Śledzie po parysku to idealna propozycja na smaczną przystawkę, kolację i świąteczny stół. Do ich przygotowania potrzebujemy troszkę więcej czasu, ale efekt końcowy jest i wizualnie i smakowo doskonały, więc naprawdę warto. Polecam :) Składniki ( na 10 porcji ) - 5 filetów śledziowych solonych matias - 10 cieniutkich naleśników średniej wielkości - 3 jajka na twardo - 1 jabłko - kilka plastrów ananasa z puszki - 2 ogórki(...)drobniutką kosteczkę dodaję łyżkę śmietany i 3 łyżki majonezu, doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam.Usmażone cieniutkie naleśniki rozkładam na blacie jeden obok drugiego, na każdy naleśnik nakładam połówkę śledzia, plaster jajka na twardo i łyżkę sosu, naleśniki zwijam jak na krokiety w kopertę. Na każdy zwinięty naleśnik nakładam znów łyżkę sosu, ozdabiam kawałkami brzoskwiń i rodzynkami. Podaję na liściach
Kuchnia z widokiem na ogródadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka śledziowa z ziemniakami i papryką to jedna z moich ulubionych sałatek. Nieco przypomina zwykłą sałatkę jarzynową wzbogaconą o śledzie, które wręcz uwielbiam ;) Składniki: 650g ziemniaków 400g marchwi 460g filetów śledziowych Matias 1 papryka 1 lyżeczka cukru 6 lyżek majonezu 1 jabłko 3 jajka 2 czubate łyżki jogurtu greckiego 3 średnie ogórki konserwowe sok z połowy cytryny(...)delikatesowej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki i marchew ugotować. Obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupki i pokroić w kostkę. Śledzie wymoczyć, by pozbyć się nadmiaru soli (najlepiej moczyć w mleku). Następnie pokroić w paseczki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kosteczkę. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Ogórki
Kulinarne Przebojegęstej maślanki 1 pęczek szczypiorku 2 łyżeczki cukru 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej sól i pieprz do smaku Dodatkowo: ziemniaki ugotowane w mundurkach woda + 2 łyżki octu do wymoczenia śledzi Sposób przygotowania: Matiasy opłukać i zamoczyć w wodzie z octem na 2 godziny(...)miski dodać musztardę, cukier, pieprz, śmietanę , maślankę oraz pokrojony drobno szczypiorek.... spróbować, bo sól czasem nie jest potrzebna, choć z drugiej strony śledzie po wymoczeniu często jej potrzebują. Pozostawić na godzinkę w lodówce. Wyłożyć na głęboki talerz posypać szczypiorkiem. Podawać z gorącymi ziemniakami w mundurkach. Smacznego
Gosia gotujecukru 1/2 szklanki octu 2 szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania 1 jajko Przygotowanie: _______________________ Śledzie umyć i panierować w mące, rozbełtanym jajku, po czym ponownie w mące. Na patelni dobrze rozgrzać olej i ułożyć ryby. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu(...)momentu aż cebula zmięknie, następnie dodać ocet i zagotować. Ja lubię zalewę słodko-kwaśną, wiec nie żałuję cukru i zdarza mi się czasem jeszcze na koniec ją dosłodzić. Śledzie przełożyć do miki, zalać gorąca marynatą.Odstawić do ostygnięcia , a potem na kilkanaście godzin umieścić w lodówce. Smacznego
Gosia gotujepołowy cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej pół łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu 1/3 szklanki oleju szczypta cukru woda i pół szklanki mleka Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy wodą i mlekiem i pozostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie osuszamy i kroimy na ok 2 cm kawałeczki.Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojojną, przetartą cukrem cebulę, ziarenka granatu(...)rodzynki i pokrojone drobniutko chili. W miseczce łączymy olej, miód, sok z cytryny i grubo zmielony pieprz. Tak przygotowanym sosem polewamu śledzie.Mieszamy i pozostawiamy na minimum kilkanaście minut dp polaczenia się smakow. Smacznego
Gosia gotujeśledzi przekonywałam się powoli, choć sukcesywnie. Obecnie nie wyobrażam sobie bez nich mojej kuchni, tym bardziej moja Mama, która wręcz je uwielbia pod każdą postacią. Dzisiaj proponuję wersje w sumie klasyczną, choć lekko wzbogaconą smakami korzennych przypraw. Serdecznie polecam... Składniki: 0,5 kg matiasów 1 duża cebula sok z jednej cytryny 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka miodu(...)łyżeczki pieprzu kolorowego w całości 0,5 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku Dodatkowo; 0,5 szklanki mleka zimna woda przegotowana Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy wodą i mlekiem i pozostawiamy na 2-3 godziny.Po tym czasie osuszamy i kroimy na ok 2 cm kawałeczki.Wrzucamy do miski, dodajemy grubo zmielone w młynku lub utłuczone
Gosia gotujeSposób wykonania: Śledzie opłukać pod wodą i pokroić w paski. Jabłko obrać ze skórki i razem z kiszonymi ogórkami zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Do miski przełożyć śledzie, jabłko, kiszone ogórki i cebulę. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na około 1 godzinę, aby składniki się przegryzły. Smacznego
w mojej kuchnidużej ilości zimnej wody około 2-3 godz. Następnie je osuszyć i pokroić na wąskie kawałki. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać śledzie z jabłkiem i cebulą. Do śmietany dodać musztardę, doprawić cukrem lekko posolić i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Zalać śledzie śmietaną
O kuchni z uczuciemProsta sałatka ze śledziami wiejskimi. Bardzo smaczne połączenie składników, które warto wypróbować. Składniki na miskę sałatki: 1 filiżanka kaszy gryczanej niepalonej 5 filetów śledziowych po wiejsku 1 pomarańcza 1 mała cebula 2 jajka 2-3 ogórki kiszone 2 płaskie łyżki majonezu pieprz kolorowy, sól do smaku Przygotowanie: Filiżankę niepalonej kaszy gryczanej (jasnej) przesyp na sitko i dokładnie wypłucz(...)bieżącą wodą. Następnie ugotuj w dwóch filiżankach lekko osolonej wody. Przestudź. Ugotuj jajka i pokrój w kostkę. Następnie w drobną kostkę pokrój śledzie. Pomarańczę obierz, także z białych błonek i pokrój na małe kawałki. Cebulę i ogórki kiszone drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i ponownie wymieszaj
Ze smakiem i z pasjąskładniki * 50 dag filetów śledziowych małosolnych * 200 ml gęstej śmietany 18% * 3 ogórki konserwowe * 6-7 pieczarek marynowanych * 1 cebulka * pieprz Sposób wykonania Śledzie wypłukać, ewentualnie chwilę namoczyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Ogórki i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, cebulkę w dość małe piórka. Wszystko wrzucić do naczynia, wymieszać, dodać śmietanę, doprawić pieprzem, wymieszać i odstawić
Mix smakuskładniki * 6 filetów śledziowych małosolnych * 4 ogórki konserwowe * puszka sałatki meksykańskiej * 1 czerwona cebulka * 3 łyżki oliwy z oliwek * sok z cytryny * sól, pieprz Sposób wykonania Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie żeby nie były zbyt słone, a następnie dokładnie osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulkę pokroić w drobne piórka, a ogórki w drobną kostkę. Sałatkę meksykańską odsączyć z zalewy. Wszystkie
Mix smakupoddusić, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup i chwilkę dusić. Następnie dodać ocet, przyprawy, cukier, miód i jeszcze 1-2 min poddusić, zdjąć z ognia, wystudzić, odać ogórki pokrojone w kostkę, śledzie pokrojone w paski, całość wymieszać, przełożyć do pojemnika lub salaterki i włożyć do lodówki na kilka ok. 12 godzin, aby się przegryzły
Mix smakukuchni śląskiej” i jest świetnym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad! Kotleciki śledziowe z dodatkiem ziemniaków są świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło. SKŁADNIKI: - śledzie solone – 250 g - ziemniaki – 500 - cebula – 1 szt - wędzony boczek – 50 g - jajko – 1 szt - mąka – 2 łyżki - sól - pieprz - majeranek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Śledzie
Ostra na SłodkoHekele czyli śląska przystawka przyrządzana ze śledzi, ogórków kiszonych, jajka ugotowanego na twardo, cebuli, przyprawiona pieprzem i musztardą. Podawana najczęściej z pieczywem. Kiedyś było to danie postne. Myślę, że u mnie świetnie się sprawdzi jako imprezowa przekąska. Składniki: 3 filety śledziowe w oleju 2 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki kiszone
Smakowity Blog Kulinarnyrozsmarowujemy pierwszą warstwę majonezu. To dość trudna sztuka, ale wykonalna ;) Następnie w misce ląduje warstwa potartych ziemniaków, a na nich kolejna porcja majonezu. Teraz pora na nasze śledzie. Całość będzie stanowiła jedną warstwę. Na śledziach układamy całą posiadaną cebulę, na niej znów ląduje warstwa majonezu.. I dalej lecimy z warstwami - znowu marchewka, na nią cienka warstwa
Kulinarne zapędy Kokosa