łupinach z cebuli to wykorzystanie naturalnych barwników, dlatego chcąc uzyskać inne kolory również szukałam naturalnych barwników tylko w innych kolorach. Do farbowania moich jajek wybrałam kurkumę i czerwoną kapustę i oczywiście łupiny z cebuli. Potrzebne materiały: paczka kurkumy 1/2 małej główki czerwonej kapusty dwie garści łupin z cebuli wybrana ilość jajek garnki do farbowania Najpierw przygotowuję sobie barwniki. Łupiny cebuli(...)wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję na małym ogniu. Czerwoną kapustę szatkuję i również wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję. Kurkumę wsypuję do garnka z wodą i zagotowuję. Wody nalewam tylko tyle by zakryła składniki i jajka, które potem do nich włożę. Wybierając jajka staram się by były równe, gładkie i najlepiej jak najbardziej jasne. Można też wybrać
Figa S-makiemŁazanki to proste, smaczne, szybkie i treściwe danie obiadowe. W wielu domach gości na stole wigilijnym, ale też doskonale sprawdzi się jako obiad każdego dnia. Przyznam, że uwielbiam kiszoną kapustę i mogłabym ją jeść codziennie, dlatego takie dania jak łazanki z kapustą kiszoną chyba nigdy mi się nie znudzą ;) Składniki: * 1 paczka makaronu łazanki * 500 g kiszonej kapusty (użyłam(...)pół łyżeczki ostrej papryki (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki majeranku (użyłam Skworcu ) * 2 liście laurowe (użyłam Skworcu ) * 3 ziarenka ziela angielskiego (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Kapustę kiszoną drobno poszatkować, przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać wodą i gotować wszystko około pół godziny. W między czasie ugotować makaron łazanki w osolonej wodzie. Odcedzić na sitku
Zrób to smaczniekaszą kuskus coś wykombinowała. To szpinak mrożony, smaczny, mocno zielony, rozgrzał się z dymką na oleju chili, z kaszą kuskus i świeżymi ziołami połączył się po chwili. Młoda kapusta w tym samym czasie w się sparzała, i z farszem na gołąbki się pozawijała. Trochę dłużej w piekarniku się ogrzewały, aż idealny smak uzyskały. Gołąbki wyszły zdrowe, oryginalne, smaczne, dobrze doprawione(...)nich przygotować danie ulubione. Można kombinować, kulinarnie czarować, bo są świeże, zdrowe, i kolorowe. Matka Natura zadbała znakomicie, by warzywa smakowały wyśmienicie. Składniki: 1 główka młodej kapusty, 1 opakowanie mrożonego szpinaku liście Hortex 450 g, 3 szt. młodej cebuli dumki ze szczypiorkiem, 2 łyżki oleju rzepakowego o smaku chili, 1 łyżka posiekanego drobno świeżego rozmarynu, 1 pęczek
Moniki Smakołykizwykle bywa przed świętami, blogerzy świętują wcześniej. U mnie na pierwszy (lub już właściwie drugi) strzał idzie biała kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą. Przepis w sumie przypadkowy, kiełbasa została nam z grillowania, kiszoną kapustę kupiłam z ciekawości w mikołowskim warzywniaku, chciałam też wykończyć resztę grzybów. Z tego przypadku wyszło coś bardzo świątecznego. Składniki: 200 g kiszonej kapusty 2 białe(...)smażenia (ja użyłam gęsiego smalcu) Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy poszatkowaną z grubsza kapustę, grzyby razem z wodą, w której się moczyły, liść laurowy, ziele i dodatkowo pół szklanki wody, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości kapusty. Pod koniec doprawiamy solą i świeżo
Kardamonovyłyżka suszonego majeranku pół łyżeczki kminku 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka kawałek selera 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 l wody 3 ziemniaki 300 g kiszonej kapusty sól, pieprz czarny natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Żeberka podziel na mniejsze kawałki, najlepiej takiej wielkości aby potem zmieściły się w talerzu z zupą(...)dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, gotuj do miękkości, około 10-15 minut. Następnie zawartość patelni podsmażonego pora i cebulę z przyprawami oraz poszatkowaną kapustę kiszoną. Jeżeli szukacie dobrej kapusty kiszonej, wytwarzanej tradycyjnymi metodami bez ulepszaczy to TUTAJ macie link do tej uczciwej. Gotuj jeszcze 30 minut na małym ogniu
kuron.com.plpytanie “ co na obiad? “. Oczywiście musi być domowy, ale nie taki tradycjny. Zaglądnęłam do zamrażarki i moim oczom ukazała się mrożona brukselka. Otworzyłam lodówkę i znalazłam kawałek kapusty. Pomysł na obiad od razu pojawił się w mojej głowie, czyli zupa z brukselki z dodatkiem kapusty! Zupa prosta do zrobienia i bardzo smaczna. Składniki 1/2 kg kości Jeżeli ugotujemy(...)kości, danie będzie wegetariańskie 1/2 kg brukselki 30 dkg świeżej kapusty (słodkiej) 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1/2 pora 4 średniej wielkości ziemniaki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe Kilka kulek ziela angielskiego Sól, pieprz Koperek Opcjonalnie Śmietana lub jogurt naturalny Krok po Kroku 1 Do garnka z wodą wrzucamy kości ( opcjonalnie ) i włoszczyznę (pietruszkę, seler, pora
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisybloku. Wracając do bigosu trochę przy nim zachodu ale warto. Bigosu wychodzi naprawdę sporo można go zamrozić lub powekować w słoikach i zjeść w innym terminie. Składniki: kilogram kapusty słodkiej 75 dag kapusty kiszonek 3-5 dag suszonych grzybów 4 cebule 2 łyżki smalcu 25 dag wołowiny 25 dag wieprzowiny 15 dag wędzonego boczku 25 dag kiełbasy 10 dag suszonych(...)jabłka winne 2 liście laurowe 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego szklanka czerwonego wina wytrawnego (można pominąć) Śliwki suszone i grzyby oddzielnie namaczamy w wodzie (najlepiej na noc). Kapustę drobno szatkujemy i sparzamy wrzątkiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Tak samo postępujemy z mięsem. Do dużego garnka przekładamy podsmażoną cebulę, poszatkowaną kapustę, mięso, boczek, pokrojone grzyby
Mam apetyt na ...kilkumiesięcznej przerwie wracam do Was z nowymi przepisami. Na początek zapraszam na rozgrzewająca zupę z moją ulubioną kapustą pak choi, mięsnymi kuleczkami i ryżem. Jest to zupa dość szybka do zrobienia, bardzo prosta, ale jednocześnie smaczna i dość sycąca. Przygotowałam ją z tego, co akurat miałam pod ręką. Wspomniałam o niej na blogowym facebooku i dostałam prośbę o przepis. Postanowiłam(...)zatem zrobić szybko zdjęcie i wstawić ten przepis również na blog. Może i ktoś z Was skusi się na nią? Składniki na 4-5 osób: 2 kapusty pak choi 4-5 ząbków czosnku 2 papryczki chilli (dla amatorów naprawdę ostrych smaków 3 papryczki) 2 nieduże marchewki ok. 400 g mielonego chudego mięsa (ja użyłam szynki wieprzowej) 4-5 większych szalotek
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam pierogi :P jak z kapusta to zawsze robię ze słodką, ale tym razem postanowiłam trochę pomieszać smaki. Naprawdę okazały się przepyszne SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl ciepłej wody 1 jajko szczypta soli 1/2 łyżeczki oleju SKŁADNIKI NA FARSZ: 1/2 główki kapusty 500g kapusty kiszonej 2 cebule 40g suszonych borowików szlachetnych Zaczarowany Ogród (znajdziecie(...)POLO MARKET ) olej woda sól pieprz sos sojowy 3 łyżki masła WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrobić. 2. Kapustę słodką ugotować w wodzie do miękkości. 3. Grzyby suszone zalać wodą najlepiej godzinę wcześniej, następnie ugotować, odcedzić. 4. Kapustę kiszoną ugotować w wodzie z grzybów, w razie potrzeby dolać trochę wody. 5. Na niewielkiej ilości oleju usmażyć cebulę
Dziś Ja gotujeładniki Kapusta łyżka smalcu ,lub oliwy z oliwek 150g dobrej jako ści mięsa wędzonego, ,boczek ,pokrojonego w kostkę 800 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka kminku- ja mam kminek w kapuście,bo tak kisimy,więc już nie dodawałam sól morska do smaku czarny pieprz do smaku szczypta pieprzu cayenne do smaku 250ml śmietany 6 plastrów sera(...)gałki muszkatołowej do smaku Wykonanie W rondlu o grubym dnie rozgrza ć łyżkę smalcu ,lub oliwy,dodać boczek pokrojony w kostkę i piec na zloty kolor. Odsączyć na bibule. kapusta W tym samym rondlu w pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik
mojej kuchniSkładniki warzywa 2kg kapusty pekińskiej 4 sztuki marchew pokrojone w julienne 1 sztuka biała rzodkiew,lub pęczek rzodkiewki ,lub 1 kalarepa 1 sztuka por 1-2 pęczki szczypior skład pasty 1/2-2 łyżeczki papryki gochugaru, lub papryki chilli w płatkach suszoną,lub świeżą 1/2-2 łyżeczki papryka słodka 5-10 ząbków czosnku 1-2 łyżeczki startego imbiru-obranego 3-4 cebule obrane(...)pokrojone w grubą kostkę 1 szkl. kleiku ryżowego ,lub rozgotowany ryż,lub zamiennie użyć jabłko,lub gruszkę 1/4-1/2 szklanki sosu sojowego opcjonalnie 1/4 szkl.soli na 1 kg kapusty rozrobiona z wodą do zalania kapusty warsztaty kulinarne Wykonanie Kapustę przekroić wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę pokroić na małe kawałki. Tak przygotowaną kapustę przełożyć
mojej kuchniMój drugi kociołek rozmaitości to propozycja dania jednogarnkowego z żeberkami i pieczoną kapustą. W piekarniku dusimy żeberka z dodatkiem pysznej kapusty z grzybami. Powstały w ten sposób bigos jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Stanowi świetny dodatek do żeberek, ale też jest bardzo dobry jako oddzielne danie. Całość nie wymaga skomplikowanych przygotowań i tylko jednego garnka lub naczynia żaroodpornego. ŻEBERKA(...)DUSZONE z KAPUSTĄ Składniki: 500 g kapusty kiszonej 8-10 żeberek (1 większy pasek) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 30 g suszonych grzybów 1/2 łyżeczki miodu 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki majeranku 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki whiskey (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku 2 łyżki mąki 2 szklanki gorącej
Bon appetit mon amiePierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowa potrawa na nasz wigilijny stół. W tym roku postanowiłam wzbogacić je kaszą gryczaną. Do pierogów użyłam kaszy gryczanej prażonej Kupiec ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól farsz: 500 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów leśnych listek laurowy kilka kulek czarnego pieprzu(...)kulki ziela angielskiego 1 cebula 2 łyżki oleju sól świeżo mielony pieprz 3/4 szklanki kaszy gryczanej prażonej Grzyby wypłukać,zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Kapustę włożyć do garnka,dodać liść laurowy ziele i pieprz, zalać wodą (ok. 500ml) i ugotować do miękkości. Grzyby ugotować we wodzie w której się moczyły . Kaszę zalać wodą,ugotować i wystudzić
Kolorowa kuchnia Elkirównież w ciągu roku, to że w nazwie pojawiło się słowo wigilijne, czy świąteczne, nie oznacza, że nie możemy cieszyć się ich smakiem przykładowo w maju ;) PASZTECIKI WIGILIJNE Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI Farsz: 70 dag pieczarek 60 dag do kilograma kiszonej kapusty (jeśli ktoś woli bardziej pieczarkowy smak dodaje mniej kapusty, jeśli lubicie kwaśny farsz kilogram kapusty będzie(...)content: 'książki kucharskie', ad_format: 1, ad_newpage: true, ad_basket: true, ad_container: 'ceneoaffcontainer234076', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: false, ad_showRank: false }; Kapustę przepłukać, rozdrobnić i ugotować w wodzie do miękkości, a potem odcedzić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć. Dodać do niej starte pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowaną kapustę i smażyć, aż odparuje
Co w głowie piszczy