kapustą - 19268 przepisów (strona:209/1285)

Kapusta kiszona zasmażana (np. do golonki) 185

Kapusta zasmażana to dodatek idealny do golonki lub pieczonego mięsa. Aromatyczna, lekko kwaśna i świetnie komponuje się podana z kluskami lub kopytkami. Radzę nie pomijać boczku, ponieważ dodaje on charakterystycznego mięsnego posmaku.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg kapusty kiszonej wraz z dodatkiem marchewki co najmniej 2 szklanki wody 1 średniej wielkości cebula(...)boczku wędzonego 2-3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz  Kapustę kiszoną odsączyć, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i całość zalać 2 szklankami wody. Gotować co najmniej 30 minut pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając kapustę. Ewentualnie podczas gotowania dolać odrobinę więcej wody. W międzyczasie cebulę obrać

Ugotować
KAPUSTA CZERWONA Z JABŁKAMI 134

Składniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 duże jabłko 1 mała cebula sok z cytryny lub kwasek cytrynowy sól pieprz 3 łyżki oliwy lub oleju 1/2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować, zalać zimną wodą, posolić, gotować do miękkości około 25 minut, odcedzić. Ciepłą kapustę przełożyć do miski, posypać szczyptą kwasku cytrynowego lub pokropić niewielką ilością soku z cytryny(...)przywrócenia koloru, wymieszać. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, dodać do kapusty, wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do kapusty.  Sałatkę posolić i popieprzyć do smaku, dodać cukier i oliwę, wymieszać

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Gotowana biała kapustka - smaczna i zdrowa 174

Pyszna biała kapustka gotowana z dodatkiem przecieru pomidorowego i koperku Ostatnio robiąc gołąbki zostało mi troszkę kapusty, a że nie lubię jak coś się w mojej kuchni marnuje, postanowiłam zrobić gotowaną kapustkę. Dodatków do niej dałam mało,ale była bardzo smaczna, i może właśnie to jest dowód na to, że nie potrzebna jest nie wiadomo jaka ilość składników, a pomimo(...)można przyrządzić coś na prawdę pysznego.  Taką kapustkę lubię jeść nawet z samym pieczywem.  ... Przepis: Składniki: około 1/3 główki białej kapusty 2 listki laurowe 3 ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek czarnego pieprzu  4 łyżeczki lubczyku 4 łyżeczki przecieru pomidorowego 4 łyżki śmietanki sojowej lub zwykłej śmietany do sosów 1 łyżka mąki 1 łyżka oleju o smaku

Mój pomysł na
Bigos 165

ulubionych jesienno-zimowych dań.  Bardzo sycący i rozgrzewający. Za każdym razem wychodzi trochę inny, w zależności od tego co akurat wrzucam do garnka. Ja robię bigos tylko z kapusty kiszonej, choć można dać kiszoną i świeżą. Zawsze dodaję pokrojone w kostkę i przesmażone mięso z łopatki lub szynki. Do tego dobra kiełbasa, czasami boczek wędzony i garść grzybków suszonych(...)lubią do bigosu wlać trochę czerwonego wina lub wrzucić wędzone śliwki. Wszystko jest dozwolone i za każdym razem będziemy mieć pewność, że zachwyci nas trochę innym smakiem :) 2 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa z łopatki lub szynki 1/2 kg kiełbasy 1 pieczona pierś z kurczaka 1 chochelka sosu z pieczenia kurczaka marchewka 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw cebula sól

Smakołyki Asi
Kapuśniak z czerwonej kapusty 170

leczy. Zupa z "wkładką" może stanowić cały posiłek. Fioletowy kapuśniak to już absolutny rartytas. Pokusiłam się o eksperyment i zrobiłam go jedynie dzięki temu, iż wcześniej sama zakisiłam czerwona kapustę (jak kisić czytaj tutaj ), w handlu z tego co w wiem jest nieosiągalna. Kapuśniak jest pyszny, a odgrzewany nazajutrz jeszcze smaczniejszy. Składniki: 500 g kiszonej czerwonej kapusty lub więcej(...)łyżki smalczyku ze skwarkami 2-3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz około 2 l wody Wykonanie: boczek ugotować do miękkości, usunąć z garnka, dołożyć kiszoną kapustę, przyprawy i gotować około 30 minut, aż zmięknie obrać warzywa i pokroić w kostkę i ugotować w odzielnym garnku około 20 minut, aż będą miękkie. Warzywa gotowane z kapustą nie ugotują

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Filet nadziewany kiszoną kapustą z orzechami. 99

Pewnie, można iść na łatwiznę i łyknąć tabletkę, ale po co jeśli w naszej kuchni mamy takie bogactwo produktów które nam ją znakomicie uzupełnią. Pierwsza na tapetę idzie kiszona kapusta, skarbnica wszelakiego dobra.... 2 filety z piersi kurczaka dobra garść kiszonej kapusty 5 orzechów włoskich łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego sól do smaku łyżka masła wykałaczki Czyste mięso(...)nacinamy z boku robiąc tzw kieszonkę.  Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni aż się ładnie zarumienią. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kto nie lubi zbyt kwaśnej może ją przepłukać ciepłą wodą. Istotna UWAGA odnośnie kapusty, kupujemy kiszoną, a nie kwaszoną to kolosalna różnica.  Siekamy kapustę na drobno, dodajemy prażone orzechy, majeranek, pieprz i doprawiamy solą. Tej soli

Dieta moja pasja
Kurczak duszony na kapuście z pieczarkami. 113

szuka się obejść. Jednym z takich może być właśnie proponowana przeze mnie potrawa. Po krótkim przygotowaniu zamykamy wszystko w jednym garze i nich się dusi, a później mamy.... mięso, kapustę, grzybki wszystko pachnące i aromatyczne. 3 duże udka kurczaka 1 kg kiszonej kapusty 0,5 kg pieczarek łyżka masła 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne  sól łyżka majeranku łyżka pieprzu ziołowego(...)nacieramy solą i czerwonym pieprzem. Obsmażamy na maśle aż będzie rumiane. Pieczarki kroimy ( w zależności od wielkości ) na ćwiartki lub połówki i obsmażamy na tym samym tłuszczu co mięso. Kapustę można poszatkować aby była drobniejsza. Ja nie szatkuję, w tym wydaniu lubię taką długą i ciągnącą się. Zalewamy wodą i obgotowujemy. Na spód gęsiarki dajemy dwie łyżki tłuszczu ze smażenia

Dieta moja pasja
Bigos z suszonymi pomidorami i grzybami 198

ulubionymi dodatkami, aromatyczny i w moim przypadku niekoniecznie tłusty (tak właśnie lubię). Dodatek suszonych grzybów sprawia, że okres grudniowy zbliża się do mnie wielkimi krokami. Spróbujcie :) Składniki:  główka kapusty 30dag kiszonej kapusty 1kg chudego schabu bez kości (lub na kościach) słoiczek suszonych pomidorów żurawina (ilość według uznania) ok 8 suszonych grzybków 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe ziele(...)100ml czerwonego wytrawnego wina gałązka lubczyku 2 marchewki 3 łyżki suszonego majeranku sól/pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorąca wodą, przykrywamy i zostawiamy na noc do zmięknięcia. Kapustę drobno siekamy. Mięso myjemy i wykładamy do dużego garnka, przykrywając je kapustą i zalewając wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk. Gotujemy około godziny na niewielkim ogniu. Po tym czasie

ChilliJemy
kapusta biała jak bigos... 162

Składniki: pomidory 6 sztuk, ząbki czosnku 4 sztuki, smalec 2 łyżki, łopatka bez kości 50 dag, kiełbasa śląska 3 sztuki, kiełbasa biała 3 sztuki/parzone, cebula 1 sztuka, kapusta biała 1 główka/średnia, przyprawa do bigosu 1 opakowanie, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, woda 2 szklanki umyte pomidory pokroić na połówki i w rozdrabniaczu(...)dzbanku blendera razem z ząbkami czosnku zmiksować dobrze białą kapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać w garnku lub misce wrzącą wodą i po 10 minutach wodę odlać z kapusty na gorącym smalcu zrumienić pokrojone mięso, białą kiełbasę parzoną i śląską, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać z 5 minut i co jakiś czas zamieszać wlać do mięsa zmiksowany

W Mojej Kuchni Lubię
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 130

Jesienny kapuśniak ze słodkiej kapusty to tradycyjna zupa polskiej kuchni. Wspaniała zupa na chłodne i deszczowe dni. Co prawda u nas deszczu jak na lekarstwo ale za to jest słonecznie i zimno. Rano temperatura schodzi już do 2 stopni. Moje dziecko poszło dziś do szkoły w ciepłej kurtce i czapce. Nic dziwnego, że czas zacząć sezon na rozgrzewające zupy(...)stawała mi jak łyżka w gardle. Tak naprawdę nauczyłam się cenić zupy, kiedy zaczęłam je gotować dla dzieci. Lepiej później niż wcale! Kapuśniak zawsze kojarzył mi się z kwaśną kapustą. Muszę przyznać, że ten ze słodkiej kapusty smakuje równie wybornie. Oczywiście smak jest inny. Ugotowałam pełny garnek zupy. Dla moich mężczyzn to pestka. Pyszna zupa znika niewiadomo kiedy. Zwłaszcza

codojedzenia
Krokiety z kapustą i pieczarkami 133

Krokiety z kapustą i pieczarkami Witam wszystkich w piękny sobotni dzień.  Dzisiaj pokażę wam przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami. Pyszne i pożywne. :)  Smakuje jeszcze lepiej z czerwonym barszczykiem do picia.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Przepis: Składniki: 10 naleśników ( przepis znajdziecie tutaj:  naleśniki na krokiety .) 500 g kapusty kiszonej 400 g pieczarek(...)olej lub masło 2 cebule 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 jajka  bułka tarta sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany. Wykonanie: 1. Kapustę kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dorzucamy 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie i gotujemy aż zmięknie.     2. cebulkę obieramy kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy na patelni

Mój pomysł na
Kiszona czerwona kapusta 153

Czerwona kapusta, do tego kiszona to prawdziwy rartytas. Nie kupisz jej w sklepie, ale bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Nie potrzeba do tego żadnych specjalnych umiejętności, a efekt obłędny. Jak smakuje? Jak kiszonka, choć nieco twardsza, bo z natury liście ma twardsze od białej kapusty to jest jednak dużo delikatniejsza w smaku od białej krewniaczki. Każda kiszonka to jeden(...)najlepszych, naturalnych probiotyków. Tu, czerwona kapusta jest dużo zdrowsza od białej już z racji samego koloru, ponieważ posiada więcej antocyjanów, selenu i witaminy E. Składniki na 2 słoiki a`750 ml: 2 kg kapusty czerwonej 2 łyżki soli kilka baldachów kopru - świeży lub suszony Wykonanie: kapustę obrać z wierzchnich liści i cienko poszatkować. W dużej misce wymieszać z solą, mocno

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapusta zasmażana w plastrach babci Basi 140

proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Kapusta zasmażana w plastrach to bardzo zdrowe, proste danie, godne polecenia i łatwe do zrobienia. ! Mało składników , kilka minut na przygotowanie i rzut do piekarnika na niecałą godzinę. Składniki : kapusta świeża(...)zielona nieduża, oliwa z oliwek,( ja użyłam rzepakowego ), 2-3 ząbki czosnku,(rozbity) sól, pieprz mielony, Wykonanie : 1 Podgrzewamy piekarnik do temp. , smarujemy blaszkę do pieczenia olejem . 2. Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści kapusty. Tniemy kapustę od góry do dołu na 1 cm plastry. 3. Smarujemy z obu stron olejem ( możemy sobie pomóc pędzelkiem) i układamy na wysmarowanej olejem

Pysznosci Babci Basi