kapustą - 19268 przepisów (strona:324/1285)

Sałatka z kapusty pekińskiej. 2683

Kapusta pekińska nie należała do moich ulubionych warzyw, dopóki nie wypróbowałam przepisu na sałatkę z kukurydzą, prażonym słonecznikiem i właśnie kapustą pekińską w roli głównej. Tym bardziej ją polecam, bo naprawdę zaskoczyła mnie jej kompozycja, prostota i możliwość skomponowania tej sałatki z innymi daniami, szczególnie mięsnymi. Równie dobrze smakuje dzień po przygotowaniu. Składniki: 1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 150g(...)słonecznika 150ml gęstej śmietany 3 łyżki majonezu sok wyciśnięty z połowy cytryny sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę kroimy w poprzek i przenosimy ją do miski. Słonecznik długo prażymy na patelni, na niskim ogniu. Po uprażeniu ziarna pozostawiamy do ostygnięcia i schłodzone dodajemy do pokrojonej kapusty. Następnie dodajemy kukurydzę. W małej miseczce mieszamy śmietanę, majonez, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, sól

Kuchnia Pani Wiosny
Sałatka Gyros z brzoskwiniami 170

Bardzo lubię popularną już sałatkę, gdzie dominującym smakowo składnikiem jest ostro przyprawiony kurczak. Najczęściej oprócz kapusty pekińskiej dodaję kukurydzę, ogórka, cebulę lub pora  i pomidory. Tym razem pikantny smak sałatki postanowiłam przełamać słodkim akcentem i dodałam brzoskwinie z syropu i zamieniłam cebulę na czerwoną. Sałatka wyszła bardzo smaczna, owoce  smakowo fajnie wkomponowały się  w całość(...)dodały koloru. Ma się ochotę na więcej i więcej.  Polecam:) Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej puszka brzoskwiń 2 cebule czerwone ogórek wężowy 40 dkg fileta z kurczaka łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku 2 łyżeczki przyprawy Gyros 2 łyżki oleju lub oliwy (można dodać puszkę kukurydzy) Sos: 2 łyżki majonezu łyżka jogurtu naturalnego łyżka dobrego ketchupu zmiażdżony ząbek czosnku sól

Maślane ciasteczko
ŁAZANKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI 336

Łazanki z kapustą i grzybami czy pierogi z kapustą i grzybami? Powiem tak-łazanki są łatwiejsze w wykonaniu a smakują pysznie. Siekam kiszoną kapustę i gotuję ją około pół godziny. Suszone grzyby zalewam wrzątkiem na około 30 minut. Kroję je drobno i dodaję do kapusty wraz z wodą w której się moczyły. Gotuję wszystko jeszcze około 30 minut(...)grzybów można użyć pieczarek. Pokroiłam je w cienkie plasterki i podsmażyłam na oleju lnianym na patelni. Ja podsmażyłam i dodałam do farszu jeszcze cebulkę. Cebulę i pieczarki połączyłam z kapustą i gotowałam około 15 minut.   Niestety łazanek sama nie robiłam. Tak więc kupione i ugotowane małe, kwadratowe makaroniki do łazanek połączyłam z farszem   i podsmażyłam na patelni

potrawyregionalne
Kapusta czerwona na winie do obiadu 158

Bardzo smaczny dodatek do obiadu z kapusty czerwonej i jabłek. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty(mała), 3 jabłka, 1 cebula, 2 łyżki smalcu, 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina, 1 cytryna, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Kapustę oczyścić, drobno pokroić, dodać soli i cukru do smaku, skropić sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić na kilka godzin. Cebule drobno posiekać(...)przysmażyć na smalcu, dodać kapustę, starte jabłka i smażyć na wolnym ogniu podlewając winem. Pod koniec duszenia doprawić do smaku (musimy uważać aby kapusta nie była za miękka

Tradycyjna Kuchnia
Surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką 171

Zawsze do obiadu lubię mieć surówkę. Dzisiaj zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej z rzodkiewką . Jeśli macie ochotę na inną wersję przystawki z kapustą pekińskiej to również znajdziecie na moim blogu np z marchewką (przepis) , albo z sosem curry, którą uwielbiam (przepis) . Ja takie sałatki lubię również jako dodatek do kanapek i od razu smakują lepiej. Składniki: 1 średnia główka kapusty(...)pekińskiej 1 puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewek 100 g jogurtu naturalnego 1 cebula 2 łyżki majonezu sól pieprz oregano szczypta cukru Kapustę posiekać, dodać odsączoną na sitku kukurydzę, drobno posiekaną cebulę i pokrojoną rzodkiewkę. Majonez połączyć z jogurtem i  doprawić przyprawami . Wlać do sałatki  i wymieszać. surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką

O kuchni z uczuciem
świnskie uszy z kapustą 160

100g świńskich uszu wędzonych krojonych, 800 g ziemniaków, 600 g kapusty włoskiej, 2 cebule, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz czarny ziarnisty, tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi), sól, 100 ml bulionu wieprzowego Cebule pokroić w półplasterki. Kapustę pokroić na kawałki – na ćwiartki a potem każdą ćwiartkę na 4 części. Ziemniaki obrać, wrzucić do wrzącej, osolonej wody na 10 minut. Wyjąć, pokroić(...)grube plastry. Kapustę włożyć do wrzącej osolonej wody na 2 minuty. Cebulę poddusić na tłuszczu, dodać do niej świńskie uszy, ziele, listek laurowy. Razem dusić 2 minuty. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć połowę kapusty, na niej połowę ziemniaków, cebulę z uszami, przykryć resztą ziemniaków i kapusty. Zalać bulionem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę

królestwo garów
Kapusta z pomidorami 164

Kapusta z pomidorami to świetny dodatek do mięs, zwłaszcza wieprzowiny czy wołowiny. Ja podałam ją do pieczonych żeberek . Składniki: 1 mała biała kapusta lub 2 młode 1 duża cebula 1 puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka włoskich ziół 1/2 łyżeczki kminku 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego lub jałowca(...)olej i masło 1/2 szklanki kwaśnej śmietany posiekana natka pietruszki lub koperek sól i pieprz do smaku 2 łyżki sosu worcestershire (lub ewentualnie ocet balsamiczny) Kapustę przekroić na pół, wyciąć twardy głąb i poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubszym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła, wrzucić posiekaną cebulę i chwilę smażyć

Czerwień i błękit
Zasmażana kapusta kiszona 167

Składniki:  słoik kapusty kiszonej ( 870g, a po odsączeniu 480g ), 1 cebula, masło do podsmażenia, 3 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, pieprz, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mąki pszennej.  Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle. Kapustę kiszoną odsączyć i posiekać. Gdyby kapusta była mocno kwaśna, tuż przed posiekaniem przelać zimną wodą. Do podsmażonej cebuli dodać kapustę(...)kiszoną i chwilę razem przesmażyć. Zalać wodą ( 500ml ) i doprawić. Wymieszać i przykryć pokrywką, dusić do momentu aż kapusta będzie miękka. Od czasu do czasu zamieszać. Na koniec oprószyć mąką, wymieszać i zdjąć z ognia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Gołąbki z sarny z kaszą owsianą 140

cebuli, 5 łyżek tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi), 200 g kaszy owsianej, 400 ml soku jabłkowego z czarną porzeczką, 100 ml wody, sól, pieprz, 400 g liści kapusty toskańskiej*, ziele angielskie, czarny pieprz, listek laurowy, gałązka rozmarynu, Kaszę opłukać, wsypać do garnka, wlać sok i wodę, osolić. Postawić na dużym ogniu pod przykryciem, gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować(...)około 20 minut. Odstawić pod przykryciem do ostudzenia. Liście kapusty dokładnie umyć, włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 5 minut. Wyjąć, osuszyć. Następnie należy ściąć grube nerwy, uważając aby nie uszkodzić liści. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić. Mięso umyć, osuszyć, zemleć. Do zmielonego mięsa dodać ostudzoną kaszę i cebulę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na rozłożone liście

królestwo garów
Wieprzowina duszona w kiszonej kapuście - z marchewką i suszonymi grzybami 145

przygotowane mięso rozpuszcza się w ustach! Sycące i aromatyczne danie obiadowe. Idealne na chłodniejsze dni. Składniki: 1 kg wieprzowiny (u mnie łopatka bez kości), 500 g kiszonej kapusty, 4 marchewki, duża cebula, 2 garści suszonych grzybów, kostka mięsna, sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa maggi, olej do smażenia, natka(...)pokroić w bardzo dużą kostkę i porządnie oprószyć przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na noc. Grzyby zalać wodą i również odstawić na kilka godzin. Kapustę kilka razy wypłukać i osączyć. Cebulę obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim kapustę z cebulą. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać osączone i pokrojone grzyby, kostkę

Nie tylko w kuchni
Żeberka w modrej kapuście 122

Większość z Was pewnie zna żeberka na kiszonej kapuście. Ja dzisiaj wrzucam na talerz inną wersję - w czerwonej kapuście, z cebulką, czosnkiem i suszonymi grzybami. Wierzcie mi, od samego zapachu ślinka cieknie. I mimo, że kapusta mało modra w sosie, to pyszna i ona, i mięsko w niej duszone. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych (chudych), 1/4 główki czerwonej kapusty(...)garnka i zalać wodą (ma je przykryć). Dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i kostkę mięsną. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 40 minut. W międzyczasie poszatkować kapustę i pokroić cebulę w piórka. Obrane ząbki czosnku przekroić na pół. Wrzucić na patelnię (na ten sam tłuszcz, na którym smażyły się żeberka), dodać ocet balsamiczny i krótko przesmażyć. Całość

Nie tylko w kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej z kiszonkami 131

kapusty pekińskiej*, 2 ogórki kiszone, 1 jabłko kiszone**, 4 małe pomidory, sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz Kapustę pekińską drobno pokroić. Jabłko obrać ze skórki, razem z ogórkami zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać do kapusty pekińskiej dobrze wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać pokrojone w niewielkie cząstki pomidory. Skropić oliwą. * zamiast kapusty pekińskiej(...)może być biała kapusta *jeżeli nie mamy kiszonych jabłek, należy wziąć więcej ogórków   zastawa

królestwo garów
Gołąbki z kapusty włoskiej , mięsa i pieczarek . 177

Witajcie :)  Moje dzieci  miały dzisiaj zachciankę na gołąbki :) więc musiałam im zrobić :)           Pyszne z młodej kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami a do tego wyśmienity  sosik z lecza paprykowego firmy Orzech  , palce lizać :) Gołąbki podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.porcelanabogucice.pl(...)Zapraszam :) Składniki : 5 woreczków ryżu 1 kg mięsa mielonego dowolnego ja dalam z indyka 2 główki kapusty włoskiej 2 duże cebule vegeta, pieprz do smaku 40 dag pieczarek 1 słoik  Lecza paprykowego firmy Orzech   20 dag pieczarek 1 cebulka  Wykonanie : Kapustę umyć , wyciąć głąb. W garnku zagotować wodę , parzyć kapustę aż zmięknie .   W garnku zagotować lekko

Sama słodycz i szczypta chili
Surówka z czerwonej kapusty 345

Czerwona kapusta to jedna z najzdrowszych kapust wykorzystywanych na naszych stołach . Można ją jeść gotowaną ,smażoną świeżą również . Jako kiszona spełnia się wręcz idealnie . Jest o wiele delikatniejsza i smaczniejsza od kuzynki białej.  Dzisiaj na obiad była surówka .   Składniki  na 6 porcji 1 mała kapusta czerwona 2 cebule czerwone 2 jabłka słodko -kwaśne 1 łyżeczka soli(...)łyzeczki pieprzu 1 łyzeczka cykru 1 cytryna - sok ( może być mniej) Wykonanie Umytą główkę kapusty podzielić na ćwiartki i poszatkować (pokroić w paski) W garnku zagotować ok 4 litrów wody i osolić ja . Do kipiącej wody wrzucić kapustę ,blanszować ok 3-4 minut(nie przykrywać ). Po tym czasie odcedzić ,przepłukać pod zimną ,najlepiej bieżącą wodą . Odsączyć i przełożyć do miski

Eli Gotowanie
Bułki z kapustą i pieczarkami. 141

Zastanawiałam się co dziś smacznego przygotować. I wpadł mi do głowy pewien pomysł na wykorzystanie mojego ulubionego farszu z kapusty kiszonej i pieczarek.  Musiałam tylko znaleźć dobry przepis na ciasto by zrobić idealne bułki. Długo nie szukałam, przepis znalazłam na blogu  Pani Doroty . Efektem są przepyszne bułki z farszem. Składniki:   1. Ciasto: 500g mąki pszennej, 1/2 szklanki(...)letniego mleka, 1/2szklanki letniej wody, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 12g suchych drożdży (3 łyżeczki) lub 25g świeżych drożdży.   2. Farsz: słoik kapusty kiszonej 900g ( po odsączeniu 600g), 380g pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz, olej do podsmażenia.   3. Do posmarowania bułek: jajko, łyżka mleka. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z drożdżami suchymi ( ze świeżych zrobić rozczyn

W kuchni u Moniki