kapustą - 19268 przepisów (strona:204/1285)

Wiosenna surówka a’la Coleslaw 272

Wiosenna surówka a’la Coleslaw Kolorowa surówka na bazie białej kapusty z dodatkiem warzyw i sosu typowego dla bardzo znanej i lubianej surówki Coleslaw. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania lub do grilla. Jest pyszna i chrupiąca, a do tego łatwa oraz w miarę szybka w przygotowaniu. Polecam!   Składniki: Pół główki kapusty 1 niewielka cebula(...)koperku 2 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki mleka 3 łyżki majonezu 1,5 łyżki octu winnego 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu     *** Kapustę drobno kroimy i przekładamy do dużej miski *** *** Do kapusty dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę oraz drobno posiekaną cebulkę *** *** Paprykę kroimy w kosteczkę, koperek drobno siekamy a kukurydzę odsączamy

Blog z Apetytem
Prosta i pyszna surówka Coleslaw 607

daje się zabawkę. I gdy rodzice pozwalali mi czasem zamówić pizzę, to obowiązkowo robiłam to w zestawie z surówką Coleslaw. Tak jak w serialach. Może dlatego surówka z taniej kapusty do dziś ma dla mnie coś “z luksusu”. Także do dziś jest dla mnie nierozłączynym elementem fast foodu – jednak teraz zdecydowanie tego domowego. I nadal ją uwielbiam(...)Coleslaw (czyt. kolslou, choć częściej spotkać ją można pod spolszoczoną nazwą: kolesław) to jedna z najprostszych surówek z kapusty. W Polscę furorę zrobiła, gdy pojawiły się pierwsze KFC. Była obowiązkową pozycją baru sałatkowego. Jest tania, wychodzi jej mnóstwo i co najważniejsze – jest po prostu smaczna. Idealna do dań typu fast food, a także codziennego obiadu. Moim zdaniem najlepiej spisuje

Poezja smaku
Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu 152

Pomysłów na surówki nigdy za wiele, dlatego podrzucam kolejny pomysł z czerwoną kapustą w roli głównej. Kapustę sparzyłam wcześniej wrzątkiem dlatego jest mięciutka, a dzięki dodatkowi pomarańczy bardzo soczysta i winna. Pestki granatu dodatkowo zwiększaja jej walory zdrowotne i przyjemnie chrupią między zębami. Czerwona kapusta na bogato! Zapraszam do przepisu! Składniki: 1/4 czerwonej kapusty 1 duża pomarańcza 1/2 szklanki pestek(...)granatu 2-3 łyżki oleju 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu akacjowego sól, pieprz Wykonanie: kapustę cienko poszatkować. Wyłożyć na durszlak i przelać wrzątkiem. Pozostawić do przestudzenia z pomarańczy ściąć piętki, następnie skroić nożem skórę razem z białym albedo. Spomiędzy białych błonek powycinać ostrym nożem fileciki z pomarańczy. Najlepiej robić to nad naczyńkiem, by złapać sok. Posłuży

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos korzenny z przyprawą do piernika 159

mogłam go przygotować z pyszną kiełbasą ze Wsi, serdecznie polecam. Składniki: 1 laska kiełbasy ze wsi  HAŃDEREK 350-400g 1 kg karczku b/k 1 kg kiszonej kapusty 500 g kapusty słodkiej 2 łyżki domowego smalcu solidna garść suszonych podgrzygków 5 suszonych śliwek 5 suszonych moreli 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1 łyżeczka przyprawy(...)łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku opcjonalnie 1 łyżeczka miodu   Sposób przygotowania: Na dnie garnka położyć mięso, dodać kiszoną kapustą, zalać wodą, tak aby mięso było przykryte.Gotować przez 30-40 minut. Zdjąć z ognia, mięso przestudzić i pokroić w grubą kostkę, dorzucić do kapusty. Na patelni rozgrzać smalec i usmażyć

Gosia gotuje
szybkowar-łopatka z kapustą z grzybami... 224

Składniki: łopatka wieprzowa 1 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, papryka ostra 1 łyżeczka, smalec 2 łyżki, cebula 2 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, prawdziwki suszone 1 opakowanie 2 gramy, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, jałowiec 6 sztuk, woda 3 szklanki, cukier 2 łyżki grzyby suszone prawdziwki pokruszyć drobniej, zalać wodą zimną z solą do moczenia(...)godzinę do szybkowara włożyć kiszoną kapustę pokrojoną drobniej, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, wlać grzyby namoczone z wodą łopatkę wieprzową obsypać przyprawami i na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony razem z cebulą pokrojoną łopatkę dodać do kap[usty z cebulą i tłuszczem po smażeniu, wlać wodę i w szybkowarze gotować z 45 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z passatą pomidorową 116

Kolejne gołąbki "lądują dziś na blogu", po tych  w sosie grzybowym ,  sarmie , czyli gołąbkach z kiszonej kapusty,  gołąbkach bez zawijania ,  gołąbkach z mięsem i kaszą ,  dolmie  czyli gołąbkach w liściach winogron. Przyszedł czas na gołąbki w sosie pomidorowym. Dzięki uprzejmości Firmy  JAMAR , mogłam je przygotować z pyszną passatą pomidorową, polecam. , Składniki: 1 główka(...)kapusty około 1,5 kg 1 marchewka 1 cebula 1-2 kostki masła 1 łyżeczka vegety Farsz: 300 g ryżu 800 mięsa karczku b/k 1 cebula 1 płaska łyżeczka czarnego  pieprzu 1 łyżeczka majeranku 2 płaskie  łyżeczki  soli Sos : 500 g  passaty pomidorowej JAMAR  (opakowanie ma 700 g) 1 płaska łyżeczka suszonego oregano 1 płaska

Gosia gotuje
BURGERY Z ŁOSOSIA I SZPINAKU 119

pochodzi z książki "Dieta Mind. Sposób na długie życie" Mikołaja Choroszyńskiego i jest lekko przeze mnie pozmieniany. Burgery z łososia i szpinaku, z dodatkiem płatków owsianych, podane z czerwoną kapustą zapiekaną z porem i pomidorami. Doskonały i zdrowy obiad, który zachwyci wszystkich miłośników dań rybnych. Danie należy do dietetycznych, więc każdy może sobie na nie pozwolić. Aby kotleciki były mniej(...)Pacyfiku. Dlatego zawsze trzeba sprawdzać miejsce połowu. Składniki: ok. 300 g łososia dzikiego duża garść szpinaku świeżego 1 szklanka płatków owsianych 2 jajka 1 ząbek czosnku 1/2 główki czerwonej kapusty 1 por 2 pomidory 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz ziołowy 1 łyżka octu jabłkowego olej do smażenia Wykonanie: Łososia umyjemy, osuszamy, oddzielamy od skóry i grubo siekamy

Kuchnia MagdaLeny
surówka z czerwonej kapusty... 172

Składniki: kapusta czerwona mała 1 sztuka, cebula 1 sztuka, jabłko 1 sztuka, cynamon 3/4 łyżeczki, cukier 2 łyżki, sół 1 łyżeczka, olej rzepakowy smak chili 4 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka kapustę czerwoną poszatkować lub drobno i cienko pokroić ostrym nożem, kapustę sparzyć wrzącą wodą, odstawić na 10 minut i wylać na durszlak do odcieknięcia wody, jeśli mamy młodą czerwoną(...)kapustę to nie trzeba jej sparzać, tylko posolić i odcisnąć nadmiar wody kapustę przełożyć do miski, dodać pokrojoną drobno cebulę, pokrojone drobno jabłko bez skórki dodać cukier, cynamon, ocet jabłkowy, sól, olej rzepakowy smak chili wszystko dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut aby smaki się przegryzły - smaczna, zdrowa, surówka z czerwonej kapusty, można łączyć z wieloma różnymi

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną 169

polu i odchodzę czasem od tradycji. Zaskakuję tę część rodziny, która należy raczej do tradycjonalistów. W tym roku wielkiego szaleństwa nie ma, bo pierogi są dość tradycyjne z kapustą i grzybami. Małym urozmaiceniem smakowym jest dodatek suszonych żurawin. Mi to połączenie bardzo odpowiada, dlatego gorąco je Wam polecam.   Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną składniki na ciasto(...)mąką ziemniaczaną i wałkujemy na około 2 mm. Wycinamy koła i napełniamy farszem. Pozostałe ciasto na czas gdy go nie używamy najlepiej przykryć ściereczką. Składniki na farsz: 30 dkg kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 2 łyżki suszonej żurawiny 1 cebula 1 liść laurowy 2 goździki 4 ziela angielskie sól, pieprz masło klarowane do smażenia Wykonanie: Grzyby namaczamy we wodzie

Przysmaki Karolki
Wigilijna kapusta z grochem 144

Kapusta z grochem to jedna z dwunastu tradycyjnych Wigilijnych potraw. Jak babcia wspominała groch na wigilijnym stole oznaczał płodność i urodzaj w nadchodzącym roku. Składniki : 1 kg kapusty kiszonej ( najlepiej z beczki ) 30-35 dag (1,5 szklanki) grochu łuskanego 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego ziele angielskie liść laurowy sól pieprz cukier majeranek Przygotowanie: Kapustę kiszoną  szatkujemy(...)niezbyt drobno Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy Dolewamy wody do poziomu kapusty i gotujemy do miękkości  Groch gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miekki lecz nie rozgotowany Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na maśle  Gdy jest już szklista doprawiamy odrobiną magi i chwilkę jeszcze smażymy Na sam koniec dodajemy łyżkę mąki do cebuli i mieszamy ściągając patelnię

Mechanik w kuchni
Bigos z dynią i pieczarkami 208

dynią. Pyszny! A do czego Wy lubicie dodawać dynię? Na średni garnek bigosu: 600 g łopatki wieprzowej bez kości 300 g dyni hokkaido 300 g pieczarek 600 g białej kapusty 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego smalec do podsmażenia mięsa papryka słodka, kminek sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie smalcu(...)Duś na małym ogniu pod przykryciem aż zmięknie. Pieczarki pokrój w plasterki, dynię w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie przypraw solą i pieprzem i dodaj do mięsa. Białą kapustę ugotuj w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj kiszoną kapustę (nie myj i nie odsączaj soku przed gotowaniem). Kapustę wymieszaj z zawartością patelni. Dodaj trochę wody z kiszonej kapusty. Dopraw

Ze smakiem i z pasją
Pieczona kapusta czerwona z fasolą i jabłkami 175

Mięsiste, duże ziarna fasoli z czerwoną kapustą i kwaśnymi jabłkami pieczone w formie od #myAmbition. Kiedy jesienna pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto trochę kolorów wnieść do kuchni. Danie, chociaż bezmięsne jest sycące, bardzo smaczne, no i ten cudny kolor… Pyszne! 200 g suchej fasoli Jaś 500 – 700 g kapusty czerwonej 2 kwaśne jabłka 1 mała cebula(...)gotowania, fasolę posolić, a kiedy zmięknie odcedzić wodę. W garnku rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż stanie się szklista i dodać posiekaną w cienkie paski, czerwoną kapustę. Chwilę przesmażyć po czym zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Woda powinna znacznie odparować, ale nie do końca. Zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny i zetrzeć

https:KKuchniaMniam
Wegański bigos, niekoniecznie świąteczny :) 126

Wegański bigos, czyli klasyka w roślinnym wydaniu. Wiem, wiem, powiecie, że to oksymoron Podobnie jak bezglutenowy seitan . Mówcie co chcecie, ale w tej wersji jest przepyszny! Z dobrej jakości kapusty, pełen przypraw, grzybków i roślinnych kiełbasek. Smakuje każdemu, także wszystkożercom Polecam! Składniki: 2,2 kg kapusty kiszonej (kupuję w wiaderku albo 2 woreczki po 1,1 kg) 6 szklanek wody(...)sojowego) 1 1/2 łyżeczka kminku mielonego 10 śliwek suszonych 1 garść rodzynek (lub kilka pokrojonych daktyli bez pestek) 2 łyżki brązowego cukru (mniej lub więcej z zależności od kwasowości kapusty) kiełbaski wegańskie (dowolna ilość ) 20 g suszonych grzybów leśnych (lub dowolna ilość ) 140 g przecieru pomidorowego (mały słoiczek) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy

Lamarida.pl
gołąbki trochę na inaczej 143

Kolejna z serii warto rozmawiać. Poszłam z koleżanką do sklepu i chciałam kupić kapustę pekińską. Na pytanie na co mi to odpowiedziałam "no że na gołąbki". To powiedziała, że ona robi inaczej :) Spróbowałam. Gołąbki oszukane robię również, ale te są oszukane podwójnie ;) Kapusta mimo wszystko jest osobno. Składniki: 1/4 niewielkiej kapusty białej 1 kg mięsa mielonego ugotowana szklanka ryżu(...)nieduża cebula ulubione przyprawy: sól, pieprz. papryka słodka, Jarzynka sok pomidorowy Przygotowanie: kapustę siekamy drobno i odkładamy  mięso mielone łączymy z ryżem i pokrojoną w drobną kostkę cebulą doprawiamy do smaku i dokładnie raz jeszcze mieszamy na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę kapusty na to układamy uformowane kotleciki z mięsa i ryżu (nasz farsz do gołąbków) przykrywamy kolejną warstwą

Gotowanie z pasją
Surówka z kapusty do słoików 224

Witajcie. Dziś zapraszam Was po przepis na kapustę-bazę do różnych surówek. Można ją w zasadzie zrobić o każdej porze roku. Przepis mam od pewnej pani z pracy. Składniki: 1 główka białej kapusty 2-3 marchewki 1 cebula sól Sposób przygotowania: 1. Kapustę poszatkować. Zalać wrzątkiem tak, aby woda przykryła kapustę, odstawić do całkowitego ostudzenia. Wodę wylać, kapustę odcisnąć(...)pojawić się sok. Słoiki zakręcić. Przez 7 dni trzymać w temperaturze pokojowej, po czym wynieść do zimnej piwnicy. 4. Przed podaniem można dodać jabłko, cukier, olej, rodzynki, itp. Taka kapusta ze słoika smakiem przypomina kiszoną. Smacznego

Kuchnia domowa Ani