Młoda kapusta duszona z koperkiem i natką pietruszki . Idealna jako dodatek do obiadu, ale również jako samodzielne danie z kromką chrupiącego, świeżego pieczywa. Bardzo prosta do przygotowania. W garnku o grubym dnie należy zeszklić cebulę z czosnkiem bez rumienia, następnie dodać posiekaną młodą kapustę i pod przykryciem gotować 10 minut. Następnie dodać odrobinę białego wina, przecier pomidorowy i świeże pęczki(...)natki pietruszki i koperku. Wszystko udusić do miękkości. Po około 15 minutach mamy gotową młodą duszoną kapustę, czekającą na zjedzenie 🙂 Czytaj więcej: Młoda kapusta duszona z koperkiem The post Młoda kapusta duszona z koperkiem appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaMielone z kapuście Bardzo lubię kapustę za pewne większość z Was również, proponuje wykorzystać kotlety mielone i zatopić je w kapuście. Składniki: · ½ kg mięsa mielonego · 3 jajka · 1 Cebula · 1 marchew(...)Papryka ostra · 1 łyżeczka majeranku · Olej do smażenia · Mała główka kapusty · 2 łyżki bułki tartej · 1 marchew · ½ łyżeczki octu
Kulinarna ChwilaKaszanka z kapustą kiszoną zrobiła u mnie furorę na grillu, więc od tamtego czasu przygotowuję ją dość często w taki sposób. Można ją upiec zarówno na grillu jak i w piekarniku, choć przyznam, że wersja z grilla bardziej mi smakuje. Kwaskowata kapusta kiszona doskonale komponuje się z kaszanką. Więc jeśli lubicie jedno i drugie to polecam spróbować jej przygotowanie(...)właśnie sposób. Składniki: * 3 kaszanki/ krupnioki * 300 g kapusty kiszonej (użyłam kapusty z marchewką Orzech ) * pieprz do smaku * odrobina przyprawy do mięs i innych potraw * odrobina oleju * folia aluminiowa Wykonanie: Kaszanki nakłuć widelcem w kilku miejscach. Kapustę kiszoną drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kiełbasę z dodatkiem pieprzu i przyprawy około 5 minut. Na kawałki folii aluminiowej
Zrób to smaczniefarszu można komponować w/g własnego uznania i wyobraźni. Tym razem główne składniki nadzienia to mięso mielone, kasza jaglana i koncentrat pomidorowy.Wpadłam na pomysł wykładania naczynia do zapiekania liśćmi kapusty, zamiast smarowania naczynia do zapiekania oliwą, czy wykładania go papierem do pieczenia. To w przypadku zapiekania warzyw w całości lub nawet kawałków mięsa. Można wykładać samo dno jak i boki(...)naczynia. Te ułożone na dnie naczynia, szczególnie liście jasne i przy pieczeniu mięsa są bardzo smakowite. Nie musimy kupować całej kapusty. Na warzywniaku dostaniemy za darmo świeże liście zdjęte z kapusty, które dość często zostawiają kupujący. Możemy również użyć kapusty pekińskiej albo liści chrzanu, jeśli macie do nich dostęp. Faszerowana cukinia na okrągło Potrzebujemy 300g łopatki
Leśny ZakątekKapusta zasmażana znana prawie w każdym domu, to danie przekazywane z pokolenia na pokolenie, myślę że te dania są najsmaczniejsze. SKŁADNIKI: 500g młodej kapusty 2 łyżki posiekanego koperku 50g masła 2/3 łyżki mąki pszennej 1 szkl. wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczki pieprzu WYKONANIE: 1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy(...)głąby, pozostałą kapustę szatkujemy. 2. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól, cukier, pieprz - wedle uznania. Przykrywamy garnek pokrywką, dusimy na małym ogniu około 15 minut. 3. Następnie ściągamy pokrywkę, dodajemy sok z cytryny oraz koper. 4. Między czasie robimy zasmażkę,na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Po chwili będzie ciemnieć, dodajemy ją do kapusty. Mieszamy, po minutce już
Dziś Ja gotujeChyba jeszcze nigdy nie próbowaliście placuszków z młodej kapusty, ale uwierzcie mi, to będzie Wasze odkrycie smakowe tego lata. Połączenie młodej kapusty i koperku, to klasyka. Wystarczy dodać do kilka powszednich składników, usmażyć i otrzymamy przepysznie chrupiące placuszki. Takie placki, to coś z czymś. Takie proste w przygotowaniu, a smakują nieziemsko. Są lekko chrupiące i wcale nie przesiąknięte tłuszczem, śmiało(...)można stwierdzić, że to posiłek dietetyczny . Przyznam, że smakują nawet trochę lepiej niż te tradycyjne placki z ziemniaków. Zapraszam do wypróbowania. Placki z młodej kapusty - przepis: Pół główki młodej kapusty 2 łyżki posiekanego koperku Ząbek czosnku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej Sól, pieprz Olej do smażenia 2 łyżki pesto koperkowego (Można pominąć
Kuchnia ŁukaszaKotlety z młodej kapusty to pyszny pomysł na przekąskę czy nawet obiad. Mimo panierki i smażenia jest to lekkie jedzenie. Takich kotletów można zjeść sporo 🙂 Mi pozostała ćwiartka młodej kapusty i z takiej ilości zrobiłam 3 sztuki. Średnio wychodzi po 1 jajku i 1 łyżce sera żółtego na jeden kawałek kapusty, jeśli oczywiście są … Czytaj dalej Kotlety z młodej(...)kapusty Artykuł Kotlety z młodej kapusty pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąWspaniała domowa zupa sezonowa z młodą kapustą i warzywami Wędzony boczek nadaje jej ładnego apetycznego aromatu. Idalna do podania na obiad lub lekką kolację. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić kapuśniak większą ilością warzyw dodając pora, korzeń selera lub pietruszki. Inne smaczne zupy: ** Pikantna zupa diabelska ** Zupa pomidorowa z warzywami ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa pieczarkowa krem (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 4-5 porcji: 1/2 małej główki kapusty (około 500 g) 1-2 marchewki 2-3 większe ziemniaki 1 średnia cebula 100 g wędzonego boczku 1 puszka pomidorów całych lub krojonych (400 g) 2 łyżki oliwy, oleju lub masła 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżeczka cukru lub miodu
Kulinarny S.O.S.mnie dziś naszło, więc są szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą kiszoną i pieczarkami. Pyszne, chrupiące z lekko kwaskowatym farszem, do tego kubek barszczu. Pewnie w wielu domach dziś rosół a z nim paszteciki będą równie dobrze smakowały :) Składniki na farsz: * 1/2 kg kapusty kiszonej (użyłam kapusty kiszonej z marchewką kiszonki Niemiec ) * 250 g pieczarek(...)duża cebula * 3 liście laurowe * 4-5 ziarenek ziela angielskiego * sól i pieprz do smaku * pół łyżeczki kminku * 1 łyżka masła Wykonanie: Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, drobno pokroić, przełożyć do garnka. Całość zalać wodą, dodać sól, pieprz do smaku, ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Kapustę gotować około 30 minut, aż będzie miękka. Na patelni rozpuścić
Zrób to smacznieBiała kiełbasa w młodej kapuście Pyszne danie na kolacje z białą kiełbasą i młoda kapustką Składniki: · 1 główka kapusty młodej · 2 marchewki · 1 łyżka Vegety · 1 kg kiełbasy białej(...)Papryka ostra · 1 łyżka mąki pszennej · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. 2. Do kapusty dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew i wsypujemy Vegetę. 3. Kiełbasę kroimy
Kulinarna ChwilaBardzo wyrazisty w smaku, pożywny, po prostu pyszny. Bardzo lubimy tę odmianę kapuśniaku. Przepis na pikantny kapuśniak z młodej kapusty Składniki: średniej wielkości główka młodej kapusty (może być też zwykła, wówczas użyj jednak małej główki), 2 cebule, 2 marchewki, 3-4 ziemniaki, 400 gramów surowej wędzonej kiełbasy (tym razem użyliśmy frankfurterek), 1 papryka, puszka pomidorów w zalewie, kopiasta łyżka papryki(...)słodkiej w proszku, sól, pieprz, olej. Jak zrobić pikantny kapuśniak z młodej kapusty? W garnku na odrobinie oleju przesmaż posiekaną cebulę, dodaj paprykę słodką w proszku, wymieszaj, wrzuć pokrojone dość grubo kapustę, marchewkę, paprykę świeżą, ziemniaki, kiełbasę, wlej pomidory razem z zalewą. Wlej około 2 litrów wody, dopraw solą i pieprzem, ponownie dokładnie wymieszaj. Zagotuj, następnie gotuj na małym ogniu
Kulinarna PolskaDziś zapraszam na krokiety wypełnione kapustą kiszoną i pieczarkami. Choć ich przygotowanie jest czasochłonne to jednak warto je zrobić nie tylko od święta. Przepyszne z chrupiącą panierką do tego kubek ciepłego, czerwonego barszczu... mniam :) Składniki na naleśniki: * 250 ml wody gazowanej * 50 ml mleka * 2 łyżki oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić(...)odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni). Składniki na farsz: * 1 kg kapusty kiszonej (użyłam kapusty kiszonej z marchewką kiszonki Niemiec ) * 450 g pieczarek * 1 nie duża cebula * 3 liście laurowe * 4-5 ziarenek ziela angielskiego * sól i pieprz
Zrób to smacznieTaka surówka to świetny dodatek do obiadu, lub też samodzielna przekąska w ciągu dnia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na surówki, np. surówka z kiszonej kapusty z prażoną cebulką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/surowka-z-kiszonej-kapusty-z-prazona.html), uniwersalna surówka z białej kapusty (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/05/uniwersalna-surowka-z-biaej-kapusty.html), kolorowa surówka z kiszonej kapusty (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/kolorowa-surowka-z-kapusty-kiszonej.html), surówka obiadowa z kapusty kiszonej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/surowka-obiadowa-z-kapusty.html), surówka z kapusty kiszonej z marchewką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/surowka-z-kapusty-kiszonej-z-marchewka.html) czy surówka z kapusty kiszonej z cebulką smażoną i majonezem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/surowka-z-kapusty-kiszonej-z-majonezem.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacje