adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z lubczykiem Surówka z lubczykiem to jedna z najsmaczniejszych surówek do obiadu z młodej kapusty. Ta kolorowa i smaczna surówka to samo zdrowie! Zawiera mnóstwo zdrowych i pełnych witamin warzyw, które połączone ze sobą smakują naprawdę wyśmienicie. Surówka z lubczykiem to idealny dodatek do każdego obiadu. Powiem Wam szczerze, że nie wyobrażam sobie drugiego dania(...)jakiejkolwiek surówki. W naszym domu surówka do obiadu to obowiązek. Ta smaczna i lekka surówka z lubczykiem i młodą kapustą to także świetny dodatek do dań z grilla. Przepis na surówkę z lubczykiem jest naprawdę bardzo łatwy. Do jej przygotowania potrzebne nam będą kolorowe warzywa takie jak młoda kapusta, rzodkiewka, marchewka i oczywiście lubczyk. Połączenie tych składników daje nam bardzo
Przepiski.plPomysł na bigos staropolski Jednym z najbardziej popularnych dań w Polsce jest bigos staropolski. To bardzo prosta i niezwykle dobra potrawa, którą Polacy najczęściej spożywają na Wigilię. Dodatek kiszonej kapusty, grzybów i mięsa sprawia, że bigos jest sycący, pachnący i treściwy. Żaden prawdziwy Polak nie przejdzie obok niego obojętnie! Składniki: 400 g karkówki albo szybki wieprzowej 200 g karkówki wołowej(...)wędzonej kiełbasy 150 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg świeżej kapusty 2 śliwki wędzone 2 średnie cebule liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, jałowiec, majeranek, kolendra, rozmaryn olej smalec miód rzepakowy lub gryczany koncentrat pomidorowy Połam grzyby na niewielkie kawałeczki, zalej wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia. Ugotuj je później, odcedź i odstaw
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wiosenna surówka z młodej kapusty Prosta, szybka i bardzo smaczna surówka do obiadu. Idealnie skomponuje się na przykład z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem i mięskiem czy rybką. Pyszna i kolorowa bomba witaminowa! Składniki: 1 główka młodej kapusty 2-3 ogórki kiszone pęczek rzodkiewek 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) opcjonalnie garść posiekanej ulubionej zieleniny typu(...)pietruszka, szczypiorek, koperek, bazylia… (ja tym razem nie dałam bo miałam gości, którzy nie lubią zieleniny 1-2 łyżeczki cukru sól, pieprz *** Kapustę cienko szatkujemy, przekładamy do miski, delikatne solimy, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut *** *** Ogórki i rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Paprykę kroimy w drobną kostkę *** *** Wszystkie składniki dodajemy
Blog z ApetytemSprawdzony przepis na młoda kapustę zasmażana z koperkiem. Smaczny dodatek do wiosennych dań w szczegolności schabowych i mielonych. Czas przygotowania : 30 minut Ilość porcji: 2-4 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI : 1 młoda kapusta 0.5l wody 1 pęczek koperku 2 liście laurowe 4 ziaren ziela angielskiego 1,5 łyżki masła(...)łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli szczypta zmielonego pieprzu 1. Z kapusty wycnamy głąba, następnie szatkujemy i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę dodajemy przyprawy i gotujemy przez 15 minut. 2. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy do garnka, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe… Artykuł Młoda kapusta zasmażana pochodzi z serwisu
karolgotujeMoże być ona dla Was bazą do dodania podsmażonych skwarek, kiełbaski czy innego rodzaju mięsa. Ja lubię taką postną – z dużą ilością koperku. Składniki: – 2 główki młodej kapusty – duży pęczek koperku – 1,5 łyżki masła – 3-4 łyżki soku z cytryny – 1,5-2 łyżki płaskie cukru – 0,5-3/4 szklanki wody(...)sól, pieprz Kapustę kroimy na 4 części, następnie myjemy pod wodą i kroimy na centymetrowe paski. Wkładamy do garnka, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy wodę, masło, cukier. Gotujemy pod przykryciem ok 8 minut. W międzyczasie zamieszać 2-3 razy. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek i sok z cytryny (lub ocet winny) – do smaku (w tym momencie dodajemy również podsmażone
CookYourselfMielone w kapuście młodej Znudziły się wam tradycyjne mielone, gołąbki polecam inny sposób, prosty do przygotowania, mięso mielone w liściu kapusty młodej. 11 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 jajko · 1 marchew(...)Sól · ½ łyżeczki papryki ostrej · 1 łyżeczka majeranku · 11 liści kapusty młodej · 11 łyżek ketchupu pikantnego · 2 kuli mozzarelli · 1 papryka czerwona Sposób przygotowania
Kulinarna ChwilaZapiekanka z kurczakiem i kapustą Pyszna kilku warstwowa zapiekanka przekładana mięsem mielonym, filetami z kurczaka, grzybami oraz młodą kapustą, polana sosem z zupy cebulowej. Idealna propozycja na sobotni obiad. 8 porcji 60 minut czas przygotowania Składniki: · 1 podwójny filet z kurczaka · 30 dag mięsa mielonego wieprzowego(...)pieczarek · 1 cebula · 1 główka kapusty młodej · 20 dag sera żółtego · 1 szklanka śmietany 30 % · 1 jajko · 1 opakowanie zupy cebulowej
Kulinarna ChwilaPolędwiczka wieprzowa w liściach młodej kapusty z suszonymi grzybami. Polędwiczka wieprzowa ok 600 g, liście kapusty (u mnie młoda kapusta), 1 cebula, 30 g suszonych grzybów, 80 g orzechów włoskich łuskanych, 1 łyżka masła, sól, pieprz świeżo zmielony, sok z cytryny, szczypta cukru, masło, 100 ml bulionu, Cebulę pokroić w półplasterki. Poddusić na 2 łyżkach masła z dodatkiem szczypty soli(...)cukru. Dodać pokruszone grzyby suszone, wlać 100 ml wody i dusić, aż grzyby będą miękkie. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Liście kapusty blanszować we wrzącej wodzie. Na jedną porcję polędwiczki bierzemy 1 lub 2 liście kapusty – zależy od wielkości liści. Ściąć grube nerwy (łodygi) liści, uważając, aby ich nie uszkodzić. Polędwiczkę pokroić na porcje
królestwo garówprzechowywać kapustę poszatkowaną by na długo została świeża, jędrna i soczysta? Przeczytajcie poradnik. Kilka razy pokazywałam wam już we wpisach typu Meal Prep czyli gotowanie na zapas, że lubię od razu poszatkować większą ilość kapusty. Zwykle od razu, za jednym zamachem szatkuję całą główkę, czy to szatkownicą ręczną czy też robotem kuchennym przy użyciu nakładki szatkującej. Czemu tak robię? Jest(...)albo do gotowania czy smażenia. Dzięki temu, że już gotowa jest pod ręką, po prostu więcej jej jemy a przez to więcej warzyw w naszej diecie! JAK PRZECHOWYWAĆ POSZATKOWANĄ KAPUSTĘ: Kapustę obieram z wierzchnich liści. Następnie kroję w ćwiartki i szatkuję na cieniutkie paseczki (bez głąba). Potem solę odrobinę i mieszam (posolenie sprawia, że kapusta nie wysycha i jest świeża
Dorota SmakujeChrupiące polędwiczki w młodej kapuście Nie ma nic lepszego jak delikatne polędwiczki zanurzone w młodej kapuście. 10 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: · Polędwiczka wieprzowa · 1 cebula · 1 główka kapusty młodej · 1 marchew(...)tartej i smaży z obu stron na rozgrzany oleju. Usmażone mięso układamy w naczyniu. 2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew i pokrojona w paseczki paprykę. Boczek kroimy drobno podsmażamy i łączymy z kapustą. Pod koniec dodajemy cukier, pieprz, Vegetę oraz
Kulinarna ChwilaKapuśniak ze słodkiej kapusty to błyskawiczna zupa , którą bardzo często gotowała moja mama, a teraz przyrządzam ją ja. Gotowana na aromatycznym rosole , pełna kapusty , ziemniaków , marchewki i wkładki w postaci mięsa , na którym gotuje się zupa. Tak naprawdę pozostały z niedzieli rosół można bez problemu przerobić na taką zupkę. A w Waszych domach je się kapuśniak ze słodkiej czy kwaśnej(...)kapusty? Składniki na kapuśniak ze słodkiej kapusty : * około 3 litrów wody * 2 uda z kurczaka * 2 marchewki * 4 nie duże ziemniaki * korzeń pietruszki * kawałek korzenia selera * kawałek pora * 1 nie duża główka białej kapusty * sól do smaku * solidna garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Do garnka włożyć mięso, korzeń pietruszki i selera, por, wlać wodę, wsypać sól do smaku, gotować wywar
Zrób to smacznieLazania z młodą kapustką Pyszna zapiekanka przekładana makaronem, mięsem z kurczaka w aromatycznej przyprawie oraz młodą kapustą a to wszystko zapiekane z serem. 6 porcji 55 minut czas przygotowania Składniki: · 1 filet z kurczaka · 1 główka kapusty młodej · 1 cebula(...)kostkę, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. Smażymy na rozgrzanym oleju. 2. Cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanym oleju. 3. Do cebuli dodajemy poszatkowana kapustę, obraną, starta na tarce o dużych oczkach marchew, pokrojoną w paseczki paprykę. Doprawiamy pieprzem, solą, octem jabłkowym oraz cukrem. Około 15 minut smażymy. 4. Boczek drobno kroimy, przesmażamy
Kulinarna Chwilapysznie pachnące Grecją bułki ziołowe Lahanosalata, grecka sałatka, o której mało kto pewnie wie, bo przecież Grecja to nie tylko Sałatka Grecka Horiatiki , ale także wiele innych. Sałatka z kapusty białej lub czerwonej, nie rzadko jest to też połączenie tych dwóch kapust z dodatkiem startej marchwi i cudownie lekkiego dresingu z oliwy z oliwek, cóż można więcej chcieć. Lahanosalata(...)górach Sparty . Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. 👥 – ❌ ⏰ – 20 minut ➕ 100 minut bułki 🇬🇷 – Grecja Oczywiście potrzebujemy kilku składników, naprawdę kilku składników Sałatka Biała kapusta – kawałek Czerwona kapusta – kawałek Marchewka – odpowiednia ilość do kapusty Oliwa z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego Ocet winny czerwony – do smaku Sól Pieprz świeżo zmielony
RafalCookPyszny, sycący kapuśniak na żeberkach to mój dzisiejszy przepis z którym dzielę się z Wami. Tu zapraszam na kapuśniak z pomidorami Składniki: 600 g żeberek wieprzowych 800 g kapusty kiszonej 6-8 ziemniaków 2 marchewki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3-4 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku(...)sól, pieprz Wykonanie: Do garnka wkładam żeberka, liść laurowy, ziele angielskie, wstępnie doprawiam solą i pieprze, zalewamy wodą ok 2,5-3 . Zagotowuję i gotuję do miękkości mięsa. Kapustę kroję na mniejsze kawałki (jeżeli jest bardzo kwaśna, to płuczę). Z wywaru wyciągam mięso, odlewam 0,5 L wywaru i wkładam kapustę do gara, dodaję kminek oraz majeranek. Całość gotujemy
magiczna kuchnia KasiPyszna ,szybka zapiekanka na obiad z młodą kapustą w roli głównej - przygotujesz go w 10 min + pieczenie. Idealnie smakuje podana z młodymi ziemniaczkami lub chrupiącym pieczywem. Miękka kapustka, soczysta pierś z kurczaka i chrupiący boczek - mniam.... polecam Składniki: 1 młoda kapusta 2-3 filety z kurczaka 250 g wędzonego boczku 200 ml rosołu 2 łyżki koncentratu(...)soli 1 łyżeczka papryki słodkiej pieprz przyprawa do kurczaka 1-2 łyżki oleju 1 łyżeczka oregano Przygotowanie: Zobaczcie krótki film jak zrobić taką zapiekankę krok po kroku 👇👇👇 Z kapusty odkrajamy ciemne zewnętrzne liście ,całą kapustę kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mieszamy ze sobą rosół ,śmietanę , koncentrat pomidorowy, papryka słodka sól i pieprz - tak powstałym sosem polewamy
Swojskie jedzonko