kapustą - 19268 przepisów (strona:245/1285)

Łazanki z kapustą kiszoną 162

Łazanki na naszym stole goszczą zazwyczaj w wersji ze słodką kapustą z dodatkiem świeżego koperku. Takich dawno już nie jedliśmy ,więc nastała pora (w końcu :D ) by je podać. Pyszne ,lekko kwaśne łazanki z dodatkiem maggi...mmm ,pycha! Składniki 500 g kapusty kiszonej 300 g makaronu łazanki 400 g wędzonego boczku 2 marchewki (duże) 2 cebule 2 łyżki gęsiego smalcu(...)laurowe 150 ml bulionu drobiowego pieprz maggi Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron na łazanki gotujemy według przepisu zawartego na opakowaniu. Odsączamy ,przelewamy zimną wodą. Kapustę płuczemy ,osączamy ,siekamy. Marchewki i cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu. Dodajemy kapustę ,smażymy jeszcze 2-3 min i zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe. Dusimy na małym ogniu

R'n'G Kitchen
Młoda kapusta z dodatkami 143

Klasyczna młoda kapusta zasmażana. Ja troszkę ja zmodyfikowałem dodatkami. Wyszło pysznie. Można podać solo albo z pieczywem. Pasuje do schabowego i innych mięs. Składniki 1 średnia główka młodej kapusty kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 duża cebula 150 g szynki prosciutto duża łyżka mąki sól pieprz pęczek koperku 1 łyżka masła 8 szt średnich pieczarek Przygotowanie   Kapustę poszatkowałem niezbyt drobno. Zalałem(...)patelni rozgrzałem masło, na którym podsmażyłem posiekaną cebulę i smażyłem do jej zeszklenia. Następnie dodałem pokrojone dość grubo pieczarki. Dusiłem chwilę , aż zmiękły. Cebulę wraz z pieczarkami dodałem do kapusty. Na patelni podsmażyłem krótko szynkę prosciutto ( klasycznie byłby boczek ), którą wcześniej delikatnie podzieliłem na mniejsze kawałki. Na pozostałym tłuszczu zrobiłem zasmażkę z mąki, którą rozprowadziłem przed dodaniem płynem spod kapusty

R'n'G Kitchen
Pieczeń z kaszy gryczanej i kapusty 172

Kasza gryczana na oleju podsmażana, w bulionie następnie gotowana, z kapustą, cebulą, oregano zmieszana, została do keksówki włożona i w piekarniku upieczona. Taka pieczeń świetnie smakuje jak się sos serowy lub pieczarkowy do niej przygotuje. Dzięki smażeniu kasza nam się nierozgotowana, a kapusta i jajka w całość ją posklejała.      Składniki: 200 g kaszy gryczanej prażonej Kupiec(...)biała cebula, 500 g kapusty, czosnek mielony do smaku, 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej, 500 - 600 ml bulionu, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, garść świeżego oregano, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki pszennej, 70 ml oleju rzepakowego. Przygotowanie: Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, kroimy drobno i odciskamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy

Moniki Smakołyki
Szybka surówka z kapusty i kukurydzy 220

Młoda kapusta idealnie nadaje się do pysznych surówek. Tym razem w towarzystwie kukurydzy, oliwek i sosu jogurtowego. Składniki: główka młodej kapusty 2 garście oliwek zielonych puszka kukurydzy mały kubek jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sól Przygotowanie Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Dzielimy na ćwiartki i drobno szatkujemy. Przekładamy do miski i solimy. Kapustę z solą ugniatamy rękami. Odstawiamy na 10 minut(...)Kukurydzę odsączamy, dodajemy do kapusty. Oliwki (można pokroić w plastry) dodajemy do reszty składników. Jogurt mieszamy z musztardą, wylewamy na warzywa i mieszamy dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
Łazanki z młodą kapustą, pieczarkami i kabanosem 170

Przytachałam niedawno z targu sporą główkę młodej kapusty - przez tydzień myślałam co z niej zrobić, bo córcia w ogóle jej nie jada a mąż też nosem kręci. I w końcu wymyśliłam łazanki - mi bardzo smakowały, mąż też zjadł z chęcią a i córcia trochę poskubała :) SKŁADNIKI: 1/2 główki kapusty 30 dag pieczarek 1-2 cebule 20 dag kabanosów 2 łyżki(...)masła (ja użyłam czosnkowego) 2 łyżki mąki 1/2 szkl śmietanki 30% przyprawa do bigosu i młodej kapusty Rafex sól, pieprz, ostra papryka Dodatkowo: 25 dag makaronu łazanek 1. Kapustę posiekać. Ugotować do miękkości w jak najmniejszej ilości osolonej wody lub bulionu (żeby zachować maksimum smaku i witamin) 2. Makaron ugotować. 3. Pieczarki pokroić w plasterki a cebule w piórka, udusić

Kto ugości moich gości?
Kapusta z grzybami 196

Dziś rządy w kuchni objął Królewicz :)  Na moje życzenie przygotował kapustę z grzybami.... Według przepisu swojej babci :) Smakowało, jak zawsze wyśmienicie!  2 kg kiszonej kapusty suszone grzyby ( dużo ) 2 cebule 1/3 kostki masła 3-4 liście laurowe ziele angielskie 2 łyżki cukru pieprz  Kapustę przepłukać i pokroić w razie potrzeby. Wrzucić do garnka wraz z liśćmi laurowymi(...)Grzyby zalać wrzątkiem i moczyć około pół godziny. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę i zeszklić na maśle. Dodać do kapusty. Namoczone grzyby wraz z wodą dodać do kapusty.  Gotować do zredukowania wody. Doprawić cukrem i pieprzem

Jemy Pijemy
Duszonki 151

potrawy daję zazwyczaj cztery składniki: ziemniaki, cebulę, dowolną wędlinę i liście kapusty. Tym razem dołożyłam kilka pieczarek, ale tak naprawdę można dodać do niej ulubione warzywa, dowolne przyprawy, a także wcześniej upieczone lub ugotowane mięso - pełna dowolność. Mimo, że nie ma wyglądu, smakuje wyśmienicie, nawet odgrzewana na drugi dzień. Składniki: 80 dag młodych ziemniaków 8 średnich pieczarek 2 duże cebule(...)cukrowe 10 dag boczku wędzonego 3 kiełbaski śląskie kilka dużych liści kapusty – na wyłożenie garnka, przykrycie od góry i warstwę pomiędzy pozostałymi składnikami sól pieprz Wykonanie: Z ziemniaków zdjęłam łuszczącą się cienką skórkę, umyłam i pokroiłam w równe plastry grubości ok. 3 mm. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plasterki. Cebule obrałam, pokroiłam w pół plastry. Boczek pokroiłam w kosteczkę, a kiełbasę

Kuchenne zapiski Edyty
Czerwona kapusta zasmażana ze śliwkami – wersja na dziś - bez zasmażki 169

szufladzie lodówki, od co najmniej tygodnia, leżała sobie ćwiarteczka nie za dużej czerwonej kapusty, a na dnie misy na owoce smętnie poniewierały się dwie przejrzałe śliwki i pół jabłka, nie wykorzystanego do ciasta. Dołożyłam do tego dwie suszone śliweczki, cebulkę, przyprawy, i… powstał pyszny dodatek do mielonych kotletów wieprzowych J To taka moja wersja na dzisiaj – skromna, bez wina(...)będę się wymądrzać i nie powiem, że to tradycyjna potrawa śląska, bo nie znam się na śląskiej kuchni. W moim rodzinnym mazowieckim domu nigdy nie robiono zasmażanej czerwonej kapusty, więc ta była pierwszą, jaką jadłam. Zresztą mąż i córka, również. Ale smakowała zarówno im, jak i mnie, i jestem pewna, że jeszcze ją przygotuję, może z dodatkiem czerwonego wina

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa z kapusty pekińskiej 125

pewno były bardzo cienko pokrojone plastry wołowiny, krewetki, dwie wersje tofu, ziemniaki pokrojone w plastry, mnóstwo różnych sosów (mniej lub bardziej pikantnych), makaron sojowy (bądź podobny) i właśnie kapusta pekińska. A owego hot pota je się następująco: każdy bierze sobie co tam chce z tego dodatkowego stolika i wrzuca do tego jednego wspólnego gotującego się gara. I gotuje sobie. Potem(...)gmera pałeczkami, wyjmuje i zjada. I tak cały czas. Fantastyczna sprawa! I zaskoczyła mnie kapusta pekińska. Ugotowana w takim wywarze smakowała doskonale. To właśnie skłoniło mnie do zrobienia zupy z kapusty pekińskiej. A dodam jeszcze, że ta potrawa jest absolutnie doskonała, wszyscy wyszliśmy potężnie najedzeni. Ale właśnie nie przejedzeni jak po ciężkim europejskim żarciu, tylko bardzo przyjemnie nasyceni. A moją

Marder&Marder Manufacture
"Leczo" z kapusty 128

Przywiozłam ten przepis spod Żywca kilka lat temu. Zawsze wychodzi smaczna, czy z młodej kapusty, czy też nie. Polecam przede wszystkim osobom, które nie mają nawet godziny na zrobienie obiadu :) Dzisiejsza propozycja to gorący sycący obiad w 30 minut. Pyszne zarówno pierwszego, jak i drugiego dnia :)   Składniki: główka kapusty (u mnie młoda) kiełbasa (najlepiej podwędzana wiejska i aromatyczna(...)cebule duże 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (im więcej tym bardziej wyrazisty pomidorowy smak) 2 szklanki bulionu liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz majeranek i bazylia Przygotowanie: Kapustę siekamy, wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem, dodając liść laurowy i ziele angielskie. W międzyczasie kroimy w plasterki kiełbasę i w piórka cebulę. Kiełbasę smażymy do lekkiej zmiany koloru

ChilliJemy
Młoda kapusta z koperkiem 154

Zapach młodej kapusty to jeden z uroków maja, który pozostał mi z dzieciństwa. Połączenie z koperkiem daje mi wrażenie świeżości jaką niesie ze sobą wiosna. Warto wykorzystać ten okresie brać garściami z tego co niesie nam maj - botwinka, szparagi, kapusta, nawet mniszek lekarski. Kolejny maj dopiero za rok ;) Składniki: główka młodej kapusty 2 marchewki udko z kurczaka 2 listki laurowe(...)woda pietruszka łyżka maki pszennej   Przygotowanie: Udko kurczaka myjemy i gotujemy z niego wywar. Kiedy kurczak będzie ugotowany, wyjmujemy go z wody i drobimy, usuwając skórę i kości. Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka z bulionem (wody powinno być na wysokości 3/4 kapusty). Marchewkę oczyszczamy i ścieramy na tarce do kapusty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, oraz pietruszkę. Gotujemy

ChilliJemy
Soupe aux choux a la Russe 139

boli mnie od tego głowa. Tyle, co szanowne kacapy mają jego wersji, to chyba nie ma nigdzie. A najprawdziwszy z prawdziwych kapuśniaków gotuje się... kilka godzin. Niegdyś zapiekano kapustę w piecu, teraz, gdy mamy w kuchni wiele uproszczeń, nie ma takiej potrzeby, ale ile taka potrawa na tym straci... Nazwę specjalnie podałam po francusku. To z jednej strony lekko humorystyczny(...)pieprz w ziarnach ( u mnie po około 10 sztuk) i liście laurowe oraz solimy wywar według uznania. Następnie Gotujemy do miękkości mięsa na niewielkim ogniu. W tym czasie przygotowujemy kapustę. Umyślnie zwróciłam uwagę na jej rodzaj, ponieważ dla mnie całkiem mocno produkty kwaszone i kiszone różnią się od siebie, a w wypadku tego dania, może mieć to spory wpływ

Kuchenna Kontrrewolucya
Młoda kapusta 160

Doskonały dodatek do schabowego i ziemniaków. Młoda kapusta zasmażana (a właściwie duszona) z boczkiem wędzonym i przyprawiona na słodko-kwaśno. Potrzebujemy : małą główkę młodej kapusty kawałek wędzonego boczku – najlepiej tłustego (ok. 100 g) przyprawy (sól, pieprz, cukier, ocet) Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni. Musimy go troszkę wytopić więc jeśli jest bardzo chudy możemy podsmażyć(...)odrobinie smalcu. Poszatkowaną kapustę możemy od razu dodać do boczku i zalewamy odrobinką wody. Podsmażamy (dusimy) tak aby nieco zmiękła i siadła. Solimy, dodajemy całkiem sporo pieprzu, cukru i odrobinkę octu – przez kilka minut dusimy. Kapusta jeszcze bardziej zmniejszy swoją objętość i puści soki. Nie powinna się rozgotować – najlepsza jest lekko twarda. Podajemy na ciepło. Artykuł Młoda kapusta pochodzi

Ugotuj to sam ...
Surówka obiadowa z kapusty włoskiej i nowalijek 159

Dziś zapraszam na przepis na surówkę obiadową z kapusty włoskiej i nowalijek. Na straganach i ogródkach mnóstwo świeżych, zdrowych i co najważniejsze smacznych warzyw. Dlatego nie zapominajmy o nich. Ja zawszę się staram, aby do drugiego dania przygotować jakąś dobrą, pełną witamin surówkę. Nawet jeśli obiad czasem podajemy ten sam co dnia poprzedniego, to czyż nie jest, to prawdą(...)podając do przysłowiowego kotleta inne dodatki zmieniamy zupełnie smak naszego dania? Zapraszam Was serdecznie na na moją surówka obiadowa z kapusty włoskiej i nowalijek, spróbujcie. ... prosta i pełna witamin, a przede wszystkim smaczna surówka z kapusty włoskiej i nowalijek Składniki: 1 mała główka kapusty włoskiej 2 młode słodkie marchewki szczypiorek (około 1 łyżki posiekanego) 1 średnie jabłko odrobina oliwy

Słodkie okruszki
Muffiny mięsne z pieczarkami na młodej kapuście 159

Upiekłam je w foremce na muffiny, nie są smażone a co za tym idzie, mniej kaloryczne, smakują doskonale.  Dodałam do nich podsmażone pieczarki i podałam na młodej kapuście.  Wyśmienite danie, polecam:)  Muffiny podałam na talerzu Gina od Porcelana Bogucice 50 dag mięsa z szynki ( można kupić gotowe   KLIK ) pieprz czarny mielony czosnek 40 dag pieczarek(...)masło cebula pieprz cytrynowy sól  1 jajko 2 łyżki otrąb lub bułki tartej 6 plasterków sera żółtego  główka młodej kapusty łyżka masła 2 łyżki koperku sól  pieprz cytrynowy 2 łyżki skrobi kukurydzianej + łyżka gęstego jogurtu Mięso myję i mielę. Pieczarki obieram, przepłukuję, osuszam , kroję drobno i przesmażam z pokrojoną drobniutko cebulą. Studzę i mieszam z mięsem

Takie tam pichcenie

Proponowane wyszukiwania