Łazanki pewnie każdy zna i swoje przepisy na nie ma. Jedni pieczarek, czy mięsa do kapusty i makaronu dodają i mniej lub więcej doprawiają. A ja grzybów mung dodałam, kapustę w woku przygotowałam, kminem doprawiłam i chińskimi łazankami rodzinę zaskoczyłam. Składniki: 1 mała główka kapusty, 2 duże cebule, 250 g makaronu np. świderki, 20 g grzybów mung, sól himalajska(...)smaku, 50 ml bulionu, 1 łyżka kminu rzymskiego, pieprz kolorowy świeżo zmielony, pęczek szczypiorku, 1 łyżka masła, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, w woku rozgrzewamy 50 ml oleju, dodajemy kapustę, zalewamy 200 ml osolonym wrzątkiem wody i dusimy pod przykryciem. Odlewamy wodę jeśli jest jej za dużo. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle i dodajemy do kapusty
Moniki Smakołykiprzełamania mdłości po świątecznych specjałach i łakociach, dla zaostrzenia apetytu przed Sylwestrem proponuję zwyczajny kapuśniaczek. Niewątpliwie jedną z najbardziej tradycyjnych zup gotowanych zimą, jest kapuśniak z kiszonej kapusty. Gęsty, rozgrzewający, wypełniający cały dom swoim specyficznym zapachem. Mam taki dziwny zwyczaj, nawet nie umiem powiedzieć od kiedy – jak kapuśniak, to pajda świeżego pełnoziarnistego chleba, najlepiej upieczonego w domu(...)posmarowanego dobrym wiejskim masłem. Składniki: 2 l woda 0,5 kg kapusta kiszona 30 dkg żeberka wieprzowe 2 marchewki 1 pietruszka ½ mały seler 4 suszone prawdziwki ( namoczone, pokrojone w paski) Sól ,pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek 1 cebula pokrajana w kostkę 20 dkg boczek wędzony pokrojony w kostkę 1 pomidor bez skórki pokrojony w kostkę 3 ziemniaki pokrojone
Kulinarny karnet ChristopheraBigos w moim domu zawsze tworzy się przez dwa dni, a na następne dwa lubię go ostawić w chłodne miejsce, po takim czasie smakuje najlepiej! Składniki: ok 1 kg kapusty białej ok 1 kg kapusty kiszonej Kwestia proporcji kapusty świeżej do kiszonej jest w każdym domu dobierana do upodobań, czasem robi się ją z samej kiszonej kapusty(...)porzeczkowe 1 koncentrat pomidorowy kilka listków liścia laurowego kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego majeranek, tymianek, bazylia po łyżeczce sól, pieprz, cukier do smaku gałązka rozmarynu Kiszoną kapustę należy odcedzić. Gotować ze skwarkami i tłuszczem z boczku i słoniny ok godziny. Białą kapustę kroimy , gotujemy w lekko osolonej wodzie z grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie łączymy kapusty
Apetyczna babeczkabardzo kaloryczneGołąbki z pęczakiem i grochem SKŁADNIKI:groch - 40 dagpęczak - 20 dagkapusta biała- 1 główkacebula - 2 sztsól i pieprztłuszczkoncentrat pomidorowy- 2 łyżkimajeranekmąkabulion warzywny - 1 szklPRZYGOTOWANIE:Z kapusty usunąć głąba. Włożyć kapustę do garnka z osoloną wodą, gotować do momentu, aż zaczną odchodzić liście od kapusty. Zdejmować liście z kapusty, które są miękkie, jeśli nie wszystkie liście są miękkie, to wkładamy(...)powrotem kapustę do wody i jeszcze przez chwilę gotujemy. Z ostudzonych liści usuwamy nerwy. FARSZ Gotujemy pęczak i groch oddzielnie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Połączyć cebulę z grochem i pęczakiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na liście, zwijać gołąbki. Układać ciasno gołąbki w garnku na liściach kapusty, zalać
Kuchnia Danusikupuje już gotowe zestawy surówek, czy też innych dodatkó do obiadu. My jednak wolimy zawsze do mięsa przygotować jakiś warzywny dodatek, czy to buraczki, czy też surówkę z modrej kapusty . Bardzo lubię surówkę z młodej kapusty , ale tej już dawno nie ma. Do ryb uwielbiamy surówki z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj. Jesienią często wykorzystujemy do surówek kapustę(...)pekińską, która jest łatwiejsza w obróbce, gdyż jest delikatniejsza od białej kapusty, kapusty pekińskiej nie trzeba zmiękczać za pomocą soli. Na blogu znaleźć można przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem różnych innych składników: surówkę z papryką i Surówkę z kapusty pekińskiej , doprawioną cukrem i sokiem z cytryny, która jest bardzo smaczna, chrupiąca, jest idealnym, pysznym dodatkiem do mięsa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięburaki, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Następnie dodajemy majeranek, ocet, zakwas, sól, pieprz i cukier, całość gotujemy 10 minut. Barszcz odcedzamy przez gęsto sito. Przepis na kapustę z grzybami: Składniki: 600 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła sól pieprz(...)Grzyby płuczemy i moczymy w wodzie 12 godzin. Po tym czasie kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go), szatkujemy, zalewamy wodą (tak, żeby woda przykryła kapustę), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy około 30 minut. W międzyczasie można dolewać wody, jeżeli wyparowała. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoty kolor. Do kapusty dodajemy pokrojone w małe kawałki grzyby
KardamonovyZawekowałam dwa słoiki, jedną porcję zamroziłam. Nie wyszło tego za dużo, ale nam w zupełności wystarczy. I znowu wyszło pysznie, no nic nie poradzę. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 200 g grochu 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła szczypta cukru (opcjonalnie) sól pieprz Groch płuczemy i zalewamy(...)wodą. Na drugi dzień gotujemy go do miękkości w wodzie z moczenia. Gotujemy go tak długo, aż ziarenka zaczną się rozpadać w palcach. Przecedzamy i odstawiamy. Kapustę odciskamy z soku (zostawcie go na potem), wrzucamy do garnka razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Jeżeli woda odparowała, możecie spokojnie dolać więcej. Cebulę kroimy
KardamonovyMusicie mi uwierzyć na słowo, na zdjęciu są pierogi z kapustą. Były pyszne, w to też musicie mi uwierzyć. Róbcie więc na potęgę, nie tylko na święta. Miary objętości na blogu: szklanka 250 ml , łyżeczka 5 ml , łyżka 15 ml . Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej (ja używam poznańskiej) 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki oleju szczypta soli(...)farsz: 700 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła sól pieprz (przepis na około 60 pierogów) Grzyby płuczemy i moczymy w wodzie 12 godzin. Po tym czasie robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto tak długo
KardamonovyKaszanka z kiszoną kapustą z piekarnika to tradycyjne danie, które ma niepowtarzalny smak i aromat. Połączenie kaszanki, kiszonej kapusty i przypraw tworzy niezwykłą symfonię smaków. Jeśli jesteście fanami dań regionalnych i lubicie eksperymentować w kuchni, to ten przepis jest dla Was! Taką kaszankę można również przygotować na grillu. Film: Składniki na 4 porcje: 4 kaszanki 2 czerwone cebule(...)kiszonej kapusty 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka pieprzu szczypta soli dodatkowo 4 kwadratowe kawałki foli aluminiowej Przepis: Opłukaną w zimnej wodzie jeśli będzie zbyt kwaśna odsączamy a następnie drobno szatkujemy. Posiekaną kapustę umieszczamy w misce, dodajemy majeranek, cukier, sól oraz czarny pieprz, wszystko dokładnie razem mieszamy. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Na każdym kawałku foli układamy porcję
Smakowite DaniaSałatka z młodą kapustą i kurczakiem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ta wyjątkowa kompozycja smaków z pewnością oczaruje Wasze kubki smakowe. Znajdziecie tutaj kawałki kurczaka, chrupiącą młodą kapustę oraz pomidory cebulę i kukurydzę, które nadadzą naszej sałatce niezwykłego aromatu i kolorów. To idealna propozycja dla wszystkich, którzy pragną połączyć zdrowie, smak i szybkość w jednym daniu. Zapraszam Was do mojej(...)kuchni, abyśmy wspólnie odkryli tę inspirującą przekąskę. Film: Składniki na 4 porcje: pierś z kurczaka pokrojona w plastry ( 500 g ) 1/2 główki młodej kapusty 1 czerwona cebula 15-20 sztuk pomidorków papryczkowych lub koktajlowych 5 łyżek kukurydzy z puszki olej do smażenia 4-5 łyżek majonezu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka wędzonej papryki czarny pieprz sól Przepis
Smakowite DaniaSałatka z mozzarellą i pomidorami to pyszna, a także odświeżająca propozycja. Połączenie chrupiącej kapusty pekińskiej, soczystych pomidorów, kremowych kulek mozzarelli oraz aromatycznych oliwek i cebuli sprawia, że ta sałatka jest nie tylko smaczna, ale także kolorowa i atrakcyjna dla oka. Sałatka wymieszana jest z sosem czosnkowym na bazie majonezu i jogurtu greckiego. Sałatka składa się z następujących składników: kapusta pekińska(...)viagusto.pl/salatka-grander-kfc-burger/ PRZEPIS – sałatka z mozzarellą Sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami Via Gusto Sałatka z mozzarellą i pomidorami to pyszna, a także odświeżająca propozycja. Połączenie chrupiącej kapusty pekińskiej, soczystych pomidorów, kremowych kulek mozzarelli… Drukuj Czas przygotowania: 40 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 1 kapusta pekińska 6 jajek 500 g pomidorów 3 opakowania mini mozzarelli
Via Gustogranatnikiem). Siedzę w domu, więc nie musiałem uruchamiać głośnika. Muza z telefonu w zupełności wystarczy :) Dodatki podpatrzyłem w fancy knajpach, z zupami w cenie 0,7 l wódki. Kapustę sam wymyśliłem, bo mi została po gołąbkach. Tzn. widziałem kiedyś kapustę w ramenie, ale nie do końca w takiej formie. Na rynku są dwa rodzaje azjatyckich zupek błyskawicznych, dlatego jeśli użyjecie(...)makaronem pszennym, to będzie ramen, a jeśli z ryżowym to pho. Składniki: - zupka błyskawiczna - pieczarki - marchewka - kapusta - kukurydza - szczypiorek Wykonanie: Marchewkę obieramy i kroimy obieraczką na cienkie plasterki. Kapustę szatkujemy. Pieczarki, kapustę i marchewkę umieszczamy w ulubionej marynacie. Po godzinie grillujemy. Nie martwcie się, jeśli marchewka zrobi się chrupiąca. Właśnie tak ma być. Jeśli używacie tradycyjnego grilla, kapustę dajcie
Kryzysowa Książka KucharskaKapusta zasmażana z boczkiem Młoda kapustka, to jedno z moich ulubionych dań, czy też raczej dodatków do obiadu. Zawsze konkurowała z buraczkami na ciepło. 👉Jak zrobić młodą kapustę z boczkiem i koperkiem❓ Buraczki na ciepło robiłem regularnie, a kapustę zacząłem robić dopiero, gdy zacząłem stosować dietę rozdzielną... Młoda kapustka zastąpiła buraczki na ciepło(...)były z cukrem, które powróciły potem w formie przepisu bez cukru. Zapraszamy na przepis na młodą kapustę z boczkiem i koperkiem. Link do filmu z przepisem Jak zrobić młodą KAPUSTĘ z BOCZKIEM i koperkiem? - Przepis na KETO obiad Składniki: główka młodej kapusty (o wadze przynajmniej 1 kg) 1 cebula 300g boczku surowego lub wędzonego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiektóra sake siłę i czystość… Inni natomiast doszukują się naszych gołąbków w kuchni francuskiej. We francuskich starych książkach kucharskich można odnaleźć potrawę z faszerowanych gołębi pieczonych w liściach kapusty, aby delikatne mięso nie wysychało oczywiście podczas pieczenia. Także nasze domowe — gołąbki — to taka imitacja szlacheckiego, arystokratycznego szlacheckiego gołąbka pieczonego w liściach kapusty. Na zakończenie, odpal mój kanał na YouTube(...)pożremy razem Mini Gołąbki. Składniki Biała Kapusta 1 główka Indyk mielony 500 gram Kasza jaglana 250 gram Cebula 1-2 sztuki Czosnek 3-5 ząbki Olej roślinny 5-7 łyżek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Sos Pomidory bez skórki 1-2 puszki Oliwa z oliwek 3-5 łyżek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Cukier
RafalCookBigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i suszonych śliwek. Składniki: ? 3 kg kapusty kiszonej ? 1 główka kapusty białej ok. 3 kg ? 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej ? 1 kg żeberek ? 5 udek z kurczaka ? 1/2 kg boczku wędzonego ? garść grzybów suszonych ok. 2 dkg ? 3 mrożone prawdziwki ? 300 g śliwek suszonych ? 8 liści laurowych(...)sztuk ziaren jałowca, pieprzu i ziela angielskiego ? 3 torebki gotowej przyprawy do bigosu ? 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego Wykonanie: ? Kapustę kiszoną wypłukać i gotować w wodzie do miękkości ok. 40 minut. ? Kapustę białą poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce i gotować w osolonej wodzie przez ok. 30 minut. ? Grzyby suszone namoczyć w gorącej wodzie, surowe prawdziwki pokroić na mniejsze kawałki
To co kocham