kapustą - 19268 przepisów (strona:241/1285)

Kotlety z pekinką i grzybami mun 181

Kotlety mielone...inaczej ..bo z kapustą w środku i w cieście smażone we frytkownicy..kiedyś robiłam w podobnym cieście , ale tym razem są z kapustą i grzybami mun..pomysł na taki , a w sumie podobny dodatek podpatrzyłam gdzieś w necie. 500 g mięsa mielonego  kawałek kapusty pekińskiej  kilka grzybów mun Skworcu 1 łyżka suszu warzywnego Skworcu 1 cebula(...)ciasto: 1,5 szkl.  mąki luksusowej Młynomag 3/4 szkl. mleka  1 jajko Grzyby mun namoczyć , następnie gotować kilka minut.Pokroić w paseczki.Cebule obrać i pokroić , kapustę poszatkować . Kapustę, cebulę grzyby i susz podsmażyć na łyżce oleju .Ostudzić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułka tartą i podsmażoną kapustą i przyprawami a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotlety .Wszystkie składniki

Moje domowe kucharzenie
Panczkraut abo ciapkapusta (Śląskie danie regionalne na bazie ziemniaków i kapusty) 264

kuchołrz mo swōj i bez to mogecie 15 sie szczelić połra 16 roztomajtych 17 wersji tyj ciapkapusty. Co potrza? kartołfle 18 – moge ich być tyla samo co kapusty, ale pamiyntejcie, że przi takim panczkraucie to sie wszysko warzi na oko kapusta- joł żech go robiōł ze kiszōnōm, ale idzie zrobić tyż ze świyżōm (stare kuchary dołwajōm dō ni trocha(...)kwaskowato) I tera, jak idzie o dodatki, to tyż mołcie połra wersji: wyndzōnka 19 wyndzōnka ze cebulōm ajnbryna 20 – fet 21 , mōnka 22 i trocha wody Kartołfle i kapusta uwarzcie we osobnych gorkach. Jak już kartołfle bydōm miynke, to odcedźcie je i posztamfujcie 23 . Wciepcie do tego odcedzōno kapusta i przismażōno wyndzonka abo wyndzonka przismażōno ze cebulom i wymiyszejcie

Chop w kuchni
Gołąbki w sosie pomidorowym 143

Dawno nie jadłam gołąbków, a gdy zobaczyłam w sklepie wielką kapustę od razu o nich pomyślałam.  Gołąbki w sosie pomidorowym Składniki: - 1 duża biała kapusta - 1 kg mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe) - 2 torebki ryżu - 1 duża cebula - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 100 ml koncentratu pomidorowego Pudliszki - 500 ml przecieru pomidorowego Pudliszki - 200 ml śmietany(...)łyżka masła - 1 łyżka mąki - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Ryż gotujemy w posolonej wodzie około10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę myjemy, wycinamy głąb, wkładamy do dużego garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Do mięsa dodajemy ostudzony ryż, cebulę, pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Z kapusty zdejmujemy po jednym liściu, odcinamy zgrubienia, nakładamy

Kulinarne życie
Krokiety z kapustą i grzybami 127

Dziś przepis na coś co uwielbiam robić a wiekszość lubi jeść.  Proste krokiety z kapustą i grzybami, póki jeszcze są świeże grzyby. Krokiety z kapustą i grzybami Składniki: -  naleśniki - 1 kg grzybów leśnych - 2 kg kapusty kiszonej - 1 cebula - 2 liście laurowe - 4 ziela angielskie - olej - jajko - bułka tarta - sól - pieprz Przygotowanie: Grzyby czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki(...)myjemy. Gotujemy do miękości. Kapustę płuczemy, kroimy zalewamy zodą dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękości. Pod koniec gotowania mieszamy kapustę z grzybami, gotujemy razem około 10 minut. Cebulę siekamy i dusimy na oleju, dodajemy ugotowaną, wystudzoną i odciśniętą kapustę z grzybami. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy

Kulinarne życie
Kapusta zasmażana 119

Dziś mój ulubiony dodatek do drugiego dania który zawsze zamawiam w górach, tam kapusta zasmażana smakuje najlepiej.   Kapusta zasmażana Składniki: - 500 g kapusty kiszonej - 150 g boczku wędzonego - 1 cebula - olej - ziele angielskie - liść laurowy - pieprz - szczypta kminku - jeden grzybek suszony - 1 łyżka siekanej natki pietruszki - mąka Przygotowanie: Kapustę płuczemy, odciskamy z nadmiaru wody, kroimy i gotujemy w niewielkiej(...)kminku i grzybka. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, (jeżeli jest chudy możemy dodać nie wielką ilość oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i całość podsmażamy. Przekładamy do gotującej się kapusty baz tłuszczu. Na patelni po smażeniu robimy zasmażkę. Kiedy kapusta jest miękka dodajemy zasmażkę, wszystko mieszamy i dusimy aż zgęstnieje. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Szczi 159

Popularna zupa w kuchni rosyjskiej. Jest jej wiele wariantów. Podstawowy to z wołowiną i kiszoną kapustą. Proponujemy na wędzonych kościach wieprzowych. Wg nas jest to taka zupa pomiędzy barszczem ukraińskim a kapuśniakiem. Doskonale nadaje się do ogrzewania na następny dzień.  Składniki 500 g kiszonej kapusty 4 łyżki masła 4 ziemniaki 1 marchewka 1.5 l rosołu 1 cebula 1 pietruszka(...)łyżki przecieru pomidorowego 400 g wędzonych kości wieprzowych sól pieprz listek laurowy kwaśna śmietana natka pietruszki koperek szczypiorek   Przygotowanie   Wędzone kości zalałem 1,5 l wody. Zagotowałem. Kapustę przepłukałem i dobrze odcisnąłem. Włożyłem do garnka, dodałem 3 łyżki masła, wlałem tyle rosołu, aby kapusta się nie przypaliła. Przykryłem, dusiłem ok. 5 minut na bardzo mocnym ogniu. Następnie zmniejszyłem

R'n'G Kitchen
Farsz do krokietów 162

Bardzo dobry i prosty w wykonaniu farsz do krokietów  może służyć jako dodatek do obiadu pyszna surówka Składniki - 0,5 kg kiszonej kapusty - 0,5 dużej papryki - 30 dag pieczarki - sól - pieprz - tymianek - 1 cebula - 3 łyżki masła  Sposób przygotowania 1. -Kapustę kiszoną wypłukać ugotować i odcedzić na sicie  Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na maśle dodać(...)pokrojoną w kostkę  paprykę smażyć aż papryka lekko zmięknie  Dodać ugotowaną kapustę kiszoną smażyć do odparowania wody  W drugiej patelni rozpuścić 1 łyżkę masła dać pieczarki pokrojone w plasterki  smażyć do odparowania wody wymieszać z kapustą  Przyprawić solą pieprzem i tymiankiem Ja mam kapustę kiszoną swojską z marchewką i cebulką jak kapusta  jest

W królestwie smaków Beaty
kaczka na czerwonej kapuście w sosie pomarańczowym 222

Świetny sposób na podanie kaczki. Mięso duszone w kapuście jest smaczne i bardzo soczyste. Pomarańczowy sok nadaje daniu wyjątkowego aromatu. Moje mięso, jak i kapusta były tak pyszne, że nie dodawałam już pieprzu, ani soli. Inspiracja składniki: połówka kaczki 1/2 główki czerwonej kapusty 2 szklanki soku pomarańczowego 2 łyżki miodu 2 łyżki octu winnego sól pieprz do smaku oliwa(...)patelni rozgrzać oliwę, skórę na kaczce naciąć w kratkę, obsmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron. Kapustę poszatkować, wrzucić do rondla, wlać sok, dodać miód i ocet. Wstawić na ogień, zagotować, włożyć mięso, ustawić maleńki ogień. Dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając kapustę oraz obracając kaczkę, do chwili, aż mięso będzie miękkie, tzn ok godziny. Pod koniec gotowania

6niebo
Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami i koperkiem 162

Ostatnio zajadamy się gołąbkami z różnymi farszami:) Tym razem wersja dla wegetarian: farsz z kaszy jaglanej i pieczarek, wszystko oczywiście porządnie doprawione. Zapraszam! Składniki: 1 duża główka kapusty włoskiej, 2 łyżki octu Farsz: 1,5 szklanki kaszy jaglanej, 400 g pieczarek, duży pęczek koperku, duża cebula, kostka bulionowa, sól, pieprz, chili, czosnek granulowany, Dodatkowo: ziele angielskie, liście laurowe, ½ kostki masła(...)olej do smażenia Sposób przygotowania: Z kapusty zdjąć wierzchnie liście (zachować) i wyciąć głąb. Główkę kapusty włożyć do dużego garnka, zalać wodą, dodać ocet (można pominąć, jednak ja polecam, gdyż liście są wtedy bardziej elastyczne).  Zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć około 20 minut w międzyczasie obracając kapustę. Kapustę wyjąć i zdjąć miękkie liście. Jeśli pozostałe źle odchodzą to powtórzyć

Nie tylko w kuchni
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami. 202

Składniki (6 -8 porcji): 500 g makaronu łazanki, ok. 450 g kapusty kiszonej (najlepiej z marchewką waga netto), 500 g pieczarek, 1 średnia cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju, 1 i 1/2 łyżki wegety domowej, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1/2 łyżeczka majeranku, ziele angielskie – 4 ziarenka liść laurowy – 4 ziarenka, sól, świeżo(...)mielony pieprz, woda, Przygotowanie: Kapustę gotujemy jedną godzinę. Można ją odcedzić i przelać wodą, żeby nie była za kwaśna. Uzupełniamy wodę w garnku tak, żeby cała kapusta była w wodzie. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Pieczarki (oczyszczone i dokładnie wypłukane) kroimy według uznania na plasterki lub w kostkę. Cebule należy pokroić na małą kostkę i zeszklić na roztopionym

rozgotowana
75 przepisów fit 2880

kalafiorem i pomidorem z ziołami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pesto z pieczonej dyni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami(...)owsianymi Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Surówka

Moja smaczna kuchnia
Obiad niedzielny: devolay, knedle i kapusta 184

Szukasz pomysłu na tradycyjny, niedzielny obiad? Co powiesz na devolay z knedlami i surówką z kapusty? Przepis na: Devolay Knedle z pieczarkami Surówkę z kapusty Polecam także: Surówka z czerwonej kapusty w majonezie Surówka z kiszonej kapusty Kapusta czerwona do obiadu Kapusta czerwona na piwie

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z czerwonej kapusty 122

Składniki: mała główka czerwonej kapusty  1 duże słodko winne jabłko 1 cebula około 2 łyżek octu z białych winogron ocet śliwkowy do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Sposób wykonania: Umytą kapustę szatkujemy w cienkie paski i wrzucamy do garnka. Podlewamy wodą (około dwóch szklanek),solimy i gotujemy bez przykrycia aż zmięknie. Gdy kapusta będzie al dente(...)przekładamy ją na durszlak, odcedzamy i przelewamy octem winnym aby nabrała ładnego fioletowego koloru. Tak przygotowaną kapustę wrzucamy do miski, dodajemy starte na tarce jabłko i pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko doprawiamy pieprzem, solą i octem ze śliwek (kapusta powinna mieć słodko kwaśny smak). Na koniec skrapiamy wszystko oliwą z oliwek

Qchnia po prostu
Gołąbki z grzybami 180

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Grzyby - to przepyszne urozmaicenie tradycyjnych gołąbków. (10 sporych sztuk) kapusta Farsz: 350g mięsa mielonego 300g grzybów 1/2 szklanki grzanek namoczonych w mleku (może być sucha bułka) 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie; jeśli masa jest za "luźna") sól, pieprz Dodatkowo: liście kapusty 1 marchewka 3 ząbki czosnku 2 suszone pomidory(...)łyżki majeranku sól Zasmażka (opcjonalnie): 1-2 łyżki mąki 2-3 łyżki masła/oleju     Z środka kapusty wyciąć głąb i całą wsadzić (wycięciem do dołu) do wrzątku.  Gotować na małym ogniu i co jakiś czas oddzielać liście. Z liści poodcinać zgrubiałe nerwy. Przygotować farsz. Oczyszczone grzyby ugotować w osolonej wodzie i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać

Di gotuje
Bigos wigilijny 136

się sam. Trzeba tylko co jakiś czas zaglądnąć do niego i przemieszać. Bigos na święta w tym roku zrobiłam pierwszy raz a to dlatego, że została mi po prostu kapusta. Jest to wersja bez mięsa więc trochę uboga ale i tak kto próbował to twierdził, że jest dobry :) Zakupy: - kapusta kiszona ilość według uznania - pomidory 4 szt. - cebula(...)grzyby suszone - pieczarki - 6 suszonych wędzonych śliwek - koncentrat pomidorowy 3 łyżki - sól, pieprz, maga do smaku Przygotowanie: Kapustę jeśli jest długa kroję w mniejsze kawałki, wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję. Pomidory myję i kroję w kostkę i wrzucam do garnka jak już kapustą jest miękka. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam troszkę na patelni, żeby się zrumieniła

Tanio smacznie i prosto

Proponowane wyszukiwania