Pyszna ,szybka zapiekanka na obiad z młodą kapustą w roli głównej - przygotujesz go w 10 min + pieczenie. Idealnie smakuje podana z młodymi ziemniaczkami lub chrupiącym pieczywem. Miękka kapustka, soczysta pierś z kurczaka i chrupiący boczek - mniam.... polecam Składniki: 1 młoda kapusta 2-3 filety z kurczaka 250 g wędzonego boczku 200 ml rosołu 2 łyżki koncentratu(...)soli 1 łyżeczka papryki słodkiej pieprz przyprawa do kurczaka 1-2 łyżki oleju 1 łyżeczka oregano Przygotowanie: Zobaczcie krótki film jak zrobić taką zapiekankę krok po kroku 👇👇👇 Z kapusty odkrajamy ciemne zewnętrzne liście ,całą kapustę kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mieszamy ze sobą rosół ,śmietanę , koncentrat pomidorowy, papryka słodka sól i pieprz - tak powstałym sosem polewamy
Swojskie jedzonkoDZIEŃ 1 ŚNIADANIE – sałatka z kurczakiem i orzechami pecan + bulletproof coffee LUNCH – zupa chrzanowa z kiełbasą i jajkiem OBIAD – kotlety mielone z puree z kalafiora i kapustą kiszoną Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 2 ŚNIADANIE – jajka poszowane z awokado , słonecznikiem i czarnuszką LUNCH – jogurt kokosowy w towarzystwie chlebka(...)zielony koktajl na bazie awokado i mleka kokosowego (super sycący) LUNCH – chlebek bananowy z cukinii oraz orzechy OBIAD – halibut (resztki z wczoraj) + jajka sadzone, zielona fasolka oraz kapusta kiszona Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 4 ŚNIADANIE – omlet z awokado , szynką i serem składany metodą tiktokową LUNCH – panna cotta
Modern Cave GirlFioletowe jajka marynowane w czerwonej kapuście to moja propozycja na niebanalne wielkanocne dania. Choć sama zastanawiam się czy one są bardziej fioletowe czy niebieskie — jakie jest wasze zdanie? Na blogu znajdziecie też przepis na jajka różowe marynowane w burakach i całe multum przepisów na jajka faszerowane . Moim zdaniem bardzo efektownie się prezentują i robią wrażenie. Można je podać oprószone(...)sola i pieprzem lub z kleksem majonezu. PRZEPIS NA FIOLETOWE JAJKA Składniki: 4-6 jaj ugotowanych na twardo 100g kapusty czerwonej 5 łyżek octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli mały listek laurowy 1 goździk Jak zrobić fioletowe jajka: Najpierw przygotowujemy marynatę. Na początku kapustę czerwoną drobno siekamy i przekładamy do garnka. Następnie do kapusty dodajemy
Dorota Smakujezawsze w lodówce), drugą część po wystudzeniu przekładam do pudełek i do lodówki. Może stać do 2 dni. Taki makaron można też w razie potrzeby zamrozić . umyta i gotowa kapusta pekińska – kapustę odcinam od podstawy, kroję na pół jeśli jest bardzo duża, wrzucam do dużej miski z zimną wodą i zostawiam na godzinkę. Potem dokładnie płuczę i odwirowuję(...)suszarce do sałaty. Przekładam do dużego, zamykanego pudełka i chowam do lodówki. To sprawia, że kapusta nabiera chrupkości i jest zawsze pod ręką, kiedy mamy na nią ochotę, gotowa do jedzenia. To sprawia też, że moi domownicy chętniej i częściej sięgają po warzywa do każdego posiłku. poszatkowana kapusta biała – gotowa na surówki typu coleslaw albo do gotowania czy smażenia
Dorota SmakujeWyróżnia je nie tylko sos koperkowy, ale też farsz z kaszą i marchewką oraz zawijanie w liście kapusty włoskiej. Ostatnio znaleźliśmy przepis na gołąbki zupełnie inne niż te, które robiliśmy do tej pory. Okazały się przepyszne! Przepis na gołąbki w sosie koperkowym Składniki: 1 średniej wielkości główka kapusty włoskiej, 2-3 cebule, 1 duża marchewka lub 2 mniejsze, 100 gramów(...)jaglanej, 400 gramów mięsa mielonego z indyka lub kurczaka, 2 pęczki koperku, 200 ml śmietanki kremówki, kopiasta łyżka mąki pszennej, sól, pieprz, olej. Jak zrobić gołąbki z sosem koperkowym? Kapusta włoska ma tę zaletę, że nie trzeba jej obgotowywać w całości, aby zdjąć liście, co wielu osobom nastręcza trudności. Zacznij więc od oddzielenia liści, ułóż je w kolejności od największego
Kulinarna PolskaChińska surówka z białej kapusty Szybka i prosta w przygotowaniu, a zarazem rewelacyjna w smaku orientalna surówka warzywna. Pyszny dodatek do obiadu! Składniki: pół główki białej kapusty 1 marchew 5 łyżek octu ryżowego 5 łyżek cukru 100ml oleju 2 łyżeczki soli 1 ząbek czosnku *** Kapustę kroimy w cieniutkie paseczki i przekładamy do miski *** *** Marchew ścieramy(...)tarce o małych oczkach *** *** Startą marchew dodajemy do kapusty, mieszamy *** *** Do małego garnuszka wlewamy ocet, olej, cukier i sól. Dodajemy zmiażdżony czosnek i zagotowujemy *** *** Kapustę z marchewką polewamy gorącą zalewą, dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE
Blog z ApetytemDzisiaj wychodzę do was z propozycją krzepiąco rozgrzewającej zupy, na bazie żeberek wieprzowych, oraz kapusty kiszonej, która jak powszechnie wiadomo, jest królową wielu polskich przepisów kulinarnych. Nasza rodzima kuchnia jest zdrowa, musi być sycąca ("taki mamy klimat") i jest niepowtarzalnie smaczna! W moim wariancie przyjemnie kwaśny smak kapuśniaku osiągniemy dzięki wzbogaceniu zupy sokiem z kapusty kiszonej, a wyrazistości doda(...)Składniki: 700 g żeberek wieprzowych 2 marchewki 4 ziemniaki 4 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego 500 ml soku z kiszonej kapusty 200 g kiszonej kapusty 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżka smalcu wieprzowego 1 łyżka mąki Sól, pieprz Przygotowanie: Żeberka płuczemy, kroimy na kawałki, zalewamy zimną wodą (1,5 litra). Zagotowujemy
R'n'G KitchenŚwięta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pachnącego kulebiaka z ciasta drożdżowego wypełnionego aromatycznym farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Idealnie pasuje do wigilijnego barszczu czerwonego. Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE SKŁADNIKI na 2 keksówki o wymiarach 27x8 cm: 500g mąki pszennej typ 450 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50g masła 200 ml mleka 3,2% 1 jajko + 1 żółtko(...)posmarowania ciasta Farsz do kulebiaka: 500g kapusty kiszonej 40g suszonych grzybów (podgrzybki) 1 cebula 1/2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka majeranku 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz olej rzepakowy Dekoracja: sezam, mak lub kminek PRZYGOTOWANIE wigilijnego kulebiaka z kapustą i grzybami: Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić. Kapustę wypłukać, odsączyć i drobno posiekać. Na oleju przesmażyć drobno
kulinarnyJaporcję, zjeść ją na kolację a resztę zabrać w pojemniczku śniadaniowym do pracy. Poniżej zaprezentuję Wam sałatkę kebabową w mojej wersji. Głównym składnikiem jest oczywiście kurczak a dodatki stanowi kapusta pekińska, kapusta czerwona, ogórek, pomidory, cebulka i pyszny sos. PRZEPIS NA SAŁATKĘ KEBAB Składniki 500 g kurczaka 2 pomidory 1 ogórek 1/2 sztuki pekińskiej kapusty 1/4 czerwonej kapusty puszka kukurydzy(...)konserwowej 1/2 cebuli łyżeczka octu jabłkowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos 3 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu greckiego ząbek czosnku Wykonanie Kapustę pekińską, czerwoną siekamy bardzo drobno. Posypujemy solą i polewamy łyżeczką octu. Dokładnie mieszamy ręką, odstawiamy. Kurczaka kroimy w kostkę, przeprawiamy przyprawą do kurczaka, pieprzem, solą, papryką słodką. Smażymy na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebule kropimy w paseczki. Odsączamy kukurydzę
Przepiski.plsama, ponieważ miałam ochotę na coś innego i wyszukanego na obiad. Kotleciki zostały zapieczone w piekarniku, dzięki czemu nie są przesiąknięte tłuszczem. Ciekawego smaku nadaje im dodatek cukinii oraz kapusty. Takie kotleciki sprawdzą się także jako pożywne danie dla osób będących na diecie. Kotlety wołowe serwowane na cebuli z dodatkiem cukinii i kapusty to bardzo oryginalne danie, które z pewnością(...)także wsadzić w bułkę, polać ketchupem i podawać w formie burgera. KOTLETY WOŁOWE Z PIEKARNIKA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 400 g mięsa wieprzowego 1/2 cebuli 1 marchewka 200 g kapusty pieprz, sól, słodka papryka i majeranek do smaku Dodatkowo: 2 niewielkie cebule mała cukinia 100 g kapusty 80 g mozzarelli Przygotowanie mięsa Cebule kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy
Przepiski.plFarsz kapuściano-pieczarkowy Farsz z kapusty i pieczarek można zastosować do wielu dań. Jednego dnia mogą być krokiety z farszem, drugiego naleśniki, a trzeciego dnia paszteciki... Można też zrobić większa ilość farszu i zacząć od pierogów, a z tego co zostanie zrobić coś innego. Link(...)filmu z przepisem: 113 PRZEPIS NA FARSZ z kapusty i pieczarek Najlepszy do pierogów, krokietów, pasztecików, naleśników Składniki na farsz: 250-300g pieczarek 1 kg kiszonej kapusty 2 cebule tłuszcz do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobniutko kroimy, następnie podsmażamy na patelni. Gdy cebula będzie już prawie gotowa dorzucamy drobno pokrojone pieczarki i dusimy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieGołąbkowa patelnia to danie w smaku zbliżonym do tradycyjnych gołąbków. Są to mięsno-ryżowe klopsiki duszone w sosie pomidorowym z dodatkiem kapusty i ziemniaków. Przepis na gołąbkową patelnię nie jest zbyt skomplikowany i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych gołąbków. Gołąbkową patelnię przygotowujemy z tych samych składników, co tradycyjne gołąbki z tą różnicą, że zrobienie tego dania jest(...)wiele prostsze, ponieważ nie musimy blanszować kapusty i zawijać gołąbków. Gołąbkowa patelnia to danie, które możemy przygotować na jednej patelni, czyli idealne na obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu a chcemy podać coś smacznego i pożywnego. Jeśli szukacie pomysłu, które przypadnie do gustu waszym domownikom to polecam wypróbować przepis na gołąbkową patelnię! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Gołąbkową patelnię
Danka Pichcipomidorowy pasuje tutaj idealnie. Sos pomidorowy z tego przepisu jest wyjątkowy, pyszny i aromatyczny a do tego wegański. Z przepisu wychodzi około 10 gołąbków chociaż zależy to od wielkości kapusty. Możecie potrzebować więcej lub mniej farszu Składniki: główka kapusty (u mnie włoska, dość duża) 1kg pieczarek 3 czerwone cebule 4 ząbki czosnku tymianek, sól, pieprz 150g soczewicy zielonej 100ml przecieru(...)gotującej się cebuli i podsmażaj do momentu kiedy woda z pieczarek odparuje. Dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Wymieszaj z soczewicą. W dużym garnku zagrzej wodę z solą do zblanszowania kapusty. Z kapusty wytnij głąb i wstaw ją do wrzącej wody. Po 5 minutach zacznij odrywać liście – ja użyłam do tego szczypiec. Na końcu zostanie małą główka, nie wyrzucaj
wysmienityDelikatna polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym. Polędwicę faszeruję kapustą, grzybami i kabanosem. Możecie zamienić grzyby suszone na pieczarki. Polecam na świąteczny stół :-) 1 polędwica wieprzowa 50 g kabanosów 1 garść suszonych podgrzybków 1 cebula duża 300 g kapusty kiszonej masło klarowane 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz 250 ml mleka(...)gęstej śmietany 18 % 1/2 łyżeczki majeranku Grzyby zalewam zimną wodą i moczę przez noc. Na drugi dzień gotuję około godzinę do miękkości. Odcedzam z wody. Kapustę kiszoną przekładam do garnka, dodaję ziele, liść laurowy, wlewam 500 ml wody i gotuję do miękkości. Kapustę odcedzam. Cebulę kroję drobno i przesmażam na maśle, dodaję grzyby i dalej przesmażam. Odkładam połowę grzybów
wesoła kuchniaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami. Dziś proponuję sakiewki z kiszoną kapustą z pieczarkami zamiast tradycyjnych krokietów. Wyglądają bardzo elegancko a robi się je znacznie szybciej niż krokiety, a co najważniejsze mniej kaloryczne. Na wigilię z czerwonym barszczem rewelacja. Dziś wzbogaciłam je dodatkiem żółtego sera, ale można z niego zrezygnować. Ciasto na naleśniki : 1 szklanka mąki(...)czas mieszając, dodając stopniowo mąkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Usmażone naleśniki układać na talerzu jeden na drugim. Farsz z kapusty : 400 g kapusty kiszonej 30 dag pieczarek 1 cebula sól, pieprz ewentualnie żółty ser pęczek szczypiorku Kapustę ugotować, odcisnąć wodę i drobno pokroić. Cebulę zeszklić na tłuszczu
Niespełnione zdolności kulinarne