tylko. Elegancki, delikatny ,smaczny na zimno, ale i na ciepło. Stanowi wykwintną przystawkę, dodatek do dania obiadowego albo składnik kolacyjnego menu. A podstawą tego niecodziennego pasztetu jest włoska kapusta. Pasztet smakiem przypomina brokuły i brukselkę. Jeżeli chcemy ,aby wnętrze było białe, to użyjmy białych liści, a zielonymi wyłóżmy formę.1kg kapusty włoskiej1 szklanka śmietany kremówki½ szklanki mleka1 łyżka(...)miodu½ -1 łyżeczka ziaren kolendry4 jajka1 łyżka soku z cytrynysól, pieprz do smakuZ oczyszczonej, opłukanej kapusty zdjąć kilka ładnych liści i blanszować je 2 min we wrzątku. Przepłukać zimną wodą ,osączyć i wyłożyć nimi foremkę do pieczenia pasztetu.Resztę kapusty pokroić ,włożyć do garnka, dodać miód, kolendrę, sok z cytryny, sól, pieprz i zalać śmietaną i mlekiem.Dusić, aż kapusta
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 1 duża młoda kapusta 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek, odrobina maggi 1 opakowanie fety Olej Sposób wykonania: Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę(...)wydusić nadmiar mleka. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą i bułką. Dodać jajko, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek chirurgicznych. Mięso rozłożyć na liściach kapusty w kształcie prostokąta, pozostawiając wolne brzegi kapusty. Na mięsie rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę i pomagając sobie folią, całość zrolować. Rulon związać na końcach nicią kucharską i uformować
Kulinarny karnet Christopheramące, jajku i bułce tartej. Obsmażyć z każdej strony na patelni. Przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić na 8 minut do nagrzanego 190oC piekarnika. Podawać z młodą kapusta zasmażaną i młodymi ziemniakami z koperkiem. Młoda kapusta z pomidorami i boczkiem. Składniki. 1 młoda kapusta 1,5 szt. cebula 15 dag boczek wędzony 2 pomidory 5 dag masło(...)koperek przyprawa do dań Kucharek pieprz olej do smażenia Wykonanie. Kapustę pokroić, włożyć do garnka, posypać przyprawą kucharek, podlać małą ilością wody i gotować na małym ogniu. Dodać 5 dag masła i dusić. Cebulę i boczek pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać do kapusty. Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Dusić na małym
Kulinarny karnet ChristopheraPyszne pierogi z czerwonej soczewicy i kiszonej kapusty. Danie bardzo tanie i bardzo zdrowe, a przy tym dba o naszą figurę!. Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny, a do tego jest źródłem błonnika, jest niskokaloryczna, zawiera całą gamę witamin z grupy B, a także fosfor, cynk, żelazo i potas. Podobnie rzecz ma się z kiszoną kapustą, posiada dużą ilość witaminy(...)oraz mnóstwo soli mineralnych. Składniki na farsz: 1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 szklanki kiszonej kapusty 5 - 6 łyżek oliwy z oliwek 1 duża cebula lub dwie mniejsze 2-3 ziarna ziela angielskiego liść laurowy sól morska gruboziarnista lub zwykła pieprz Soczewicę oraz inne przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Soczewicę opłukać i gotować
Apetyczna babeczkaKapusta pekińska i pomidor w głównej roli sałatki, z dodatkiem wędliny, sera włoskiego i sosu. Lepiej być nie może!Sos idealnie dopełnia nieco suchą kapustę pekińska, co daje naprawdę boskie połączenie, lecz sos nie jak zawsze oliwa lub majonez, a sos z sosem słodkim chilli, takie sosy właśnie uwielbiam. Więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Składniki(...)kapusty pekińskiej 2 pomidory 50 g wędliny wieprzowej 75 g sera Capreggio 2 łyżki sosu słodkiego chilli 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Kapustę i pomidor myjemy, i kroimy w kostkę lub słomkę. Ser odsączamy i kruszymy do pomidora z kapustą. Wędlinę kroimy w kostkę lub słomkę i także dodajemy do pomidora z kapustą. Wszystko dokładnie mieszamy. Do majonezy dodajemy
Kuchnia ŁukaszaOstatnio jak sprawdzałam wyszukiwanie słów kluczowych na naszym blogu, zauważyłam że obok zupy szczawiowej szukany jest najczęściej przepis na młodą kapustę z kurkami. Młoda kapusta jest już bardzo tania. A wiosna bez dań z młodą kapustą nie może się obejść. jednak przepisów na młodą kapustę jest tyle ilu kucharzy;) A na blogu znajduje się już przepis na młodą kapustę zasmażaną(...)boczkiem. Jednak dzisiejszy przepis postanowiłam zmodyfikować, tak aby zaspokoić oczekiwania poszukujących. Polecam więc do młodej kapusty dodać mrożone lub świeże kurki. A następnym razem przygotuję kolejny nowy przepis: gołąbki z młodej kapusty, jeszcze nie wiem czy będą z ryżem, czy też z kaszą. Przepis na młodą kapustę z kurkami jest wg mnie doskonały. 1 główki młodej kapusty 25 dag wędzonego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięochotę na jakąś modyfikację, bo zwykle przyrządzamy ją gotowaną i jemy z chrzanem bądź musztardą. Przeszukałam przepisy i na ich podstawie stworzyłam własny przepis na golonkę pieczoną na kapuście:) Składniki na 3 porcje: 3 małe goloneczki 600 g kapusty kiszonej 1-2 cebule 1-2 ząbki czosnku przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, ziarenka czarnego pieprzu, kminek Najpierw(...)włożyłam golonki do wody z przyprawami (oprócz kminku), cebulą i czosnkiem i gotowałam do miękkości. Po ugotowaniu wywar spod golonki odlałam do drugiego garnka i włożyłam do niego kapustę posypaną kminkiem (kapustę można przepłukać, gdy jest za kwaśna). Znów gotowałam do miękkości. Piekarnik nagrzałam do 200 0 C. Wyłożyłam naczynie żaroodporne ugotowaną kapustą, a na niej poukładałam kawałki mięsa
Zdrowa Kuchnia Sowyokresie jesienno-zimowym wzrasta nasze zapotrzebowanie na witaminę C , produktem , który polecam ( nie tylko w tym okresie) jest kapusta kiszona. Minęły już czasy, gdy kapusta zakiszona jesienią , królowała w sklepach do lata. Teraz kiszenie odbywa się na bieżąco, a co za tym idzie nie trzeba kupować bardzo kwaśnej kapusty. Bo choć taka jest najlepszą skarbnicą witamin, to i tak musielibyśmy(...)wypłukać, a wtedy witamin pozostałoby nam niewiele. Ja kupuję kapustę kiszoną surówkową ( z dodatkiem chrzanu), jest lekko kwaśna, więc wymaga tylko pokrojenia i odpowiedniego przyprawienia. Zawsze przygotowuję ją w dwóch wersjach: jedna dla nas dorosłych, druga dla dzieci, które nie chcą jadać kminku, a szkoda , bo ta surówka jest przepyszna. I choć sama smakoszem kminku nie jestem
Smaczne ZdroweZawsze na Wigilię przygotowuję postną kapustę z grzybami. O ile ta przygotowywana standardowo do obiadu jest z grzybów mieszanych , o tyle ta wigilijna jest zawsze z samych borowików. Kapustę , która nam pozostanie, można później z powodzeniem wykorzystać do przygotowania bigosu dlatego ja przygotowuję ją z 2 kg kapusty. Zawsze mam w zapasie nasze samodzielnie zbierane i suszone przez nas grzyby(...)roku borowików było co prawda niewiele ale mam jeszcze z ubiegłego roku. Zamknięte szczelnie w słoiku, mogą być przechowywane kilka lat. Polecam, to nasze ulubione danie. :-) Składniki: - kapusta kiszona ( niezbyt kwaśna) - ilość wedle uznania - u mnie 2 kg - grzyby suszone ( najlepiej borowiki , ale mogą być również mieszane), czym więcej tym lepiej - u mnie 200g - olej kokosowy bezwonny - ok.1-2
Smaczne ZdroweMłodą kapustę z koperkiem robie od zawsze . Jest przebojem początków lata. Starczy , ze ugotuje do niej młode ziemniaczki i już nic więcej nie trzeba. Robiłam ją samą, zasmażaną, zakwaszaną, z pomidorami. Nic trudnego- uszatkować, obgotować, dodać masło i koper i doprawić . Dziś pomyślałam ,, a co by było gdybym kapusty nie gotowała tylko udusiła na maśle tak jak warzywa do zupy(...)mnie od pomysłu do realizacji moment. Co Wam będę mówić - sami spróbujcie a już nigdy nie będziecie kapusty obgotowywać. Czas : 45 minut Składniki: 1 mała młoda kapusta ( ok. kg) 5 dag masła ( 1/4 kostki) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka brązowego cukru sok z cytryny do smaku 1 duży pęczek kopru Kapustę oczyścić z wierzchnich liści. Przekroić na ćwiartki lub ósemki
Buniabaje w kuchniGęsie nogi pieczone w kiszonej kapuście Gęsie nogi pieczone w kiszonej kapuście, to kolejny pomysł na przygotowanie tego pysznego i zdrowego drobiu. Tym razem upiekłam go z dodatkiem kiszonej kapusty i grzybów. To połączenie jest fantastyczne, smaki wspaniale się przenikają. Tak przygotowana gęsinę możemy spokojnie podać na świąteczny obiad, w towarzystwie na przykład kaszy lub puree z ziemniaków. Pieczone gęsie(...)nogi możemy też spokojnie przygotować poprzedniego dnia, a potem tylko je odgrzać w piekarniku, dodając do żaroodpornego naczynia nieco letniej wody. Do kapusty, obok bulionu, możesz też dodać wodę z moczonych grzybów. Wtedy kapusta będzie miała nieco ciemniejszy kolor i lekko grzybowy smak. Na pierwszy dzień Bożego Narodzenia będzie daniem wprost idealnym. Gęsina na blogu Na blogu znajdziesz również inne
Kulinarne przygody GatityOstatnio przyszedł mi do głowy pomysł na wykorzystanie płatów liści kapusty niczym makaronu lasagne, wykorzystywanego do zrobienia dania o tej samej nazwie. Z uwagi na to, że płaty kapusty kojarzą się w tym kraju głównie z gołąbkami, to chciałem zrobić coś w tym stylu. Przy czym, klasyczne gołąbki to nuda, więc postanowiłem zrobić po rusku, czyli z terenów byłego województwa(...)ruskiego, które obecnie obejmuje tereny od Małopolski, przez podkarpacie, do zachodniej Ukrainy. Konkretnie wykorzystałem nadzienie z ziemniaków i kaszy gryczanej. Składniki: - kapusta - ziemniaki - kasza gryczana - cebula Wykonanie: Z kapusty wykrajamy kawałek o podstawie prostokątnej i lekko ją gotujemy. Ziemniaki gotujemy i mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną i podsmażoną, drobno pokrojoną cebulą. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian, liść kapusty, masę
Kryzysowa Książka KucharskaUdka pieczone na czerwonej kapuście ze słodkimi jabłkami - pyszne połączenie. Podajemy z kaszą. Składniki: 3 udka z kurczaka, pół główki czerwonej kapusty, 2-3 jabłka, sól, pieprz, 2 łyżki przyprawy do kurczaka po staropolsku. Przygotowanie: Kapustę szatkujemy. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki. Kurczaka posypujemy przyprawami. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy kapustę, jabłka i kurczaka na wierzch. Pieczemy(...)przykryciem w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut - do miękkości kapusty
Lena GotujeKapusta, biała kapusta jest znakomitym posiłkiem sama w sobie ale z dodatkami jest wyśmienita bo to i surówki i gołąbki i można nadziewać cale główki, można kisić. Do tego jest pyszna i zdrowa i wydaje mi się że była nawet kiedyś taka dieta kapuściana. Coś w tej kapuście musi być. Kupujcie zatem kapustę i tym razem zrobimy ją z chorizo(...)koperkiem. Jest pyszna. Słodka kapusta z chorizo i koperkiem - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieOstatnio zrobiłam taką fajną sałatkę z kawałkami kurczaka przygotowanymi w cieście, jak te z KFC. Wyszło fantastycznie. W sałatce, oprócz kurczaka, znalazła się kapusta pekińska, ziemniaki, ogórki konserwowe oraz jajka. 2-3 małe piersi kurczaka przyprawa gyros 2/3 szkl. mąki + do obtoczenia kurczaka 1 jajko około 85 g mleka mielona papryka słodka i ostra sól, pieprz Dodatkowo: 1 mała główka(...)kapusty pekińskiej lub 1/2 średniej wielkości główki 4-5 ziemniaków 4-6 ogórków konserwowych 5-6 jajek 3-4 łyżki majonezu 2-3 łyżki ketchupu zioła prowansalskie sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy na dość cienkie paseczki
Smaki Na Talerzu