kapustą - 19268 przepisów (strona:233/1285)

Wrapy z kapusty 264

Wrapy z kapusty Ostatnio podczas spacerowania po sklepie spożywczym natknąłem się na kapustę CoolWrap. Patrzę na jej cenówkę oraz sąsiedniej klasycznej białej kapusty. Różnica w cenie ogromna, bo trzykrotnie droższa była ta płaska. Oczywiście napalony jak nastolatek na studniówce, musiałem wpakować ją do koszyka… W końcu skoro jest droższa, to chyba z jakiegoś powodu, prawda? Może jest chociaż bardziej(...)prestiżowa i będę czuł się bardziej światowo przy kasie? Te dodatkowe 3zł wydane na kapustę, w zamian za aurę bogacza i +10 do zajebistości, to naprawdę niewielka cena. Myślę jednak, że wrapy z kapusty wyjdą również z tej taniej i pospolitej. U mnie do środka poleciały karczochy, suszone pomidory, tofu wędzone oraz serek z nerkowców – podobno w tym połączeniu

Blendman
Dan dan noodles – makaron z wieprzowiną po syczuańsku 179

PODANIE W osobnym garnku zagotowujemy wodę na makaron – makaron gotuje się szybko, około 60-90 sekund. Wodę lekko solimy, gdy zacznie wrzeć wrzucamy makaron i pociętą na grube kawałki kapustę, sałatę lub pak choy – ma się tylko zblanszować, zachować kolor i zmięknąć. Od razu po ugotowaniu odcedzamy.   Do każdej z misek wlewamy po 1/4 bulionu, mieszamy ze „smakiem” – rozdzielamy(...)makaron z blanszowaną kapustą. Na wierzch wysypujemy usmażone mięso. Podlewamy makaron pozostałym bulionem, posypujemy grubo pociętym szczypiorem i prażoną soją lub orzechami i podajemy od razu. UWAGA! W oryginale zamiast pasty z tamaryndowca mięso do dan dan noodles smaży się z dodatkiem ya-cai – to charakterystyczne dla kuchni syczuańskiej prasowane i marynowane pędy kapusty sitkowatej

Karo in the Kitchen
Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem w jogurcie 130

tygodniu często gościła na moim stole kapusta pekińska . Uwielbiam sałatki i surówki z pekinką. Są pyszne, bardzo syte i kolorowe. W sam raz na śniadanie, obiad czy kolację. Dzisiaj, na śniadanie przygotowałam prostą i smaczną sałatkę z jogurtem naturalnym. Pomidor, ogórek zielony i cebulą bardzo pasują do kapusty pekińskiej. Jogurt to wersja light sosu do sałatki. Można przygotować bardziej(...)kaloryczna wersję mieszając w proporcji 1:1 jogurt naturalny z dobrej jakości majonezem lub skusić się na   domowej roboty majonez z oleju rzepakowego . Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem w jogurcie / 4 porcje Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 pomidory 1/3 ogórka wężowego 1/2 cebuli 190 g jogurtu naturalnego suszone oregano do posypania sól, pieprz do smaku

Moja smaczna kuchnia
Kapusta coolwrap na gęsto 94

Widząc taką odmianę kapusty ... kupiliśmy, nie znając takiej odmiany. Pomyśleliśmy kupimy, coś z niej powstanie. No i wyszła wersja na gęsto. Motyw przewodni jednak to podsmażona kiełbasa jałowcowa. PS: gołąbki też były fajne, w innej wersji.   Składniki główka kapusty 300 g surowego boczku pętko polskiej wędzonej kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku passata pomidorowa 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól(...)pieprz ziarnisty ziele angielskie liść laurowy ostra papryka w proszku słodka papryka w proszku koperek     Przygotowanie Zdjąłem wierzchnie liście kapusty. Kapustę poszatkowałem. Boczek pokroiłem w dość grubą kostkę, kiełbasę na plasterki. Boczek wrzuciłem do rozgrzanego garnka o grubym dnie. Smażyłem, aż wytopił się tłuszcz. Dodałem drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyłem do zeszklenia cebuli. Następnie dodałem kiełbasę. Wrzuciłem

R'n'G Kitchen
PLACKI ZIEMNIACZANE Z KISZONA KAPUSTĄ + FILMIK 119

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą są równie smaczne jak upieczone bez kapusty. Są wyjątkowo smaczne, chrupiące o posmaku kiszonej kapusty. Jak dla mnie pyszne.  SKŁADNIKI :  1,2 kg ziemniaków 300 g kiszonej kapusty beczkowej 1 cebula 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej  2 płaskie łyżeczki soli pieprz do smaku olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE :   Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce na małych oczkach, przekładamy na durszlak i lekko wyciskamy z nadmiaru soku.  Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i dobrze wyciskamy, następnie drobno kroimy.  Do miski przekładamy starte warzywa, kiszoną kapustę, jajka, mąkę sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy.  Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placki, aż się przyrumienią

Kulinarne Fantazje Marioli
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami – kuchnia podkarpacka 174

Koła Gospodyń Wiejskich w Mrukowej, gmina Osiek Jasielski. Farsz do gołąbków przygotowany został z kaszy gryczanej, z dużą ilością suszonych grzybów, cebulką i zmielonym boczkiem. Gołąbki przygotowałam z kapusty włoskiej, ale równie dobrze można je przygotować z białej kapusty. Taka wersja gołąbków przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom kaszy gryczanej. Suszone grzyby podkreślają jej smak, a cebulka i boczek sprawiają(...)księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 duża główka włoskiej kapusty (może być też biała) 500 g kg kaszy gryczanej 2 szklanki suszonych grzybów 500 g chudego surowego boczku 2 cebule sól i pieprz. Grzyby zalewamy wodą na noc, a następnego

Trzeci talerz
Kapuśniak z kiszonej kapusty 305

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 300g-400g mieszanego mięsa w tym żeberko wędzone, kości lub kawałek boczku wędzonego 300g-400g kapusty kiszonej 3 średniej wielkości marchewki kawałek selera 1 mała pietruszka korzeń kawałek zielonej części pora 3 duże ziemniaki 2 łyżki majeranku kilka kulek ziela angielskiego 2-3 listki ziela angielskiego(...)Sól do smaku Przygotowanie: Mięso włożyć do garnka, zalać wodą około 2,5 litra dodać przyprawy, wstawić na gaz i gotować około 25 minut. Włoszczyznę obrać pokroić w kostkę. Kapustę drobniej pokroić aby w trakcie jedzenia nam się nie ciągły długie pasma. Kapustę zalać wodą w 1/3 wysokości kapusty i ugotować w oddzielnym garneczku. Po tym czasie do wywaru

W garach u Gosi
Surówka z białej kapusty 152

Banalnie prosta surówka z białej kapusty. Lubię jak coś mi chrupie w ustach :) Wiecie, że   Kapusta jest   bardzo dobrym źródłem witaminy   C, a ta kiszona ma jej jeszcze więcej. Poza tym kapusta j est dobrym źródłem witaminy  A (zwłaszcza kapusta   czerwona i włoska) witamin  z grupy(...)kwasu foliowego, a także składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, potasu i manganu. Składniki 1 mała główka kapusty 2 średnie marchewki Por ( Biała część) Odrobina octu Łyżeczka cukru Sól, pieprz Oliwa z oliwek ( moze być również olej :) ) Przygotowanie : Kapustę szatkuje. Marchew obieram, myje i trę na tarce o dużych oczkach.  Białą część pora myję , przekroje na pół i kroję

Domowa Kuchnia u Mamy
Zapiekanka z łososia – Angie gotuje – odc. 2 152

zapiekanka z łososia jest inna, niż te, które znacie. Rybę zapiekam z pomidorkami koktajlowymi w masie z jajek i śmietany doprawionej koperkiem i sokiem z cytryny w miseczkach z kapusty włoskiej. Spróbujcie koniecznie, a zapewniam, że będziecie do tego przepisu regularnie wracać. SKŁADNIKI NA 4 PORCJE : ok. 500g łososia bez skóry i bez ości 2 jajka łyżka śmietanki 18% duża(...)łyżka posiekanego koperku 10-12 pomidorków koktajlowych 4 liście kapusty włoskiej 1 łyżka oliwy sól pieprz sok z cytryny 100g kaszy pęczak pomidorki koktajlowe i szczypior (do podania) Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i usunąć ości (np. za pomocą pęsety). Połowę mięsa ryby pokroić w kostkę 2×2 cm. Pozostałą rybę zmiksować z jajkami i śmietaną, najlepiej w blenderze

Dietolog
Bigos z wołowiną i boczkiem 166

wędzony boczek. Miłośnikom mięcha z pewnością posmakuje...Moim zdaniem bigos jest najlepszy po upływie trzech dni, wtedy wszystkie smaki zdążą się przegryźć, a bigos smakuje wybornie.   Składniki: kapusta biała 2 kg, kapusta kiszona 1 kg, suszone grzyby(dodałam zmielone 4 łyżki), cebula 1 szt, czosnek 3 ząbki, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, sos sojowy 3 łyżki, majeranek pół łyżeczki(...)angielskie 5 ziaren, papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, boczek wędzony surowy 300 g,  mięso wołowe 1 kg, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kapustę białą poszatkować, zalać wodą i nastawić na palnik. Dodać  suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie. Kapustę gotujemy do miękkości na małym ogniu. W tym czasie pieczemy mięso. Możemy

kulinarne odsłony pati
Surówka Colesław 166

źródła, jej ojczyzną jest właśnie Europa, a jej historia sięga sztuki kulinarnej starożytnych Rzymian. Skąd nazwa "colesław"? W języku niderlandzkim jest skrótem od słowa koolsla , co znaczy... surówka z kapusty. Co kraj to inny smak. W zależności od tego gdzie i kto ją przyrządza, surówka za każdym razem jest inna. Ale zawsze smaczna. Ponieważ dodatki, które znajdują się(...)próbowania i szukania nowego smaku surówki Colesław, a tym czasem spróbujcie mojej wersji i spróbujcie zainspirować się nią   i stworzyć własną kompozycję Składniki: mała główka białej kapusty 2 marchewki 1 cebula 2 garście żurawiny suszonej 1 łyżeczka soli Składniki sosu: 4 łyżki majonezu domowego ¼ szklanki mleka 2 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego 1 łyżeczka chrzanu tartego domowego

Kuchnia u Krysi
Farfalle z smażoną kapustą, mięsem – szybkie łazanki 129

Czasem nie macie pomysłu co z mięsem, po gotowanym rosole przygotować, a tak naprawdę, nie trzeba główkować…. Cebule na patelni szklimy, szatkowaną kapustę na niej smażymy, mięsa dodajemy, w tym czasie ulubiony makaron gotujemy. Wszystko razem  mieszamy, kozieradką, pieprzem doprawiamy, szczypiorkiem posypujemy i już farfalLOVE łazanki po mojemu jemy. Składniki: 300 g makaronu farfalle Barilla,  2 duże białe(...)cebule, 3 garście poszatkowanej kapusty (1/2 małej młodej kapusty), 4-5 łyżek oleju rzepakowego, ok. 150 g gotowanego mięsa drobiowego (indyk, kurczak), sól do smaku, ½ łyżeczki cukru, pieprz czarny do smaku, 1 łyżeczka kozieradki, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, mięso na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy

Moniki Smakołyki
GOŁĄBKI bez mięsa w gęstym sosie pomidorowym (wegańskie, bezglutenowe) 162

składa się z pomidorów i czerwonej papryki – jest on niesamowicie prosty i szybki, czyli idealny kiedy samo zwijanie gołąbków zajmie nam już sporo czasu // Składniki (gołąbki): 1 duża kapusta 0,5 szklanki ryżu (u mnie brązowy) 0, 5 szklanki kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej) 0,5 szklanki kaszy jaglanej 0,5 szklanki soczewicy (najlepiej zielonej, ale możesz też użyć czerwonej(...)duża marchewka 2 cebule 4 szklanki gorącej wody przyprawy i zioła – sól, pieprz, majeranek, curry, czosnek osolona woda do sparzenia liści kapusty Sposób przygotowania: Na początek z kapusty usuń wierzchnie liście i wykrój głąb. W taką kapustę dobrze jest wbić widelec do mięsa (w miejsce głąba), a następnie włożyć do dużego garnka z gotującą się osoloną wodą. Staraj się

Via Gusto
Klasyczny kociołek z ogniska, czyli pieczonki 204

boczkiem i kiełbasą. Zanim zaczniemy robić pieczonki dół gara koniecznie trzeba wyłożyć skórką z boczku lub słoniną. Zapobiegnie to przypaleniu się naszego dania. Teraz możemy kociołek wyłożyć liśćmi kapusty, a na nie układamy warstwami poszczególne składniki: pokrojone w plasterki ziemniaki, marchewkę cebulę, kiełbasę, wędzone żeberka czy też boczek. Z przypraw dodajmy sól i pieprz. Na samą górę kładziemy porządny kawałek(...)masła lub margaryny – co kto lubi – i przykrywamy kolejną warstwą liści z kapusty. Pokrywę kociołka mocno dokręcamy i mniej więcej po godzinie mamy pyszną wyżerkę. ------------------------------------------------------------- Klasyczny kociołek z ogniska, czyli pieczonki Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: ·          2 kg ziemniaków ·          3 cebule

Kulinarne przygody Gatity
Młoda kapusta duszona na maśle z papryką i koperkiem. 188

Uwielbiam młodą kapustę i bardzo lubię z nią eksperymentować. Dziś zapraszam na super smaczną, kolorową sałatkę obiadową. :) Składniki - 1 główka młodej kapusty - 1 cebula - 1 papryka czerwona - łyżka masła - pół pęczka koperku - pół łyżeczki czosnku mielonego - szczypta majeranku - sól, pieprz do smaku Wykonanie Kapustę szatkuję, paprykę kroję w paski, cebulę w kostkę. W dużej, głębokiej patelni roztapiam łyżkę masła dodaję(...)niego cebulę i paprykę, lekko duszę. Dodaję kapustę i dolewam dosłownie pół szklanki gorącej wody. Kiedy kapusta jest już na wpół miękka dodaję do niej posiekany koperek, czosnek, majeranek i szczyptę soli. Wszystko mieszam, patelnię przykrywam pokrywką i całość jeszcze chwilkę duszę na niewielkim ogniu do miękkości kapusty. Tak przygotowana kapustka, może stanowić samodzielne danie, jednak najlepiej smakuje podana

Kuchnia z widokiem na ogród