kapustą - 19268 przepisów (strona:245/1285)

Łazanki z kiszoną kapustą i kiełbaską 165

Kolejne, proste  danie makaronowe , kojarzące się z domem i smakami dzieciństwa (oprócz   Murzynka ,  paprykarzu  czy  zupy NIC ), ale niestety zapomniane- łazanki z kiszoną kapustą oraz z podsmażoną cebulą i kiełbasą. Mimo, że przepis jest bardzo prosty, składniki tanie i dostępne w każdym sklepie, a sama potrawa wyglądem nie zachwyca, to smak jest po prostu(...)zachwycający- p odana z czerwonym winem stanowić może nawet i bardzo wyszukane danie... ... danie, które warto odkryć na nowo! :) Porcja dla 4 dorosłych osób: * kapusta kiszona- 500 g* * ulubiona kiełbasa- 200 g * makaron typu łazanki- 200 g * cebula- 1 szt. * woda- 1 szklanka * suszona włoszczyzna- 1 łyżka (opcjonalnie) * olej- 4 łyżki * ziele angielskie, listki laurowe * sól, pieprz Kapustę kiszoną poszatkować

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka gyros z chipsami o smaku grillowanych warzyw 410

Popularna i dobra sałatka gyros z kapustą pekińską sosem kebab -gyros FOLWARK  z warstwą chipsów o smaku grillowanych warzyw, na imprezach rodzinnych niezastąpiona, zapraszam do wypróbowania jej w tej nowej wersji! Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej-(u mnie dość duża) 1 podwójny filet z kurczaka 2 łyżki oliwy przyprawa do gyrosa sól do smaku 100 g chipsów o smaku grillowanych(...)warzyw 1 cebula 5 ogórków konserwowych 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 4 łyżki sosu kebab-gyros ostrego  Folwark 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu łagodnego Sposób przygotowania: Kapustę pekińską myjemy osuszamy kroimy cieniutko, cebulkę szatkujemy drobno. Resztę warzyw kroimy w kostkę. Mięso myjemy kroimy oprószamy przyprawą do gyrosa, smażymy do miękkości na oleju. Studzimy. Poszatkowaną kapustę mieszamy

Wanilia i Kardamon
Gołąbki w sosie pomidorowym 297

Gołąbki w sosie pomidorowym to potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Danie syte, bardzo pyszne w sam raz na niedzielny obiad. Składniki: Farsz 1 kg. mięsa wieprzowego duża główka kapusty włoskiej szklanka ryżu sól pieprz 2 jaja łyżka oleju Przygotowanie: Przygotować farsz: mięso opłukać, osuszyć, zmielić, doprawić solą, pieprzem. Umyć ryż i obgotować(...)przez 3-4 minuty. Odcedzić, wystudzić, dodać do masy mięsnej. Dodać jaja, dokładnie wymieszać. Kapustę sprawić z wierzchnich uszkodzonych liści. Wyciąć głąbik. Włożyć do dużego garnka z gorącą wodą, gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Odsączyć z wody i wystudzić. Wyciąć lub pobić zgrubienia liścia. Nadziewać liście farszem, zawijać niezbyt ciasno. Układać ciasno gołąbki na spodzie rondla uprzednio

Smaczne Potrawy
Gołąbki. 157

się nie zabrałam sama za ich zrobienie. Tym razem będąc u rodziców męża uczestniczyłam przy ich przygotowaniu.  Składniki : (z tej ilości wyjdzie ok.18 dużych gołąbków)  1duża główka kapusty, 1kg200g mięsa mielonego, 3paczki ryżu (każda po 100g), sól, pieprz, majeranek, 1,5L bulionu, przecier pomidorowy - 2 małe słoiczki, mąka, 2 kostki rosołowe na bulion lub mięso i świeże warzywa(...)bulion. Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie - uważać by nie rozgotować.  Kapustę umyć, oberwać niepotrzebne liście i wyciąć głąb kapusty. Zagotować wodę - taką ilość by kapusta się prawie cała zanurzyła. Gdy liście kapusty lekko zmiękną, pojedynczo wyciągać z wody. Mięso mielone wymieszać z ryżem, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z każdego liścia odciąć zgrubienie.  Na liść kapusty położyć

W kuchni u Moniki
Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym 344

Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym Tradycyjna surówka z białej kapusty z marchewką i jabłkiem znają chyba wszyscy. Najlepiej smakuje w towarzystwie naszego ukochanego, pospolitego schabowego:) A dzisiaj na moim stole zawitała biała kapusta ale bez jabłka, za to z prażonym słonecznikiem, kukurydzą i sosem czosnkowym. Surówka nabrała mocy, innego smaku i od razu schaboszczak smakował o niebo lepiej(...)Składniki: pół główki małej lub średniej białej kapusty 2 średnie marchewki puszka kukurydzy 2 garście uprażonych ziaren słonecznika 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować, lub drobno pokroić nożem. Przełożyć do miski i dość mocno posolić, wymieszać i odstawić na chwilę. Następnie dobrze wygnieść dłońmi, aby kapusta lekko zwiotczała. Marchewkę obrać

na moim stole...
Bigos 165

żebyście w przyszłym roku mogli już bez wysiłku je tutaj odszukać :) Bożonarodzeniowych życzeń nie mogę już Wam złożyć, ale składam najserdeczniejsze życzenia noworoczne! :) BIGOS Składniki: - średniej wielkości główka kapusty - 500 gram mięsa (może być łopatka) - 300 gram kiełbasy (może być śląska lub każda inna tego rodzaju) - 250 gram pieczarek (lub zaparzonych wcześniej suszonych grzybów leśnych) - 150 gram boczku wędzonego - garść(...)śliwek suszonych - 4 listki laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - pieprz - sól - kapusta kiszona (tyle samo, co świeżej kapusty)  - koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Usuwamy głąb i szatkujemy kapustę. Następnie wrzucamy ją do garnka i zalewamy 2 szklankami wody, solimy. Gotujemy pod przykryciem. W międzyczasie kroimy grzyby, podsmażamy je i dodajemy do gotującej się kapusty. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę

Życie zamknięte w smaku
Gołąbki – tradycyjne rodzime danie 141

moich gołąbków, czy też nie ale coś w tym musi być. Moja mama też uważała, że robię najlepsze gołąbki. Zapraszam więc do wypróbowania przepisu. Składniki: 1 spora, zwarta główka kapusty 1 kg mięsa mielonego  ( z łopatki ) 250 gram pieczarek ( najlepsze są oczywiście suszone z lasu, ale się skończyły ) 100 gram ryżu ( 1 woreczek ) Sól Vegeta Pieprz 1 łyżka oleju(...)Koncentrat pomidorowy ( mały słoik ) 100 ml śmietany ( słodkiej 18 % ) 3 łyżeczki mąki Bulion grzybowy ok. 1 ½ l Wykonanie: Główkę kapusty umieszczamy w dużym garnku z wodą i parzymy ( nie gotujemy ). Tak długo, aż liście z kapusty będzie można po kolei zdjąć i będą elastyczne. Zdejmujemy część, ponownie umieszczamy w wodzie itd. Ryż gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Pieczarki drobno kroimy

Smaki Ewy
Młoda kapusta z warzywami na słodko – kwaśno 92

wiosnę bywa, w sklepach pojawiają się młode, świeżutkie warzywa. A to sezon na szparagi a to na ogórki i oczywiście na młodą kapustę. I tak dzisiaj młoda kapusta w moim wykonaniu. Nawet nie pamiętam genezy powstania  tego dania, w sumie nie istotne. Kapustę w ten sposób robię od dawna. Niekiedy zmieniają się w niej warzywa, coś dodaję a coś(...)ujmuję, ale sama istota dania pozostaje niezmienna. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka Kawałek korzenia selera ½ cebuli ½ papryki czerwonej 1 – 2 łyżeczek vegety Ew. sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Ok. 3 łyżek octu spirytusowego 1 płaska łyżeczka cukru Woda Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Marchewkę, pietruszkę i seler, obieramy i ścieramy na tarce warzywnej razem z papryką. Cebule

Smaki Ewy
Młoda kapusta zasmażana z karkówką 121

Ponownie mogę zacząć post, z cyklu : aktualnie jest sezon na młodą kapustę, dokładnie właśnie tak jest a i kapusta coraz dorodniejsza. Dzisiaj więc ponownie proponuję młodą kapustę w moim wykonaniu, bardziej pożywną. Prawie jak danie jednogarnkowe, ale ziemniaczki ugotowałam oddzielnie. Było smacznie. Składniki: 500 gram karkówki ( plastry ) 150 gram boczku wędzonego 1 główka młodej, sporej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka(...)łyżki mąki Olej woda Wykonanie: Plastry karkówki przyprawiamy czerwonym delikatem ( nie rozbijamy ), pozostawiamy do zamarynowania przez około 30 minut. Warzywa obieramy i razem z porem kroimy na cienkie plasterki. Kapustę szatkujemy. Karkówkę podsmażamy na patelni z olejem, po chwili wlewamy około 200 ml wody i dusimy około 10 minut. Odstawiamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. W garnku ( z możliwością podsmażania

Smaki Ewy
Gołąbkowa zapiekanka wg Marty 177

Gołąbkowa zapiekanka wg Marty 1 woreczek ryżu 1 woreczek kaszy gryczanej smażone pieczarki 250 dkg mięsa mielonego 1 główka kapusty świeżej 3-4 ząbki czosnku masło oliwa 2 łyżki mąki gryczanej przecier/koncentrat pomidorowy Ryż gotujemy. Kaszę gotujemy. Mięso podsmażyłam na patelni. Kapustę poszatkowałam, ale zanim to zrobiłam odłożyłam kilka całych liści. Potem do gotującej się wody włożyłam całe liście(...)minuty, wyjęłam i w tej wodzie ugotowałam resztę kapusty. Wodę odcedziłam i zostawiłam do sosu. Pieczarki podsmażone na oliwie.  Następnie mieszamy: ugotowany ryż + ugotowana kasza gryczana + usmażone pieczarki + czosnek w plasterki + mięso mielone podsmażone na patelni + ugotowana kapusta poszatkowana (wodę od gotowania kapusty zostawiamy do sosu) - wymieszać. Całość nakładamy do wysmarowanej oliwą formy, nakładamy kawałki masełka na wierzchu

Tradycyjna kuchnia inaczej
Surówka z młodej kapusty 382

Surówka z młodej kapusty Lubicie surówkę z kapusty? Według mnie, to jeden z najlepszych dodatków do wiosennych i letnich obiadów. Jest niezastąpioną częścią wszystkich zestawów sałatkowych. Ma świeży, doskonały smak, a do tego jest bogatym źródłem witamin. Latem we wszystkich smażalniach towarzyszy rybom, ale nic nie stoi na przeszkodzie (a nawet wskazane jest) żeby podawać ją także do mięs(...)grillu lub pieczonych. Może mieć wiele wariantów. Dzisiaj przedstawiam Wam lekką wersję z dodatkiem młodej marchewki, cebulki i sporą dawką zieleniny. Polecam :) Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 łyżeczki soli 1-2 łyżeczki miodu 1-2 marchewki pęczek koperku 1 mała młoda cebulka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 3-4 łyżki oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego

Pełny talerz
Dietetyczna kapusta z kurczakiem 333

Danie z kapusty, kurczaka i warzyw. Wymaga długiego gotowania żeby kapusta odpowiednio zmiękła. Może na zdjęciach nie prezentuje się zbyt efektownie, ale jest naprawdę pyszne a przy tym dość dietetyczne. Do przygotowania będzie potrzebny duży (co najmniej 4-litrowy) garnek. 1/2 główki białej kapusty 500 g mięsa z piersi kurczaka 500 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 1 opakowanie pomidorów(...)puszce (400 g) ok. 4 łyżeczki soli ok. 4 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki ok. 2 łyżeczki suszonego czosnku ok. 1,5 łyżeczki pieprzu 2 szklanki wody Kapustę poszatkować i przełożyć do garnka o pojemności co najmniej 4 litrów. Dodać sól i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. W tym czasie pozostałe składniki (oczyszczonego kurczaka, pieczarki, paprykę) pokroić

Bullio
Bigosik z świeżej kapusty z udkiem 121

Bardzo smaczny obiad o pięknym aromacie świeżych ziół Składniki: - 1 główka kapusty - 2 duże udka - 1 czerwona papryka - szczypior z 3 cebul - pęczek koperku - pęczek pietruszki - 2 listki seler - 2 listki lubczyku - 2 kostki rosołowe drobiowa - pieprz ziołowy - 1 łyżeczka słodkiej papryki - liść laurowy - ziele angielskie 4 kulki - szczypta kuminu - 1 łyżeczka płaska mąki - 3 łyżki oleju Sposób przygotowania(...)Kapustę pokroić dać do garnka wlać troszkę na dnie wody nie dużo Przekroić udka na połówki              włożyć udka pomiędzy kapustę gotować - Dodać przyprawy kostki rosołowe w                                         kruszyć gotować do odparowania wody i miękkiego

W królestwie smaków Beaty
Zielona sałatka do grilla 430

Zielona sałatka do grilla Uwielbiam wiosnę i wczesne lato...czas nowalijek, młodej kapusty i wszelakiej zieleniny, która dominuje w moim ogrodzie i oczywiście na moim stole. Dzisiaj propozycja lekkiej, delikatnej sałatki, którą można z powodzeniem zaserwować przy grillu do mięsa, ale również jako dodatek do obiadu, zwłaszcza do młodych ziemniaczków. Prosta, banalna sałatka z młodej kapusty, kopru i ogórka. Powinna(...)się lekko schłodzić przed podaniem, ale ja, pałaszuje ją zaraz po wymieszaniu:)  Składniki: 1 mała główka młodej kapusty, lub pół dużej 1 solidny pęczek kopru 1 podłużny ogórek sok z cytryny sól olej  Sposób przygotowania: Kapustę kroimy w paski. Solimy i ugniatamy delikatnie dłońmi aby kapusta puściła trochę soku i skrapiamy sokiem z cytryny. Siekamy koper, ogórka obieramy

na moim stole...
Gołąbki z ryżem i mięsem. 159

Przez ostatni tydzień w mojej kuchni króluje kapusta. Nie mogło by się obejść bez gołąbków. Lubię to danie, bo łączy w sobie wszystkie ulubione przeze mnie składniki, szybko się je przygotowuje i zawszę robię tyle, by starczyło na dwa obiady. Często wystudzone gołąbki pakuję do woreczków i mrożę, ratując się w sytuacji gdy nie zdążyłam z obiadem(...)tylko skropione magą, a mąż uwielbia gołąbki sote, bez dodatków (bo mówi, że nie będzie sobie psuł tak pysznego dania;-) Składniki na gołąbki z ryżem i mięsem 1 główka kapusty włoskiej 2 woreczki ryżu (po 100 gram każdy) 0,7 kg wieprzowiny (np. łopatka) 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego

Rozpustne gotowanie