kapustą - 19268 przepisów (strona:247/1285)

Młoda kapusta z koperkiem 147

Zapach młodej kapusty to jeden z uroków maja, który pozostał mi z dzieciństwa. Połączenie z koperkiem daje mi wrażenie świeżości jaką niesie ze sobą wiosna. Warto wykorzystać ten okresie brać garściami z tego co niesie nam maj - botwinka, szparagi, kapusta, nawet mniszek lekarski. Kolejny maj dopiero za rok ;) Składniki: główka młodej kapusty 2 marchewki udko z kurczaka 2 listki laurowe(...)woda pietruszka łyżka maki pszennej   Przygotowanie: Udko kurczaka myjemy i gotujemy z niego wywar. Kiedy kurczak będzie ugotowany, wyjmujemy go z wody i drobimy, usuwając skórę i kości. Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka z bulionem (wody powinno być na wysokości 3/4 kapusty). Marchewkę oczyszczamy i ścieramy na tarce do kapusty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, oraz pietruszkę. Gotujemy

ChilliJemy
Soupe aux choux a la Russe 130

boli mnie od tego głowa. Tyle, co szanowne kacapy mają jego wersji, to chyba nie ma nigdzie. A najprawdziwszy z prawdziwych kapuśniaków gotuje się... kilka godzin. Niegdyś zapiekano kapustę w piecu, teraz, gdy mamy w kuchni wiele uproszczeń, nie ma takiej potrzeby, ale ile taka potrawa na tym straci... Nazwę specjalnie podałam po francusku. To z jednej strony lekko humorystyczny(...)pieprz w ziarnach ( u mnie po około 10 sztuk) i liście laurowe oraz solimy wywar według uznania. Następnie Gotujemy do miękkości mięsa na niewielkim ogniu. W tym czasie przygotowujemy kapustę. Umyślnie zwróciłam uwagę na jej rodzaj, ponieważ dla mnie całkiem mocno produkty kwaszone i kiszone różnią się od siebie, a w wypadku tego dania, może mieć to spory wpływ

Kuchenna Kontrrewolucya
Młoda kapusta 142

Doskonały dodatek do schabowego i ziemniaków. Młoda kapusta zasmażana (a właściwie duszona) z boczkiem wędzonym i przyprawiona na słodko-kwaśno. Potrzebujemy : małą główkę młodej kapusty kawałek wędzonego boczku – najlepiej tłustego (ok. 100 g) przyprawy (sól, pieprz, cukier, ocet) Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni. Musimy go troszkę wytopić więc jeśli jest bardzo chudy możemy podsmażyć(...)odrobinie smalcu. Poszatkowaną kapustę możemy od razu dodać do boczku i zalewamy odrobinką wody. Podsmażamy (dusimy) tak aby nieco zmiękła i siadła. Solimy, dodajemy całkiem sporo pieprzu, cukru i odrobinkę octu – przez kilka minut dusimy. Kapusta jeszcze bardziej zmniejszy swoją objętość i puści soki. Nie powinna się rozgotować – najlepsza jest lekko twarda. Podajemy na ciepło. Artykuł Młoda kapusta pochodzi

Ugotuj to sam ...
Surówka obiadowa z kapusty włoskiej i nowalijek 139

Dziś zapraszam na przepis na surówkę obiadową z kapusty włoskiej i nowalijek. Na straganach i ogródkach mnóstwo świeżych, zdrowych i co najważniejsze smacznych warzyw. Dlatego nie zapominajmy o nich. Ja zawszę się staram, aby do drugiego dania przygotować jakąś dobrą, pełną witamin surówkę. Nawet jeśli obiad czasem podajemy ten sam co dnia poprzedniego, to czyż nie jest, to prawdą(...)podając do przysłowiowego kotleta inne dodatki zmieniamy zupełnie smak naszego dania? Zapraszam Was serdecznie na na moją surówka obiadowa z kapusty włoskiej i nowalijek, spróbujcie. ... prosta i pełna witamin, a przede wszystkim smaczna surówka z kapusty włoskiej i nowalijek Składniki: 1 mała główka kapusty włoskiej 2 młode słodkie marchewki szczypiorek (około 1 łyżki posiekanego) 1 średnie jabłko odrobina oliwy

Słodkie okruszki
Muffiny mięsne z pieczarkami na młodej kapuście 147

Upiekłam je w foremce na muffiny, nie są smażone a co za tym idzie, mniej kaloryczne, smakują doskonale.  Dodałam do nich podsmażone pieczarki i podałam na młodej kapuście.  Wyśmienite danie, polecam:)  Muffiny podałam na talerzu Gina od Porcelana Bogucice 50 dag mięsa z szynki ( można kupić gotowe   KLIK ) pieprz czarny mielony czosnek 40 dag pieczarek(...)masło cebula pieprz cytrynowy sól  1 jajko 2 łyżki otrąb lub bułki tartej 6 plasterków sera żółtego  główka młodej kapusty łyżka masła 2 łyżki koperku sól  pieprz cytrynowy 2 łyżki skrobi kukurydzianej + łyżka gęstego jogurtu Mięso myję i mielę. Pieczarki obieram, przepłukuję, osuszam , kroję drobno i przesmażam z pokrojoną drobniutko cebulą. Studzę i mieszam z mięsem

Takie tam pichcenie
Młoda kapusta z pieczarkami / Creamed young cabbage with mushrooms 198

Może ostatnio trochę przynudzam publikując dużo przepisów z młodą kapustą w roli głównej, jednak nic nie poradzę – uwielbiam ją! Tym razem przedstawiam ją w postaci odchudzonego dodatku do dania głównego w kremowym sosie z kiełbasą i pieczarkami. Podana z koperkiem pasuje do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe in English Młoda kapusta z pieczarkami (4-5 porcji(...)mały kawałek kiełbasy, pokrojony w drobną kostkę (ja dałam też kawałek kabanosa:)) 1 średnia cebula, pokrojonych w cienkie plasterki 200 g pieczarek, pokrojone w plasterki 1 mała główka młodej kapusty, poszatkowana 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sól i pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżki soku z cytryny ¼ szklanki wody, lub więcej w razie potrzeby 2 łyżki mąki

karmelowy
Wiosenne gołąbki 270

jest moją ukochaną i właśnie tą będę starała się celebrować na blogu i przekazywać Wam moją wiedzę na jej temat.  Dzisiaj przepis na gołąbki - wiosna za pasem, młoda kapusta już pokazała się prawie we wszystkich sklepach, ruszajcie zatem po nią, a ja napiszę, co do niej potrzeba.  Składniki (na 20 gołąbków): 2 młode kapusty 1/2 kg mięsa mielonego(...)Dodatkowo: 2 litry gorącej, przegotowanej wody 2 łyżki stołowe oleju 200 gramów dobrej jakości ketchupu przecierowego. W swoim przepisie wykorzystałam rewelacyjny ketchup przecierowy firmy Ogródek Dziadunia - klik .  Wykonanie: Kapustę należy sparzyć, następnie odciąć z liści twardą część głąba, liście odstawić do wystygnięcia. Karkówkę należy umyć, następnie zmielić. Można również poprosić o to w sklepie, jeśli nie macie maszynki

Garniec Magalie
Bigos z młodej kapusty z boczkiem 141

Młoda kapusta kojarzy mi się nieodłącznie z wiosną. Jest tak pyszna, że warto wykorzystać ja do przygotowania majowego bigosu z kiełbasą, boczkiem i czerwona papryką.  Na sobotni obiadek będzie jak złoto ;)    Składniki: główka młodej kapusty 2 szklanki bulionu drobiowego/warzywnego 400g boczku wędzonego 3-4 szt kiełbasy zwyczajnej 3 cebule strąk czerwonej papryki pęczek koperku łyżka masła łyżka(...)mąki sól, czarny pieprz, płatki papryki Sposób przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na patelni na małym ogniu przesmażamy boczek pokrojony w kostkę. Kiedy większość tłuszczu się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebule oraz kiełbasę. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekaną paprykę. Z kapusty odlewamy większą część płynu i dodajemy podsmażony boczek i kiełbasę. W rondlu

Pyry na Gaz
Duszone ziemniaki z kapustą i boczkiem 139

kociołka smakuje, niewiele kosztuje, można na patelni przygotować i smakiem się rozkoszować. Tylko jednej dużej patelni potrzebowałam, na której olej podgrzałam, ziemniaki podsmażyłam, ziół dołożyłam, wodą podlałam, kapustę i boczek  dodałam.  Składniki: ok. 1 kg młodych jak najmniejszych ziemniaków, 30 ml oleju rzepakowego z czosnkiem, 100 g parzonego boczku w plasterkach, 250 g młodej kapusty(...)dodajemy sól, rozmaryn, przykrywamy pokrywą i dusimy ok. 30 -40 min. w zależności od wielkości ziemniaka. Od czasu do czasu ziemniaki odwracamy. Woda powinna całkowicie odparować, a skórka przypiec. Kapustę myjemy, suszymy i kroimy w paski. Kiedy ziemniaki będą miękkie (sprawdzamy za pomocą wykałaczki) dodajemy kapustę, plastry boczku, kminek, dolewamy 20 ml oleju i mieszamy. Przykrywamy pokrywą i dusimy kilka

Moniki Smakołyki
Kluski szare z twarogiem i kapustą 138

Kluchy tutaj proponowane, to danie tak tradycyjne, że nie ma chyba bardziej wywodzącego się z naszej tradycji.Wespół z kapustą zasmażaną to niezrównany duet wywodzący się z tradycyjnych kulinarnych korzeni, warto wracać do takich dań i smaków... Składniki: 2 kg ziemniaków 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 kostka sera twarogowego tłustego  200 gram boczku(...)wędzonego Kapusta zasmażana: 2 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 200 gram boczku wędzonego 3 cebule 3 łyżki mąki do zasmażki 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz, sól do smaku oraz majeranek Wykonanie: Ziemniaki obieramy i z ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ziemniaki przekładamy na durszlak, podkładamy miseczkę aby ściekł nadmiar wody powstałej

kgwjanczewo
Krokiety z kapustą i pieczarkami 152

panierowanie i ponowne smażenie otrzymanych krokietów... jednak choć szybkość wykonania nie należny do najkrótszych, to w moim domu krokiety są robione bardzo często. Do wykonania krokietów używam własnej, domowej kapusty, najpierw kiszonej w beczce, później przekładanej do litrowych słoików. Kapusta jest bez marchewki, średnio twarda.  Naleśniki (najprostszy sposób jaki znam, zawsze wychodzą) 3 szklanki mleka 3 szklanki mąki(...)zmiksować na jednolitą masę, patelnię rozgrzać, wysmarować olejem (osobiście używam do tego celu pędzelka), wylewać ciasto (nie za dużo, tak aby naleśniki były cienkie) Farsz:   1 litrowy słoik kapusty kiszonej, nie kwaszonej   0,5 kg pieczarek (mogą być również mrożone)   2 duże cebule   pieprz mielony, sól   20- 30 dag żółtego sera (opcjonalnie) Dodatkowo:   bułka

Kuchenne aromaty
Wigilijna kapusta z pieczarkami i olejem lnianym 141

Kochani, coraz bliżej święta, świąteczne nastroje, świąteczni goście, świąteczne wyjazdy i ... świąteczne obżarstwo. Z uwagi na to ostatnie przedstawiam Wam naszą domową wigilijną kapustę z pieczarkami, którą podtrzymując zwyczaj babci wzbogacamy w olej lniany.  Moja babcia kobieta o bogatych nawykach żywieniowych, promujących przede wszystkim zdrowe odżywianie zapoczątkowała dodawanie oleju lnianego do kapusty, nie jest to czysty wymysł bowiem(...)którym nie każdy przepada, więc nie podaję w przepisie  ile go dodać, każdy musi wlać go wedle własnego smaku (osobiście wlewam go naprawdę sporo). Składniki 1 kg kiszonej kapusty (najlepsza jest taka swojska średnio ukiszona przełożona po tygodniu kiszenia w beczce do litrowych słoików) 0,5 kg świeżych pieczarek 2-3 cebule podsmażone na maśle  3 łyżki masła

Kuchenne aromaty
Biała kapusta na pomidorach 132

Można użyć świeżą, młodą, białą kapustę, ale ta stara w główce też będzie dobra. Składniki : główka kapusty suszone warzywa 2 cebula  ewentualnie kiełbasa tłuszcz do smażenia sól, majeranek, koperek, bazylia, ząbek czosnku pomidory lub koncentrat pomidorowy, ja użyłam pomidory krojone Przygotowanie : Umytą, poszatkowaną kapustę wsypałam do garnka, zalałam około 2 szklankami wody, posoliłam, dodałam liść laurowy, kilka ziaren pieprzu(...)ząbki czosnku i garść suszonych warzyw ( można oczywiście świeże, ale zależało mi na czasie i użyłam gotowych- suszonych ), gotowałam do średniej miękkości Na wierzch jedynie lekko podgotowanej kapusty wyłożyłam pół słoika pomidorów krojonych , które sama wcześniej przygotowałam. Można również włożyć pomidory do garnuszka z łyżką masła i przesmażyć je kilka minut, a potem przetrzeć przez sitko i przełożyć

Proste Potrawy
Surówka z młodej kapusty 122

Bardzo lubię młodą kapustę i kiedy zaczyna się na nią sezon przyrządzam z niej różne potrawy.  Jedna moja propozycja na kapustę młodą duszoną  z kiełbasą jest już na blogu ( przepis ), a teraz zrobiłam surówkę do obiadu lub do kanapek. Mój syn, który nie przepada za  'zieleniną" na talerzu, to surówkę z młodej kapusty akceptuje. Polecam, bo jest(...)bardzo smaczna. Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 1 średnia marchewka 1 cebula 3 łyżki posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cząbru 3 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować,włożyć do miski, posypać solą i rękoma ją wymieszać lekko ugniatając. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, drobno skrojoną cebulę, cząber,sok z cytryny,oliwę

O kuchni z uczuciem