dlatego farsz w moich gołąbkach to połączenie zielonej soczewicy i tofu wędzonego z dodatkiem ryżu. Wegańskie gołąbki z zieloną soczewicą i wędzonym tofu Składniki: 1 biała lub włoska kapusta 200 g suchej soczewicy 100 g suchego ryżu 180 g tofu wędzonego 2 cebule 2-3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju + olej do smażenia 1 ząbek czosnku(...)mąki sól, pieprz Przygotowanie: Ryż i soczewicę ugotuj w osobnych garnkach zgodnie z opisem na opakowaniu. Pokrój cebulę i podsmaż na oleju, aż się skarmelizuje. Wytnij głąb ze środka kapusty i włóż ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu). Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie przewróć kapustę na drugą stronę i gotuj kolejne
wegujemySmakować będzie wyśmienicie:) Naprawdę warto poświęcić trochę czasu i zrobić sobie kilka słoiczków pysznej sałatki. Z tych składników wyszło mi 5 słoiczków różnej wielkości. Składniki : 3 kg poszatkowanej białej kapusty 4 marchewki 1 duża cebula 1/3 szklanki cukru Składniki na zalewę 1 i 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka octu tzn. 1/2 szklanki 10 % spirytusowego i 1/2 szklanki(...)jabłkowego 2 łyżki soli Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę- te składniki połączyć w dużej misce Całość posypać 1/3 szklanki cukru i dokładnie wymieszać, wygnieść rękoma - pozostawić na 2 godz. Składniki na zalewę zagotować i wlać ją do miski z kapustą, wymieszać ostrożnie- bo zalewa gorąca Do przygotowanych, czystych słoików wkładać
Proste PotrawyWrapy z kapusty Ostatnio podczas spacerowania po sklepie spożywczym natknąłem się na kapustę CoolWrap. Patrzę na jej cenówkę oraz sąsiedniej klasycznej białej kapusty. Różnica w cenie ogromna, bo trzykrotnie droższa była ta płaska. Oczywiście napalony jak nastolatek na studniówce, musiałem wpakować ją do koszyka… W końcu skoro jest droższa, to chyba z jakiegoś powodu, prawda? Może jest chociaż bardziej(...)prestiżowa i będę czuł się bardziej światowo przy kasie? Te dodatkowe 3zł wydane na kapustę, w zamian za aurę bogacza i +10 do zajebistości, to naprawdę niewielka cena. Myślę jednak, że wrapy z kapusty wyjdą również z tej taniej i pospolitej. U mnie do środka poleciały karczochy, suszone pomidory, tofu wędzone oraz serek z nerkowców – podobno w tym połączeniu
BlendmanPODANIE W osobnym garnku zagotowujemy wodę na makaron – makaron gotuje się szybko, około 60-90 sekund. Wodę lekko solimy, gdy zacznie wrzeć wrzucamy makaron i pociętą na grube kawałki kapustę, sałatę lub pak choy – ma się tylko zblanszować, zachować kolor i zmięknąć. Od razu po ugotowaniu odcedzamy. Do każdej z misek wlewamy po 1/4 bulionu, mieszamy ze „smakiem” – rozdzielamy(...)makaron z blanszowaną kapustą. Na wierzch wysypujemy usmażone mięso. Podlewamy makaron pozostałym bulionem, posypujemy grubo pociętym szczypiorem i prażoną soją lub orzechami i podajemy od razu. UWAGA! W oryginale zamiast pasty z tamaryndowca mięso do dan dan noodles smaży się z dodatkiem ya-cai – to charakterystyczne dla kuchni syczuańskiej prasowane i marynowane pędy kapusty sitkowatej
Karo in the Kitchentygodniu często gościła na moim stole kapusta pekińska . Uwielbiam sałatki i surówki z pekinką. Są pyszne, bardzo syte i kolorowe. W sam raz na śniadanie, obiad czy kolację. Dzisiaj, na śniadanie przygotowałam prostą i smaczną sałatkę z jogurtem naturalnym. Pomidor, ogórek zielony i cebulą bardzo pasują do kapusty pekińskiej. Jogurt to wersja light sosu do sałatki. Można przygotować bardziej(...)kaloryczna wersję mieszając w proporcji 1:1 jogurt naturalny z dobrej jakości majonezem lub skusić się na domowej roboty majonez z oleju rzepakowego . Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem w jogurcie / 4 porcje Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 pomidory 1/3 ogórka wężowego 1/2 cebuli 190 g jogurtu naturalnego suszone oregano do posypania sól, pieprz do smaku
Moja smaczna kuchniaWidząc taką odmianę kapusty ... kupiliśmy, nie znając takiej odmiany. Pomyśleliśmy kupimy, coś z niej powstanie. No i wyszła wersja na gęsto. Motyw przewodni jednak to podsmażona kiełbasa jałowcowa. PS: gołąbki też były fajne, w innej wersji. Składniki główka kapusty 300 g surowego boczku pętko polskiej wędzonej kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku passata pomidorowa 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól(...)pieprz ziarnisty ziele angielskie liść laurowy ostra papryka w proszku słodka papryka w proszku koperek Przygotowanie Zdjąłem wierzchnie liście kapusty. Kapustę poszatkowałem. Boczek pokroiłem w dość grubą kostkę, kiełbasę na plasterki. Boczek wrzuciłem do rozgrzanego garnka o grubym dnie. Smażyłem, aż wytopił się tłuszcz. Dodałem drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyłem do zeszklenia cebuli. Następnie dodałem kiełbasę. Wrzuciłem
R'n'G KitchenPlacki ziemniaczane z kiszoną kapustą są równie smaczne jak upieczone bez kapusty. Są wyjątkowo smaczne, chrupiące o posmaku kiszonej kapusty. Jak dla mnie pyszne. SKŁADNIKI : 1,2 kg ziemniaków 300 g kiszonej kapusty beczkowej 1 cebula 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli pieprz do smaku olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce na małych oczkach, przekładamy na durszlak i lekko wyciskamy z nadmiaru soku. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i dobrze wyciskamy, następnie drobno kroimy. Do miski przekładamy starte warzywa, kiszoną kapustę, jajka, mąkę sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placki, aż się przyrumienią
Kulinarne Fantazje MarioliKoła Gospodyń Wiejskich w Mrukowej, gmina Osiek Jasielski. Farsz do gołąbków przygotowany został z kaszy gryczanej, z dużą ilością suszonych grzybów, cebulką i zmielonym boczkiem. Gołąbki przygotowałam z kapusty włoskiej, ale równie dobrze można je przygotować z białej kapusty. Taka wersja gołąbków przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom kaszy gryczanej. Suszone grzyby podkreślają jej smak, a cebulka i boczek sprawiają(...)księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 duża główka włoskiej kapusty (może być też biała) 500 g kg kaszy gryczanej 2 szklanki suszonych grzybów 500 g chudego surowego boczku 2 cebule sól i pieprz. Grzyby zalewamy wodą na noc, a następnego
Trzeci talerzRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 300g-400g mieszanego mięsa w tym żeberko wędzone, kości lub kawałek boczku wędzonego 300g-400g kapusty kiszonej 3 średniej wielkości marchewki kawałek selera 1 mała pietruszka korzeń kawałek zielonej części pora 3 duże ziemniaki 2 łyżki majeranku kilka kulek ziela angielskiego 2-3 listki ziela angielskiego(...)Sól do smaku Przygotowanie: Mięso włożyć do garnka, zalać wodą około 2,5 litra dodać przyprawy, wstawić na gaz i gotować około 25 minut. Włoszczyznę obrać pokroić w kostkę. Kapustę drobniej pokroić aby w trakcie jedzenia nam się nie ciągły długie pasma. Kapustę zalać wodą w 1/3 wysokości kapusty i ugotować w oddzielnym garneczku. Po tym czasie do wywaru
W garach u GosiBanalnie prosta surówka z białej kapusty. Lubię jak coś mi chrupie w ustach :) Wiecie, że Kapusta jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, a ta kiszona ma jej jeszcze więcej. Poza tym kapusta j est dobrym źródłem witaminy A (zwłaszcza kapusta czerwona i włoska) witamin z grupy(...)kwasu foliowego, a także składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, potasu i manganu. Składniki 1 mała główka kapusty 2 średnie marchewki Por ( Biała część) Odrobina octu Łyżeczka cukru Sól, pieprz Oliwa z oliwek ( moze być również olej :) ) Przygotowanie : Kapustę szatkuje. Marchew obieram, myje i trę na tarce o dużych oczkach. Białą część pora myję , przekroje na pół i kroję
Domowa Kuchnia u Mamyzapiekanka z łososia jest inna, niż te, które znacie. Rybę zapiekam z pomidorkami koktajlowymi w masie z jajek i śmietany doprawionej koperkiem i sokiem z cytryny w miseczkach z kapusty włoskiej. Spróbujcie koniecznie, a zapewniam, że będziecie do tego przepisu regularnie wracać. SKŁADNIKI NA 4 PORCJE : ok. 500g łososia bez skóry i bez ości 2 jajka łyżka śmietanki 18% duża(...)łyżka posiekanego koperku 10-12 pomidorków koktajlowych 4 liście kapusty włoskiej 1 łyżka oliwy sól pieprz sok z cytryny 100g kaszy pęczak pomidorki koktajlowe i szczypior (do podania) Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i usunąć ości (np. za pomocą pęsety). Połowę mięsa ryby pokroić w kostkę 2×2 cm. Pozostałą rybę zmiksować z jajkami i śmietaną, najlepiej w blenderze
Dietologwędzony boczek. Miłośnikom mięcha z pewnością posmakuje...Moim zdaniem bigos jest najlepszy po upływie trzech dni, wtedy wszystkie smaki zdążą się przegryźć, a bigos smakuje wybornie. Składniki: kapusta biała 2 kg, kapusta kiszona 1 kg, suszone grzyby(dodałam zmielone 4 łyżki), cebula 1 szt, czosnek 3 ząbki, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, sos sojowy 3 łyżki, majeranek pół łyżeczki(...)angielskie 5 ziaren, papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, boczek wędzony surowy 300 g, mięso wołowe 1 kg, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kapustę białą poszatkować, zalać wodą i nastawić na palnik. Dodać suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie. Kapustę gotujemy do miękkości na małym ogniu. W tym czasie pieczemy mięso. Możemy
kulinarne odsłony patiźródła, jej ojczyzną jest właśnie Europa, a jej historia sięga sztuki kulinarnej starożytnych Rzymian. Skąd nazwa "colesław"? W języku niderlandzkim jest skrótem od słowa koolsla , co znaczy... surówka z kapusty. Co kraj to inny smak. W zależności od tego gdzie i kto ją przyrządza, surówka za każdym razem jest inna. Ale zawsze smaczna. Ponieważ dodatki, które znajdują się(...)próbowania i szukania nowego smaku surówki Colesław, a tym czasem spróbujcie mojej wersji i spróbujcie zainspirować się nią i stworzyć własną kompozycję Składniki: mała główka białej kapusty 2 marchewki 1 cebula 2 garście żurawiny suszonej 1 łyżeczka soli Składniki sosu: 4 łyżki majonezu domowego ¼ szklanki mleka 2 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego 1 łyżeczka chrzanu tartego domowego
Kuchnia u KrysiCzasem nie macie pomysłu co z mięsem, po gotowanym rosole przygotować, a tak naprawdę, nie trzeba główkować…. Cebule na patelni szklimy, szatkowaną kapustę na niej smażymy, mięsa dodajemy, w tym czasie ulubiony makaron gotujemy. Wszystko razem mieszamy, kozieradką, pieprzem doprawiamy, szczypiorkiem posypujemy i już farfalLOVE łazanki po mojemu jemy. Składniki: 300 g makaronu farfalle Barilla, 2 duże białe(...)cebule, 3 garście poszatkowanej kapusty (1/2 małej młodej kapusty), 4-5 łyżek oleju rzepakowego, ok. 150 g gotowanego mięsa drobiowego (indyk, kurczak), sól do smaku, ½ łyżeczki cukru, pieprz czarny do smaku, 1 łyżeczka kozieradki, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, mięso na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy
Moniki Smakołykiskłada się z pomidorów i czerwonej papryki – jest on niesamowicie prosty i szybki, czyli idealny kiedy samo zwijanie gołąbków zajmie nam już sporo czasu // Składniki (gołąbki): 1 duża kapusta 0,5 szklanki ryżu (u mnie brązowy) 0, 5 szklanki kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej) 0,5 szklanki kaszy jaglanej 0,5 szklanki soczewicy (najlepiej zielonej, ale możesz też użyć czerwonej(...)duża marchewka 2 cebule 4 szklanki gorącej wody przyprawy i zioła – sól, pieprz, majeranek, curry, czosnek osolona woda do sparzenia liści kapusty Sposób przygotowania: Na początek z kapusty usuń wierzchnie liście i wykrój głąb. W taką kapustę dobrze jest wbić widelec do mięsa (w miejsce głąba), a następnie włożyć do dużego garnka z gotującą się osoloną wodą. Staraj się
Via Gusto