Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską w sosie pomidorowym Kolejna wariacja gołąbkowa. Nie tak dawno temu podawałam przepis na proste gołąbki bez zawijania . Jeśli pisałam,że tamte gołąbki były proste w wykonaniu, to dzisiejsze są po prostu banalnie proste :) Dodałam do środka poszatkowaną kapustę pekińską, odrobinę marchewki, a resztę już znacie: mięso - tym razem mieszane z indyka i szynki, ugotowany(...)Proste, smaczne i jakże inne. Składniki: mięso mielone: 300 g z piersi indyka + 300 g z szynki wieprzowej duża cebula 3-4 czosnku przeciśniętego przez praskę 2 marchewki pół kapusty pekińskiej ( około 400- 450 g) woreczek ugotowanego na sypko ryżu 2 jajka olej do smażenia sól pieprz zioła prowansalskie sos: szklanka bulionu (może być z kostki) słoiczek koncentratu pomidorowego puszka
na moim stole...mąki dodajemy sól i olej, zalewamy wrzątkiem i mieszamy łyżką. Kiedy ciasto przestygnie, zagniatamy ręcznie. Przykrywamy ściereczką i odkłądamy do wystygnięcia. nadzienie 1 szkl kaszy gryczanej 500 g kapusty kiszonej garść grzybów suszonych pół cebuli olej do smażenia sól pieprz szczypta kminku Kaszę gotujemy w 2 szkl, wody aż wchłonie płyn i odstawiamy pod przykryciem. Namoczone grzyby gotujemy osobno(...)pozostawiamy wywar. Kapustę przepłukujemy na sicie. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy kapustę (dobrze jest ją nieco posiekać by była drobniejsza) Dodajemy kapustę i pokrojone drobno grzybki, Przyprawiamy solą i pieprzem oraz kminkiem i dusimy pod przykryciem podlewając wywarem z grzybów, w razie potrzeby wodą aż do miękkości. Kapustę mieszamy z kaszą i lepimy pierogi
Gotowanie jest łatweFuczki z burakiem i kiszoną kapustą w Jarzynovej wersji Fuczki, czyli ukraińskie lub bieszczadzkie placuszki według klasycznego przepisu przygotowuje się kiszonej kapusty. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby ten przepis trochę zmodyfikować – coś dodać, coś ująć, coś zamienić. Taki przepis znalazłam w książce Dominiki Wójciak „ Jednogarnkowa Jarzynova „. Dominika podaje przepis na fuczki na bazie między innymi(...)drożdżowych 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 1/2 ziaren kminku w całości lub lekko rozgniecionych w moździerzu szczypta chili lub tyle ile lubicie 3 łyżki oliwy 100 g kiszonej kapusty 100 g buraka – u mnie pieczony, ale może być surowy lub kiszony olej lub masło klarowane do smażenia DO PODANIA 200 ml gęstego jogurtu lub creme fraiche
Tajemnice Smakurumianą i niezwykle chrupiącą panierkę. Jeśli nie macie suszonych lub mrożonych grzybów, nie ma problemu, bo w tym wypadku używamy znanych, lubianych i ogólnie dostępnych pieczarek, które zmieszane z kapustą i odpowiednio dobrze doprawione stworzą pyszny farsz. Składniki: Ciasto na ok 10 naleśników: 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki(...)łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia Farsz: 500g kapusty kiszonej z marchewką 250g pieczarek 1-2 cebule 1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra mielona, 1 łyżeczka miodu, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia Panierka: pozostałe ciasto naleśnikowe 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 szklanka bułki tartej *** Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy
Blog z ApetytemChrupiąca surówka z białej kapusty Smaczny, zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu. Świetnie pasuje zarówno do ryb, mięs jak i dań wegetariańskich. Surówka jest soczysta, aromatyczna oraz pysznie chrupiąca. A do tego jest naprawdę łatwa i szybka w przygotowaniu. Polecam! Składniki: 1/3 główki białej kapusty 1 marchew 1 jabłko 1 pęczek pietruszki lub koperku (lub pół(...)pół) sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu sól i pieprz *** Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, posypujemy łyżeczką soli, mieszamy i odkładamy na pół godziny *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja ścieram razem ze skórką, ale można też obrać) *** *** Zieleninę
Blog z ApetytemSkładniki: kopytka: ziemniaki ugotowane 1,5 kg, mąka pszenna 1 szklanka + 1/2 szklanki mąka ziemniaczana, jajka 2 sztuki "M", woda wrząca 3 litry, sól 2 łyżki, masło 1 łyżeczka kapusta: masło 2 łyżki, kiełbasa toruńska 1 sztuka, cebula 1 sztuka średnia, papryczka ostra 1 mała, kapusta młoda 1 sztuka średnia, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna 2 łyżki Ziemniaki ugotowane(...)ogniu z 2 minuty, cedzakiem wyjąć na talerz. W garnku na maśle usmażyć pokrojoną w kosteczkę kiełbaskę obraną z flaka, cebulę,papryczkę ostrą. Do kiełbaski wsypać drobno pokrojoną młodą kapustę, sól do smaku i dusić pod przykryciem z 15 minut, następnie dodać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty - bardzo smaczne, delikatne, szybkie kopytka ziemniaczane, podane z zasmażaną młoda kapustą
W Mojej Kuchni LubięKotlety ziemniaczane z pieczarkami i kiszoną kapustą to pyszne, sycące i proste w wykonaniu danie obiadowe. Koteciki ziemniaczane znakomicie smakują w towarzystwie ulubionego sosu oraz surówki i są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych mielonych a także świetnym pomysłem na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia. składniki na około 15 sztuk 1 kg ugotowanych ziemniaków 300 g pieczarek 1 duża(...)cebula 250 g ugotowanej kiszonej kapusty 1 jajko 4-5 łyżek mąki pszennej olej do smażenia bułka tarta do panierowania czarny pieprz sól przepis Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę drobno siekamy. Ugotowaną i odsączoną z wody kapustę dość drobno siekamy. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju rumienimy posiekaną cebulę oraz starte pieczarki, wszystko mieszamy
Smakowite Dania