słodka , pieprz cayenne , tymianek pieprz czarny , czosnek granulowany lub takie jakie lubimy olej do smażenia Link do filmu z przygotowania : Sałatka z kapusty pekińskiej i piersi kurczaka  https://www.youtube.com/watch?v=VgAGkhXH0P8 Przygotowanie : Najpierw przygotuję pierś z kurczaka : Umytą i oczyszczoną z chrząstek , białych błonek pierś z kurczaka nacieram przyprawami . Tak przygotowaną pierś smażę

Uwaga Babcia Gotuje
Tradycyjny bigos staropolski . 530

się święta musiałam zrobić nowe . Dzisiaj proponuje Wam tradycyjny staropolski bigos do którego użyłam wyśmienitych przypraw od firmy Skworcu  i firmy Eco Blik . Zapraszam :) Składniki : 3 kg kiszonej kapusty  1 kg dobrej cienkiej kiełbasy  2 kg karkówki wieprzowej 200 g boczku  1 szklanka oleju 1 łyżka zielonego pieprzu od  Eco Blik   1 /2 łyżki(...)laurowe 2 łyżki s ł odkiej papryki   1 słoiczek przecieru pom idorowego Pudliszki 100 ml czerwonego wina sól , pieprz do smaku  5 suszonych grzybów  Wykonanie : Kapustę przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą , dodajemy ze 2 łyżki soli , listki laurowe , ziele angielskie , jałowiec . Gotujemy kapustę około 30 minut następnie odcedzamy i zalewamy nową wodą , wtedy kapusta

Sama słodycz i szczypta chili
Pierogi z kapustą i grzybami 137

Tradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami- nie tylko na Wigilijny stół. Farsz jest doskonały do łazanek, pasztecików, krokietów czy naleśników. Składniki na ciasto na ok. 35 pierogów: 35 dkg mąki pszennej płaska łyżeczka soli 2 żółtka 150 ml ciepłej wody łyżka masła ( wersja postna - olej lub masło roślinne) Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej 15-20 g suszonych grzybów(...)łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Grzyby zalać wodą i moczyć kilka godzin. Ugotować w tej samej wodzie. Odcedzić, a wodę zachować. Grzyby drobno posiekać. Kapustę zalać zimną wodą i odcedzić ( jeśli nie jest bardzo kwaśna, pominąć). Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dolać wodę, w której moczyły się grzyby. Odcedzić i drobno posiekać. Połączyć

Maślane ciasteczko
Zupa jarzynowa z kapustą 120

Dzisiaj zapraszam na zupę jarzynową z kapustą. Zupa jest pyszna, bardzo aromatyczna, wprost idealna na jesienne i zimowe dni. Czujemy w niej delikatne smaki ziemniaka i kapusty oraz słodycz marchewki.  Składniki: porcja rosołowa 3 skrzydełka 3 liście laurowe 14 ziaren ziela angielskiego 14 ziaren pieprzu 2 czubate łyżeczki Vegety domowej roboty sól do smaku 1 pietruszka 1/2 pora kawałek(...)selera 40 dag kapusty 5 marchewek 40 dag ziemniaków ząbek czosnku Wykonanie: Porcję rosołową i skrzydełka oczyszczamy i myjemy pod zimną wodą. Do garnka wlewamy 2 litry zimnej wody i wkładamy porcję rosołową oraz skrzydełka. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz, zbieramy szumowinę i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut. Po tym czasie wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz

Smak mojego domu
Wytrawne kulebiaki z kaczką w odświętnej odsłonie! 146

Piękne pyszności! Kochani przepyszne i cudowne kulebiaki z kaczki, prawdziwków i kapusty kiszonej, z dużą ilością świeżej i grubo siekanej pietruszki! Smakują obłędnie! Piękny, przed świąteczny czas! Pięknie przystrojone stoły, mieniące się złotem, srebrem i bielą! To lubię!  To danie jest idealne na stół świąteczny, nie tylko obłędnie się prezentuje ale smakuje wybornie! Mięso z kaczki nadaje wytrawnego smaku(...)niepowtarzalnego klimatu tej potrawie. Doprawiłam je suszonymi prawdziwkami, odrobiną rozmarynu, świeżo zmielonego pieprzu i chrupiącej kiszonej kapusty. Wszystko zapiekłam w maślanym kruchym cieście z dodatkiem soli.  Palce lizać, sprawdźcie sami! Post ten bierze udział w konkursie organizowanym na durszlak.pl pt. Mój piękny stół, sponsorowany przez  www.mojpieknystol.pl .  SKŁADNIKI: na ciasto pół- kruche: - 150 g masła - 240 mąki pszennej

SMYKWKUCHNI
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 215

Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami. Polecam do barszczu. Z przepisu wychodzi ok. 40 dość małych pasztecików. Farsz: 800 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka pieprzu szczypta kminku 1 łyżka oleju Ciasto: 350 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 100 g masła 50 g świeżych drożdży 1 jajko 250 ml mleka 1 łyżeczka(...)cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu, sezam do posypania Farsz: Kapustę wyłożyć na durszlak i przepłukać wodą. Przełożyć do dużego garnka i zalać dwoma szklankami wody. Gotować kilka godzin (ok. 3-4 godzin aż kapusta będzie miękka) na małym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pieczarki i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym

Bullio
Surówka z kapusty i kalarepy 161

Kiedy myślę: surówka, przeważnie na myśl przychodzi mi świeża kapusta. Najlepsza jest oczywiście młoda, ale zimą lepiej kupować naszą, białą kapustę. Dzisiaj kolejna wersja surówki kapuścianej, tym razem z kalarepą, którą nawet zimą można znaleźć w sklepach... Składniki: 1/2 główki kapusty 1 kalarepa 1 duża marchew posiekany koper lub natki pietruszki sól Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki(...)winnego 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Jeśli nie jest to młoda kapusta, posolić i ugnieść. Marchew i kalarepę obrać, zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Zieleninę drobno posiekać. Wszystkie warzywa wraz zieleniną

Czerwień i błękit
surówka / sałatka z kapusty 321

składniki: 600 g ziemniaków 300 g białej kapusty 300 g czerwonej kapusty 1 puszka kukurydzy 350-400 g marchewki 150 g majonezu sok z 1/4 cytryny 2 łyżki musztardy Dijon sól, pieprz 1/4 pęczka pietruszki wykonanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę. Białą i czerwoną kapustę szatkujemy, lekko solimy, delikatnie(...)ugniatamy rękami. Kapustę przekładamy do dużej miski, dodajemy odsączoną kukurydzę, starte marchewki i ziemniaki, mieszamy. Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i musztardą, dodajemy do warzyw. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki

Domowy Smak Jedzenia