Potrawy jednogarnkowe to jest pozycja absolutnie obowiązkowa w jesienno-zimowym menu! Inspirowałam się pomysłem na kociołka, wykorzystując to co miałam akurat w lodówce: łopatkę jagnięcą, ziemniaki, marchew, kapustę, cebulę. Bogactwo składników i długi czas pieczenia sprawiły, że mięso wyszło idealnie miękkie i kruche, a całość niezwykle smaczna i aromatyczna. Polecam również inne przepisy na pyszne dania jednogarnkowe: Wołowina(...)Pilaw z kurczakiem Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina Chłopskie kaszotto Pilaw prawie uzbecki pieczony gulasz z czekoladą Chili con carne z wołowiną Bigos z młodej kapusty z kiełbasą Kociołek z jagnięciną i warzywami Składniki: 1 kg mięsa jagnięcego z łopatki (można też wieprzowe) 5-6 małych cebul (ok 250g) 2 marchewki (ok 300g) 1 mała pietruszka
Obiad gotowySkładniki: około 1,5 kg żeberek 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 200 g boczku wędzonego pół szklanki suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 200 ml passaty pomidorowej 3 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kuminu rzymskiego sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy wodą. Odstawiamy na 30 minut do namoczenia. Żeberka(...)pokrojony w kostkę. Obsmażamy przez 5 minut a następnie dodajemy do niego cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz poszatkowany czosnek. Smażymy całość do momentu aż cebula będzie szklista. Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy na małe kawałki. Dodajemy do smażącego się boczku z cebulą razem z namoczonymi grzybami (razem z wodą w której się moczyły) i przyprawami. Smażymy całość
Qchnia po prostumięsa. Nam bardzo smakowały w takiej wersji. Trochę pracy przy nich jest, ale warto. Zróbcie takie. Smacznych inspiracji życzę :) Potrzebujemy: Na gołąbki: 1 średnia główka białej kapusty 30 dag białego ryżu 2 duże cebule 50 dag pieczarek sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku olej do smażenia Na sos: 50 dag pieczarek 1 średnia cebula(...)rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do ryżu dodajemy cebulę i pieczarki, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Farsz studzimy. 2. Kapusta: Kapustę obieramy z wierzchnich liści i wycinamy głąb. Kapustę płuczemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem i wkładamy kapustę. Podczas gotowania zdejmujemy po jednym liściu. Liście układamy na sitku
IzabelawkuchniSkładniki: kapusta płaska gołąbkowa 1 sztuka duża, mielona łopatka 60 dag, ryż 2 woreczki, jajka 2 sztuki "L", przyprawa Harrisa 1 opakowanie, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka większa ziele angielskie 5 sztuk, liść laurowy 2 sztuki, przyprawa w płynie 1 łyżka, woda 4 szklanki wywar z gołąbków, 4 szklanki wody, mąka pszenna 3 łyżki, przecier(...)pomidorowy 150 gram, kostka rosołowa 1 sztuka, śmietana 12% 100 gram Z płaskiej kapusty wyciąć głąb, włożyć kapustę do wrzątku i gotować na średnim ogniu ściągając widelcem liście z główki, wystudzić i ścinać na płasko gruby nerw. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na durszlaku, wsypać do miski, dodać mielone mięso, przyprawę Harrisa, jajka, pieprz mielony, sól, pokrojoną drobno cebulę
W Mojej Kuchni Lubięsmakuje ona właśnie teraz, kiedy mięso jest najtłustsze, z naszym jałowcem czy majerankiem. Poza klasycznymi daniami typu czarnina czy okrasa warto spróbować gęsi pieczonej w całości oraz gęsi w kapuście i z dyniowym pęczotto. Te przepisy mam z warsztatów Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina, które prowadzili Artur Moroz i Cristina Catese. GĘŚ W KISZONEJ KAPUŚCIE Składniki: 8 udek gęsich(...)połówka gęsi — mięso posolić dzień przed gotowaniem (13 g soli na kilo mięsa) tłuszcz gęsi 1,5 kg kiszonej kapusty 50 g suszonych grzybów — namoczonych dzień wcześniej 4 marchewki 2 pietruszki 2 cebule przyprawy: sól, pieprz, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, czosnek Przepis na gęś w kiszonej kapuście Posolone dzień wcześniej udka obsmażyć na gęsim tłuszczu do uzyskania złotego
Ugotowane pozamiatanesałatka wyszła po prostu przepysznie. Mam nadzieję, że skusicie się i spróbujecie zrobić ją u siebie. Mamy tutaj warstwy kapusty pekińskiej, marynowanych pieczarek, wędzonego kurczaka, pomidorów i boczku, przełożone sosem majonezowo-ketchupowym. Prosto, a jak smacznie! To kolejna propozycja dla wielbicieli sałatek warstwowych, sałatek z wędzonym kurczakiem czy sałatek z boczkiem. No i dobra wiadomość, na drugi dzień jest równie(...)smaczna, co tuż po przygotowaniu. 1/2 główki kapusty pekińskiej 1-2 wędzone piersi kurczaka 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek 200 g pomidorków koktajlowych 100 g surowego boczku wędzonego 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki ketchupu sól, pieprz zioła prowansalskie Kapustę pekińską szatkujemy. Kurczaka wędzonego kroimy w drobną kostkę. Marynowane pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół
Smaki Na Talerzuryż sypany 3 szklanki, mielone mięso drobiowe 80 dag, papryka słodka 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, kucharek 3 łyżki, kapusta nie za twarda 1 główka duża, pomidory dojrzałe, miękkie 1 kg, woda 1,5 szklanki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki Z kapusty wyciąć ostrym nożem z czubkiem(...)najgłębiej głąb, główkę włożyć do wrzątku 3 litry, gotować chwilę i ściągać liście kapusty, z wystudzonych liści ściąć na płasko nożykiem gruby nerw, w tej wodzie po parzeniu kapusty ugotować ryż (ryżu gotuję więcej, aby po nafaszerowaniu gołąbków z reszty farszu zrobić kotlety ryżowe, "zobacz TUTAJ" ), w razie potrzeby dolać wody do gotowania ryżu. Mięso mielone drobiowe w misce dobrze
W Mojej Kuchni LubięSkładniki : 1 średnia główka młodej kapusty 2 - 3 łyżki smalcu ze skwarkami 1 gałązka koperku z nasionami 1 - 2 łyżeczki nasion kminku sól pieprz czarny mielony 2 - 3 gałązki młodego koperku 2 gałązki natki pietruszki Sposób wykonania : K apustę oczyść, opłucz pod bieżącą zimną wodą , poszatkuj nożem na deseczce, wsyp do większego garnka. Kapustę zalej wodą , dodaj trochę soli(...)garnek postaw na ogniu, przykryj pokrywką , zagotuj. Pod koniec gotowania dodaj gałązkę kopru, przykryj ją kapustą gotuj jeszcze chwilę , aby kapusta była miękka. Następnie odcedź wodę z kapusty. Do gorącej kapusty dodaj smalec ze skwarkami, kminek, pokrojony koperek i natkę pietruszki, dopraw do smaku pieprzem i solą , wymieszaj dokładnie. Garnek przykryj pokrywką i odstaw na 15 - 20 minut. Podawaj jeszcze
Przepisy i porady kulinarneOdwiedziliśmy niedawno dobrą znajomą, a że była akurat pora obiadowa, to się załapaliśmy. Zrobiła kotlety mielone w kapuście, proste, ale niesamowicie smaczne danie. Wzięliśmy przepis, a dziś chcemy się nim podzielić również z wami. Przepis na kotlety mielone w kapuście Składniki: 800 gramów mielonej wieprzowiny (ewentualnie indyka), 3 cebule, 1 bułka pszenna, 1 jajko, ćwierć szklanki mleka, 2-3 łyżki(...)bułki tartej plus bułka do obtoczenia. większa główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej, łyżka mąki pszennej, pęczek koperku, olej, sól, pieprz. Jak zrobić kotlety mielone w kapuście? Bułkę porwij drobno, wlej mleko, rozgnieć przy pomocy widelca. Na odrobinie oleju przesmaż jedną drobno posiekaną cebulę, dodaj do bułki. Dodaj również mięso, wbij jajo, wsyp bułkę tartą, dodaj sól oraz pieprz
Kulinarna PolskaSkładniki: kapusta włoska 1 główka większa, mielona łopatka 60 dag, ryż ugotowany 3 woreczki, koperek 1 pęczek, kucharek 3 łyżki, pieprz mielony czarny 1,5 łyżeczki, śmietana 18% gęsta 100 gram, jajka 2 sztuki "M", woda 1,5 litra, przyprawa w płynie 2 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki + koncentrat pomidorowy 100 gram Z włoskiej kapusty (główka powinna być(...)twarda) wyciąć głąb, kapustę włożyć do gotującej się wody z olejem (łatwiej liście schodzą z główki) , z 4 minuty gotować na średnim ogniu i zacząć ściągać liście, z wystudzonych liści ostrym nożykiem ścinać gruby nerw. Do miski wsypać ugotowany ryż w nie solonej wodzie po sparzeniu kapusty, mieloną łopatkę, posiekany koperek, kucharka, pieprz mielony, jajka i gęstą śmietanę, wszystko dokładnie
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kapusta biała 1 główka większa i nie mocno twarda, woda do sparzania - ile potrzeba + olej rzepakowy 5 łyżek ryż 3 szklanki, mielona łopatka 70 dag, cebula 1 sztuka duża, kucharek 3 łyżki, przyprawa w płynie 2 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżka, jajka 2 sztuki "L", natka pietruszki 1 pęczek, olej rzepakowy 1/2 szklanki - do podsmażania(...)pomidory dojrzałe, miękkie 1 kg + woda 1 szklanka, śmietana 12% 100 gram + mąka pszenna 3 łyżki + woda 1 szklanka Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzącej wody z olejem (łatwiej liście się ściąga z główki kapusty) i sparzać kapustę ściągając liście, z wystudzonych liści ściąć na płasko gruby nerw. Do wrzątku po kapuście wsypać ryż i gotować 15 minut
W Mojej Kuchni LubięSurówka z młodej kapusty Kolejny przepis na warzywa, na które jest sezon. Dziś przepis - pomysł co zrobić z młodej kapusty. Przepis na surówkę, czyli coś naturalnego, zdrowego, na dodatek do obiadu. Dodatek, z którego może skorzystać każdy w swojej kuchni, komponując swoje menu. Jeśli ktoś jest weganinem lub wegetarianinem, to surówka z młodej kapusty może stanowić nie tylko dodatek(...)może być głównym składnikiem dania. 👉Jak zrobić surówkę z młodej kapusty❓ Jest to jeden z najprostszych przepisów. Wystarczy pokrojenie kilku składników, przyprawienie i wymieszanie. Link do filmu z przepisem Domowa SURÓWKA z młodej kapusty z koperkiem - PROSTY PRZEPIS na wiosenną surówkę - 314 Składniki: pół główki młodej kapusty ok. 500g lub cała mała 1 marchewka pół cebuli
Dieta Rozdzielna i ZdrowieWypróbuj mój prosty przepis na bardzo smaczną i delikatną kapustę z koperkiem. Super pyszna i wyjątkowo prosta do zrobienia. Podawana na ciepło idealnie komponuje z daniem mięsnym jak i rybnym. Serdecznie polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta z koperkiem – składniki: 1 średnia główka młodej kapusty 2 czubate łyżki masła pół szklanki wody lub bulionu 1 łyżeczka cukru 3 mocno(...)czubate łyżki posiekanego koperku 1 łyżka soku z cytryny sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta z koperkiem – wykonanie: Z kapusty usuwamy głąb i szatkujemy na kawałki o szerokości 1 cm. Poszatkowaną przekładamy do garnka. Zalewamy wodą lub bulionem. Gotujemy pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie odkrywamy i gotujemy jeszcze
Olcia gotuje!wykonania smakuje przepysznie a na dodatek ładnie prezentuje się na stole. Serdecznie zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 surowych białych kiełbas 3 duże cebule 500 g kiszonej kapusty ( waga po odsączeniu) 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka majeranku suszonego olej rzepakowy do smażenia sól i mielony czarny pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Wykonanie: Odsączamy kapustę i przekładamy do garnka. Zalewamy 1 szklanką wody. Garnek przykrywamy i gotujemy kapustę na małym płomieniu przez około 35 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na patelni do zeszklenia. Na koniec do smażonej cebuli dodajemy łyżkę mąki i mieszamy około 3 minuty, aby wszystko się połączło
Olcia gotuje!