zastępować czymś makaron o tyle barszcz jest już bardziej łaskawy. W tym roku do świątecznego barszczyku (przepis na barszcz z kiszonych buraków znajdziecie TUTAJ ) przygotuję paszteciki z kiszonej kapusty oraz grzybów. W tym przepisie podstawą jest dobrej jakości kapusta kiszona, bron boże nie kwaszona. Zwracajcie na to uwagę! Do kapustki leśne grzybki, najlepiej mieszanka kilku rożnych dla lepszego aromatu(...)pewno nie będzie taki jak z leśnymi. Jeśli chcecie do takiego farszu można dodać suszoną żurawinę , która będzie świetnie pasowała. Na Święta warto zaopatrzyć się w większą ilość kapusty, która przyda się na pewno do bigosu czy kapusty z grochem . Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 400g kapusty kiszonej 50g mieszanki suszonych grzybów leśnych 1 duża cebula masło sól, pieprz, liść laurowy
Życie ze smakiemPieczone pierożki z kapustą i kiełbasą Pyszne, puchate pierożki z ciasta drożdżowego z prostym, wyrazistym w smaku nadzieniem. Tak przygotowane pierożki wspaniale smakują same lub z czerwonym barszczem. Pierożki możecie podać na obiad lub na przyjęciu (goście na pewno będą po nie chętnie sięgać). Spróbujcie, polecam. Składniki: Na farsz: 200 g kiełbasy krakowskiej Henryk Kania około 250 g kapusty kiszonej(...)partiami – jedno się kończy robimy szybko drugie (to ciasto nie potrzebuje czasu na wyrastanie). Ja dziś resztę farszu wykorzystałam do tradycyjnych pierogów. Ciasto jak w tym przepisie Przygotowanie: Kapustę kiszoną zalewamy wodą (ciut powyżej poziomu kapusty), dodajemy kulki ziela angielskiego i gotujemy do miękkości. W tym czasie przygotowujemy ciasto: Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy dużą szczyptę
Słodkie okruszkiPyszne „Zimowe, koperkowe” gołąbki Zimowe , koperkowe gołąbki różnią się od letnich , które są ze świeżej kapusty i z lżejszym sosem i farszem . Zimowa wersja jest bardziej rozgrzewająca i sycąca. Wzbogacona o cebulę i właśnie koperek , żeby ożywić nieco już starszą kapuchę . Chłopcy uwielbiają gołąbki więc zawsze w końcu udaje im się mnie namówić . Jak już się(...)zabieram , to tak żeby zostało coś do odgrzania na drugi dzień . Wtedy są po prostu najlepsze Polecam nasza polską klasykę , to zawsze się sprawdza Składniki : 1 główka kapusty , jak największa 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 /2 szklanki surowego ryżu 2 cebule 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżka ketchupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki
Ogrodnik w podróżybigosem Bigos. Składniki: 3 łyżki oleju roślinnego 900 g łopatki wieprzowej 250 g kiełbasy wędzonej 150 g wędzonego boczku 2 cebule 4 ząbki czosnku 1,5 kg kiszonej kapusty 20 g grzybów suszonych np. podgrzybek, borowik 100 g śliwek suszonych 250 ml wina czerwonego wytrawnego 0,5 l wody 12 ziaren jałowca 6 liści laurowych 8 ziaren ziela(...)około 5 minut na średnim ogniu. Następnie wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, poczekaj aż się lekko zrumieni. Dodaj utarty czosnek, podsmaż dosłownie przez minutę. Dodaj posiekaną kapustę, jeżeli jest kwaśna warto ją odcisnąć. Jeżeli jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać pod zimną bieżącą wodą. Całość wymieszaj. Dodaj suszone grzyby razem z wodą
kuron.com.plWykwintna” surówka z kiszonej kapusty z majonezem Surówka „Wykwintna” jest taką ekskluzywnym sposobem podania do obiadu , pospolitej , acz smakowitej kiszonej kapusty Wspaniała przystawka , dzięki kiszonej kapuście i świeżym warzywom dodatek majonezu nie jest ciężki , a nawet lepiej się trawi w takim towarzystwie Polecam wypróbować choć raz , gdyż mimo pozornego nie dopasowania , wszystko jest niezwykle harmonijne i smaczne(...)Dawno już nie jadłam tak dobrej i nietypowej surówki , zdecydowanie wyróżnia się na tle innych bardziej znanych i oklepanych Składniki : dwie garści ( szklanki ) bardzo dobrej kiszonej kapusty z marchewką , najlepiej własnego wyrobu 1 zielona papryka ,grubościenna typu blok 1 mała czerwona cebulka kawałek pora , 6-7 plasterków z białej części 1 słodkie małe jabłko 1 łyżka majonezu pieprz do smaku
Ogrodnik w podróżyBigos z kiszonej kapusty, z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek. Z podsmażana wiejską kiełbaską i boczkiem. Doprawiony tradycyjnie: kminkiem, jałowcem, zielem angielskim i liściem laurowym. Znajdziemy w nim również powidła śliwkowe i czerwone wino. Idealny do wielokrotnego odgrzewania, z każdym dniem zyskuje głębszy aromat i robi się smaczniejszy. SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki oleju(...)ziela angielskiego, 2 kulki jałowca, 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 100 g wędzonego lub parzonego boczku 1 łyżka mąki WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, kiełbasę w plasterki. Suszone grzyby dokładnie opłukujemy na sitku, przekładamy do miski i zalewamy 1 szklanką bulionu lub wody. Odstawiamy na 30 minut. Suszone śliwki kroimy
cool and mintySurówka zdrowia z kiszonej kapusty Wiadomo wszystkim że kiszona kapusta jest bardzo zdrowa , jak zresztą wszystkie kiszonki . Zawiera mnóstwo dobrych bakterii i witamin , które wspomagają nasz układ trawienny i odpornościowy . Układ trawienny, może nawet dostać turbo jeśli zafundujemy mu szklaneczkę soku z kapustki Czasem ten aspekt bywa użyteczny , nie polecam jednak podawać tego soku w dzbanku do obiadu , no chyba(...)pyszna . Nie jest to odkrycie ale warto czasem odkopać stare dobre przepisy , żeby się nie kurzyły w kąciku tylko służyły naszym domownikom i nam Składniki : dwie garści kiszonej kapusty z marchewką ( najlepiej własnej ) 1 czerwona cebulka 1 czerwone słodkie jabłko 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego lub lipowego pieprz do smaku Kapusta do tej surówki musi być naprawdę
Ogrodnik w podróżywszystkie warzywa są dojrzałe i nie są zbyt wodniste. Lubicie takie proste dania? Ilość porcji: 5 - 6 Czas przygotowania: 30 minut + gotowanie Składniki na chłopski garnek: mała główka kapusty (2 kg) 2 - 3 duże marchewki 10 - 12 ziemniaków duży korzeń selera 500 g boczku tradycyjnie wędzonego 500 g dobrej cienkiej wędzonej kiełbasy 2 papryki 2 - 3 duże cebule 6 ząbków(...)wędzonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki soli pieprz naturalny do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować chłopski garnek? Ziemniaki, marchew, seler obrać i pokroić w dość duże kawałki. Kapustę poszatkować bardzo grubo i niekształtnie. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na duże kawałki i tak samo zrobić z papryką. Kiełbasę i boczek również grubo pokroić. Krojąc wszystkie składniki, można
Kuchcik gotujearomatyczne chińskie danie – łatwostrawne i delikatne, nadające się nawet dla dzieci. W wersji wzbogaconej o charakterny, czerwony sos – pikantna bomba smaku na podniebieniu. Wybór wersji podania smażonego kurczaka z kapustą pekińską zostawiam Wam – my przeszliśmy na ostrą stronę mocy! Mięso kurczaka osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy je w poprzek włókien na półcentymetrowe plasterki. W misce robimy marynatę – mieszamy dokładnie(...)przyprawami. Odstawiamy na blat na 20 minut do zamarynowania. Marchew obieramy, kroimy w poprzek na trzy części, a każdą z części kroimy kolejno na równe, cienkie zapałki. Kapuście pekińskiej obrywamy wierzchnie zniszczone liście, kładziemy kapustę rozcięciem na desce i kroimy w poprzek główki na centymetrowe kawałki. Szczypior razem z cebulkami kroimy w cienkie pasterki. Czerwony sos to bardzo prosta
Karo in the KitchenSurówka z czerwonej kapusty, cukinii i papryki to nie tylko idealny posiłek na upały. Wspaniale sprawdza się jako przystawka do obiadu czy chrupiący dodatek do imprezowego stołu. Polecam! Składniki: Warzywa: 1 niewielka cukinia 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 łyżka soli do nasolenia warzyw 1/2 słodkiej papryki czerwonej 1/2 cebuli Dressing: 2 łyżki oleju (ja do tej sałatki lubię używać(...)makaron. Jeśli nie macie takiego sprzętu, to można użyć klasycznej tarki do warzyw i zetrzeć cukinię na cienkie paski. Można też ją cienko pokroić – co kto woli Kapustę czerwoną szatkujemy w cienkie około 3 cm paski i dodajemy do pokrojonej cukinii. Dodajemy łyżkę soli, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie, o ile nie zapomnicie, można
Lamarida.plWitajcie! Dziś propozycja iście z polskiej klasycznej kuchni - czyli kapusta zasmażana. Jak dla mnie ta receptura jest idealna. Składniki: 1/2 główki kapusty (u mnie połówka ważyła 1 kg przed oczyszczeniem z części głąba) 1 marchewka 1 cebula 2-3 łyżki siekanego koperku olej sól, pieprz 1 listek laurowy 1 płaska łyżeczka kminku 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany 18% woda(...)Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, a cebulę posiekać w kosteczkę. 2. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę, rumienimy. Następnie dodajemy marchewkę, chwilę dusimy. Dodajemy poszatkowaną kapustę, listek laurowy, trochę soli i podlewamy wodą (1/2 szklanki lub trochę więcej). Dusimy, aż kapusta zmięknie. Dorzucamy kminek. 3. Na patelni robimy zasmażkę - na rozgrzany olej
Kuchnia domowa AniWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną surówkę z młodej kapusty i papryki. Surówka jest bardzo prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się do podania do obiadu lub do mięsa z grilla. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali: główka młodej kapusty – około 1kg 2 papryki około 4 łyżek oliwy lub oleju 2 łyżki octu balsamicznego mały pęczek natki pietruszki(...)łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowania: Surówka z młodej kapusty do obiadu lub na grilla Przygotowanie: Kapustę obieram z wierzchnich liści i drobno szatkuję. Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki, kroję w cienkie paseczki i dodaję do kapusty. Wypłukaną i osączoną natkę pietruszki drobno kroję i dodaję do surówki. Przygotowanie sosu
Uwaga Babcia GotujeMłoda kapusta zasmażana z boczkiem i pomidorami. Fantastyczna w smaku, szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu. Idealna jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami i kotletem schabowym. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 30 g masła 140 g parzonego lub wędzonego boczku w plastrach 1 cebula 1 duża lub 2 małe marchewki 1 pietruszka gruby(...)plaster selera 1 główka młodej, zielonej kapusty 1 szklanka bulionu lub wody 2 duże pomidory malinowe lub 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka mąki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy: 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy
cool and mintyDziś propozycja na dodatek do obiadu Korzystając z bogactwa i smaku świeżych warzyw w tym okresie przygotowałam surówkę. Surówka z kapusty w stylu indyjskim jest najsmaczniejsza właśnie w tym okresie, kiedy w sklepach pojawia się młoda kapusta, marchewka, świeże i soczyste pomidory. Całość dopełnia smak świeżej mięty, która jest jednym z najpopularniejszych ziół w kuchni hinduskiej. Surówka z kapusty(...)stylu indyjskim Składniki: połowa małej kapusty 1 duża marchewka 3-4 ogórki gruntowe 2 pomidory malinowe puszka białej fasoli (najlepiej małej) Dressing: garść drobno posiekanej świeżej mięty kawałek imbiru (drobno posiekany lub starty, ale można go pominąć) 3-4 łyżki oliwy łyżka octy winnego łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru lub miodu pieprz sól Kapustę szatkujemy. Dodajemy do niej
PatiGotujeWitam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu surówkę z młodej kapusty z koperkiem. Surówka jest bardzo smaczna i zdrowa, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali: 1/2 główki młodej kapusty (około 600 g) pęczek koperku 4 cebulki dymki na sos: 1 łyżka soku z cytryny około 4 łyżek oliwy lub oleju do sałatek(...)szczypta cukru do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Surówka z młodej kapusty Przygotowanie: Kapustę obieram z wierzchnich liści, szatkuję i przekładam do miski. Wypłukaną i osuszoną zieleninę drobno kroję i dodaję do kapusty. Przygotowanie sosu: Do oliwy dodaję sok z cytryny, cukier, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Tak przygotowanym
Uwaga Babcia Gotuje