kapustą - 19268 przepisów (strona:211/1285)

Gołąbki 163

oczy dlatego postanowiliśmy go zrobić Gołąbki podane w nietypowy sposób, ponieważ nie są tradycyjnie zawijane tylko w formie tortu. Bardzo smaczne i aromatyczne danie Składniki: - 1 główka włoskiej kapusty - 2 łyżki oliwy - 1 cebula - 2 marchewki - 300 g mielonej wołowiny - 300 g mielonej wieprzowiny - 100 g pomidorów krojonych w puszce - 2 ząbki czosnku - 1 jajko - 1 liść laurowy - sól morska(...)pieprz - ½ łyżeczki przyprawy Rabelais (mielone ziele angielskie, gałka muszkatołowa i curry) Dodatkowo masło do wysmarowania formy. Składniki na 4 porcje. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy i wrzucamy liście kapusty włoskiej wycinając głąby. Liście gotujemy ok. 8 minut, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy marchewki drobno pokrojone

Kuchenne Wariacje
Młoda kapusta z pulpecikami 148

Uwielbiam młodą kapustę. Zwykle duszę ją ze śmietaną i dużą ilością koperku i szczypioru, tak jak robiła to moja Babcia i Mama. Wczoraj jednak postanowiłam trochę poeksperymentować i ugotowałam taki pyszny obiad z pulpecikami. Danie jest niezwykle delikatne i aromatyczne. Robi się je szybko, a co ważne dla zapracowanych można je spokojnie przygotować wcześniej i odgrzać po powrocie z pracy(...)prostu pycha :) Pulpety: 400g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki 2 jajka sól pieprz świeżo mielony łyżeczka czosnku granulowanego bułka 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia Kapusta: główka młodej kapusty mała cebulka 2 łyżki oleju sól pieprz 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 3 liście

Smakołyki Asi
Bigosik z młodej kapusty na kurczaku 120

młodymi ziemniaczkami lub pieczywem. Jak kto woli. Dodatkową zaletą jet to, że szybko się go przygotowuje. Bigosik podałam w miseczce Porcelana Bogucice "Agawa Platin" .  większa główka młodej kapusty 1 udko z kurczaka 1 filet z kurczaka 1/2 pęczka młodej cebulki ze szczypiorem pęczek koperku 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany łyżeczka kucharka sól, pieprz łyżeczka przyprawy do dań(...)kapusty 3 łyżki koncentratu pomidorowego Kapustę poszatkować. Wlać tyle wody aby sięgała poniżej poziomu kapusty. Mięso umyć i pokroić na mniejsze części, dodać do kapusty. Doprawić do smaku przyprawami. Całość gotować do miękkości. Cebulkę, szczypior i koperek posiekać. Szczypiorek i cebulkę dodać w połowie gotowania a koperek pod koniec. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy do niej masło, zabielamy śmietaną, dodajemy

Smakołyki Asi
Weganin na diecie dr Dąbrowskiej. KAPUSTA CZERWONA 195

temu pokazywałam Wam białą kapustę z patelni, przyrządzoną bez tłuszczu ale mimo to bardzo, bardzo smaczną. Dziś kapusta czerwona , przygotowana w podobny sposób ale z innymi przyprawami. Żeby nie rozpisywać się za bardzo - rzućcie okiem na  poprzedni wpis , i kiedy wiadomo już, jak to jest zrobione, podmieniamy kapustę białą na czerwoną, a dalej leci tak: - na suchą patelnię(...)cebulki w kostkę i 2 ząbki czosnku w plasterki, - płaska łyżeczka pieprzu, - teraz szatkowanie kapusty i rzucanie na patelnię, mieszanie, - 6 goździków, - łyżeczka gałki muszkatołowej, - kawałek świeżego imbiru startego na tarce,  - sól morska, - trochę wody, - sok z połówki cytryny, - na koniec zielona cebulka, którą sypiemy już na talerzu. Efekt - bardzo fajne danie kapuściane, a zimne resztki smakują "jak kapusta

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kapusta z gruszkami i kotlecikami 95

Sezon na gruszki i kapustę trwa! Słońce świeci coraz krócej, temperatura powietrza jest coraz niższa, robi się słabo. Zajrzyjmy do kuchni naszych dziadków. Jakoś musieli sobie z tym radzić, skoro i my, i nasi rodzice przyszliśmy na świat i przeżyliśmy… I na pewno nie było to oglądanie ładnych zdjęć na Instagramie . Zaproście przyjaciół, najładniejszych sąsiadów i gotujcie, jedzcie, ewentualnie(...)chcecie… Składniki: kotleciki 30 dag mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 kajzerki 1 cebula 1 marchewka natka pietruszki kumin sól i pieprz olej do smażenia kapusta 1/2 główki kapusty zwykłej 1/2 główki kapusty karbowanej 4 gruszki 250 ml śmietany kminek majeranek listek laurowy ziele angielskie sól i pieprz Wykonanie: Cebulę obieracie i siekacie. Natkę pietruszki myjecie, suszycie

GRUBY WAŁEK
Kulebiak 116

ciasto: 500 g mąki 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 marchewka garść grzybów suszonych szczypta kminku sól pieprz ziołowy staropolski 3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko Grzybki namoczyć, po czym ugotować(...)odstawić z ognia i zlać czysty wywar,Grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki.Cebulę posiekać, przyrumienić na oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną kapustę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. W razie

Gotowanie jest łatwe
Surówka z czerwonej kapusty 136

Dziś kolejny post surówkowy. Nie wiem jak Wam, ale mi jesień kojarzy się z czerwonymi dodatkami do obiadu..buraczkami albo właśnie surówką z czerwonej kapusty. Tak naprawdę oprócz przypraw jest ona dwuskładnikowa: potrzeba do jej wykonania kapuchy i kwaskowatego jabłka. Ten kto miał już styczność z czerwoną kapustą w formie surówki, wie - że jest ona dość twardym warzywem(...)Jest na to prosta rada - należy ją odrobinę zmiękczyć....ale na Boga, nie róbmy tego za pomocą wrzątku! Jak sama nazwa wskazuje - jest to surówka - a nie parzona modra kapusta. A na czym polega to zmiękczanie? na użyciu odpowiedniej zaprawy .....i odrobiny siły mięśni :) Proporcja na 2-3 osoby: - ok. 1 kilograma czerwonej kapusty ( u mnie to stanowiło połowę główki

kawawszklance
Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego ze Słodką Kapustą i Pieczarkami 272

Kruchutkie, delikatne ciasto francuskie z aromatycznym farszem z gotowanej kapusty oraz pieczarek posypane charakterystycznym w smaku kminkiem to jedna z bardziej smakowitych wersji kapuśniaczków. Kapuśniaczki idealnie sprawdzą się jako pożywna przekąska podczas dnia lub smakowita przystawka na przyjęcie. Kapuśniaczki z ciasta francuskiego podane z filiżanką czerwonego barszczu to przepyszna potrawa świetnie nadająca się na kolację lub nawet obiad. Kapuśniaczki(...)Ciasta Francuskiego ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Składniki: ok. 600 g domowego ciasta francuskiego lub 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego mała główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 300 g pieczarek 3 nieduże cebulę masło do smażenia sól pieprz mleko kminek   Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą

Słodka Strona
Gołąbki z kaszą i mięsem 193

Kapusta jest podobno dobra na wszystko, od reumatyzmu przez opuchliznę i siniaki po kaca, ja jednak pozostanę przy jej walorach kulinarnych. Potrawą, z którą najbardziej jest kojarzona, poza bigosem, są gołąbki. Najczęściej przygotowywane z farszem mięsno-ryżowym, ale nie brakuje też wariantów z grzybami, kaszą czy soczewicą (przepis) . Ja odwołując się do tradycji przygotowałam je z farszem z kaszy gryczanej(...)białej i mięsa. Na Kresach taki farsz zawijano w liście kiszonej kapusty i pieczono w zamkniętym naczyniu.  Nie tylko w Polsce przygotowuje się gołąbki i raczej nie my je wymyśliliśmy. W Czechach i na Słowacji gołąbki nazywają się holubce, w niektórych regionach Stanów Zjednoczonych glubkis, na Białorusi i w Rosji - галубцы. W Niemczech znane są w jako Krautwickel/Kohlrouladen. Dotarły

Smakowity Blog Kulinarny
Kapuśniaczki Drożdżowe ze Słodką Kapustą i Pieczarkami 265

Delikatne ciasto drożdżowe z przepysznym farszem z gotowanej kapusty oraz pieczarek posypane charakterystycznym w smaku kminkiem to jedna z bardziej smakowitych wersji kapuśniaczków. Kapuśniaczki znakomite jako pożywna przekąska podczas dnia, smakowita przystawka na przyjęcia, a podane z dodatkiem filiżanki czerwonego barszczu stworzą przepyszną potrawę idealną na kolację lub nawet obiad.   Kapuśniaczki Drożdżowe ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Składniki: Bułeczki(...)mąki pszennej 250 ml mleka 100 g miękkiego masła 4 żółtka 25 g drożdży pół łyżeczki soli łyżeczka cukru mała główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 300 g pieczarek 3 nieduże cebulę masło do smażenia sól pieprz mleko kminek   Kapuśniaczki Drożdżowe ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy

Słodka Strona
Zasmażana kapusta w kremowym sosie pomidorowym / Sautéed cabbage with creamy tomato sauce 207

smacznych dodatków do dań głównych. Zazwyczaj znajduję inspiracje w książce „Warzywa w kuchni” autorstwa Państwa Dębskich, którą podciągnęłam mojej mamie:) Tym razem mój wybór padł na kapustę zasmażaną z pomidorami, która jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie przepyszna. Polecam! Scroll down for recipe in English Zasmażana kapusta w kremowym sosie pomidorowym (6-7 porcji) Składniki(...)kapusty, poszatkowanej 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 1/2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki śmietanki 36 % 2-3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Umieść kapustę w dużej i głębokiej patelni wraz z olejem, mlekiem i 1/2 szklanki wody, przykryj i zagotuj. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj na średnim ogniu

karmelowy
Domowe gołąbki 143

Gołąbki jak u mamy... Składniki: dość duża kapusta z dużymi jędrnymi liśćmi ok.80 dkg mięsa mielonego wieprzowego woreczek ryżu (100g) namoczona w wodzie bułka kajzerka (dobrze odciśnięta) lub 3 kopiaste łyżki bułki tartej 1/2 szklanki wody 2 jajka kopiasta łyżka majeranku 1 duża cebula ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól, pieprz szczypta papryki kilka kropel maggi (niekoniecznie) Składniki do sosu(...)drobno pokrojoną cebulę, przyprawy, wodę i wyrabiamy. Możemy posmakować mięso, czy aby nie jest za mdłe ale jeśli nie lubimy to nie trzeba. Następnie dodajemy surowy ryż. Dokładnie mieszamy. Kapustę obmywamy, wycinamy głąb i wkładamy do dużego garnka. Nalewamy wody, mniej więcej do 3/4 wysokości kapusty. Podgrzewamy. Można zrobić to na dwa sposoby. Można ściągać liść po liściu, kiedy

Pelusiowa Kuchnia
Kapuściana zapiekanka 106

obiad dla całej rodziny. Zapiekanka ta jest bardzo podobna do gołąbków tyle, że jest o wiele lepsza w smaku i nie trzeba tracić czasu na zawijanie. Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 300 gr. mielonego mięsa wieprzowego 150 gr. ugotowanego ryżu 100 gr. sera żółtego ztarkowanego 2 ząbki czosnku 1 średnia biała cebula sól pieprz olej Przygotowanie: Ugotować ryż w lekko(...)osolonej wodzie i przestudzić. Na patelni na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę, potem dorzucić mięso mielone, dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę podsmażyć. Kapustę włożyć do garnka z wrzątkiem i chwilę podgotować. Następnie wyjąć i zdjąć z niej liście. Grubsze nerwy ściąć,uważając aby go nie uszkodzić. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, na dno wyłożyć liście kapusty

Smaczne Potrawy
Penne z pesto z czerwonej kapusty 139

chłopakami z Gdyńskiego bistro  Feed My Soul , które odbyły się podczas See Bloggers . Krzysztof Szczęsny zdradził nam swój sekretny (od teraz trochę mniej) przepis na pesto z czerwonej kapusty. Tak, tak, dobrze czytacie. Nasza poczciwa modra kapusta niejedno ma imię i okazuje się, że można z niej wyczarować coś zupełnie niezwykłego! Tylko popatrzcie na ten kolor! Najfajniejszy moment podczas(...)przygotowywanie tego dania to wlewanie soku z cytryny do już zmielonej kapusty. Pod wpływem kwasu zmienia ona swoją barwę z ametystowej do fuksji - magia w najczystszej postaci! Gorąco Was zachęcam do wypróbowania, bo jest to naprawdę niewiarygodnie prosty, szybki, smaczny no i tani przepis. * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g pełnoziarnistego makaronu penne (rurki) ćwierć główki czerwonej kapusty

Food Square