Barwnik z kawy: około litr mocnej czarnej kawy (zamiast wody) 3. Barwnik z łupin cebuli: około litr łupin z cebuli (z około 12 cebul). 4. Barwnik z czerwonej kapusty: około litr pokrojonej kapusty. 5. Barwnik z kurkumy: 3 łyżki kurkumy. Tak przygotowane roztwory barwników można użyć do barwienia na gorąco (gotujemy jajka w roztworze barwnika) lub na zimno (moczymy jajka(...)czarnej kawy, 30 minut. Kolor jasno różowy : namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z buraka, 30 minut. Kolor jasno niebieski : namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 30 minut. Kolor niebieski : namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty na noc. Kolor lawendowy : namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z buraka, 30 minut. Następnie
Moja Mama Gotujeziąb, warto poświęcić trochę czasu aby przygotować pożywny i treściwy kapuśniak. Zupa ta to jeden z filarów kuchni polskiej. Smakuje zarówno w lecie, jako lekka polewka z młodej kapusty, jak i w zimie, pobudzając krążenie kwaśną wersją z kapusty kwaszonej lub góralską kwaśnicą. My proponujemy zupę z kapusty z dodatkiem pieczarek i ziemniaków. Idealna nawet na największe chłody! Pyszny kapuśniak(...)dodatkiem pieczarek Składniki: ok. 200 g kiszonej kapusty 600 g pieczarek 5-5 średnich ziemniaków 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 1 por (biała część) ½ niewielkiego selera 1 marchewka 3 ząbki czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 litry wywaru warzywnego 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki. Przygotowanie: Kapustę kroimy, wrzucamy
Moja Mama Gotujemacie pomysłu na dodatek do obiadu ? polecam pyszny bigosik z kapusty pekińskiej. Pyszny i delikatny. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1/2 dużej kapusty pekińskiej 2 marchewki 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 czerwonej papryki 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii Wykonanie : Kapustę(...)myjemy i szatkujemy. Marchewkę, cebulę obieramy i myjemy. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę kroimy w piórka. W głębokim rondlu rozpuszczamy masło, przekładamy, cebulę, marchew i kapustę, oprószamy solą, pieprzem, bazylią i mieszamy. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 10 minut, następnie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i przecier pomidorowy. Wszystko mieszamy i dusimy aż kapusta będzie miękka
Sama słodycz i szczypta chiliJeżeli lubicie kiszona kapustę, to upieczcie takie małe bułki z kapustą :) Prosto, szybko, zdrowo i smacznie :) a upieczone można zabrać ze sobą i zjeść wszędzie :) Potrzebujemy trochę ciasta drożdżowego jak na bułki i kiszoną kapustę :) Kapustę można poddusić, dodać grzyby... przesmażyć, ja dałem po prostu kapustę :) Ciasto z kapustą zawijamy... Układamy na blachę... Smarujemy rozbitym jajkiem
chleba naszegojuż niektórzy wiedzą, lubię, gdy obiad robi się sam. Jak robi się smaczny i zdrowy, to lubię jeszcze bardziej. Zupełnym przypadkiem poczyniłam placek z mąki gryczanej z kapustą kiszoną i rybą. Ja użyłam pstrąga, ale każda inna ryba będzie równie dobrze smakowała w towarzystwie kapusty. ok. szklanka mąki gryczanej 1 jajko 2-4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)garści kiszonej kapusty większy filet pstrąga przyprawy: sól i pieprz Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko i tyle wody, aby uzyskać elastyczne ciasto o dość zwartej konsystencji. Ciasto wykładamy na dnie formy – ok. 20×20. Z kapusty odciskamy nadmiar płynu. Połowę wykładamy na ciasto. Na kapustę wykładamy rybę pokrojoną w kostkę. Przykrywamy pozostałą częścią kapusty. Pieczemy
KucharzycaZanim zaczęłam robić to danie zastanawiałam się czy kapusta pekińska podczas obróbki termicznej rozpadnie się. Używałam ją tylko do surówek. Jak najbardziej nadaje się również do gotowania. Samo przygotowanie i składniki proste a jednak danie zupełnie inne. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: Schab Kapusta pekińska Pieczarki Szynka szwarcwaldzka Sól Pieprz Pomidory krojone z puszki Masło klarowane Wykonanie: Liście kapusty pekińskiej rozdzielamy ( tyle(...)kotletów ) i zanurzamy ( na kilka minut ) w gorącej wodzie aby stały się elastyczne. Schab kroimy na kotlety, rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy kotleta na niego układamy kapustę pekińską ( przed ułożeniem kapusty warto ściąć część twardą kapusty ). Zwijamy w rulonik. Na koniec obwijamy szynką szwarcwaldzką i spinamy wykałaczkami. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na klarowanym maśle. Do pieczarek
Smaki Ewydawno gotowałam bigos i został mi wywar z kapusty kiszonej, bardzo kwaśnej, który odlałam. Szkoda wylewać takie pyszności, wiec go zachowałam w lodówce. No i przydał się do pysznego kapuśniaku ze słodkiej kapusty ☺ Składniki: -pół główki kapusty słodkiej -750 ml wywaru z kapusty kiszonej -300 g kiełbasy swojskiej -200 g wędzonego boczku -1 cebula -1 mała marchewka -4 ziemniaki(...)liście laurowe -2 ziela angielskie -sól, pieprz do smaku Kapustę poszatkować, włożyć do garnka i zalać zimną wodą tak, aby tylko ją przykryć. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na tarce marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy warzywa będą miękkie dodać obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Zalać wywarem z kapusty, chwilę razem gotować. Boczek i cebulę pokroić
Kulinarne przemysleniaZdaję sobie sprawę z tego, że przepisów na zapiekanki ziemniaczane jest mnóstwo. Wiem, że całkiem sporo z nich to wersja z kiszoną kapustą. A jak z kapustą, to najczęściej i z kiełbasą (tak się jakoś składa). No ale moja zapiekanka jest... moja i oczywiście wyjątkowa! ;) Powstawała na bieżąco i kiedy siekałem kapustę, to nie wiedziałem jeszcze, że za chwilę dodam(...)naprawdę pyszne obiadowe danie, za które zebrałem mnóstwo pochwał od żony - skądinąd surowego krytyka moich kulinarnych działań ;) Szczerze polecam tę zapiekankę - wypróbujcie! Składniki: 3 duże ziemniaki 300 g kapusty kiszonej 1 laska kiełbasy podwawelskiej (lub innej) 1 jabłko 1 duża biała cebula 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka miodu 1/2 bulionetki (esencji do duszenia warzyw
zadanie-gotowanieUwielbiam gołąbki. Lecz gdy myślę o ogromnej główce kapusty, którą mam podgotowywać w garnku, w którym mi się mieści, a później moje dzieci i tak zdejmują liść z gołąbka, by wydłubać środek, to aż mi się odechciewa. Dlatego ukrycie kapusty w środku pysznego kotlecika polanego sosem pomidorowym- to jest coś dla mnie Składniki: 1/4 główki średniej kapusty 1 woreczek(...)rosół poprzedniego dnia, więc bulion był idealny) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka z gotująca się , lekko osoloną wodą, gotujemy przez 10 minut. Wlewamy na sito, czekamy aż wystygnie. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy
MojaQchnia.plTradycyjna i klasyczna surówka z kapusty. Nie ma nic lepszego do obiadu niż ta o to surówka. Idealnie nadaję się do dań mięsnych. Nic dodać nic ująć, spróbujcie sami. Składniki: * pół główki kapusty (białej lub włoskiej) * 10 cm białej części pora * dwa słodkie jabłka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * sól, pieprz, cukier * pół średniej marchewki, lub jedna mała * oliwa(...)oliwek Kapustę szatkujemy i w misce doprawiamy solą (około 1/4 łyżeczki). Całość gnieciemy rękoma przez około 3 minuty, aż kapusta puści sok. Pozostawiamy taką przez 30 minut. Przez ten czas, kapusta idealnie zmięknie. Pora drobno siekamy, a jabłka i marchew ścieramy na tartce. Jabłka na dużych oczkach a marchew na małych. Po 30 minutach, do kapusty dodajemy jabłka i marchew
Klasyka Gotowaniaobiad dla kilku osób,przy którym nie narobimy się za dużo,a jest pyszny.Jest to przepis Mariety Mareckiej z programu Abc gotowania-który bardzo lubię.mięsko wychodzi mięciutkie a kapusta jest przepyszna przez połączenie jej z ananasem -polecam Składniki: 1,2 kg łopatki wieprzowej 700 g kiszonej kapusty 1 puszka ananasa 1 łyżeczka kolendry 2 goździki 1 łyżeczka pieprzu zielonego(...)ucieramy na pastę. Osuszoną porcję mięsa nacieramy przyprawami i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Na drugi dzień łopatkę obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony. Kapustę mocno odciskamy i szatkujemy drobniej, ananasa odsączamy z zalewy, nie wylewamy jej i kroimy w sporą kostkę. Na dnie naczynia ceramicznego układamy część kapusty, łopatkę, dodajemy listki laurowe, połowę ananasa
Swojskie jedzonkoprzepis spisałam ale nie opublikowałam, ot co! Zawieruszył się między kopytkami. Pomysł pochodzi z książki "Kuchnia polska wg Karola Okrasy. Słone", odrobinę go zmieniłam. Razowe kopytka smażone z kapusta kopytka: 1 kg mączystych ziemniaków, ugotowanych 200 g maki pszennej zwykłej 50 g mąki pszennej razowej jajko sól, pieprz Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i mielimy w maszynce(...)omączonej stolnicy wałek, tniemy go na małe kopytka. Gotujemy je w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżka cedzakową na talerz by obeschły trochę. kapusta: 600 g kiszonej kapusty 2 średnie cebule skórka i sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju łyżka miodu wielokwiatowego Kapustę odciskamy i siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę
Dzieje kuchennej WiewióryChoć bigos to danie głównie mięsne, a nie kapuściane jak się potocznie sądzi, tutaj skorzystałem z jednego z mitów narodowych i skupiłem się na kapuście. Bigos jest w ogóle bardzo wdzięcznym tematem jeśli chodzi o catering imprezowy bo przygotowanie jest mało praco i czasochłonne. Co prawda, aby uzyskać pełne walory należałoby go ugotować kilka dni wcześniej a następnie codziennie podgrzewać(...)się uzyskać w postaci pliku dźwiękowego puszczany w radio w wigilię ze mną w jednej z głównych ról :) Nie wiem czy działa odtwarzacz, bo z nimi różnie :) Składniki: - kapusta świeża - kapusta kiszona - kasza gryczana - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Kapustę szatkujemy i gotujemy w jak najmniejszej ilości wody. Dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy, aż wszystko zmięknie, wtedy dosypujemy ugotowanej kaszy gryczanej
Kryzysowa Książka KucharskaReceptōw 1 na bigos je kans 2 . Tyn ślōnski je ze przeciyrym ze tōmatōw 3 i nojczyńścij 4 ze kapusty świyżyj i kiszōnyj. Jak żech moji Babie pedzioł 5 , że chciołbych taki narychtować na Sylwestra, to mi padała 6 , ze ôn 7 je za ajnfach 8 i że na Sylwestra to by musiało być co barzi 9 eleganckego(...)dobry, ze śliwkōma, grzibami, winym i całōm gōrōm miysa. Tyn recept je we ôd ni familiji już dojś dugo i zajś idzie na nastympne pokolynie. Co potrza? 2 kg kapusty kiszōnyj 50 dkg wōsztu 12 30 dkg wyndzōnki 80 dkg żeberek wieprzowych 50 dkg karczku abo łopatki 2 cebule trocha masła klarowanego ze 5 liści laurowych 5-7 kulek ziela
Chop w kuchniProste danie jednogarnkowe – kapusta z pieczarkami, marchewką i pomidorami. Dodatek miodu, kminu rzymskiego, czosnku i suszonej papryki wspaniale urozmaica smak. 1/2 główki średniej wielkości białej kapusty 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 10 pieczarek 2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki suszonego kminu rzymskiego 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki(...)miodu 1/3 szklanki wody 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) olej do smażenia Kapustę drobno posiekać i przełożyć do dużego garnka. Dodać sól, pieprz, wodę i liście laurowe i gotować pod przykryciem, na małym ogniu. Marchewkę pokroić w cienkie plastry. Pieczarki i cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i zaszklić na nim pokrojoną cebulę, a następnie pieczarki i marchewkę
Bullio