kapustą - 19268 przepisów (strona:227/1285)

Młoda kapusta duszona na maśle z marchewką i koperkiem. 162

Uwielbiam młoda kapustę pod każdą postacią. Dziś proponuje bardzo tradycyjną jej wersję. Duszoną na maśle z marchewką i koperkiem. Bardzo smaczna, łatwa w wykonaniu. Świetna jako dodatek do wiosennego obiadu. Polecam :) Składniki - główka młodej kapusty - 2 młode marchewki - 1 cebula - pęczek koperku - 2 łyżki masła - sól, cukier, czosnek mielony - ocet jabłkowy lub sok z cytryny Wykonanie Kapustę szatkuję, cebulę kroję(...)dużej, głębokiej patelni rozgrzewam masło, dodaję cebulę, chwilę duszę, następnie marchewkę, dolewam odrobinę ( ok. 2-3 łyżek ) wody, mieszam i chwilę duszę. Kolejno do zawartości patelni dodaję poszatkowaną kapustę, dolewam dosłownie pół szklanki gorącej przegotowanej wody. Kiedy kapusta jest już miękka, dodaję koperek, doprawiam do smaku  czosnkiem, solą cukrem i octem jabłkowym. Podaje na ciepło. Smacznego :)    Jeśli

Kuchnia z widokiem na ogród
Kapusta z majową pokrzywą 106

takie miejsca w ogrodzie gdzie rosną pokrzywy.  Nie walczę z nimi, jedynie zrywam do suszenia. A tym razem znalazły się w towarzystwie ...kapusty. Składniki : główka białej kapusty 2 garście świeżych, pokrojonych liści pokrzywy, ewentualnie gałązka lubczyku liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, majeranek, sól 1 starta marchew cebula masło- 2-3 łyżki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Kapustę pokroić(...)włożyć do garnka z pokrojoną cebulą, startą marchewką, liściem i pieprzem - wlać wody i gotować prawie do miękkości, jeśli mamy suszone warzywa można wsypać ze 2 łyżki, dodać masło Kapustę doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem, majerankiem, koncentratem pomidorowym i wsypać pokrojoną pokrzywę, wymieszać i chwilę gotować. Jeśli lubimy dodatek mięsa to wystarczy przesmażyć kilka plasterków kiełbasy i wmieszać

Proste Potrawy
Łazanki babci Irenki 85

Łazanki z kiszoną kapustą to smak mojego dzieciństwa. Dawniej mama robiła makaron sama, dziś kupujemy gotowy w sklepie. Kapusta musi być wyrazista i kwaskowa, a do omaszczenia możemy wykorzystać masło z cebulką lub podsmażony boczek czy słoninę.   \ Składniki: -800 g kapusty kiszonej -250-300 g makaronu łazanki  -300 g boczku wędzonego -1 cebula -2 liście laurowe(...)ziela angielskie -sól, pieprz do smaku Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna zalewamy ją wodą, zagotowujemy chwilę  i odcedzamy. Następnie podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy dwa liście laurowe i dwa ziela angielskie. Dusimy godzinę, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Boczek kroimy w kostkę i powoli wytapiamy z niego tłuszcz, po czym podsmażamy. Do lekko zrumienionego dodajemy pokrojoną

Kulinarne przemyslenia
Gołąbki z ziemniakami - tradycja 130

moje gołąbki z niecierpliwością czekała. Nie byłabym sobą gdybym coś nie pozmieniała, gdybym trochę w przepisie nie namieszała. Do farszu np. kiszki ziemniaczanej dodałam, czy w czerwonej kapuście je pozawijałam. Zawsze wychodziły idealnie, smakowały genialnie. Babci, mamy przepis sprawdzony, ale mój zmodyfikowany inaczej doprawiony.   Gołąbki ziemniaczane to powrót w odległe lata gdzie mama w kuchni królowała(...)łyżeczki przyprawy do ziemniaków z ziołami, 2 łyżki masła klarowanego, 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, do smaku, 1 płaska łyżeczka soli, do smaku, pozostałe składniki: 1 główka białej kapusty (ok.  2 kg), ok. 200 ml bulionu warzywnego, świeży koperek. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz przygotowujemy równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na bardzo drobnej tarce jak na placki ziemniaczane. Przekładamy

Moniki Smakołyki
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z KIEŁBASĄ (GOTOWANY NA ŻEBERKACH) 92

Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego też dziś polecam ten prosty i szybki przepis na bigos z młodej kapusty. Idealny na szybki, wiosenny obiad. Gotuję go tak często jak to tylko możliwe (choć przyznam, że mieszkając w Anglii, mam wokół siebie kilka polskich sklepów, ale nie w każdym można upolować świeże, sezonowe warzywa). Tak naprawdę wystarczy wszystko wrzucić(...)gara, ugotować, doprawić i gotowe :) Składniki: * 1 główka świeżej młodej kapusty * pasek żeberek wieprzowych * 200 g kiełbasy typu śląska * 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego * sól, pieprz do smaku * pół łyżeczki przyprawy do bigosu (użyłam  Skworcu ) * 4 ziarenka ziela angielskiego (użyłam  Skworcu ) * 4 liście laurowe (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Do garnka włożyć mięso, zalać je wodą, tyle

Zrób to smacznie
Roladki z kurczaka z boczkiem i kapustą 649

Roladki z kurczaka z boczkiem i kapustą Kruche i soczyste roladki drobiowe faszerowane kapustą oraz wędzonym boczkiem i zanurzone w aromatycznym sosie pieczeniowym to świetny pomysł na pyszny obiad. Polecam!     Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 250g kapusty kiszonej z marchewką 10dkg boczku wędzonego 1 niewielka cebula kilka suszonych grzybków Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela(...)angielskiego pół szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody lub bulionu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia       *** Kapustę zalewamy wodą, gotujemy do miękkości i odcedzamy *** *** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i wytapiamy na patelni *** *** Do boczku dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz ugotowaną kapustę i wszystko smażymy przez kilka minut i posypujemy delikatnie majerankiem. Następnie farsz odkładamy

Blog z Apetytem
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem 139

właściwie danie tradycyjne kuchni polskiej, bo kto nie zna młodej kapusty zasmażanej. Idealnie pasuje do młodych ziemniaków. Z dodatków dzisiaj koper i boczek, a w najbliższych dniach pokaże Wam jeszcze inny bardzo smaczny sposób na młoda kapustę. Porcja dla 4 osób.  Czas przygotowania 30 minut. Składniki: - 1 główka młodej kapusty - 20 dag boczku - pęczek koperku - 1 łyżeczka octu spirytusowego(...)łyżeczka cukru - sól - pieprz - 1 łyżka mąki pszennej  - 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 % 1. Na patelni wytapiamy tłuszcz z pokrojonego w kostkę boczku. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę oraz koper, podlewamy szklanką wody i dusimy ok. 15 minut. Dodajemy sól, pieprz i cukier. 2. Gdy kapusta zmięknie dodajemy śmietankę z mąką, na samym końcu doprawiamy łyżeczką octu.  Młodą kapustę

Apetyczna babeczka
Najlepsze przepisy na wiosenne dania – jak jeść bardziej sezonowo na wiosnę 97

Lubicie wiosenne przepisy? Zimą zwykle nie jemy za zdrowo, więc kiedy robi się ciepło przychodzi czas na wiosenne postanowienia. Wiosna to też czas nowalijek, młodej kapusty, koperku, rzeżuchy, szczawiu i ziół. Warzywa na straganach same się proszą, żeby je kupić, ale często nie mamy pomysłu na to co zrobić z botwinką czy rzeżuchą, która została po wielkanocy. Co zrobić(...)warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać masą jajeczną, posypać pozostałym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż masa jajeczna się zetnie a ser przyrumieni. Młoda kapusta No dobra. Klasyka też musi być. Zobaczcie jak pyszna jest młoda kapusta! Składniki: cebula – drobno posiekana główka młodej kapusty – drobno posiekanej 2 małe marchewki – pokrojone na paski

Ugotowane pozamiatane
Farbowanie jajek wielkanocnych 136

łupinach z cebuli to wykorzystanie naturalnych barwników, dlatego chcąc uzyskać inne kolory również szukałam naturalnych barwników tylko w innych kolorach. Do farbowania moich jajek wybrałam kurkumę i czerwoną kapustę i oczywiście łupiny z cebuli. Potrzebne materiały: paczka kurkumy 1/2 małej główki czerwonej kapusty dwie garści łupin z cebuli wybrana ilość jajek garnki do farbowania Najpierw przygotowuję sobie barwniki. Łupiny cebuli(...)wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję na małym ogniu. Czerwoną kapustę szatkuję i również wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję. Kurkumę wsypuję do garnka z wodą i zagotowuję. Wody nalewam tylko tyle by zakryła składniki i jajka, które potem do nich włożę. Wybierając jajka staram się by były równe, gładkie i najlepiej jak najbardziej jasne. Można też wybrać

Figa S-makiem
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ 485

Łazanki to proste, smaczne, szybkie i treściwe danie obiadowe. W wielu domach gości na stole wigilijnym, ale też doskonale sprawdzi się jako obiad każdego dnia. Przyznam, że uwielbiam kiszoną kapustę i mogłabym ją jeść codziennie, dlatego takie dania jak łazanki z kapustą kiszoną chyba nigdy mi się nie znudzą ;) Składniki: * 1 paczka makaronu łazanki * 500 g kiszonej kapusty (użyłam(...)pół łyżeczki ostrej papryki (użyłam  Skworcu ) * pół łyżeczki majeranku (użyłam  Skworcu ) * 2 liście  laurowe (użyłam  Skworcu ) * 3 ziarenka ziela angielskiego (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Kapustę kiszoną drobno poszatkować, przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać wodą i gotować wszystko około pół godziny. W między czasie ugotować makaron łazanki w osolonej wodzie. Odcedzić na sitku

Zrób to smacznie
Gołąbki z kuskus na zielono -szpinak, zioła 97

kaszą kuskus coś wykombinowała. To szpinak mrożony, smaczny, mocno zielony, rozgrzał się z dymką na oleju chili, z kaszą kuskus i świeżymi ziołami połączył się po chwili. Młoda kapusta w tym samym czasie w się sparzała, i z farszem na gołąbki się pozawijała. Trochę dłużej w piekarniku się ogrzewały, aż idealny smak uzyskały. Gołąbki wyszły zdrowe, oryginalne, smaczne, dobrze doprawione(...)nich przygotować danie ulubione.  Można kombinować, kulinarnie czarować, bo są świeże, zdrowe, i kolorowe.  Matka Natura zadbała znakomicie, by warzywa smakowały wyśmienicie.   Składniki: 1 główka młodej kapusty, 1 opakowanie mrożonego szpinaku liście Hortex 450 g, 3 szt. młodej cebuli dumki ze szczypiorkiem, 2 łyżki oleju rzepakowego o smaku chili, 1 łyżka posiekanego drobno świeżego rozmarynu, 1 pęczek

Moniki Smakołyki
Biała kiełbasa pieczona w kiszonej kapuście 97

zwykle bywa przed świętami, blogerzy świętują wcześniej. U mnie na pierwszy (lub już właściwie drugi) strzał idzie biała kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą. Przepis w sumie przypadkowy, kiełbasa została nam z grillowania, kiszoną kapustę kupiłam z ciekawości w mikołowskim warzywniaku, chciałam też wykończyć resztę grzybów. Z tego przypadku wyszło coś bardzo świątecznego.  Składniki: 200 g kiszonej kapusty 2 białe(...)smażenia (ja użyłam gęsiego smalcu) Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy poszatkowaną z grubsza kapustę, grzyby razem z wodą, w której się moczyły, liść laurowy, ziele i dodatkowo pół szklanki wody, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości kapusty. Pod koniec doprawiamy solą i świeżo

Kardamonovy
Kapuśniak na żeberkach. Przepis krok po kroku. 138

łyżka suszonego majeranku pół łyżeczki kminku 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka kawałek selera 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 l wody 3 ziemniaki 300 g kiszonej kapusty sól, pieprz czarny natka pietruszki do posypania   Przygotowanie:   Żeberka podziel na mniejsze kawałki, najlepiej takiej wielkości aby potem zmieściły się w talerzu z zupą(...)dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, gotuj do miękkości, około 10-15 minut.   Następnie zawartość patelni podsmażonego pora i cebulę z przyprawami oraz poszatkowaną kapustę kiszoną. Jeżeli szukacie dobrej kapusty kiszonej, wytwarzanej tradycyjnymi metodami bez ulepszaczy to  TUTAJ macie link do tej uczciwej. Gotuj jeszcze 30 minut na małym ogniu

kuron.com.pl
Zupa z brukselki i kapusty 73

pytanie “ co na obiad? “. Oczywiście musi być domowy, ale nie taki tradycjny. Zaglądnęłam do zamrażarki i moim oczom ukazała się mrożona brukselka. Otworzyłam lodówkę i znalazłam kawałek kapusty. Pomysł na obiad od razu pojawił się w mojej głowie, czyli zupa z brukselki z dodatkiem kapusty! Zupa prosta do zrobienia i bardzo smaczna. Składniki 1/2 kg kości Jeżeli ugotujemy(...)kości, danie będzie wegetariańskie 1/2 kg brukselki 30 dkg świeżej kapusty (słodkiej) 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1/2 pora 4 średniej wielkości ziemniaki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe Kilka kulek ziela angielskiego Sól, pieprz Koperek Opcjonalnie Śmietana lub jogurt naturalny Krok po Kroku 1 Do garnka z wodą wrzucamy kości ( opcjonalnie ) i włoszczyznę (pietruszkę, seler, pora

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy