kapustą - 19268 przepisów (strona:251/1285)

Gęsie nogi pieczone w kiszonej kapuście 34

Gęsie nogi pieczone w kiszonej kapuście Gęsie nogi pieczone w kiszonej kapuście, to kolejny pomysł na przygotowanie tego pysznego i zdrowego drobiu. Tym razem upiekłam go z dodatkiem kiszonej kapusty i grzybów. To połączenie jest fantastyczne, smaki wspaniale się przenikają. Tak przygotowana gęsinę możemy spokojnie podać na świąteczny obiad, w towarzystwie na przykład kaszy lub puree z ziemniaków. Pieczone gęsie(...)nogi możemy też spokojnie przygotować poprzedniego dnia, a potem tylko je odgrzać w piekarniku, dodając do żaroodpornego naczynia nieco letniej wody. Do kapusty, obok bulionu, możesz też dodać wodę z moczonych grzybów. Wtedy kapusta będzie miała nieco ciemniejszy kolor i lekko grzybowy smak. Na pierwszy dzień Bożego Narodzenia będzie daniem wprost idealnym. Gęsina na blogu Na blogu znajdziesz również inne

Kulinarne przygody Gatity
Podkarpacja lazania gołąbkowa 27

Ostatnio przyszedł mi do głowy pomysł na wykorzystanie płatów liści kapusty niczym makaronu lasagne, wykorzystywanego do zrobienia dania o tej samej nazwie. Z uwagi na to, że płaty kapusty kojarzą się w tym kraju głównie z gołąbkami, to chciałem zrobić coś w tym stylu. Przy czym, klasyczne gołąbki to nuda, więc postanowiłem zrobić po rusku, czyli z terenów byłego województwa(...)ruskiego, które obecnie obejmuje tereny od Małopolski, przez podkarpacie, do zachodniej Ukrainy. Konkretnie wykorzystałem nadzienie z ziemniaków i kaszy gryczanej. Składniki: - kapusta - ziemniaki - kasza gryczana - cebula Wykonanie: Z kapusty wykrajamy kawałek o podstawie prostokątnej i lekko ją gotujemy. Ziemniaki gotujemy i mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną i podsmażoną, drobno pokrojoną cebulą. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian, liść kapusty, masę

Kryzysowa Książka Kucharska
Pieczone udka na kapuście z jabłkami 34

Udka pieczone na czerwonej kapuście ze słodkimi jabłkami - pyszne połączenie. Podajemy z kaszą. Składniki: 3 udka z kurczaka, pół główki czerwonej kapusty,  2-3 jabłka, sól, pieprz, 2 łyżki przyprawy do kurczaka po staropolsku. Przygotowanie: Kapustę szatkujemy. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki. Kurczaka posypujemy przyprawami. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy kapustę, jabłka i kurczaka na wierzch. Pieczemy(...)przykryciem w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut - do miękkości kapusty

Lena Gotuje
Słodka kapusta z chorizo i koperkiem 41

Kapusta, biała kapusta jest znakomitym posiłkiem sama w sobie ale z dodatkami jest wyśmienita bo to i surówki i gołąbki i można nadziewać cale główki, można kisić. Do tego jest pyszna i zdrowa i wydaje mi się że była nawet kiedyś taka dieta kapuściana. Coś w tej kapuście musi być. Kupujcie zatem kapustę i tym razem zrobimy ją z chorizo(...)koperkiem. Jest pyszna. Słodka kapusta z chorizo i koperkiem - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka warstwowa z kurczakiem a’la KFC 38

Ostatnio zrobiłam taką fajną sałatkę z kawałkami kurczaka przygotowanymi w cieście, jak te z KFC. Wyszło fantastycznie. W sałatce, oprócz kurczaka, znalazła się kapusta pekińska, ziemniaki, ogórki konserwowe oraz jajka. 2-3 małe piersi kurczaka przyprawa gyros 2/3 szkl. mąki + do obtoczenia kurczaka 1 jajko około 85 g mleka mielona papryka słodka i ostra sól, pieprz Dodatkowo: 1 mała główka(...)kapusty pekińskiej lub 1/2 średniej wielkości główki 4-5 ziemniaków 4-6 ogórków konserwowych 5-6 jajek 3-4 łyżki majonezu 2-3 łyżki ketchupu zioła prowansalskie sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy na dość cienkie paseczki

Smaki Na Talerzu
Pyszna surówka z białej kapusty 95

Pyszna surówka z białej kapusty Smaczny, zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu. Surówka jest soczysta i chrupiąca, a dzięki zalewie można ją przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. Polecam!     Składniki: pół główki białej kapusty 1 papryka (u mnie pół czerwonej i pół żółtej) 2 marchewki pęczek pietruszki Zalewa: 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki octu 4 łyżki cukru(...)łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu   *** Kapustę szatkujemy i przekładamy do dużej miski *** *** Paprykę kroimy w paseczki *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce *** *** Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy *** *** Wszystkie pokrojone warzywa dokładamy do kapusty, mieszamy *** *** W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę. Całość zagotowujemy mieszając *** *** Gorącą zalewą wlewamy do miski z warzywami, mieszamy i odkładamy na co najmniej pół

Blog z Apetytem
Młoda kapusta z ziemniakami 32

Młoda kapusta z ziemniakami to pyszny zamiennik zwykłych ziemniaków do obiadu. Proste w wykonaniu i bardzo smakowite. Polecam Składniki: 1 niewielka główka młodej kapusty 1 średnia cebula 4 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku olej (do smażenia) 2 łyżki sosu sojowego lub magi (lub do smaku) sól i pieprz czarny mielony (do smaku) świeży koperek Wykonanie:   Cebulę, czosnek i ziemniaki(...)obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, ziemniaki w ćwiartki i na plasterki, a czosnek drobno siekamy. Młodą kapustę kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej, wrzucamy pokrojone cebulę i czosnek  i smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone ziemniaki kapustę, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą

Lamarida.pl
Makaron z sosem orzechowym 30

staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Dzisiaj zabieramy Cię w podróż kulinarną, gdzie poznasz tajemnice przygotowania tego aromatycznego makaronu z sosem orzechowym, wzbogaconego o kolorowe warzywa jak papryki, czerwona kapusta, cukinia i fasolka szparagowa. Sekret sosu z masła orzechowego . Sos z masła orzechowego to serce tego wyjątkowego dania. Jego bogaty, gładki i kremowy smak idealnie komponuje się z makaronem, tworząc(...)odrobinę soku z limonki. Ta mieszanka nadaje daninie głęboki smak z lekkim, egzotycznym akcentem i nutą słodyczy. Kolorowe warzywa, takie jak soczyste papryki w różnych odcieniach, krucha czerwona kapusta, delikatna cukinia i pyszna fasolka szparagowa, to nie tylko doskonałe źródło witamin i składników odżywczych, ale także prawdziwa uczta dla oczu. Ich intensywne kolory tworzą wspaniały kontrast na talerzu, przyciągając wzrok

nietylkopasta.pl
Surówka z białej kapusty i ogórka 49

Pyszna chrupiąca surówka na bazie kapusty. Teraz w sezonie można użyć młodej kapusty.  Składniki: 1/2 główki kapusty 2 ogórki sól siekany koperek cukier pieprz 4 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Kapustę poszatkować, ogórki pokroić w plasterki, a koperek posiekać. 2. Ogórki, kapustę, połowę koperku, sól i cukier wymieszać. Odstawić na około

Kuchnia domowa Ani
Surówka z kapusty z octem ryżowym 31

nawet nie wiem skąd przypałętał się pomysł na tę surówkę. Miałam dziś nadmiar kapusty, więc wylądowała w misce z marchewką i cebulą. Na początku chciałam ją zrobić ze zwykłym octem, ale dojrzałam na półce ryżowy. Potem to już poleciało, cukier i  o b o w i ą z k o w o czosnek.  Składniki: pół główki małej białej(...)kapusty 2 marchewki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki oleju rzepakowego sok z połowy cytryny 1 łyżka cukru sól pieprz Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy i szatkujemy, wrzucamy do miski, ugniatamy dłońmi. Dodajemy do niej startą na najmniejszych oczkach marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Do słoika wlewamy ocet

Kardamonovy
Sałatka z czerwonej kapusty 26

Znając jednak życie, wylądowała z jakimś pieczonym mięsiwem. Ocet możecie zastąpić sokiem z cytryny, ja jednak jestem uzależniona od tego pierwszego, dlatego nie chciałam go pomijać. Składniki: pół czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 2 łyżki octu winnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego płaska łyżeczka cukru  sól pieprz   Kapustę(...)szatkujemy, gotujemy al dente (w ilości wody, która jedynie przykryje kapustę) razem z liściem laurowym, zielem angielskim i octem, odcedzamy, studzimy i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przelewamy wrzątkiem na sicie, dodajemy do kapusty. Dorzucamy do nich starte na grubych oczkach jabłko, jogurt, majonez, cukier, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Można ewentualnie dolać jeszcze odrobinę octu

Kardamonovy
Zupa gołąbkowa 33

gołąbki podziabane widelcem. No chyba, że chcecie zjeść podziabane widelcem gołąbki, to się nie krępujcie. Składniki: 2,5 l bulionu warzywnego 500 g mielonej łopatki wieprzowej pół główki małej kapusty 190 g koncentratu pomidorowego 150 g ryżu (ja użyłam parboiled) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela(...)mięso mielone i rozdrobniony czosnek, wszystko smażymy około 5 minut. Dolewamy koncentrat, dosypujemy mieloną paprykę, znowu chwilę smażymy. Całość zalewamy bulionem, dorzucamy liście, ziele, majeranek, pokrojoną w grubsze paski kapustę, gotujemy do miękkości kapusty. Następnie dorzucamy ryż, całość gotujemy do jego miękkości. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podobne przepisy: Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską

Kardamonovy
Jarzynowa z młodą kapustą i kalarepą 26

Zupy jarzynowe zawsze są mile widziane u nas w domu. I o dziwo, bez wyjątku, wszyscy je lubimy. Jest sezon na młodą kapustę, więc postanowiłam zrobić z niej zupę. Przypomniałam sobie też o kalarepie, która była w lodówce i tak powstała naprawdę pyszna zupa. Na początku chciałam zrobić z niej minestrone, ale jakoś skończyłam na klasyce. I dobrze. Dodatkowo kalarepa(...)dodaje zupie charakteru. Zresztą sami wiecie jak smakuje gotowana kalarepa – nadaje się wprost idealnie do tego typu zup. Składniki: 2 l wody pół główki młodej kapusty 1 kalarepa z liśćmi 2 średnie marchewki 2 średnie korzenie pietruszki 1 łodyga selera naciowego mała jasna część pora pół pęczka koperku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki śmietany

Kardamonovy
Bigos z cukinią i kurczakiem 31

wiem co mnie natchnęło. A nie, wiem. Kapusta i cukinie, które miałam w lodówce, a te nie były pierwszej świeżości. Przy okazji przypomniał mi się bigos z kurczakiem, który jadłam u teściowej. Był smaczny, zupełnie zwyczajny (w pozytywnym tego słowa znaczeniu), bardzo domowy. Zadzwoniłam do teściowej, powiedziała mi mniej więcej jak go zrobiła, postanowiłam połączyć ten przepis z cukinią(...)wyszło to co wyszło. Smakowo średnio to przypomina klasyczny bigos. Brakuje tam kiszonej kapusty, mieszanego mięsa, grzybów. Brakuje długiego powolnego gotowania. Ale myślę, że tytułową potrawę spokojnie można nazwać bigosem. Poczytałam sobie przed chwilą w internecie czym jest bigos, czym był. Już nic nie zmieniam w tytule. Jest ok. Mimo, że kocham gotować i w kuchni mogę siedzieć całymi dniami

Kardamonovy
Gołąbki bez zawijania – kuchnia podkarpacka 42

gmina Żołynia, powiat łańcucki Gołąbki bez zawijania według Koła Gospodyń Wiejskich w Brzózie Stadnickiej, to skrzyżowanie naszych słynnych podkarpackich gołąbków z kaszą oraz gołąbków bez zawijania, w których poszatkowaną kapustę dodaje się do farszu. Masę na gołąbki przygotowuje się z mielonego mięsa, wspomnianej poszatkowanej kapusty, kaszy gryczanej oraz ryżu. Całość spajają jajka oraz kasza manna. Z tak przygotowanej masy formuje(...)można też podać sos grzybowy lub pomidorowy – według uznania. Przepis pochodzi z publikacji „Śladami tradycji i smaku. Gmina Łańcut i okolice”. Gołąbki bez zawijania – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kapusty 500 g mięsa mielonego 1/2 szklanki kaszy manny 100 g ryżu 100 g kaszy gryczanej 3 jajka 2 cebule sól pieprz olej do smażenia 3-4 szklanki bulionu Kapustę drobno

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania