chłodne wrześniowe dni. Polecam. Składniki: • 2 duże wędzone udka kurczaka • 2 marchewki • 1 pietruszka z natką • 2 nieduże cebulki • 1 liść laurowy • 2 ziela angielskie • 80 dag kwaszonej kapusty • kilka ziemniaków • 1 łyżka mąki krupczatki • 1 łyżka oleju • sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę odcisnąć, jak jest bardzo kwaśna opłukać, posiekać, włożyć do garnka, zalać wodą. Powinno jej być tyle(...)lekkim naciśnięciu wierzchu kapusty woda się pokazywała. Gotować do miękkości, około 1 godziny. 2. Udka z kurczaka włożyć do garnka, zalać wodą (ok.2 litry) i gotować około 15 minut. Po tym czasie mięso odkroić od kości i ponownie włożyć do wywaru. 3. Przygotować warzywa: obrać i umyć marchewki i pietruszkę oraz cebule. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i zalać
W mojej kuchniMyślę , że taka propozycja na dietę przypadnie Wam do gustu.Przepyszny kurczak nadziewany pieczarkami i suszonymi pomidorami a do tego pyszna ,chrzanowa surówka z białej kapusty i warzywa z wody .Przepis podałam dla 4 osób ale też podaję na jedną porcję.Jedna Porcja tego Dania ma 579 kcal. czyli- 1 roladka( dwie pieczarki , ćwiartka mała cebuli ,oliwa , 2-3 suszone(...)pomidory ze słoiczka, po szczypcie oregano,bazylii,soli i pieprzu,1 łyżka bułki tartej , 0.5 jajka- usmażyc na złoty kolor) , 10 dag.sałatki z kapusty białej ( 9dag.poszatkowanej kapusty , 0.5 marchewki startej,0.5 łyżeczki chrzanu,sól ,cukier,1 łyżeczka natki pietruszki,1 łyżka jogurtu naturalnego), 1.5 szkl.ugotowanej fasolki szparagowej z groszkiem i marchewką.Zapraszam!. 4 piersi kurze 1 słoiczek pomidorów suszonych
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDobry pomysł na obiad Składniki - główka kapusty - 100 g makaronu do łazanek - 30 dkg kiełbasy - 2 cebule - 2 liście laurowe - 4 kulki ziela angielskiego - skórki wieprzowe mogą być np.z boczku wędzonego Przyprawy - 1 łyżka papryki - 1,5 łyżki kostki rosołowej domowej lub warzywnej - 1 łyżka majeranku - 1/2 łyżeczki tymianku - 1/2 łyżeczki papryki ostrej - 1 łyżka papryki słodkiej - 2 łyżki przecieru(...)pomidorowego - sól pieprz do smaku - pęczek natki pietruszki lub 2 łyżki mrożonej - olej do smażenia lub smalec Sposób przygotowania 1. Pokroić kapustę nalać wody nie za dużo,dodać skórki wieprzowe, liście laurowe,angielskie ziele i gotować aż zmięknie kapusta i odparuje woda. Wrazie potrzeby wodę odlać.Wyjąć skórki z kapusty dodać przyprawy 2. Ugotować makaron i odcedzić dodać
W królestwie smaków BeatyDzisiaj polecam przepis na pyszną surówkę z kapusty kwaszonej. Surówka jest bardzo zdrowa. To doskonały dodatek do drugiego dania. Warto ją przygotować. SKŁADNIKI : 3/4 słoika kapusty kwaszonej z marchewką ORZECH , 2 jabłka, 1/2 cebuli, 1 pęczek szczypiorku, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki pieprzu. PRZYGOTOWANIE: 1. Jabłka obieram i ścieram na tarce(...)dużych otworach. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Szczypiorek drobno siekam. 2. Z kapusty odciskam sok. Kapustę przekładam do miski. Dodaję jabłka, cebulę, szczypiorek, oliwę, cukier oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Do przygotowania surówki wykorzystałam kapustę kwaszoną z marchewką, którą otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Kapusta kwaszona ORZECH to składnik niezbędny do przygotowania surówek, bigosów
Tradycyjna kuchnia Kasigołąbki smakują rewelacyjnie i są dobrym sposobem na "przemycenie" kaszy - do naszego jadłospisu. Ci którzy za nią nie przepadają - zapewniam, że polubią ją w tej wersji. (15 małych sztuk) kapusta Farsz: 500g mięsa mielonego 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej (suchej; najlepiej średniej) 1 jajko sól, pieprz Dodatkowo: liście kapusty 1 marchewka 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2-3 ziarna ziela(...)angielskiego 2-3 łyżki majeranku sól Zasmażka (opcjonalnie): 1-2 łyżki mąki 2-3 łyżki masła/oleju Z środka kapusty wyciąć głąb i całą wsadzić (wycięciem do dołu) do wrzątku. Gotować na małym ogniu i co jakiś czas oddzielać liście. Z liści poodcinać zgrubiałe nerwy. Przygotować farsz. Kaszę jęczmienną zalać wrzątkiem i odstawić, aż woda wystygnie. Odcedzoną kaszę wymieszać
Di gotujeSkładniki na 3-4 porcje: pół średniej wielkości główki kapusty włoskiej 2 średnie marchewki 2 łyżki masła 2-3 łyżki świeżego posiekanego koperku 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej lub zwykłej pieprz mielony, pieprz i sól ziołowa Przygotowanie: Kapustę umyj i usuń głąby. Przekrój jeszcze na cztery części i cienko pokrój. Wrzuć do dużego garnka. Zalej wodą na poziom trochę(...)mniej niż do połowy wysokości kapusty. Wstaw na gaz, zagotuj na dużym ogniu, często mieszając. Marchewki obierz i umyj. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Gdy kapusta zmięknie i opadnie do wody, dodaj sól morską i trochę pieprzu mielonego. Dobrze wymieszaj i duś na dużym ogniu bez przykrycia, aż kapusta będzie prawie miękka. Odlej część wody. Dodaj marchewkę i zamieszaj
Anioszek w kuchnidziś przedstawiam właśnie jedno z takich dań - sposobów na kaszę gryczaną - pyszne gołąbki :-D Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem i kiełbasą GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ, BOCZKIEM I KIEŁBASĄ 1 kapusta biała"z czubkiem"o śr. 25 cm 200 g kaszy gryczanej 500 g boczku 300g dobrze wędzonej kiełbasy 1 jajo 1 duża cebula 1 łyżka oleju sól pieprz 2 liście(...)laurowe 1 szklanka bulionu lub 1 kostka rosołowa Zaczynamy od ugotowania kaszy - na sypko, więc gotujemy ją tylko 10 minut w osolonej wodzie. Odsączamy. Kapustę myjemy i wycinamy z niej głąba. Umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut (wody nie solimy). Po tym czasie zdejmujemy pierwsze ugotowane liście, i kapustę dalej gotujemy. Postępujemy tak do momentu
peggiwkuchniStek z antrykotu, rostbefu lub łaty wołowej, rzepa, kawałek pekińskiej kapusty, koreańska kiszonka. Makaron lub ryż. Nie, to nie sprzątanie lodówki. Stir fry to zawsze szybki i zdrowy obiad. Uwierzcie – warto mieć w domu woka i jeść inspirowane wschodnią kuchnią obiady lub kolacje. Szybkie smażenie pozwala na zachowanie wielu cennych składników odżywczych. To najszybszy sposób na pełnowartościowy i ciekawy posiłek(...)cienkim plasterkom nie potrzeba. Po zamarynowaniu wołowiny przygotowujemy makaron lub ryż i zostawiamy go w cieple na czas smażenia reszty składników. Czosnek i imbir obieramy, bardzo drobno siekamy. Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki, rzepę – w słupki. Jeśli mięso już zamarynowane, rozgrzewamy w woku olej i zaczynamy smażenie. Najpierw wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz czosnek i imbir – mieszamy, smażymy około
Karo in the KitchenBardzo lubimy gołąbki, zwłaszcza z młodej kapusty. Jak więc radzić sobie zimą, kiedy kapusta jest twarda? Na ratunek przychodzą gołąbki bez zawijania, czyli uformowane jak kotlety, zanurzone w sosie pomidorowym. Poszatkowana kapusta szybko się gotuje a przy całym daniu jest mniej pracy niż przy tradycyjnych gołąbkach. :-) 500g mięsa mielonego 150g suchego ryżu 500g kapusty (około 1/2 główki) 2 marchewki(...)łyżki bułki tartej 1 jajko M 1 koncentrat pomidorowy 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz 1. Kapustę i cebulę bardzo drobno siekamy. Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach tarki. 2. Mięso mielone, ryż, kapustę, cebulę, sól, pieprz, bułkę tartą i jajko mieszamy w dużej misce. Formujemy owalne kotlety wielkości tradycyjnych gołąbków. 3. W dużym garnku
Szefowa kuchniSmaczne połączenie młodej kapusty z młodą marchewką, a do tego udka kurczaka - polecamy ! Składniki 4 podudzia kurczaka 2 cebule 2 młode średnie marchewki 2 ząbki czosnku pół główki średniej młodej kapusty 125 ml słodkiego białego wina oliwa do smażenia sól pieprz 1 łyżka gęstej śmietany Przygotowanie W rondlu, na paru łyżkach oliwy zrumieniłem pokrojoną w talarki cebulę. Dodałem posiekany(...)czosnek, marchewkę pokrojoną w pół talarki ,wymieszałem, dodałem poszatkowaną kapustę, podsmażyłem na średnim ogniu bez przykrycia około 8 minut.. Od czasu do czasu mieszałem. Podudzia kurczaka odsmażyłem na oliwie, włożyłem pod kapustę. Dodałem wino, sól i sporo pieprzu. Przykryłem i dusiłem na średnim ogniu, od czasu do czasu obracałem podudzia i mieszałem kapustę. Pod koniec duszenia dodałem łyżkę gęstej
R'n'G Kitchenokazji warto sobie przypomnieć tradycyjne smaki polskiej kuchni w wersji wegańskiej. U nas tej zimy kapuśniaczek gości bardzo często :) Wegański kapuśniak Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: - 400g kapusty kiszonej z marchewką - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 3 ziemniaki - 4 ziarna ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - 1 łyżka wędzonej papryki(...)olej - pieprz Przygotowanie: 1. Obieramy marchew, pietruszkę, ziemniaki, czosnek i cebulę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry, ziemniaki i cebulę w kostkę, a czosnek siekamy. 2. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna płuczemy ją pod zimną wodą i szatkujemy. 3. Teraz w jednym garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę, marchew, pietruszkę, czosnek, liście laurowe oraz ziemniaki. Całość lekko
Bananowe PoleSkładniki: 1/4 małej główki białej kapusty (około 500 g); 2 duże marchewki; Biała część średniego pora; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, czerwona cebula. Zalewa: 50 ml wody; 50 ml oleju rzepakowego, najlepiej tłoczonego na zimno; 100 ml octu jabłkowego; 1 łyżeczka soli; 50 ml białego cukru. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Przełożyć(...)miski. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczakch (na tzw. grube wiórki). Dodać do kapusty. Cebulę obrać, pokoić w cienkie pióra. Dodać do surówki. Pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie talarki. Dodać do surówki. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w cienkie paski. Dodać do surówki. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zalewy przełożyć
Gospodyni MiejskaKuchnia staropolska Polędwiczki wieprzowe zapiekane w kapuście kiszonej z pieczarkami, lubczykiem i rozmarynem! Dzisiaj kuchnia, która gości dość rzadko na moim stole, kuchnia naszej babci czy też prababci. Wymyśliłam sobie że zrobię polędwiczki wieprzowe pieczone w kapuście kiszonej, którą doprawię. Rozejrzałam się co mam w lodówce i tak powstało, pyszne danie. Bardzo takie jakby to dobrze ująć wiekowe heheh(...)wrażenie, że właśnie tak mógł wyglądać kiedyś odświętny stół, w jakimś domu na wsi bardzo dawno temu. Gruba gospodyni z białą zapaska na brzuchu wyciągała z dębowej beczki kapustę kiszoną, z dużego słoja suszone grzyby, zbierane późnym latem w okolicznych lasach i czarowała w kuchni, nadając daniu aromatu i smaku, poprzez dodatek ziół, takich jak majeranek, rozmaryn czy lubczyk
SMYKWKUCHNIblogu jest sporo przepisów na różne surówki ale ze świeżej kapusty jednak pyszną surówkę do obiadu można zrobić też z kiszonej kapusty. Ja dodaje do niej marchewkę i czerwoną paprykę oraz troche natki pietruszki. Taka surówka najlepiej pasuje do rybki oraz do wieprzowiny. składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 czerwona papryka 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej(...)rzepakowy lub słonecznikowy Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna nawet dwa razy. Dobrze odcinąć i posiekać, przełożyć do miski. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na cienkie paseczki lub poszatkować na szatkownicy do kapusty. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dodać do kapusty, dodać także natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać składniki. Solidnie skropić olejem
Monia miesza i gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Colesław - popularna surówka z surowej, białej kapusty. ( Sama nazwa surówki pochodzi z języka niderlandzkiego od słowa koolsla , które jest skrótem koolsalade - surówka z kapusty - Wikipedia). W zależności od upodobań - kapustę można poszatkować na większe lub mniejsze kawałki. Częstymi dodatkami bywa marchew, cebula, jabłko czy ananas. Proporcje pomiędzy składnikami również zależą od naszych preferencji(...)popularny przygotowuje się na bazie majonezu, ale często bywa też winegret. Poniższy przepis jest prosty, szybki i naprawdę smaczny. Surówka idealnie komponuje się z daniami mięsnymi. 1/2 główki białej kapusty 1-2 marchewki 1 cebula sól Sos: (*) 1/2 szklanki majonezu (polecam z firmy Roleski ) 5 łyżek mleka 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki octu jabłkowego/winnego
Di gotuje