Czy u Was również tak pachnie świętami? Macie przygotowane świąteczne menu? Jeśli nadal zastanawiacie się nad wypiekami na zbliżające się Święta to mam dla Was najlepszy
Mango PapajaNie muszą być piękne. Nie muszą olśniewać wyglądem! Nie każdy z nas ma artystyczne paluszki stworzone do lukrowania. Ważne, by były zrobione z radością, bo
Mam To Na WidelcuŚwięta tuż, tuż ☺ Jeżeli jeszcze nie zabraliście się na robienie kolorowych ozdób na choinkę, polecam poniższy przepis na kruche ciasteczka z domieszką przyprawy piernikowej. Przystrojone, będą
Ania i Marcin gotująW salonie od soboty króluje choinka pełna drewnianych ozdób i szydełkowych aniołków, a ja krok po kroku odhaczam ze swojej listy kolejne zadania. I chociaż nie
brunetkawkuchniPiernik, do którego musiałam się przekonać, nim wreszcie postanowiłam go tutaj dodać. Tak to bywa, gdy upiecze się coś naprawdę pysznego i potem każdy kolejny wypiek
brunetkawkuchniRobię go od lat i jest sprawdzony, także polecam. Porcja na jedną dużą keksówkę , ja na takiej robię(40cmx14cm), lub na dwie małe. Można go zamrozić
Anioły w kuchniNa kartach kalendarza mamy już grudzień. Miesiąc, w którym u większości panuje pośpiech i gwar, a my zatrzymujemy się i dzielimy z Wami naszymi sprawdzonymi przepisami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNie jest to jakiś wymyślny sposób na ozdabianie - zwykły lukier, ale podobają mi się zdjęcia, więc się zaraz pochwalę ;p Nie miałam barwników, więc wykorzystałam
W kuchni bez szafekKonfiturę żurawinową dodałam do muffinek dyniowo-bananowych. Świetnie komponowała się ze słodkim i aromatycznym ciastem. Składniki na ok. 12 sztuk: ok. 2 szklanki mąki pszennej razowej
Czerwień i błękitCo roku kupowałam przyprawę korzenną do pierników, w tym roku to był przypadek. Wieczorem zabrałam się za zagniatanie ciasta na pierniki alpejskie, patrzę do szafki, a
Blondynka GotujeDo Świąt pozostało niewiele , więc najwyższa pora przygotować ciasto na staropolski piernik dojrzewający. Składniki: * 1,2 kg mąki * 2 szklanki cukru
Anioły w kuchniKonfitury żurawinowej użyłam między innymi jako nadzienia do rogalików z orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam również puree z dyni piżmowej. Są bardzo, bardzo smaczne.... Ciasto: 500
Czerwień i błękitNigdy jeszcze nie piekłam piernika staropolskiego. Jakoś tak... Zawsze wydawał mi się szalenie trudny. Sam fakt, że przygotowania należy rozpocząć niemal dwa miesiące przed Świętami sprawiał
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW sezonie dyniowym nie mogło zabraknąć na moim blogu ciastek, na które od dawna miałam ochotę. Skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu Modern Taste , ale nieznacznie
Czerwień i błękitW pierwszej chwili mój mąż zapytał czy to kaszka bananowa z borówkami. Tak właśnie smakują moje serniczki. Są delikatne, pachnące bananami i dość słodkie. Dla mnie
Czerwień i błękit