kapustą - 19268 przepisów (strona:200/1285)

Dorsz z kiszoną kapustą w pomidorach 123

przygotować w dzień powszedni? Wśród dań znalazła się przystawka czyli śledzie w soku z pomarańczy z czarnuszką, dania główne czyli pierogi gryczane z twarogiem oraz dorsz na kiszonej kapuście w pomidorach, a na deser zrobiliśmy pyszny kakaowy krem z suszonych owoców. Dziś jednak dzielę się z Wami przepisem na dorsza. Zobacz też: Dorsz po grecku Filet rybny pieczony w piekarniku(...)Przepis na dorsza z kiszoną kapustą w pomidorach Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 600 g polędwicy z dorsza 300 g kiszonej kapusty 2 łyżki kminku puszka 400 g pomidorów pelati 15 g suszonych grzybów łyżka miodu gryczanego cebula ząbek czosnku sól himalajska biały pieprz Przepis 1 Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oleju rzepakowym

Kuchnia Bazylii
Azjatycka zupa warzywna 185

składników konieczna będzie zapewne wizyta w dziale „azjatyckim” jakiegoś w miarę sensownego marketu, ale nie ma wśród nich wyjątkowych i niespotykanych u nas pozycji. Nieco problemów może sprawić ewentualnie kapusta pak choi (bok choy), ale można ją zastąpić kapustą pekińską. Zdecydowanie warto natomiast nie rezygnować z mało w Polsce popularnego, ale dość łatwo dostępnego oleju arachidowego, choć w ostateczności możemy(...)jednak prosta i niewymagająca dużo czasu na przygotowanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki dla 4 osób (lub 2 bardzo głodnych) 250g fileta z kurczaka kawałek (100g) selera korzennego 300g chińskiej kapusty: pekińskiej lub pak choi 250g batata (słodkiego ziemniaka) 3-4 cm świeżego imbiru 50g cebulek perłowych z zalewy 75g kiełków fasoli mung 2-3 kawałki trawy cytrynowej (lub 1 czubata

Kulinarna Pokusa
Kwas wigilijny - kuchnia podkarpacka 158

podkarpacka We wsi Cygany, położonej na północy Podkarpacia, nieopodal Tarnobrzega, od wielu pokoleń kwas wigilijny stanowi obowiązkowe danie podawane podczas wieczerzy wigilijnej. Jest to zupa na wodzie z kiszonej kapusty i wywarze z suszonych grzybów. Gotuje się ją z odrobiną kapusty i z kaszą jaglaną, a podaje z całymi ugotowanymi ziemniakami. Kwas wigilijny okraszony jest cebulą, która – zgodnie z tradycją(...)informacji, zdjęć i relacji z wydarzeń związanych z tradycjami terenów dawnej Puszczy Sandomierskiej i nie tylko. Kwas wigilijny - kuchnia podkarpacka Składniki na około 5 l kwasu wigilijnego: 1 kg kapusty białej kiszonej (około 2/3 podanej ilości będzie można wykorzystać do innego celu) 100 g kaszy jaglanej 100 g suszonych grzybów 4 l wody łyżka stołowa soli kuchennej Dodatki: 2 duże

Trzeci talerz
Paszteciki z kapustą i grzybami 120

zastępować czymś makaron o tyle barszcz jest już bardziej łaskawy. W tym roku do świątecznego barszczyku (przepis na barszcz z kiszonych buraków znajdziecie TUTAJ ) przygotuję paszteciki z kiszonej kapusty oraz grzybów. W tym przepisie podstawą jest dobrej jakości kapusta kiszona, bron boże nie kwaszona. Zwracajcie na to uwagę! Do kapustki leśne grzybki, najlepiej mieszanka kilku rożnych dla lepszego aromatu(...)pewno nie będzie taki jak z leśnymi. Jeśli chcecie do takiego farszu można dodać suszoną żurawinę , która będzie świetnie pasowała. Na Święta warto zaopatrzyć się w większą ilość kapusty, która przyda się na pewno do bigosu czy kapusty z grochem . Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 400g kapusty kiszonej 50g mieszanki suszonych grzybów leśnych 1 duża cebula masło sól, pieprz, liść laurowy

Życie ze smakiem
Pieczone pierożki z kapustą i kiełbasą 175

Pieczone pierożki z kapustą i kiełbasą Pyszne, puchate pierożki z ciasta drożdżowego z prostym, wyrazistym w smaku nadzieniem. Tak przygotowane pierożki wspaniale smakują same lub z czerwonym barszczem. Pierożki możecie podać na obiad lub na przyjęciu (goście na pewno będą po nie chętnie sięgać). Spróbujcie, polecam. Składniki: Na farsz: 200 g kiełbasy krakowskiej Henryk Kania około 250 g kapusty kiszonej(...)partiami – jedno się kończy robimy szybko drugie (to ciasto nie potrzebuje czasu na wyrastanie). Ja dziś resztę farszu wykorzystałam do tradycyjnych pierogów. Ciasto jak w tym przepisie Przygotowanie: Kapustę kiszoną zalewamy wodą (ciut powyżej poziomu kapusty), dodajemy kulki ziela angielskiego i gotujemy do miękkości. W tym czasie przygotowujemy ciasto: Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy dużą szczyptę

Słodkie okruszki
Pyszne ” Zimowe, koperkowe ” gołąbki 136

Pyszne „Zimowe, koperkowe” gołąbki Zimowe , koperkowe gołąbki różnią się od letnich , które są ze świeżej kapusty i z lżejszym sosem i farszem . Zimowa wersja jest bardziej rozgrzewająca i sycąca. Wzbogacona o cebulę i właśnie koperek , żeby ożywić nieco już starszą kapuchę . Chłopcy uwielbiają gołąbki więc zawsze w końcu udaje im się mnie namówić . Jak już się(...)zabieram , to tak żeby zostało coś do odgrzania na drugi dzień . Wtedy są po prostu najlepsze Polecam nasza polską klasykę , to zawsze się sprawdza Składniki : 1 główka kapusty , jak największa 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 /2 szklanki surowego ryżu 2 cebule 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżka ketchupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki

Ogrodnik w podróży
Najlepszy bigos na święta. Przepis krok po kroku! 133

bigosem Bigos. Składniki:   3 łyżki oleju roślinnego 900 g łopatki wieprzowej 250 g kiełbasy wędzonej 150 g wędzonego boczku 2 cebule 4 ząbki czosnku 1,5 kg kiszonej kapusty 20 g grzybów suszonych np. podgrzybek, borowik 100 g śliwek suszonych 250 ml wina czerwonego wytrawnego 0,5 l wody 12 ziaren jałowca 6 liści laurowych 8 ziaren ziela(...)około 5 minut na średnim ogniu. Następnie wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, poczekaj aż się lekko zrumieni. Dodaj utarty czosnek, podsmaż dosłownie przez minutę. Dodaj posiekaną kapustę, jeżeli jest kwaśna warto ją odcisnąć. Jeżeli jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać pod zimną bieżącą wodą.   Całość wymieszaj. Dodaj suszone grzyby razem z wodą

kuron.com.pl
” Wykwintna” surówka z kiszonej kapusty z majonezem 198

Wykwintna” surówka z kiszonej kapusty z majonezem Surówka „Wykwintna” jest taką ekskluzywnym sposobem podania do obiadu , pospolitej , acz smakowitej kiszonej kapusty Wspaniała przystawka , dzięki kiszonej kapuście i świeżym warzywom dodatek majonezu nie jest ciężki , a nawet lepiej się trawi w takim towarzystwie Polecam wypróbować choć raz , gdyż mimo pozornego nie dopasowania , wszystko jest niezwykle harmonijne i smaczne(...)Dawno już nie jadłam tak dobrej i nietypowej surówki , zdecydowanie wyróżnia się na tle innych bardziej znanych i oklepanych Składniki : dwie garści ( szklanki ) bardzo dobrej kiszonej kapusty z marchewką , najlepiej własnego wyrobu 1 zielona papryka ,grubościenna typu blok 1 mała czerwona cebulka kawałek pora , 6-7 plasterków z białej części 1 słodkie małe jabłko 1 łyżka majonezu pieprz do smaku

Ogrodnik w podróży
BIGOS Z KIEŁBASĄ I BOCZKIEM 219

Bigos z kiszonej kapusty, z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek. Z podsmażana wiejską kiełbaską i boczkiem. Doprawiony tradycyjnie: kminkiem, jałowcem, zielem angielskim i liściem laurowym. Znajdziemy w nim również powidła śliwkowe i czerwone wino.  Idealny do wielokrotnego odgrzewania, z każdym dniem zyskuje głębszy aromat i robi się smaczniejszy. SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki oleju(...)ziela angielskiego, 2 kulki jałowca, 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 100 g wędzonego lub parzonego boczku 1 łyżka mąki WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, kiełbasę w plasterki. Suszone grzyby dokładnie opłukujemy na sitku, przekładamy do miski i zalewamy 1 szklanką bulionu lub wody. Odstawiamy na 30 minut. Suszone śliwki kroimy

cool and minty
Surówka zdrowia z kiszonej kapusty 144

Surówka zdrowia z kiszonej kapusty Wiadomo wszystkim że kiszona kapusta jest bardzo zdrowa , jak zresztą wszystkie kiszonki . Zawiera mnóstwo dobrych bakterii i witamin , które wspomagają nasz układ trawienny i odpornościowy . Układ trawienny, może nawet dostać turbo jeśli zafundujemy mu szklaneczkę soku z kapustki Czasem ten aspekt bywa użyteczny , nie polecam jednak podawać tego soku w dzbanku do obiadu , no chyba(...)pyszna . Nie jest to odkrycie ale warto czasem odkopać stare dobre przepisy , żeby się nie kurzyły w kąciku tylko służyły naszym domownikom i nam Składniki : dwie garści kiszonej kapusty z marchewką ( najlepiej własnej ) 1 czerwona cebulka 1 czerwone słodkie jabłko 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego lub lipowego pieprz do smaku Kapusta do tej surówki musi być naprawdę

Ogrodnik w podróży
Chłopski garnek 141

wszystkie warzywa są dojrzałe i nie są zbyt wodniste. Lubicie takie proste dania? Ilość porcji: 5 - 6 Czas przygotowania: 30 minut + gotowanie Składniki na chłopski garnek: mała główka kapusty (2 kg) 2 - 3 duże marchewki 10 - 12 ziemniaków duży korzeń selera 500 g boczku tradycyjnie wędzonego 500 g dobrej cienkiej wędzonej kiełbasy 2 papryki 2 - 3 duże cebule 6 ząbków(...)wędzonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki soli pieprz naturalny do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować chłopski garnek? Ziemniaki, marchew, seler obrać i pokroić w dość duże kawałki. Kapustę poszatkować bardzo grubo i niekształtnie. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na duże kawałki i tak samo zrobić z papryką. Kiełbasę i boczek również grubo pokroić. Krojąc wszystkie składniki, można

Kuchcik gotuje
Kurczak z kapustą pekińską – delikatne chińskie stir fry z ostrym sosem 341

aromatyczne chińskie danie – łatwostrawne i delikatne, nadające się nawet dla dzieci. W wersji wzbogaconej o charakterny, czerwony sos – pikantna bomba smaku na podniebieniu. Wybór wersji podania smażonego kurczaka z kapustą pekińską zostawiam Wam – my przeszliśmy na ostrą stronę mocy! Mięso kurczaka osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy je w poprzek włókien na półcentymetrowe plasterki. W misce robimy marynatę – mieszamy dokładnie(...)przyprawami. Odstawiamy na blat na 20 minut do zamarynowania.   Marchew obieramy, kroimy w poprzek na trzy części, a każdą z części kroimy kolejno na równe, cienkie zapałki. Kapuście pekińskiej obrywamy wierzchnie zniszczone liście, kładziemy kapustę rozcięciem na desce i kroimy w poprzek główki na centymetrowe kawałki. Szczypior razem z cebulkami kroimy w cienkie pasterki. Czerwony sos to bardzo prosta

Karo in the Kitchen
Surówka z czerwonej kapusty, cukinii i papryki 173

Surówka z czerwonej kapusty, cukinii i papryki to nie tylko idealny posiłek na upały. Wspaniale sprawdza się jako przystawka do obiadu czy chrupiący dodatek do imprezowego stołu. Polecam! Składniki: Warzywa: 1 niewielka cukinia 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 łyżka soli do nasolenia warzyw 1/2 słodkiej papryki czerwonej 1/2 cebuli Dressing: 2 łyżki oleju (ja do tej sałatki lubię używać(...)makaron. Jeśli nie macie takiego sprzętu, to można użyć klasycznej tarki do warzyw i zetrzeć cukinię na cienkie paski. Można też ją cienko pokroić – co kto woli Kapustę czerwoną szatkujemy w cienkie około 3 cm paski i dodajemy do pokrojonej cukinii. Dodajemy łyżkę soli, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie, o ile nie zapomnicie, można

Lamarida.pl
Kapusta zasmażana z marchewką i koperkiem 174

Witajcie! Dziś propozycja iście z polskiej klasycznej kuchni - czyli kapusta zasmażana. Jak dla mnie ta receptura jest idealna. Składniki: 1/2 główki kapusty (u mnie połówka ważyła 1 kg przed oczyszczeniem z części głąba) 1 marchewka 1 cebula 2-3 łyżki siekanego koperku olej sól, pieprz 1 listek laurowy 1 płaska łyżeczka kminku 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany 18% woda(...)Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, a cebulę posiekać w kosteczkę. 2. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę, rumienimy. Następnie dodajemy marchewkę, chwilę dusimy. Dodajemy poszatkowaną kapustę, listek laurowy, trochę soli i podlewamy wodą (1/2 szklanki lub trochę więcej). Dusimy, aż kapusta zmięknie. Dorzucamy kminek. 3. Na patelni robimy zasmażkę - na rozgrzany olej

Kuchnia domowa Ani
Surówka z młodej kapusty i papryki - do obiadu lub na grilla 164

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną surówkę z młodej kapusty i papryki. Surówka jest bardzo prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się do podania do obiadu lub do mięsa z grilla. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali: główka młodej kapusty – około 1kg 2 papryki około 4 łyżek oliwy lub oleju 2 łyżki octu balsamicznego mały pęczek natki pietruszki(...)łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowania: Surówka z młodej kapusty do obiadu lub na grilla Przygotowanie: Kapustę obieram z wierzchnich liści i drobno szatkuję. Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki, kroję w cienkie paseczki i dodaję do kapusty. Wypłukaną i osączoną natkę pietruszki drobno kroję i dodaję do surówki. Przygotowanie sosu

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania