Składniki: kapusta czerwona mała 1 sztuka, cebula 1 sztuka, jabłko 1 sztuka, cynamon 3/4 łyżeczki, cukier 2 łyżki, sół 1 łyżeczka, olej rzepakowy smak chili 4 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka kapustę czerwoną poszatkować lub drobno i cienko pokroić ostrym nożem, kapustę sparzyć wrzącą wodą, odstawić na 10 minut i wylać na durszlak do odcieknięcia wody, jeśli mamy młodą czerwoną(...)kapustę to nie trzeba jej sparzać, tylko posolić i odcisnąć nadmiar wody kapustę przełożyć do miski, dodać pokrojoną drobno cebulę, pokrojone drobno jabłko bez skórki dodać cukier, cynamon, ocet jabłkowy, sól, olej rzepakowy smak chili wszystko dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut aby smaki się przegryzły - smaczna, zdrowa, surówka z czerwonej kapusty, można łączyć z wieloma różnymi
W Mojej Kuchni Lubiępolu i odchodzę czasem od tradycji. Zaskakuję tę część rodziny, która należy raczej do tradycjonalistów. W tym roku wielkiego szaleństwa nie ma, bo pierogi są dość tradycyjne z kapustą i grzybami. Małym urozmaiceniem smakowym jest dodatek suszonych żurawin. Mi to połączenie bardzo odpowiada, dlatego gorąco je Wam polecam. Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną składniki na ciasto(...)mąką ziemniaczaną i wałkujemy na około 2 mm. Wycinamy koła i napełniamy farszem. Pozostałe ciasto na czas gdy go nie używamy najlepiej przykryć ściereczką. Składniki na farsz: 30 dkg kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 2 łyżki suszonej żurawiny 1 cebula 1 liść laurowy 2 goździki 4 ziela angielskie sól, pieprz masło klarowane do smażenia Wykonanie: Grzyby namaczamy we wodzie
Przysmaki KarolkiKapusta z grochem to jedna z dwunastu tradycyjnych Wigilijnych potraw. Jak babcia wspominała groch na wigilijnym stole oznaczał płodność i urodzaj w nadchodzącym roku. Składniki : 1 kg kapusty kiszonej ( najlepiej z beczki ) 30-35 dag (1,5 szklanki) grochu łuskanego 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego ziele angielskie liść laurowy sól pieprz cukier majeranek Przygotowanie: Kapustę kiszoną szatkujemy(...)niezbyt drobno Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy Dolewamy wody do poziomu kapusty i gotujemy do miękkości Groch gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miekki lecz nie rozgotowany Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na maśle Gdy jest już szklista doprawiamy odrobiną magi i chwilkę jeszcze smażymy Na sam koniec dodajemy łyżkę mąki do cebuli i mieszamy ściągając patelnię
Mechanik w kuchnidynią. Pyszny! A do czego Wy lubicie dodawać dynię? Na średni garnek bigosu: 600 g łopatki wieprzowej bez kości 300 g dyni hokkaido 300 g pieczarek 600 g białej kapusty 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego smalec do podsmażenia mięsa papryka słodka, kminek sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie smalcu(...)Duś na małym ogniu pod przykryciem aż zmięknie. Pieczarki pokrój w plasterki, dynię w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie przypraw solą i pieprzem i dodaj do mięsa. Białą kapustę ugotuj w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj kiszoną kapustę (nie myj i nie odsączaj soku przed gotowaniem). Kapustę wymieszaj z zawartością patelni. Dodaj trochę wody z kiszonej kapusty. Dopraw
Ze smakiem i z pasjąMięsiste, duże ziarna fasoli z czerwoną kapustą i kwaśnymi jabłkami pieczone w formie od #myAmbition. Kiedy jesienna pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto trochę kolorów wnieść do kuchni. Danie, chociaż bezmięsne jest sycące, bardzo smaczne, no i ten cudny kolor… Pyszne! 200 g suchej fasoli Jaś 500 – 700 g kapusty czerwonej 2 kwaśne jabłka 1 mała cebula(...)gotowania, fasolę posolić, a kiedy zmięknie odcedzić wodę. W garnku rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż stanie się szklista i dodać posiekaną w cienkie paski, czerwoną kapustę. Chwilę przesmażyć po czym zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Woda powinna znacznie odparować, ale nie do końca. Zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny i zetrzeć
https:KKuchniaMniamWegański bigos, czyli klasyka w roślinnym wydaniu. Wiem, wiem, powiecie, że to oksymoron Podobnie jak bezglutenowy seitan . Mówcie co chcecie, ale w tej wersji jest przepyszny! Z dobrej jakości kapusty, pełen przypraw, grzybków i roślinnych kiełbasek. Smakuje każdemu, także wszystkożercom Polecam! Składniki: 2,2 kg kapusty kiszonej (kupuję w wiaderku albo 2 woreczki po 1,1 kg) 6 szklanek wody(...)sojowego) 1 1/2 łyżeczka kminku mielonego 10 śliwek suszonych 1 garść rodzynek (lub kilka pokrojonych daktyli bez pestek) 2 łyżki brązowego cukru (mniej lub więcej z zależności od kwasowości kapusty) kiełbaski wegańskie (dowolna ilość ) 20 g suszonych grzybów leśnych (lub dowolna ilość ) 140 g przecieru pomidorowego (mały słoiczek) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy
Lamarida.plKolejna z serii warto rozmawiać. Poszłam z koleżanką do sklepu i chciałam kupić kapustę pekińską. Na pytanie na co mi to odpowiedziałam "no że na gołąbki". To powiedziała, że ona robi inaczej :) Spróbowałam. Gołąbki oszukane robię również, ale te są oszukane podwójnie ;) Kapusta mimo wszystko jest osobno. Składniki: 1/4 niewielkiej kapusty białej 1 kg mięsa mielonego ugotowana szklanka ryżu(...)nieduża cebula ulubione przyprawy: sól, pieprz. papryka słodka, Jarzynka sok pomidorowy Przygotowanie: kapustę siekamy drobno i odkładamy mięso mielone łączymy z ryżem i pokrojoną w drobną kostkę cebulą doprawiamy do smaku i dokładnie raz jeszcze mieszamy na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę kapusty na to układamy uformowane kotleciki z mięsa i ryżu (nasz farsz do gołąbków) przykrywamy kolejną warstwą
Gotowanie z pasjąWitajcie. Dziś zapraszam Was po przepis na kapustę-bazę do różnych surówek. Można ją w zasadzie zrobić o każdej porze roku. Przepis mam od pewnej pani z pracy. Składniki: 1 główka białej kapusty 2-3 marchewki 1 cebula sól Sposób przygotowania: 1. Kapustę poszatkować. Zalać wrzątkiem tak, aby woda przykryła kapustę, odstawić do całkowitego ostudzenia. Wodę wylać, kapustę odcisnąć(...)pojawić się sok. Słoiki zakręcić. Przez 7 dni trzymać w temperaturze pokojowej, po czym wynieść do zimnej piwnicy. 4. Przed podaniem można dodać jabłko, cukier, olej, rodzynki, itp. Taka kapusta ze słoika smakiem przypomina kiszoną. Smacznego
Kuchnia domowa AniDzisiaj mam dla Was przepis na szybką surówkę na bazie kapusty pekińskiej. Takie surówki mają to do siebie, że można je zrobić praktycznie ze wszystkiego Stanowi idealny dodatek do jesiennych i zimowych obiadów. Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki Składniki: połowa kapusty pekińskiej 2 marchewki ogórek zielony 5-6 rzodkiewek 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% pieprz sól Kapustę(...)pekińską drobno poszatkować. Warzywa myjemy. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy do kapusty. Ogórka kroimy w półksiężyce, a rzodkiewkę w plasterki. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez i śmietanę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki. Smacznego Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeChyba prościej się nie da… Obiad z minimum składników. Dla jednych to będą łazanki, dla drugich makaronowa zapiekanka. Choć łazanki kojarzą się częściej z dodatkiem kwaśnej kapusty, to danie to właśnie je przypomina. Prosty i szybki obiad. Można przygotować go także z różnymi dodatkami. Do faszu kapuścianego można z powodzeniem dodać suszone grzyby, w wersji mięsnej – boczek(...)przyprawienia. Z pomocą przyjdzie mielony kminek, czarny pieprz oraz sól. Szczypta majeranku też mile widziana. To jak? Wpisane w tygodniowe menu? Składniki 2/3 opakowania makaronu łazanek 1/3 główki słodkiej kapusty 80 g masła 1 duża cebula opcjonalnie – boczek, kiełbasa lub suszone grzyby sól himalajska, pieprz czarny, kimek mielony (wg uznania) Wykonanie Kapustę kroimy na mniejsze części, gotujemy
Raj dla PodniebieniaSkładniki: GOŁĄBKI: kapusta biała 1 główka nie za mocno zbita 1 sztuka, mielone z kurczaka 60 dag, ryż ugotowany 2,5 szklanki, płatki owsiane i szklanka, bułka moczona w wodzie 1 sztuka, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, jajka 2 sztuki "XL", papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, sos pomidorowy 1 torebka, woda 4 szklanki SOS POMIDOROWY: cebula 1 sztuka, ząbki czosnku(...)sztuki, cukier 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 1 kartonik, wywar z gołąbków, śmietana 12% 200 ml, mąka pszenna 2 łyżki, koperek zamrożony 2 łyżki lub 1/2 pęczka świeżego z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku, gotować i ściągać liście z kapusty, z wystudzonych liści wyciąć nerw gruby mielone z kurczaka dobrze wyrobić z ugotowanym ryżem, płatkami owsianymi (płatki owsiane doskonale smakują
W Mojej Kuchni LubięSurówka z czerwonej kapusty Jesień to moja ulubiona pora roku, obfitująca w cudowne warzywa i owoce. Jednymi z takich warzyw jest oczywiście kapusta. Do tej pory na blogu nie było zbyt wielu przepisów z tym warzywem, ale postanowiłam to zmienić i w najbliższym czasie możecie spodziewać się kilku nowych pomysłów z warzywami kapustnymi. Dziś polecam pyszną surówkę z czerwonej kapusty(...)marchewką . Jest to lekka i dietetyczna surówka, która idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu. Składniki : pół średniej wielkości czerwonej kapusty 2-3 marchewki 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie) sok z cytryny 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Przygotowanie : Czerwoną kapustę obrać z wierzchnich liści i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć
Codzienne GotowanieZupa zarzucajka - kuchnia podkarpacka Bieszczadzkie gospodynie zarzucajką nazywają prostą zupę na kwasie z kiszonej kapusty, z ziemniakami, marchewką, cebulą i kiszoną kapustą. Zupa zagęszczona jest zasmażką i okraszona skwarkami. Kwas z kiszonej kapusty sprawia, że zupa jest aromatyczna i rozgrzewająca. Idealna na jesienne słoty i zimową zawieruchę. Przepis udostępniły panie z Koła Gospodyń Wiejskich z gmin: Solina, Baligród, Cisna, Olszanica(...)tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Składniki: 5-6 ziemniaków 1-2 marchewki 1 cebula pół litra kwasu z kiszonej kapusty 100 g słoniny lub boczku 100- 200 g kiszonej kapusty 2 łyżki mąki pszennej 2-3 ziarna pieprzu ziele angielskie Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę i cebulę ścieramy
Trzeci talerzpiecze, pranie wstawione a w kącie cicho leci telewizor. Brakuje tylko jakiegoś ciacha. Ale nie o nim będzie mowa. Dzisiaj poczęstuję Was za to przepisem na pyszną sałatkę z kapusty, która idealnie przyda się na zimowy obiad. To już ostatni przepis z kategorii "przetwory" na najbliższy czas. Przyznam, że w tym roku pobiłam samą siebie i w mojej spiżarni jest(...)już z górki :) Jeśli zatem lubicie takie domowe sałatki do obiadu ze słoika, to gorąco Wam ten przepis polecam :) Składniki na 5 dużych słoików: Sałatka: 1,5 kg białej kapusty (nie licząc głąbów, wierzchnich liści - waga po posiekaniu) 500 g czerwonej papryki - po oczyszczeniu gniazd nasiennych i błonek 250 g marchwi - po obraniu i odcięciu końcówek 250 g białej cebuli
My simple kitchenNaleśniki lubią wszyscy (a zwłaszcza dzieci)! Można je podać na mnóstwo sposobów. Proponuje nadzianie ich zasmażaną kapusta kiszoną i kurczakiem. Będzie pysznie! Składniki: naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mąki 3 szklanki pełnego mleka szklanka wody gazowanej łyżeczka soli łyżka oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia zasmażana kapusta: 900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej) duża czerwona cebula łyżka smalcu łyżka(...)posmarowanej oliwą do zarumieniania z obu stron. Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę. W garnku roztopić smalec z masłem i przesmażyć na nim cebulkę do zeszklenia. Dodać poszatkowaną kapustę i kontynuować smażenie na wolnym ogniu prze około 8-10 minut. Wymieszać łyżkę mąki z niepełna szklanką wody. Wlać do kapusty przez sitko stale mieszając. Doprawić do smaku świeżo mielonym
Pyry na Gaz