kapustą - 19268 przepisów (strona:248/1285)

Surówka "Coleslaw" 92

mięsa:) Z pewnością u mnie do powtórzenia jeszcze nie raz:). Nie wiem jak Wy, ale ja wypróbowałam wersję Anitki z jej bloga :) Składniki (na dużą miskę): 1 mała główka kapusty; 2 średniej wielkości marchewki; 1 cebula; 1 łyżka cukru pudru; 1/6 szklanki śmietany 30% + 2 łyżeczki; 2 łyżeczki mleka; 1/2 szklanki majonezu + 1 łyżeczka; sok z cytryny; sól i pieprz(...)Małą główkę kapusty (oprócz głąba ze środka) poszatkować drobno nożem lub w malakserze. Posolić dosyć obficie i odstawić na około 2 godziny.  Marchew zetrzeć na tarce na dużych (lub średnich) oczkach, cebulę obrać i drobno pokroić w kosteczkę. Dołożyć do miski z kapustą, wymieszać. W kubku połączyć 1/2 szklanki majonezu z mlekiem, sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz

In my kitchen
Schab zapiekany w kapuście z pomidorem 175

Dziś przedstawiam Wam kolejną propozycję obiadową. Połączenie schabu z kapustą dało wspaniały efekt końcowy. Potrawa jest bardzo smaczna, warto ją przygotować. SKŁADNIKI: ½ kg schabu bez kości, ½ główki kapusty, 1 cebula, 1 pomidor, sól, pieprz, oliwa, masło. PRZYGOTOWANIE: Schab kroję na porcję, rozbijam na cienkie kotlety. Oprószam solą i pieprzem. Podsmażam na oliwie. Kapustę szatkuję. Gotuję 5 minut w osolonej wodzie(...)Odcedzam. Cebulę szklę na oliwie. Dodaję kapustę i chwilę podsmażam. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Wykładam połowę kapusty. Rozkładam kotlety i wykładam pozostałą kapustę. Na wierzchu układam plasterki pomidora. Oprószam solą oraz pieprzem. Przykrywam i zapiekam 60 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gołąbki w kapuście włoskiej 127

Już od wieków kapusta gości na naszych stołach pod wieloma różnymi postaciami . Na moim stole niedawno zagościła w postaci gołąbków w kapuście włoskiej . Smacznych , delikatnych i prostych w  wykonaniu . składniki na 6 porcji 1 główka kapusty włoskiej 3 woreczki ryżu 1 woreczek kaszy jęczmiennej 2 cebule 1 ząbek czosnku 0,50 dag mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżka vegety(...)kostki rosołowe pieprz sól przepis Kapustę opłukujemy, wydrążamy głąb, obgotowujemy ją we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu  wyjmujemy ją z garnka i obieramy z liści . Osobno gotujemy ryz i kaszę. Na patelni smażymy wyciśnięty przez praskę czosnek i  pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy ją do zmielonego mięsa mielonego i mieszamy razem z ryżem i kaszą . Wbijamy jajko, doprawiamy solą

Smakowite Dania
Pierogi z kapustą i grzybami 130

znam osoby,  która nie lubi pierogów , a rodzajów jest ich całe mnóstwo . Ja przygotowałam pierogi z kapustą i grzybami . Myślę że przepis jest prosty a wykonanie nieskomplikowane chociaż trochę czasochłonne , ale smak rekompensuje wszystkie niedogodności . składniki na 4 porcje           ciasto 2 szklanki mąki 1 jajko szklanka gorącej wody(...)farsz kilogram kapusty  kiszonej duża cebula tłuszcz  do smażenia ( może to być olej lub margaryna ) szklanka suszonych grzybków kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz przepis Przepłukaną kapustę gotujemy w małej ilości wody razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi i szczyptą soli . Po ugotowaniu kapustę odciskamy i drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę

Smakowite Dania
Łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem 98

Łazanki z kiszonej kapusty z boczkiem to kolejny smak mojego dzieciństwa . Danie proste , smaczne i tanie , szybko zaspokoi głód  . Dodatek boczku wędzonego sprawi , że łazanki będą bardzo aromatyczne a kapusta kiszona nada im wyrazistego smaku . składniki na 4 porcje opakowanie makaronu łazanki 25 dag wędzonego boczku 1/2 kg kapusty kiszonej własnej roboty 1 cebula sól i pieprz przepis Podsmażamy(...)boczek pokrojony w kostkę , dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę . Do tego dodajemy wypłukaną i poszatkowaną kiszoną kapustę . Całość mieszamy , dopraw i amy solą i pieprzem i  dusimy aż kapusta będzie miękka . W garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron łazanki al dente, dodajemy do kapusty i wszystko mieszamy

Smakowite Dania
Gołąbki z marchewką i pieczarkami 177

Gołąbki z marchewką i pieczarkami są doskonałą alternatywą dla jaroszy . Danie proste ale jednocześnie wykwintne , podane z ziemniakami urozmaici trochę obiad . składniki na 4 porcje główka białej kapusty 15 dag ryżu 15 dag marchwi 100 ml mleka 20 dag pieczarek 3 łyżki masła 500 ml bulionu 3 dag koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku przepis Kapustę oczyszczamy, wycinamy głąb(...)zalewamy dużą ilością wrzącej wody, obgotowujemy aż liście zmiękną. Następnie kapustę przestudzamy, oddzielamy liście, ścinamy grube nerwy nie uszkadzając liści . Ryż zalewamy wrzącą, osoloną wodą, gotujemy,odcedzamy i odsączamy. Marchew myjemy obieramy, zalewamy wrzącą osoloną wodą z dodatkiem mleka, gotujemy. Gdy przestygnie ścieramy na tarce o dużych otworach. Pieczarki oczyszczamy a następnie kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Usmażone

Smakowite Dania
Gołąbki w młodej kapuście + film 186

Gołąbki w młodej kapuście to smaczny sposób na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Podane na gorąco z sosem pomidorowym smakują wyśmienicie i  mogą doskonale urozmaicić codzienne obiady. składniki na ok. 20 gołąbków średnia główka młodej kapusty 1 jajko 2 torebki ryżu ( każdy po 100 g ) 500 g mięsa mielonego 2 cebule 1 średnia marchew łyżka masła domowa przyprawa typu wegeta(...)przepis tutaj ) czarny pieprz ok. 1,5 litra bulionu przepis Opłukaną kapustę obgotowujemy w dużym garnku we wrzącej wodzie kilka minut, tak aby zmiękła, po czym wyjmujemy z garnka i studzimy. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż w przepisie na opakowaniu. Następnie z kapusty oddzielamy liście, z tych największych i najładniejszych ścinamy zgrubiałe części nerwu. Obrane cebule drobno siekamy

Smakowite Dania
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą + film 152

Błyskawiczna, smaczna i prosta surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, marchewki i cebuli to uniwersalny dodatek do większości dań obiadowych z mięsem, może stanowić również samodzielną przekąskę lub wkład do kebaba. składniki na 3 porcje średnia główka kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 cebula 1/2 kukurydzy z puszki 4 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru czarny pieprz sól przepis(...)Opłukaną i osuszoną główkę kapusty szatkujemy. Poszatkowaną kapustę przekładamy do miski,  posypujemy odrobiną soli i zagniatamy ręką aż kapusta zmięknie i puści sok, powstały sok odlewamy. Obraną cebulę drobno siekamy. Do miski z kapustą  ścieramy na tarce o dużych oczkach obraną i opłukaną marchew, dodajemy posiekaną cebulę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Wsypujemy cukier, dodajemy majonez i jogurt

Smakowite Dania
Bigos z młodej kapusty. Smaczne, szybkie wiosenne danie. 486

Sezon na młoda kapustkę w pełni, więc wykorzystuję ją w mojej kuchni jak tylko mogę. Ostatnio była  młoda kapusta duszona na maśle z pomidorami , a dziś przygotowałam pyszny bigos wzbogacony smakowitymi dodatkami. Taki bigos jest bardzo treściwy, doskonale nadaje się na obiad jak i na kolację. Smakuje najlepiej z pajdą świeżego chleba. Polecam :) Składniki ( porcja dla 4-5 głodnych(...)osób ) - dwie główki młodej kapusty - 30 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - kawałek pieczonego mięsa ( niekoniecznie ) - 25 dkg. pieczarek - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - ziele angielskie,listek laurowy, kminek mielony Wykonanie. Kapustę poszatkowałam na średniej grubości kawałki, włożyłam do dużego garnka i zalałam niewielką ilością wody ( tylko tyle aby przykryła kapustę ). Do kapusty dodałam listek laurowy i ziele angielskie

Kuchnia z widokiem na ogród
Surówka z kiszonej kapusty 249

Dzisiaj na blogu kolejna surówka do opublikowanej już wcześniej kolekcji, czyli   surówki z selera ,  z marchewki   czy   czerwonej kapusty . Na pewno wszystkie one goszczą na Waszych stołach, szczególnie w zimie, gdy  w sklepach brak aromatycznych pomidorów, ogórków czy papryki... Zachęcam do ich przygotowania, bo zawierają dużo witamin, szczególnie kiszona kapusta. Surówka z kiszonej kapusty Czas(...)przygotowania: 30 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 500 g kiszonej (nie kwaszonej) kapusty 1 mała cebula 1 marchewka 1 jabłko olej rzepakowy szczypta cukru  sól pieprz Wykonanie: Kapustę lekko odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru soku. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w  drobną kosteczkę. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na jarzynowej tarce

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z kapustą i grzybami okraszone szynką schwarzwaldzką 184

zjeść pyszne pierogi trzeba poświęcić sporo czasu na ich lepienie. Teraz ten czas możemy skrócić ponieważ można kupić rewelacyjną kapustę postną z grzybami leśnymi. Kapusta w składzie ma  borowiki, podgrzybki i maślaki, czyli te najlepsze leśne grzyby. Jest to kapusta firmy Krokus w zgodzie z naturą. Kapusta jest idealnie doprawiona i można ją jeść na zimno, ciepło(...)okrasiłam cebulką i szynką schwarzwaldzką. Jakie to było pyszne. Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa płaska łyżka masła 250 ml ciepłej wody sól szczypta kapusta postna z grzybami leśnymi Krokus 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula 100 g szynki schwarzwaldzkiej Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, miękkie masło, ciepłą wodę i końcówką

Ala piecze i gotuje
Kluski kładzione i modra kapusta :) 176

pierogi itp. to super kuchnia i wspaniałe dania, można wymyślać w nieskończoność. Tak więc dzisiaj jedne z prostszych do zrobienia klusek, czyli tzw. kładzione, a do tego wspaniała modra kapusta. Oceńcie sami. A jak Wam się spodoba, przygotujcie to danie w domu i pochwalcie się rezultatami :)   Kluski kładzione z modrą kapustą i sosem z passaty (4 osoby) Kluski(...)dodajemy kukurydzę oraz przyprawy. Dusimy razem ok. 2-3 min. i mamy gotowy sos do klusek :) Możemy również zrobić wersję z cebulą, wtedy zaczynamy od delikatnego przesmażenia cebuli. Modra kapusta: 1/2 główki kapusty czerwonej 1/2 cytryny 1/2 małej cebuli 1 duża łyżka oleju ryżowego Kapustę szatkujemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy kilka minut, aż stanie się krucha, wyłączamy

vegetanie
Czerwone pierogi z kapustą i pęczakiem. 132

Cześć wszystkim :) W dzisiejszym naszym menu zaprezentujemy czerwone "buraczane" pierożki z niesamowitym farszem z kapusty słodkiej, pęczaku i kilku innych składników :) Fajny pomysł na przemycanie dzieciaczkom buraków :) Często niestety nasze pociechy mówią bleeee widząc buraczki. Zapraszamy do zapoznania się z naszym pomysłem. Nasze pociechy wcinały je, że hoho :) Tak wyglądają owe pierożki :  Tak się lepiły :  A tak się(...)gotowały :  I hop na talerz : Pierogi czerwone od buraczków z farszem z kapusty i pęczaku (4-5 osób) Składniki farsz : 1/2 szklanki pęczaku 1/2 średniej główki białej kapusty 6 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 garść płatków owsianych pieprz, majeranek, ostra papryka, kminek Ciasto jak na pierogi ukraińskie. Przepis na ciasto  TUTAJ Do ciasta przed zagnieceniem dajemy jednego

vegetanie
Makaron kolanka z czerwoną kapustą i groszkiem. 162

Witajcie :) Jesiennych klimatów ciąg dalszy. Czyli jeszcze jeden przepis z kapustą, ale tym razem z czerwoną, zwaną też modrą. Lubimy wymyślać ciekawe potrawy i to jedna z tych, które robiliśmy na tzw. czuja. hehehe. Okazało się, że połączenie czerwonej kapusty z makaronem to dobry pomysł i smakuje bardzo dobrze. Do tego ciekawie farbuje makaron i wychodzi fioletowo - niebieskawa potrawa. Kolor(...)naprawdę fajny. Zobaczycie na zdjęciach.   Fioletowy makaron z kapustą i zielonym groszkiem. (4 osoby) Składniki: 3/4 opakowania makaronu typu kolanka (duże) 1/2 średniej wielkości kapusty czerwonej 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku jogurt typu greckiego oliwa z oliwek pieprz, tymianek sos sojowy Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kapustę szatkujemy na cieniutkie

vegetanie