kapustą - 19268 przepisów (strona:242/1285)

Kapusta z grochem 431

Kapustę z grochem bardzo lubię choć przyznam szczerze, że dawno nie jadłam. Dlatego też postanowiłam ugotować a przy okazji podzielić się przepisem. Kapustka wyszła przepyszna. Ja lubię z takim rozpadającym się grochem, który zagęszcza całość i nie robię żadnej zasmażki. składniki: 1,2 kg kiszonej kapusty ok 600 g grochu połówek woda 4 listki laurowe kilka ziarenek angielskiego ziela sól(...)Kiszoną kapustę przepłukać we wodzie, jak bardzo kwaśna to dwa razy. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać odrobinę soli, listki laurowe i angielskie ziele. Przykryć i gotować ok 30 minut. Potem odkryć i gotować do miękkości, jeśli płyn za bardzo odparuje a kapusta będzie jeszcze twardawa to podlać wodą. Płyn w większości trzeba odparować ale na dnie musi trochę

Monia miesza i gotuje
Gołąbeczki 153

Gołąbki  Składniki: - 1 większa główka kapusty - 1 woreczek kaszy gryczanej -  2- 3 woreczki ryżu - mięsko mielone 500 dkg ja kupuję wieprzowo - wołowe - 2 cebule - pieczarki (według uznania) - 1 kostka rosołowa Knorr na bulion - sól,pieprz To danie jest trochę pracochłonne więc nie robię go za często ale jak już zrobię to zajadają się wszyscy. Jest przy tym troszkę(...)bałaganu ale wystarczy dobra organizacja w kuchni i wszystko da się pogodzić. Zakupy:  Kapusta koszt ok. 3 zł, woreczek kaszy koszt ok. 0,60 zł, woreczki ryżu koszt ok. 0,97 zł, mięso mielone koszt ok. 7,50 zł, cebule koszt ok. 0,60 zł, pieczarki koszt ok. 4 zł za 500 gram a nam trzeba troszkę, kosztka rosołowa

Tanio smacznie i prosto
Kapusta kiszona z grzybami leśnymi 178

wiadomo są osoby, które nawet wodę w garnku przypalą. Niektórzy narzekają na brak czasu. A ja dla takich osób mam do zaproponowania kiszoną kapustę z dodatkiem grzybów leśnych. I uwierzcie, że tych grzybów jest na prawdę sporo a nie tylko 3-4 kawałeczki na cały słoik. Ja otrzymałam ją od Ogródek Dziadunia . Jest to mała rodzina firma ale zdobyła już(...)sporo nagród i według mnie jak najbardziej im się należały. Taką kapustę z powodzeniem można podać na świątecznym stole ale też i na codzienny obiad. Ja zrobiłam ją trochę kalorycznie bo z zasmażką ale sama w sobie też jest pyszna. Składniki: 1 słoik kapusty kiszonej z grzybami leśnymi 2 płaskie łyżki masła 2-3 płaskie łyżki mąki pszennej sól, pieprz

Ala piecze i gotuje
Kapusta czerwona z nutą słodyczy z jabłkiem, cynamonem i powidłami. 229

Zapraszam na ciekawą odmianę sałatki z czerwonej kapusty. Sałatka podpatrzona w gazecie, zmodyfikowana i wykonana przez moja mamę. Kapusta wykonana w ten sposób wyszła bardzo smaczna, doskonale pasująca do drobiu i dziczyzny. Mama podała ją w towarzystwie pieczonej kaczki. Polecam :) Składniki - 1,2 kg czerwonej kapusty - 1 cebula - 2 jabłka - szklanka soku jabłkowego - laska cynamonu - łyżka masła - 6 łyżek octu(...)balsamicznego - 4 łyżki powideł śliwkowych - sól, pieprz Wykonanie Kapustę poszatkować, cebule posiekać, jabłka pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę, dodać kapustę i jabłka. Wlać sok jabłkowy, dodać cynamon i doprawić do smaku solą, Gotowac na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Na koniec dodać ocet balsamiczny, powidła śliwkowe i ewentualnie jeszcze doprawić solą, cukrem, pieprzem do smaku

Kuchnia z widokiem na ogród
Pierogi z kapustą i grzybami 3569

grzybkami i kapustką smakują wielu amatorom, więc je właśnie w ten czas polecamy... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 3/4 szklanki gorącego mleka farsz 2 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 3 cebule 3 łyżki masła 2 listki laurowe 2 -3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól, pieprz świeżo mielony 2 łyżki masła 1 cebula(...)Wykonanie: Kapustę przepłukać  w zimnej wodzie przekładamy do garnka wlewamy około 3 litrów wody  dodajemy listki laurowe, ziarnka ziela, jedną obraną cebulę oraz łyżeczkę soli. Gotujemy kapustę na wolnym ogniu aż będzie miękka. W osobnym garnku gotujemy namoczone  grzyby. Ugotowaną kapustę oraz grzyby odcedzamy z wody. Na desce do krojenia siekamy przestudzoną kapustę na drobne kawałki

kgwjanczewo
Kapusta z grochem 190

kolejna kapusta, która jest u nas na świątecznym stole . My ją wszyscy bardzo lubimy i tak jak kapustę z pieczarkami podaję ją na ciepło. Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 300 g grochu połówki Zasmażka 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Do smaku sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Groch ugotować al dente uważając(...)rozgotować. Odcedzić na sitku i przelać zimną wodą. Kapustę przepłukać i pokroić. Jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać dwa razy. Zalać zimną wodą dodać listek, ziele angielskie i ugotować do miękkości. Odcedzić z nadmiaru płynu pozostawiając około pół szklanki płynu. Do kapusty dodać ugotowany groch i wymieszać.W rondelku rozpuścić i lekko zrumienić masło, zdjąć z ognia, chwilkę przestudzić dodać

Ala piecze i gotuje
Żeberka z kapustą z żurkiem 136

żeberek wieprzowych, 1 kg kapusty kiszonej, 4 cebule, 500 ml żurku (koniecznie prawdziwy w butelce), 20 g suszonych grzybów (prawdziwki), 2 listki laurowe, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 jagód ziela angielskiego, sól, cukier, tłuszcz (wieprzowy lub gęsi, ja używam gęsi) Cebule pokroić w półplasterki. Kapustę kiszoną pokroić. Gdy jest za kwaśna, wypłukać w zimnej wodzie. W naczyniu do zapiekania(...)strony. Mięso wyjąć, włożyć cebulę pokrojoną w półplasterki, podsmażyć dodając szczyptę cukru i soli. Do cebuli dodać rozkruszone grzyby, liście laurowe, pieprz, ziele i dusić aż cebula zmięknie. Dodać kapustę, przesmażyć razem. Dodać trochę tłuszczu, kapusta nie może być sucha. Ważne jest to, szczególnie gdy mamy chude żeberka. Połowę cebuli z kapustą wyjąć resztę rozłożyć na dnie naczynia, następnie ułożyć

królestwo garów
Gołąbki wigilijne z kaszy kuskus i pieczarek 209

łyżki masła, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka garam masala, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryka chili świeżo mielona do smaku, 400 g kuskusa, 1 kapusta włoska, łyżeczka cukru, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, masło do smażenia i omaszczenia (ok. 1 kostka). Przygotowanie: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę, kilka(...)Dodajemy do niego pieczarki z cebulą, doprawiamy papryką chili, solą i pieprzem. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżeczki cukru. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście z wierzchu można delikatnie ściągnąć, a te które się nie dają pozostawić. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu

Moniki Smakołyki
Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i żurawiną 128

wigilijnym stole nie może również zabraknąć pysznej kapusty kiszonej z suszonymi podgrzybkami i żurawiną, która nadaje subtelnej słodyczy całości. Danie jest lekkie, smaczne i z pewnością będę przygotowywała je częściej niż tylko od Święta. Kapusta smakuje świetnie solo, nie mniej jednak po przygotowaniu dużej ilości takiej kapusty dobrze sprawdzi się ona jako farsz do tarty, uszek, pierogów(...)pasztecików lub krokietów. Składniki: 500 gram kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki wody 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 lampka cydru wytrawnego 1 szklanka bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Grzyby moczę przez noc w podanej ilości wody. Następnie gotuję

Mango Papaja
Kapusta kiszona zasmażana do obiadau 195

Składniki: Kapusta kiszona marchewka 2-3 cebule liście laurowe ziele angielskie mąka olej sól pieprz cukier Wykonanie: Kapustę kiszoną wypłukać w wodzie aby straciła nadmiar kwasowości, następnie kroimy ją. Pokrojoną kapustę dusimy z startą na tarce marchewką oraz pokrojoną w kostkę podsmażoną na oleju cebulą oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Z mąki i oleju robimy zasmażkę, na końcu dodajemy(...)kapusty. Na samym końcu kapustę należy doprawić solą pieprzem oraz cukrem który nada nietypowy smak. Potrawa idealna do drugiego dania, jest to inna wersja tradycyjnej kapusty

Pychotkaaa
Gołąbki, czyli kapusta faszerowana mielonym mięsem i ryżem 124

Gołąbki to jedno z najbardziej klasycznych i lubianych dań kuchni polskiej. Choć są proste w wykonaniu to jednak odrobinę czasochłonne ;) Jednak warto pamiętać, że w zależności od wielkości użytej kapusty powstaje ich całkiem pokaźna liczba, więc obiad na kilka dni dla rodziny mamy z głowy :) Do tej pory powstało mnóstwo „gołąbkowych” wariacji, jednak ja chciałam pokazać tą chyba najpopularniejszą wersję(...)Mięsno-ryżowy farsz zawinięty w liście kapusty (białej lub włoskiej), potem długo gotowany w bulionie, podany z pomidorowym sosem. Pychotka! :) Składniki (na ok. 15-20 szt.): główka kapusty (ja użyłam białej) ok. 750 g mielonego mięsa (użyłam mięsa z indyka) 50-70 g ryżu (przed ugotowaniem) sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki przyprawa do mielonego mięsa

MyCookBook.pl
Gołąbki ( z miesem i ryżem ) 283

Rzadko robiłam gołąbki, chociaż bardzo je lubię. Moim problemem była przypalona kapusta od spodu garnka. Ostatnio na ten temat rozmawiałam z koleżanką z pracy , która poradziła mi żeby na spód garnka położyć parę wykałaczek od szaszłyków. Postanowiłam spróbować - to działa. Składniki:   300 g ryżu 700 g miesa mielonego 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego. sól, pieprz, wegeta średnia kapusta Sposób(...)wykonania: Kapustę opłukać wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście, przestudzić, wyciąć nerw. Ryż ugotować , przestudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć.  Ryż, mięso mielone i cebulkę wymieszać, doprawiając solą, pieprzem, wegetą i koncentratem pomidorowym. Na każdy liść nakładać farsz. Ciasno zwinąć. Ja swoje gołąbki zawsze gotuję w brytfanie.  Do brytfanki włożyć w odstępach 4-5 patyczków do szaszłyków

Darcia w kuchni
Gołąbki z włoskiej kapusty 95

Większość osób uważa,że gołąbki są bardzo pracochłonne, choć bardzo smaczne.  Używając włosk iej kapust y skrócimy czas gotowania, jest bardziej delikatna, elastyczna i szybko się gotuje.  Składniki: 300 g ryżu 600 g mięsa mielonego 1 cebula sól, pieprz, wegeta włoska kapusta Sposób wykonania: Kapustę opłukać wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście, przestudzić, wyciąć nerw. Ryż ugotować , przestudzić. Cebulę(...)obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć. Ryż, mięso mielone i cebulkę wymieszać, doprawiając solą, pieprzem i wegetą. Na każdy liść nakładać farsz. Ciasno zwinąć. Brytfankę wyłożyć liśćmi kapusty. Poukładać ciasno gołąbki. Zalać wodą od parzenia kapusty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, wegetę. Przykryć liściem od kapusty. Lekko przycisnąć talerzem. Gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Podawać z sosem pomidorowym

Darcia w kuchni
Łazanki z kapustą i pieczarkami 112

Dzisiaj zapraszam na łazanki z kapustą i pieczarkami. Bardzo lubię pierogi z kapustą i pieczarkami, ale nie zawsze mam czas je lepić. Łazanki są równie dobre, a przygotowanie ich zajmie nam dużo mniej czasu :) Składniki farszu ( 4 duże porcje): 3 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku sól do smaku pieprz 500 g pieczarek 1 kg kapusty kiszonej oliwa do podsmażenia cebuli(...)solimy oraz pieprzymy do smaku i dolewamy 2 łyżki oliwy. Tak przygotowane grzyby dusimy 5 minut pod przykryciem. Następnie odkrywamy i nadal dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek. Kapustę gotujemy do miękkości. Trwa to około 1 godziny. Po ugotowaniu, kapustę studzimy , odciskamy z wody i kroimy, aby była drobniejsza. Tak przygotowane pieczarki, cebulę i kapustę łączymy, doprawiamy solą oraz

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania