Pomysł na kurczaka (albo pomysł na kapustę kiszoną :)), a mianowicie u dka z kurczaka ułożone na warstwie kapusty kiszonej, duszone w piekarniku, a na koniec podpieczone do pożądanego zarumienienia się skórki- proste, a zarazem wyśmienite danie, które 'robi się samo'- a takie dania każdy lubi, prawda?! :) Wyśmienicie komponuje się z chrupiącymi ziemniaczkami, które ja najpierw gotuję, następnie skrapiam oliwą(...)wkładam do piekarnika wtedy, kiedy odkrywam udka. Jeżeli nie próbowaliście udek w takim zestawieniu, to bardzo zachęcam do przygotowania, bo smakują naprawdę wybornie :) * udka z kurczaka- 8 szt. * kapusta kiszona- 8 00 g * olej ryżowy- 4 łyżki * sól, pieprz, suszony czosnek, papryka czerwona, zioła prowansalskie- wedle uznania Udka zamarynować w oleju i przyprawach, odstawić na minimum 30 minut. Duże naczynie
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj zapraszam na jedną z moich ulubionych zup. Kapuśniak z kiszonej kapusty, gotowany na żeberkach jest zupą idealną na jesienne i zimowe dni. Składniki: 1 kg żeberek 1,5 kg kapusty kiszonej 3 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 30 ziaren pieprzu 1 por pół selera 1 marchewka 1 pietruszka sól do smaku 1 czubata łyżeczka kminku mielonego(...)seler, marchewkę, pietruszkę i gotujemy 40 minut. Po tym czasie wyciągamy włoszczyznę. Wyciągamy mięso, czekamy aż przestygnie, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy. Kapustę odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją przed wrzuceniem do zupy przepłukać wodą. Soku z kapusty nie wylewamy
Smak mojego domuWspaniała propozycja prostego, treściwego dania, tradycyjnego można śmiało rzec, gdyż kapusta kiszona i karkówka, to połączenie znane z dawien dawna, ale zechciejmy powrócić do tradycji i przyrządźmy to jednogarnkowe danie, na zimne dni wprost idealne! Składniki: 700 gram karkówki 1 kg kiszonej kapusty 2 cebule 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę majeranek, tymianek, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra sól(...)świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry, grubości ok 2 cm. Rozbijamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Wstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie gotujemy kapustę przez ok 20 minut. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę. Dodajemy odciśniętą oraz posiekaną kapustę. Podsmażamy przez 30 minut doprawiając majerankiem. tymiankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem, można dodać również kminek
kgwjanczewoKarkówka duszona z kapustą to danie jednogarnkowe. Więcej takich dań znajdziecie na moim blogu tutaj . Proste smaczne i sycące danie. Można podawać z pieczywem, ziemniakami lub jako samodzielne danie. Do przygotowania tego pysznego kociołka potrzebujemy kapustę kiszoną i tu moja uwaga dla Was. Przy zakupie kapusty w sklepie zwracajcie uwagę czy nie zawiera ona octu i innej chemii. Najczęściej widnieje(...)nazwą kapusta kwaszona. Składniki: 700 g karkówki bez kości (lub łopatki) 500 g kapusty kiszonej 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 200 ml przecieru pomidorowego sól pieprz W dużym rondlu rozgrzać smalec i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać karkówkę pokrojoną
O kuchni z uczuciemMłoda kapusta z koperkiem i listkami czosnku to jedna z moich ulubionych potraw na wiosnę i lato. Danie to idealnie oddaje klimat leniwego letniego dnia kiedy się nie chce gotować. Jak w lodówce znajdziemy garnuszek takiej kapusty to można ją zjeść na ciepło lub zrobić sobie z niej kanapkę - tak na szybko! Młoda kapusta z koperkiem i listkami czosnku(...)Składniki: 2 główki kapusty olej duży pęczek koperku klika listków młodego czosnku (zielona część czosnku) pietruszka sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy Do dzieła!!!Siekamy kapustę i gotujemy ją w osolonej wodzie ok 40 minut - aż kapusta będzie miękka. Odlewamy wodę a pod kapustę podlewamy troszkę oleju, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy aż nadmiar pozostałych płynów odparuje
sierotka maRysia w kuchniDoskonały dodatek do potraw z dziczyzny i drobiu. Składniki mała główka czerwonej kapusty (około 750 g) cebula 2 łyżki tłuszczu do smażenia 200 ml czerwonego wina 250 ml rosołu mały ziemniak liść laurowy kawałek skórki słoniny pół łyżeczki świeżo posiekanego koperku pół łyżeczki kminku 500 g jadalnych kasztanów 2 łyżki octu z czerwonego wina sól pieprz 2 łyżki cukru łyżeczka(...)soku z cytryny Przygotowanie Kapustę umyłem, poszatkowałem cienko bez grubych nerwów liściowych. Cebulę pokroiłem w kostkę, na małym ogniu zeszkliłem na tłuszczu. Do cebuli dodałem kapustę, dusiłem 15 minut. Podlałem winem i rosołem. Dodałem pokrojony surowy ziemniak. Wszystko dokładnie wymieszałem. Do kapusty dodałem skórkę słoniny, listek laurowy, koper i kminek. Dusiłem wszystko pod przykryciem godzinę i 15 minut
R'n'G KitchenRoyal Brand 3 łyżki, przyprawa Harrisa Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, włoszczyzna 1/2 pęczka, kapusta biała 1/2 główki, średnia, kapusta kiszona 25 dag, koper 1 baldachim/suszony, woda 2 szklanki golonki natrzeć olejem wymieszanym z czosnkiem niedźwiedzim Royal Brand, kucharkiem, przyprawą w płynie, przyprawą Harrisa Royal(...)Brand i schować do lodówki najlepiej na całą noc kapustę białą drobno pokroić, poszatkować, włoszczyznę rozdrobnić w rozdranbiaczu, wsypać do kapusty, dodać kiszoną kapustę, koper suszony baldachim wsypać do tłuszczyku w szybkowarze 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" kapustę, wlać wodę, dokładnie wymieszać, na wierzchu ułożyć golonki, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu
W Mojej Kuchni LubięNiedawno publikowałam przepis na sałatkę z białej kapusty . Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis. Sałatka podobna do tamtej bo jest i kapusta i marchewka i papryka ale ta wersja jest z dodatkiem czosnku i z inną zalewą. Mi zdecydowanie lepiej smakuje ta wersja bo bardzo lubię czosnek. składniki: 2 kg białej kapusty 2 czerwone papryki 4 marchewki 1 duża(...)główka czosnku 2 łyżki soli zalewa 2 szklanki wody zimnej przefiltrowanej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 0,5 szklanki octu 10 % Kapustę drobno pokroić lub poszatkować na szatkownicy do warzyw. Następnie kapustę przełożyć do dużej miski i zasypać solą. Dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki, marchewkę obrać i zetrzeć
Monia miesza i gotujeLubię kapustę i wszystkie dania z nią w roli głównej. Jesień to taka kapuściana pora. Miałam w domu sporą główkę kapusty, a ponieważ gołąbki już robiłam ostatnio (przepis) to zrobiłam dzisiaj kapuchę duszoną z kiełbasą. Takie smaczne danie jednogarnkowe. Zawsze przygotowuję więcej , wkładam porcję do woreczków i mrożę. Składniki: 1 duża główka kapusty 2 cebule 4 kiełbasy śląskie(...)rzymskiego 1 łyżka majeranku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz Kapustę poszatkować, ale nie za drobno, włożyć do dużego rondla, podlać dwoma szklankami wody, dodać liść laurowy,ziele angielskie, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę,posolić i dusić
O kuchni z uczuciemSałatka z kapusty pekińskiej Myśląc co mam w tym miejscu napisać, przypomniała mi się pewna opowieść kogoś z mojej rodziny, jak to przez 2 tygodnie, dzień w dzień robiła sałatkę z kapusty pekińskiej, z różnorakimi dodatkami, bądź też i bez (a to z braku pomysłu z czym można połączyć ową kapustę), doprowadziła swoją rodzinę, a w szczególności męża do znienawidzenia(...)tegoż warzywa. U mnie w rodzinie taka sytuacja nie będzie miała nigdy miejsca, ponieważ kapustę pekińską kupuję tylko w ramach absolutnego "niewiedzenia co mam zrobić jako dodatek do obiadu". A szkoda, bo kapusta pekińska jest przepyszna, i można z niej wyczarować naprawdę wiele. Chociażby sałatkę z ananasem i rodzynkami z sosem chrzanowym. Pysznie i szybko. Składniki: mała do średniej
na moim stole...Spakowaliśmy do kapuścianych liści mięso, ziemniaki, kiszoną kapustę i w ten sposób w jednym liściu mamy cały obiad. Składniki: -główka włoskiej kapusty -ok. 80 dkg mielonego mięsa -ok. 1/2 kg kiszonej kapusty -6 średnich ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -cebula -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka -przyprawa do bigosu -przyprawa barbecue -olej -marchewka Kapustę gotujemy do czasu, kiedy(...)zmięknie. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Sparzamy włoską kapustę i oddzielamy liście ( ok. 14-16 ). Boczek kroimy w drobną kostkę a ugotowane i obrane ziemniaki w plastry. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i przyprawą barbecue, dodajemy startą cebulę, czosnek i mieszamy. Kiszoną kapustę odcedzamy i kroimy na drobniej. Dodajemy pokrojony boczek i mieszamy. Z liści ścinamy nasady i posypujemy przyprawą
Maminek kulinarnyMiałam dzisiaj wielką ochotę na gołąbki. Zrobiłam z kapusty włoskiej , mięsa i pieczarek. Jeżeli nie chcecie z mięsem możecie go pominąć. Będą gołąbki jarskie. Siedziałam jak ten świstak i zawijałam jeden po drugim, Szło dość szybko. Udusiłam cały wielki garnek. I co... Zostało mi na jutro pięć gołąbków. Jest się z czego cieszyć, bo to znaczy, że smakowały. Składniki(...)duża główka kapusty włoskiej lub dwie mniejsze 700 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g ryżu 500 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz majeranek Sos 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego majeranek papryka słodka 1 ząbek czosnku bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb
O kuchni z uczuciemAromatyczny bigos z kapusty i pieczarek, o pięknym kolorze i wspaniałym smaku Składniki • 1 główka kapusty • 1 papryka czerwona • 3 pomidory • 1 mała cukinia • 25 dag pieczarek • 2 marchewki • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1/2 łyżeczki kminku • 1/2 łyżeczki kurkumy • 1 łyżka czubata papryki słodkiej • szczypta chili może być kawałeczek papryczki chili • pęczek ziół lubczyk pietruszka liście selera • liść(...)laurowy • 4 kulki angielskie ziele • 1 łyżka mąki • 2 łyżki masła • sól • pieprz • olej Sposób przygotowania 1. • Kapustę pokroić przełożyć do garnka • Zetrzeć marchewkę na dużych oczkach • Dodać do kapusty liść laurowy,angielskie ziele,kminek • Zalać nie wielką ilością wody gotować aż kapusta zmięknie i odparuje prawie cała woda • Uważać by nie przypalić kapusty
W królestwie smaków BeatyWitajcie po krótkiej przerwie :) koniec urlopowania i czas się wziąć do pracy :) Dzisiaj zapraszam Was na pyszne pierożki z Kwaszoną kapustą i grzybami leśnymi firmy Orzech . Składniki na ciasto : około 400 g mąki 1 łyżka oleju 250 ml ciepłej wody Składniki na farsz : 3 szklanki Kwaszonej kapusty firmy Orzech vegeta , pieprz(...)smaku 1 duża cebula 3 łyżki masła do kapusty 4 łyżki masła do polania 1 cebula Wykonanie : Kapustę odcisnąć z soku , przełożyć do garnka , zalać wodą ponad wysokość kapusty. Gotować aż lekko zmięknie. Odcedzić z wody , odstawić do przestygnięcia . Kapustę drobno posiekać . Cebulę obrać , pokroić w kostkę i zeszklić na maśle Dodać do kapusty , przyprawić do smaku solą , pieprzem
Sama słodycz i szczypta chilirazem pragnę pokazać Wam idealną przekąskę do piwa typu Pilsner Niemiecki. Jako, że sezon na pyszną i kruchą kapustę w pełni postanowiłam ją wykorzystać. Duet z kurkami udał się niesamowicie, taka kapustka smakuje świetnie i jest idealną alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa. Piwo typu Pilsner niemiecki pasuje bowiem idealnie do ziół takich jak tymianek czy jałowiec(...)oczywiste do dań kuchni niemieckiej, w której kapusta występuje dość często w różnych formach. Takie grzanki z porcją młodej kapusty, kurek i ziół to świetna przekąska na spotkanie w gronie znajomych przy odpowiednim trunku. Polecam, szczególnie, że danie jest łatwe i dość szybkie. Składniki (na 4-6 porcji): 1/2 białej, młodej kapusty 250 gram kurek 2 pomidory malinowe
Mango Papaja