Karkówka w kiszonej kapuście Pamiętam czasy gdy wchodziły do sklepów zestawy przypraw do mięsa. Potem robiło się marynaty... Teraz Aga robi podwójną opcję przyprawy. Po pierwsze jest to marynata i dodatkowo karkówka przechodzi smakiem kiszonej kapusty i nie tylko. 👉Jak zrobić karkówkę na kiszonej kapuście❓ Same przyrządzenie nie jest trudne. Mając taki film(...)ukryty na marynatę do karkówki. Taką marynatę można wykorzystać do innych dań mięsnych pieczonych i grillowanych. Zapraszamy na przepis na karkówkę w kiszonej kapuście z piekarnika. Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem Pyszna karkówka na kiszonej kapuście - Jak zrobić marynatę do mięsa - Przepis na obiad keto
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSmaczna, sycąca, rozgrzewająca zupa gołąbkowa zrobiona jest z białej kapusty, mięsa mielonego, ryżu i passaty pomidorowej, czyli takich samych składników, jakich używamy do przygotowania tradycyjnych gołąbków. Zupa gołąbkowa nie jest wielce trudnym daniem do ugotowania i każdy powinien sobie z nim poradzić. A kiedy nie mamy czasu na zawijanie gołąbków to taka zupa może w pewnym stopniu zastąpić ich smak(...)zupy gołąbkowej , podobnie jak i do gołąbków możemy wykorzystać kapustę zarówno włoską, jak i białą. Poza tym, jak do większości zup, dodajemy tu również marchew, pietruszkę, pora i seler. Zupa gołąbkowa to dobry pomysł na smaczny, sycący obiad, który możemy przygotować sobie o każdej porze roku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Zupę gołąbkową: 1 główka młodej kapusty (około
Danka PichciNasza ulubiona zupka, wyrazista w smaku, bardzo smaczna i sycąca. Serdecznie polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 1 kg żeberek wieprzowych 150 g surowego boczku wędzonego około 600 g kapusty kiszonej po odsączeniu soku 1 szklanka soku z odciśniętej kapusty około 2,5 litra zimnej wody 3 małe liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu kawałek selera(...)godzinę. Całość z mięsem i warzywami gotujemy około 10 minut. Ziemniaki pokrojone w kostkę dorzucamy do garnka i gotujemy dalej około 20-25 minut, aż ziemniaczki będą miękkie. Kiszoną kapustę odciśniętą z soku szatkujemy na mniejsze kawałeczki. Kapustę trochę podsmażamy na tej samej patelni, co smażyły się warzywa i boczek. Smażymy ją około 3 minuty i przekładamy ją do wywaru
Olcia gotuje!Dzisiaj polecam Wam przepis na odmienną wersje klasycznej surówki coleslaw z czerwonej kapusty. Chrupiąca i pyszna surówka z orientalną nutką smakową. Tak jak i jej klasyczna wersja będzie świetnym dodatkiem do dan obiadowych, lub wkładką do hamburgerów, lub domowego kebaba. Składniki: Surówka: 1/2 średniej główki czerwonej kapusty 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula garść rodzynek Marynata: 60 ml octu jabłkowego(...)łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu sol i pieprz do smaku 1 czubata łyżeczka przyprawy curry Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Kapustę cienko poszatkować i przełożyć do miski. Do kapusty dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w paseczki cebulę. Całość dobrze wymieszać. Rodzynki namoczyć przez 5 minut w gorącej wodzie, następnie odcedzić
Pani M - kuchnia smakowitaKapusta, ach! kapusta! No, może tak to nie leciało, a moja twarz nie brzmi znajomo, ale w kółko kapusta mi po głowie 'latała'! Taka na świeżo, z koperkiem i fajnym dressingiem, pasującym do wszystkiego. Taka, drobno poszatkowana to i do kotletów, i do jakiegoś gulaszu przypasi. A i samą można podjadać. Z ptasim mleczkiem też nieźle smakuje. Wiem, bo próbowałem(...)jest na spalanie, więc chrzanu wtedy nie żałujcie. Ja wracam do garów, a Was zostawiam z przepisem. Składniki: 300 g białej kapusty 1 marchewka 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1 łyżka chrzanu 3 łyżki koperku sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, oprószamy solą, gnieciemy
R'n'G KitchenDzisiaj polecam Wam przepis na odmienną wersje klasycznej surówki coleslaw z czerwonej kapusty. Chrupiąca i pyszna surówka z orientalną nutką smakową. Tak jak i jej klasyczna wersja będzie świetnym dodatkiem do dan obiadowych, lub wkładką do hamburgerów, lub domowego kebaba. Składniki: Surówka: 1/2 średniej główki czerwonej kapusty 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula garść rodzynek Marynata: 60 ml octu jabłkowego(...)łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu sol i pieprz do smaku 1 czubata łyżeczka przyprawy curry Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Kapustę cienko poszatkować i przełożyć do miski. Do kapusty dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w paseczki cebulę. Całość dobrze wymieszać. Rodzynki namoczyć przez 5 minut w gorącej wodzie, następnie odcedzić
Pani M - kuchnia smakowitadzieciństwa. Przepis krok po kroku. Czas przygotowania: 2 godziny Ilość porcji: 3-6 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 1kg mielonej łopatki wieprzowej 200g ryżu 1 cebula 1 biała kapusta 2 litry bulionu lub rosołu 200g przecieru pomidorowego 2 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżka oleju 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka posiekanego(...)wcześniej ugotowany ryż i podsmażoną cebulę. Dodajemy bułkę tartą, sól oraz pieprz. Całość mieszamy. 2. Do dużego garnka wlewamy wodę do 1/3 jego wysokości i doprowadzamy do wrzenia. Z kapusty wycinamy głąb. Wkładamy wyciętym otworem na gotującą się wodę. Gotujemy na małym ogniu 10 minut i przewracamy kapustę na drugą stronę gotując jeszcze 5 minut. Liście powinny delikatnie odchodzić
karolgotujewięta i po świętach. A po świętach resztki. Kopusta z grzybami świetnie smakuje ze swieżo ugotowanymi łazankami. Przygotowanie: 700 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 2 cebule liść laurowy ziele angielskie kilka pieprz całe ziarenka kilka olej Przygotowanie: Namoczyć grzyby w zimnej wodzie. Miękkie obgotować w niewielkiej ilości wody. Przed przyrządzenie sprwdzić czy kapusta nie jest za kwaśna(...)wodzie i odcedzić. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić z przyprawami na patelni, dodać posiekane i obgotowane grzyby (wodę z gotowania grzybów zostawić). Dodać posiekaną ( jeśli trzeba) kiszoną kapustę. Wlać wodę z gotowania grzybów. Wymieszac i wstawić do piekarnika na godzinę lub gotować ok. godziny do miękkości kapusty. Ugotować łazanki. Odcedzić i dodać do kapusty. Wymieszać Łazanki przygotowałam
AZgotuj!Kapuśniaczki, czyli małe paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami to najlepszy dodatek do barszczu. Zazwyczaj robię je z ciasta drożdżowego, ale tym razem postanowiłam coś zmienić i kapuśniaczki zrobiłam z ciasta z dodatkiem piwa. Ciasto to jest bardzo proste, a do jego zrobienia potrzebujemy tylko 4 składników. Kapuśniaczki upieczone z ciasta piwnego są kruche i delikatne. To ciasto przypomina swoją(...)stanie, jeżeli pozostawimy je na całą noc. Do farszu, którym nadziewamy kapuśniaczki możemy też dodać grzyby suszone, wówczas będą one bardziej wyraziste w smaku. Kapuśniaczki z farszem z kapusty kiszonej i grzybów możemy przygotować nie tylko z okazji świąt Bożego Narodzenia, ale będą one też świetną przekąską podczas każdej imprezy. Paszteciki te są nie tylko smaczne, a ich zrobienie jest
Danka PichciPaszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami Wraz z barszczem smakują obłędnie w czasie świątecznej kolacji. Spokojnie można przygotować je wcześniej i zamrozić, potem rozmrozić w dniu serwowania i podgrzać chwilę w piekarniku przed samym podaniem, będą smakować jak świeżo upieczone. Polecam! Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 50g świeżych drożdży 125g(...)zimnego masła 4 żółtka jaj 2 całe jajka 1 jajko + 2 łyżki mleka – do posmarowania pasztecików 2 łyżki sezamu do posypania Farsz: ok 500g pieczarek ok 500g kapusty kiszonej 1 cebula 1-2 łyżki masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie *** Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki
Blog z ApetytemPierogi z kapustą i grzybami bez których nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Możemy je przygotować dużo wcześniej i zamrozić. Przyznam że to moje ulubione pierogi nie tylko od święta. Ciasto 500 g mąki pszennej używam tortowej 1 małe jajko lub samo żółtko duża szczypta soli 3-4 łyżki roztopionego masła ew. oleju około 300 ml. gorącej(...)wrzącej wody Farsz 500 g kapusty kiszonej 50-60 g suszonych grzybków pół malej cebulki łyżka masła sól pieprz Opcjonalnie maggi Grzyby leśne zalać zimną wodą odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc, następnie ugotować. Ugotowane grzyby odcedzić (pozostawiając wodę) drobno posiekać lub zmielić. Kapustę kiszoną drobno pokroić zalać wodą z gotowania grzybów ewentualnie dolać jeszcze wody
Andzia PichciPotrawy jednogarnkowe to jest pozycja absolutnie obowiązkowa w jesienno-zimowym menu! Inspirowałam się pomysłem na kociołka, wykorzystując to co miałam akurat w lodówce: łopatkę jagnięcą, ziemniaki, marchew, kapustę, cebulę. Bogactwo składników i długi czas pieczenia sprawiły, że mięso wyszło idealnie miękkie i kruche, a całość niezwykle smaczna i aromatyczna. Polecam również inne przepisy na pyszne dania jednogarnkowe: Wołowina(...)Pilaw z kurczakiem Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina Chłopskie kaszotto Pilaw prawie uzbecki pieczony gulasz z czekoladą Chili con carne z wołowiną Bigos z młodej kapusty z kiełbasą Kociołek z jagnięciną i warzywami Składniki: 1 kg mięsa jagnięcego z łopatki (można też wieprzowe) 5-6 małych cebul (ok 250g) 2 marchewki (ok 300g) 1 mała pietruszka
Obiad gotowySkładniki: około 1,5 kg żeberek 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 200 g boczku wędzonego pół szklanki suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 200 ml passaty pomidorowej 3 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kuminu rzymskiego sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy wodą. Odstawiamy na 30 minut do namoczenia. Żeberka(...)pokrojony w kostkę. Obsmażamy przez 5 minut a następnie dodajemy do niego cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz poszatkowany czosnek. Smażymy całość do momentu aż cebula będzie szklista. Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy na małe kawałki. Dodajemy do smażącego się boczku z cebulą razem z namoczonymi grzybami (razem z wodą w której się moczyły) i przyprawami. Smażymy całość
Qchnia po prostumięsa. Nam bardzo smakowały w takiej wersji. Trochę pracy przy nich jest, ale warto. Zróbcie takie. Smacznych inspiracji życzę :) Potrzebujemy: Na gołąbki: 1 średnia główka białej kapusty 30 dag białego ryżu 2 duże cebule 50 dag pieczarek sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku olej do smażenia Na sos: 50 dag pieczarek 1 średnia cebula(...)rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do ryżu dodajemy cebulę i pieczarki, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Farsz studzimy. 2. Kapusta: Kapustę obieramy z wierzchnich liści i wycinamy głąb. Kapustę płuczemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem i wkładamy kapustę. Podczas gotowania zdejmujemy po jednym liściu. Liście układamy na sitku
IzabelawkuchniSkładniki: kapusta płaska gołąbkowa 1 sztuka duża, mielona łopatka 60 dag, ryż 2 woreczki, jajka 2 sztuki "L", przyprawa Harrisa 1 opakowanie, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka większa ziele angielskie 5 sztuk, liść laurowy 2 sztuki, przyprawa w płynie 1 łyżka, woda 4 szklanki wywar z gołąbków, 4 szklanki wody, mąka pszenna 3 łyżki, przecier(...)pomidorowy 150 gram, kostka rosołowa 1 sztuka, śmietana 12% 100 gram Z płaskiej kapusty wyciąć głąb, włożyć kapustę do wrzątku i gotować na średnim ogniu ściągając widelcem liście z główki, wystudzić i ścinać na płasko gruby nerw. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na durszlaku, wsypać do miski, dodać mielone mięso, przyprawę Harrisa, jajka, pieprz mielony, sól, pokrojoną drobno cebulę
W Mojej Kuchni Lubię