kapustą - 19268 przepisów (strona:223/1285)

Bigos z młodej kapusty 101

Sezon na młodą kapustę w pełni, którą można przygotowywać na najróżniejsze pyszne sposoby. No i nie może się obyć bez pysznego bigosu z młodej kapusty który ja i moja rodzina uwielbiamy. Zajadamy się nim na obiad czy na kolację z pajdą chleba ale równie smaczny z młodymi ziemniakami i koperkiem. 4-5 porcji młoda kapusta moja ważyła(...)krótko całość przesmażamy i przyprawiamy solą, pieprzem dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Można wlać ok. pół szklanki wody. Przykryć pokrywką i dusimy chwilkę ok 5 minut. Następnie dodajemy kapustę młodą pokrojoną w dużą kostkę. Dusimy pod przykryciem aż kapusta zmięknie co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i majeranek, wszystko mieszamy  do połączenia składników i dusimy

Andzia Pichci
Wiosenny kapuśniak z młodej kapusty. PRZEPIS 160

Pyszna i lekka zupa, w której królują młode warzywa. Nasz ulubiony przepis na wiosenny kapuśniak. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty Składniki: 3/4 średniego garnka wywaru mięsnego (na przykład ugotowanego na skrzydełkach z kurczaka), 1 cebula, 2 marchewki (najlepiej też młode), około 10 małych młodych ziemniaków, pół główki średniej wielkości młodej kapusty, pęczek koperku, sól, pieprz. Jak zrobić kapuśniak(...)młodej kapusty? Do wywaru wrzuć posieką cebulę i marchewkę pokrojoną w półplasterki oraz obrane ziemniaki – jeśli są malutkie, mogą być w całości, jeśli większe, przekrój na pół. Gotuj 5 min pod przykryciem. Kapustę pokrój dość grubo i również dodaj do zupy. Gotuj pod przykryciem kolejne 5-10 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Na koniec do zupy dodaj posiekany

Kulinarna Polska
KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH 93

Kapuśniak na żeberkach z kiszoną kapustą to zupa, którą ugotujesz przez cały rok. Dobrze doprawiona, z dużą ilością mięsa stanowi idealny pomysł na obiad w tygodniu. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na kapuśniak, kwaśny i pyszny. Kapuśniak na żeberkach SKŁADNIKI: 2 l wody 650 g żeberek 500 g kiszonej kapusty 4 ziemniaki – 380 g 1 seler(...)zupę na dużym sicie. Do samego wywaru wkładam podzielone na kawałki mięso oraz marchew. Cebulę kroję w drobną kostkę. Przesmażam ją na 3 łyżkach oleju i 1 łyżce masła. Kapustę lekko odciskam, kroję drobno. Dodaję ją do smażonej cebuli na patelni oraz wlewam 6 łyżek soku z kiszonej kapusty. Smażę ok. 15 minut na średnim ogniu często mieszając. Tak przesmażoną

Zasmakuj Kuchni
Młoda kapusta z kiełbasą 72

Młoda kapusta z kiełbasą to obowiązkowa pozycja w menu w moim domu w sezonie na nowalijki. Tu nie wiem co jest na pierwszym miejscu botwinka czy młoda kapusta, jedno i drugie cieszy się wielkim uznaniem w mojej rodzinie. Także gotuję tę kapustę czy botwinkę do znudzenia. Właściwie nie wiem czy może takie jedzenie się znudzić … Czytaj dalej Młoda kapusta(...)kiełbasą Artykuł Młoda kapusta z kiełbasą pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Kapusta Kiszona Zasmażana 48

Jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu jest kapusta zasmażana, wiele z nas robi czy taka czy ze świeżej kapusty. Za jakiś czas dodam też ze świeżej bo jeszcze takiego przepisu nie dodałam tutaj. A puki co polecam tą akurat na jutrzejszy obiad będzie idealna. SKŁADNIKI: 1kg kiszonej kapusty 1/2 łyżeczki soli gorąca woda 2 łyżki miodu 3 liście laurowe(...)ziaren ziela angielskiego 7 ziaren grubego pieprzu SKŁADNIKI NA ZASMAŻKĘ: olej 2 cebule 2 łyżki mąki Szymanowskiej POLSKIE MŁYNY 1 łyżka masła WYKONANIE: 1. W garnku umieszczamy kapustę, sól, miód, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Zalewamy całość gorącą wodą. Gotujemy pod przykryciem aż trochę zmięknie. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. 3. Gdy cebula się

Dziś Ja gotuje
Zapiekanka gyros / Gyros Casserole 127

Kliknij tu by subskrybować Click here to subscribe Zapiekanka gyros / Gyros Casserole W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak przygotować zapiekankę gyros . Ziemniaczana zapiekanka  z kurczakiem , pieczarkami, papryką i kapustą to wspaniały obiad z piekarnika dla całej rodziny. To sprawdzony pomysł na chłodne, jesienne i zimowe miesiące. Do kurczaka przygotowujemy domową przyprawę gyros, dzięki której danie jest jeszcze smaczniejsze. Jeśli(...)wolicie, możecie użyć gotowej mieszanki. Warto pamiętać, że zamiast drobiu w zapiekance dobrze sprawdzi się też wołowina i wieprzowina. Kapustę pekińską można tez zastąpić kapustą białą. Mimo że przygotowanie zapiekanki wiąże się z krojeniem wielu składników, nie jest tak pracochłonna jak może się wydawać - większość pracy możemy wykonać w międzyczasie (na przykład poszatkować ziemniaki podczas smażenia mięsa). Do zapiekanki gyros

Lekcje w kuchni
KARKÓWKA W CZERWONEJ KAPUŚCIE 77

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smaczna i bardzo zdrowa. Bardzo często robię z niej surówki, ale gotowana, smakuje mi jeszcze bardziej. Ugotowana w niej karkówka jest miękka krucha i pyszna. To łatwe do zrobienia i tanie danie, jest tak dobre, ze zasługuje na miejsce na świątecznym stole. SKŁADNIKI: 1 KG KARKÓWKI W PLASTRACH GŁÓWKA CZERWONEJ(...)KAPUSTY. OKOŁO 1 KG 2 ŚREDNIE CEBULE 3 ŚREDNIE JABŁKA 1/3 SZKLANKI WINNEGO OCTU MOŻNA ZAMIENIC NA CZERWONE WINO + ŁYŻKA CYTRYNY OLEJ DO SMAŻENIA SOL I PIEPRZ DO SMAKU 2 LISTKI LAUROWE 2 ŁYŻKI BRĄZOWEGO CUKRU LUB MIODU 4 ZIARNA ANGIELSKIE ŁYŻKA TYMIANKU 300 ML BULIONU. MOŻE BYĆ MIĘSNY LUB WARZYWNY ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: MIĘSO DOPRAWIĆ SOLA I PIEPRZEM

Pani M - kuchnia smakowita
Gołąbki z mięsem i parmezanem w sosie pomidorowo-paprykowym 165

czyli moje ulubione gołąbki. Gołąbki z mięsem mielonym, ryżem i parmezanem do tego pyszny sos pomidorowo-paprykowy z serkiem mascarpone - obiad idealny! Składniki na ok. 9 szt.: 1 biała kapusta 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 torebka ryżu jaśminowego 1 cebula 2 ząbki czosnku starty parmezan - ok. 5 łyżek sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego oregano, tymianek ostra(...)bulionu (drobiowy) sos: 1 puszka pomidorów krojonych z ziołami 4 łyżki passaty lub przecieru pomidorowego sól, pieprz, cukier 2 łyżki sera mascarpone 1 duża czerwona papryka Przygotowanie: Ze środka kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy kapustę (wyciętą stroną do dołu) - ok 20 min., następnie obracamy i gotujemy kolejne 5 min. W tym czasie pieczemy paprykę - myjemy, przekrajamy na pół

Alutka-Gotuje
Fioletowe jajka (marynowane w czerwonej kapuście) 133

Dziś zapraszam Was na kolejną kolorową wielkanocną inspirację. Tym razem są to fioletowe jajka marynowane w czerwonej kapuście. Poprzednio pokazywałam Wam jajka na żółto →  jajka marynowane w curry  i jajka na różowo →  marynowane jajka . Teraz przyszła kolej na kolor fioletowy. Pięknie wyglądają na świątecznym stole. Można je jeść z odrobiną majonezu, sosem tatarskim lub chrzanowym. Kulinarne inspiracje(...)jajka z pieczarkami Różowe jajka faszerowane Jajka faszerowane z łososiem   Jajka faszerowane z szynką   Jajka z anchois i kaparkami   Marynowane jajka Fioletowe jajka (marynowane w czerwonej kapuście) Fioletowe jajka (marynowane w czerwonej kapuście) Czas przegotowania: 15 minut + czas oczekiwania Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo ok. 100 g poszatkowanej czerwonej kapusty  750 ml wody

Kulinarne przygody Gatity
Kopytka z cebulą i kapustą zasmażaną 71

bidi-language:#0400;} Są dania, po które sięgamy z wielką chęcią przynajmniej kilka razy w roku. Najczęściej wracamy do smażonych kopytek wtedy, gdy pojawi się już młoda kapusta. Te smaki tak uwodzą, natomiast aromat przywodzi na myśl beztroskie dzieciństwo. Lato, ukrop nie tylko na dworze, także w kuchni, gdzie na piecu przygotowywało się obiady. Ta magia babcinych potraw często przemycana(...)jest w naszej kuchni.  Składniki: Kopytka: 500 g ziemniaków 4 łyżki oleju 4 szalotki 1 jajko 200 g mąki sól Kapusta:   1/2 małej główki białej kapusty 1 marchew 1 łyżka masła 100 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mąki 1 łyżka soku z cytryny 1 szczypta cukru 1 pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false

R'n'G Kitchen
Pierożki a'la chinkali z mięsem i białą kapustą 102

Zdecydowanie nie jestem pierogową patriotką, ponieważ te nasze polskie lubię jakby najmniej. Pierogów ruskich lub z kapustą i grzybami nie lubię w ogóle. Te z mięsem - fakt - zjem ze smakiem, ale wolę z soczewicą ;) Zdecydowanie bardziej smakują mi najróżniejsze "egzotyczne" wariacje na temat pierogów. Wontony, chinkali czy pielmieni z wołowiną... mmm... pycha! Takie właśnie chinkali miałam zamiar zrobić kilka(...)temu, jednak w sklepie mieli niewystarczającą ilość mięsa. Musiałam czymś dopełnić mój farsz, a w lodówce akurat leżała resztka kapusty z ostatniego bigosu cygańskiego. Nadała się doskonale! :) Z podanych składników wyszło mi ok. 65 pierogów. Składniki: Ciasto: 700g mąki pszennej 1 i 1/4 szklanki gorącej wody 2 żółtka 2 łyżeczki soli Farsz: 350g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1/4 główki

Prosto z Kotła
Gołąbki z ziemniakami i boczkiem 120

Miałam dwie olbrzymie kapusty, robiłam tradycyjne gołąbki, zostało mi zdjętych liści z kapusty. Pomyślałam, że trzeba je wykorzystać, bo bardzo nie lubię ściągać liści z kapusty na gołąbki i nie mogą się zmarnować. Postanowiłam zrobić coś innego niż zwykle . Tradycyjne gołąbki goszczą u mnie dość często i zjadane są do ostatniego okruszka, lubię też te z kaszą gryczaną, grzybami(...)kapustą kiszoną, ale tym razem padło n coś zupełnie innego. Surowe tarte ziemniaki, prawdziwy domowy wędzony boczek i kapucha, to świetne połączenie, wszystko mocno doprawione pieprzem. Doskonała alternatywa dla tradycyjnych gołąbków z mięsem mielonym i ryżem. Możemy je podać z sosem pomidorowym, grzybowym lub śmietanowym. Polecam wypróbować, przepis na te "inne" gołąbki. Dodatkowo oglądając program kulinarny odkryłam, że w wyciskarce

Krylowa Kuchnia
Duszona kapusta z kiełbasą 93

Składniki: 1 mała biała kapusta 4 kawałki kiełbasa (ok. 70 dag) 1 cebula  2 łyżki oleju 1 duży koncentrat pomidorowy 2 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy na wąskie paski, wkładamy do dużego garnka  i dolewamy trochę wody (około 1/2 szklanki(...)kapusta nie przywarła do dna). Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu do momentu gdy zacznie mięknąć. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do kapusty. Wytopiony tłuszcz z kiełbasy odlewamy zostawiając na patelni niewielką jego ilość. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i szklimy na patelni z tłuszczem po smażeniu kiełbasy. Dodajemy

Qchnia po prostu
Gołąbki 69

ryżem i mięsem , zrobić sos i cały obiad był już gotowy. Rozwiązanie bardzo sprytne, praktykowane w każdym domu mojej sporej Rodzinki. Składniki na gołąbki z ryżem i mięsem Kapusta: 1 duża kapusta Nadzienie: 1 / 2 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 szklanki ryżu 1 duża cebula sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kapusta: Z kapusty wyciąć głąb(...)Wykonanie Na środek każdego liścia nałożyć nadzienie, zagiąć jego boki do środka a następnie zwinąć ciasno w rulonik. Dno garnka lub rondla, w którym będą gotowane gołąbki, wyłożyć liśćmi kapusty. Na nich ciasno układać gołąbki, jeden obok drugiego, a gdy wszystkie już będą ułożone, zalać je szklanką gorącej, osolonej wody i przykryć liśćmi kapusty. Gotować na średnim ogniu przez

niecodziennikpary