Zapiekanka z mielonego mięsa wieprzowego przełożona warstwami z liści młodej kapusty. Po upieczeniu są mięciutkie, rozpływają się w ustach, a z mięsem tworzą smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Warto podać z młodymi ziemniaczkami i sosem pomidorowym. 1 duża główka młodej kapusty 1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 1 duża cebula 1 czerstwa bułka kajzerka mleko(...)patelni. Dodać do mięsa razem z bułką, rozgniecionym czosnkiem i jajkami. Przecieru pomidorowego odlać 1/3 szklanki, a resztę wlać do mięsa. Wyrobić wszystko jak na kotlety mielone. Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę i włożyć kapustę. Po paru minutach odkładać liście, które zmiękną. Formę do pieczenia 25 x35 nasmarować olejem rzepakowym. Rozłożyć równomiernie 1/3 sparzonych liści
https:KKuchniaMniamWiele osób nazywa tą sałatkę „śmieciową” Coś w tym w sumie jest, bo dzięki niej można wysprzątać lodówkę z warzyw Głównym składnikiem wokół którego kręci się cała sałatka jest kapusta pekińska. Generalnie chyba nie ma warzywa, które by nie pasowało do tej sałatki. Mówię tutaj zarówno o tych świeżych, jak i marynowanych bo te także świetnie spełniają swoją rolę. Można(...)wędlinę, czy pieczonego kurczaka z obiadu. Kolejnym atutem jest to, że sprawdzi się idealnie zarówno jako dodatek do obiadu, jak i dodatek do kolacji. Możliwości są nieograniczone! Sałatka z kapusty pekińskiej Składniki: kapusta pekińska duża marchewka papryka czerwona ogórek zielony duży pomidor puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% pieprz sól Kapustę pekińską drobno poszatkować. Warzywa myjemy. Marchewkę
PatiGotujeMięsiste ziarna kaszy pęczak z młodą kapustą, białą kiełbasą i pomidorem. W tym smacznym i sycącym daniu nie może zabraknąć świeżego koperku, który jest nieodzownym towarzyszem dusznej młodej kapusty. To danie przygotowałam z bardzo dobrej jakości pęczaku, którego białe i regularne ziarna nie rozklejają się podczas duszenia. Oferują go Młyny Stoisław . 1 szklanka Pęczak jęczmienny kujawski Młyny Stoisław 2 białe(...)kiełbasy parzone 1 cebula 2 szklanki gorącej wody 1/2 dużej główki młodej kapusty 1 pomidor malinowy 2-3 łyżki posiekanego koperku sól pieprz czarny świeżo mielony Kapustę poszatkować i wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 10-15 min, uważając, aby jej nie rozgotować. Ugotowaną odsączyć na sicie i przelać zimną wodą, aby zachowała kolor. Białą kiełbasę oczyścić z jelita, przekroić
https:KKuchniaMniamDuszoną, młoda kapustę lubi cała moja rodzina, a niektórzy mogliby ją jeść codziennie :) Gotowana razem z pulpetami nabrała dodatkowego smaku i może być podana jako pełny obiad z mięsem. 1 kapusta młoda mała 3 łyżki koperku 50g masła pieprz ziołowy PULPECIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego 1 mała cebulka 1 jajko 1 bułka mleko do namoczenia bułki sól pieprz(...)zeszklić na patelni. Do mięsa dodać bułkę, cebulę i jajko. Dokładnie wyrobić i przyprawić. Formować małe pulpeciki o średnicy ok 3 cm. Smażyć na rumiano z każdej strony. Kapustę drobno poszatkować, podlać odrobiną wody i chwilę poddusić. Dodać masło, następnie koperek i przyprawy. Do kapusty przełożyć obsmażone pulpeciki i wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka, a większość płynów odparuje
https:KKuchniaMniamWitam serdecznie Chciałabym podzielić się przepisem na pyszną surówkę z młodej kapusty i ogórka. Surówka jest bardzo smaczna i zdrowa, idealnie nadaje się do podania na obiad. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania surówki, będziemy potrzebować: główka młodej kapusty (około 500 g) ogórek sałatkowy (około 300 g) 2 łyżki sezamu pęczek koperku na sos: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki(...)sosu sojowego 3 łyżki oliwy lub oleju sól do smaku Link do filmu z przepisem : Surówka z młodej kapusty Przygotowanie : Oczyszczoną zwierzchnich liści kapustę, drobno kroję i przekłam do miski. Umytego dokładnie ogórka, przekrawam wzdłuż na pół i kroję razem ze skórka w cienkie półplasterki. Pokrojonego ogórka dodaję do kapusty. Umyty koperek drobno kroję i dodaję do surówki. Teraz przygotuję
Uwaga Babcia Gotujepotencjału tym bardziej, że bez trudu kupisz ją w każdym sklepie. Pewnie nie każdy ją lubi, bo jest ostra i bardzo wyrazista w smaku. Jednak w połączeniu z delikatną kapustą pekińską posmakuje już każdemu bez wyjatku. Z jej dodatkiem surówka z kapusty pekińskiej jest winna i lekko pikantna. Świetny dodatek obiadowy do drugiego dania. Składniki: 1/2 średniej kapusty pekińskiej(...)biała rzodkiew 1 marchewka 1 cebula 1 jabłko sól, pieprz 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka miodu zielenina-natka pietruszki, koperek lub szczypior Wykonanie: kapustę pszatkować w 1-cm paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kapustę wymieszać z cebulą, dodać sól, delikatnie wygnieść, odstawić warzywa obrać, zeetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej olej, ocet i miód
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składników konieczna będzie zapewne wizyta w dziale „azjatyckim” jakiegoś w miarę sensownego marketu, ale nie ma wśród nich wyjątkowych i niespotykanych u nas pozycji. Nieco problemów może sprawić ewentualnie kapusta pak choi (bok choy), ale można ją zastąpić kapustą pekińską. Zdecydowanie warto natomiast nie rezygnować z mało w Polsce popularnego, ale dość łatwo dostępnego oleju arachidowego, choć w ostateczności możemy(...)jednak prosta i niewymagająca dużo czasu na przygotowanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki dla 4 osób (lub 2 bardzo głodnych) 250g fileta z kurczaka kawałek (100g) selera korzennego 300g chińskiej kapusty: pekińskiej lub pak choi 250g batata (słodkiego ziemniaka) 3-4 cm świeżego imbiru 50g cebulek perłowych z zalewy 75g kiełków fasoli mung 2-3 kawałki trawy cytrynowej (lub 1 czubata
Kulinarna Pokusaminimum :). Danie to jest nie tylko bardzo smaczne , ale dość szybkie w przygotowaniu :) Składniki dla 4 osób. Potrzebne są : - makaron typu łazanki ( ja użyłam ) 440 g - opakowanie - 0,5 kapusty kiszonej ( jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to przelać ja wodą ) - średnia cebula - 30 dag kiełbasy podwawelskiej - sól i pieprz - oliwa Ugotować makaron w osolonej wodzie . Kapustę pokroić drobno. Na patelni(...)rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić pokrojoną kapustę. Podsmażyć ok. 5 minut. Następnie zalać 2 szkl. wody i dusić ok. 2o minut. W międzyczasie kroimy cebulę i kiełbasę w kosteczkę . Na oddzielnej patelni podsmażamy je i wrzucamy do kapusty. Pod koniec duszenia zwiększyć gaz , żeby woda odparowała z kapusty .Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładamy wcześniej ugotowany
Różne smaki w kuchnijedynie podstawowe produkty? Oczywiście było bardzo trudno je zdobyć, jednak próbowano przygotowywać z nich różne potrawy. Przykładem może być tort z fasoli, miód z marchewki, czy też budyń z kapusty. Widzimy, że z powodu braku składników spożywano zdrowe dania. Postanowiłam sprawdzić, czy ostatni z wymienionych przepisów – budyń z kapusty – jest godny polecenia i czy rzeczywiście przypomina budyń. Byłam(...)zaskoczona, że smakuje aż tak dobrze! Zapraszam do obejrzenia przepisu https://www.youtube.com/watch?v=hb3pov_4L6s Składniki: 800 g białej kapusty 5 jajek 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru ewentualnie kakao Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka
Via Gustojedynie podstawowe produkty? Oczywiście było bardzo trudno je zdobyć, jednak próbowano przygotowywać z nich różne potrawy. Przykładem może być tort z fasoli, miód z marchewki, czy też budyń z kapusty. Widzimy, że z powodu braku składników spożywano zdrowe dania. Postanowiłam sprawdzić, czy ostatni z wymienionych przepisów – budyń z kapusty – jest godny polecenia i czy rzeczywiście przypomina budyń. Byłam(...)zaskoczona, że smakuje aż tak dobrze! Zapraszam do obejrzenia przepisu Składniki: 800 g białej kapusty 5 jajek 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru ewentualnie kakao Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka
Via GustoSkładniki: ryż 2 woreczki, mięso mielone 1/2 kg, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, bazylia 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kapusta biała 1 główka/mniejsza, mleko 1/2 litra, przecier pomidorowy 150 ml, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, śmietana gęsta(...)łyżki, mąka pszenna 4 łyżki ugotowany bez soli ryż wsypać do miski, dodać mielone mięso wieprzowe, kucharka, papryki, bazylię, wbić całe jajka i wszystko dobrze ręką wyrobić kapustę białą obgotować jak na gołąbki, ściągać liście, usunąć zgrubienie, naczynie żaroodporne posmarować masłem, na dnie ułożyć liście kapusty, na to porcję mięsa, znowu liście kapusty i pozostałe mięso, nakryć liściami kapusty mleko
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam kapustę w szczególności kiszoną, mogłabym ją jeść na okrągło. W ięc dziś zapraszam Was na pyszny i szybki dodatek do obiadu z kapusty kiszonej i czerwonej papryki. A dla miłośników ogórka kiszonego zapraszam na surówkę z kapusty i ogórka . Składniki: 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 3 kawałki konserwowej czerwonej papryki 1 mała cebula 1/2 pęczka natki(...)pietruszki 3 łyżki oliwy cukier sól, pieprz Wykonanie: Kapustę drobno pokroić, wrzucić do miski. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, pietruszkę drobno posiekać. Wszystko dodać do kapusty polać oliwa, dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiwyobrażam sobie Świątecznego obiadu, bez takiej kapusty. Pasuje do każdego rodzaju mięsa. Czasami podaję ją tylko w towarzystwie poznańskich szagówek (kopytek), okraszonych skwarkami z boczku. Sama nie wiem, z czym się lepiej komponuje :) SKŁADNIKI: Mała główka białej kapusty 1/6 kostki smalcu Woda Sól Miód Ocet Pieprz (sporo pieprzu) PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy. Do garnka z grubym dnem- wlewamy(...)wody, zagotujemy, doprawimy solą, octem oraz dodajemy smalec, Gdy się rozpuści wkładamy kapustę. Nie lubię warzyw rozgotowanych-więc kontroluję czas. Gdy kapusta jest al dente, dokładamy miód oraz sporą porcję pieprzu. Jeżeli wody jest zbyt wiele-część można odlać. Kapusta powinna być dość kwaśna i dość słodka-tak,żeby smaki się równoważyły
Kopystką po garachzapiekanka. Prezentuje się o niebo lepiej niż tradycyjny makaron wymieszany z podobnymi składnikami i smakuje wykwintniej. Zapraszam dzisiaj na fusion kuchni włoskiej i polskiej, ponieważ farsz mojej zapiekanki stanowi kapusta kiszona i suszone grzyby. Po prostu pycha! Składniki: 18 płatów lazanii 1 kg kapusty kiszonej 5-10 dkg suszonych grzybów listek laurowy ziele angielskie sól, pieprz Składniki na sos beszamelowy(...)mąki 2 płaskie łyżki masła sól, pieprz gałka muszkatałowa oregano 50-70 g parmezanu Wykonanie: suszone grzyby dokładnie wypłucz, zalej wodą i zostaw do namoczenia na całą noc kiszoną kapustę drobno posiekaj, dodaj namoczone, pokrojone grzyby. Zalej wodą z moczenia grzybów i gotuj około 45 minut, aż kapusta będzie miękka w rondlu rozgrzej masło, dodaj mąkę i zrób jasną zasmażkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś będę polecać Wam pyszny dodatek do ziemniaków. Jest smaczna, szybko się ją robi i smakuje idealnie. Nic tylko wypróbować. Polecam. Młoda kapusta na śmietanie 1 młoda kapusta 1 marchew 1 cebula 1/3 kostki margaryny 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki łyżeczka soli odrobina pieprzu przyprawa kucharek Kapustę szatkujemy i lekko podgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie(...)odcedzamy. W rondlu roztapiamy margarynę i kroimy w kostkę cebulę, delikatnie rumieniąc. Gdy cebula będzie miała złoty kolor, dodać ją do kapusty oraz obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew. Krótko razem podsmażyć (kapusta szybko się rozgotowuje), przyprawić solą, pieprzem i kucharkiem. Na koniec śmietanę wymieszać z mąką i połączyć razem z kapustą
Gotuję Testuję