wietnamskiego baru. Czasami sama coś ugotuję na wzór tamtej kuchni. Tym razem zrobiłam surówkę, którą wręcz zawsze opycham się, będąc w takim barze. Składniki: * 70 dkg białej kapusty * 1 duża marchew * 1 nieduża papryczka chilli * 75 ml octu ryżowego * 1/3 szklanki oleju rzepakowego * 3 łyżki cukru * 1 płaska łyżeczka soli Kapustę posiekałam dość drobno i posoliłam. Wymieszałam(...)odstawiłam na 30 minut, żeby kapusta trochę puściła sok. Po tym czasie odcisnęłam nadmiar soku z kapusty i starłam na tarce jarzynowej na grubych oczkach marchew. Pokroiłam drobno papryczkę chilli i wszystkie składniki wymieszałam. Wlałam olej i ocet ryżowy. Dosypałam cukier. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki na ok. 30 minut by surówka przeszła smakami. Świetny dodatek
Pieprzyć z FantazjąŚwięta Bożego Narodzenia są tuż za rogiem! To już ostatni dzwonek żeby zacząć prace nad naszym świątecznym menu. Dziś mam dla Was przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Chyba każdy zgodzi się ze mną, że to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. Prosty, aromatyczny farsz, delikatne ciasto – to sekret udanych pierogów. Składniki: Ciasto(...)mąki 120 ml ciepłej wody szczypta soli Farsz 300 g kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 200 ml ciepłej wody 1 cebula 1 liść laurowy kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz Sposób wykonania: Grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy przynajmniej na 2 godziny by wchłonęły wodę. Po tym czasie grzyby odcedzamy (nie wylewamy wody) i kroimy
Mostek w kuchniJest to bardzo prosty przepis na klasyczną surówkę z kiszonej kapusty Smaczna …łatwa …błyskawiczna do przygotowania …a do do tego pełna wartościowych witamin! Pasuje do pieczonych mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich). Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty Składniki(...)porcji: 400-500 g kiszonej kapusty 2 duże marchewki duże słodkie jabłko 7-8 łyżek oleju 1-2 płaskie łyżeczki cukru sól i pieprz Kiszoną kapustę odciśnij z soku i dowolnie pokrój (nie płucz jej wcześniej) . Jabłko i marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj kapustę, olej i przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Gotową surówkę możesz
Kulinarny S.O.S.Jest to bardzo prosty przepis na klasyczną surówkę z kiszonej kapusty Smaczna …łatwa …błyskawiczna do przygotowania …a do do tego pełna wartościowych witamin! Pasuje do pieczonych mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich). Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty Składniki(...)porcji: 400-500 g kiszonej kapusty 2 duże marchewki duże słodkie jabłko 7-8 łyżek oleju 1-2 płaskie łyżeczki cukru sól i pieprz Kiszoną kapustę odciśnij z soku i dowolnie pokrój (nie płucz jej wcześniej) . Jabłko i marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj kapustę, olej i przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Gotową surówkę możesz
Kulinarne S.O.S.Surówka Coleslaw jest jedną z moich ulubionych. Robię ją dosyć często, ale do tej pory przygotowywałam ją z białej kapusty. Przepis na nią znajdziecie tutaj . Tym razem postanowiłam zrobić surówkę Coleslaw z kapusty czerwonej. Jest ona równie pyszna, jak ta poprzednia. Polecam spróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1 nieduża czerwona cebula(...)łyżki majonezu 3-4 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli pieprz do smaku natka pietruszki do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kapustę drobno poszatkować (można zetrzeć na tarce). Dodać sól i ręką podusić, aby kapusta puściła sok. Przełożyć do miseczki. 2. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce do miski z kapustą. 3. Marchew
Danka PichciBigos to tradycyjne danie kuchni polskiej. Gotuje się go głównie z kapusty kiszonej z dużą ilością różnego gatunku mięs i wędlin. Dzisiaj jednak mam dla was przepis na bigos w nieco innym wydaniu, bo z młodej kapusty. Jego przygotowanie zajęło mi niecałą godzinę, a smakuje wyśmienicie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 główka młodej kapusty (około 1 kg) 300 g boczku(...)liście laurowe 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku garść posiekanego koperku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, poszatkować niezbyt drobno. Przełożyć do garnka. 2. Boczek pokroić w kostkę lub plasterki. 3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 4. Boczek przełożyć na suchą, rozgrzaną patelnię i smażyć
Danka PichciDziś przepis na farsz idealny do pierogów, krokietów czy pasztecików. Kapusta kiszona z pieczarkami, bo o niej mowa jest doskonała nie tylko jako farsz, ale również jako samodzielne danie. Nie wyobrażam sobie świąt bez barszczu, a do niego obowiązkowo muszą być krokiety i paszteciki. Co roku korzystam z tego przepisu, dlatego też postanowiłam podzielić się nim także z Wami. Zapraszam(...)Składniki: * pół kg kapusty kiszonej (użyłam kapusty kwaszonej z marchewką Orzech ) * 250 g pieczarek * 1 nie duża cebula * 3 liście laurowe (użyłam Skworcu ) * 4-5 ziarenek ziela angielskiego (użyłam Skworcu ) * sól i pieprz do smaku * pół łyżeczki kminku (użyłam Skworcu ) * 1 łyżka masła Wykonanie: Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, drobno pokroić, przełożyć do garnka. Całość zalać
Zrób to smaczniebigosem to pomysł na przystawkę na świąteczne i przedświąteczne przyjęcia. Można je podawać na ciepło, podgrzewając tuż przed podaniem, ale sprawdzą się też jako przystawka na zimno. Bez świątecznej kapusty z grzybami czy domowego bigosu trudno sobie wyobrazić święta, ale nie zawsze musi to być tradycyjnie podane danie. A jeśli chodzi o serwowanie świątecznych dań chciałabym polecić Wam stronę ambition.pl(...)której znajdziecie mnóstwo przedświątecznych (choć nie tylko) inspiracji. TARTALETKI BIGOSOWE Składniki: tartaletki: 400 g mąki 3 żółtka 200 g margaryny 1/2 łyżeczki soli bigos/kapusta: 500 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 marchew 30 g suszonych grzybów 1 szkl. bulionu 1/2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki sosu sojowego 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego
Bon appetit mon amiejest Laponia, czyli północy region Finlandii. Skończyło się na tym, że ruszyliśmy w kulinarną podróż dookoła świata. Spróbujcie przepisów na pięć niecodziennych obiadów na ten tydzień. Fińska zapiekanka z kapusty i mięsa, farncuska tarta an ziemniaczanym spodzie, kurczak tikki masala – emblematyczne danie kuchbni hinduskiej, kurczak yangchow, czyli chiński klasyk ze smażonego ryżu i wreszcie wegetariańska lasagnia, jako reprezentantka kuchni(...)tradycyjna kuchnia fińska nie jest specjalne bogata, czemu trudno się dziwić, bo historycznej kraj to był biedny i w surowym klimacie północy trudno było coś wyhodować poza reniferami. I kapustą. Finowie uwielbiają dania z kapusty, a kaalilaatikko, czyli zapiekanka z kapustą, mięsem i ryżem, jest tym czym dla Włocha spaghetti. Włączyliśmy je do menu na ten tydzień, bo zapiekanka jest
Niedzielny kucharzprzed świętami, oczywiście najlepsze są zawsze prawdziwki, borowik szlachetny. Ale jeśli chcecie ograniczyć koszty możecie sięgnąć po podgrzybki lub wymieszać prawdziwki i podgrzybki. Też będzie pysznie. Mój farsz i kapusta musi być kwaskowata, taką lubię najbardziej, nie zabijam więc jej smaku nadmiernym wyciskaniem czy płukaniem. Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami(...)macie w czajniku opcji ugotowania wody o tej temperaturze ugotujcie tradycyjnie do 100 st C i przestudźcie przez 3-4 minuty) Składniki farsz: – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli – sól – pieprz Przygotowanie : Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj olej i sól. Partiami dolewaj wodę, miksując ciasto mikserem ze spiralną końcówką, do momentu kiedy ciasto będzie jednolite
nietylkopasta.plKapusta z grochem kojarzy mi się z babcią, domem obitym trzciną i wigilią. Z sentymentem zawsze przygotowuję to danie. Jest proste i jak tradycja wigilijna nakazuje postne. Użyłam tu oleju rzepakowego swojskiego tłoczenia. Można taki kupić na każdym zieleniaku, targu. Najlepszy jest taki kupiony prosto od gospodarzy. Olej ten ma piękny zapach i kolor. Jak byłam dzieckiem tata jeździł(...)rzepakiem na sprzedaż a wracał z buteleczkami tego oleju. Smarowaliśmy chleb takim olejem, kładliśmy cebulę i soliliśmy. Takie kanapki były pyszne! To właśnie moje dzieciństwo :) Składniki: * 0,5 kg kapusty kiszonej * niepełna szklanka grochu "połówki" * 1 cebula * 1/3 szklanki oleju rzepakowego * 5 kulek ziela angielskiego * 3 liście laurowe * majeranek * sól * pieprz Kapustę przelałam woda i odcisnęłam. Przełożyłam do garnka, zalałam
Pieprzyć z FantazjąSałatka z kapusty włoskiej 1 kapusta włoska 2 szklanki bulionu warzywnego 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 cebula 1 por 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 5 łyżek oleju oliwa z oliwek Kapustę włoską pokroić, dodać sól i lekko ugnieść. Odstawić na chwilę. Następnie wygnieść wodę, przełożyć do garnka i zalać dwoma szklankami bulionu. Dodać ziele angielskie(...)liść laurowy. Chwilę pogotować. Na patelnię wylać troszkę oliwy, wkroić do tego drobno cebulę, przetarty przez praskę czosnek, delikatnie podsmażyć i dodać pokrojoną porę. Podsmażyć przez chwilę. Dodać do kapusty. Wymieszać. Z mąki i oleju zrobić zasmażkę, dodać do kapusty. Wymieszać i przyprawić. Polecam jako dodatek do ziemniaków
Gotuję Testuję