Kapusta zasmażana znana prawie w każdym domu, to danie przekazywane z pokolenia na pokolenie, myślę że te dania są najsmaczniejsze. SKŁADNIKI: 500g młodej kapusty 2 łyżki posiekanego koperku 50g masła 2/3 łyżki mąki pszennej 1 szkl. wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczki pieprzu WYKONANIE: 1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy(...)głąby, pozostałą kapustę szatkujemy. 2. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól, cukier, pieprz - wedle uznania. Przykrywamy garnek pokrywką, dusimy na małym ogniu około 15 minut. 3. Następnie ściągamy pokrywkę, dodajemy sok z cytryny oraz koper. 4. Między czasie robimy zasmażkę,na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Po chwili będzie ciemnieć, dodajemy ją do kapusty. Mieszamy, po minutce już
Dziś Ja gotujeChyba jeszcze nigdy nie próbowaliście placuszków z młodej kapusty, ale uwierzcie mi, to będzie Wasze odkrycie smakowe tego lata. Połączenie młodej kapusty i koperku, to klasyka. Wystarczy dodać do kilka powszednich składników, usmażyć i otrzymamy przepysznie chrupiące placuszki. Takie placki, to coś z czymś. Takie proste w przygotowaniu, a smakują nieziemsko. Są lekko chrupiące i wcale nie przesiąknięte tłuszczem, śmiało(...)można stwierdzić, że to posiłek dietetyczny . Przyznam, że smakują nawet trochę lepiej niż te tradycyjne placki z ziemniaków. Zapraszam do wypróbowania. Placki z młodej kapusty - przepis: Pół główki młodej kapusty 2 łyżki posiekanego koperku Ząbek czosnku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej Sól, pieprz Olej do smażenia 2 łyżki pesto koperkowego (Można pominąć
Kuchnia ŁukaszaKotlety z młodej kapusty to pyszny pomysł na przekąskę czy nawet obiad. Mimo panierki i smażenia jest to lekkie jedzenie. Takich kotletów można zjeść sporo 🙂 Mi pozostała ćwiartka młodej kapusty i z takiej ilości zrobiłam 3 sztuki. Średnio wychodzi po 1 jajku i 1 łyżce sera żółtego na jeden kawałek kapusty, jeśli oczywiście są … Czytaj dalej Kotlety z młodej(...)kapusty Artykuł Kotlety z młodej kapusty pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąWspaniała domowa zupa sezonowa z młodą kapustą i warzywami Wędzony boczek nadaje jej ładnego apetycznego aromatu. Idalna do podania na obiad lub lekką kolację. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić kapuśniak większą ilością warzyw dodając pora, korzeń selera lub pietruszki. Inne smaczne zupy: ** Pikantna zupa diabelska ** Zupa pomidorowa z warzywami ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa pieczarkowa krem (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 4-5 porcji: 1/2 małej główki kapusty (około 500 g) 1-2 marchewki 2-3 większe ziemniaki 1 średnia cebula 100 g wędzonego boczku 1 puszka pomidorów całych lub krojonych (400 g) 2 łyżki oliwy, oleju lub masła 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżeczka cukru lub miodu
Kulinarny S.O.S.mnie dziś naszło, więc są szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą kiszoną i pieczarkami. Pyszne, chrupiące z lekko kwaskowatym farszem, do tego kubek barszczu. Pewnie w wielu domach dziś rosół a z nim paszteciki będą równie dobrze smakowały :) Składniki na farsz: * 1/2 kg kapusty kiszonej (użyłam kapusty kiszonej z marchewką kiszonki Niemiec ) * 250 g pieczarek(...)duża cebula * 3 liście laurowe * 4-5 ziarenek ziela angielskiego * sól i pieprz do smaku * pół łyżeczki kminku * 1 łyżka masła Wykonanie: Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, drobno pokroić, przełożyć do garnka. Całość zalać wodą, dodać sól, pieprz do smaku, ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Kapustę gotować około 30 minut, aż będzie miękka. Na patelni rozpuścić
Zrób to smacznieBiała kiełbasa w młodej kapuście Pyszne danie na kolacje z białą kiełbasą i młoda kapustką Składniki: · 1 główka kapusty młodej · 2 marchewki · 1 łyżka Vegety · 1 kg kiełbasy białej(...)Papryka ostra · 1 łyżka mąki pszennej · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. 2. Do kapusty dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew i wsypujemy Vegetę. 3. Kiełbasę kroimy
Kulinarna ChwilaBardzo wyrazisty w smaku, pożywny, po prostu pyszny. Bardzo lubimy tę odmianę kapuśniaku. Przepis na pikantny kapuśniak z młodej kapusty Składniki: średniej wielkości główka młodej kapusty (może być też zwykła, wówczas użyj jednak małej główki), 2 cebule, 2 marchewki, 3-4 ziemniaki, 400 gramów surowej wędzonej kiełbasy (tym razem użyliśmy frankfurterek), 1 papryka, puszka pomidorów w zalewie, kopiasta łyżka papryki(...)słodkiej w proszku, sól, pieprz, olej. Jak zrobić pikantny kapuśniak z młodej kapusty? W garnku na odrobinie oleju przesmaż posiekaną cebulę, dodaj paprykę słodką w proszku, wymieszaj, wrzuć pokrojone dość grubo kapustę, marchewkę, paprykę świeżą, ziemniaki, kiełbasę, wlej pomidory razem z zalewą. Wlej około 2 litrów wody, dopraw solą i pieprzem, ponownie dokładnie wymieszaj. Zagotuj, następnie gotuj na małym ogniu
Kulinarna PolskaDziś zapraszam na krokiety wypełnione kapustą kiszoną i pieczarkami. Choć ich przygotowanie jest czasochłonne to jednak warto je zrobić nie tylko od święta. Przepyszne z chrupiącą panierką do tego kubek ciepłego, czerwonego barszczu... mniam :) Składniki na naleśniki: * 250 ml wody gazowanej * 50 ml mleka * 2 łyżki oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić(...)odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni). Składniki na farsz: * 1 kg kapusty kiszonej (użyłam kapusty kiszonej z marchewką kiszonki Niemiec ) * 450 g pieczarek * 1 nie duża cebula * 3 liście laurowe * 4-5 ziarenek ziela angielskiego * sól i pieprz
Zrób to smacznieTaka surówka to świetny dodatek do obiadu, lub też samodzielna przekąska w ciągu dnia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na surówki, np. surówka z kiszonej kapusty z prażoną cebulką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/surowka-z-kiszonej-kapusty-z-prazona.html), uniwersalna surówka z białej kapusty (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/05/uniwersalna-surowka-z-biaej-kapusty.html), kolorowa surówka z kiszonej kapusty (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/kolorowa-surowka-z-kapusty-kiszonej.html), surówka obiadowa z kapusty kiszonej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/surowka-obiadowa-z-kapusty.html), surówka z kapusty kiszonej z marchewką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/surowka-z-kapusty-kiszonej-z-marchewka.html) czy surówka z kapusty kiszonej z cebulką smażoną i majonezem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/surowka-z-kapusty-kiszonej-z-majonezem.html). SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjeMłoda kapusta z koperkiem Uwielbiam taką kapustkę, jest prosta, szybka i bardzo smaczna. Składniki : kapusta młoda - 1 główka kiełbasa cienka - 1/2 pętka cebula - 1 szt tłuszcz do smażenia koperek - 1 pęczek szczypiorek - 1 pęczek ziele angielskie - 3 ziarna listek laurowy - 2 sól i pieprz gorąca(...)woda - 1/2 szkl Vegeta Natur - 1 łyżka Przygotowanie : Kapustę obrać z zewnętrznych liści, przekroić na połowę, usuwając głąb i pokroić w paseczki. Przełożyć kapustę do garnka, dodać ziele angielskie, liście, zalać wodą i dusić na wolnym ogniu. Obraną cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do kapusty. Szczypiorek i koperek opłukać, pokroić, przełożyć do garnka, gotować
Kuchnia Danusidanie można zaliczyć do typu jednogarnkowych. Wszystko pichcimy w jednym garnku. Klasyczny gulasz z dodatkiem białej kapusty i ziemniaków to mega pyszne i sycące danie ok.600/700 gramów łopatki wieprzowej ok. 300/400 gramów ziemniaków połowa małej główki kapusty białej (młodej kapusty dodajemy trochę więcej) 250 gramów cebuli Łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej Pół łyżeczki kminku duży ząbek czosnku Sól(...)około szklanką wody,. Dusimy pod przykryciem do miękkości ( w razie potrzeby od czasu do czasu uzupełniamy płyn). Pod koniec duszenia mięsa dodajemy pokrojone w większą kostkę ziemniaki oraz białą kapustę i czosnek Całość dalej dusimy pod przykryciem aż ziemniaki i kapusta zmiękną. Na koniec doprawiamy przecierem pomidorowym mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Smacznego
Andzia PichciUniwersalna surówka z białej kapusty to pyszna i łatwa do zrobienia surówka z niewielu składników. Pasuje do większości obiadów składających się z mięsa i ziemniaków. Moim zdaniem pasuje również do ryby, dań z grilla czy klusek z mięsnymi sosami. Dlatego też nadałam jej nazwę uniwersalnej. Ja takie surówki mogę również jeść jako samodzielną przekąskę pomiędzy posiłkami. Wspomniana uniwersalna surówka oprócz(...)białej kapusty, zawiera w składzie marchew i cebulę oraz przyprawy. Oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/4 główki średniej białej kapusty 3 średnie marchewki 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku sok z 1/4 cytryny sól, pieprz do smaku 4 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Kapustę starłam na tarce na grubych oczkach. Posoliłam i pozostawiłam na 15 minut
Waniliowe ImprowizacjePyszna surówka z wczesnej kapusty Szybka i prosta w przygotowaniu, ale bardzo smaczna i soczysta surówka do obiadu. Polecam! Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 duża marchew (lub dwie mniejsze) pół pęczka koperku 2-3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżeczka soli 1-2 łyżeczka cukru pół łyżeczki mielonego pieprzu *** Kapustę(...)posypujemy łyżeczką soli, mieszamy i odkładamy na około 10 minut *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Koperek drobno siekamy *** *** Marchew i koperek dokładamy do miski z kapustą *** *** Dodajemy oliwę oraz sok z cytryny, mieszamy. Surówkę doprawiamy do smaku solą, cukrem i mielonym pieprzem *** *** Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około pół godziny, aby smaki się przegryzły *** *** SMACZNEGO
Blog z ApetytemFuczki to tradycyjne podkarpackie placki z kapusty kiszonej, tutaj w wydaniu niskowęglowodanowym bez mąki pszennej. Zwykle przyprawiane są zarówno cząbrem jak i kminkiem oraz podawane z gęstą śmietaną. Jak dla mnie idealnie pasuje do nich również majeranek i kolendra, a do podania sos tatarski. Po usmażeniu są lekko chrupiące i według mnie stanowią świetny zamiennik placków ziemniaczanych. Przepis na fuczki(...)Składniki 200 g kapusty kiszonej (po odsączeniu z zalewy) 2 jajka 4 łyżki śmietany 18% (100 g) 2 łyżki mąki z łuski babki jajowatej / kokosowej / dyniowej (20 g) przyprawy łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry łyżeczka majeranku ½ łyżeczki wędzonej papryki słodkiej ½ łyżeczki soli i pieprzu 4 łyżki oleju do smażenia (40 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy Czas przygotowania
WegePrzepis