kapustą - 19268 przepisów (strona:249/1285)

Gołąbki w młodej kapuście + film 182

Gołąbki w młodej kapuście to smaczny sposób na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Podane na gorąco z sosem pomidorowym smakują wyśmienicie i  mogą doskonale urozmaicić codzienne obiady. składniki na ok. 20 gołąbków średnia główka młodej kapusty 1 jajko 2 torebki ryżu ( każdy po 100 g ) 500 g mięsa mielonego 2 cebule 1 średnia marchew łyżka masła domowa przyprawa typu wegeta(...)przepis tutaj ) czarny pieprz ok. 1,5 litra bulionu przepis Opłukaną kapustę obgotowujemy w dużym garnku we wrzącej wodzie kilka minut, tak aby zmiękła, po czym wyjmujemy z garnka i studzimy. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż w przepisie na opakowaniu. Następnie z kapusty oddzielamy liście, z tych największych i najładniejszych ścinamy zgrubiałe części nerwu. Obrane cebule drobno siekamy

Smakowite Dania
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą + film 150

Błyskawiczna, smaczna i prosta surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, marchewki i cebuli to uniwersalny dodatek do większości dań obiadowych z mięsem, może stanowić również samodzielną przekąskę lub wkład do kebaba. składniki na 3 porcje średnia główka kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 cebula 1/2 kukurydzy z puszki 4 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru czarny pieprz sól przepis(...)Opłukaną i osuszoną główkę kapusty szatkujemy. Poszatkowaną kapustę przekładamy do miski,  posypujemy odrobiną soli i zagniatamy ręką aż kapusta zmięknie i puści sok, powstały sok odlewamy. Obraną cebulę drobno siekamy. Do miski z kapustą  ścieramy na tarce o dużych oczkach obraną i opłukaną marchew, dodajemy posiekaną cebulę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Wsypujemy cukier, dodajemy majonez i jogurt

Smakowite Dania
Bigos z młodej kapusty. Smaczne, szybkie wiosenne danie. 481

Sezon na młoda kapustkę w pełni, więc wykorzystuję ją w mojej kuchni jak tylko mogę. Ostatnio była  młoda kapusta duszona na maśle z pomidorami , a dziś przygotowałam pyszny bigos wzbogacony smakowitymi dodatkami. Taki bigos jest bardzo treściwy, doskonale nadaje się na obiad jak i na kolację. Smakuje najlepiej z pajdą świeżego chleba. Polecam :) Składniki ( porcja dla 4-5 głodnych(...)osób ) - dwie główki młodej kapusty - 30 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - kawałek pieczonego mięsa ( niekoniecznie ) - 25 dkg. pieczarek - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - ziele angielskie,listek laurowy, kminek mielony Wykonanie. Kapustę poszatkowałam na średniej grubości kawałki, włożyłam do dużego garnka i zalałam niewielką ilością wody ( tylko tyle aby przykryła kapustę ). Do kapusty dodałam listek laurowy i ziele angielskie

Kuchnia z widokiem na ogród
Surówka z kiszonej kapusty 244

Dzisiaj na blogu kolejna surówka do opublikowanej już wcześniej kolekcji, czyli   surówki z selera ,  z marchewki   czy   czerwonej kapusty . Na pewno wszystkie one goszczą na Waszych stołach, szczególnie w zimie, gdy  w sklepach brak aromatycznych pomidorów, ogórków czy papryki... Zachęcam do ich przygotowania, bo zawierają dużo witamin, szczególnie kiszona kapusta. Surówka z kiszonej kapusty Czas(...)przygotowania: 30 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 500 g kiszonej (nie kwaszonej) kapusty 1 mała cebula 1 marchewka 1 jabłko olej rzepakowy szczypta cukru  sól pieprz Wykonanie: Kapustę lekko odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru soku. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w  drobną kosteczkę. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na jarzynowej tarce

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z kapustą i grzybami okraszone szynką schwarzwaldzką 179

zjeść pyszne pierogi trzeba poświęcić sporo czasu na ich lepienie. Teraz ten czas możemy skrócić ponieważ można kupić rewelacyjną kapustę postną z grzybami leśnymi. Kapusta w składzie ma  borowiki, podgrzybki i maślaki, czyli te najlepsze leśne grzyby. Jest to kapusta firmy Krokus w zgodzie z naturą. Kapusta jest idealnie doprawiona i można ją jeść na zimno, ciepło(...)okrasiłam cebulką i szynką schwarzwaldzką. Jakie to było pyszne. Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa płaska łyżka masła 250 ml ciepłej wody sól szczypta kapusta postna z grzybami leśnymi Krokus 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula 100 g szynki schwarzwaldzkiej Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, miękkie masło, ciepłą wodę i końcówką

Ala piecze i gotuje
Kluski kładzione i modra kapusta :) 172

pierogi itp. to super kuchnia i wspaniałe dania, można wymyślać w nieskończoność. Tak więc dzisiaj jedne z prostszych do zrobienia klusek, czyli tzw. kładzione, a do tego wspaniała modra kapusta. Oceńcie sami. A jak Wam się spodoba, przygotujcie to danie w domu i pochwalcie się rezultatami :)   Kluski kładzione z modrą kapustą i sosem z passaty (4 osoby) Kluski(...)dodajemy kukurydzę oraz przyprawy. Dusimy razem ok. 2-3 min. i mamy gotowy sos do klusek :) Możemy również zrobić wersję z cebulą, wtedy zaczynamy od delikatnego przesmażenia cebuli. Modra kapusta: 1/2 główki kapusty czerwonej 1/2 cytryny 1/2 małej cebuli 1 duża łyżka oleju ryżowego Kapustę szatkujemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy kilka minut, aż stanie się krucha, wyłączamy

vegetanie
Czerwone pierogi z kapustą i pęczakiem. 131

Cześć wszystkim :) W dzisiejszym naszym menu zaprezentujemy czerwone "buraczane" pierożki z niesamowitym farszem z kapusty słodkiej, pęczaku i kilku innych składników :) Fajny pomysł na przemycanie dzieciaczkom buraków :) Często niestety nasze pociechy mówią bleeee widząc buraczki. Zapraszamy do zapoznania się z naszym pomysłem. Nasze pociechy wcinały je, że hoho :) Tak wyglądają owe pierożki :  Tak się lepiły :  A tak się(...)gotowały :  I hop na talerz : Pierogi czerwone od buraczków z farszem z kapusty i pęczaku (4-5 osób) Składniki farsz : 1/2 szklanki pęczaku 1/2 średniej główki białej kapusty 6 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 garść płatków owsianych pieprz, majeranek, ostra papryka, kminek Ciasto jak na pierogi ukraińskie. Przepis na ciasto  TUTAJ Do ciasta przed zagnieceniem dajemy jednego

vegetanie
Makaron kolanka z czerwoną kapustą i groszkiem. 157

Witajcie :) Jesiennych klimatów ciąg dalszy. Czyli jeszcze jeden przepis z kapustą, ale tym razem z czerwoną, zwaną też modrą. Lubimy wymyślać ciekawe potrawy i to jedna z tych, które robiliśmy na tzw. czuja. hehehe. Okazało się, że połączenie czerwonej kapusty z makaronem to dobry pomysł i smakuje bardzo dobrze. Do tego ciekawie farbuje makaron i wychodzi fioletowo - niebieskawa potrawa. Kolor(...)naprawdę fajny. Zobaczycie na zdjęciach.   Fioletowy makaron z kapustą i zielonym groszkiem. (4 osoby) Składniki: 3/4 opakowania makaronu typu kolanka (duże) 1/2 średniej wielkości kapusty czerwonej 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku jogurt typu greckiego oliwa z oliwek pieprz, tymianek sos sojowy Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kapustę szatkujemy na cieniutkie

vegetanie
zupa warzywna 228

Eksplozja barw. przepis na trzy - cztery porcje 1 litr wywaru warzywno-drobiowego 200 gram kapusty czerwonej 4 małe sztuki kapusty chińskiej pak choi 12 małych marchewek 4 mini kolby kukurydzy   kilka sztuk słodkiego groszku kilka rzodkiewek kilka szalotek ogórek świeży sól , pieprz biały , miód i pietruszka suszona do smaku Kapustę czerwoną kroimy w grubą kostkę i gotujemy około(...)minut w wywarze warzywn0-drobiowym . Odcedzamy kapustę i bulion doprawiamy miodem ,  solą i pieprzem. Kapustę chińska razem z groszkiem i obrana szalotką  gotujemy na parze jedna minutę , obrana marchewkę i  kukurydzę gotujemy również na parze 3 minuty . Warzywami dekorujemy talerz i wlewamy gorący wywar warzywny posypując suszoną natką pietruszki. Smacznego

na gazie
Kluseczki z kapustą. 282

Gotowana kapusta kiszona to pyszny dodatek do wielu mięs.Ja bardzo ją lubię dziś przygotowałam ją z pysznymi kluseczkami, które bardzo łatwo można przygotować. SKŁADNIKI: kiszona kapusta  cebula słonina liść laurowy vegeta 1 łyżka mąka woda, pieprz, sól  WYKONANIE: Kapustę pokroić, wrzucić do garnka zalać zimną wodą, dodać liść laurowy i zagotować, Kiedy kapusta jest miękka odcedzić(...)wrzucić ponownie do garnka ale tym razem nie zalewać wodą, Dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i podsmażoną na patelni pokrojoną w kostkę słoninkę, Kapustę często mieszać żeby nie przywarła do garnka, Doprawić pieprzem, solą, vegetą i zasmażką, ZASMAŻKA: Na patelnie włożyć trochę smalcu ze słoniny  łyżkę mąki, mieszać szybko aż mąka stanie się lekko brązowa, Dodać 1/4 szklanki wody

Kuchnia Beaty
Kapusta z pomidorami. 115

Bardzo lubię gołąbki, ale zostaje mi kapusta z którą do nie dawna nie wiedziałam co robić- ale drogie Panie mam rozwiązanie!! Resztę kapusty przygotowuje jako dodatek do obiadku -jest pyszna z pomidorkami.  SKŁADNIKI: główka białej kapusty(reszta po gołąbkach np.) 5 łyżek oliwy z oliwek 4 małe pomidory pieprz (najlepiej z moździerza lub świeżo mielony), sól, vegeta WYKONANIE(...)garnka lejemy oliwę, dodajemy kostkę bulionową, kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, wlewamy 1/2 szkl. wody, pomidory nacinamy u nasady wkładamy do wrzątku, obieramy, kroimy w kostkę bez pestek, dodajemy do kapusty, dodajemy pieprz, sól, vegetę, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości kapusty

Kuchnia Beaty
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 153

Gołąbki z kapusty włoskiej są mniej pracochłonne i dużo łatwiejsze w wykonaniu niż z białej kapusty. Poza tym, dzięki kapuście włoskiej są bardziej delikatne. Z podanych składników wychodzi 10 gołąbków. Składniki: 1 nieduża włoska kapusta 500 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 200 gramów pieczarek 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki(...)sól pieprz czerwona mielona papryka 1 kostka rosołowa - opcjonalnie Liście kapusty oddzielamy od głąba i parzymy wrzątkiem ok. 2 minut Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy do miseczki Pieczarki i cebulę siekamy niezbyt drobno i dusimy do miękkości. Przekładamy do miseczki z mięsem Dodajemy ryż, przyprawy i mieszamy Następnie nadzienie nakładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rolady z karkówki z kapustą kiszoną i pieczarkami 138

sezonie letnim tylko taką jemy. Jednak za oknem już zaczyna robić się ponuro i chłodno, dlatego dziś proponuję karkówkę w nieco innym wydaniu. Zrobiłam z niej roladki nafaszerowane kapustą kiszoną i pieczarkami. Polecam wypróbować karkówkę w takiej formie. Rolada z karkówki z kapustą kiszoną i pieczarkami SKŁADNIKI: 2 grube plastry karkówki 300 g kapusty kiszonej 150 g pieczarek 1 kostka(...)pieprz 100 g suszonych pomidorów z oliwy 2-3 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE Karkówkę rozbić na jak najcieńsze plastry. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki i na dużym ogniu do zarumienienia. Kapustę odcisnąć z zalewy, można wypłukać jeśli jest za kwaśna, poszatkować i dodać do pieczarek. Na patelnie dolać olej, zmniejszyć ogień. Całość doprawić solą i pieprzem i podsmażyć. Kapustę odłożyć

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Włoska kapusta z polędwicą łososiową 92

Włoska kapusta jest jedną z moich ulubionych, po pierwsze jest mięciutka w kilka chwil a po drugie moja rodzina bardziej ją lubi. Przygotowałam ją troszeczkę w inny sposób niż tradycyjną i okazał się on strzałem w dziesiątkę. Jest świetnym dodatkiem do obiadu jak i dla wielu smakoszy może być smaczną kolacją - ja osobiście lubię taką kapustkę podaną z pieczywkiem. Włoska(...)kapusta z polędwicą łososiową SKŁADNIKI: 1 kg włoskiej kapusty 35 g polędwicy łososiowej 1 pęczek koperku sól do smaku pieprz do smaku   PRZYGOTOWANIE: Kapustę włoską szatkujemy, przekładamy do garnka, podlewamy wodą solimy i gotujemy przez około 15 minut - odcedzamy wodę która pozostała, podlewamy świeżą i dusimy. Polędwice kroimy w kosteczkę, dodajemy do kapusty - dusimy całość 10 minut. Koperek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki